Van der Sar: ‘Hij is achttien jaar en wij kunnen ’m niet meer optillen’

Woensdag, 13 februari 2019 om

Edwin van der Sar heeft gemengde gevoelens over de transfer van Frenkie de Jong naar Barcelona. De algemeen directeur van Ajax is trots op de ontwikkeling die de middenvelder heeft doorgemaakt, maar zou het liefst zien dat de selectie bijeen blijft. "Je wilt een zo sterk mogelijk team bouwen en dat gaat beter als de ploeg bij elkaar blijft", vertelt hij in een interview met AFP.

"Maar wij zitten in een kleinere competitie; we weten dat er grotere clubs zijn dan Ajax", voegt Van der Sar eraan toe. "Dat een speler als Frenkie naar Barcelona gaat, komt ook door de steun die hij heeft gekregen van de trainers en de andere mensen hier. Dat maakt ons trots. Hij doet me een beetje denken aan Isco bij Real Madrid, met dat lichtvoetige, en aan Eden Hazard met zijn dribbels en de manier waarop hij tegenstanders probeert te passeren. Dat doet Frenkie ook, maar dan op het middenveld."

Na de transfer van De Jong zijn de ogen van de internationale media gericht op Matthijs de Ligt. Barcelona zal hopen dat het nu een 'streepje voor' heeft in de strijd om de verdediger, schrijft AFP. Van der Sar heeft in ieder geval hoopgevende woorden voor de Catalanen. "Onze relatie met Barcelona is uitmuntend. Josep Maria Bartomeu (voorzitter van Barcelona, red.) zegt soms dat Barcelona de zoon van Ajax is. Maar de zoon is de vader misschien al voorbijgeschoten. Hij is achttien jaar geworden en wij kunnen 'm niet meer optillen."

Donderdag schreef Mundo Deportivo nog dat De Ligt inderdaad in beeld is in het Camp Nou, maar dat de komst van de aanvoerder van Ajax geen absolute prioriteit heeft. Barça betaalt Ajax al 86 miljoen euro voor De Jong en gaat ervan uit dat er voor De Ligt een soortgelijk bedrag op tafel moet worden gelegd. De club wil zich aankomende zomer nog op twee andere posities versterken en heeft de komst van de Oranje-international daarom volgens de sportkrant op een laag pitje gezet.


Poll

Doet Barcelona er goed aan om de komst van Matthijs de Ligt als prioriteit te behandelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door gilau)

Ajax moet het gewoon slim aanpakken met Barca. Ajax zorgt dat zij de eerste opties krijgen op spelers als De Jong en De Ligt en Barca doet het omgekeerd bij Ajax, bijvoorbeeld zodra de deur voor een vertrek van Suarez op een kier komt te staan. Een goede band met een club als Barca kan alleen maar mooie dingen opleveren.

13 februari 2019 om 15:36

Oprechte vraag: wat heb je aan een eerste optie?

Stel je voor dat Ajax een eerste optie krijgt op Suarez, maar eigenlijk wilt hij liever naar China of Amerika. Dan heb je er bar weinig aan. Zelfde eigenlijk in het geval met Mathijs de Ligt. Wat nou als hij naar Juventus wilt en niet naar Barcelona. Ajax kan dan wel de eerste optie geven aan Barcelona, maar als de speler niet wilt gaan dan houdt het op.

Dat is eigenlijk hoe ik het op het moment zie: een eerste optie is aardig zinloos aangezien het nogsteeds allemaal afhangt van de speler zelf.

13 februari 2019 om 15:58

Aan de andere kant, hoeveel spelers zullen Barcelona weigeren als die club daadwerkelijk concreet wordt? Daarnaast gaat het, lijkt me, uiteraard alleen om situaties waarin de club zelf ook daadwerkelijk in de plannen van speler voorkomt. Het hebben van de optie is in ieder geval altijd beter dan het niet hebben van deze optie. Los daarvan is dit met de connecties van Overmars reeds het geval, min of meer.

13 februari 2019 om 16:32

"aan de andere kant, hoeveel spelers zullen Barcelona weigeren als die club daadwerkelijk concreet wordt?"
Genoeg? Diezelfde speler kan namelijk ook concrete interesse hebben van een Real, Psg, Bayern en noem het hele riedeltje maar op.

13 februari 2019 om 15:39

Ajax als satelietclub?

13 februari 2019 om 16:13

Ajax is geen Almere city... Satelietclub... Er kan en moet een samenwerkingsverband komen maar dat gaat te ver, zulke clubs zijn meestal toch wel wat kleiner qua status

13 februari 2019 om 16:11

Ik zie ook niet zo snel een speler van Barcelona naar Ajax gaan eerlijk gezegd. Of het moet onder de middelmaat zijn.

13 februari 2019 om 16:14

Ook geen jeugdspelers? Spelers die geen potentie zien om door te breken en tot hun 23/24e bij Ajax spelen om vervolgens terug te keren bij Barca met 100/200 eredivisieduels in de pocket

13 februari 2019 om 16:22

Dan gaan ze denk ik liever naar een Sevilla of net daar onder zelfs in de La Liga. Blijf je op het zelfde niveau spelen en meer op de radar van Barca. Tegelijk moet Ajax dat niet willen. Die moeten hun eigen talenten de kans even en boven de rest zetten. Juist ervaring zou wel eens nuttig zijn vanaf die kant. Maar die gaan eerder naar China of de VS

13 februari 2019 om 16:13

Dus eerste optie , betekent dat je clubs niet laat opbieden? want barca mag eerst?
En aan welke tweederangs spelers heeft ajax wat gebhad van Barca? Victor, Cuenca? Echte talenten willen niet komen, die gaan liever naar Valencia (haddadi).
Ik vind dit meerder dom aanpakken ipv slim aanpakken.

13 februari 2019 om 16:18

Daar heb je niets aan, want Ajax is vele malen kleiner dan Barcelona. Je kunt dus wel eerste optie hebben, maar als de spelers niet naar Ajax willen heeft het geen zin. Alleen Suarez of een reservespeler zouden het overwegen. Over het algemeen ben je kansloos voor spelers van Barcelona die ook daadwerkelijk iets gaan toevoegen.

13 februari 2019 om 16:21

Ajax moet helemaal niks met Barcelona. We hebben het in het verleden al een keer geprobeerd met Oleguer, Bojan, Cuenca en Gabri. Allemaal waren het geen succesverhalen, waarbij het met Gabri vooral kwam vanwege blessureleed. Waarom zou je speciale aandacht aan een band met Barca moeten besteden? Als een Suarez naar Ajax wilt om af te bouwen, dan kom je daar met Barca gewoon uit, goede band of niet. Ze zullen namelijk ook gewoon kijken naar de wens van een speler die veel voor ze heeft betekend.

13 februari 2019 om 16:34

Wat een onzin aan het einde van zijn carriere bepaalt suarez zelf wel waar hij heengaat en niet barca of ajax. Daar helpt een goede band niks bij!

13 februari 2019 om 20:52

Want ik zeg ook echt dat Ajax en Barca dan bepalen dat Suarez naar Ajax gaat. Het gaat erom dat Barca dan nu al kan aangeven bij Ajax dat Suarez bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen weg mag, waar andere clubs dat een stuk later pas te horen krijgen. Zo is Ajax ze een stap voor en kunnen ze al het contact leggen. Nu ligt dit bij Suarez iets anders, omdat hij zelf heeft aangegeven terug te willen keren, ooit. Maar stel dat het om een reservespeler gaat. Kan Ajax al contact opbouwen en proberen die jongen te overtuigen. En dat kan weldegelijk wat opleveren. Als Ajax daadkrachtiger te werk was gegaan waren Richarlison en Lainez bijvoorbeeld naar Amsterdam gekomen. Een voorsprong ten opzichte van andere clubs kan daarbij helpen.

De zoon is de vader misschien al voorbijgeschoten. In de weken dat ze het kampioenschap hebben verspeelt is gepaste terughoudendheid wel op zijn plaats..

13 februari 2019 om 15:54

Dat misschien kan je wel weg laten ja, maar dat is ook niet zo gek. Het is voor Ajax onmogelijk om met Barcelona te concurreren. Dat gaat nu niet gebeuren en dat gaat nooit gebeuren.
We zijn nou eenmaal een opleidingsland en zullen dat altijd blijven, al vind ik het streven van Ajax voor het hoogst haalbare wel mooi.
Concurreren met clubs als Porto en Benfica zouden we toch moeten kunnen (en dit jaar lukt het eindelijk). Alles daarboven zal te hoog gegrepen zijn.

13 februari 2019 om 16:01

Nee maar dat zegt Van der Sar, inderdaad niet van toepassing. Alleen qua budget scheelt het denk ik al 500 miljoen per jaar.

13 februari 2019 om 15:56

Er is nog niks verspeeld pikkie of is de competitie al voorbij? Niet zo lopen bashen hier.

13 februari 2019 om 16:02

Vind je het zelf geen spijkers op laag water zoeken of meer een stok zoeken om een hond mee te slaan?
Je snapt zelf natuurlijk wel dat men Cruyff nooit zal vergeten in Catalonië. Dus ongeacht de plek waar Ajax nu staat t.o.v. Barcelona doet er niet toe. Het is een gedachte (door Cruyff) en niet meer dan dat.
Daarbij moet je iets wat onzeker is niet als feit verkopen. Of durf jij je hebben en houden erop in te zetten dat Ajax de titel niet pakt?

13 februari 2019 om 16:31

Als je eerst even goed leest voordat je een onzinnige opmerking plaatst. Bartomeu zegt juist dat Barcelona de zoon van Ajax is, en van der sar geeft aan dat de zoon de vader voorbij is gestreeft. Heeft dus helemaal niks met het verspelen van de titel te maken?!

Ik zie De Ligt liever met Van Dijk bij Liverpool spelen, maar Barcelona is natuurlijk ook prachtig.

13 februari 2019 om 15:39

Ik zou het ook gaaf vinden als hij naast Van Dijk komt te staan, maar ik zie het niet gebeuren aangezien ze bij Liverpool de net iets oudere Gomez hebben staan. Deze jongen heeft veel talent en is ook nog eens Engels.

Bayern, Barcelona of Juventus... ik vind het allemaal prachtig zolang hij maar aan spelen toekomt.

Nou Edwin, heel misschien dan... Barcelona is in vrijwel alle facetten van het voetbal Ajax allang voorbij geschoten. Enkel de jeugd kan nog mee komen met hun niveau.

13 februari 2019 om 16:10

Nou, het stadion van Barcelona is mythisch maar qua comfort eigenlijk buitengewoon matig.

13 februari 2019 om 18:24

En qua sfeer, voor zover ik het vanachter de tv kan beoordelen, ontzettend saai.

Ik denk, en hoop, zelf dat de Ligt nog een jaar bij Ajax blijft. Say what?! Ja echt! Hij heeft namelijk altijd aangegeven alleen weg te willen als hij een noemenswaardige prijs gepakt heeft met Ajax. Het ziet er momenteel niet naar uit dat dat gaat gebeuren. Zou voor zijn ontwikkeling ook niet eens zo verkeerd zijn. Kan nog genoeg leren als hij een extra jaar bij Ajax blijft. Mensen vergeten vaak dat hij nog maar 19 jaar is (bizar). In 2020 kan hij ook nog naar Barcelona. Kunnen zij ook nog even doorsparen.

''hij doet me een beetje denken aan Isco bij Real Madrid, met dat lichtvoetige, en aan Eden Hazard met zijn dribbels en de manier waarop hij tegenstanders probeert te passeren. Dat doet Frenkie ook, maar dan op het middenveld."

Deze vergelijking raakt echt noch kant noch wal. Ik houd nooit zo van vergelijkingen, maar als hij qua dribbels dan wordt vergeleken met Hazard? Ja, Frenkie kan zijn man passeren maar in een geheel andere stijl. Alleen al de Voet-Grond Frequentie van Frenkie is 3x minder snel dan die van Eden. De rest van de verschillen laat ik dan nog maar even buiten beschouwing.

13 februari 2019 om 18:52

De vergelijking slaat inderdaad nergens op. Gelukkig ben ik niet de enige die het opviel. Frenkie moet meer naar Verrati en busquets kijken.

Ajax is alleen maar kleiner dan Barcelona omdat ze in een kleiner land voetballen. Ajax in Spanje was veel rijker geweest. Het land/competitie is zo bepalend in het voetbal. Ik hoop echt dat Ajax zich definitief bij de subtop van Europa kan voegen, met af en toe een uitschieter.

Barcelona zou er zeker voor de toekomst goed aan doen om de Ligt te halen. Maar Matthijs moet niet naar Spanje gaan. Hij zou eigenlijk naar Liverpool moeten gaan samen met Virgil achterin daar. Top duo!!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2323
2.PSV2320
3.AZ2015
4.Vitesse205
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

167 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 8 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid om ver te gaan om de komst van N’Golo Kanté mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren