Toptalent dompelt Ierland in rouw en switcht naar Engels elftal

Woensdag, 13 februari 2019 om

Declan Rice heeft de FIFA verzocht om van voetbalnationaliteit te veranderen. De verdediger annex verdedigende middenvelder van West Ham United speelde vorig jaar drie interlands voor Ierland, maar wil voortaan de nationale ploeg van Engeland vertegenwoordigen. Omdat Rice enkel oefenwedstrijden speelde, mag hij nog uitkomen voor the Three Lions.

De keuze van het talent is een grote klap voor Ierland. Rice, geboren in Londen maar van Ierse komaf, speelde in vier vertegenwoordigende jeugdelftallen van the Boys in Green en maakte in maart 2018 zijn debuut voor de nationale ploeg in de verloren oefenwedstrijd tegen Turkije (1-0). In augustus werd hij door de toenmalige bondscoach Martin O'Neill niet geselecteerd voor een wedstrijd tegen Wales, omdat hij toen al overwoog om te switchen van voetbalnationaliteit nadat hij werd benaderd door de Engelse bond (FA).

In november, nadat Rice opnieuw werd genegeerd door de bondscoach, gaf hij aan 'niet dichter bij een besluit' te zijn gekomen over zijn interlandloopbaan. Een maand later voerde hij een onderhoud met de nieuwe bondscoach Mick McCarthy en diens assistent Robbie Keane. McCarty noemde Rice een potentiële toekomstige aanvoerder van Ierland en stelde zelfs voor om het elftal om het talent van West Ham heen te bouwen. Het charmeoffensief heeft echter niet het gewenste effect gesorteerd.

"Declan heeft me vandaag opgebeld en gezegd dat hij het wil proberen bij Engeland. Veel succes", is het enige wat McCarthy erover kwijt wil in een statement van de Ierse bond. Zelf spreekt Rice in een post op Twitter van een 'extreem moeilijk besluit'. "Eerlijk gezegd had ik nooit gedacht dat ik dit besluit in deze fase van mijn carrière al moest nemen. Ik heb er in de afgelopen weken en maanden over gesproken met de mensen die het meeste voor me betekenen: mijn ouders, mijn familie, mijn vriendin en mijn beste vrienden."

"Ik heb het er ook over gehad met Martin O'Neill, Mick McCarthy, Gareth Southgate en met collega's van wie ik de mening respecteer. Zoals zoveel mensen zie ik mezelf als iemand met een gemengde nationaliteit. Ik ben een trotse Engelsman, die is geboren en getogen in Londen. Maar ik ben even trots op de Ierse achtergrond van mijn familie en op mijn affiniteit met het land", aldus Rice. "Ik respecteer beide landen evenzeer. Het was uiteindelijk een persoonlijk besluit dat ik heb genomen met mijn hart en mijn hoofd. Ik denk dat dit het beste is voor mijn toekomst."


Poll

Denk je dat Declan Rice de juiste keuze maakt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door hangover96)

Geboren in Londen en neem aan ook getogen in Engeland dan snap ik zijn keuze wel, al vraag ik mij toch altijd bij dit soort beslissingen af: wat als de kwaliteit en mogelijkheden van beide landen was omgedraaid, wat had die dan gekozen? Ik denk toch dat de meeste spelers ook hun carrière in overweging nemen als het gaat om de keuze. Ik zou alleen voor Nederland willen uitkomen wat er ook gebeurt, maar ik heb dan ook geen keuze dus kan mij totaal niet in zo'n situatie verplaatsen. Mensen hier met een dubbele nationaliteit die mijn tunnelvisie in deze kunnen verbreden en aangeven of voor hun carrièreplanning totaal geen rol speelt in hun keuze of dat dit wel degelijk in overweging wordt genomen?

13 februari 2019 om 17:58

Voor beide landen heb je warme gevoelens. Ik ben zelf half Engels en half Nederlands. Als ik de keuze had dan zou ik het oprecht niet weten. Ik ben geboren in NL en hier mijn hele leven gewoond echter praat ik Engels met mijn vader en de familie ervan. Ben uiteraard ook een stuk of 30/40x daar geweest en alleen maar goeie herinneringen. Ik zou voor beide landen absoluut graag uit willen komen ongeacht in wat voor staat het team zit. Het is een zeer grijs gebied en niet zo zwart/wit als dat mensen denken.

13 februari 2019 om 18:09

Je kunt het in deze situatie onmogelijk goed doen in beide kampen. Er zullen altijd mensen zijn die teleurgesteld in je zijn, ongeacht de keuze. Aan beide ploegen hangen veel voor en nadelen.

Maar gezien de geschiedenis is dit wellicht extra pijnlijk voor de Ieren. Het is natuurlijk altijd het ondergeschoven kindje van Engeland geweest.

13 februari 2019 om 18:20

Daarom snap ik de kritiek ook nooit bij dit soort situaties. In mijn ogen is ieder besluit, waar je jezelf goed voelt, de juiste

13 februari 2019 om 18:33

Ik snap soms de kritiek wel hoor. Het gaat uiteindelijk om interland voetbal. Dat is met trots een shirt aantrekken om uit te komen voor het land waarvan jij dus houdt (zo denk ik erover). Dan heb je bijvoorbeeld zo'n lars veldwijk die voor Zuid-Afrika gaat voetballen. Dat heeft toch niks met trots te maken, maar gewoon interlands willen gaan voetballen? Was volgens mij notabene nog nooit in dat land geweest. Daar heb ik best wel kritiek op ja om zo'n keuze, maar dat komt gewoon meer omdat ik waarschijnlijk anders kijk naar interland voetbal dan zo'n speler. In zijn keuze staat die helemaal vrij, maar vind wel dat ik er gewoon kritiek op mag hebben. Zelfde voor mensen die hier asensio graag in het Nederlands elftal wilde zien, dat gaat toch nergens over? Hij komt (als je de media moet geloven) soms in Rotterdam maar spreekt nauwelijks Nederlands. Ik kijk bijvoorbeeld ook totaal niet met trots naar het Nederlands honkbal team waar de voertaal Engels is. Heeft echt niks te maken met interlands, maar gewoon je eigen carrière een stimulans geven.

13 februari 2019 om 19:09

Ik kan je kritiek op voetballers wel redelijk volgen, hoewel ik trots zelf echt een overrated ding vind. En niets is opportunistischer dan de voetbalwereld dus ja Lars Veldwijk die voor ZA gaat spelen who cares?
Maar die bash op honkbal ontgaat mij even. Waarom zou er Nederlands gesproken moeten worden in een sport waar ook in Nederland de voertaal vaak Engels is. Is overigens in het voetbal ook vaak het geval.
Bovendien is er in het honkbal geen naturalisatie beleid om betere spelers aan te trekken. Iedereen is onderdaan in het koninkrijk der Nederlanden.

13 februari 2019 om 19:51

Naturalisatie is iets anders dan geboren worden met het recht op meerdere paspoorten hé, dus weet niet of je daar op doelde? Want dat is een wezenlijk verschil. Maar als iemand geen eens een woord Nederlands kan dan heb ik er inderdaad een stuk minder binding mee ja. Taal is uiteindelijk het geen wat ons in beginsel bindt met elkaar. Ik weet trouwens niet waar jij op doelt met 'in het voetbal is Engels ook de voertaal'. Doel je dan op eredivisie teams, internationale pers of termen die soms in het veld worden gezegd? Zover ik weet staat het Nederlands elftal gewoon de Nederlandse pers te woord in het Nederlands, dat is bij honkbal wel echt anders. Daarom heb ik er dus helemaal niks mee. Leuk dat we een paar jaar geleden de 'beste' van de wereld waren, maar dat soort prestaties zeggen mij helemaal niks. Zelfde dat de best verdiende Nederlandse sporter honkballer is. Zolang die geen eens fatsoenlijk Nederlands kan zie ik hem niet als Nederlander. Niet dat jij er wakkere van gaat liggen, maar dat terzijde.

13 februari 2019 om 18:13

Ben geboren in Engeland en woon al 19 jaar in Nederland, ben 22. Ik zou 100% voor Nederland kiezen, omdat ik meer voel voor dit land en dat ondanks mijn Engelse nationaliteit

Is bezig aan een sterk seizoen bij West Ham, op dit moment een van de betere verdedigende middenvelders van de PL. Zou in de top van de PL niet misstaan.

Begrijpelijk dat hij liever voor Engeland speelt, valt toch meer eer te behalen dan bij, met ale respect, Ierland.

13 februari 2019 om 18:07

Helemaal mee eens, alleen hoe wil je een team bouwen om een verdedigende middenvelder zoals er in dit verhaal word omschreven? Zoiets is toch niet reeel? Of speelt hij in de nationale ploeg op een andere positie?

13 februari 2019 om 18:29

Naja je kan hem als cvm spelen en dan madisson en foden ervoor zetten met vrijheid, kan wel toch?

13 februari 2019 om 18:31

Ik heb geen idee op welke positie hij die drie wedstrijden voor Ierland heeft gespeeld. Denk dat de woorden van Mccarthy ook meer bedoeld waren om hem voor Ierland te doen besluiten.

13 februari 2019 om 19:26

Vraag dat aan Juventus, dat jarenlang om Pirlo werd gebouwd.

13 februari 2019 om 19:43

Ik zal je uit je droom helpen. Pirlo en Rice zijn twee totaal andere types. Pirlo speelde ook een stuk meer naar voren bij Juventus overigens. Dat was Geen slot op de deur. Anderen pakte de bal af en speelde hem naar pirlo. Dat is een wezenlijk verschil

13 februari 2019 om 21:35

Pirlo speelde wel degelijk verder naar achteren. Hij was de regista achter drie middenvelders. Dat hij geen cvm is betekent nog niet dat hij verder naar voren speelde bij Juventus. Het eerste aanspeelpunt voor de verdedigers was Pirlo en vanuit daar regisseerde hij het spel.

Dit komt wel hard aan in Ierland denk ik. Speelde voor alle Ierse jeugd ploegen. Maar verder snap ik ze keuze wel geboren en getogen in Engeland en er valt op sportief vak veel meer te bereiken met Engeland dan Ierland.

Moet zeggen dat de huidige en aankomende generaties van Engeland echt uitstekend zijn op papier. Als ploeg is het enige wat ze eigenlijk missen momenteel een spelmaker op het middenveld, al hoeft dat geen vereiste te zijn om succes te hebben. Ik denk dat Nederland een enorme kluif zal hebben aan Engeland in de Nations League, ben benieuwd naar het spel in de wedstrijden.

13 februari 2019 om 18:42

James Madisson. 22 Jaar oud en een aanvallende middenvelder bij leicester city

13 februari 2019 om 18:49

Is Maddison een spelmaker? Ik dacht persoonlijk dat hij qua speelstijl vergelijkbaar is met Alli, dus een 10 die meer als een soort schaduwspits fungeert

13 februari 2019 om 19:00

Ja hij kan als een spelmaker spelen wat ik van hem heb gezien dan.

13 februari 2019 om 19:12

Oke dankjewel voor de info, verwacht hem binnenkort wel in het Engels elftal gezien zijn goede stats bij Leicester

13 februari 2019 om 19:30

Barkley is die creatieve spelmaker op het moment, al geeft Southgate de voorkeur aan snelheid op het middenveld en dat heeft-ie niet. Wilshere is er ook maar die is na zijn blessures wel op een zijspoor geraakt.

13 februari 2019 om 19:53

Barkley kan mij niet echt overtuigen eerlijk gezegd, staat in mijn ogen nogal stil in zijn ontwikkeling. Toen ik mijn stuk schreef was ik totaal vergeten dat Oxlade-Chamberlain nog bestond, ondanks dat hij geen echte spelmaker is heeft hij wel de creativiteit die Engeland goed kan gebruiken.

13 februari 2019 om 20:17

Barkley heeft zich dit jaar bij Chelsea toch wel duidelijk voorbij zijn concurrenten Kovacic en Loftus-Cheek gespeeld, en komt in de spelverdeler rol beter uit de verf dan Jorginho dat doet op Cvm, dat noem ik toch wel een stap vooruit tov Everton. Ik heb die creativiteit bij Ox nooit echt gezien, maar goed die zat dan ook in een elftal met Ozil, Ramsey en/of Wilshere dan lijkt al snel wat minder, ik ben benieuwd hoe hij terugkomt van zn blessure.

Maar Engeland heeft best verschillende types qua aanvallende middenvelders rondlopen, tis niet zoals met Spanje ofzo waar ze allemaal hetzelfde kunnen. Wilshere en Barkley zijn klassieke creative spelverdelers voor op 10 met de slimme steekpass, Alli is een onvermoeibare werker voorin voor het moderne werkvoetbal, Lingard is een hyperactieve zwervende dribbelaar, en Ox is de snelste van het stel. Allemaal technisch goede voetballers, tis niet makkelijk om een systeem te vinden waar je ze kwijt kan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Engeland

FIFA ranking: 4
104 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. PopeKeeper
B. ChilwellVerdediger
M. KeaneVerdediger
H. MaguireVerdediger
T. MingsVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Engeland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Engeland.

Engeland
1 fan
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren