‘Transfer De Jong in zekere zin waardevoller dan die van Dembélé of Suárez’

Donderdag, 24 januari 2019 om

Frenkie de Jong maakt komende zomer voor maximaal 86 miljoen euro de overstap van Ajax naar Barcelona. Paris Saint-Germain leek lange tijd de beste papieren te hebben om de 21-jarige middenvelder over te nemen, maar de Franse topclub tastte mis. José Barroso van L'Équipe stelt dat PSG eerder erg optimistisch was over de komst van de Oranje-international.

“Naast het feit dat ze hem veel geld te bieden hadden, kreeg hij namelijk ook min of meer een garantie op een basisplaats", zegt de journalist in gesprek met de NOS. Hij stelt dat PSG al een tijd zoekt naar een controleur na het verlies van Thiago Motta en Blaise Matuidi. “N'Golo Kanté van Chelsea was de droomkandidaat, maar die wilde niet en was bovendien te duur. Axel Witsel stond ook op het wensenlijstje, maar die koos voor Borussia Dortmund."

De Spaanse journalist Edu Polo erkent dat Barcelona alles in het werk heeft gesteld om De Jong naar Catalonië te halen. Hij vertelt dat iedereen bij Barcelona bang was dat De Jong naar PSG zou gaan. “Voorzitter Josep Bartomeu heeft De Jong voorgespiegeld wat zijn perspectief is bij Barcelona en heeft het argument om met Lionel Messi samen te spelen ook in de strijd gegooid.”

“Deze transfer is in zekere zin waardevoller dan die van Dembélé, Coutinho of Suárez. Als Barcelona een speler haalt, zijn er altijd mensen tegen. Maar bij Frenkie is dat niet het geval”, aldus Polo, die verwacht dat De Jong veel gaat spelen, ook omdat Ivan Rakitic mogelijk gaat vertrekken. “Hij wordt binnenkort 31 jaar en kan Barcelona nu nog goed geld opleveren. Rakitic kan bij een andere club het laatste grote contract van zijn carrière tekenen. En op termijn zien ze in De Jong de opvolger van Sergio Busquets bij Barcelona."


Poll

Verwacht jij dat Frenkie de Jong gaat slagen bij Barcelona?


Gerelateerd

36 reacties (laatste reactie door origineel)

Ik ben heel benieuwd en ik gun hem het succes, maar eerst zien dan geloven wat er echt van komt. De hypetrein is al zo lang bezig dat alles, mede door dit bedrag, alleen nog maar kan tegenvallen.

24 januari 2019 om 09:49

nou 1 ding valt in ieder geval niet meer tegen....de transfersom voor Ajax. Die hebben we mooi binnen.
Hebben hier ook maanden moeten lezen van de "kenners" dat hij toch echt niet meer dan 40, max 50 miljoen op zou leveren.

24 januari 2019 om 09:51

Dat is nog altijd anders dan het daadwerkelijk krijgen. Dat hij maximaal dat zou moeten opleveren is mogelijk op talent gebaseerd t.o.v. vergelijkbare spelers. Dit bedrag is vooral tot stand gekomen door gehype en overbieden

24 januari 2019 om 09:52

Hilarisch, ik werd voor gek verklaard door te suggereren dat Frenkie met nog een goed half jaar misschien wel 80 miljoen zou kunnen opleveren. Ik denk zo ook velen anderen. Prachtige transfersom natuurlijk.

24 januari 2019 om 10:00

Het mooie is dat de rest van Ajax nu automatisch meer waard wordt. En nóg meer als je tot kwartfinales CL weten door te stoten.

24 januari 2019 om 10:04

De echte voetbalgenieters zien zijn grote potentie.

24 januari 2019 om 10:06

dus wat hij oplevert is wat anders dan wat je krijgt??? oke oke...weer wat geleerd.
Volgens mij heeft ie toch echt 86 miljoen opgeleverd en krijgen ze dat ook

24 januari 2019 om 13:19

@kowalski

Quote: "het mooie is dat de rest van Ajax nu automatisch meer waard wordt. En nã£â³g meer als je tot kwartfinales CL weten door te stoten".

De waarde in het economische verkeer wordt grotendeels bepaald door de belangstelling. Belangstelling zorgt voor concurrentie, waardoor clubs elkaar moeten aftroeven met hogere biedingen om de buit te kunnen bemachtigen. Bovendien is het zo dat als je iets graag wilt hebben, je ook bereid bent om er meer voor op tafel te leggen, soms zelfs meer dan er wordt gevraagd. Je kunt de transfermarkt in dit opzicht makkelijk vergelijken met de huizenmarkt.

Dat de opbrengst van De Jong op zich de transferwaarde van zijn teamgenoten zal doen opstuwen, is nergens op gebaseerd. Omdat dat niets te maken heeft met marktwerking. Als Ajax verder komt in de CL, zou de belangstelling in principe kunnen toenemen, maar dat zal normaliter per speler verschillen en vooral afhangen van de mate waarin een speler er in slaagt om zich te onderscheiden. En aangezien de grote clubs de grootste talenten inmiddels al bijna tot in de baarmoeder scouten, kan een talent zicxh ook gewoon in de eigen competitie in voldoende mate profileren. Bovendien kan het omgekeerde ook. Kijk maar naar Zyech. Die speelde een slecht WK en het gevolg was dat de clubs die hem wilden inlijven op 1 hand waren te tellen, terwijl hij slechts een naar huidige maatstaven gering afkoopsom behoefde op te leveren, die bovendien al door zijn entourage uit was onderhandeld.

Dat de prijzen op de huizenmarkt de pan uit rijzen, heeft o.a. te maken met schaarste. Spelers als Frenkie de Jong zijn uniek en moeilijk te vinden. Ook dat heeft zijn prijs doen opdrijven. Voor iemand als De Ligt geldt dat veel minder, die valt vooral op door zijn volwassenheid in combinatie met zijn leeftijd. Daarin is hij uniek, maar centrale verdedigers als hij, zijn in tegenstelling tot een speler als FdJ niet bepaald schaars en daarom zal De Ligt, in tegenstelling tot wat veel Ajacieden verwachten, waarschijnlijk niet meer maar minder gaan opbrengen dan Fdj. Al heeft dat ook te maken met zijn contract, dat na dit seizoen nog maar twee jaar doorloopt, waardoor Ajax hem aan het eind van het seizoen, zakelijk gezien wel moet verkopen omdat een speler die uit zijn contract loopt, nu eenmaal veel minder opbrengt dat bij een contract dat nog twee jaar doorloopt. Bij FdJ had Ajax door de langere doorlooptijd van diens contract dan ook een veel betere onderhandelingspositie, hetgeen het icm de grotere belangstelling die er voor hem was, ook logisch zou maken als hij uiteindelijk meer op zou leveren.

Er zijn natuurlijk ook uitonderingen als het extreme Chinese bod op Neres en de prijs die Ajax heeft ontvangen voor Milik. Maar het zijn juist die uitzonderingen die de regel bevestigen en in de regel overstijgen de transfersommen die voor spelers uitr de Eredivisie worden betaald, zelden de 30 miljoen. FdJ is na Milik, Depay en Davinson Sanchez pas de vierde speler die meer dan 30 miljoen heeft opgebracht. Natuurlijk is er ook nog zoiets als inflatie, waardoor dat aantal de komende jaren verder zal oplopen, maar de aanname dat een club als Ajax door de Frenkietransfer nu voor iedere speler Frenkieachtige bedragen zal gaan ontvangen, is nergens op gebaseerd. Zo zit de markt gewoonweg niet in elkaar. AZ is na Ajax en PSV het meest succesvol op de transfermarkt, maar bij de bovengemiddelde bedragen ging het om transfers naar een club uit het buitenland. En dat zal ook zo blijven. Hoewel de club het in theorie zou kunnen, zal Ajax echt geen 30 miljoen op tafel gaan leggen voor een eredivisiespeler gewoon vanwege het simpele feit dat je voopr dat bedrag 2 of 3 zuid- of middenamerikan kunt halen, die vaak nog meer kwalieit hebben ook. Het bedrag dat Ajax en PSV bereid zijn om voor een eredivisiespeler op tafel te leggen, zal hoge uitzonderingen daar gelaten, de 10 miljoen niet overstijgen. De enige spelers voor wie betreffende clubs wellicht bereid zouden zijn om een transfersom op tafel te leggen die dat bedrag overstijgt, zijn elkaars spelers, maar die hebben in de meeste gevallen zo een hoog prijskaartje om hun nek hangen dat ze zelfs voor PSV en Ajax onbetaalbaar zijn.

Of: dit is toch de hoogst uitgaande transfer aller tijden voor Willem II? Werd laatst met Sol zo vaak aangehaald op deze site. (Natuurlijk ook voor Ajax en RKC). On: denk dat Frenkie genoeg redenen had om te tekenen voor Barça. Topclub, historie, Messi, geld, NL link, favoriete club etc. Blij dat ie gaat. Ook wel dat PSG mistast. Niet alles lukt dus met geld, denk dat ze dat nu wel weten.

24 januari 2019 om 09:50

Wat denk je van Rkc...die halen in 1x hun hele begroting voor een jaar binnen. Kijken of ze het goed gaan gebruiken

24 januari 2019 om 09:56

Lijkt me heerlijk voor zo'n club inderdaad

24 januari 2019 om 10:15

RKC 5.4 en Willem II 8.6 ofzo! Vind het echt leuk dat hun ook mee kunnen profiteren op deze manier. Dit is ongekend voor zulke clubs! Hopelijk kunnen ze er iets moois mee neerzetten!

24 januari 2019 om 09:51

El Hamdaoui ging voor 7 miljoen van Willem II naar AZ.

24 januari 2019 om 09:55

Die was ik vergeten. Dacht ook dat dit meer zou zijn, maar de bonussen tellen niet mee in de percentages las ik net.

24 januari 2019 om 13:59

Het is geen uitgaande transfer voor Willem II, Ajax is de verkopende partij..

Mooi ook dat optimisme bij Barcelona supporters. Gaat een droomcombinatie worden verwacht ik.

Wat denk ik mede heeft gespeeld bij Frenkie en dat Barcelona/psg bereid waren om zo een bedrag te betalen zijn de voetballers en coaches. Hoeveel internationalle sterren hebben zich wel uitgelaten over Frenkie? Mbappe, Messi, Xavi, Robben, Sneijder, Deschamps, Koeman, Robben, directeuren bij Barcelona alleen al in de afgelopen maanden. Ik ben groot fan van hem, maar de aandacht die hij heeft gekregen was wel disproportioneel naar de kwaliteit die hij heeft. Zijn unieke speelstijl maakt hem eigenlijk nog groter dan hij is heb ik het gevoel wat mede heeft geresulteerd in dit fantastische bedrag.

Ik ben alleen wel pessimistisch, ik denk dat dit ervoor zorgt dat PSV ook gigabedragen gaat vragen voor Bergwijn/lozano die clubs niet bereid zijn te betalen. Ik zie minimaal één van hun twee ook nog blijven voor volgend seizoen.

75 miljoen is super, maar daar krijgen we geen tweede Frenkie van. Het is hopen dat Gravenberch snel de opstap kan maken.

24 januari 2019 om 10:01

Blijft wel een ding inderdaad, en daarom denk ik ook niet dat Ajax ver weg loopt bij de rest van de Eredivisie. Je haalt niet zomaar even een waardige vervanger. Hoeveel geld Ajax ook heeft, er is een limiet aan het soort spelers dat naar de Eredivisie wil komen.

24 januari 2019 om 10:45

Ik heb toch wel veel vertrouwen in Ryan Gravenberch, net als de gehele leiding bij Ajax er al van overtuigd is dat de opvolger al lang en breed binnen is. Een 'tussenpaus' gaat Ajax wel moeten vinden, aangezien Ryan nog maar 16 is...

24 januari 2019 om 10:05

Dat PSV gigabedragen gaat vragen is prima, als ze het ervoor krijgen ook natuurlijk. Maar indien niet, dan houden ze hun spelers misschien wel, maar heel gelukkig zullen die niet zijn natuurlijk. En gelijk heb je, dat geld is mooi, maar je wilt er ook kwaliteit voor terug. Hopelijk komt dat er ook. Als laatste spreek je over de hype. Enigzins heb je gelijk, bij heeft pas net een jaar bij Ajax gespeeld. Dan is het wel ziek veel geld. Aan de andere kant speelt Ajax en zeker ook NL veel beter met Frenkie en dat is ook opgevallen. En als het al komt door de hype, kijken wat De Ligt straks gaat opbrengen. Die heeft ook nog een Golden Boy award en veel meer ervaring, interlands en is jonger. Ben benieuwd.

24 januari 2019 om 10:28

Waarom ben je pessimistisch? het is toch juist goed dat nu eigenlijk de hele eredivisie meer kan vragen voor hun spelers? Of heb je liever dat we als eredivisie nog verder afzakken? Ajax kan wel de dikste bankrekening van Nederland hebben, maar als het niveau van de eredivisie zo tergend laag gaat worden komen de spelers van 20 miljoen ook niet naar de eredivisie natuurlijk.

Ik snap natuurlijk dat je als Ajax fan niet graag ziet dat Lozano en Bergwijn deze zomer ook voor monsterbedragen weggaan, maar het gaat naar alle waarschijnlijkheid toch gebeuren. Zeker na deze transfer van FdJ zal de de Jong van PSV naar deze transfer gaan wijzen als de buitenlandse clubs die volgens de geruchten staan te springen om Berwijn en Lozano in te lijven aankloppen in Eindhoven en voor een schijntje ze willen ophalen.

24 januari 2019 om 10:36

Ik zie Lozano en Bergwijn niet voor vergelijkbare bedragen vertrekken om eerlijk te zijn, hoe graag PSV dat ook zal willen. Ik zie juist minimaal één van hen blijven omdat geen club zal betalen wat PSV graag wil zien, dat maakt PSV sterker. Dat maakt mij pessimistisch. Ajax zal makkelijk 200 miljoen binnenkrijgen komende zomer, maar er kwalitatief op achteruitgaan zal het resultaat daarvan zijn. We hebben wel het geld om spelers te vervangen, maar iemand die zo goed en talentvol als Frenkie zal niet naar Ajax komen. Of is moeilijk te vinden.

24 januari 2019 om 10:54

Nee bergwijn en Lozano gaan niet 86 miljoen opbrengen maar ik gok dat ze allebei voor rond de 40/50 miljoen vertrekken deze zomer. Dat zijn naar mijn mening ook nog monsterbedragen voor eredivisie spelers. Het is toch altijd zo dat je nooit iemand terug kan kopen die even goed is als de speler die je hebt verkocht? Ajax heeft nu wel genoeg geld om een ervaren vervanger voor 25 miljoen te halen en die hoeft dan niet zo getalenteerd te zijn als de Jong maar kan op dit moment gewoon beter zijn.

Het zou ook nog goed kunnen dat PSV deze zomer de volledige voorhoede kwijt gaat raken. Lozano is denk ik zo goed als weg, Berwijn wordt nu ook wel heel erg in verband gebracht met grote clubs en na jaren PSV is het nu het moment voor Luuk de Jong om een stap te maken naar het buitenland om zich financieel onafhankelijk te spelen (denk aan de Vs). Ik kan je wel vertellen wie dan slechter uit de transferperiode komt en dat is dan Psv.

Het is nu allemaal nog giswerk, maar ik ben zeer benieuwd hoe de selecties van PSV en Ajax er in September dit jaar uitzien.

24 januari 2019 om 16:08

Ik vind je nog steeds erg optimistisch over de prijzen van Bergwijn en Lozano. Ik verwacht namelijk dat ze beide onder de 40 worden verkocht en meer rond de bedragen van Depay zullen zitten. Niks mis mee, maar heb het idee dat door de transfer van de Jong en de bedragen die bij de Ligt worden genoemd helemaal doorschieten met verwachtingen.
Laten we hopen dat het meer is, maar mij zou het ook niet verbazen dat 1 van de 2 vertrekt voor 35 en de ander nog een jaar langer blijft.

Nu als aaanstaand Barca speler Real uitschakelen in de CL en de volgende ronde Barca loten. Dat zou fijn zijn.....

24 januari 2019 om 11:56

Offff, Madrid schakelt Ajax uit, finale barca-Madrid en Frenkie komt de aftrap geven en schiet hem zo pardoes de goal in

Ik snap niet dat ze hem als controlerende middenvelder zien. In mijn optiek heeft hij een type Nigel de Jong (een stofzuiger zoals hierboven genoemd) naast zich nodig en is hij een ideale verbindingsspeler tussen verdediging en aanval.

24 januari 2019 om 10:47

Of je een type Nigel de Jong nodig hebt, is puur afhankelijk van je speelstijl. In mijn ogen is dat namelijk lang niet altijd nodig om zo'n voetballer op te stellen, zeker niet met een slimme controleur (De Jong, Schone, Pirlo).

24 januari 2019 om 11:00

Mee eens. Bij Ajax speelt Schöne op 6, maar ik snap wel wat je bedoelt. Het ligt ook aan de opstelling waar je mee speelt. In een 4-3-3 denk ik dat de Jong als halfspeler beter tot zijn recht komt aan de zijkant dan op 6.

Vraagje. Wat gaat Ajax doen als ze binnenkort 300, 400, 500 mio op de bank hebben staan? Is er een manier om echt weer naar de Europese top te gaan? Er is genoeg geld, maar niet alles is te koop natuurlijk.
Ik denk dat in NL de beste talentjes straks vooral nog naar Ajax willen, waardoor Ajax de financiële voorsprong in NL uitbreidt en daardoor (eindelijk) weer titels kan gaan pakken. Maar de sprong naar de Europese top, of vette subtop, lijkt me echt onhaalbaar, ook al ben je enorm rijk.

24 januari 2019 om 11:05

Ja je hebt gelijk. Echte toppers waardoor je consequent tot de laatste fases van eindtoernooien kunt stoten komen echt niet naar de eredivisie voor Fortuna Sittard uit en om op alle koude kunstgrasvelden een blessure op te lopen. Verder heeft Ajax nu dit jaar een klapper van verkoop, maar de echte (sub)top clubs zoals de Engelse krijgen elk jaar al minimaal 150 miljoen door alleen mee te doen aan de premier league. Daar zitten alle andere inkomstenbronnen nog niet eens bij.

24 januari 2019 om 13:31

Het stadion in eigen beheer lijkt me de beste oplossing op korte termijn aangezien dat zo'n 12 miljoen extra ruimte geeft binnen je begroting die je dus weer extra ruimte geven voor het salarishuis. Zo zou je bijvoorbeeld Onana, Nico en andere dragende krachten met een leuke verhoging kunnen proberen te overtuigen nog een jaartje langer te blijven waardoor je sportief toch weer uitloopt op de concurrent(en).

Wat er daarnaast moet gebeuren is inderdaad een goede vraag waar ik het antwoord zo snel niet op weet. Wat denk jij dat Ajax verder nog kan doen?

24 januari 2019 om 23:21

Ik heb echt geen idee. Het is een beetje zoals PSG in Europa, of zoals die Chinese clubs: geld zat, maar de echte absolute toppers krijg je niet zomaar binnen (op een enkeling na dan). Misschien dat Ajax ooit, ik noem maar wat, eens een keer een speler als Aubameyang kan halen als die 32 is. Maar geen Dembélé van 25 of zo.

Dus ja, stadion in eigen beheer, prima, maar op een gegeven moment word je zo rijk en met dat geld kun je niks. Misschien alle kunstgrasvelden in de ED laten vervangen op kosten van Ajax? Dat kan misschien nog wat betere spelers lokken. Verder echt totaal geen idee. We kunnen onmogelijk ineens het stadion van Emmen veranderen in een soort Bernabeu of zo.

24 januari 2019 om 23:40

Grootste probleem is de begroting. Aangezien transferopbrengsten niet opgenomen kunnen worden in een gezonde begroting groeit er momenteel gewoon een enorme berg geld in Marc zijn kantoor. Er moet een manier gevonden worden om die begroting een stuk op te rekken.

Misschien dat je bijvoorbeeld wanneer je 100 miljoen over hebt een bepaalde transactie met de bank doet die je jaarlijks 10 miljoen geeft 10 jaar lang. Klinkt misschien dom maar zo zou je dus in theorie 10 jaar lang je begroting met 10 miljoen euro omhoog brengen waardoor je dus wel ineens dat geld kan gaan gebruiken voor duurdere contracten en betere specialisten binnen de opleiding e.d.

Net als jij vind ik ook dat Ajax zijn positie moet gebruiken om de Eredivisie te helpen. alle kosten dekken lijkt me een verkeerd signaal naar die clubs die bewust kunstgras hebben genomen omdat het de goedkoopste oplossing was, maar toch kunnen we daar niet te lang bij stil blijven staan.

Om nog even terug te komen op de kwaliteit spelers die Ajax kan halen in de toekomst met een oneindige beurs geld. Ik denk dat het grootste verschil hoort te zitten in het langer behouden van je topspelers. Dus in de positie komen waar je nu dus Frenkie en Matthijs een dikke opwaardering zou geven en bijvoorbeeld een clausule van 150 miljoen euro. De jeugd is altijd al onze levensader geweest, dat zal in de toekomst niet anders worden vermoed ik.

Echt 1 ding snap ik echt niet De vergelijking van hem met busquets Ik vind ze namelijk totaal maar dan ook totaal verschillend .. Vind de jong eerder een opvolger van Xavi Danwel van die meneer die ons voor het leven pijn heeft gedaan in de 118e minuut..Maar goed ze zijn alle 4 geweldig dat zeker

Zo ajax weer een paar miljoen rijker. straks gaan de ligt, onane, zijech en van de beek ook nog weg en kunnen ze weer bouwen aan een nieuw elftal. Als ze dit jaar geen prijs pakken kan het nog wel eens een paar jaar duren voor dat ze weer succes hebben. Want deze kwaliteit koop je niet meer terug.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3668 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 0 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
2015/2016 Barcelona 33 26 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Barcelona wil Lionel Messi tot zijn 36ste bij de club houden’

Barcelona wil Lionel Messi de komende jaren voor de club behouden en gaat daarom binnenkort met de entourage van de Argentijnse aanvaller praten over contractverlenging, zo meldt ESPN maandag. Met zijn...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren