Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Jonker kritisch: ‘Malen realiseerde zich dat hij in een niemandsland zou komen’

Laatste update:

Andries Jonker was tussen 2014 en 2017 de eindverantwoordelijke voor de jeugdopleiding van Arsenal. De 56-jarige Amsterdammer signaleert dat jonge spelers steeds minder kansen krijgen in Engeland. Jonker adviseert jonge spelers dan ook om pas op latere leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk te trekken, zo vertelt hij in gesprek met de Daily Mirror.

“Toen ik nog bij Arsenal zat, nam manager Arsène Wenger soms een aantal jonge spelers mee naar een EFL Cup-wedstrijd. Maar wanneer er een aantal dagen later een competitiewedstrijd op het programma stond, zaten die jongens nooit bij de selectie. En in de vijftig wedstrijden daarna, nam Wenger ze ook niet mee. Dus ik heb er serieuze twijfels over of talenten er goed aan doen om de stap naar Engeland te zetten”, aldus Jonker, die Arsenal in 2017 verliet voor een dienstverband bij VfL Wolfsburg.

“Ik zou ze adviseren niet te gaan, maar eerst honderd wedstrijden te spelen op het continent. Neem Donyell Malen, die was bij Arsenal een enorm groot talent”, vervolgt de Amsterdammer over twintigjarige spits, die Ajax in 2015 verliet voor Arsenal. Na twee jaar in de academie van the Gunners keerde hij terug in Nederland, om voor PSV te spelen. “Hij heeft Arsenal op tijd verlaten, omdat hij zich realiseerde dat hij niemandsland terecht zou komen.”

“Jonge spelers, die waanzinnig getalenteerd zijn, spelen alleen in Engeland alleen in een Onder-18. Als ze het goed doen, schuiven ze op naar de Onder-23. Jadon Sancho ging bijvoorbeeld van Manchester City naar Borussia Dortmund en blijkt een sensatie. Reiss Nelson kiest dezelfde route door naar Hoffenheim te gaan en krijgt nu genoeg kansen in Duitsland”, besluit Jonker.

Ben jij het hiermee eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het geld spreekt voor die jonge spelers. Maar als je kijkt, hoeveel jonge Nederlandse spelers hebben het nou écht gered bij zo'n topclub? De enige die me te binnen schiet is Aké.

28 januari 2019 om 10:51

Maar hoeveel redden het in Nederland, van elke lichting misschien 2 of 3 als je geluk hebt? Hij heeft veel geld verdiend en speelt nu in de top van Nederland en is nog altijd pas 19 jaar.

Is Malen er veel slechter op geworden? Denk het niet. Heeft een dikgevulde bankrekening en kan nu gewoon op speelminuten rekenen bij Psv. Zie hem daar volgend jaar wel basisspeler zijn.

Als je zijn generatiegenoten bekijkt, zie je Kluivert en de Ligt die verder zijn. De Ligt in prestaties, Kluivert qua club.
Verder hebben jongens als Nunnely, Obispo, Gakpo, Vente en Malacia echt geen voorsprong.

28 januari 2019 om 13:23

Een dikgevulde bankrekening? Jij denkt dat ie in die 2 jaartjes jeugd daar geld als water heeft verdiend?
Aardige nonsens.

28 januari 2019 om 14:22

Ik weet dat Kongolo bij City meer verdiende dan z'n broer in de basis bij Feyenoord. Misschien dat jij een paar ton op je bankrekening had staan op je 19e,maar ik vind dat een dikgevulde bankrekening ja.

28 januari 2019 om 15:14

Een paar ton, het lijkt mij wat overdreven.
Maar goed, al zou hij dat verdienen, dat geld komt natuurlijk lang niet allemaal op de bankrekening terecht.

28 januari 2019 om 16:21

@dvv20. Dat kan wel maar er is wel een verschil. Rodney Kongolo kan je ook niet echt vergelijken aangezien Malen al bij zijn eerste contract wegging. Malen heeft nooit een verbeterd contract getekend, Kongolo wel.

Ik weet wel dat Feyenoord 7 ton voor Vilhena teveel vond, hij was toen 21. Een Ake zat al sinds zijn 18e op 1 miljoen per jaar. Maar het 1e contract is vaak idd niet zoveel maar bij het 2e contract maken ze een veel grotere stap.

28 januari 2019 om 16:40

Die hebben het goed voor mekaar. Kongolo die uiteindelijk vaste basis premier leaque speelt (en een WK heeft meegedaan) en de andere Kongolo die nu lekker bij Heereveen mag aankloten maar wel lekker verdiend heeft bij City.

28 januari 2019 om 17:11

Het is de vraag of hij daar volgend jaar nog speelt. Zijn PL club staat stijf onderaan en hij is nou ook weer niet zo'n uitblinker als Wijnaldum dat was dus ik gok dat de kans groter is dat hij net als een Pieters eindigt.

Als je écht goed bent, krijg je echt wel een kans. Probleem is gewoon dat er maar heel weinig spelers écht goed zijn. Malen is natuurlijk een leuk talent, maar niet zon talent dat ie mag meedoen bij Arsenal.

28 januari 2019 om 11:03

Dat is natuurlijk zo, maar niet helemaal de situatie. Die clubs die zetten gewoon hoogover in dat een paar talenten doorbreken, de rest pakken ze minimale winst/verlies op. Dus zodra je naar Engeland gaat weet je gewoon dat je kansen veel geringer zijn. Al die talenten zijn echt goed voor Nederlandse begrippen, maar moeten wel aan hun minuten komen om dit er echt uit te laten komen. En ja, als je echt wereldklasse bent, dan kom je er ook als talent aan de bak, maar dat is er maar voor een handjevol weggelegd.

28 januari 2019 om 11:27

Maar is het pad dan echt slechter? In Nederland zijn er namelijk ook honderden spelers die het niet redden. Of juist spelers die leuk doorbreken bij Ajax, Psv, AZ, Feyenoord etc, en dan daarna ook verdwijnen bij een grijze middenmoter ergens. Zo'n Malen is nog steeds pas 19, maar heeft dus al wel buitenlandse ervaring. Bovendien speelt hij nu bij PSV alsnog puur als wisselspeler. Zijn ontwikkeling is dus niet echt gestagneerd. Uiteindelijk was hij dus nog niet goed genoeg en dus ook voor PSV nog niet goed genoeg voor de basis. Daar is niets mis mee, maar dat is dan niet de schuld van de jeugdopleidingen in Engeland. Dat er in Engeland veel jeugdspelers gekocht worden heeft ook te maken met de regels omtrent het scouten in eigen land. Ik wil hier niet mee zeggen dat het allemaal goed gedaan wordt in Engeland, verre van zelf, maar zo dramatisch als iedereen altijd voordoet is het niet. Er zijn net zo veel spelers die op jonge leeftijd naar het buitenland gaan die het wel redden, als jonge spelers die in NL blijven en het dan ook redden

28 januari 2019 om 11:47

In die zin is het een beetje als adviseren dat je beter niet naar de universiteit kan gaan, want daar is het een stuk lastiger slagen dan bij een MBO opleiding. En via die MBO opleiding kan je altijd nog vervolgstudies volgen en wellicht alsnog eenzelfde soort baan verkrijgen als iemand die wel direct naar de universiteit is gegaan.

Het zijn gewoon totaal verschillende opleidingstrajecten waarbij het gros het in beide gevallen gewoon niet tot echt grote hoogten weet te schoppen. Je hebt er een mix voor nodig van talent, mentaliteit en simpelweg ook een dosis geluk. Er zijn zat spelers die zijn doorgebroken dankzij bijvoorbeeld blessures van een ander.

Neem bijvoorbeeld Rashford als voorbeeld. De aanvallers van United raakte 1 voor 1 geblesseerd. Van Gaal haalde zelfs Will Keane terug van verhuur om zo maar een aanvaller te hebben. Let wel: Keane presteerde geen bal bij Preston op dat moment, met 1 goal in 20 optredens in de Championship.

Keane viel vervolgens 4 minuten in tegen Sunderland, zat tegen Midtjyland 90 minuten op de bank toen United 2-1 verloor en raakte vervolgens geblesseerd bij zijn invalbeurt in de FA cup wedstrijd tegen Shrewsbury.

Gevolg? Van Gaal moest het in de jeugd zoeken en Rashford mocht op de bank zitten in de Europa League return. En warempel valt ook Martial nog eens weg tijdens de warming up uit en dus moest Rashford ineens starten.

Hij knalt de 2-1 en 3-1 er in en red daarmee het hachje van Louis. De rest is geschiedenis. Soms heb je een gelukje nodig om door te breken en direct naam te maken.

Wat naar mijn mening een grote fout is die velen hier maken is dat men heel minderwaardig doet over een speler die vanaf een topclub een stap terug doet. Ze krijgen direct een label als 'mislukt'. Ake is daarin een lichtend voorbeeld. "hij speelt maar bij Bournemouth, terwijl hij hier El/cl en om het kampioenschap had kunnen spelen."

Ja, dat is leuk, maar hij meet zichzelf wekelijks tegen veel betere voetballers dan hij in de Eredivisie zou kunnen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren wel geleerd dat CL voetbal geen zekerheid is voor Nederlandse clubs.

We mogen spelers die het aandurven direct voor de top te gaan wel wat meer koesteren, ook al doen ze een kleine of flinke stap terug door realistisch in te schatten dat ze het niveau nog niet hebben en dus voor een kleinere club gaan spelen. Het getuigt in mijn ogen van ambitie en lef om niet voor de 'eenvoudige' route te gaan.

Laten we wel wezen: Als in Nederland blijven zo veel beter zou zijn geweest als velen beweren, dan hadden we nu wel een flink aantal spelers gehad die in grote competities in de top/subtop speelden. Dat is echter niet het geval.

Ake werd ook beschimpt omdat hij ingehaald zou zijn door bijvoorbeeld Kongolo. Leuke is dat Ake dat in een interview ook aangaf. Wetenschap dat hij wellicht later door zou breken, maar verwachte zich daarna wel veel sneller te ontwikkelen dankzij het hoge niveau. En dat blijkt dan ook wel. Kongolo mislukte ondank zijn 'verstandige keuze' faliekant bij Monaco en is geen uitblinker bij het strak onderaan staande Huddersfield, terwijl Ake de sterspeler is bij Bournemouth en al enige tijd met de top 6 clubs in verband wordt gebracht.

Laten we gewoon hopen dat talenten als Chong, Redan en Castillo zich goed blijven ontwikkelen in het buitenland en tijdig een stapje terug doen indien ze het niet direct bij hun topclub weten te redden en gewoon van waarde worden voor het Nederlands elftal.

Het voetbal is gewoon een voetbalketen waarin de Eredivisie verre van bovenaan staat. Wij verliezen wat aan de grotere clubs en wij pikken net zo goed al jaren van de kleinere. Laten we diegenen die zich laten verleiden niet gaan misgunnen, maar gewoon hopen dat ze via de andere route weten te slagen.

28 januari 2019 om 12:41

Fantastische analyse. Eens met Hangover96. Groen randje graag

28 januari 2019 om 16:45

Kongolo heeft anders wel een WK gespeeld, juist omdat hij bij Feyenoord speelde. Wat jij nu beschrijft is dat Ake gewoon een veel groter talent blijkt te zijn dan Kongolo. Misschien dat Ake veel verder zou zijn geweest als hij bij Feyenoord was gebleven. Dan zou hij nu niet bij Bouremouth spelen, maar misschien al bij Totenham of Arsenal. Nu moet hij die stap nog maken.

28 januari 2019 om 21:25

@Ajax/barca2014,

Wat je zegt is feitelijk correct. Kongolo heeft op een WK gespeeld. Ingevallen in de 89ste minuut tegen Costa Rica en dat was het. Dat is het vernoemen toch eigenlijk bijna niet waard.

Laat ik het dan counteren met het feit dat Ake op 18-jarige leeftijd de kwart en halve finale van de Europa League heeft gespeeld en die cup in de prijzenkast heeft staan.

Dat hypothetische gezwets dat iemand wellicht veel verder zou zijn is zinloos.

Het is nergens op gebaseerd en het feit is dat we simpelweg nauwelijks spelers bij topclubs in de beste competities hebben lopen.

Waarom zou het dan waarschijnlijk zijn dat een Ake via de Eredivisie nu wellicht al bij een top 6 club in de PL zou hebben gespeeld? Voor mij een kwestie van de wens is de moeder van de gedachte.

Het is ook direct het 'leuke' aan het lezen van topics over toptalenten die bij onze clubs via de achterdeur vertrekken. Nagenoeg altijd is het 'jammer dat het er door blessures niet uit is gekomen', 'jammer dat hij geen goede mentaliteit had waardoor hij het niet gehaald heeft', of simpelweg 'een overschat talent en bleek simpelweg niet goed genoeg'. En bij talenten die bij een buitenlandse topclub vertrekken is het steevast 'haha, lekker voor hem. Als hij in Nederland was gebleven had hij al 100 wedstrijden gespeeld en was hij al veel verder geweest'.

Nu doe jij eigenlijk hetzelfde. Kongolo was het toonbeeld van de juiste route van de Eredivisie. Kijk maar hoe hij bij Oranje zat en zich dankzij de speeltijd bij Feyenoord tot topspeler aan het ontwikkelen was.

Nu loopt hij tegen degradatie te ballen en staat Ake er veel beter op dan Kongolo, en dan is het weer puur omdat Ake getalenteerder zou zijn.

28 januari 2019 om 13:34

Maar hoe veel kan je met een enkele kans? Echt goed zijn is leuk, maar daar speel je Salah echt niet mee uit de basis.

Je slaat de plank volledig mis met deze opmerking. In Nederland kan je het veroorloven om tegen een Vvv, de Graafschap, etc. (met alle respect) een keer een jeugdspeler te laten starten. Basispelers en sterkhouders vertrekken ook vroeg, en de meeste clubs vinden het fijner om een jeugdspeler in de basis in te passen in plaats van miljoenen uit te geven aan nieuwe spelers. Vooral omdat die miljoenen er niet zijn.

In Engeland moet je er gelijk staan of vlieg je er uit, dat past niet echt bij de ontwikkeling van jonge talenten afgezien van de exceptionele (ronaldo, Kane, Rooney, etc.). Dan ben je dan ook niet "echt" goed, zoals jij het zegt, maar exceptioneel.

28 januari 2019 om 16:14

Kane was op jonge leeftijd ook niet exceptioneel hoor. Heeft 4x een verhuurperiode gehad, die niet echt denderend verliepen. Maar ineens op zijn 22e kwam hij helemaal los.

Het idee dat Arsenal jonge spelers de kans geeft, is dan ook behoorlijk achterhaald. Het scenario omschreven door Jonker klopt gewoon.
- Iemand als Nketiah scoorde twee keer als invaller bij zijn prof-debuut, we zagen hem maanden niet, terwijl de spitsen niet scoorden.
- Iemand als Smith Rowe, die ook kampte met blessures, of Saka doen het goed, maar een Mkhitaryan mocht blijven kloten op hun positie. Of anders zetten we een spits daar neer die helemaal niet kan spelen aan de zijkant.
- Maitland-Niles deed het goed als vleugelspeler en is eigenlijk een centrale middenvelder, maar Elneny krijgt nog eerder speeltijd en hij mag enkel spelen op de positie waar hij niet kan spelen: RB. Enkel als je een aankoop bent zoals Guendouzi, krijg je een kans. Het gaat om status.
- Willock was speler van de 3e ronde van de FA Cup met twee goals, we hebben hem sindsdien niet meer gezien omdat het zo belangrijk is om een kneus zoals Xhaka als een neppe box-to-box domme kaarten te zien ontvangen.

Zelfs in de meest nutteloze potjes vorig jaar, kregen spelers als Debuchy, Ospina, Mkhitaryan, Elneny etc. speeltijd boven eigen jeugd.

Nelson zit nu bij Hoffenheim omdat ze bij Arsenal dachten dat ze meer hadden aan Mkhitaryan. Engeland is gewoon een klote plek voor talenten. Sancho kreeg niets bij City. Foden speelt amper. Hudson-Odoi krijgt pas speeltijd omdat hij dreigt met een vertrek, niet omdat de rampzalige prestaties van een Willian heeft geleid door doorselecteren.

Als Malen nog bij Arsenal zat, dan zat hij nu nog bij de reserves of was hij uitgeleend aan een Willem II of zoiets.

Ik vraag mij eigenlijk al een tijdje iets af, en dat is meer journalistiek. Je wilt dus als Daily Mirror een artikel maken over bijvoorbeeld jonge spelers, hoe kom je dan bij deze man uit om zijn mening te vragen? Of is dit maar een klein deel van een veel groter artikel waarin heel veel mensen hun mening vertellen over of het wel of niet goed is om als jonge speler weg te gaan van premier League clubs. Overigens heeft Jonker wel gelijk hierin.

28 januari 2019 om 12:56

eerste regel: Andries Jonker was tussen 2014 en 2017 de eindverantwoordelijke voor de jeugdopleiding van Arsenal.

Samenvatting: hij heeft dus iets betekend op dit gebied

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren