Hoe Juventus het onmogelijke deed: ‘We wilden de boel opschudden’

Dinsdag, 12 februari 2019 om

Al jaren werd gesproken over de dag waarop Cristiano Ronaldo zou vertrekken bij Real Madrid, maar afgelopen zomer was het daadwerkelijk zover. Voor een bedrag van minstens honderd miljoen euro maakte de aanvaller de overstap naar Juventus. In gesprek met La Gazzetta dello Sport doet sportief directeur Fabio Paratici een boekje open over de wijze waarop de veelbesproken transfer tot stand kwam. Juventus kon aanvankelijk niet geloven dat Ronaldo naar Turijn wilde komen, zegt Paratici in een uitgebreid monoloog.

Het begon allemaal met de wedstrijden tussen Juventus en Real Madrid in de kwartfinale van de Champions League. Rond die duels sprak Paratici 'zoals wel vaker' met Jorge Mendes, de zaakwaarnemer van Ronaldo. Het gesprek nam een verrassende wending. "Hij zei: 'Je gelooft het misschien niet, maar als Cristiano vertrekt bij Real Madrid, dan wil hij naar Juventus.' Hij zei dat een transfer minder gecompliceerd zou zijn dan ik misschien dacht. Toen ben ik me erin gaan verdiepen."

"Toen we in gesprek waren over de fenomenale João Cancelo (overgekomen van Valencia, red.), keek Mendes mij aan en vroeg: 'Weet je nog waar we het over hebben gehad? Je zult zien dat Ronaldo gaat vertrekken bij Real Madrid. En hij wil alleen naar Juventus gaan. Als je hem wilt, dan is hij er klaar voor.' In ons volgende gesprek vroeg ik Mendes aan wat voor bedragen ik moest denken. Hij antwoordde: 'Dit is zijn salaris en dit is de transfersom'." Ronaldo tekende uiteindelijk een vierjarig contract, naar verluidt ter waarde van dertig miljoen euro per seizoen.

"Ik zei dat ik over een paar dagen van me zou laten horen", blikt de beleidsbepaler van Juventus terug. "Als ik 'nee' had gezegd, dan had hij meteen contact gezocht met andere clubs. Het waren uren van extreme spanning en vol adrenaline. Er ging veel door mijn hoofd heen. We hebben Gonzalo Higuaín, zo dacht ik, die we zouden moeten verkopen. Maar Ronaldo is een ster die meerdere deuren opent, zowel op sportief als commercieel gebied. Ik heb mezelf toen overtuigd dat we het in ieder geval moesten proberen. Tot dat moment had ik het er met niemand over gehad bij Juventus."

In juni volgde echter een gesprek met het management van de club. En al gauw waren alle partijen het erover eens dat Juventus op de een of andere manier voor een nieuwe prikkel moest zorgen. Dat Ronaldo mogelijk zou komen, wist alleen Paratici nog. "Na het vertrek van Gianluigi Buffon, de zevende Scudetto op rij en een pijnlijke uitschakeling in de Champions League moest er iets gebeuren om de selectie weer te motiveren. Voetbal draait niet alleen om techniek, maar ook om passie. Het vereist talent én de juiste mentaliteit. Ik sprak met Andrea Agnelli (voorzitter, red.) en Pavel Nedved (vicevoorzitter) en we waren het allemaal eens: we moesten de boel flink opschudden."

"We hadden behoefte aan een positieve schok die Juventus over bepaalde grenzen heen kon tillen. Dus ik zei tegen Agnelli en Nedved dat ik wel een idee had. 'Het moet nog geëvalueerd worden, dus ren niet meteen lachend uit het raam. Er zijn twee manieren om de ploeg te motiveren. Over de eerste manier kan ik nu niets zeggen; de andere manier is om Ronaldo binnen te halen.' De eerste manier was om Mauro Icardi te kopen, waarna de hel zou losbarsten. Andrea keek me aan en moest lachen. 'Laat het me uitleggen', zei ik meteen. Want op dat moment geloofde niemand dat we Ronaldo konden binnenhalen voor het bedrag dat Mendes had genoemd."

"'Mendes zei dat ik jullie duidelijk moest maken dat Ronaldo naar Juventus zal komen, als wij hem willen en voldoen aan zijn eisen.' Hij wilde nergens anders heen dan Juventus. Een plan B was er niet. Doodse stilte. Je moet goed begrijpen dat Andrea niet zomaar een voorzitter is; hij kent de voetbal- en de zakenwereld goed. En hij wil Juventus altijd groter maken", legt de sportief directeur uit. "'Geef me een moment om erover na te denken', zei hij. Ik was allang blij dat ze niet uit het raam waren gesprongen. Diezelfde middag vroeg hij me om de bedragen die we hadden besproken nog eens te bevestigen. Want als het klopte wat ik zei, dan zouden we er werk van maken."


Poll

Had jij gedacht dat Cristiano Ronaldo na Real Madrid nog naar een andere Europese topclub zou gaan?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door marc juventus)

hij doet net of ze een god hebben binnen gehaald... Geweldige voetballer natuurlijk maar ook al 34 jaar. Kampioen wordt Juve toch elk jaar al, dus ze moeten de CL winnen, anders hadden ze beter jonge toppers kunnen halen voor dit geld en dit salaris.

12 februari 2019 om 12:24

Heeft evenveel gouden ballen als Messi, dan ben je toch wel een god in de voetbalwereld denk ik ...

12 februari 2019 om 12:27

In het vierde deel legt hij goed uit waarom Ronaldo zo belangrijk is voor een club.

12 februari 2019 om 12:40

Meest bizarre is nog wel dat hij 39 is als zijn contract er afloopt. Benieuwd hoe lang hij het volhoudt. Maar waardeer dit meer dan de woestijn opzoeken. Of Juve het echt terugverdient zal afhangen van of ze de CL eens winnen lijkt me. Maar een stunt was het.

12 februari 2019 om 12:44

Terugverdienen is nooit datgene wat een club als Juve interesseert, Juve, Real, Barcelona, etc etc zitten niet met terugverdienen in het hoofd maar met prijzen, succes en globale bekendheid en aanzien. Dat haal je allemaal binnen met Ronaldo.

12 februari 2019 om 12:59

Bedenk even hoeveel shirtjes er inmiddels over de toonbank zijn gevlogen en wat er verder allemaal op gang komt als één van de beste spelers ter wereld zich aan je bindt. Maak je geen zorgen om het financiële verhaal.

12 februari 2019 om 13:09

Natuurlijk interesseert het Juventus, Real en Barcelona het terug verdienen wel, ze moeten die sterspelers tenslotte ergens van betalen. Jij noem t het behalen van succes, prijzen en aanzien maar laat dat nou precies datgene zijn wat inherent is aan geld en dus terugverdienen.

12 februari 2019 om 13:13

Kaasie Weet jij wat Juve jaarlijks binnenharkt aan sponsoring, prijzengeld en CL geld? Neen, terugverdienen is voor zulke clubs geen prioriteit.

12 februari 2019 om 13:19

Alex, je snapt zijn punt niet. Wanneer jij succes boekt in de CL en zeg even dat Ronaldo daarbij een grote rol speelt, krijg je veel prijzengeld. Gebeurt dit een aantal keer, ‘verdien’ je zijn transfer terug. Ook clubs als Real, Barca, Juve denken aan terugverdienen, want als ze ineens derde worden in de competitie en in de groepsfase eruit gaan, kunnen ze die transfers niet verantwoorden. Ik weet ook niet wat er met je houding is veranderd, maar waar je normaal altijd goed onderbouwde reacties gaf, zeker op gebied van Juve, vind ik je de laatste tijd flink geirriteerd reageren als het niet in jouw straatje past.

12 februari 2019 om 13:23

Ik zeg enkel dat het geen prioriteit is, tuurlijk hebben ze liever dat ze alles er weer uithalen, maar dat doe je sowieso nooit volledig, clubs hebben ook andere grote kosten, en het is niet enkel Ronaldo die goed verdient en aardig wat gekost heeft. Als Juve, dat jaarlijks toch winsten kan voorleggen, zo begaan was met het terugverdienen van dat geld, hadden ze Ronaldo nooit gehaald. Verder ben ik niet geïrriteerd.

12 februari 2019 om 14:05

@alex

Nee, ik heb geen flauw idee wat juve jaarlijks binnen harkt en dat boeit me ook helemaal niet.
Eerst zeg je dat het ze niet interesseert en nu is het geen prioriteit, als je zo gaat kletsen dan kunnen we beter stoppen voor we begonnen zijn. Het lijkt er op dat je iets wat heel erg simpel is, gewoon niet wil begrijpen. Dat vind ik uiteraard prima, ik hoef mijn gelijk niet te krijgen en als je dat perse wil dan laat ik je graag in de waan dat het juve niet interesseert. Ik kan daar prima mee leven

12 februari 2019 om 14:16

Je manier van typen zegt toch echt iets anders Kaassie

12 februari 2019 om 14:49

Gelukkig heeft Agnelli er meer kijk op dan jij en zal hij niet jaarlijks zo’n stunt uithalen, want dat is zelfs voor een gezonde club dodelijk. 100 miljoen aanschaf, 120 miljoen salaris, nul restwaarde... Kijk ik begrijp dat zoals in het verhaal wordt uitgelegd dit een unieke samenloop van omstandigheden was, en Ronaldo is een unieke speler. Maar als jij met je kortzichtigheid beleid maakte bij je club waren ze in no time net zo failliet als 14 jaar geleden. Ze kunnen zich een schuld van 300 miljoen permitteren door hun hoge omzet, en maken nauwelijks of geen winst de afgelopen jaren, wat geen probleem is voor de aandeelhouders. Maar natuurlijk is het een bedrijf en wordt er volop gerekend en natuurlijk moeten er inkomsten staan tegenover uitgaven. Mooi als de sportieve ambitie belangrijker is maar doe nou niet of het in Turijn belachelijk is om over geld te praten.

12 februari 2019 om 12:50

Ik denk dat jij onderschat wat Ronaldo toevoegt aan een selectie. Waarschijnlijk kijk je de wedstrijden van Juve niet, want dan had je gezien wat voor kwaliteiten hij brengt.

12 februari 2019 om 14:21

de kwaliteiten van Ronaldo zijn toch wel aardig bekend.
Maar Juve wint de landstitel sowieso wel, met of zonder Ronaldo.
De beker hebben ze de laatste 4 jaar zonder Ronaldo ook al gewonnen. Nu liggen ze er al uit (wat natuurlijk niet aan Ronaldo ligt, maar t valt wel op).

Dus ze moeten de CL winnen omdat verschil wat hij op het veld maakt uit te buiten.
Want zonder Ronaldo kwamen ze ook al steeds heel ver in het toernooi.

12 februari 2019 om 14:32

Als je de wedstrijden kijkt, dan zie je dat juventus juist achteruit is gegaan na de komst van ronaldo.

12 februari 2019 om 14:57

Dat zeiden ze ook altijd toen hij nog bij Real zat. Verschil met Ronaldo en elke andere speler, op Messi na, dat hij in elke knock-out wedstrijd scoort.

12 februari 2019 om 15:16

Daarom had juve 3-0 verloren in de ko tegen atalanta. Tot nu toe heb ik achteruitgang gezien in het team

12 februari 2019 om 15:57

Juveitalia, Ga je nou serieus één wedstrijd erbij pakken waarbij de hele selectie van Juve nergens was in die hele wedstrijd? Is dat je conclusie over Ronaldo na 23 speeldagen? Cronaldo is op het moment topscorer in Serie A en staat 2e in de lijst van assists.

En waar is je expertise over afgelopen wedstrijden tegen Sassuolo (goal & assist), Parma (2 goals en daarbij Juve aan een punt geholpen nota bene), Lazio (winnende goal) en AC Milan (winnende goal)? Nee, meneer moet 1 wedstrijd erbij pakken waarbij het team voor het eerst hard onderuit ging. Dat is nou een definitie van een pessimist. Onzin dat Juve er slechter op is geworden sinds Ronaldo.

12 februari 2019 om 16:22

Ik oordeel nuet over een wedstrijd, de laatste 4 ( en dus de belangrijkste) wedstrijden in de ucl, was hij ook totaal niet te vinden. Maar dat boeit mij nu weinig. Wat ik wil zeggen is dat juventus sinds zijn komt gewoon slechter speelt en er veel talenten zoals dybala, costa, berna en noem maar op, totaal niet benut worden, omdat ronaldo moet scoren. En juventus kan straks costa en dybala ook nog kwijtraken. En kijk hoeveel hij heeft gekost en kijk naar zijn megasalaris, dan verwacht ik dat juve dan vooruit gaat en niet andersom. Hij presteert goed, maar niet zo super goed ofzo en niet als een speler die zo duur is, kijk maar eens naar quagliarella en zapata en piatek, zij doen bijna netzoveel bij clubs die ver onder juventus staan. Kijk naar juve de afgelopen jaren en kijk hoe ze nu spelen. Het hele spel is veranderd omdat ronaldo moet scoren en hierdoor gaat het steeds slechter.

12 februari 2019 om 12:54

Denk dat stukje commercie wat ze binnen halen ook van belang is.

12 februari 2019 om 13:19

Leeftijd zegt niet zoveel bij Ronaldo, hij loopt nog over het veld alsof hij 25 is, en ook nog eens bijna elke wedstrijd belangrijk.

Behalve zijn doelpunten draagt hij zoveel meer bij. Hij geeft zelfs een boost aan de competitie, ik weet zeker dat er nu veel meer mensen Serie-A kijken.

12 februari 2019 om 15:07

Misschien dat er meer mensen zijn die naar Juventus zullen kijken, maar vanwege Ronaldo gaan mensen bij wijze van spreken niet ineens staan kijken naar Atalanta - Genoa.

En natuurlijk zegt leeftijd wel wat. Nu oogt het allemaal nog erg fit, maar op die leeftijd kan dat ook heel snel veranderen. Maar goed, ik denk wel dat hij nog 3 seizoenen mee kan op topniveau. Daarna zullen er denk ik wel fysieke klachten komen.

Prachtig dit, mooi om zo te horen hoe zo’n transfer nu eigenlijk tot stand komt. Ben nog steeds verbaasd dat hij bij ons speelt, en hoe.

12 februari 2019 om 13:54

Als je hiervoor meer wil weten moet je het gesprek opzoeken dat die Nederlandse zaakwaarnemer (kan even niet op zn naam komen) had in DWDD. In het gesprek (en het boek dat hij kwam promoten) gaf onder andere aan dat veel transfers al ruim van tevoren worden bedacht.

12 februari 2019 om 14:35

Rob Janssen?

12 februari 2019 om 15:35

Die bedoel ik!

12 februari 2019 om 15:17

Ik ook, had hem zo graag in het rood gewild. Zo jammer dat Ole er nu pas is, mijn gevoel zegt dat we ook een kans hadden!

Mooi verhaal. Alleen de opmerking over uit het raam springen is niet echt gepast in een Juve-gebouw.

12 februari 2019 om 12:56

Nee klopt, had ik nog niet aan gedacht, beetje pijnlijk en ongepast ja.

12 februari 2019 om 13:29

Hoezo dan?

12 februari 2019 om 13:52

Zelfmoord poging van een directeur naar aanleiding van het omkoopschandaal

12 februari 2019 om 13:53

Gianluca Pessotto is jaren geleden na zijn aanstelling als teammanager 15 meter uit het raam gevallen op het hoofdkwartier van Juventus, eerst werd gezegd dat het om een zelfmoordpoging ging maar zijn vrouw heeft dit altijd ontkend.

En dat gaan ze nog eens doen door De Ligt binnen te halen. Spelen naast Bonucci, Chiellini en Ronaldo. Wat een leerschool zal dat voor m zijn zeg

12 februari 2019 om 13:25

Hopelijk ook icardi volgend seizoen. Goede en jonge spits.

12 februari 2019 om 13:29

Icardi zie ik niet zo snel naar Juve vertrekken. Is erg geliefd bij Inter en aanvoerder. Denk dat als die vertrekt bij Inter hij naar Real Madrid/Barca zal gaan.

12 februari 2019 om 15:22

Icardi's relatie met de fans is juist meer een haat-liefde verhouding. Zo erg geliefd is hij niet. Icardi zou prima naar Juve kunnen gaan als Juve in de markt voor hem was. Higuain is immers ook gekomen.

Dit is een win win situatie voor beide. Slim gezien van Ronaldo, zeker van een club waar hij nog eens kampioen kan spelen wat zijn palmares nog meer uniek maakt. Voor Juventus uiteraard het commerciële aspect.. Natuurlijk ook de mentaliteit van hem wat een enorm verschil maakt in de kleedkamer!

Zijn ze na de enorme transfersom + salaris en het weinige winstmarge dat ze verdienen op shirtverkoop nog steeds blij met zijn komst? Tuurlijk geeft het een goede impuls mbt publiciteit en dergelijke maar je hebt er wel 2 tot 3 spelers voor weg moeten doen. Is Ronaldo met zijn 34 jaar dat waard? Ik vraag het me af. Het is niet dat Juventus het nu stukken beter doet en kans gaat maken op de CL?

12 februari 2019 om 15:20

Door Ronaldo heeft Juve een veel betere positie op de Internationale markt. Ze hebben een verbeterde deal met Adidas en Juve is veel interessanter voor sponsors geworden. Ook is Juve op social media ontzettend veel populairder geworden. Op Instagram bijvoorbeeld ligt Juve op koers om Man United over een paar maanden in te halen. Dan staan enkel Real en Barca nog voor. Dit zegt toch eel wat over extra fans/aandacht voor Juve. Daarbij is enkel Higuain opgeofferd voor de komst van Ronaldo en die kan wel gemist worden. Kortom, tuurlijk is Juve heel blij met de komst van CR7.

14 februari 2019 om 15:09

Op koers? Als ze te lang wachten is Ronaldo alweer weg. Daarnaast zal zijn lichaam hem in niet al te lange tijd parten gaan spelen.zoals ik zeg is het qua publiciteit een verademing maar het spelletje en prijzen is het allerbelangrijkste en daarin heb je met Ronaldo op deze leeftijd geen progressie geboekt evenals financieel niet. Tuurlijk heb je extra inkomsten met mensen die naar Italie komen en een shirtje kopen maar dat weegt niet op tegen zijn inmense salaris van 31 miljoen per jaar.

Alleen Higuain opgeofferd voor de komst van Ronaldo? En jij denkt dat zij het zelfde salaris verdienen? Ronaldo verdient 31 miljoen en zijn salaris zal ieder jaar stijgen. Zijn salaris is het salaris van Dybala, Pjanic, D Costa, Bonucci en Emre Can samen. Het is een leuke stunt maar zoals ik al zei, op de korte termijn een leuke publiciteit maar ik de lange termijn kost het Juventus alleen maar enorm veel.

14 februari 2019 om 19:42

Op koers als in over 4 maanden. Juve is sinds de komst van Ronaldo van een achterstand van 13 miljoen volgers naar een achterstand van 4 miljoen gegaan en loopt elke maand bijna een miljoen volgers in.

Hoe kan je nou zeggen dat Juve geen progressie boekt met prijzen, terwijl er nog geen seizoen gespeeld is?
Beetje moeilijk om de CL al voor de knockout-fase te winnen. Tijd zal het leren.

Daarbij betaalt Juve dat salaris ook niet zelf en levert Ronaldo erg veel op. Juve is gister de obligatiemarkt opgegaan en de waardestijging van de aandelen zorgt ook voor meer inkomsten. De extra sponsors zorgen ook voor grote bedragen. Mocht Ronaldo Juve ook nog verder schieten in de CL zullen de inkomsten nog meer toenemen.

Enkel Higuain is opgeofferd. Die spelers die jij opnoemt zijn toch niet opgeofferd voor zijn komst? Messi verdient ook meer dan de halve selectie van Barca bij elkaar, maar de halve selectie is toch ook niet opgeofferd voor Messi?

Wat ik nog het meest opmerkelijke vind is hetgeen wat niet in dit artikel wordt gezegd. Als Mendes na de wedstrijd tegen juve al zei dat CR er klaar voor was betekent dat dus dat Ronaldo al ruim voor die wedstrijd de keus had gemaakt om Real te verlaten 🤔

Het zat er natuurlijk aan te komen dat deze man zichzelf zou gaan verheerlijken vanwege deze transfer. Hij vertelt er alleen niet bij dat Ronaldo hoe dan ook weg wou bij Real Madrid waardoor deze transfer ineens helemaal niet meer zo heel lastig zou worden.

Verder is het allemaal leuk, maar als je de komende jaren geen Champions League wint, is het eigenlijk allemaal voor niets geweest. Overigens ben ik ook helemaal niet zo onder de indruk van Juventus. Ze spelen matig voetbal voor de selectie die ze hebben.

12 februari 2019 om 15:19

Dat zegt ie toch wel of lees ik het nu verkeerd? Je kan deze anekdote ook op een positieve manier zien. Fergie deed over Cantona ook een boekje open

12 februari 2019 om 16:34

Hoezo is het voor niks geweest? Ronaldo is één van de beste spelers ooit, zo een speler halen is nooit voor niets. Elke fan van Juve geniet van elk minuut dat Ronaldo het shirt van Juve draagt.

12 februari 2019 om 17:00

Uiteindelijk haal je een 33-jarige speler (inmiddels 34 jaar) voor heel veel geld en laten we wel realistisch blijven; Ronaldo is natuurlijk nog steeds een fenomeen, maar z'n beste dagen liggen al wel achter hem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Juventus

1055 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Napoli167
5.AS Roma122
Voor de complete stand: Serie A

3823 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Juventus 7 4 0 0
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Manchester City stelt Raheem Sterling een weeksalaris van 450 duizend pond in het vooruitzicht, omgerekend ruim 523 duizend euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren