‘Als ik straks vertrek bij Ajax heb ik 75 wedstrijden in het eerste gespeeld’

Donderdag, 7 februari 2019 om

Frenkie de Jong maakte met het veroveren van een basisplaats bij Ajax en zijn debuut namens het Nederlands elftal een veelbewogen 2018 door. Zijn snelle ontwikkeling werd vervolgens vorige maand beloond met een transfer naar Barcelona en de middenvelder zal zich na de zomerstop in het blaugrana van de Spaanse grootmacht hullen. De kritiek dat hij wel heel snel deze stap heeft gemaakt heeft De Jong zelf ook meegekregen, maar hij denkt dat dit per geval individueel bekeken moet worden.

“We gaan het allemaal zien. Als ik straks vertrek bij Ajax heb ik 75 wedstrijden in het eerste gespeeld. Het zijn er inderdaad geen honderd of tweehonderd. Maar de ene speler vertrekt nu eenmaal iets eerder dan de andere. Het is moeilijk te zeggen of de stap te vroeg is. Ik snap de mensen, het is tenslotte pas mijn eerste seizoen op mijn eigen positie. Afgelopen zomer heb ik, in overleg met Ajax, grote clubs afgezegd. Toen was het wel te vroeg in mijn ogen”, vertelt hij aan Het Kontakt.

De Jong kende met zijn herstel van een hardnekkige enkelblessure en de voorrondes van de Champions League ook een drukke zomer. De middenvelder speelde zijn eerste wedstrijd toen hij, na vier maanden aan de kant te hebben gestaan, pas twee weken in training was: “Geen ideale voorbereiding, maar we hadden geen keuze. De voorronden Champions League kwamen eraan, die we uiteindelijk alle drie vrij simpel wonnen. We zijn al twaalf wedstrijden ongeslagen.”

Ajax werd bij de loting voor de achtste finales van het miljardenbal gekoppeld aan Real Madrid en de Amsterdammers treffen in de Koninklijke een tegenstander die weer naar zijn topvorm toe lijkt te groeien. De Jong moet dan ook toegeven dat de Spanjaarden favoriet zijn voor het tweeluik: “Maar als we weer in goeden doen zijn en een beetje geluk hebben, zijn we niet kansloos. Behoudens enkele pijntjes voel ik mij topfit. Het scheelt natuurlijk dat we een heel goed team hebben en dat elke individuele speler ook lekker snel opvalt. Ik ook.”


Poll

Vind jij dat Frenkie de Jong 'te vroeg' naar Barcelona vertrekt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door janssen)

Voor beiden partijen (club en speler) een uitermate geschikt moment. De club krijgt een achterlijk bedrag en voor de speler geweldig dat een club als Barcalona interesse heeft en ook actie heeft ondernomen.

7 februari 2019 om 14:24

Precies. Hij zal ook zeker het eerste half jaar genoeg kansen krijgen vanwege zn prijs. Mocht dan uiteindelijk toch blijken dat ie tekort komt kan die het jaar er na altijd nog een stapje terug doen naar een team als Arsenal of Tottenham.

7 februari 2019 om 14:39

En jij denkt dat die twee clubs Frenkie kunnen en willen betalen? Zijn salaris gaan ze dan nooit overnemen en over de transfersom nog maar te zwijgen. Of denk jij dat Barcelona hem na 1 jaar al laat gaan voor onder de 60 miljoen met nog een 4 jarig contract. Frenkie zit gewoon minimaal 2 jaar bij Barcelona hoor.

7 februari 2019 om 14:49

Nou, ik als supporter baal enorm van zn vertrek. Ik denk ook dat het voor hem lastig wordt om veel te spelen in zijn 1e seizoen omdat Busquets speelt op die positie.

Ik denk ook niet dat dat wordt verwacht van hem. Wellicht dat hij in z'n 2e of 3e seizoen in de basis kan werken. Ik zou hem dan nog liever 2 jaar in het Ajax shirt zien en dan de overstap maken.

7 februari 2019 om 16:46

Zou het echt om de positie van Busquets gaan? Ik zie hem meer naast (schuin voor) busquets. Een beetje zoals Iniesta speelde

7 februari 2019 om 23:36

Ik vraag me af of hij nu al iets bij Barcelona te zoeken heeft. Ik vind wel dat hij bij Ajax weg moet, maar naar Barcelona is wel een grote stap. Ik vind hem minder ver dan de ligt.

En nog steeds denk ik niet dat ik hem zal missen met Neres op rechtsbuiten en Ziyevh op 10 gaat ik denk misschien zelfs wel iets beter worden.

7 februari 2019 om 14:17

Ziyech gaat ook komende zomer weg. Hij zou vorige zomer al weggaan.

7 februari 2019 om 14:20

En waar zou hij heen willen? En je kan ze nu al op die positie zetten en dan de jong naar de bank hij is toch al verkocht.

7 februari 2019 om 14:25

Als iemand naar de bank gaat is het Schöne, die is alleen beter in vrije trappen verder is de Jong overal beter in. En waar zou Ziyech heen willen? Naar Napoli, of naar Leverkusen misschien? Of een leuke subtopper in Engeland, Arsenal ofzo?

7 februari 2019 om 14:37

Arsenal lijkt me veel te hoog gegrepen voor Ziyech. Als je ziet dat daar Özil op de bank zit, dan komt Ziyech daar natuurlijk al helemaal niet aan de bak. Ik ben benieuwd of Ziyech een stap hogerop aankan, aangezien hij ontzettend veel balverlies lijdt en hij zijn team niet op sleeptouw kan nemen op lastige momenten. Wellicht zou hij het inderdaad kunnen proberen bij Leverkusen. Onder Bosz zie hem daar nog wel een belangrijke speler worden.

7 februari 2019 om 15:34

@kerzoep. Dat Ozil daar op de bank zit schijnt ook met zijn salaris te maken te hebben. Dat ze hem op deze manier naar de uitgang duwen. En wie zegt eigenlijk dat de huidige Ozil beter is dan Ziyech? Ziyech hoeft zijn team niet op sleeptouw te nemen. Het is een speler die gigantisch veel kansen creëert en verder is hij dé motor van Ajax. In tegenstelling tot Ozil is Ziyech ook niet vies om veel vuile meters te maken en aan te jagen. Veel voetbalvolgers zien hem juist graag bij Arsenal. Die komen best wat creativiteit tekort vanuit het middenveld.

7 februari 2019 om 18:04

@STORING "En wie zegt eigenlijk dat de huidige Ozil beter is dan Ziyech?" Iedereen met twee werkende ogen zegt dat. Een nummer 10 is iemand die het elftal juist wél op sleeptouw moet nemen. Daarnaast maakt Ozil niet veel minder meters dan Ziyech, en dat in een competitie die 5x zo zwaar is als de Eredivisie.

7 februari 2019 om 14:19

Zou mooi zijn. Maar hoe groot is de kans dat je Ziyech behoudt? En Neres? Ik denk ook dat De Ligt of Onana moeilijker te vervangen is dan De Jong. Maar denk anderzijds dat De Jong in een kwalitatief beter elftal als smeermiddel kan werken en tot enorme hoogte kan komen.

7 februari 2019 om 14:23

Je heb nu nog eem half seizoen en als Neres en Ziyech met minstens 10 goals betrokken zijn dan gaat hun waarde ook weer omhoog. En met Nunnely heb je een talent voor de komende jaren

7 februari 2019 om 14:26

Ik denk dat Neres nog wel overtuigd kan worden om een jaartje te blijven, zeker als Ziyech weg gaat. Geef hem een beter salaris, zeg dat ie nu basisspeler wordt en dan kan ie volgend jaar weg als onbetwiste basisspeler. Komt ie toch lekkerder binnen bij zn volgende club en kan ie waarschijnlijk ook naar een grotere club.

7 februari 2019 om 15:12

Nunnely??

De waarde van Ziyech zie ik weinig meer omhoog gaan eigenlijk. Zit dicht tegen zijn plafond aan en mist gewoon net wat specifieke kwaliteiten. Zo neemt hij voor middenvelder teveel risico is zijn spel en voor een vleugelspeler mist hij de individuele actie en snelheid/diepgang die een Lozano, Bergwijn en Neres wel hebben.

Ziyech is natuurlijk een enorm goede speler en misschien wel onze belangrijkste speler momenteel, maar de rek is er ver uit en ik weet nog steeds niet waar hij nou het beste rendeert.

7 februari 2019 om 14:26

Ik denk dat Ziyech en Neres ook verkocht zullen worden. Ziyech is al relatief oud heeft afspraken gemaakt met Ajax voor een transfer en in China zijn ze bereid om een megabedrag te betalen voorNeres. Ik zie graag Pavon, Shabani en Mount komen als de vervangers van Frenkie, Ziyech en Neres.

7 februari 2019 om 14:28

Mount gaan ze nooit verkopen, dat is één van de engelse golden boys en wordt gezien als de nieuwe Lampard. Pavon kan denk ik ook gelijk naar een topcompetitie en is achterlijk duur (22 miljoen was afgewezen). Shabani zou mogelijk kunnen, misschien zelfs in een deal met de Ligt

7 februari 2019 om 14:31

@wyzijnkampioen

Heb het idee dat jij Pavon en Mount wel goed vind

Hoe vaak heb jij die wel niet genoemd? Heb alle vertrouwen in de technische staf dat zij naarstig op zoek zijn naar vervangers die haalbaar en betaalbaar zijn.

7 februari 2019 om 15:24

Ze zijn weliswaar achterlijk duur maar Ajax krijgt dan ook achterlijk veel geld deze zomer Mogen we dus ook wel van Ajax verwachten dat ze weer meer uit gaan geven. Leg maar 60-70 miljoen neer voor deze 3 spelers. Liever goede spelers op het veld dan weer alles oppotten op de bank.

7 februari 2019 om 15:25

@Steven west Ik heb het vertrouwen inmiddels zo goed als verloren in de technische staf dat ze een goed aankoopbeleid kunnen voeren dat Ajax weer prijzen gaat opleveren.

7 februari 2019 om 15:27

Maar Chelsea laat Mount echt niet gaan. Ja, voor 50 miljoen. Maar dat gaat Ajax natuurlijk nooit betalen. Pavon moet minstens 30 miljoen kosten en die heeft de keuze tussen topcompetities. Dan kiest hij waarschijnlijk niet voor Ajax. (dat komt door de competities niet door de naam voor ik daarop word aangevallen)

7 februari 2019 om 15:30

We zullen het zien. Van Blind en Tadic werd immers ook van verwacht dat ze niet naar Ajax zouden gaan afgelopen zomer. Vind dat Ajax in ieder geval een serieuze poging moet wagen om deze 3 spelers binnen te halen. Mocht het niet lukken dan overschakelen naar andere opties.

7 februari 2019 om 16:12

maar wyzijnkamipoen, met dit elftal zoals het er nu staat, moet dat toch ook wel lukken? Het is dat PSV zo weinig punten verliest, maar er saat in principe een kampioenwaardige selectie. Dat je het dan evt niet wordt, sh.t happens en dan geef je de complimenten evt aan Eindhoven.

7 februari 2019 om 16:29

zoals jou al heel vaak verteld is wyzijnkampioen, zijn Tadic en Blind een geval apart.

Blind heeft een Ajax verleden en had nul uitzicht op speelminuten in de Bpl.
Tadic speelde bij een BPL degradatie kandidaat en wilde zijn kinderen laten opgroeien in Nederland want dat land kende hij al.

Dat zijn twee hele andere scenarios dan die van Mount die zijn hele toekomst nog voor zich heeft en makkelijk in de BPL kan blijven.

Daarnaast als je nu 3 spelers voor 70 miljoen haalt, gaat dat ook scheven gezichten brengen bij bepaalde spelers. Dan gaat je geld opeens snel op

7 februari 2019 om 23:40

Je kunt wel spelers willen kopen, maar de spelers moeten ook willen. Een Tadic en blind weten dat zij mede door hun leeftijd in de grotere competities nooit voor de prijzen zullen spelen. Het is de vraag of de grotere talenten ook bij een Ajax willen spelen, voor een lager salaris.

7 februari 2019 om 14:48

Ik denk dat dat nog tegenvalt. De Jong is zo ongelooflijk belangrijk als schakel tussen verdediging en middenveld/aanval. Blind kan dit ook aardig, maar De Jong doet dit veel natuurlijker. Verder is er in mijn ogen niemand die dit kan invullen zoals nu.

Geen speld tussen te krijgen. Bij zijn eerste minuten was het al beklonken. Je zag meteen dat dit een hele bijzondere speler was. Hoewel hij misbruikt werd als verdediger af en toe. Barca gaat veel plezier aan hem beleven, ook als hij komend jaar nodig heeft om aan te haken, dit wordt een wereldtopper, hebben ze goed gezien.

7 februari 2019 om 14:30

Nouja opzich toen ie verdediger was stond ie 99% van de tijd naast Matthijs en deed de Ligt al het verdedigende werk. Was in feite een soort 3-4-3 en heeft ook een paar keer heel leuk gewerkt. Tegen PSV de eerste keer bijvoorbeeld. Ging pas echt fout toen ie naast Blind stond, tegen Psv.

7 februari 2019 om 14:31

Ik ben er juist van overtuigd dat het geen wereldtopper is en ook niet gaat worden en dus dat Ajax het juiste moment heeft gekozen hem te verkopen. De Jong beslist geen wedstrijden voor je, De Jong voegt verdedigend weinig toe en ik vind hem eerlijk gezegd ook weinig verassing brengen. Tuurlijk, hij is super goed in de kleine ruimte, en zijn karakter is perfect en daardoor gun je hem alles. De wedstrijden dat de Jong niet speelde werd hij niet gemist, en in toppers zie je met name dat hij verdedigend toch echt moet verbeteren. Zowel tegen PSV (niet zijn positie) als Feyenoord (waar hij werd overlopen) werd duidelijk wat zijn zwaktes waren. Overigens ook in de interland tegen Duitsland.

De Ligt heeft alles in zich om een topper te worden. Zijn ontwikkeling is toch zoveel groter. Die jongen gaat echt gemist worden....

7 februari 2019 om 14:52

Genieter Busquets beslist ook geen wedstrijden voor Barcelona, Kante ook niet, althans niet rechtstreeks, deze mannen beïnvloeden het spel veel meer dan velen durven vermoeden, Frenkie is iemand die in andere dingen uitblinkt en anderen laat excelleren, zijn passing, vermogen om tussen de lijnen te lopen, en vermogen om met een pass of versnelling door linies te snijden is even gruwelijk als zeldzaam. Mensen gaan hier veel te veel af op tastbare stats vind ik. Alhoewel er van Frenkie ook tastbare goede stats zijn staan deze nooit zo in de spotlights als goals, assists en zelfs gewonnen duels, een type De Jong is een door velen ondergewaardeerd type speler, maar elke topcoach wilt zo’n speler, dat zegt alles voor mij.

7 februari 2019 om 15:15

Dat is juist wat Frenkie zo goed maakt. Alles wat hij doet ziet er simpel uit. Bovendien kan je hem altijd aanspelen met een mannetje in zijn rug, ook heel belangrijk bij een voetballende ploeg. Tot slot vind ik de wedstrijden tegen PSV en Feyenoord eruit lichten een beetje argumenten zoeken die je mening ondersteunen in plaats van een mening vormen op basis van alle argumenten aangezien het hele team beide keren door het ijs zakte.

7 februari 2019 om 16:27

Eigenlijk zou je nu met de wedstrijden moeten komen waarin Frenkie de boel op sleeptouw nam, of beslissend was, maar die zijn er gewoon heel beperkt. Wat ik al zei... Als hij niet speelt word hij niet heel erg gemist. Daarom denk ik dat het een hele mooie prijs is en dat ajax daar prima een vervanger voor kan halen. En als laatste... Een kwaliteit van een topspeler is ook om ee team niet door het ijs laat zakken.

Enige manier om beter te worden is door meer weerstand te krijgen. En in 30 van de 34 wedstrijden in de ED krijgt die dat niet. Langer blijven geeft ook geen garantie dat je daarna wel gaat slagen, zie Klaassen. Dus Frenkie heeft wmb de juiste keuze gemaakt.

En daar zitten ook nog een aantal CL wedstrijden en EL wedstrijden. Er zijn genoeg spelers die uit de eredivisie vertrokken zoonder wedstrijden gespeeld te hebben in de CL

7 februari 2019 om 14:50

Vincent Janssen bijvoorbeeld ;-)

7 februari 2019 om 15:43

Tja een seizoen op het hoogste niveau

7 februari 2019 om 16:15

Zoals ook Van Dijk. Maar wat is je punt precies?

8 februari 2019 om 16:03

Dat hij op het hoogste niveau heeft gespeeld en ervaring op gedaan. Je kan wel meer dan 200 wedstrijden in de eredivisie spelen, waarvan de meeste tegen clubs als Heracles, de Graafschap. Maar ik denk dat je veel meer aan wedstrijden hebt die je in CL, EL en als international speelt. Dus dat hij niet meer als 100 wedstrijden in de eredivisie heeft gespeeld zegt helemaal niks

Ik hoop voor hem vooral dat hij zich niet naar beneden laat drukken door dat enorme prijskaartje dat om zijn nek ik gehangen. Je ziet hem bij Ajax momenteel toch een beetje minder spelen. Wellicht juist door die enorme druk. Ook bij Barca gaan ze (of in ieder geval de supporters) wonderen van hem verwachten met 86 miljoen als koopsom. Hoop dat hij er mee om kan gaan

Wat als hij nu gernstig geblesseerd raakt aan het einde van het seizoen zal Barça daar dan wat over hebben meegenomen in het contract.
Kan me nog een v.nistelrooij en Manu herinneren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2624
2.PSV2317
3.Vitesse239
4.AZ2013
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

168 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 9 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dries Mertens vervolgt zijn loopbaan mogelijk in de Bundesliga. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren