‘Joël Veltman is bij Ajax cijfermatig een heel stabiele verdediger’

Zaterdag, 2 februari 2019 om

In de rubriek 'Durf te vragen' van Feiten op Tafel behandelen presentator Justus Dingemanse en Opta-analist Joris van den Ban kijkers van vragen aan de hand van voetbalstatistieken. In deze aflevering staat Ajacied Joël Veltman centraal die hard op de weg terug is na zijn knieblessure. Hoe deed de 27-jarige centrale verdediger annex rechtsback het voor zijn blessure en is er in het huidige Ajax een plekje voor hem?

Bekijk de video hieronder in de ePlayer of abonneer en kijk op ons YouTube-kanaal!


Justus Dingemanse is fulltime presentator en verslaggever van Voetbalzone en levert bijdrages in de vorm van artikelen, columns, interviews, programma’s en reportages.

Poll

Zou jij Joël Veltman in de basis zetten bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

88 reacties (laatste reactie door marranr1)

Maar een gevoel weghalen bij de emotievolle voetbalsupporters is praktisch onmogelijk.

31 januari 2019 om 10:41

sterke opmerking. Veltman, iedereen inclusief hemzelf weet dat hij geen Dani alves is. Maar hoeveel slechter is ie dan een gehypte Greg van der Wiel? Of een Mazraoui die een halfjaar goed speelt (aanvallend)?
Ik denk niet heel veel slechter. Maar als je de haat, zelfs bij ajax supporters over hem hoort, denk je dat ie ze iets heeft aangedaan. Terwijl hij wat betreft inzet voor ajax ook gewoon een modelprof was. Raar.

31 januari 2019 om 11:16

Ik ben ook erg positief over de terugkeer van veltman. Nu heb je gewoon backs waar je op kunt bouwen. Mazraoui is ook goed te gebruiken door ten hag en kan zo afwisselen met joel. Daar komt nog bij dat mazraoui op het middenveld kan als dat nodig is. Met deze groep kun je echt nog voor het hoogst haalbare nationaal gaan en verder komen in de cl. Het zou doodzonde zijn om het dit seizoen te verpesten, en gebeurt dat wel dan hebben ze het aan zich zelf te danken.

31 januari 2019 om 11:21

Gewoon simpel. Ajax fans zijn gewend aan backs die er overheen kunnen gaan en een assist kunnen geven. Veltman is niet zo'n back. Zijn passing game is prima, verdedigend staat hij zijn mannetje. Niks mis mee, maar in topwedstrijden maakt hij wel vaak onnodige overtredingen rondom de eigen 16 en zie je dat hij dat niveau niet in zich heeft. Mazraoui is aanvallend gewoon een stuk beter, verdedigend een stuk minder. Ik denk dat Ajax fans de voorkeur aan de aanvallende optie geven zo lang het centrum goed genoeg is. En wat betreft Veltman als CV, daar is hij afgetest en heeft hij niet genoeg lengte/body voor + wordt het foutje wat hij wel eens maakt keihard afgestraft. Wat mij betreft is hij momenteel beter dan Kristensen als RB, maar in Mazraoui zie ik veel meer potentie, en meer het type back waar we naar op zoek zijn. Maar wel mee eens dat hij lang niet zo slecht is als veel supporters denken.

31 januari 2019 om 11:23

Trouwens we hoeven niet naar extremen te gaan, joel is niet een top voetballer a la Dani Alves, maarzeker ook geen koekenbakker zoals vele mensen hier en inde media beweren. Hij is gewoon goed te gebruiken in je selectie. Hij heeft zijn goede dagen en wat mindere. Je wil zo iemand erbij hebben.

31 januari 2019 om 11:25

Ik kan het ook niet meer dan eens zijn met M_ssc. Mensen zijn gefixeerd op zijn fouten. Speelt hij een reeks goede wedstrijden, dan hoor je de mensen niet. Maakt hij éã©n foutje, dan is het gelijk een Veltmannetje en krijgt hij de wind van voren.

Mensen zijn hun objectiviteit verloren als het gaat om Veltman. Zij hebben een beeld in een hoofd dat er niet meer uit te krijgen is. Ze zoeken dan ook alleen naar punten die dat beeld versterkt. Een 'confirmation bias' om het een naam te geven.

Hiermee wil ik niet zeggen dat Veltman een geweldige speler is, maar in verdedigend opzicht zie ik hem liever spelen dan Mazraoui.

31 januari 2019 om 11:31

Type back van Mazraoui vind ik verschrikkelijk in sommige wedstrijden. Afgelopen zondag konden de helft van goals op zijn conto. Leuke aanvallende speler, maar zeker geen verdediger. Niet dat hij daar iets aan kan doen gezien zijn opleiding op het middenveld.

31 januari 2019 om 11:35

Het feit dat zijn geklungel al een begrip is, een Veltmannetje, zegt toch al hoe vaak hij deze maakt. Goed spelen is de norm/verwachting dus tuurlijk acht men dat hij dat doet, niets bijzonders aan ... hij doet dit veelste weinig, goed spelen dus, en maakt vaak domme fouten, domme overtredingen, speelt vals of overact terneergeslagen te zijn tijdens duels, oftewel een kwal. Ajax staat veel beter zonder hem.

31 januari 2019 om 12:32

@savano

Volgens de statistieken is dit dus niet zo. Veltman legt goede cijfers neer. Heeft veel onderscheppingen en verspeelt vrijwel nooit de bal. Jij laat zien waar ik het in mijn post over heb: een confirmation bias. Jij let op én zoekt naar zijn fouten. Kijk eens objectief naar zijn wedstrijden. Het is geen Dani Alves (zoals in de tekst wordt geschreven), maar voor Ajax en Eredivisie begrippen is het gewoon een prima verdediger.

31 januari 2019 om 12:33

Heb jij ooit gehoord van een "Frank de Boertje"? In de jaren 90 hielden mensen hun hart vast als frankie de bal terugspeelde bij ajax, ik meen dat er zelfs een prijs uit de handen van ajax glipte vanwege de geklungel van hem. Haha, het betekent natuurlijk niks maar ik wilde dit ff aangeven, veltman is natuurlijk niet zo goed als f de boet was maar een begrip aan zijn falende momente geven zegt natuurlijk niks. Daarnaast ben ik het niet met je eens, hij speelde wel heel vaak redelijk/voldoende. Fouten en overtredingen heb je gelijk in dat moet uit zn systeem.

31 januari 2019 om 13:00

@Piccolo mijn bias is er zeker maar die zijn gebaseerd op zijn daden. Jouw laatste zin, raakt precies de kern: voor ED begrippen een prima verdediger tsja dat Wielaert en van der Hoorn ook maar dát is niet het niveau wat het Ajax nastreeft. Tel daarbij de punten die ik aan haalde, onder meer domme beginnersfouten en dan kun je toch niet anders dan tot de conclusie komen, dat hij niet meer voldoet. Tsja, dat zijn passing en onderscheppingen redelijk tot goed zijn ok, maar dient hij op basis daarvan maar aan te blijven. Het spreekt ook bias vanuit jouw kant want je vergelijkt hem met een topper DA wetende dat men het daar over eens is, daarbij spreek jij ook niet over zijn vele minpunten ... nee vergelijk hem met zijn huidige concurrentie: Kristensen en Mazraoui. Veel beter dan die twee is hij niet, als ie al beter is.

31 januari 2019 om 13:51

@savano

Ik vergelijk hem met Dani Alves, omdat het in de tekst werd vermeld. Ik zie graag dat spelers objectief worden bekeken. Maar ik wil hem best vergelijken met Kristensen en Mazraoui. Zijn directe concurrenten.

Ik vind Veltman een solide verdediger die zich kan vastbijten in zijn directe tegenstanders. Daarnaast krijgt hij de bal vaak in de voeten van teamgenoten. Als rechtsback vind ik hem niet geweldig voor het Ajax spel. Aanvallend voegt hij niet geweldig veel toe, want hij stoomt niet op a la Kristensen. Daarnaast gaat hij ook niet de combinatie aan zoals Mazraoui dat wel doet.

Mazraoui vind ik verdedigend niet goed en krijgt dan ook een onvoldoende als rechtsback (van mij). Hij staat vaak op de verkeerde plek en blijft een kwetsbaar punt voor Ajax in de verdediging. Aanvallend vind ik hem qua combinaties wel waarde hebben, maar daar houdt het ook mee op. Hij is niet de man van de voorzet. Iets wat zijn concurrent Kristensen wel heeft.

Kristensen kan ik nog maar moeilijk over oordelen. Hij mag nooit een serie wedstrijden achter elkaar spelen. Hij mag vaak spelen tijdens de bekerwedstrjden en af en toe het laatste kwartier van een wedstrijd als Mazraoui rust nodig heeft. Ik vind hem aanvallend veel directer dan Mazraoui en hij heeft daarom ook al geregeld mooie voorzetten gegeven waar ook een paar keer is uit gescoord. Zijn zwakke punt vind ik zijn concentratie. Het is alsof hij niet oplet en daardoor soms knullige en domme fouten maakt.

Veltman steekt boven Mazraoui en Kristensen uit als het om verdedigen gaat. Slippertjes zoals Kristensen die maakt zie je Veltman zelden maken. Mazraoui is gewoon geen verdediger. Aanvallend vind ik Kristensen nog het meest toevoegen met zijn voorzet. Eigenlijk vind ik dat Mazraoui op het middenveld hoort te spelen.

Dus om terug te komen op jouw vraag wie er dan beter is: het hangt er van af wat jij zoekt in een rechtsback. Wil jij een aanvallende back die heen en weer rent? Dan kies je Kristensen. Wil jij een back die verdedigend solide is? Kies dan Veltman. Wil jij een back die in de combinatie en qua passing sterk is? Dan ga je voor Mazraoui.

Mag ik vragen wat jij verstaat onder beginnersfouten? Ik vind persoonlijk namelijk dat Veltman redelijk weinig fouten maakt. Eigenlijk zoals de statistieken het ook doen voordoen. De Ligt, Schwaab, Sergio Ramos, etc. noem maar op, ik kan elke verdediger waarschijnlijk wel op een foutje betrappen tijdens een wedstrijd.

En nogmaals, ik ben niet pro Veltman. Ik vind alleen dat mensen niet meer objectief en realistisch kunnen kijken naar Veltman.

31 januari 2019 om 14:14

Ik denk dat iedereen afgeopen zondag liever veltman had zien staan dan mazraoui. Als je verdedigend zo verschrikkelijk zoekgespeeld wordt, heb je met veltman wel iemand die schijt heeft aan de wereldmening en gewoon de botte bijl hanteert waar nodig. Ik hoef geen back die er overheen komt, maar zijn verdedigende taak niet goed kan uitvoeren. Zelfde reden als dat ik schone niet zo nodig op het middenveld hoef als andere. Prima wat hij aan de bal kan, maar doordat hij verdedigend zwak is, kunnen spelers als de jong en vd beek niethet spel spelen waar ze zo goed in zijn. Door schone op cvm spelen die andere twee middenvelders 15 meter te ver naar achteren. Dus nee, geef mij veltman maar weer terug hoor, die vrije trap hier en daar neem ik voor lief.

31 januari 2019 om 14:39

en uiteindelijk zijn we het volgens mij allemaal wel met elkaar eens. Veltman is niet veeeeel slechter dan Mazraoui of Kristensen. Verdedigens beter, aanvallend minder, maar daarom toch prima als rechtsback selectielid Ajax?

Ik hoor iemand praten over ' dat is niet het niveau waar je naar toe wil als ajax' maar welk niveau wil je naar toe met een rechtsback? Niveautje Maxwell, is ie na 2 jaar max alweer weg. En de rechtsback hoeft niet de motor van het elftal te zijn toch?

31 januari 2019 om 16:15

@miccoli

vind je Veltman verdedigend wel goed dan? aanvallen kan hij namelijk nieten verdedigend is het ook geen topper in spe. dan zou ik ten alle tijden voor Mazraoui kiezen, die ook nog eens een groot aandeel had in de Champions League overwintering met 2 winnende goals. Veltman heb ik alleen maar goals aan de tegenstander zien weg geven in de Champions League. die heeft je aardig wat punten gekost in Europees verband in het verleden

31 januari 2019 om 16:20

Het gif wat hij in zijn spel heeft, miste we volledig in de wedstrijd tegen Feyenoord. Laat hem maar die Larsson aanpakken. Iets wat Mazz totaal Niet deed.

31 januari 2019 om 17:08

Ik ben benieuwd welke goals jij dan op het conto van Mazraoui wilt schrijven? toegegeven hij zag er niet fris uit en speelde mischien wel zijn slechtste wedstrijd tot nu toe. Hij is inderdaad ook geen echte verdediger maar loste het op snelheid vaak op. Nu terugkomend op de goals de eerste goal is een fout van het centrum staan gewoon allebei op links lucht te verdedigen samen met de lb en als ik me niet vergis tadic, dus fout magallan en de ligt die lopen uit positie! 2e goal was van de beek in mij optiek de grootste boosdoener, mazraoui zet druk op de middenlijn glijd daarbij uit van de beek doet in eerste instantie wat er van m verwacht wordt en neemt de positie van mazraoui in. tot aan de rand 16 en laat daar berghuis los die hellemaal vrij de bal kan aannemen en scoren, waarbij onana ook niet vrijuit ging. 3e goal was een fout van de ligt gaat onder de bal door waarbij toornstra vrij door kon lopen om een voorzet te geven die van persie erin knalt! 4e goal fout magallan valt de bal niet aan doet niets als achter hem van persie hellemaal vrij staat en de bal er in schiet. 5e goal wederom vanaf de linksback eerst frenkie en tadic slap op het middenveld, daarna een voorzet vanaf links en wederom staat iedereen (incl mazraoui) aan de linkerkant en mist de ligt de bal totaal en kan vilhena vrij intikken. Bij de 6e maakt sinkgraven een fout door de bal in de voeten van ayoub te schuiven en die zelfde ayoub schiet door het midden de bal via de ligt in het doel. Dus al met al gewoon te veel spelers die fouten maakten incl mazraoui alleen zijn fouten waren niet funest voor de eindstand. Ik ben benieuwd naar jou verhaal.

2 februari 2019 om 13:16

Inderdaad. En ik moet zeggen dat ik hem als CV niet eens zo slecht vind als dat men zegt. Hij is ook géén rechtsback.

31 januari 2019 om 12:39

De gemiddelde Akacied in het stadion drinkt een biertje hopt wat rond, praat elkaar na en staat mwt de rug naar het veld. Ondertussen creëeren ze een fantastische sfeer in de Arena, maar hebben ze nou niet bepaald een goede kijk op het spelletje en de spelers. De waan van de dag overheerst. In het verleden waren Blind, Vertonghen, Emanuelson en Anita bijvoorbeeld ook ap de pineut. Veltman is een erg goede verdediger en hij gaat Mazraoui uit de basis spelen.

31 januari 2019 om 13:49

Veltman kan verdedigen mazraoui niet, meeste goals komen bij hem vandaan.. mazraoui is niet voor niks eigenlijk een middenvelder wat hij Dus op trainingskamp duidelijk niet zien. Opvolger frenkie de jong staat op rechtsback. Niks mis met veltman, kan goed verdedigen alleen aanvallen kan ie niet zo goed. Bal inleveren op middenveld of aanval en hij zal het goed doen.

31 januari 2019 om 14:38

Cijfers zeggen niets. Als je vaak achterin blijft hangen en alles breed speelt dan speel je op safe met goede statistieken.

31 januari 2019 om 14:44

Liever een back die op safe speelt dan een back die denkt dat hij het spel moet maken.

31 januari 2019 om 14:44

Wat heeft breed spelen nou weer met statistieken als intercepties, duels gewonnen, bal veroverd, etc. te maken. Precies, helemaal niets. Heb je het filmpje uberhaupt gezien waar deze comment sectie over gaat? Volgens mij niet want passstatistieken zijn niet bepaald van belang, het gaat juist vooral om de verdedigende kwaliteiten hier.

Hmm, een verdediger die achterin blijft staan en safe speelt, dat lijkt me echt heel vervelend man, voert ie gewoon zijn taken uit!

31 januari 2019 om 16:11

@M-SSC

idd. daar weet Justin Kluivert alles van

dat gevoel over Veltman natuurlijk is niet uit het niks ontstaan, daar is altijd een aanleiding voor. als Veltman niet steeds die onnodige, cruciale fouten zou hebben gemaakt zou zijn grootste criticaster niet eens kritiek op hem kunnen leveren

Blijft gewoon een afgekeurde centrale verdediger die bij gebrek aan beter op de backpositie werd gezet. Als Ajax stappen wil blijven maken moet er verder worden gekeken. Voor de bank een leuke speler om erbij te hebben, maar voor de basis komt die gewoon tekort. En hoop dat ik hem nooit meer in het oranje hoeft te zien spelen, wat een aanfluiting was dat.

31 januari 2019 om 10:45

We hebben het hier over ajax en niet over een liefdadigheidsinstelling. Maar met zo'n mentaliteit blijft ajax nog wel even zonder prijzen zitten.

31 januari 2019 om 11:21

@kleinegeneraa7

Quote: "blijft gewoon een afgekeurde centrale verdediger die bij gebrek aan beter op de backpositie werd gezet. Als Ajax stappen wil blijven maken moet er verder worden gekeken".

Ajax heeft stappen gemaakt en voor 50 miljoen aan nieuwe spelers gekocht en de eigen regels als het salarisplafond doorbroken om ze aan zich te kunnen binden. Vervolgens verliezen die spelers kansloos van PSV en Feyenoord en blijken die stappen dus in werkelijkheid misstappen. En blijft er van je theorie helemaal niets over.

31 januari 2019 om 11:26

Vreemde argumenten. Die 50 miljoen is natuurlijk niet aan de rechtsback positie uitgegeven, Mazraoui komt gewoon uit de opleiding. Vervolgens koppel je het verlies tegen Feyenoord en PSV aan de rechtsback positie, terwijl het probleem natuurlijk niet alleen daar lag. Natuurlijk zijn Kristensen en Orejuela misstappen geweest, maar die staan net als Veltman niet in de basis. Persoonlijk vind ik Veltman beter dan Kristensen, vind ik Mazraoui meer een middenvelder.

31 januari 2019 om 11:30

Dat ze kansloos verliezen heeft helemaal niks te maken met de kwaliteit van de spelers, want ajax heeft kwalitatief gezien gewoon de beste selectie van Nederland en dat heeft onder andere te maken met de stappen die jij zelf aanduidt. Dat ze de boot in gaan heeft te maken met bepaalde tactische keuzes, mentaliteit en dat het in groep momenteel gewoon niet botert tussen bepaalde spelers. Dat zie je onder andere aan de reactie van spelers binnen en buiten het veld. De problemen zitten dus binnen het technische gedeelte van ajax waar fouten worden gemaakt, en niet aan de kwaliteit van de spelers. Dus ook daar moeten stappen in worden gemaakt. Of denk jij dat Ajax met veltman niet van PSV en Feyenoord had verloren?

31 januari 2019 om 11:30

Per ongeluk al op plaatsen gedrukt. Wilde nog zeggen: maar je kan er niet omheen dan Ten Hag met aanvallende backs wil spelen en dat Veltman vooral verdedigend en in zijn passing goed is. Ik vind het daarom wel terecht dat hij er momenteel niet in staat. Ook vind ik dat Veltman lengte/body te kort komt als CV. Veltman is lang niet zo slecht als sommige fans denken, maar een aanvallende back is hij niet en ik denk dat Ten Hag daarom nu niet voor hem kiest. Daarnaast zijn je argumenten totaal niet relevant.

31 januari 2019 om 11:37

@louis el Pisto

Quote: "vreemde argumenten. Die 50 miljoen is natuurlijk niet aan de rechtsback positie uitgegeven, Mazraoui komt gewoon uit de opleiding. Vervolgens koppel je het verlies tegen Feyenoord en PSV aan de rechtsback positie, terwijl het probleem natuurlijk niet alleen daar lag".

Ik koppel het verlies tegen Feyenoord en PSV niet aan de rechtsback positie, dat is jouw aanname. In de bijdrage waarop ik heb gereageerd, wordt gesuggereerd dat Veltman niet genoeg zou zijn voor Ajax als het team stappen zou willen, maken en ik heb daarop gereageerd met het argument dat de spelers van wie wordt aangenomen dat ze er wel goed genoeg voor zouden zijn en in wier komst een kapitaal is gestoken, kansloos van PSV en Feyenoord hebben verloren. Het gras is met andere woorden niet automatisch groener aan de overkant.

31 januari 2019 om 12:20

@kleinegeneraa7

Quote: "dat ze kansloos verliezen heeft helemaal niks te maken met de kwaliteit van de spelers".

Wat je met bovenstaande uitspraak feitelijk zegt, is dat Ajax voor niets zoveel geld in nieuwe spelers heeft geinvesteerd. En aan de ene kant zeg je dat Veltman niet genoeg kwaliteit heeft voor Ajax, terwijl je aan de andere kant vervolgens doodleuk beweert dat die kwaliteiten er helemaal niet toen. Om vervolgens wat krom is, weer recht proberen te praten met argumenten die uitsluitend zijn gebaseerd op aannames. Je houd er een heel bijzondere redenatietrant op na. De uitspraak "of denk jij dat Ajax met Veltman niet van PSV en Feyenoord had verloren?", is ook heel bijzonder omdat ik niet degene ben die een waardeoordeel over de kwaliteiten van Veldman heeft gegeven, maar jij. Maar ik denk niet dat Veldman het in de wedstrijden tegen PSV en vooral Feyenoord veel minder zou hebben gedaan dan Mazraoui. Het grappige is dat je over Veldman zegt dat dat “gewoon een afgekeurde centrale verdediger blijft die bij gebrek aan beter op de backpositie werd gezet”. Dat Mazraoui een (ik zal niet zeggen afgekeurde) middenvelder is die om dezelfde reden op diezelfde positie is neer gezet, vind je kennelijk dan weer geen probleem. Niet heel erg consequent dus.

Over de nederlagen zeg je: “dat ze de boot in gaan heeft te maken met bepaalde tactische keuzes, mentaliteit en dat het in groep momenteel gewoon niet botert tussen bepaalde spelers. Dat zie je onder andere aan de reactie van spelers binnen en buiten het veld. De problemen zitten dus binnen het technische gedeelte van ajax waar fouten worden gemaakt, en niet aan de kwaliteit van de spelers”.

Dat is ook heel bijzondere uitspraak . In de eerste plaats heeft Ajax het met exact dezelfde spelers voor de winterstop op de wedstrijd tegen PSV na voortreffelijk gedaan. Dat het “in groep momenteel gewoon niet botert tussen bepaalde spelers” is derhalve niet alleen een aanname, maar ook nog een volstrekt ongeloofwaardige. Een andere op zijn minst opvallende uitspraak is dat je het in dezelfde zin hebt over mentaliteit. Als het niet botert tussen spelers en ze daardoor hun taken verwaarlozen en verantwoordelijkheden ontlopen , is dat ook gewoon een kwestie van mentaliteit en mentaliteit is ook gewoon een kwaliteit en heeft helemaal niets te maken met “problemen die zitten binnen het technische gedeelte van ajax”, zoals jij beweert. In de wedstrijd tegen Feyenoord werd Ajax in een prima opstelling het veld in gestuurd en die nederlaag had dan ook niets te maken met “bepaalde tactische keuzes”, zoals jij beweert, maar net als in de wedstrijd tegen PSV lag de nederlaag aan het gebrek aan speldiscipline en het niet nakomen van afspraken. En dat heeft helemaal niets te maken met “het technische gedeelte van ajax waar fouten worden gemaakt”, zoals jij beweert, maar met zaken als teamgeest, discipline en opofferingsgezindheid. En dat zijn ook gewoon kwaliteiten. Kwaliteiten die Veldman wel bezit, die zal je te nimmer betrappen op dergelijke escapades.

En dat is niet iets wat ik beweer, maar uit de monden komt van de spelers zelf en aangezien die in de kleedkamer hebben gezeten voor de wedstrijd begon, zijn zij ook degenben die daar het best over kunnen ordelen.

Onderstaand de letterlijk uit VI overgenomen reactie van aanvoerder Matthijs de Ligt na Feyenoor-Ajax om bovenstaande te bevestigen:

Ajax kreeg zodoende in de twee Eredivisie-wedstrijden na de winterstop al meer tegendoelpunten dan in de hele eerste seizoenshelft. 'het grote verschil met de eerste seizoenshelft is de bereidheid om voor elkaar te werken', aldus De Ligt. 'het ligt aan de manier van meelopen. Feyenoord speelde met lopers op het middenveld, dan moet je meelopen. Nu kwamen we telkens in een ondertalsituatie. Dan verdedigen we niet goed in het strafschopgebied en krijg je er zes tegen.'
De Ligt zocht naar verklaringen. 'ongelooflijk. Je speelt een Klassieker, iedereen weet wat dat betekent. Dan is het schandalig dat je niet bereid bent om voor elkaar te werken. Natuurlijk kijkt iedereen naar de verdediging als je 6-2 verliest, die verantwoordelijkheid moet je nemen. Maar het verschil met voor de winterstop is dat we toen verdedigden als team. Vandaag waren we geen team.'de tiener wilde zijn teamgenoten niet persoonlijk afvallen. 'het gaat niet om de spelers. Iedereen is vandaag door de mand gevallen. Niemand had de bereidheid om te laten zien dat je Ajax bent en de Klassieker wil winnen. Dat is een schande.'

31 januari 2019 om 12:48

@panfluitspeler: Door zo wollig te denken kom je nergens, kwaliteit boven sentiment en anders moet je genoegen nemen met minder zo simpel is t

31 januari 2019 om 14:27

@Scepticus Dus sinds er geld geïnvesteerd is, is Ajax er niet beter op geworden dan in de jaren daarvoor? De puntenaantallen in de competitie en de prestaties in de CL zeggen iets heel anders. Om dan nu op basis van 2 verloren wedstrijden te basseren dat het gras aan de overkant niet automatisch groener is.. Dat is het volgens mij dus wel. Daarnaast gaat het niet over het hele team, maar over de vergelijking Mazroaoi / Veltman. Daarbij zegt niemand dat we met Mazraoui als rechtsback de juiste stappen op de RB gaan maken. Mensen zeggen hierboven alleen dat ze Veltman die stappen niet zien maken. Aangezien hij 27 is, is daar iets voor te zeggen. Wat hebbrn de spelere 'van wie aangenomen wordt dat ze er wel goed genoeg voor zouden zijn en wier komst een kapitaal is gestoken' met die Mazraoui en Veltman te maken? Tadic stond linksbuiten en had een slechte dag (kijk nog even naar zijn statistieken dit seizoen) en Blind linksback terwijl hij dat niet is.

2 februari 2019 om 12:44

@louis el Pisto

Quote: "dus sinds er geld geã¯nvesteerd is, is Ajax er niet beter op geworden dan in de jaren daarvoor? De puntenaantallen in de competitie en de prestaties in de CL zeggen iets heel anders".

Net als in je vorige bijdrage trek je conclusies en leg je me woorden in de mond die ik niet uitgesproken heb. En daar ga ik dus ook niet meer op reageren. En juist het feit dat Ajax voor de rechtsbackpositie twee spelers heeft aangetrokken, waarvan er 1 alweer weg is en de ander allerminst heeft kunnen overtuigen, waardoor de rechtsback positie nu wordt ingevuld door een middenvelder, toont genoegzaam aan dat het gras niet automatisch groener is aan de overkant, zoals ik al eerder heb gezegd. Van de vier kandidaten is Veldman misschien wel de beste optie, als je de inhoud van dit bericht als uitgangspunt neemt. Ondanks al het geld dat Ajax in versterkingen heeft gestoken, zijn het uitgerekend de duurste en meest ervaren versterkingen die het team in de wedstrijden waar het er werkelijk om ging (die tegen PSV en Feyenoord) hebben laten zakken. Als jij dat met de mantel der liefde wil bedekken en daar excuses voor wilt aandragen als dat ze niet op hun goede positie zouden hebben gestaan of een slechte dag zouden hebben gehad, komt dat voor jouw rekening. Jij en veel anderen hebben het maar over stappen maken als het over Ajax gaat, maar als je je telkens als het misgaat maar achter excuses blijft verschuilen, zal je die stappen nooit maken. Als het er werkelijk om gaat, zijn het vooral misstapppen die Ajax ondanks die enorme investering heeft gemaakt.

31 januari 2019 om 10:41

Kan me zelfs nog herinneren dat hij hoger werd ingeschat dan de Vrij destijds. Hoe veel Ajacieden hun eigen spelers zo omhoog praten vaak. Heb het nooit in hem gezien. Vond het voetballend af en toe iets uitstralen, maar had altijd verwacht dat hij de rest van zijn carrière in Nederland blijft of een laagvlieger in Duitsland zou eindigen.

31 januari 2019 om 11:12

Mooie praatjes achteraf. Als jij wist dat de vrij de verdediger zou worden die hij nu is zeg ik je het volgende: Stop met je huidige baan/opleiding en wordt scout of zaakwaarnemer, want jij hebt het heilige licht in je!

31 januari 2019 om 11:29

@cantbestopt

Quote: "kan me zelfs nog herinneren dat hij hoger werd ingeschat dan de Vrij destijds. Hoe veel Ajacieden hun eigen spelers zo omhoog praten vaak. Heb het nooit in hem gezien".

Kolderieke reactie. Je verwijt Ajacieden dat ze hun spelers omhoog praten, terwijl je vervolgens jezelf omhoog praat door je te profileren als deskundige met uitspraken als "heb het nooit in hem zien zitten" en "had altijd verwacht dat hij de rest van zijn carrière in Nederland blijft of een laagvlieger in Duitsland zou eindigen".

31 januari 2019 om 11:09

Toch wel zonde dat je zo over hem spreekt. Heb je hem wel eens in de Klassieker zien spelen? Die felheid hadden we vorige keer best kunnen gebruiken. Zoekt vaak het randje op, soms erover, net zoals Nico en Huntelaar. Dat maakt in topsport het verschil. Dat maakte zelfs bij mij in de hoofdklasse het verschil.

Je moet eens argumenteren op basis van ervaring en feiten in plaats van met je gevoel.

31 januari 2019 om 11:20

Het is gewoon een smeriger speler die zijn gebreken zo probeert te maskeren, met als hoogtepuntje dat 'slimigheidje' van hem, waar die ook nog trots op was ook.

31 januari 2019 om 12:17

Het is ook nooit goed he. Jarenlang aangeven dat er niet fel genoeg wordt gevoetbald in Nederland en als er dan een paar felle spelers bij zitten ze smerig noemen. Winnen doe je ten koste van alles.

Ik was zelf linksback en heb de selectie ploegen doorlopen, 3e divisie/hoofdklasse en 1e klasse hoog gespeeld. Daar hebben we ook fel gevoetbald, mensen uit hun element halen. Hoort erbij. Soms ga je dan over het randje, meestal niet. Moet je geen punt van maken en hoort bij contact sport.

31 januari 2019 om 12:50

Xaeraph, volgens mij zit er een verschil tussen mensen die fel voetballen en mensen zoals Veltman. Fel zijn is helemaal niks mis mee maar smerig zoals hij vaak speelt is wel wat mis mee.

En nu weten we het wel dat je "hoog" gevoetbald hebt wat totaal niet revelavnt is in dit hele verhaal.

31 januari 2019 om 13:21

Hij spreekt wel vanuit een voorbeeld, dat kan je van veel mensen niet zeggen.

On Topic: Prima verdediger, ben blij dat Ten Hag weer wat meer keuzes heeft. Kristensen hoef ik niet meer te zien, die blinkt nergens in uit. Daarnaast (zoals hierboven al wordt geschetst) is Veltman is echte Ajacied met strijd en passie. Hopen dat hij snel weer een wedstrijdje mag spelen.

31 januari 2019 om 15:00

Begrijpend lezen is een kunst he, enerzijds verwijs ik naar topsport, en aan de andere kant van het spectrum zet ik de hoofdklasse. Zo'n hoge pet heb ik dus niet van mezelf op.

Veltman heeft nog nooit een directe rode kaart gepakt, zo smerig kan hij dus niet zijn. Denkt dat dit echt met beeldvorming te maken heeft op basis van het feit dat jullie hem als pispaal neerzetten in plaats van statistieken en feiten.

Jammer, erg jammer.

31 januari 2019 om 23:25

Was Veltman niet degene die Neymar onderuit haalde in de 16 en een rode kaart pakte en penalty veroorzaakte bij 2-0 voorsprong? Dat was direct rood toch?

1 februari 2019 om 10:32

Ha! Zat ik dom naar Eredivisie-statistieken te kijken. Alsnog niet verschrikkelijk voor iemand die meer dan 200 wedstrijden heeft gespeeld maar daar heb je me inderdaad

1 februari 2019 om 18:52

Krijgen of horen te krijgen zit ook nog een verschil in. Smerig kan ook zijn zo een actie als bij Sparta waar de halve voetbalwereld schande van sprak

veltman liep alleen nog maar te schoppen ipv te voetballen. Een mix ervan was beter geweest

Lachwekkend hoe de media en die hard fans proberen deze jongen op te hemelen terwijl op cruciale momenten hij altijd faalde. Zeer en zeer middelmatige verdediger daar Ajax niet meer op moet willen terugvallen. Echter speelde een paar jongens net als Veltman afgelopen zondag!!!!

31 januari 2019 om 13:19

Ik vind het lachwekkender hoe sommigen proberen de meetbare gegevens tegen te spreken op basis van onderbuikgevoelens. Hij faalde weleens, zeker. Hij faalde zeker niet altijd. Zeer middelmatig is hij ook zeker niet. Zoals iemand hier boven al meldt: iedereen, inclusief Veltman zelf, weet echt wel dat hij geen Dani Alves is of ooit zal worden. De algemene opinie over hem, zowel van veel Ajacieden als niet-Ajacieden is gewoon te negatief, de cijfers onderstrepen dat nog maar eens.

Voor de duidelijkheid, ik wil Veltman echt niet direct terug in de basis zien of iets dergelijks. Maar hij is zeker een waardige toevoeging aan onze selectie. En P.s.: je kan veel zeggen over Joel, maar dat hij zo door de ondergrens zou zakken in de Kuip afgelopen zondag lijkt me juist erg onwaarschijnlijk, ik weet zeker dat Larsson meer moeite zou hebben met hem dan met Nous (hoe hij zondag speelde).

31 januari 2019 om 20:36

"op cruciale momenten falen" is niet in statistieken uit te drukken. Sowieso gaan statistieken en voetbal meestal niet goed samen.

4 februari 2019 om 15:31

Ik spreek niet uit onderbuik gevoel maar over feiten. Kijk de beelden terug van jaren gelden geleden tegen Fenarbache in de voorronde CL kijk die voorrondes daarvoor nog eens terug. Kijk naar de wedstrijden in de EL met Bosz als trainer hoeveel moeite hij altijd had met zijn directe tegenstanders , kijk naar eredivisie wedstrijden van vorig jaar en de jaar daarvoor. Allemaal feiten en niks onderbuik gevoel. Veltman is gewoon een middelmatige speler. Facts

Als ik zijn naam hoor denk ik gelijk aan dat moment tegen Sparta. Blijft bizar.

Japie kom er maar in..

Dit is niets nieuws natuurlijk en gelukkig ook iets wat de meeste ajacieden wel al geaccepteerd hadden. Zelden zo'n pispaal gezien als deze jongen. Met Nous en een fitte Veltman heb je een perfect duo, de een is aanvallend erg goed en de ander blinkt verdedigend uit.

31 januari 2019 om 11:24

@origineel

ik denk dat iedereen inmiddels wel mijn mening over de kwaliteiten of imo eigenlijk het gebrek daaraan bij Veltman wel weet

31 januari 2019 om 11:39

Haha ja daarom ook .

De cijfers zeggen anders dan de Derksen aanhang ons wil doen geloven.

31 januari 2019 om 12:35

@janta

de tientallen blunders die je allemaal van hem kan terugvinden op internet zeggen weer wat anders dan dat de Veltman aanhang wil doen geloven

31 januari 2019 om 12:55

@japie_krekel

Quote: "de tientallen blunders die je allemaal van hem kan terugvinden op internet zeggen weer wat anders dan dat de Veltman aanhang wil doen geloven".

Ook Frank de Boer stond bekend om zijn slippertjes. Ik wil hem absoluut niet vergelijken met Joel Veldman, verre van dat, maar diens vermeende blunders waren in de meeste gevallen niet of niet uitsluitend aan hem te wijten maar aan het feit dat hij door gebrek aan kwaliteit voortdurend door zijn medespelers in problemen werd gebracht. Vooral de backs en in het bijzonder Van Rhijn, hadden er in het verleden een handje van om tegelijkertijd als gekken naar voren te rennen, waardoor de twee centrale verdedigers continu tegen een numerieke meerderheid moesten opboksen. Met als gevolg dat zelfs een modaal team als PEC er geen enkele moeite mee had om Ajax er met 5 - 1 uit te counteren en dat was niet de schuld van Veldman. Veldman is geen topspeler, maar ook bij lange na niet zo een minkukel als door mensen als jij wordt gesuggereerd. Dat heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur, zoals dat ook geldt voor Daley Blind. Als er een nederlaag wordt geleden of er niet naar behoren wordt gespeeld en er behoefte is aan een zondebok om de schuld op afte schuiven, staan Veldman en Blind steevast bovenaan de lijst, zelfs als ze zelf niet door de mand zijn gevallen. Ik denk dat Joel Veldman met goede spelers om zich heen wel eens een openbaring zou kunnen zijn vanwege zijn uitstekende mentaliteit en speldiscipline. De wedsstrijden tegen Feyenoord en PSV hebben aangetoond dat Ajax daarin nog flinke stappen kan maken.

31 januari 2019 om 13:31

Nou, kom maar door met zijn tientallen blunders. Of overdrijf je misschien een beetje omdat je niet met echte cijfers je punt kan aantonen?

31 januari 2019 om 13:36

Dat bedoel ik, Derksen aanhangers. Die hebben lak aan feiten maar de onderbuik die regeert.

31 januari 2019 om 13:42

@scpeticus38

je hebt slippertjes en blunders. ik heb Veltman zelfs een keer twee goals zien weg geven zonder dat er een tegenstander in de buurt was, tegen Heerenveen

31 januari 2019 om 13:45

@xemu

Rosenberg, bekerfinale, Psg, Heerenveen, Austria Wien, Ado, Fenerbache en dat is zo even uit mijn hoofd. als ik mijn research weer ga doen vind ik nog wel een hele lading

@janta

dus die blunders zijn geen feiten? ze zijn namelijk overal terug te vinden met beelden erbij

31 januari 2019 om 14:06

Ik quote: "in 151 Eredivisie duels maakte Joel Veltman 4 individuele fouten die leidde tot een tegentreffer" (ter vergelijking: Matthijs staat ook op 4, echter in 61 duels). In Europa kun je er vast nog een aantal bij optellen in die 4 - 5 seizoenen tijd, maar tientallen is uiteraard gewoon zwaar overdreven. Qua 'dikke blunders' valt het dus reuze mee Japie.

31 januari 2019 om 14:17

Sander kom op zeg, dat zegt toch helemaal niets? Viergever kon bijvoorbeeld vier keer zoveel fouten maken maar dat leidde dan tot drie tegendoelpunten. Dus volgens die statistieken deed die het dan beter dan Veltman terwijl dat niet zo was. Kortom, statistieken zijn vreselijk misleidend.

En wie bepaalt wat individuele fouten zijn? Rekenen ze een bal in de voeten ook mee? Of een domme overtreding wat een penalty tegen opleverde? Met statistieken kun je Immers ook een goede speler van Feyenoord noemen destijds, terwijl die juist erg zwak was.

2 februari 2019 om 12:58

Pure beeldvorming dat aangevoerd wordt door Derksen en Co maar ik vertrouw toch meer de echte cijfers.

31 januari 2019 om 12:54

Oh ja want als je zelf iets vindt en dat vindt bv een derksen ook ben je meteen een aanhanger daarvan. Dit zijn zulke typische uitspraken van de meeste ajax supporters.
Je mag toch vinden dat je hem niet goed vind al heeft die nog zulke mooie cijfers? Cijfers zeggen niet hoeveel blunders hij maakt. Cijfers zeggen niks over wat voor een smerige speler het is enz enz

31 januari 2019 om 13:27

Ik heb liever iemand die bij de statistieken overal naar boven komt als goede verdediger, maar een aantal slippertjes maakt dan een speler die continu zijn man laat lopen of het duel verliest, maar geen blunders maakt. Het team van Ajax is in een jaar tijd enorm veranderd, ik denk dat dit team Veltman heel goed ligt. Hij kan zich nu puur richten op het uitschakelen van zijn man en het aanvallende overlaten aan de mensen voor zich. Vooral wanneer Nico weer terug is, dan heb je al één dynamische kant met veel loop vermogen en positiewisselingen. Dan is er juist behoefte aan stabiliteit aan de andere zijde.

31 januari 2019 om 13:33

Ze praten letterlijk over blunders.. Gemiddeld 2,5x minder dan De Ligt

Verdedigend gezien is Veltman de beste RB bij ons. Voetbal technisch is Nous beter. Net name tegen de sterkere tegenstanders zou ik met Veltman spelen. In ieder geval nooit meer Kristensen.

31 januari 2019 om 13:57

Ik zie liever Sinkgraven nooit meer in Ajax 1 spelen. Is een miskoop geweest, accepteren en wegsturen. Die vind ik nog slechter dan Kristensen (want die brengt zo nu en dan aanvallend nog wel iets).

Altijd genoten van zijn felheid in klassiekers tegen Feyenoord. Juist dit gif ontbrak zondag. Zie hem wel vertrekken naar Frank de Boer in Amerika als hij daar slaagt de komende maanden.

31 januari 2019 om 16:13

@kees99

ik geniet als Feyenoorder ook nog steeds van hoe fel hij die bal in eigen doel kopte in de bekerfinale

31 januari 2019 om 21:13

Serieus, Japie? Je bedoelt dat Veltman onderuit werd getrokken door Kuyt en daardoor die bal zonder zijn medeweten ongelukkig tegen zijn enkel krijgt waardoor de keeper kansloos is? Jemig, als je daar blij van wordt dan is het best ernstig. Alsof ik blij was toen Wamberto tegen Utrecht die beruchte goal maakte (3 meter buitenspel). Winnen is leuk natuurlijk, maar toch niet op zo'n manier???

31 januari 2019 om 21:54

@arvelajax

ik vind dat echt onzin. hij ging een duel aan met Kuyt en liet zich als een klein kind het kaas van de brood eten in dat duel. Kuyt maakte niet eens een overtreding

31 januari 2019 om 22:00

Heb net de beelden teruggekeken. Maar jij kennelijk niet.

Ik heb op mijn "oude" dag (geintje, ik ben niet oud) allang geen hekel meer aan Ajax. Kijk eigenlijk met veel plezier. Maar elke keer als ik deze droeftoeter in het nieuws zo, krijg ik toch spontaan jeuk.

Niet alleen een zeer middelmatige voetballer, maar ook zo'n extreem onsportieve graftak. Zou lekker samen met Michiel Kramer een voetbalclub op moeten richten en zonder publiek 1 tegen 1 gaan spelen op een onbewoond eiland.

"winnaarsmentaliteit", m'n achterwerk.

Net als Donny van de beek is Veltman zowel door bosz als door de boer regelmatig gepasseerd in top duels in de competitie en Europa dussss vergeet deze gast. Mensen vergeten al die crusiale rode kaarten en fouten..

De tweelingbroer van Alderweireld. De Nederlandse versie van Magallan. Houd zich prima staande tegen de kleintjes maar tegen toppers en in Europa geeft hij nooit thuis. Wat de cijfers ook zeggen, ik vermoed dat ze zijn gemanipuleerd. Ik gun Veltman echt een buitenlands avontuur. Meer dan welke speler van Ajax dan ook.

Hahaha Veltman en Donny van de Beek allemaal jongetjes die het product zijn van marketing en fake news door hun management en media. Er zit geen enkele redelijke club in het buitenland op deze spelers te wachten. Kunnen bij Ajax in de Eredivisie meevoetballen bij Ajax, zoals ook een ervaren voetballer van de Graafschap bij Ajax kan meevoetballen. Maar ze kunnen niet bijdragen aan het spel. En dat kunnen alle andere spelers wel. Gewogen en te licht bevonden. Afscheid nemen graag. Bovendien zijn het twee hele geniepige jongens in de kleedkamer die geheimen uit de kleedkamer delen met hun vriendjes van de pers. Zo weten zij zich met trucjes te handhaven. Helaas.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.PSV138
4.Vitesse127
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper60
D. BlindVerdediger61
AntonyAanvaller64
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

169 fans
Verdediger, 28 jaar

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren