Ajax winkelt bij FC Nordsjaelland en deelt driejarig contract uit

Woensdag, 6 februari 2019 om 12:14Robin Bruggeman • Laatste update: 13:06

Ajax heeft zich woensdag weten te versterken met Christian Rasmussen, zo maken de Amsterdammers bekend via de officiële kanalen. De zestienjarige buitenspeler heeft zijn handtekening gezet onder een contract dat ingaat op 1 juli 2019 en doorloopt tot 30 juni 2022. De overstap is nog wel onder voorbehoud van een akkoord door de FIFA, voegt Ajax toe.

De jonge Deen komt over uit de jeugdopleiding van FC Nordsjaelland, waar hij afgelopen jaren actief was. Rasmussen, die ruim drie weken geleden zijn zestiende verjaardag vierde, kwam dit seizoen al in actie namens het Onder-19-elftal van de Deense middenmoter, terwijl hij ook minuten maakte bij het reserveteam van Nordsjaelland.

De in Lyngby geboren middenvelder annex buitenspeler maakt daarnaast deel uit van de selectie van Denemarken Onder-16 en speelde tot nu toe vier interlands voor de jeugdploeg van de Scandinaviërs, waarin hij één doelpunt wist te maken. Rasmussen zal zich aankomende zomer in eerste instantie aansluiten bij Ajax Onder-17.


Poll

Een goede aanwinst voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door constant kante)

Ik zie liever Robert Skov Vang FCK komen.

6 februari 2019 om 12:28

Twee totaal verschillende opties natuurlijk aangezien deze jongen net 16 is geworden en dus eerst bij Ajax -17 aan zal sluiten.

Die Skov ziet er inderdaad wel aardig uit moet ik zeggen. Lijkt wel een iets verfijndere versie van Berghuis met een fenomenale traptechniek.

Stond deze jongen niet bij AZ op de radar😏 Hoop dat Ajax weer goede zaken doet met een Deens talent, wordt weer eens tijd. Eriksen eigenlijk de enige die het heeft waar kunnen maken.

6 februari 2019 om 12:36

Als deze jongen net als Fischer en Dolberg meer dan 100 wedstrijden in het eerste speelt is hij ook meer dan geslaagd in mijn ogen.

6 februari 2019 om 12:41

Meer dan geslaagd vind ik wel erg positief voor Fischer. De doelstelling lijkt me doorontwikkelen tot een niveau dat hij onhoudbaar word in Amsterdam. Fischer is dat nooit gelukt en bij Dolberg moeten we het ook maar afwachten. Vind het nog altijd jammer dat Fischer steeds meer tegen zichzelf ging voetballen, wat een genot was die jongen bij onder de 19.

6 februari 2019 om 12:44

Dat is niet wat wij nastreven bij Ajax. Als je dit soort talenten ophaald voor enkele miljoenen neem ik aan, wat de voorzitter van Nordsjeland aangeeft althans, dan moeten ze er staan. Vergeet niet dat dit miljoenen kost!

6 februari 2019 om 12:44

Fisher is niet verder gekomen dan bankzitter bij Ajax, bankzitter bij Middlesborough en bankzitter bij Mainz. Weet niet of je dan slaagt, als speler, maar hij doet het nbij Kopenhagen nu wel aardig geloof ik.

Maar geslaagd bij Ajax?? Tja, ...

6 februari 2019 om 13:10

Voor z'n blessure wat Fischer gewoon onbetwiste basisspeler bij ajax, is zelfs nog een tijd echt de absolute blikvanger van het team geweest. Is daarna ver weg gezakt, maar ik zou hem ook niet als mislukt bestempelen. Ajax heeft uiteindelijk genoeg aan Fischer gehad, maar hij heeft uiteindelijk niet de stappen gemaakt die men altijd gedacht had dat hij zou maken.

6 februari 2019 om 13:33

Bankzitter bij Ajax? Haha, hoe kom je hier nu weer bij zeg?! In 12/13 sloot hij in de eerste seizoenshelft, direct uit de O19, op 18-jarige leeftijd bij het eerste elftal aan en speelde zich vrijwel meteen in de basis. Het jaar erop was hij ook basisspeler en raakte hij tegen AZ in maart 2014 geblesseerd. Heel het opvolgende seizoen (14/15) ging bijna voorbij totdat hij voor het eerst weer minuten kon maken in april 2015. In zijn laatste seizoen bij Ajax, na de zware blessure, wisselde hij basisplekken en invalbeurten af maar speelde alsnog in 28 van de 34 duels en was toen ook nog betrokken bij 11 goals, desalniettemin hervond hij inderdaad niet zijn vorm van voor de blessure.

Fischer speelde in totaal 111 wedstrijden voor Ajax (waarvan 90 als basisspeler) waarin hij 33 keer scoorde en 18 assists gaf. Hem omschrijven als 'niet verder komen dan bankzitter bij Ajax' lijkt me dus een vrij absurd statement..

En zoals je zegt inderdaad: deed het nu ook weer goed bij FC Kopenhagen, met 9 goals en 13 assists in 22 duels in het lopende seizoen. Is nu overigens wel weer geblesseerd, vanaf begin november tot de winterstop niets meer gespeeld.

6 februari 2019 om 14:15

Dank je Sander, dacht hetzelfde. Goed recht gezet

6 februari 2019 om 16:47

Fischer is denk ik een van de mooiere voetballers die ik in de Eredivisie heb gezien, jammer dat het niet liep zoals gehoopt. Gelukkig is het voor hem nog niet te laat, want hij doet het nu uitstekend bij Kopenhagen

6 februari 2019 om 21:01

Sander

"bankzitter bij Ajax? Haha, hoe kom je hier nu weer bij zeg?!"

Nou, bij het feit dat een speler geen vaste basisspeler (meer) is maar vooral op de bank zit en niet elke wedstrijd meer speelt. Kom op zeg, ga je nou over zijn debuutseizoen beginnen, 2013? Hij is in 2016 weggegaan man, en niet omdat hij basisspeler was en veel aan spelen toe kwam of zo. Prima dat hij over een aantal seizoenen, aan een behoorlijk aantal wedstrijden kwam, maar wat probeer je daarmee te zeggen precies? Bart Ramselaar speelde ruim 62 duels voor PSV in twee seizoenen. Dus is Bart Ramselaar een basisspeler????

Kom op Sander, je geheugen laat je in de steek.

Viktor Fisher kwam als een komeet, liep en swingde iedereen voorbij in zijn eerste tien wedstrijden of ze er niet stonden, werd al benoemd tot nieuwe Cruijff maar raakte toen geblesseerd en heeft eigenlijk daarna nooit meer dat niveau gehaald. Ook niet in de seizoenen daarna. En hij was geen basisspeler maar kwam aan zijn tijd als nr. 12-15 van de selectie. En ja, dat kwam mede door veel blessureleed maar ook zijn mentaliteit en instelling speelden hem parten. Je kan dat afdoen als 'absurd' maar dan hebben jij en ik echt een ander idee over wat een basisspeler is. Kijk de basisopstellingen in de periode 2014-2016 er nog maar even op na, in plaats van alleen het aantal duels aan te halen. Sowieso, je geeft het zelf nota bene ook al toe dat ik gewoon gelijk heb. Je zegt zelf:
" In zijn laatste seizoen bij Ajax, na de zware blessure, wisselde hij basisplekken en invalbeurten af maar speelde alsnog in 28 van de 34 duels en was toen ook nog betrokken bij 11 goals,"

Ja, dank je de koekoek zeg. Als je dat doet met Donyel Malen, dan is die ook een basisspeler van PSV toch? Heeft 20 wedstrijden voor PSV gespeeld dit seizoen, van de 20.... Zeg het maar Sander, is Malen een 'basisspeler' of een 'wisselspeler'? En dat hij betrokken is bij 11 goals, wat wil dat zeggen? Ben je een basisspeler per goal? Dat zegt toch niks over de vraag of je basisspeler of wisselspeler bent? Beetje de discussie van laatst. Wanneer draag je een team, puur als je scoort voor je team, of gaat het om meer?

En Wikipedia is niet altijd betrouwbaar, dat erken ik onmiddelijk, maar daar vind je onder andere deze zin over seizoen 2016:
'fischer kwam gedurende het seizoen steeds minder aan zijn minuten bij het eerste elftal. Hierdoor moest hij een aantal maal opdraven bij Jong Ajax. Trainer Frank de Boer vond zijn houding bij Jong Ajax ondermaats waarop hij besloot hem tijdens het thuisduel met Roda JC op de tribune te zetten.[13]'

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat jij, net als Ten Hag, bedoelde te zeggen dat Ajax gewoon '16 basisspelers' had in de selectie.


Dan hebben we gewoon een spraakverwarring natuurlijk en bedoel jij gewoon te zeggen dat hij 'goed genoeg was voor de basis'. Maar daat gaat deze discussie niet over. Hij zat uiteindelijk meer op de bank dan dat hij speelde. Fisher ging natuurlijk niet als vaste basisspeler naar Middlesborough voor een paar miljoen. Dat was omdat zijn positie zonder uitzicht was en niet omdat hij basisspeler was. Lijkt me dat hij in dat geval naar een grotere club was gegaan. Voor een groter bedrag, niet?

7 februari 2019 om 08:05

Erorm verhaal, maar 90 wedstrijden als basisspeler van de 111 in totaal in effectief 3 seizoenen, dan is het toch gewoon duidelijk?

7 februari 2019 om 09:54

90 van de 111 wedstrijden is 81% van de wedstrijden basis, dan ben je naar mijn mening een basisspeler. De vergelijking die hij met Malen trekt gaat niet op, Malen heeft 5 van de 31 wedstrijden meer dan 45 minuten gespeeld. Dat is 16%, dat is nogal een verschil. 81% is best hoog, hoger dan bijvoorbeeld Van de Beek dit seizoen of Dolberg die toch wel basisspelers te noemen zijn.

7 februari 2019 om 14:06

"enorm verhaal, maar 90 wedstrijden als basisspeler van de 111 in totaal in effectief 3 seizoenen, dan is het toch gewoon duidelijk?"

Klopt Sander, ik vind het van wezenlijk belang mijn bijdrages hier te onderbouwen. Ik had graag een onderbouwde reactie van jou terug gehad.

Maar goed, aangezien jouw verhaal steunt op cijfertjes:

Seizoen 2015-2016:
Selectie: 31, basiselftal: 10, ingevallen: 18, zonder invalbeurt bij de selectie: 3, geschorst: 0, geblesseerd: 0

Prima hoor, jij hebt het over 2013-2015, waarin hij niderdaad meestal in de basis stond, ik over zijn laatste seizoenen.
En inderdaad, de cijfers over zijn laatste seizoen zijn gewoon duidelijk. En in dat seizoen was hij trouwens niet geblesserd, zoals je kunt lezen. Als jij Fisher in zijn laatste seizoen een basissispeler vindt, dan hebben wij verder geen discussie maar een duidelijk verschil van inzicht. 10 keer basis en 21 keer ingevallen of alleen op de bank is geen basisspeler. En daar laat ik het bij (tot in Utrecht straks, dan pakken we deze wel weer op!).

7 februari 2019 om 14:16

Wolterx

"de vergelijking die hij met Malen trekt gaat niet op, Malen heeft 5 van de 31 wedstrijden meer dan 45 minuten gespeeld. Dat is 16%, dat is nogal een verschil. 81% is best hoog,"

Ja, dat is wel waar. Malen's minuten komen vooral als invaller.

Maar dát is nou exact mijn punt. Het argument dat gewaardeerd collega Sander gebruikt (huh, klopt niet kijk naar de cijfers) is misleidend. Prima dat hij in 2014 nog 19 wedstrijden in de basis stond, in zin laatste seizoen, en ook al in zijn voorlaatste, stond hij dat niet (meer). Dat is nou exact waarom hij weggegaan is! Omdat hij niet meer opgesteld werd en vooral inviel en op de bank zat. En dat is ook iets dat uit die 'cijfertjes' blijkt. Dus je kunt gewoon niet achteraf op simelweg wat statistieken over een hele periode vertrouwen om zijn situatie aan het einde te verklaren.

Ik gaf trouwens ook het voorbeeld van Bart Ramselaar. Als we diens cijfers bekijken is dat dus ook een basisspeler van Psv, .... Toch? Maar dat klopt toch niet met de realiteit van nu, of wel soms?

6 februari 2019 om 12:39

Ik vind dat je daarmee Fischer en Dolberg behoorlijk te niet doet! Tuurlijk hebben ze het niet zo voor elkaar gekregen.. maaaaar, Dolberg schoot ons naar de Europa League finale (en is nu op de weg terug) en voor de blessure van Fischer was het echt een genot om naar hem te kijken!

6 februari 2019 om 12:48

Fischer heeft Ajax miljoenen winst opgeleverd, evenals Dolberg zal doen. Niet zo'n groot succes als Eriksen natuurlijk, maar achteraf financieel wel erg geslaagd.

6 februari 2019 om 13:01

Daar kan ik me wel beter in vinden inderdaad. Financieel prima geslaagd. Sportief kwam Fischer als een komeet, die jongen was weergaloos in de jeugd maar het kwam er gewoon niet helemaal uit in het eerste helaas. Raakte steeds meer gefrustreerd tot het punt dat hij 90 minuten geen knikker meer raakte als hij een actie of twee had die mislukte in de openingsfase.

6 februari 2019 om 19:10

paar miljoen. ging voor om en nabij de 5 mln weer weg bij Ajax. En volgens mij betaalde Ajax er ook zo'n 1.5 mln voor ofzo. De bedragen die Ajax kon krijgen waren echter veel hoger, maar daar hapte het bestuur niet op.

7 februari 2019 om 02:18

Zeker in een tijd waar de bankrekening niet zo gespekt was als nu is 3.5 miljoen toch een mooie winst?

6 februari 2019 om 12:53

Zo ver ik weet niet, AZ heeft zich wel onlangs versterkt met Rasmus Wendt. Misschien daarmee in de war?

6 februari 2019 om 12:54

@ Devisser Hoe kan je dat nou zeggen. Ajax heeft altijd al heel veel geslaagde denen gehaald. Arnesen, Lerby, Olsen, Molby om er maar een paar extra te noemen. Denen en Ajax zijn altijd goed gegaan al moet ik toegeven dat het met Fischer wel bergafwaarts is gegaan

Op fodboldzone.dk gaat men momenteel helemaal los over die grote buitenlandse clubs die alle jeugd wegkapen. Zolang wij hier in Nederland dit blijven doen, moeten we ook niet klagen dat de Engelse clubs dat bij ons doen.

6 februari 2019 om 12:53

We mogen er van balen, net als dat die Denen mogen balen dat wij er nu eentje van hun "pikken". Kleine nuance is wel dat Ajax netjes onderhandelt over een prijs (met doorverkoop percentage in dit geval) om zo tot een akkoord te komen dat voor iedereen acceptabel is. Toch wel anders dan een talent gratis oppikken omdat er in zijn land andere regels gelden die het niet toestaan om een 15 jarige een contract aan te bieden.

Jan Laursen (hoofd jeugdopleiding) spreekt van een uniek groot bod dat het compenseert.

6 februari 2019 om 13:27

En jij denkt dat bijvoorbeeld Engelse clubs dit soort percentages niet hoeven te betalen... Kom op zeg, dat is vastgesteld volgens de regels. Spelers zijn nooit gratis, daar moet altijd een vergoeding voor betaald worden. Ook bij een doorverkoop.

6 februari 2019 om 13:37

Lees anders even het laatste artikel over deze transfer waarin Jan Laursen aangeeft een uniek hoog bod van Ajax te hebben ontvangen. Wanneer een Engelse club een 16-jarige zonder contract aantrekt van Ajax is er helemaal niet met Ajax onderhandelt en word er simpelweg een vergoeding betaald die inderdaad door regels bepaald is.

Sowieso moeten we niet te moeilijk doen over die uitgaande transfers naar Engelse clubs. Dat probleem ligt hem in de wetgeving en het is logisch dat die clubs daar gebruik van maken. Het is aan Ajax om zich daar zo goed mogelijk tegen te wapenen.

6 februari 2019 om 14:45

Het probleem begint toch echt bij de Europese topclubs. Omdat die de subtop leeg kopen moeten die weer bij de clubs eronder spelers wegkapen.

6 februari 2019 om 21:26

3 miljoen euro. Best veel voor iemand die 16 is

"de overstap is nog wel onder voorbehoud van een akkoord door de Fifa."

Hoezo, waarom moet de Fifa hiervoor een akkoord geven? Hij is toch ouder dan zestien?

6 februari 2019 om 12:50

Klinkt alsof het papierwerk ingediend is bij de Fifa maar die nog geen groen licht hebben gegeven. Gebeurd volgens mij bij iedere transfer.

Er is overeenstemming bereikt over een transfersom dus lijkt me niet dat de Fifa hier nog iets aan gaat veranderen.

6 februari 2019 om 13:01

Ah, okay, zou kunnen.
Alleen snap ik niet waarom dit expliciet vermeld wordt. Aangezien je dit dan, dus, ook bij iedere andere transfer ook kunt melden. Het geeft de indruk dat er hier iets speciaals aan de hand is, vandaar vooral mijn vraag.
Ik zie wel dat het contract in de zomer pas ingaat, maar dat maakt volgens mij niet uit.

6 februari 2019 om 13:03

Snap ik inderdaad ook niet. En zou inderdaad niet uit mogen maken aangezien de transfer nu afgerond is en niet pas in de zomer. Vaag.

Serieus? Rasmus Kristensen en Christian Rasmussen? Dat moet een keertje mis gaan met de opstelling

De laatste jaren hebben we niet vaak meer voltreffer uit Scandinavië gezien bij Ajax, de Zuid Amerikaanse markt lijkt momenteel aantrekkelijker. Je ogen openhouden voor de volgende Laudrup of Eriksen is echter nooit verkeerd. Kan verder geen zinnig woord over deze jongen zeggen, ken hem niet. Zal ongetwijfeld iets kunnen en ajax heeft het vermogen 10tallen talenten weg te plukken in de hoop dat er een paar pareltjes tussen zitten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 24 januari
Rafael Benítez heeft het Chinese Dalian Professional, waar hij dertien miljoen euro per jaar verdiende, achter zich gelaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren