Feyenoord loopt na sobere eerste helft uit naar ruime overwinning

Zaterdag, 9 februari 2019 om

Feyenoord heeft zaterdagavond een eenvoudige overwinning geboekt in de Eredivisie. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst had op eigen veld weinig te duchten van De Graafschap en zegevierde uiteindelijk met ruime cijfers: 4-0. Nadat Tonny Vilhena in de eerste helft de openingstreffer voor zijn rekening had genomen, voerden Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra de score na rust op. Feyenoord nadert nummer twee Ajax door de zege tot op acht punten, terwijl de voorsprong op achtervolger AZ weer vijf punten bedraagt. De Graafschap blijft op een zeventiende plaats steken.

Feyenoord had na het verlies van vorige week bij Excelsior (2-1) wat goed te maken voor eigen publiek en De Graafschap leek een ideale tegenstander om eerherstel te realiseren. De Superboeren wonnen dit seizoen in de Eredivisie immers nog niet op vreemde bodem en waren door een griepgolf ook nog eens zwaar gehavend afgereisd naar De Kuip. Bij Feyenoord debuteerde Cuco Martina in de basis; de Everton-huurling kreeg in het hart van de verdediging de voorkeur boven Jan-Arie van der Heijden, die genoegen moest nemen met een reserverol. Verder stuurde Van Bronckhorst dezelfde namen het veld op als vorige week tegen Excelsior.

Vilhena tekende na 28 minuten voor het enige doelpunt van een sobere eerste helft. Na een aanval waarbij Robin van Persie en Sam Larsson betrokken waren, vuurde de middenvelder via het lichaam van een verdediger raak: 1-0. Steven Berghuis was vlak daarvoor namens Feyenoord al dicht bij de openingstreffer geweest, maar zijn kopbal werd op spectaculaire wijze onschadelijk gemaakt door Hidde Jurjus. Verder kwam de thuisploeg in de eerste 45 minuten niet tot grote kansen. Namens De Graafschap was het belangrijkste wapenfeit afkomstig van de voet van Youssef El Jebli: zijn vrije trap scheerde rakelings voorbij het doel van Kenneth Vermeer.

Feyenoord begon vervolgens sterk aan de tweede helft. Nadat Van Persie eerst nog een grote mogelijkheid onbenut had gelaten, wist Verdonk de voordelige marge voor de thuisploeg zeven minuten na rust alsnog te verdubbelen. De verdediger schoot uit de draai raak, nadat Jurjus in eerste instantie een schot van Toornstra nog had gekeerd. Feyenoord pakte daarna meteen door: St. Juste tekende in minuut 54 voor de 3-0. De rechtsback werd in het strafschopgebied van De Graafschap vrijgespeeld door Jordy Clasie, waarna hij Jurjus verschalkte met een schot in de verre hoek.

Clasie stond na ruim een uur ook aan de basis van het vierde doelpunt voor Feyenoord. De middenvelder lepelde de bal vanaf de rechterflank op het hoofd van Toornstra, die Jurjus van dichtbij klopte. Feyenoord kreeg in het laatste halfuur via Nicolai Jörgensen, St. Juste en Berghuis kansen om de score verder op te voeren, maar Jurjus redde telkens uitstekend en behoedde De Graafschap, dat zelf via Fabian Serrarens en Daryl van Mieghem nog mogelijkheden liet liggen, zo uiteindelijk voor een grotere nederlaag.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door absurd)

feyenoord en ajax wisselen elkaar af op winst en verlies sinds de klassieker haha. vraag me af of feyenoord nog een slag kan slaan op de 2e plek, of dat AZ feyenoord nog inhaalt op de 3e plek

9 februari 2019 om 22:43

Feyenoord is veel en veel slechter dan Ajax. Ajax zit nu in een mindere fase, maar heeft veel meer kwaliteit als Feyenoord. Wel zie ik AZ zeker nog Dichterbij komen! En nee ik ben niet voor Ajax.

9 februari 2019 om 22:47

Veel en veel slechter... dan verlies je geen 6-2!!! Ajax zou meer kwaliteit moeten hebben ja. Maar dat zegt niet alles. en zeker veel en veel beter zijn ze zeker niet..

9 februari 2019 om 22:49

Dat hebben we inderdaad 2 weken geleden nog gezien. Op basis van de vorm van de twee topwedstrijde n had Feyenoord eerder een wat kleiner gat moeten hebben.

9 februari 2019 om 22:55

Veel en veel slechter.. 8 punten achter, puur door onszelf en de eigen instelling tegen 'de kleintjes'. Als Ajax zo veel en veel beter was, stonden ze er toch veeeel beter voor?

9 februari 2019 om 23:06

Ajax verliest 5 punten van Heracles, ook een kleintje dus het boeit niets van wie je punten verliest...verliezen is verliezen, klaar.

9 februari 2019 om 23:31

Dan is het toch wel een schande dat je maar 8 puntjes voor staat op een team dat zoveel slechter is.

10 februari 2019 om 00:01

over gehele seizoen veel slechter bedoelt ie natuurlijk

10 februari 2019 om 03:07

Nou malapasque ik pak az als kernpunt aangezien die meer tegen de top 3 schurken Afgelopen seizoenen won Feyenoord simpel in Alkmaar met 0-4 0-3 0-3 Dus praat aub geen onzin wil je

10 februari 2019 om 12:19

Voor AZ dus

Makkelijke overwinning die nooit in gevaar kwam.

Als je een ranglijst maakt op basis van alleen de thuiswedstrijden dan zou Feyenoord dan zouden ze netjes op de tweede plaats staan met alleen PSV met drie punten meer boven zich. Feyenoord uit of thuis is als een poes of een tijger. Blijft vreemd.

9 februari 2019 om 22:45

De Kuip maskeert het gebrek aan kwaliteit wat Feyenoord nog steeds heeft. Even een stom Voorbeeld; als elke wedstrijd op neutraal terrein zou plaatsvinden zou Feyenoord gewoon tussen ploegen als AZ, Utrecht en Vitesse staan.

9 februari 2019 om 22:49

Ja maar je speelt niet op neutraal terrein.... als me tante een piemel had was het mijn tante niet..... Waar zouden die clubs dan staan als ze ook alles op neutraal terrein zouden spelen? Wat een vergelijking dit....

9 februari 2019 om 22:50

@malapasqua: op basis waarvan kom je tot de conclusie dat feyenoord en az op neutraal terrein gelijkwaardig zijn? Je kunt het effect van de Kuip ook projecteren op de bezoekers. Blijkbaar heeft dat zoveel effect op ze dat ze onder hun niveau presteren.

9 februari 2019 om 22:50

Wat een onzin, neutraal terrein betekend 50/50 supporters. Dan zou Feyenoord altijd thuis spelen

9 februari 2019 om 22:57

Dat klopt. Een tegenstander speelt Vaak onder hun kunnen in de Kuip en de eigen spelers krijgen er een boost van + scheidsrechters fluiten vaak mee met het publiek ( geld ook voor Ajax en PSV ). Daarom gaf ik aan dat wanneer je puur en alleen op kwaliteit beoordeelt en wedstrijden op neutraal terrein zou laten afspelen ( ik weet het, dat gaat niet, maar het is een voorbeeld ) dan zou Feyenoord veel minder punten hebben, de Kuip maskeert daarom het gebrek aan kwaliteit bedoel ik. Vd Heiden, st juiste, Toornstra, Clasie, Larsson, botthegin zijn allemaal spelers die niet zouden opvallen bij AZ, Vitesse, Utrecht of Heerenveen.

9 februari 2019 om 23:02

Kijk maar naar de uitwedstrijden trouwens, tegen welke ploegen heeft Feyenoord uit allemaal verloren/punten laten ligggen? Hadden ze ook van die ploegen in de Kuip verloren (uitzonderingen daargelaten ) het word dan bijna altijd aan de mentaliteit verweten, Maar het is pure kwaliteit wat ze dan missen, dan zie je ooo dat wanneer het voordeel wat de Kuip heeft wegvalt, er niet bijsterveel van over blijft .

9 februari 2019 om 23:04

Je noemt nu allemaal spelers die juist wel bij die clubs opvielen. Daarom heeft Feyenoord ze gehaald. Je kan discussiëren of het uiteindelijk goed genoeg is voor Feyenoord maar je slaat de plank echt volledig mis

9 februari 2019 om 23:23

Je bent niet voor Ajax , maar duidelijk heb je wel iets tegen Feyenoord kennelijk anders haal je er geldige argumenten bij. Je zegt zelf al dat het een stom voorbeeld is. Feyenoord kan ook bij PSV domineren en speelt AZ ook regelmatig van de mat in Alkmaar. Het probleem zit hem niet zo zeer in de Kuip maar in de tegenstander lijkt me....

9 februari 2019 om 23:26

@mala: juist bijna al die spelers die jij noemt vielen juist op bij de clubs die je noemt....... En maakte toen de stap naar Feyenoord. Weer een geweldige vergelijking

9 februari 2019 om 23:31

Mwah te simpel gezegd. Buiten Larsson om had ik je van tevoren al kunnen vertellen dat die andere gehaalde spelers zouden floppen/niet iets extras zouden brengen en dat blijkt inderdaad.

9 februari 2019 om 23:35

Hoe kon het dan dat Feyenoord beter was dan PSV in de JC schaal? Dat was in Eindhoven...
Ze werden alleen kampioen met die spelers destijds en de rest van de prijzen...

9 februari 2019 om 23:50

Bijlow zou op de tribune zitten bij Ajax/PSV. Dat geldt voor ALLe spelers van Feyenoord overigens behalve van Persie en Berghuis. Noem mij een andere speler buiten deze twee om die bij Ajax/PSV basis zijn? Geen 1!

10 februari 2019 om 00:05

Idd. Met Onana en vooral Lamprou zou ik zeker Bijlow op de tribune zetten.... Sint Juste waarom zou die niet kunnen spelen bij Ajax of PSV? Een fitte Haps? Vilhena en Clasie zijn niet zoveel minder zag je duidelijk in de wedstrijden tegen Ajax en PSV. Tuurlijk moeten ze top zijn maar je gaat mij niet vertellen dat een Schone/Hendrix zoveel beter zijn als die 2.

10 februari 2019 om 08:28

Doe mij maar van Persie en Jorgensen boven Dolberg en Hunter.. Vilenha zou bij beide teams basis staan ook! Beter dan Hendrix of Schone. St juste zou ook basis staan boven de back van Ajax. Die kan totaal niet verdedigen. Niet 1 van hun rb’s trouwens

10 februari 2019 om 10:45

Bijlow is minder dan Lamprou wil je beweren? Het centrum van Feyenoord of het centrum van PSV is amper verschil, zeker nu Martina erbij maakt het centrum sterker. Een fitte Haps is niks minder dan de linksbacks van PSV en Ajax. St Juste zou het beter doen dat Kristesen en Mazroui... Vilhena is international en altijd de voorkeur boven vd Beek, maar die zou hem bij Ajax er niet uit kunnen spelen? Jorgensen in de spits bij Ajax, die houdt Dolberg al jaren uit de basis bij Denemarken.

Ondanks de 4-0 zit ik toch weer met een wisselend gevoel. Waarom is die 1e helft zo zwak? Waarom ga je na de 4e goal niet door? Ayoub voor verdonk en kokcu voor larson zijn tactisch weer hele rare wissels (het liep ook voor geen meter meer)

9 februari 2019 om 22:52

Ayoub vond ik wel positief opvallen. Ik had hem voor Clasie ingebracht. En Berghuis was ook rijp voor een wissel, maar op de rechtsbuitenpositie hebben we niet echt veel keus.

9 februari 2019 om 22:57

Bij een 4-0 voorsprong mag je gerust Sinisterra de kans geven. Rechtsbuiten en een groot talent

9 februari 2019 om 23:15

Ayoub speelde aardig. Maar met vilenha, ayoub en kokcu heb je er drie die elkaar in de weg gaan lopen. Dat gebeurde dan ook. Daarom rare wissels. Had kokcu voor toornsta gebracht. Dat was veel logischer geweest.

10 februari 2019 om 13:42

Groot talent? Ben benieuwd waar je dat op baseert.

Rare wedstrijd. Wat zwakke eerste helft met nauwelijks iets om aan te zien en de tweede helft liep nog wel lekker bij vlagen. Totdat het systeem totaal uit elkaar viel door de wissels. Al werden er nog een paar goede mogelijkheden uitgespeeld.

Prima overwinning. Eerst helft saai, tweede helft prima. Had al met al wel meer moeten zijn dan 4-0. Heb vaak afgegeven op Jurjus maar die hield De Graafschap wel op de been. Wat een zwakke verdediging staat er toch daar. Had ook echt wel 8-0 kunnen en moeten zijn. Verder had ik gehoopt op Sinisterra, Burger of een ander talent die nog even binnen de lijnen kwam (of zelfs zou starten), op Kokcu na

Overigens hoe deed Martina het?

10 februari 2019 om 03:08

Netjes eigenlijk!

10 februari 2019 om 16:59

Ja goed, krijgt hier een terechte 8.

Feyenoord na een boring overwinning op de kop van deze pagina met een negatieve titel terwijl Ajax ervoor 1-0 verliest... classic vz

Ik blijf het opvallend vinden. Het Ajax dat dit seizoen zeer dominant is (was), staan maar acht punten voor op dit Feyenoord. Gezien het spel had ik verwacht dat het verschil veel groter zou zijn. Ik ben verbaasd toen ik net naar de ranglijst keek. Als Ajax het niet snel weer op de rails krijgt dan wordt het gat met Psv groter en met Feyenoord kleiner.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

351 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Heel Europa zit inmiddels achter Erling Braut Haaland aan, maar Manchester United is het meest concreet. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren