Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ten Hag maakt zich zorgen: ‘Ze spelen nu computerspelletjes’

Laatste update:

Ajax haalde Benfica-doelman Bruno Varela vorige maand op huurbasis naar Amsterdam en beschikt daardoor over een nieuwe tweede keeper. De Amsterdammers keken ver over de grens in de zoektocht naar een alternatief voor André Onana; op de wekelijkse persconferentie laat Erik ten Hag weten zich zorgen te maken over het niveau van keepers in Nederland. In onderstaande video signaleert de oefenmeester dat het bij kinderen minder gebruikelijk wordt om op straat te keepen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dat zit zeker een kern van waarheid in. Ook 1 van de redenen waarom mannen meer sportief inzicht hebben dan vrouwen. Vroeger speelden Jongens buiten, klimmen in bomen, zijn aan het voetbalen, continue reageren op situaties. Vrouwen zijn aan het knippen en plakken en kleuren.

Ook 1 van de redenen waarom vrouwen voetbal nu omhoog komt, aangezien niemand meer buiten speelt.

8 februari 2019 om 16:12

Jezus wat generaliserend. Grootste reden in het klasseverschil is geld wat er in de ontwikkeling wordt gestoken. Als dat evenredig zou zijn zou het niveau aardig gelijk zijn. Maar geloof maar wat je wilt Fred Flintstone.

8 februari 2019 om 16:20

Zonder enige bron zijn jullie beide reacties net zo weinig waard voor een discussie.

8 februari 2019 om 16:34

Haha geld in de ontwikkeling gestoken? Ontwikkeling van een kind wordt toch niet gebaseerd op geld?

8 februari 2019 om 17:32

Roofpidgeon en Le Papillon,
Ik denk dat Pidgeon doelt op het geld dat gestoken wordt in ontwikkeling van voetballers (verschil tussen mannen en vrouwen is extreem) je ziet nu dat er meer geld omgaat in vrouwen voetbal dat ook de kwaliteit vooruit gaat.

8 februari 2019 om 18:16

Ontwikkeling van voetballers door te investeren in vrouwenteams. Betere contracten zorgen voor meer stabiliteit en dus meer overtuigingskracht om te focussen op voetbal ipv een kantoorbaan. Verder is professioneel voetbal altijd gepaard gegaan met het uitzoeken van talenten op jonge leeftijd. Daar zijn er net zoveel van bij de meiden als bij de jongens. Mits dat afdoende wordt gestimuleerd

Dat is toch mooi dat de jeugd meer keus heeft om zich te vermaken. Alsof voetballen op straat alles is. Wat is nou de kans dat iemand een topvoetballer wordt? Laat de jeugd lekker computeren als zij dat liever willen.

Daarbij was in mijn omgeving bijna niemand liever de keeper. Dat was altijd diegene die het minst goed kon voetballen zodat die toch mee kon doen.

Bij Ajax moeten zij i.p.v. kijken naar de oorzaken op zoek naar de oplossingen. Hoe komt het dat de keepers die zij hebben buiten Onana (gehaald) niet de gewenste niveau hebben. Wordt er verkeerd getraind? Moet er opnieuw naar de keepers trainers gekeken worden? Of is iets anders?

Het is toch opvallend dat al jaren Ajax niet in staat is gebleken een eigen keeper op te leiden. Dan moet je het intern zoeken en niet daarbuiten.

8 februari 2019 om 17:22

Het is zeker mooi dat ze de keuze hebben uit meer soorten van vermaak. Echter is het nadeel wel dat veel kinderen alleen nog deze vorm van vermaak kennen en bijna niet meer buiten komen, dat is gewoon ongezond. Een ander gevaar is natuurlijk dat je een erg klein wereldje krijgt en je zeker op latere leeftijd sociaal onhandig kan zijn. Dan heb ik het nog niet eens over een gebrek aan beweging en de eventuele gevolgen daarvan, zoals obesitas.

8 februari 2019 om 17:24

Wat ik eigenlijk wil zeggen: ook hier moet weer een balans in zijn. Mijm zoon mag zeker spelletjes spelen maar wij stimuleren zeker ook het (samen) buiten spelen.

8 februari 2019 om 19:24

Haqelaer

Volledig mee eens. Dat jeugd tegenwoordig veel gamet is op zich niet het probleem. Wel dat gamen ongeveer het enige nog is. En dat de jeugd niet alleen ernstig beperkt wordt, maar ook gewoon veel te weinig beweegt.

Van mij mogen kids uiteraard lekker veel gamen, dat wilde ik vroeger ook toen videogames en arcades ongeveer net uitkwamen, maar de balans is inderdaad volledig weg. Ik zie dat ook bij mijn eigen zoon. Die gaat liever met zijn vriendjes samen Fortniten of Robloxen dan dat ze buiten spelen. Tja. Iedere generatie zijn ding, tuurlijk, maar soms denk ik steeds meer dat ze vooral een digitaal leven hebben en die soms verwarren met de 'echte wereld'.



8 februari 2019 om 20:11

Ik denk dat je iets over het hoofd ziet. Het is fijn dat de jeugd meer keuzes heeft om zich te vermaken. Feit is helaas wel dat de jeugd ondanks al die keuzevrijheid beduidend minder buiten zijn dan enkele generaties terug.

Ik zie in plaats van groepjes kinderen die op het schoolplein in elke pauze fanatiek voetballen, groepjes voetballende kinderen op straat of veldjes tegenwoordig letterlijk een of twee jochies in te dure voetbalshirts verveeld op goal schieten. Het zal her en der heus nog voorkomen maar in mijn woonplaats (60.000 inwoners) zie ik dit eigenlijk nooit meer.

En dat heeft sportief gezien tamelijk verstrekkende gevolgen voor het voetbal in Nederland. Ooit dicteerde het Nederlandse voetbal de wereld met spectaculair voetbal dat volledig op ons straatvoetbal gebaseerd was: snel, technisch, met z'n allen aanvallen en verdedigen, opereren als een team, alleen winnen telde. Letterlijk (bijna) elke dag opnieuw, op verschillende ondergronden. De generatie Cruijff heeft dat spel naar de grasmat gebracht en daar geperfectioneerd.

Velen noemen dat vergane glorie en niet effectief in deze tijd. Die mensen vergissen zich, die Hollandse school is het meest effectieve en succesvolle voetbal dat er bestaat. Maar je hebt daar straatvoetballers voor nodig om dat op het veld perfect en dus succesvol uit te voeren. Veel coaches hebben het geprobeerd met deze typische speelwijze en hebben gefaald omdat ze niet over de juiste spelers met dito kwaliteiten beschikten. Omdat die jongens steeds zeldzamer worden. Niet voor niets heeft de Eredivisie een bedenkelijk niveau bereikt. Het gemiddelde niveau van Nederlandse voetballers is wat meer richting het niveau van gemiddelde voetballanden gegaan.

Mocht je aan deze theorie twijfelen kijk dan eens rond in Brazilie, dat net als Nederland een vrij constante stroom topvoetballers voortbrengt. Sambavoetbal is het Braziliaanse equivalent van de Hollandse School: straatvoetbal van de kleine veldjes, technisch en snel, de liefde en hartstocht voor het spelletje vertaald naar de grasmat.

Er is slechts 1 coach na Cruijff die dat principe begrijpt en in staat is om dat uit te voeren en die daarmee bewijst dat het principe van de Hollandse School nog steeds werkt. Hij had het geluk bij Barca om met een kern van dat soort specifieke voetballers te kunnen werken. Maar hij bewees daarna ook zelf de juiste spelers bij elkaar te brengen. Een technisch vaardige kern aangepast en aangevuld met de tegenwoordig vereiste slopers, blokken beton, pitbulls en dravers die ook iets met een bal kunnen.
En ojah: die allemaal over hetzelfde plezier en de liefde voor het spelletje hebben. Voor wie alleen winnen telt.

Nodige toevoeging als edit: (straat)voetbal heeft naast gamen nog een andere concurrent gekregen waardoor het voetbal is veranderd: imago. Nederland brengt nog altijd goede voetballers voort, zelfs topspelers. Ik volg het voetbal lang genoeg om het drastisch te zien veranderen. Het spel en alles er omheen maar ook de spelers. In tegenstelling tot de spelers in de gouden jaren die destijds meer om de winst en het applaus speelden dan de generaties erna die in steeds grotere mate voor de monnie en de fame en de bitches spelen. Een wezenlijk andere intrinsieke motivatie is die mijns inziens remmend werkt op de meeste spelers, enkele uitzonderingen zoals bv. Ronaldo uitgezonderd. Die floreren onder de roem.

9 februari 2019 om 00:01

In mijn ogen is het punt dat je noemt juist niet zo relevant. Ik bedoel, no offence maar je bent al 50. Straatvoetbal in jou tijd kan je gewoon niet vergelijken met deze tijd. Straatvoetbal in deze tijd maar ik in mijn tijd al, is Touzani bal. Ik heb jaren op straat gebald en het ging vooral om de pure vernedering, tegenstanders voor schut zetten. Termen als met zijn allen aanvallen en verdedigen zeggen me niet echt veel. Je leert er wel bepaalde dingen van zoals een goede aanname want er wordt pas afgespeeld als het echt niet anders kan maar de dingen die jij noemt zou ik niet typeren als iets wat je van het hedendaagse straatvoetbal leert.

Dat Brazilie constant goede voetballers voortbrengt is logisch. 200+ miljoen mensen die compleet voetbalgek zijn.

9 februari 2019 om 14:37

Primetime: hoho, bijna 50!

Je snijdt een heel goed en interessant punt aan dat het tegenwoordig Touzani straatvoetbal is: show en vernederen. In de basis is dat niet zo heel veel anders dan wij op straat voetbalden. Wij wilden ook showen en de tegenstander het liefst vernederen. Maar wij waren nog niet zo individualistisch als nu en zagen voetbal meer als teamsport waarbinnen je kon uitblinken. Je had de anderen nodig. Dat is er niet meer waardoor het straatvoetbal van nu een niche spelletje is geworden.

Brazilie heeft inderdaad 200+ miljoen voetbalgekke inwoners. Maar toch hebben ze maar 1 exceptionele speler geleverd: Pele. Net als Nederland een exceptionele speler heeft geleverd in de vorm van Cruijff. Daarnaast hebben ze een hele rits spelers geleverd waar je makkelijk Nederlandse topspelers tegenover kan zetten: Moulijn, Bergkamp, vnistelrooij, vbasten, Gullit, Rijkaard, vdsar, vpersie, Robben etc. En nu weer de Ligt, Bergwijn, de Jong als aanstormende topspelers die eenzelfde status zouden kunnen bereiken.

We zijn in Nederland goed in het afzeiken van onze voetbalcultuur maar vergeten daarbij dat wij in vergelijking met andere grote en voetbalgekke bizar veel goede, internationale spelers hebben voortgebracht. Vergelijk dat eens met landen als Engeland, Frankrijk, Spanje en zelfs Duitsland. Een Beckenbauer of Zidane waren groot, maar geen Pele, Maradona (die ik eigenlijk niet eens mee wil rekenen) of Cruijff. Landen met soortgelijke inwoneraantallen en voetbalcultuur, zoals Belgie steken helemaal schril af tegenover Nederland met nauwelijks echte topspelers (oke, nu toevallig een paar) en nauwelijks internationale successen van clubs of land.

Op straat keepen? Op straat werd er toch altijd zonder keeper gespeeld? Heb juist het idee dat er nu meer buiten gekeept word (cruyf courts)

9 februari 2019 om 14:45

Jawel, wij speelden vaak partijtjes met keepers, zelfs als het doel uit twee jasjes of flessen bestond. Of, als het letterlijk op straat was, met zonder keeper en een heel klein goaltje.
Dat is denk ik wat ten Hag bedoelt: als keeper ontwikkel je dan unieke vaardigheden en reflexen

9 februari 2019 om 15:21

Ik ken dat gewoon compleet niet. Jasjes en flessen? Zal denk ik meer iets buiten de randstad zijn. De randstad brengt in mijn ogen heel weinig goede keepers voort. Misschien heeft het daar wel mee te maken maar bij straatvoetbal denk ik niet aan keepers. Soms had je nog van die gekke spelers die je gewoon slidings zag maken op pleintjes. Types Tete.

9 februari 2019 om 19:18

Ik kom niet uit de Randstad nee, dus weet niet of jasjes, tasjes of desnoods stenen, garagedeuren of flesjes uitsluitend aan de provincie voorbehouden was. Denk zelf van niet. Dat jij dat beeld niet kent kan gewoon liggen aan het feit dat mijn generatie, aan de vooravond van de thuiscomputers en gameconsoles, echt altijd buiten was. Rondhangen kenden wij eigenlijk niet, wij waren over het algemeen altijd actief bezig. 40 maar zeker 50-plussers zullen dat wel herkennen.

Vanaf die tijd is er iets veranderd: met de opkomst van de pc, gameconsoles en helemaal sinds de introductie van internet maken jongeren andere keuzes. Op straat spelen en voetballen zie je bijna niet meer. En als het al voorkomt is het op een andere manier dan wij deden. En veel minder, niet voor niets is overgewicht en obesitas onder jongeren een groeiend probleem. Wij hadden hoogstens 2-3 wat dikkere kinderen op onze hele lagere en middelbare school.

Ook de rol van ouders hierin is niet echt stimulerend. Ineens zien ouders overal gevaar in, zijn er opeens kinderen die niet op een grasveldje mogen spelen omdat ze dan vies worden, in een drol trappen en ziek worden (geen grapje). Hell, als 13-14 jarige sliepen mijn vrienden en ik voor de lol midden in het bos in een grot en aten we met onze vuile handen door militairen achtergelaten blikvoer. Warmden we halfbakken op met een vuurtje. Of jatten een kip, slachten die met een vuil mes en roosterden die zonder enige kennis van zaken op een vuurtje. Dat is een andere ontwikkeling dan de meer virtuele uitdagingen en weerstand.van nu. De wereld is zoveel sneller geworden, er is zoveel meer druk, zoveel meer keuze, zoveel meer en hardere competitie. Ik leef pas 49 jaar en vind het verschil met mijn jeugd verbijsterend. Voor jullie gaat het zelfs nog harder.

Nee, vroeger was niet alles beter en in mijn geval niet exemplarisch. Wel anders en daardoor met andere uitkomst in het latere leven. Niet alleen bijvoorbeeld overgewicht bij kinderen maar dus ook andere (ook succesvolle) voetballers.

Dit alles uiteraard terzijde en puur als achtergrondinfo voor jou.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren