Defensief sterk AZ opent aanval op derde plaats van Feyenoord

Vrijdag, 8 februari 2019 om

Toen AZ een kleine twee maanden geleden het vertrek van John van den Brom aankondigde, waren er weinig mensen die daarvan op keken. AZ stond immers met slechts 22 punten na vijftien duels op een gedeelde zesde plaats en presteerde daarmee onder verwachting. Daarnaast was de vroege Europese uitschakeling ook al ongewenst geweest.

Uiteindelijk ging AZ zelfs als nummer zeven de winterstop in, met een achterstand van elf punten op nummer drie Feyenoord. Die winterstop lijkt AZ echter goed te hebben gedaan. In 2019 won AZ samen met PEC Zwolle als enige alle drie de Eredivisie-wedstrijden en kreeg het als enige ploeg in de Eredivisie nog geen doelpunt tegen: 3-0 tegen FC Utrecht, 0-2 tegen sc Heerenveen en 5-0 tegen FC Emmen.


Stand na drie Eredivisie-duels in 2019
TEAM WINST GELIJK VERLIES DV DT DS PUNTEN
AZ 3 0 0 10 0 10 9
PEC Zwolle 3 0 0 9 4 5 9
PSV 2 1 0 9 3 6 7
De Graafschap 2 0 1 8 3 5 6
FC Groningen 2 0 1 6 3 3 6

In de laatste twee duels kreeg AZ zelfs geen enkel schot op doel tegen, iets wat enkel de Alkmaarse club zelf eerder dit Eredivisie-seizoen presteerde. Dankzij de sterke defensieve prestaties is AZ qua schoten op doel tegen (85) en Expected Goals Tegen (24,5) wat betreft de verdediging de derde ploeg van Nederland, nog voor Feyenoord, zo onderzocht Opta.


Defensief sterk AZ
TEAM SCHOTEN OP DOEL TEGEN EXPECTED GOALS TEGEN
PSV 45 14.2
Ajax 75 19.6
AZ 85 24.5
Feyenoord 91 24.6
Vitesse 87 25.2

Aanvallend is Feyenoord qua onderliggende cijfers nog steeds dominanter, maar AZ heeft in de afgelopen weken op de ranglijst het gat al weten te verkleinen naar vijf punten. Kan de ploeg van Van den Brom vrijdagavond tegen NAC Breda de veelbelovende start van het jaar doorzetten?


Aanvallend sterk AZ
TEAM SCHOTEN OP DOEL EXPECTED GOALS
PSV 159 54.4
Ajax 175 53.9
Feyenoord 138 40.2
AZ 131 37.1
Heracles Almelo 100 33.9


Statistieken Opta: NAC Breda - AZO AZ kreeg als enige Eredivisie-ploeg nog geen tegendoelpunt in 2019 en scoorde na Ajax (twaalf) ook het vaakst sinds de winterstop: tien keer.

O AZ kreeg al 193 speelminuten in de Eredivisie geen schot op doel tegen en is de enige Eredivisie-ploeg dit seizoen die in opeenvolgende duels geen schot op doel hoefde te verwerken (eerder 2 duels in 2018).

O Alleen bij PSV (vijftien) werden dit Eredivisieseizoen minder wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van de wedstrijd daarvoor doorgevoerd dan bij AZ: zestien.

O Alleen Sheraldo Becker (11) en Martin Ødegaard (9) creëerden in 2019 meer kansen uit open spel in de Eredivisie dan Calvin Stengs (8, met Younes Namli en Hakim Ziyech), terwijl geen AZ-speler bij meer Eredivisie-goals betrokken was in deze periode dan hij (3, met Teun Koopmeiners).

O Slechts twee spelers kwamen dit seizoen tot meer balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander dan Oussama Idrissi, die bijna de helft van zijn balcontacten in de vijandelijke zestien in de Eredivisie in dit seizoen noteerde (46% - 148 van de 324).


Poll

NAC Breda - AZ eindigt in een ...


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door pinkelman)

Man die statistieken van tegenwoordig zijn wel erg overdreven. Je leest van alles en nog wat maar dat is alleen leuk voor erbij en kan na 1 match compleet overhoop liggen. De punten, ontwikkeling en het spel tellen en de rest kan gestolen worden. Er zal vast een statistiek zijn waarin ik in iets hoger scoor dan Ronaldo en beter ben dan Ramos. Terwijl ik niet verder dan de e4 ben gekomen.

8 februari 2019 om 06:16

De sport kan alleen verder ontwikkelen als de mensen en entourage er om heen dat ook doen. Kijk nu bijvoorbeeld naar voeding en krachttraining, een van de redenen waarom het niveau tegenwoordig stukken hoger ligt dan pakweg 40 jaar geleden. Ik ben voor doorontwikkeling van de sport en een wetenschappelijke benadering mbt statistiek hoort daar zeker bij.

8 februari 2019 om 06:19

Inderdaad, ze slaan door door zich te richten op drie wedstrijden na de winterstop. Er zijn nog wel dingen die serieus invloed kunnen hebben waar je moeilijk cijfertjes aan vastknoopt. Zoals blessures. Desalniettemin staat AZ 4e, waar het na 34 speelronden ook zal staan en waar het in mijn ogen thuis hoort.

8 februari 2019 om 08:41

@storing , dat moet dan de statistiek kansen missen zijn geweest.

8 februari 2019 om 10:12

@storing waarschijnlijk je vetpercentage :D

Zo knap dat de pas 20 jarige Koopmeiners als middenvelder, ook gewoon omschakelt naar Centrale verdediger. Iedereen praat over Stengs , maar Koopmeiners is by far de meest stabiele en constante factor van deze ploeg. Als Ajax slim is halen ze beiden spelers op.

8 februari 2019 om 05:26

Dit zijn wel de potentiële toppers van AZ. Ben benieuwd wat deze jongens moeten kosten. Ik denk dat als ze in Nederland blijven dat dit best hoge transferbedragen moeten worden

8 februari 2019 om 06:27

Heb afgelopen 10-15 jaar zo vaak gehoopt dat Ajax een topper bij AZ ophaalde. Meestal gebeurde het ook en meestal werd het geen doorslaand succes. lindenbergh, perez, el hamdaoui, viergever, sigthorsson, de zeeuw, gudelj, moisander ... geen enorme flops maar ook niemand die we niet hadden willen missen. Het blijkt nogal een stapje en dat kan niet iedereen aan, laat staan dat Ajax er mee vooruit komt. Als ze ook nog duur zijn zou ik ze lekker laten lopen.

8 februari 2019 om 07:14

Deze jongens zijn toch wel van een andere orde, al die andere jongens die je noemt waren veel ouder en hadden voor AZ bij clubs als Volendam , MVV en etc gespeeld. Koopmeiners is door zijn kwaliteit in combinatie met zijn mentaliteit en No brainer. Stengs is wat dat betreft nog niet van dat niveau , maar barst van de potentie.

8 februari 2019 om 10:35

In Nederland of naar het buitenland maakt voor AZ in principe niet uit qua transfersom. AZ bepaalt altijd behoorlijk goed de marktwaarde en dan maakt het niet veel uit welke club aanklopt. Binnen Nederland zal de transfersom alleen lager liggen als er goede doorverkooppercentages zijn afgesproken.

8 februari 2019 om 07:16

@baradona, Ajax is al te laat, want beide heren gaan kosten wat Ajax niet betaald voor binnenlandse transfers plus dat AZ er doorverkoop centen op vast wil plakken gezien de grote potentie van deze twee. Tel daarbij op dat Teun graag met zijn broertje Peer zou willen spelen in AZ 1, en dat gaat gebeuren....dus ik verwacht dat beide nog lekker blijven bij AZ.

8 februari 2019 om 07:23

Hoor idd goede verhalen over Peer, maar die heb ik zelf nog nooit zien voetballen. Zelfde type speler ?

8 februari 2019 om 07:27

Daar heb ik ook te weinig info over, maar dat hij er komt is bijna zeker.

8 februari 2019 om 08:10

Ik heb Peer nog nooit zien spelen, maar Peer vond zelf, las ik laatst, dat ze best wel erg op elkaar lijken qua spel. Hij zag ze echter ooit wel samen spelen, omdat Teun links is, en Peer rechts.

8 februari 2019 om 10:46

Koopmeiners, Stengs, Til, Ouwejan. Prachtig wat er bij AZ gebeurt. Schitterende spelers. Ik ben erg jaloers op hun opleiding. Wauw. Plek 3 acht ik ook zeker mogelijk

8 februari 2019 om 11:21

Heb je een specifieke back van Utrecht in gedachte? On: Ik denk dat AZ stabiel en goede stappen zet. Ze liggen uiteraard nog een stuk achter op de top 3, maar ik zie ze wel stappen zetten de komende jaren.

8 februari 2019 om 14:06

Waarom denk je dat AZ nog wel een stuk achter de top 3 ligt?
AZ is toch in 4 seizoenen 2x boven Feyenoord geëindigd en is min of meer gelijkwaardig aan de Rotterdammers?

8 februari 2019 om 20:37

@Lanjouwer: Niks is onmogelijk, maar denk niet dat Feyenoord die nog uit handen geeft, al hebben ze veel onnodige punten laten liggen. Als het erop aan komt, laat Feyenoord bijna altijd zien weldegelijk op een heel hoog niveau te kunnen voetballen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de afgelopen wedstrijd tegen Ajax en 2x dit seizoen tegen PSV, al was PSV de 1e wedstrijd wel iets sterker. De afgelopen jaren heeft Feyenoord wel laten zien een straatlengte voor te liggen op AZ, al zouden vele anderen anders doen willen geloven. Kijk naar de hoeveelheid prijzen die ze de afgelopen jaren hebben gewonnen en het onderlinge resultaat tussen Feyenoord en AZ, zowel in de eredivisie, als in de beker competitie, als we het dan toch over de statistieken hebben, sla die er maar even op na. Feyenoord is op alle fronten een veel grotere club en blijft op z’n minst de 3e club van Nederland. Het verschil tussen de grote 3 en de rest zal gehandhaafd blijven, zo is het namelijk altijd al geweest, ook al is er incidenteel wel eens een andere club kampioen geworden of hebben de beker gewonnen.

Het is vooral te danken aan Mitsjo en Maher dat er zo weinig door de verdediging komt. Deze twee maken naast aanvallende impulsen ook veel verdedigende meters. Opvallend is tevens hoe superfit Ron Vlaar uit de verplichte winterse stop is gekomen. De bekerwedstrijd tegen Vitesse (2-0) zat er ook nog tussen waarin dus ook geen tegengoal in werd geïncasseerd. Kijken waar dit schip strand aangezien AZ al jaren een ijzersterk 2e seizoenshelft neerzet. Een derde plaats zou echt enorm verrassend zijn....eerst vanavond maar eens aankijken...avondjes NAC kunnen zomaar raar verlopen.

Veel potentie in dit team. Feyenoord is erg onstabiel, hoge pieken, diepe dalen. Zolang dat blijft zie ik AZ wel 3de worden.

AZ doet qua talent, bestuur en faciliteiten ook totaal niet onder voor Feyenoord op korte en midden-lange termijn. Echter op de lange termijn heeft AZ een te kleine aantrekkingskracht op sponsors en supporters. Het is een eerste stap dat AZ het stadion weer wil gaan uitbreiden. Het blijft echter wel de vraag of het voor een voetbalclub aantrekkelijk is om aansluiting te willen hebben bij Feyenoord. Je behoort dan tot de categorie die geen Champions League inkomsten heeft en daarmee is het financieel gewoon te risicovol. Feyenoord zelf met haar grote achterland en potentie gaat hier al aan kopje onder.

8 februari 2019 om 10:57

AZ presteert op dit moment optimaal. Elk seizoen blijkt weer dat AZ een 3 maanden nodig heeft om weer ingespeeld te raken na opnieuw de verkoop van hun beste spelers. De 2e seizoenshelft is daarom het sterkste deel van AZ. De toeschouwers vinden met gemiddeld ruim 15000 de weg naar het stadion (17.000). Uitverkocht is het stadion zelden of nooit. Daarom is het zeer onverstandig om het stadion uit te breiden in mijn ogen.

8 februari 2019 om 11:26

Mee eens. Maar dan moet je als AZ zijnde accepteren dat wat je nu presteert eigenlijk de max is en niet de norm zal zijn. De aantrekkingskracht van de Kuip en het legioen zal AZ nooit kunnen evenaren onder de huidige omstandigheden. De grootste talenten zullen altijd naar Ajax of PSV willen en qua salarissen concurreer je met Vitesse en Utrecht.

Ik ben dan ook benieuwd hoe het bestuur denkt ondanks deze achterstanden zich te kunnen ontdoen van de subtop.

Ajax en PSV kunnen volgend seizoen wel eens aan nieuwe elftallen moeten gaan bouwen als we moeten geloven dat hun toppers in de belangstelling in het buitenland staan.
Dan moeten we nog maar afwachten hoe het gaat lopen.
Huiberts wil dit elftal ook nog voor het volgende seizoen bijeenhouden en denkt de top 2 met nog enkele defensieve versterkingen te kunnen aanvallen, waarna Stengs waarschijnlijk wel naar een grote buitenlandse club zal gaan en niet meer te behouden is voor de eredivisie.

Leuk interview met Max hoe AZ erop staat en hun selctie wil behouden.
https://www.nhradio.nl/uitzending/audio-2019-02-02...

Laat Az nu maar lekker, zoals we gewend zijn, in de luwte blijven.... By far, de leukste club van de Eredivisie. Provincieclub, richten op 1 prijs per seizoen en incidenteel een uitschieter... eigen jeugd, geduldig, zonder pretenties...... slim beleid, nuchtere leiding, nuchtere spelers... enige aanmerking kan zijn dat het in thuiswedstrijden soms sfeerloos is. Maar dat is het dan ook. #TrotsopAZ!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7779
2.PSV7768
3.Feyenoord5929
4.AZ5221
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller318
M. BizotDoelman310
A. GudmundssonAanvaller225
B. JohnsenAanvaller215
C. StengsAanvaller182
M. BoaduAanvaller63
L. BergsmaVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

35 fans
Coach, 52 jaar
SeizoenClub
2014- AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
2010-2011 ADO Den Haag
1995-1996 İstanbulspor
Laatste voetbalnieuws

Eredivisie-clubs spelen in op besluit KNVB en plannen oefenduel in

AZ speelt tussen de voorlaatste en laatste speelronde van de Eredivisie een oefenwedstrijd tegen De Graafschap, zo bevestigt John van den Brom vrijdag. De Alkmaarders spelen daarmee in op het besluit...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 23 april
Benjamin Nygren geniet veel belangstelling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren