Het levensgrote verschil tussen Ajax mét en zónder Nicolás Tagliafico

Zaterdag, 2 februari 2019 om

Na de ontluisterende nederlaag in De Klassieker wacht voor Ajax een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo in de Eredivisie. De Amsterdammers vangen de wedstrijd aan met een achterstand van vijf punten op koploper PSV. Opta blikt vooruit op het duel in de Johan Cruijff ArenA, zaterdag vanaf 19.45 uur.

O Ajax won de laatste twintig thuisduels met VVV in de Eredivisie en liet alleen in het eerste Eredivisie-seizoen ooit (1956/57) punten liggen tegen de Venlonaren in eigen huis (1-1); het doelsaldo over deze 21 duels is 66-9.

O Ajax incasseerde in 2019 minimaal vier Eredivisie-treffers meer dan iedere andere ploeg (tien) en had ook op basis van Expected Goals tegen de meeste tegendoelpunten mogen verwachten (5,7).

O Alleen sc Heerenveen (48) en ADO Den Haag (36) kregen in 2019 meer schoten te verwerken in de Eredivisie dan Ajax en VVV (32).

O Dit Eredivisie-seizoen incasseerde Ajax gemiddeld 0,4 treffers per wedstrijd met Nicolás Tagliafico (winstpercentage van 93 procent), tegenover een gemiddelde van 2,4 tegendoelpunten per duel zonder de Argentijn (winstpercentage van 40 procent).


Ajax mét en zónder Nicolás Tagliafico
Ajax met Tagliafico Ajax zonder Tagliafico
14 Duels 5
13 Winst 2
0 Gelijk 2
1 Verlies 1
6 Goals tegen 12
0,4 Goals tegen per wedstrijd 2,4
93 procent Winstpercentage 40 procent

O Van alle spelers met minimaal duizend balcontacten dit Eredivisie-seizoen leden Hakim Ziyech (33,9 procent - 484 van de 1428) en Dusan Tadic (33,8 procent - 426 van de 1260) procentueel gezien het vaakst balverlies.

O VVV wist slechts drie punten over te houden aan de laatste dertig Eredivisie-bezoeken aan teams uit de traditionele top drie (3 keer gelijk, 27 nederlagen).

O VVV won dit seizoen het minst vaak balbezit in het meest aanvallende derde van het veld (39 keer), terwijl Ajax dat juist het vaakst deed van alle Eredivisie-ploegen (126).

O Geen ploeg zag dit seizoen de tegenstander vaker paal of lat raken dan VVV (elf keer, net als Willem II, De Graafschap en Heracles Almelo), terwijl alleen Feyenoord (zestien keer) vaker het aluminium raakte dan Ajax (twaalf keer, net als FC Utrecht).

O Dit seizoen blokkeerde geen speler zo veel schoten als Nils Röseler (29), terwijl alleen Jurgen Mattheij tot meer uitverdedigende acties kwam (164) dan de VVV-verdediger (121).

O Alleen Hakim Ziyech (zeven) was in de laatste vier speelronden direct betrokken bij meer Eredivisiegoals dan Patrick Joosten (vijf: drie goals en twee assists).


Poll

Ajax - VVV-Venlo eindigt in een...


Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Tagliafico is na Matthijs de belangrijkste veldspeler van Ajax vanaf minuut 1. Deze jongen wint zoveel cruciale duels op het middenveld dat je als tegenstander heel moeilijk in de wedstrijd komt.

1 februari 2019 om 12:59

Dat geldt voor meerdere spelers bij Ajax. Haal Onana, De Ligt, Blind, Tagliafico, Frenkie, Ziyech of Tadic eruit en je merkt gelijk dat hun vervangers vele malen minder zijn. Alleen de vervangers van Mazraoui, Vd.Beek, Schone en Dolberg zijn redelijk gelijkwaardig aan elkaar.
Het is de schuld van Overmars dat het niveauverschil veel te groot is bij bepaalde reservespelers.

1 februari 2019 om 14:59

Dat is helemaal niet de schuld van Overmars. Welke speler die vergelijkbaar is qua niveau met Ziyech of Tadic gaat vrijwillig op de bankzitten bij Ajax. Juist ja, geen één.

1 februari 2019 om 15:24

Overmars had met Lainez en Neres prima vervangers kunnen hebben voor Ziyech en Tadic. Alleen Overmars liet zich weer het kaas van het brood af eten.
De vervanger van De Ligt had bijvoorbeeld Edson Alvarez moeten zijn en niet Schuurs.
De vervanger van Frenkie had Shabani moeten zijn maar Overmars heeft verzuimd om hem alvast binnen te halen. De vervanger van Tagliafico had Bradaric moeten zijn ipv Sinkgraven maar Overmars heeft ook deze speler niet gehaald.
Hopelijk heeft hij met Bruno Varela wel een waardige vervanger gehaald voor Onana. En is het afwachten of Magallan een waardige vervanger is van Blind.
Dus ja het is wel de schuld van Overmars.

1 februari 2019 om 23:39

1000 dagen geen koppositie in de eredivisie en Ajax moet net als Barca haar DNA verloochenen en een ordinaire koopclub worden? Dat je 2/3 van je basiself koopt prima, net als 1/3 van de bankzitters. Maar de rest moet toch gewoon eigen spelers zijn die minimaal vanaf hun 16e door Ajax wordt opgeleid. En het talent hebben ze zeker rondlopen. Ajax krijgt 10 doelpunten om de oren en de enige die ontbreekt in beide wedstrijden is Tagliafico. Nou die heeft ook voor de winterstop wedstrijden gemist, waaronder Bayern. Toen ging het wel prima. Denk eerder dat het trainingskamp in Amerika geen goede voorbereiding was, alsmede de transfer van De Jong. Maar dat laatste in toch echt wel de verdienste van Overmars. Kijk eens wat die gozert voor transferbedragen ophaalt. Niet normaal meer. Daardoor heeft Ajax Tadic en Blind kunnen kopen, alsmede Tagliafigo, Neres en tig andere spelers (sommige bleken niet zo goed te zijn). Daardoor heb je Ziyech ook nog steeds rondlopen in Amsterdam. Is De Ligt een jaar langer gebleven. Etc. Etc. Omdat ze liever afscheid nemen met een titel. Zijn nog 15 wedstrijden te gaan, man man man. Zit ik hier als Feyenoorder Overmars te verdedigen. Moet niet gekker worden. Wat een nederlaag tegen je aartsrivaal van vroeger niet allemaal kan aanrichten.

2 februari 2019 om 14:45

Ja en dan ook nog wober verkopen waardoor malaghan direct moet spelen zonder aanpassingsperiode. Ik had wober nooit verkocht ook omdat de ligt waarschijnlijk weggaat. Dan had Ajax volgend seizoen met wober en malaghan achterin kunnen spelen blind ipv de Jong op het middenveld. En shabani ipv schone die al oud word.

Iemand zei het al eerder maar: het lijkt alsof Ajax wanneer het een van de vaste 4 verdedigers mist helemaal door het ijs zakt. En tegen Feyenoord deed Mazraoui ook niet mee dus dat maakt 2 natuurlijk..

1 februari 2019 om 12:50

Was er nou nog iets waar van dat ze zeiden dat ie met een blessure speelde? Of was hij gewoon echt slecht? Blijf dat een raar verhaal vinden..

1 februari 2019 om 13:01

hij was geblesseerd maar moest toch spelen, ajax had beter fosu mensah gehuurd want dit is niks om mazraoui zelfs geblesseerd in de basis te zetten

1 februari 2019 om 13:01

Dat klopt. Haal 1 belangrijke schakel uit de verdediging van Ajax en het is opeens geen stabiele verdediging meer.

Ajax - Heerenveen: 4-4 - Onana en Tagliafico ontbreken
Feyenoord - Ajax: 6-2 - Tagliafico ontbreekt
PSV -Ajax: 3-0 - De Ligt ontbreekt

In deze 3 wedstrijden evenveel tegengoals dan in alle overige ED wedstrijden en CL bij elkaar.

1 februari 2019 om 14:05

Ik weet niet of ik degene ben van wie je het hebt gelezen, maar ik roep dit in ieder geval al een tijdje, en dat gevoel had ik al in de thuiswedstrijd tegen Aek. Daar kwam je gewoon in de eerste helft goed weg ondanks de 3-0 winst. Alsof het bij het wegvallen van één puzzelstuk al allemaal in elkaar valt. En dan is Tagliafico denk ik gewoon een hele cruciale. Die heeft de longen van een paard en een topmentaliteit. Die loopt een heleboel gaten die onvermijdelijk ontstaan als je zo hoog speelt dicht. Dat het de eerste seizoenshelft doorgaans zo goed is gegaan heeft ze er in de Ajax top denk ik een beetje blind voor gemaakt dat je wel meteen een probleem hebt als daar achterin iets wegvalt. Nou wil ik Magallan zeker nog niet afschrijven, maar het feit dat die jongen nog geen Nederlands of Engels spreekt en nog niet genoeg tijd heeft gehad om zich de tactiek eigen te maken is wel een factor die meespeelt waarom het in de complete organisatie fout gaat tegen Feyenoord. Het luistert allemaal heel nauw bij dat spel van Ajax en die jongen moet meteen vanuit de as opereren. Dat is echter nog geen excuus. Als je dat spelletje dat je wil spelen blijkbaar alleen kunt spelen als je achterin al je eerste keuzes fit hebt dan moet je ook een plan B hebben om dat op te kunnen vangen.

2 februari 2019 om 18:31

Tja Blind is geen verdediger als is hij wel als verdediger gekocht.
Maar helemaal Sinkgraven op links back.......er is geen backup. Geldt tevens voor rechtsback. De selectie is niet in balans. Dat Margje Overmars na zoveel jaar toch weleens aanrekenen. De man koopt losse spelers, maar kan geen selectie bouwen

Als PSV-supporter hoop je nu natuurlijk dat Ajax de kluts kwijt is en een deuk in het zelfvertrouwen heeft gekregen. Maar ik verwacht dat ze weer helemaal wakker zijn geschud en er fel op gaan klappen. Ik voorspel een simpele 5-0.

1 februari 2019 om 13:34

Ik hoop dat ze wakker zijn op papier moeten wij tot aan AZ uit alles kunnen winnen.

1 februari 2019 om 13:39

@cabinessence

Het laatste waar jullie op dit moment zorgen over hoeven te maken is Ajax, hoewel het bij jullie ook niet altijd even gemakkelijk gaat is Psv als team wel een stuk stabieler. Ik voorzie voor Psv (helaas voor mij) geen problemen meer in de competitie.

1 februari 2019 om 13:59

Ik heb het idee dat PSV meer instaat is om slechte wedstrijden over de streep te trekken.
Echter zijn het de laatste tijd wel veel slechte wedstrijden vind ik, dus ben benieuwd hoelang dit zo door blijft gaan.

1 februari 2019 om 14:10

Dit ook vooral ja. Ik vind de selectie van Ajax overall beter, het voetbal mooier en ze maakten in de CL meer indruk, zelfs rekening houdend met pech/geluk in de loting. Maar toch heeft PSV gewoon vaak iets waarbij ik denk: die gaan geen punten verspelen. Ook als ze echt heel slecht spelen. En dat gebeurt doorgaans dan ook niet. Dat is vaker het geval geweest en dat is ook geen geluk meer.

1 februari 2019 om 15:54

is wel in rekening te nemen dat PSV tot nu toe met zijn sterkste 11 heeft gespeeld, en nog geen blessures heeft gehad

Ik ben dit seizoen twee keer naar een wedstrijd van Ajax gegaan, en twee keer leverde dat puntverlies op (heracles en Feyenoord). Ik breng dus geen geluk. En het slechte nieuws is dat ik morgen ook weer ga. Misschien moet ik mijn kaartje maar aan iemand anders geven...

On: mentaliteit is alles. Nico, Matthijs en KJH zijn onze strijders, en kijk eens hoeveel minder het gaat als er daarvan iemand ontbreekt. Wat mij betreft wordt er in de scouting veel meer op mentaliteit gezocht. Liever een matige maar bloedfanatieke linkshalf die in noodgevallen ook wel rechtshalf wil staan dan een technisch perfecte speler met een waardeloze mentaliteit. Denk eens aan Tadic bijvoorbeeld, of Mazraoui. Ze doen wel hun best maar het kan me altijd maar weinig bekoren. Ik kijk 3x liever naar KJH dan naar Tadic, los van de goals/assists die ze produceren.

1 februari 2019 om 13:20

Mocht Ajax morgen punten verspelen, dan ga ik hoogst persoonlijk een kaartje voor Ajax-PSV voor jou regelen.

1 februari 2019 om 23:56

Vind ik Tadic wel echt een slecht voorbeeld! Als iemand zijn goeie basis techniek koppelt aan een goeie wedstrijd instelling is het Tadic wel! Dat het tegen Feyenoord (voor het eerst dit jaar) totaal niet lukt als team en als Tadic vind ik geen graadmeter. Hoe kan je als Ajax liefhebber zo speler weinig bekoren...Sorry maar dat snap ik echt niet!

Tagliafico is ook gewoon een van de aller beste aankopen van de afgelopen jaren geweest. Gaat voorop in de strijd, wint ongelooflijk veel duels (helemaal veel kopduels als je kijkt naar zijn lengte) en gaat van de eerste minuut tot de laatste minuut van achterlijn naar achterlijn. Geweldige mentaliteit en ben verschrikkelijk fan van deze speler! Hopelijk kunnen we er nog een tijdje van genieten!

Je weet het nooit of het aan de afwezigheid van Nico ligt maar ik denk wel dat het mee speelt. Morgen is hij er bij maar daar staat tegenover dat Mazraoui en Magallan er niet bij zijn vanwege een blessure

1 februari 2019 om 22:27

Wie van deze 2 ga je missen dan ?

Eigenlijk is het te zot voor woorden dat de prestaties van een elftal afhankelijk zijn van het wel of niet meespelen van een linksback. Met alle respect!

Ik vind Nico echt een topper, maar dit kan toch niet!

Toch vreemd met die bank die zogenaamd veel beter is. Geloof me, ik heb ook altijd gedacht dat PSV veel meer moeite zou hebben met vervanging als de basis zou wegvallen, maar zelfs als Behich mee moet toen weten we de schade nog beperkt te houden. Ik hoop eigenlijk voor Ajax dat het meer een kwestie van slecht uit de winterstop komen is. Dat lijkt me een minder groot probleem dan wanneer personele problemen niet goed kunnen worden opgevangen.

1 februari 2019 om 22:31

Het zal een combinatie zijn. Maar ondanks de miljoenen moet je je als Ajax supporter toch zorgen voor volgend jat gaan maken. Ja er zullen nog vele miljoenen binnenkomen, maar ik verwacht dat de minimaal de ligt en onana vertrekken. Een misschien zelfs nico ook. Je zult voor al deze spelers vervangers moeten halen want deze heb je niet in huis.

Het verschil is ipv 4 doelpunten tegen, 6 doelpunten tegen

Vertekenend beeld natuurlijk. Ajax heeft in 2 wedstrijden 10 goals tegen gekregen.

Is een eye opener voor Overmars. Haal goede verdedigers in plaats van jongens die er bijna niks van bakken. Mazraoui is eigenlijk middenvelder, maar doet het bij uitzondering tot de winterstop ook prima als rechtsback, daarachter zit niks bijzonders. Blind is gewoon een peperdure miskoop, maar dat wisten we al vanaf de overname van Man. Utd., De Ligt rots in de branding, geen goede back ups voor het centrum, of Malle Jan moet nog laten zien dat hij wel kan verdedigen, Tagfiaglico is top, maar ook daarachter zit niks bijzonders. Nog steeds de achilleshiel van Ajax, maar je moet het als TD wel zien, en daar adequaat op reageren. Goed verkopen kan bijna iedere TD, maar kien inkopen is een vak op zich. En Overmars heeft meermaals bewezen dat vak matig te beheersen. Of je moet redeneren dat als je schiet met hagel, je wel eens iets raakt. Ene Sanchez bijvoorbeeld, maar die is al weer weg. En dat laatste gebeurt ook met De Ligt en Tagfiaglico. Dan maar met tien middenvelders spelen???

Ja maar dat gaat hard hè als Ajax in twee wedstrijden er 10 tegen krijgt

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7779
2.PSV7768
3.Feyenoord5929
4.AZ5221
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger315
D. van de BeekMiddenvelder318
D. TadićAanvaller3122
David NeresAanvaller288
H. ZiyechMiddenvelder2615
K. HuntelaarAanvaller2615
A. OnanaDoelman300
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

22 fans
Verdediger, 26 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 26 1 3 0
2017/2018 Ajax 15 1 5 1
2017/2018 Independiente 9 0 0 0
2016/2017 Independiente 29 0 6 0
2016 Independiente 16 1 2 0

In de wandelgangen

Maandag 22 april
Chelsea wil Philippe Coutinho als opvolger van Eden Hazard. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren