Update: Friday toch speelgerechtigd in topper na onverwachte wending

Donderdag, 7 februari 2019 om

FC Twente heeft zich voor de rest van het seizoen verzekerd van de diensten van Fred Friday, zo melden de Tukkers woensdagmiddag via de officiële kanalen. De 23-jarige Nigeriaanse spits wordt tot de zomer gehuurd van AZ en moet trainer Marino Pusic een extra optie geven voor de spitspositie. Twente beschikte al over Tom Boere en Jari Oosterwijk, maar zij konden de technische staf maar matig bekoren.

Friday arriveerde in 2016 als groot talent in Alkmaar en maakte in zijn eerste maanden in Nederland ook een goede indruk. De destijds van Lilleström overgenomen spits verloor daarna echter zijn basisplaats aan Wout Weghorst en is inmiddels op een zijspoor terechtgekomen. Vorig seizoen werd Friday in de tweede helft van het seizoen verhuurd aan Sparta Rotterdam en in dienst van de Spangenaren maakte hij toen vier doelpunten in de Eredivisie.

“Ik ben blij hier te zijn. Ik ken de club en het stadion natuurlijk en heb hier vorig seizoen voor Sparta nog gescoord. Het was die middag een prima sfeer en dat maakte indruk”, gaat hij in op zijn overstap. “De komende maanden wil ik het team helpen en hoop ik uiteindelijk met de ploeg te promoveren. Ik heb de trainer en andere mensen van de club al gesproken en de komende dagen zal ik meer indrukken op gaan doen. Ik kijk ernaar uit om hier in het stadion te spelen.”

Technisch directeur Ted van Leeuwen is blij dat AZ mee wilde werken aan de constructie: “Fred had de keuze uit een aantal clubs en het is mooi dat hij voor FC Twente gekozen heeft. Hij wil de wereld laten zien dat hij nog niet is afgeschreven en FC Twente biedt hem een uitstekend podium. We kennen Fred al sinds zijn tijd in Noorwegen en weten dat hij in zowel 4-3-3 als 4-4-2 uit de voeten kan.” De wedstrijd van aankomende vrijdag tegen Helmond Sport komt waarschijnlijk nog te vroeg voor Friday, waardoor hij volgende week tegen zijn oude club Sparta kan debuteren.

Update 5 februari 14.36 uur – Meespelen Fred Friday tegen Sparta Rotterdam onzeker
Het is afwachten of FC Twente vrijdagavond in de topper tegen titelconcurrent Sparta Rotterdam kan beschikken over Fred Friday, zo meldt TC Tubantia dinsdagmiddag. De aanvaller, die wordt gehuurd van AZ, wacht nog altijd op zijn tewerkstellingsvergunning. In afwachting van zijn vrijgave traint Friday wel gewoon mee bij de Tukkers.

Update 7 februari 17.26 uur - Friday toch speelgerechtigd in topper na onverwachte wending
AZ-huurling Fred Friday is speelgerechtigd voor FC Twente in de topper van vrijdag tegen Sparta Rotterdam in de Keuken Kampioen Divisie. De Enschedese club heeft donderdag aan het eind van de middag vrijgave van het UWV gekregen; men was in afwachting van de tewerkstellingsvergunning voor de spits.. Het nieuws komt onverwacht, want op de persconferentie had trainer Marino Pusic donderdag nog gezegd dat Friday niet inzetbaar zou zijn.


Poll

Een goede aanwinst voor FC Twente?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door laurens e)

Best wel blij mee, eindelijk een nieuwe spits nu kan Boere vertrekken en Oosterwijk als supersub dienen.

30 januari 2019 om 14:51

Spits no 3 die tekort komt, kan geen bal aannemen, dus als kapstok heb je weinig aan hem en scoren doet hij ook niet bijster veel, dus dat je blij met hem bent verbaasd mij eerlijk gezegd

30 januari 2019 om 15:00

Het verbaasd mij dat jij niet blij bent. We zitten al anderhalf jaar opgescheept met Boere en Oosterwijk (nog langer) die structureel geen pepernoot raken. Elke verandering in de spits is wat mij betreft welkom. Friday is niet minder dan een Boere.

30 januari 2019 om 15:08

Maar hij is ook niet zozeer beter. Als Boere en Oosterwijk niet goed genoeg zijn, zorg dan in ieder geval dat je met een betere spits op de proppen komt. Nu komen ze aan met Friday die nou ook niet bepaald heeft laten zien iets toe te voegen. Die zal echt moeten verrassen.

30 januari 2019 om 15:17

Ik ben blij met elke spits die beter is dan Broere en/of Oosterwijk, maar dat is Friday niet, dus Twente schiet er echt helemaal niets mee op.

30 januari 2019 om 14:58

Nee, bedankt. Doe mij alle dagen Boere of Oosterwijk maar voor Friday. Ik heb meerdere wedstrijden met open mond naar die vent gekeken (in shirt van AZ en Sparta) en heb zonder overdrijven me echt verbaasd dat hij uberhaupt profvoetballer is.

30 januari 2019 om 15:01

"meerdere wedstrijden met open mond naar die vent gekeken (in shirt van AZ en Sparta)"
En ik heb meerdere wedstrijden met open mond naar Boere en Oosterwijk gekeken (anderhalf jaar lang).
Hoe kun je in godsnaam zeggen dat je dan nog liever door wilt met Boere en Oosterwijk? Die mogen wat mij betreft per direct weg.

30 januari 2019 om 15:11

Je weet dat Friday nauwelijks een bal aan kan nemen en alleen fysiek iets toevoegt? Ook staat hij niet bekend om z'n rendement. Je hebt dus eigenlijk alleen een fysiek sterke speler die niet kan voetballen, geen kansen creeert en niet veel scoort.

30 januari 2019 om 15:21

We staan met deze twee in ieder geval bovenaan. Wanneer ze Boere laten gaan ben je echt alle zekerheid op een in ieder geval enigszins competitieve spits kwijt. Wanneer goals uitblijven is er niets om op terug te vallen.

30 januari 2019 om 15:27

Wel mooi dat hij Twente twee jaar geleden in twintig minuten in zijn eentje aan gort speelde haha

30 januari 2019 om 15:57

Azalkmaar2

aan gort spelen nog wel? Nee, hij scoorde. Maar ook toen speelde hij gewoon slecht en heb ik smakelijk gelachen. Aan het einde van de wedstrijd niet overigens, maar niet omdat hij overloopt van klasse.

30 januari 2019 om 15:59

Nolimit

Ik kan dat in godsnaam zeggen omdat ik deze Friday gewoon ruk vindt, mag dat?
Waarom zou je iets kuts voor iets anders kuts inruilen?

Daarnaast zijn Boere en Oosterwijk 'van ons' en vertegenwoordigen dus waarde en met Oosterwijk zelfs eigen jeugd en zoals Trefkans ook heel treffend zegt staan we met hen wel bovenaan

30 januari 2019 om 19:40

@sirius, vorig jaar in de JL 7 uit 7, dus wie weet. In ieder geval vers bloed in de voorhoede.

30 januari 2019 om 16:20

Geen hoogvlieger mist soms nog voor open doel of net niet.maar is het proberen waard.moet wel zeggen dat Twente niet zo slechte jeugd flankers heeft lopen in hun jong die men prima straks kan gebruiken in de eredivisie en later voor verkoop want daar doe je het uiteindelijk voor als club en beleid dan alleen maar kopen of halen.

Ik denk dat de KKD wel een goed niveau is voor hem. Fysiek is hij iedereen de baas en als hij de bal zelf kan klaarleggen kan hij prima afmaken. Maar ga als teamgenoot zijnde alsjeblieft geen combinatie aan met hem, dan ben je de bal gegarandeerd kwijt. Zijn eerste aanraking is echt dra-ma-tisch. Zowel voorzetten als passes in de voet.

30 januari 2019 om 16:58

haha, dat zal wel goedkomen aangezien we verder voorin ook niet de grootste teamspelers hebben maar eenlingen. Wat dat betreft hebben we juist geen speler nodig die graag passt en aanneemt, aangezien hij de bal toch niet terugkrijgt.

Opzich geen misselijke speler, maar had liever Johnsen gezien, die heeft naar mijn mening iets meer kwalitieit dan Friday

30 januari 2019 om 14:47

Alleen Johnsen is een buitenspeler, geen spits. Volg Twente niet goed genoeg om te beoordelen aan welke van beiden ze (meer) behoefte hebben maar dit zijn wel 2 verschillende types in ieder geval.

30 januari 2019 om 14:50

Denk dat ze Bjørn Johnsen van AZ bedoelen en dat is wel een spits. Die is nog maar net bij AZ dus die zullen ze nog wel even de kans willen geven. Hoewel ik me afvraag hoeveel kansen hij echt gaat krijgen

30 januari 2019 om 14:52

Misschien bedoeld ie de Johnssen van AZ ipv die van Ajax, die van Ajax is idd een buitenspeler.

30 januari 2019 om 15:01

Bedoelde inderdaad Johnsen van AZ, maar vraag me af of hij de kans nog gaat krijgen daar

30 januari 2019 om 15:05

Excuus, jullie hebben gelijk boys! Dacht zelf aan Dennis Johnsen omdat daarover laatst transfernieuws was, maar die is net naar Heerenveen dus dat zou ook raar zijn.

30 januari 2019 om 14:49

Ik denk dat johnsen ook beter is, maar wel een beetje type boere of oosterwijk (alleen dan 10 niveaus hoger) . En behalve dat denk ik dat hij veel te goed is voor de kkd.

30 januari 2019 om 15:00

Dat was een hele goede voor ons geweest, deze Friday vind ik persoonlijk echt lachwekkend slecht. Niet supersnel, niet sterk, geen killer, geen motoriek. Nee ik vind het niets.

30 januari 2019 om 15:30

Ik man begrijpen dat je sceptisch bent, maar Friday niet snel en niet sterk noemen is pas echt lachwekkend. Kan voetballend niet bijster veel maar is wel een echte atleet. OT: Ben best tevreden met hem. Zal geen dure speler zijn en heeft het in de jupiler league echt heel aardig gedaan met 7 goals in 7 wedstrijden. Ik ben benieuwd! Trouwens: Boere geniet de interesse van Sivasspor schijnt het, pin me er niet op vast maar ik zie hem nog wel vertrekken. Jammer, want ik zie meer in Boere dan in Oosterwijk.

30 januari 2019 om 16:03

schuimkraagje

Eerlijk antwoorden: heb je Friday weleens met bal(!) zien rennen?
Dan verpietert die snelheid vrij snel, helemaal als je het hem met zijn zeer beperkte techniek ziet doen.
Daarnaast meen ik me te herinneren dat Friday nou ook echt niet een stuk sterker was dan onze centralen destijds, wel een stuk slungeliger en lomper, dus dat jij hem een atleet noemt vind ik pas een middelvinger naar de echte atleten in deze wereld.
Maar peert hij er veel in dit resterende seizoen dan beloof ik je dat ik toe zal geven fout gezeten te hebben. Ik hoop het van harte.

Jammer, ik had hem graag nog eens een kans zien krijgen bij AZ, want Johnsen is sowieso te slecht. Hopen dat hij het in de Jupiler League weet op de rit krijgt, want ik geloof wel echt in hem.

30 januari 2019 om 15:19

Dat valt best wel mee. Ik heb liever Johnsen in de basis dan Seuntjens. Seuntjens is heel inconsistent. En Johnsen heeft ook weinig kansen gehad tot nu toe.

30 januari 2019 om 15:42

Seuntjens is een heel erg slechte afmaker, maar kan wel meevoetballen en Johnsen is een goede afmaker maar kan voor geen meter meevoetballen. Beiden zijn imo niet goed genoeg voor de spitspositie. Ik had gehoopt dat AZ Sol zou proberen en nu hoop ik op Lammers voor volgend seizoen. Dat is echter alleen mogelijk als hij de 2e seizoenshelft niet alles erin schiet, want dan zal hij gewoon een kans krijgen bij PSV volgend jaar denk ik.

Een totaal andere soort spits dan boere of oosterwijk. Hopen dat hij beter in het systeem past dan die 2. Hij moet het niveau in de keukenkampioen divisie makkelijk aankunnen en hopelijk onderschat hij het niet.

Geen idee wat ik hier van moet vinden. Het is wel een ander type dan zowel Boere als Oosterwijk, maar Friday heeft vooralsnog ook geen indruk kunnen maken. Hij heeft nou niet bepaald een goede techniek en scoren gaat hem ook niet echt makkelijk af. Dit neigt toch meer naar een wanhoopsdaad dan naar een goed doordachte huurdeal. Hij zal vast niet veel kosten in dat halve jaar, maar ik ben bang dat hij ook niet belangrijk gaat zijn.

30 januari 2019 om 15:10

Of we kunnen nou eenmaal niet beter krijgen op het moment. Het is ook een wanhoopsdaad want iedereen zit toch elke week weer te zeiken over onze spitsen? Als Boere er in staat zit elke supporter te zeiken dat Oosterwijk erin moet en andersom.

Je gaat niet even ergens een nieuwe Nkufo vandaan halen terwijl er geen cent op de bank staat.
Ik denk dat we blij mogen zijn als we Boere nog voor een bedrag kunnen verkopen aan een club uit Turkije en Friday hebben kunnen huren. Veel slechter kan die het namelijk niet doen en veel beter ga je niet vinden als huurdeal in de winterstop.

30 januari 2019 om 15:14

Natuurlijk kan hij het nog slechter doen. Natuurlijk is Boere geen geweldige spits, maar met 10 doelpunten en 3 assists heeft hij toch nog een aardig rendement. Op basis waarvan denk je dat Friday aan soortgelijke cijfers kan komen? Als Friday dus maar 3 keer scoort en 1 assist geeft, heeft hij het al veel slechter gedaan.

30 januari 2019 om 15:31

"natuurlijk kan hij het nog slechter doen. Natuurlijk is Boere geen geweldige spits, maar met 10 doelpunten en 3 assists heeft hij toch nog een aardig rendement."

Zeker, zeker. Als die 10 doelpunten velddoelpunten waren geweest wel maar helaas zijn er 8 gescoord uit een penalty.

"op basis waarvan denk je dat Friday aan soortgelijke cijfers kan komen?"
Op basis van het feit dat de cijfers van Boere om te huilen zijn dus.

30 januari 2019 om 17:00

Tom Boere:

2016-17: 33 doelpunten en 6 assists (jl)
2017:18: 5 doelpunten en 5 assists (ere)
2018:19: 10 doelpunten en 3 assists (kkd)

Fred Friday:

2016-17: 5 doelpunten en 2 assists (ere)
2017-18: 6 doelpunten en 2 assists (ere)
2017-18: 7 doelpunten (jl)
2018-19: Niets

Sorry hoor, maar op basis van effectiviteit wint Boere het nog altijd. Feitelijk heb je dus gewoon ongelijk. Maar goed, uiteindelijk gaat het erom dat Boere inmiddels gewoon 10 doelpunten en 3 assists heeft. Dat is genoeg om een ruwe schatting te doen. Hem verkopen en Friday aantrekken is gewoon een grote gok.

30 januari 2019 om 19:25

Niet echt een vergelijking die je kunt maken, aangezien de 10 doelpunten van Boere maar 3 uit schot waren en de rest zijn strafschoppen.

Kan me niet bekoren. Wéér een huurspeler en heeft bij Sparta laten zien in ieder geval niet het verschil te kunnen maken in de bodem van de Eredivisie.

Vind het zo vreemd en jammer dat het niet lukt met Boere. Hij is best populair bij het publiek en is ook niet zo'n slechte voetballer. Hij toont genoeg inzet, kan meedoen in de combinatie en heeft ook best een redelijke balbehandeling. Hij staat echter nóóit op de goede plek om een bal erin te prikken.
Toch staat hij nu 10 uit 20. Zou het toch wel betreuren als hij vertrekt. Wat je ervoor terug krijgt is giswerk.

30 januari 2019 om 15:13

Boere is in alles eigenlijk net niets, net wat kleiner, niet heel snel en absoluut geen afmaker. Dat hij 10 goals heeft is leuk maar minstens de helft is uit strafschoppen. Nou is Friday ook geen geweldenaar maar hij is fysiek aanzienlijk beter, hopelijk pakt het goed uit.

30 januari 2019 om 15:27

Wanneer Boere in de tweede seizoenshelft dezelfde cijfers kan overleggen, zou je gewoon mee moeten kunnen blijven doen om het kampioenschap. Zowel Friday als Oosterwijk zie ik die aantallen eerlijk gezegd niet halen.

30 januari 2019 om 15:34

"zowel Friday als Oosterwijk zie ik die aantallen eerlijk gezegd niet halen."
Als je hun de penalties niet laat nemen niet nee, maar dan komt Boere zelf ook niet verder dan 3 goals.
Ik begrijp niet dat mensen voor Boere blijven pleiten terwijl die gast er al anderhalf jaar een puinhoop van maakt.
Ik ben juist blij dat Pusic hem eindelijk een keer de bank op trapt.

30 januari 2019 om 15:47

Bij Boere snap je in ieder geval waarom hij profvoetballer is, terwijl je bij Jari (hoewel hij wel wat meer een goalgetter is) het idee hebt dat hij per ongeluk door de jeugdopleiding is gekomen. In de basis is Boere een prima spits en heeft dat ook bewezen bij Oss. Het komt er, inderdaad, bij Twente nog niet helemaal uit.

Toch zou het me, in tegenstelling tot wanneer dit bij Boere zou gebeuren, niet verrassen wanneer Jari en Friday in de tweede seizoenshelft gezamenlijk niet de 10 goals gaan halen. Dan ga je dalen op de ranglijst.

30 januari 2019 om 17:05

@trefkans

Ik ben het verder met je eens, maar het moet wel gezegd worden dat Boere bij Oss de laatste man in de aanval zou zijn. De aanval was erop gericht dat hij het eindstation was. Bij FC Twente heeft hij de luxe niet, a) omdat hij daar niet genoeg kwaliteit voor heeft, en b) omdat FC Twente daar niet de vleugelspelers voor heeft.

Boere zal bij FC Twente dus ook zelf iets moeten kunnen creeeren en dat kan Boere niet. Het was ook gewoon schandalig dat hij de persoon was waar de 400.000,- aan uitgegeven werd. We hadden ook vorig seizoen namelijk helemaal geen vleugelspelers met een voorzet. Vorig jaar was hij eigenlijk al gedoemd te mislukken. Oosterwijk is inderdaad een incidentele prof.

30 januari 2019 om 17:50

Zijn rol bij Oss maakt het des te vreemder dat juist dat afmaken de afgelopen tijd niet zo wil vlotten. Ik zie dit seizoen veel goede voorzetten nét voorlangs het doel razen, waarbij Boere eigenlijk nooit paraat is om hem in het netje te leggen. Daar waar je juist wel zou verwachten dat hij zijn kwaliteit kan laten zien, wordt hij afgetroefd door Jari.

Ik ben het met je eens dat Boere niet de best mogelijke aankoop was op dat moment. Ik zag toen in Dessers, hoewel we misschien niet zouden kunnen concurreren met Utrecht, al meer een Twente-speler. Twente speelt de afgelopen tien jaar toch vooral met voetballende spitsen en veelal sierlijke (egoïstische) buitenspelers. Voor Boere leek het vooraf inderdaad al moeilijk te worden.

Toch is hij in tegenstelling tot Friday wél een contractspeler en weten we dat hij het in zich heeft om te scoren. Ook nu heeft hij er, puntje bij paaltje, tien in liggen en is hij de topscoorder van de club op het moment. Je topscoorder in dit fragiele team inwisselen voor iemand die het nog nergens heeft laten zien, is wat mij betreft een te groot risico.

Ik snap er niks van. Je staat op kop, weliswaar met beperkte spitsen als Boere en Oosterwijk, maar je staat op kop. Je doet dus iets goed. Nee, dan ga je een drama speler als Friday halen die overal geflopt is en een nog slechtere speler dan Boere is. Het enige imponerende is zijn fysiek. Voor de rest kan hij niet scoren, kansen creeren, een bal aan nemen, meeverdedigen of gedisciplineerd voetballen volgens een tactiek.

30 januari 2019 om 15:37

Kijk je vaak naar wedstrijden van Twente? Dan had je gezien dat Twente om veel redenen aan kop staat, behalve door de spits.
'je' doet dus inderdaad iets goed maar de spits is al anderhalf jaar een drama.

"voor de rest kan hij niet scoren, kansen creeren, een bal aan nemen, meeverdedigen of gedisciplineerd voetballen volgens een tactiek."
Dit is precies wat Boere is maar die heeft zijn kans al gehad. Nu mag Friday het proberen die zeker niet minder is dan Boere dus ik juich dit alleen maar toe, vooral als ze Boere ook nog kunnen slijten aan een Turkse club.

30 januari 2019 om 16:09

Eigenlijk ben ik van mening dat, hoe slecht het voetbal ook is, never change a winning team. De spitspositie is eigenlijk al sinds het vertrek van N' Kufo nooit meer goed ingevuld geweest.

Ik ken Friday te slecht om er over te kunnen oordelen. Geldt overigens ook voor de nieuwe gehuurde linkerspits van de Graafschap (ben ff zijn naam kwijt)...in mijn ogen wel een nadeel dat je in je aanval 2 nieuwe spelers hebt staan, aan de andere kant (en dan met name t centrum) qua voetbalvermogen kon het niet heel veel slechter.

KWW

30 januari 2019 om 19:39

En Janko deed het ook niet onaardig..

30 januari 2019 om 21:36

Toevallig Janko en Luuk de jong gemist?😉

1 februari 2019 om 12:32

Euh...nee zeker niet gemist. Toch kan je ze niet vergelijken met N'kufo. Of heb ik 2 standbeelden gemist bij de hoofdingang?

Ze waren niet onverdienstelijk, dat klopt. Helemaal als je het vergelijkt (snik) met onze huidige spitsen.

Mensen geef die keerl een kans. Wat dachten jullie nou? Dat we een klasbak van een spits op kunnen halen... we zijn niet meer de club van weleer. Nederig toezien of we kampioen worden en als dat lukt...dan weer bouwen...

Ik betwijfel enigszins of Friday voor die extra boost voorin kan zorgen.
Fysiek een versterking, maar die heb je met Boere en Oosterwijk ook wel. Technisch gezien geen superster en ook het afmaken van kansen is niet echt zijn ding.
Desalniettemin is er wel weer een verschil tussen de Eredivisie en Keuken Divisie, dus misschien weet hij zich daar te herpakken en uit te groeien tot een spits met neusje voor de goal.

Geld zat nog in Twente. Deze jongen zal zeker niet goedkoop zijn. Vraag me echt af hoe Twente toch zoveel spelers kan binnen halen dit seizoen. Ik hoop dat ze promoveren dit jaar anders kan het wel eens het einde van Twente zijn

tewerkstellingsvergunning -- In afwachting van zijn vrijgave traint Friday wel gewoon mee bij de Tukkers.

Hoe is dat mogelijk?
Trainen is namelijk werk en volgens mij mag hij niet werken zolang hij geen werkvergunning heeft.

Die Friday ziet er aardig uit maar er komt weinig uit. Boere kan het bij Twente niet of zelden bergen en Oosterwijk is meer een pinch hitter. Zie met de komst van Fred dat het spitsenprobleem blijft bestaan

Dit is precies wat Twente nodig heeft.
Friday een spits die alles mist wat Boere en Oosterwijk ook missen.
Met andere woorden nog slechter dan die twee. Nu heeft Twente drie
spitsen waar ze niet veel mee kunnen. Om het erger te maken mag Friday
nog niet eens werken voor Twente.

Het probleem bij Twente is al een aantal jaar, diepgang.
Bijna niemand gaat diep en waarom zouden ze, het moment dat ze diep gaan staat er niemand voor de goal. Word tijd dat de er mensen staan en er meer voorzetten komen.

Gelukkig spelen ze in de KKD veel op Friday!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. ZekhniniAanvaller121
K. NakamuraAanvaller114
Q. MenigAanvaller50
J. DrommelKeeper140
J. BrondeelKeeper20
P. BijenVerdediger110
J. LatibeaudiereVerdediger41
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

0 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 6 december
Ousmane Dembélé houdt alle opties open. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren