Het naderende einde van het ‘eeuwige huwelijk’ tussen ‘Marekiaro’ en Napoli

Zondag, 10 februari 2019 om 17:35Chris Meijer • Laatste update: 17:33

NAPELS - Het duel tussen Napoli en Sampdoria was 74 minuten oud toen aan de zijkant van het veld het bord van de vierde official de lucht in ging. Op het lichtgevende bord verscheen nummer zeventien, het rugnummer dat in Napels onlosmakelijk verbonden is aan Marekiaro. Voor de laatste keer verliet Marek Hamsik onder luid applaus de grasmat van Stadio San Paolo, zijn San Paolo. Terwijl volwassen mannen met een brok in de keel toekeken, sloeg de Slowaak die Napolitaan werd nog een keer met zijn hand op het clublogo. Met zijn naderende vertrek naar het Chinese Dalian Yifang komt er een einde aan een tijdperk, dat hem in Napels voor altijd een legende maakte.

Door Chris Meijer

In de zomer van 2007 was er net een einde gekomen aan de donkerste periode in de clubgeschiedenis van Napoli. De club ontbrak maar liefst zeven jaar lang in de Serie A, ging in de tussentijd failliet en werd teruggezet naar de Serie C. Aan de hand van eigenaar Aurelio De Laurentiis werd de terugkeer naar het hoogste niveau gerealiseerd. Na de promotie naar de Serie A haalde Napoli met onder meer Ezequiel Lavezzi, Manuele Blasi, Walter Gargano, Matteo Contini en Marcelo Zalayeta een behoorlijk aantal versterkingen binnen. Onder hen was ook ene Marek Hamsik, die voor 5,5 miljoen euro werd overgenomen van Brescia. Weinig mensen in Napels hadden op dat moment nog gehoord van de Slowaakse middenvelder, die zijn jeugdopleiding genoot bij Slovan Bratislava en drie jaar in het noorden van Italië speelde. De Laurentiis verzekerde dat Napoli met de destijds twintigjarige middenvelder een veelbelovend talent in huis had gehaald.

“Ik heb er spijt van dat ik Hamsik voor zo'n laag bedrag naar Napoli liet vertrekken. Hij is misschien geen groot kampioen, maar wel een onvervangbare speler. Iemand met dat karakter moet je niet laten gaan”, sprak de wijlen Luigi Corioni, die 22 jaar de voorzitter van Brescia was, in 2011 over Hamsik. De Slowaak leerde al snel na zijn komst naar Zuid-Italië de oneindige passie van de Napolitanen kennen, zo vertelde hij in een interview met The Player’s Tribune. “Mijn eerste dag in Napels was ook de eerste dag voor Lavezzi. Afgevaardigden van de club leidden ons rond in het San Paolo en stelden ons later voor aan de pers. Tijdens die uren drong tot me door dat dit een andere plek was dan waar ik ooit in mijn leven geweest was. Toen ik naar mijn eerste huis in de stad zocht, een aantal dagen nadat ik had getekend, bleek dat iedereen mijn naam en verhaal al kende. Ik kon het niet geloven. De liefde die ik in Brecia had gevoeld, was niets vergeleken met de passie van de Napoli-fans. In Brescia was ik gewoon een jonge gozer, die niemand echt kende. Maar in Napels kon ik geen koffie gaan drinken zonder een fan van Napoli te ontmoeten.”

In zijn eerste officiële wedstrijd voor Napoli bewees Hamsik direct zijn waarde, door tegen Cesena in de Coppa Italia voor een doelpunt en een assist te zorgen. In zijn eerste seizoen voor i Partenopei kroonde hij zich tot clubtopscorer, met negen treffers. Ook in de twee daaropvolgende jaargangen maakte Hamsik de meeste doelpunten bij Napoli, waardoor hij de eerste speler sinds Diego Maradona werd die in drie seizoenen op rij clubtopscorer werd. Op 13 maart 2010 droeg de Slowaak voor de eerste keer de aanvoerdersband bij de formatie uit Napels, waardoor hij met 22 jaar en 229 dagen de jongste aanvoerder in de clubgeschiedenis werd. Hamsik werd een symbool voor de wederopstanding van Napoli, met wie het steeds beter ging. Na als achtste, twaalfde en zesde te zijn geëindigd, plaatste de club zich in 2011 dankzij een derde plek in de Serie A voor de eerste keer voor de Champions League. Kroon op de wederopstanding was de winst van de Coppa Italia in 2012, de eerste bekerwinst in 25 jaar.

Hamsik won met Napoli tweemaal de Coppa Italia: in 2012 en 2014.

“Toen we terugkwamen uit Rome, kwam iedereen de straat op. Overal hingen vlaggen, het was magisch. Als je hier wint, voelt dat beter dan waar dan ook ter wereld. Omdat we niet alleen als spelers hebben gewonnen, maar ook als stad en voor de mensen. Dat maakt het zo speciaal”, vertelde Hamsik over de bekerwinst in 2012. De middenvelder vormde in dat elftal, getraind door Walter Mazzarri, met Lavezzi en Edinson Cavani de ‘drie tenoren’. Met zijn karakteristieke hanenkam was de middenvelder uitgegroeid tot een absolute publiekslieveling in Napels. Lavezzi liet Napoli in 2012 voor dertig miljoen euro achter zich voor een dienstverband bij Paris Saint-Germain, terwijl les Parisiens een jaar later zelfs het dubbele op tafel legden voor Edinson Cavani. Hamsik had eerder al de mogelijkheid naast zich neergelegd om te verkassen. “AC Milan wilde me in 2011 vastleggen, Internazionale en Juventus legden ook contact. Er is geen kans dat ik naar een andere Italiaanse club vertrek”, zei Hamsik in gesprek met de Corierre dello Sport.

“Massimo Moratti (voormalig president van Internazionale, red.) vroeg me jaren geleden naar Hamsik. Ook Massimiliano Allegri heeft geprobeerd hem bij ons weg te halen, zowel bij AC Milan als bij Juventus. Toch is Hamsik bij ons gebleven”, vulde De Laurentiis aan tegenover Sky Italia. Niet alleen vanuit de Italiaanse top werd er aan hem getrokken, want zijn naam werd in het verleden ook gelinkt aan onder meer Manchester United, Bayern München en Barcelona. Hamsik besloot echter altijd om in ‘zijn’ Napels blijven. Het was de reden dat hij Mino Raiola een aantal jaar geleden aan de kant zette. De machtige zaakwaarnemer had laten doorschemeren dat de de Slowaakse middenvelder toe was aan een stap hogerop, om motivatie te vinden. “Anders blijf je een matte speler”, zo liet Raiola weten tegenover Radio CRC. De belangenbehartiger hoopte een lucratieve transfer tot stand te brengen, maar kwam bedrogen uit. Hamsik bleef bij Napoli en schoof Raiola aan de kant voor Juraj Venglos.

De cijfers van Marek Hamsik in dienst van Napoli.

“Het is geen geheim dat er interesse was voor Marek, onder meer van Juventus. Hij wilde niets anders dan Napoli”, liet Venglos weten. Slechts één keer was Hamsik écht dicht bij een vertrek uit Napels, toen er met Borussia Dortmund onderhandeld werd over een transfer. Hamsik vertelde aan BILD dat die onderhandelingen moeizaam verliepen. “Ik kreeg te horen dat ze eerst spelers moesten verkopen voordat ze iemand konden aantrekken. De gesprekken duurden tot augustus. Toen de voorbereiding met Napoli op het nieuwe seizoen weer begon, wilde ik niet meer vertrekken.” Er waren tijden dat de Slowaak minder gelukkig was bij Napoli. Onder het bewind van Rafael Benítez bijvoorbeeld, wat voornamelijk te maken had met de manier hoe de Spanjaard Hamsik gebruikte in zijn elftal. “Ik speelde bijna altijd met mijn rug naar het doel, dat was onder Mazarri duidelijk anders”, zo liet Hamsik na het vertrek van Benítez in 2015 weten aan Sport. Door de komst van Maurizio Sarri bloeide de middenvelder weer op bij Napoli, waardoor hij zich de afgelopen jaren in de geschiedenisboeken schoot.

In december 2017 kroonde Hamsik zich tot topscorer aller tijden van Napoli, een titel die tot dan toe in handen was van Maradona. Sinds dit seizoen is de Slowaak ook de speler met de meeste wedstrijden voor de club: 520 stuks. “Ik heb alles wat ik altijd nodig had in Napels. Voetbal is belangrijk voor mij en dat ik de afgelopen elf jaar voor Napoli heb kunnen spelen, is een enorme eer. De reden dat ik zo lang ben gebleven, gaat verder dan voetbal. Ik ben onderdeel van een gemeenschap, een familie. Dat heeft een speciale plaats in mijn hart. Ik heb meer nodig dan een salarisstrookje en prijzen. Ik heb een speciaal gevoel nodig”, zei Hamsik een jaar geleden. “In Napels is voetbal als religie en het San Paolo als een kerk. Voetbal is waar ze hier aan denken als ze wakker worden, de hele dag over praten en ’s nachts over dromen. Soms lijkt het alsof voetbal het enige is dat hier belangrijk is.”

Dankzij zijn liefde voor Napoli, loyaliteit, karakteristieke voorkomen en historische prestaties heeft Hamsik in het voetbalmaffe Napels een status aparte. Niet voor niets wordt de middenvelder in één adem genoemd met Diego Maradona, al zal de Argentijn een treetje hoger blijven staan. Dat heeft er alles mee te maken dat Pluisje iets bereikte dat Marekiaro nooit wist te bereiken: het hunkerende Napels een scudetto bezorgen. Lang leek het de ultieme missie van Hamsik om het oppermachtige Juventus eens af te troeven en Napoli de vurig gewenste landstitel te bezorgen. Meer dan eens waren i Partenopei er dichtbij, maar steeds ging het mis. Zo zal Hamsik Napels toch niet helemaal met een voldaan gevoel achter zich laten. Het vertrek van de 110-voudig Slowaaks international is sowieso niet zo glorieus als zijn status in het zuiden van Italië. De voornaamste reden dat Hamsik nu toch ingaat op een lucratieve aanbieding uit China, is het feit dat hij onder Carlo Ancelotti meer dan geregeld op de bank moet plaatsnemen. Afgelopen zomer was er ook al interesse vanuit het Verre Oosten en noemde vader Richard de kans op een vertrek ‘zestig procent’.

“Het zou een grote eer zijn om te spelen voor een trainer als Carlo Ancelotti. Ik heb al telefonisch met hem gesproken. De laatste dagen is er niets gebeurd en ik kan verder niets zeggen over mijn toekomst. Ik ben nog altijd gewoon speler van Napoli. Mijn contract loopt nog door”, zo zei Hamsik afgelopen zomer. Nu lijkt hij alsnog naar China te trekken, waar hij bij Dalian Yifang een driejarig contract ondertekent en negen miljoen euro per jaar gaat opstrijken. Ondanks eerdere berichten zijn Napoli en Dalian Yifang inmiddels akkoord over een transfersom van twintig miljoen euro. “Hamsik is een fantastische professional geweest, voor het team, de stad en alle trainers met wie hij werkte. Hij heeft nooit iemand verraden, zelfs niet op de moeilijkste momenten. Hij is hier uitgegroeid tot een speler die iedereen in zijn team wilde hebben. Dus toen hij naar me toekwam en vroeg of hij naar China mocht vertrekken, zei ik nee. Omdat Ancelotti net was gearriveerd en ik wilde dat de trainer alle spelers aan werk zou zien. Daarna kwam Fabian Ruiz. En meneer Hamsik is niet gek. Als hij ziet dat er vier spelers zijn voor twee posities, en een van die spelers is Fabian Ruiz, dan vraagt hij opnieuw of hij mag hij mag vertrekken, zodat hij een mooi Chinees pensioen kan veiligstellen”, zei De Laurentiis afgelopen week tegenover Vista. De excentrieke voorzitter is naar verluidt van plan om rugnummer zeventien terug te trekken, waardoor die voor altijd zal behoren aan Hamsik. Een plaats in de harten van de Napolitanen zal hij in ieder geval voor altijd hebben.


Poll

Snap jij dat Marek Hamsik besloten heeft om Napoli te verlaten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

3 reacties (laatste reactie door ajaxxxlove)

Blij met deze longreads Voetbalzone! Ontzettend jammer dat Hamsik gaat vertrekken bij Napoli, nog altijd één van de betere middenvelders in de Serie A. Napoli gaat hem node missen, zo'n aanvoerder vervang je niet zomaar.

Capitano, mijn eeuwige held. Boegbeeld van het hedendaagse Napels. Ik weet nog goed dat mijn vader(geboren Napolitaan) raar stond te kijken van jou komst tussen de andere al redelijke gearriveerde sterren, maar God wat heb jij jezelf bewezen. Niet alleen door clubliefde maar ook door werklust, techniek, agressie en doorzettingsvermogen. Uitermate belangrijke spil op het middenveld en het doet me dan ook zeer dat je dit seizoen onder Ancelotti niet zo van waarde kan zijn zoals je dat al die jaren wel hebt kunnen doen. Ik had gehoopt dat je voor de rest van jou leven bij ons had kunnen blijven maar niemand die jou een strobreed in de weg zal leggen, simpelweg om wat je voor ons als stad hebt betekend. De glorie, de strijd, de passie. Voor altijd welkom in Napoli, Marek Hamsik!

Schitterende speler. Echt karakter, clubliefde en talent. Altijd genoten als ik hem zag spelen. Liet het zelden afweten, ging voorop in de strijd en gewoon een topspeler. Had niet verwacht dat hij nog Napoli zou verlaten. Jammer, ik had hem daar wel zijn carriere af willen zien sluiten. Nog even cashen dan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Napoli

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.AC Milan7933
3.Atalanta7843
4.Juventus7839
5.Napoli7745
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
M. PolitanoAanvaller379
L. RiccioUnknown
P. ZielińskiMiddenvelder368
L. InsigneAanvaller3519
Fabián RuizMiddenvelder333
H. LozanoAanvaller3211
D. MertensMiddenvelder299
Voor de complete selectie: Clubpagina Napoli.

79 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 15 juni
Het goede optreden van Denzel Dumfries op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren