Messi behoedt Barcelona met sublieme invalbeurt voor blamage

Zondag, 20 januari 2019 om

Barcelona heeft zondagavond een moeizame overwinning geboekt in LaLiga. De koploper speelde in het eigen Camp Nou geen grootse wedstrijd tegen middenmoter Leganés, maar wist de krachtmeting in de laatste twintig minuten toch nog naar zich toe te trekken: 3-1. Lionel Messi nam Barcelona als invaller bij de hand en zorgde ervoor dat men nu na twintig speelrondes weer een voorsprong van vijf punten heeft op achtervolger Atlético Madrid.

Barcelona begon zonder Messi, die rust kreeg met het oog op de Copa del Rey-wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Sevilla, maar dat leek de ploeg van Ernesto Valverde aanvankelijk niet te deren. De koploper speelde een degelijke eerste helft onder aanvoering van uitblinker Ousmane Dembélé en wist na ruim een halfuur voetballen de ban te breken. Dembélé schoof de bal vanaf een meter of twaalf beheerst binnen op aangeven van Jordi Alba, nadat hij de aanval zelf in eerste instantie had opgezet met een fraaie beweging.

De openingstreffer kwam voor Barcelona op het juiste moment. Leganés werd in de openingsfase weliswaar achteruitgedrukt, maar de formatie van trainer Mauricio Pellegrino verweerde zich kranig en hoefde pas in minuut 31 de eerste serieuze kans te incasseren. Dembélé had een fraai balletje in huis op Luis Suárez, maar de Uruguayaan wist het leder vervolgens niet op doel te krijgen. Kort erna zorgde Dembélé alsnog voor de 1-0, zodat Barcelona met een voorsprong aan de thee kon.

Kort na de onderbreking liet Dembélé zich opnieuw gelden, ditmaal met een fraai hakje waarmee hij Philippe Coutinho voor het doel zette. Het schot van de Braziliaanse middenvelder vloog vervolgens echter naast. Barcelona leek zodoende voornemens om snel verder afstand te nemen van Leganés, maar de Catalanen moesten na 57 minuten een flinke tegenvaller incasseren. Youssef En-Nesyri werd aan de rechterkant van het veld bereikt door een pass van achteruit, waarna de Marokkaan de bal laag voor het doel bracht. Martin Braithwaite was daar ontsnapt aan de aandacht van Gerard Piqué en kon voorts eenvoudig de 1-1 tegen de touwen werken.

Kort na de gelijkmaker schoot Dembélé voorlangs, maar doordat Barcelona verder weinig kansen wist te creëren, werd Messi na 64 minuten voetballen alsnog binnen de lijnen gebracht door Valverde. De Argentijnse superster had uiteindelijk zeven minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken: Messi dwong Iván Cuéllar met een afstandsschot tot een fraaie redding, maar doordat de doelman de bal niet wist te klemmen, kon Suárez de 2-1 op het scorebord brengen. Cuéllar claimde nog wel een overtreding van Suárez, maar daar wilde de arbitrage niets van weten. Messi zorgde zelf in de blessuretijd uiteindelijk voor het slotakkoord, door na een fraaie combinatie met Alba overtuigend raak te schieten. Smet op de zege voor Barcelona was het geblesseerd uitvallen van Dembélé in de tweede helft.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door hangover96)

Gedurende de wedstrijd betrapte ik mezelf op Hans van Breukelen-achtige gedachten. Eigenlijk ‘moet je denken in koppeltjes’… Barcelona speelde vandaag met een compleet andere rechterflank dan dat men doorgaans deed in de afgelopen weken. Sergi Roberto, Carles Aleñá en Ousmane Dembélé in plaats van Nelson Semedo, Ivan Rakitic en Lionel Messi. In een ideale situatie heb je op die rechterflank een wisselwerking tussen spelers die diepgang zoeken (en ruimte benutten) en spelers die het spel doorzien (en de onderschepping maken of als een soort hangende spelmaker spelen). Dan heb je dus het ‘koppeltje’ Sergi Roberto en Ousmane Dembélé en het ‘koppeltje’ Nelson Semedo en Lionel Messi. We zien vandaag dat die wisselwerking ontzettend effectief is. Sergi Roberto maakt ontzettend veel onderscheppingen (de statistieken niet gezien, maar kan me goed voorstellen dat die dit bewijzen), terwijl Dembélé alle vrijheid krijgt om de ruimte aan te vallen. En dan durf ik niet snel dit soort woorden in mijn mond te nemen, maar Ousmane Dembélé is in zo’n rol echt van het kaliber Neymar, Eden Hazard, Kylian Mbappé of Leroy Sané. De laatste weken is hij echt onnavolgbaar en een dragende speler voor Barcelona. Natuurlijk is dat niet tegen de absolute wereldtop, maar er zijn slechts een paar spelers ter wereld in staat om zulke prestaties op de mat te leggen. Hoe vervelend is het dan dat hij uitgerekend in deze wereldvorm geblesseerd raakt? Het lijkt op een enkelblessure en in het meest erge geval gescheurde enkelbanden. Het zag er in eerste instantie niet direct ernstig uit en het feit dat hij op ‘eigen kracht’ van het veld liep biedt hoop, maar het kan dus zijn dat hij zes weken aan de kant staat.

Overigens heb ik ondanks dat het resultaat niet denderend is gewoon genoten van de wedstrijd. In de eerste helft had Barcelona de controle en zocht het de gehele wedstrijden naar mogelijkheden in de hechte defensie van Leganés. Naast de ongekend sterk spelende Dembélé vond ik het middenveld met Arthur en Aleñá ontzettend sterk spelen. Ook Thomas Vermaelen speelde een sterke wedstrijd. Het is eigenlijk te wijten aan het stugge Leganés dat Barcelona vandaag niet vaker wist te scoren. Het moment dat Brathwaite op pijnlijke wijze Gerard Piqué op snelheid klopte getuigt van het feit dat Matthijs de Ligt harder nog is dan we denken…

Net als ieder seizoen wordt de discussie in januari gevoerd over wat nou eigenlijk het ‘gala XI’ is van Barcelona. In welke samenstelling haal je het meest uit de huidige selectie? En pijnlijk genoeg is dat naar mijn mening een samenstelling zonder Philippe Coutinho. Geef mij maar een 4-3-3 met Lionel Messi als valse nummer negen. Ousmane Dembélé op rechts, Luis Suárez op links met alle vrijheid om het centrum op te zoeken aangezien Jordi Alba in aanvallend opzicht altijd die linkerflank inneemt. En als je mijn eerdere reactie over ‘koppeltjes’ volgt zou je dan voor Sergi Roberto moeten kiezen als rechtsback, hij vult de zwakheden van Dembélé namelijk uitstekend aan. Op basis van huidige vorm zou ik natuurlijk altijd kiezen voor Nelson Semedo, Sergi Roberto speelt namelijk hopeloos de laatste weken. Maar goed, denk dat Sergi Roberto meer complementair is aan Dembélé in het systeem dat ik voor ogen heb.

Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Rakitic, Busquets, Arthur; Dembélé, Messi, Suárez

Voordat er tientallen mensen op me reageren dat ze altijd Nelson Semedo zouden verkiezen boven Sergi Roberto… Als je me zou vragen om de beste elf spelers op te stellen zou ik altijd een plaats inruimen voor hem. En als je Lionel Messi als vrije rechtsbuiten zou opstellen kan je niet anders dan kiezen voor Nelson Semedo. Maar getuige de wisselwerking vandaag tussen Sergi Roberto en Ousmane Dembélé zou ik in dit geval voor de Catalaan kiezen. En dan kan ik niet anders dan hopen dat hij zijn vorm weer een beetje terugkrijgt, want de laatste tijd is het schutteren in defensief opzicht bij hem.

20 januari 2019 om 22:52

Ik ben juist helemaal geen fan van Semedo. Ik zou altijd voor de 4e captain, Sergi Roberto, kiezen. Semedo vind ik de Cristian Tello van de rechtsbacks. Blind paart en verder bespeur ik weinig verdedigende kwaliteiten, alhoewel zijn snelheid natuurlijk simpelweg altijd een goed wapen is. Vind zelf Bellerin van Arsenal een veel completere rechtsback, al weet ik ook dat hij ook geen Dani Alves is in zijn hoogtij dagen. Zijn op dit moment weinig klasse RB’s, maar beter als Semedo moet wel te vinden zijn vind ik; zeker in de persoon van Hector Bellerin. Tot die tijd is Sergi Roberto altijd eerste keus voor de ‘Gala XI’, voor mij althans...

20 januari 2019 om 22:55

Ik probeer te begrijpen wat je precieze punt is, maar Semedo is toch nog altijd 5 klasses beter in verdedigend opzicht dan Sergi? Tuurlijk speelt mee dat Sergi een ‘Masia’ talent en ras catalaan is, maar ik snap echt werkelijk niet dat je Sergi boven Semedo zou kiezen. Of hij nou 4e captain is of niet

20 januari 2019 om 23:02

Ik ben van mening dat velen zich puur laten leiden door de snelheid van Semedo en hierdoor zijn zwakheden missen. Sergi Roberto vind ik goede onderscheppingen maken, kan zeer goed voetballen, kan mee in het tikken en is multifunctioneel tijdens de wedstrijd (dus ook zonder te wisselen). En inderdaad speelt het ook mee dat hij 4e captain is, uit La Masia komt, gespeeld heeft in het de beste Barca B ploeg aller tijde onder Luis Enrique, zijn historische goal tegen PSG en zijn aandeel in de 0-4 wedstrijd tegen Real Madrid als rechtsbuiten.

20 januari 2019 om 23:03

Heb er al wat langer over nagedacht en ben tot de volgende conclusie gekomen. Nelson Semedo compenseert zijn gebrek aan spelinzicht met een absurde surplus aan snelheid, terwijl Sergi Roberto (zoals een jeugdspeler van Barcelona hoort te doen) alles op basis van spelinzicht doet. Daarom zie je ook dat Barcelona veel gevaarlijker is vanaf de rechterflank op het moment dat Sergi Roberto als rechtsback speelt. Hij combineert makkelijker met de middenvelders en aanvallers, doorziet het spel en geeft daarom meer assists. Nelson Semedo heeft meer diepgang, meer snelheid en kan daarom vaker de ruimte achter Piqué afdekken. Kortom, het ligt er echt aan welk type speler je nodig hebt en dat ligt grotendeels wie er rechtsbuiten staat. Als Messi daar staat heb je meer aan het loopvermogen van Nelson Semedo, als Dembélé daar staat heb je meer aan het spelinzicht van Sergi Roberto.

20 januari 2019 om 23:07

Wat betreft Hector Bellerín ben ik het niet helemaal met je eens. Hoewel hij in aanvallend opzicht meer toevoegt dan Nelson Semedo lijkt hij me verre van een complete rechtsback. Dan denk ik toch echt aan een speler als Joshua Kimmich. Bij Hector Bellerín zie je toch vaak dezelfde soort fouten die Sergi Roberto ook maakt; door vreemde positionering geklopt worden, de directe tegenstander soms kwijt zijn en de samenwerking met de centrale verdedigers loopt vaak niet erg lekker. Geen schande en denk dat hij nog altijd een geweldige back voor Barcelona kan zijn, maar in mijn ogen is hij verre van een complete rechtsback.

20 januari 2019 om 23:15

Je hebt daar een goed punt maar Semedo en Dembele is pas een echt koppeltje. Ze zoeken en vinden elkaar voortreffelijk. Ik had vandaag voor Semedo gekozen met Vermaelen en Pique centraal en een super hoog spelende Alba. Semedo is dan de enige die op snelheid iemand kan terughalen en dat kon je gebruiken vandaag. Overigens lijkt Dembele zowel de enkel als de knie geblesseerd te hebben. Een normale mens gaat wekenlang in de lappenmand vrees ik.

20 januari 2019 om 23:19

Als ik mij niet vergis speelde Samedo de vorige wedstrijd deels met Dembele op rechts. Naar mijn mening vonden die 2 elkaar heel makkelijk en was het gevaar vanuit rechts veel meer dan vandaag. Het waren betere combinaties dan vandaag.

We moeten inzicht en automatismen niet verwarren. Alba heeft geen bijzondere inzicht, maar heeft inmiddels veel automatismen met Messi in zijn spel zitten. Sergi Roberto heeft niet dat inzicht dat veel Barcafans hem hier toeschrijven. Het is eigenlijk allemaal net niet. Alleen zit hij er zo lang bij Barca dat hij beter gewend is aan het systeem dan de nieuwkomers. Samedo dient gewoon even een jaartje lekker veel wedstrijden achter mekaar te spelen op rechts. Als die die automatismen erin krijgt, pleit hier niemand meer voor Sergi Roberto.

Samedo is naar mijn mening niet alleen snelheid, hij heeft voldoende techniek en creativiteit om gewoon een volwaardige a-speler te zijn.

Tot slot over vandaag. Twee opkerkingen. Natuurlijk was de rechter flank veel gevaarlijker dan links. Coutinho verpestte alles. Niet omdat Sergi Roberto zo goed was. Verder was het ook logisch dat Sergi Roberto het minder moeilijk had dan Alba. Immers is de rechtsbuiten van Leganes de gevaarlijkste flankspeler van Leganes. Als Alzhar tegen Sergi Roberto moest zou Sergi misschien het eindsignaal niet hebben gehaald.

Ik heb verder niets tegen Sergi. Ik vind hem een goede speler voor op de bank. Hij is redelijk multifunctioneel en kent het barcaspelletje. Zeurt niet. Alleen geen basismateriaal. Ook niet voor de eerste 3 wissels. Meer 15e man. Handig voor de breedte.

20 januari 2019 om 23:22

Kijk, daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. Met Nelson Semedo en Ousmane Dembélé heb je eigenlijk twee spelers die het best tot hun recht komen als ze de ruimte achter de linksback van de tegenstander aan kunnen vallen. Daarnaast profiteren beide spelers van hun versnelling, snelheid en dribbel en in mindere mate (zeker in het geval van de verdediger) van hun spelinzicht. Als je het dan toch wil hebben over een 'koppeltje', dan wil je toch dat ze complementair zijn aan elkaar? En dan zie ik toch echt Sergi Roberto achter Dembélé kiezen en voor Semedo achter Messi.

20 januari 2019 om 23:39

@Guaporta
Ik lees wat je zegt. Ik snap waar je op doelt, maar als je vandaag de 3-1 van Messi kijkt, wordt de snelheid van Alba benut hoewel er de eerste 70 minuten dat door Coutinho niet werd benut. Waar Leganes steeds met veel man verdedigt, zorgt een goed ingespeelde tandem er uiteindelijk voor dat je met die snelheid wel die ruimte vindt. In de vorige wedstrijd heb ik meerdere een tweetjes gezien tussen Dembele en Samedo die mij in ieder geval lieten blijken dat er chemie is tussen de 2.

Verder is die snelheid heel belangrijk niet alleen voor de aanval, maar ook tijdens het verdedigen. Pique moet soms gebackupt worden. Verder kun je niet van Dembele verwachten dat hij een pr keer per helft steeds de sprintjes verdedigend moet nemen omdat Sergi te traag is. Dat komt zijn aanvalsspel niet ten goede. Ik denk dat tegen sterke tegenstanders een tendem van dembele en Sergi Roberto waardeloos is. Dat zou Dembele conditioneel slopen.

20 januari 2019 om 23:51

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom er wordt gezegd dat we ons blind staren op snelheid. Gerard Piqué heeft iemand nodig die zijn gebrek aan snelheid compenseert en soms wordt het pijnlijk duidelijk dat dit aspect bij Sergi Roberto ontbreekt. Absoluut een reden om voor Semedo te kiezen dus.

Feit blijft alleen dat beide posities op dit moment niet bepalend zijn voor de speelstijl van Barcelona, maar vooral dienend voor spelers die vaker het verschil maken. Op dit moment moet je in dienst spelen van Busquets, Messi en Suárez en dan heb je echt een wisselwerking op die rechterflank nodig. Daarom geef ik ook aan dat ik Nelson Semedo en Ousmane Dembélé echt op zou stellen als ik de beste elf namen zou moeten noteren, maar je moet toch ergens balans zoeken in het elftal.

20 januari 2019 om 22:53

Ik zie echt in geen enkele manier in dat Sergi Roberto boven Semedo moet staan. Al helemaal in deze vorm is het echt abnormaal slecht. Elke aanval over rechts is direct een gevaar (in balverlies), staat verdedigend vaak compleet verkeerd en ik merk hoe meer vertrouwen Semedo krijgt hoe beter hij presteert, maar telkens moet hij er direct uit als Sergi weer fit is

20 januari 2019 om 22:59

Barca--070 Vergeet niet dat Roberto eigenlijk helemaal geen rechtsback is hé. Is gewoon een hele goede en complete middenvelder, box to box. Maar op rechtsback kan hij ook goed uit de voeten. Ik vind Semedo op papier goed, maar in de praktijk heeft hij erg weinig rendement van zijn snelheid in aanvallend opzicht.

20 januari 2019 om 23:11

Het is eigenlijk exact zoals Paaschkaal aangeeft; met de snelheid en het loopvermogen heeft Nelson Semedo eigenlijk veel te weinig rendement in aanvallend opzicht. Defensief is hij sterker, maar als je Ousmane Dembélé als rechtsbuiten hebt is de toegevoegde waarde van Nelson Semedo ontzettend klein. Dus in dat geval zou ik kiezen voor een speler die meer kan participeren in de opbouw en aanvallend meer bijdraagt.

Maar nogmaals, als je Messi als rechtsbuiten hebt lijkt het me prettig als je iemand heb die het veld breed houdt en diepgang zoekt. En dan heb je aan Nelson Semedo gewoon een betere speler.

20 januari 2019 om 23:25

Niet mee eens Guaporta, want Dembele heeft heel veel balverlies dat kun je beter opvangen met een back die verdedigend veel sterker is. De beslissende pass naar Dembele van een andere speler is vaker een middenvelder bij Barcelona(messi bijv) Dat argument kun je dus ook de prullenbak ingooien. Je hebt het steeds over koppeltjes, maar Semedo speelt met elke speler die voor zich staat goed. Sergi Roberto stuntelt regelmatig in verdedigend en aanvallend opzicht. Vandaag speelde hij wel prima overigens.

Jij zegt trouwens dat Sergi Roberto voetballend goed is? Hij levert de simpelste ballen in en vandaag ook weer idem dito. Waarom staat hij dan niet op het middenveld? Juist hij kom te kort. Kijk aub de laatste 100 tegengoals terug van Barcelona en je zult zien bij hoeveel tegengoals hij betrokken is, wat niet kan op topniveau. Het is een goede speler, maar niet voor het niveau Barcelona. Goeie speler voor niveau Sevilla, niet meer en niets minder. Sergi Roberto gaat je tegen spelers als Neymar / Hazard / Ronaldo / Sane altijd punten kosten. Met hem als rechtsback ga je geen Champions league winnen

Waarom zou Semedo in aanvallend opzicht zoveel moeten toevoegen in het spel? Omdat een van de beste rechtsbacks ooit dit deed op sublieme wijze en nee dat is niet Sergio Roberto Sergi Roberto voegt werkelijk niks toe. Hij geeft alleen maar risicoloze ballen die hij ook nog vaak verspeelt over het algemeen Het feit dat Semedo er al overheen gaat en er een speler mee moet creeer je alleen maar overwicht op de helft van de tegenstander

20 januari 2019 om 23:43

Had eigenlijk in m'n reactie nog tussen haakjes 'ja, dan bedoel ik vooral @matjeq' staan achter mijn eerste opmerking over Sergi Roberto. Natuurlijk zijn we het hier niet over eens en dat zullen we waarschijnlijk ook niet worden.

Die discussie hebben we het in het verleden al gehad, maar vooralsnog spreken de statistieken in mijn voordeel. Nelson Semedo gaf 1 assists in 21 duels, Sergi Roberto gaf 5 assists in 18 duels. En de statistieken op gebied van het aantal gecreëerde kansen spreken nog meer in 'mijn voordeel'. Het is makkelijk om te stellen dat Sergi Roberto tekort komt, maar hij voegt in aanvallend opzicht een veelvoud toe aan het spel van Barcelona dan Nelson Semedo.

Waar ik het wel volledig met je eens ben (en dat is ook de reden waarom we de laatste weken meer op een lijn zitten) is dat Sergi Roberto de laatste tijd belachelijk kwetsbaar is in defensief opzicht. En dat is een reden om te zoeken naar een oplossing zonder Sergi Roberto. Maar als hij dat aspect weet te verbeteren of voorkomen is hij zonder twijfel onderdeel van mijn 'gala Xi'.

21 januari 2019 om 07:17

Hij is al 2 jaar defensief kwetsbaar

21 januari 2019 om 10:34

Ah, dus daarom had Barcelona vorig seizoen de minst gepasseerde defensie van Europa.

21 januari 2019 om 13:26

Dat had.met de 4-4-2 formatie te maken en dat het hele team goed stond. Hij was bij zoveel tegengoals betrokken.

20 januari 2019 om 23:25

De gala XI is zeker een onderwerp dat discussie verdient. Ben eerst en vooral akkoord over Coutinho. Hij brengt te weinig doelgerichtheid en diepgang als linksbuiten en hij is positioneel niet geschikt om op het middenveld te spelen. Dan bevind je je in een moeilijk parket natuurlijk. Al zou ik hem tegen een tegenstander als Leganes graag nog eens op het middenveld zien met 2 werkende spelers achter hem (vidal, Rakitic of Buquets). Maar momenteel lijkt de tridente Messi, Suarez en Dembele een zekerheid. Het grote voordeel is dat zij vrij kunnen roteren in de wedstrijd wat het extra moeilijk maakt voor de tegenstander.

Enkele vraagtekens die ik stel:
1) Weet jij hoelang Umtiti nog uit de roulatie is? Uiteraard krijgt hij (mits volledig wedstrijdfit) de voorkeur op Lenglet, alhoewel die laatste wel zeer goed bezig is en aan het groeien is als Cv.

2) Semedo of Roberto. Momenteel zeg ik door de zwakke vorm van Roberto toch Semedo. De koppeltjestheorie is interessant, maar ik zie niet in waarom Dembele meer complementair zou zijn met Roberto? Tegen Levante combineerden Dembele en Semedo heerlijk bij dat doelpunt van Messi. Het moet gezegd zijn dat Semedo zeker niet altijd foutloos is, maar zijn snelheid is toch een extra defensieve zekerheid in vergelijking met Roberto.

3) Het middenveld vind ik ook een zeer moeilijke zaak. Tegen Levante was het middenveld Rakitic, Vidal en Arthur echt fenomenaal. Rakitic imponeerde ook echt op de positie van Busquets, terwijl die laatste toch steken liet vallen de laatste weken. Nu moet ik zeggen dat Busquets vanavond weer sterk was. In de Champions League zou ik persoonlijk toch gaan voor de power en winnaarsmentaliteit van Vidal. Hij brengt ook het meeste diepgang van de middenvelders, wat een extra wapen is. Voor mij is het dan Vidal, Arthur en Busi/rakitic of Vidal, Rakitic/arthur en Busi. Moeilijke keuze, zal afhangen van het vormpijl van de middenvelders neem ik aan.

20 januari 2019 om 23:33

1) Samuel Umtiti lijkt zich te richten op het eerste duel in de Champions League tegen Olympique Lyon. Al begrijp ik niet waarom hij niet in een eerder stadium voor een operatie heeft gekozen.

2) Zie bovenstaande reacties.

3) Helemaal met je eens. Ivan Rakitic was ongekend op de positie van Busquets, maar zou altijd kiezen voor Busquets. En natuurlijk kan je afhankelijk van de wedstrijd wel gaan schuiven met spelers. Speel je tegen een nummer tien met veel loopvermogen, dan kan je voor Rakitic als defensieve middenvelder kiezen. Speel je tegen een fysiek sterke box-to-box middenvelder, dan is het lekker om Vidal er bij te hebben. Tsja, dan kan je heel lang door redeneren. Het is in ieder geval lekker om al die spelers in de selectie te hebben.

21 januari 2019 om 00:28

Als je voor een 433 met Suarez Messi Dembele voorin kiest, dan zet je toch Coutinho op 10 daarachter?

21 januari 2019 om 10:36

Nee, want Coutinho is geen middenvelder voor Barcelona. Die discussie is al lang en breed gevoerd. En al helemaal niet als je Luis Suárez als valse linksbuiten posteert, dan wordt je compleet overlopen op die linkerflank.

21 januari 2019 om 15:11

Typisch toch - ik had Coutinho met zijn kwaliteiten echt gezien als de perfecte Iniesta vervanger op 10. Waarom dat er niet uit komt - is het t Valverde systeem waarin geen behoefte is aan een creatieve 10 (iniesta zelf kwam ook niet helemaal uit de verf kwam vorig jaar)? Speelt hij teveel als linksbuiten en te weinig centraal achter de spits? Zit hij in een vormdip?

Dembele laat weer eens zien dat hij net onder de absolute wereldtop zit maar hard op weg is om wereldtop te zijn. Zó goed en nog zo jong. Mbappé gaf ooit aan dat hij Dembele meer talent vind hebben en wij beginnen steeds meer van dat talent te zien. Het is hem heel erg gegund. Verder is Alba ook zo belangrijk voor Barca. 41 assists hoorde ik vandaag! Die man heeft een geniale klik met Messi en is niet normaal goed. Coutinho moet minder willen showen en iets simpeler worden anders raakt hij vaker op de bank. Suarez liet weer zien dat hij nog lang niet op is en over Messi kunnen we kort houden. Dat is magie. Barca was weer genieten. Ik ben nooit een Barcafan geweest maar deze spelers verdienen weer een grote prijs. Pique, Alba, Busquets, Messi, Suarez en Dembele zijn toppers. En jongens als Arthur zijn hard op weg om toppers te worden.

Wat speelde Dembele goed! Echt genieten. Eindelijk laat hij het zien en ik hoop dat hij het volhoudt. Hopen dat de blessure meevalt! Ook Alena was echt heel erg sterk. Arthur weer een lekkere wedstrijd. Die drie geven mij echt moed voor het tijdperk na Messi-Suarez-Busquets-Alba-Piqué. Samen met Umtiti, en natuurlijk Ter Stegen. Die was opbouwend weer zo ontzettend goed. Het voetbal begint eigenlijk bij hem, hij is altijd de man meer in de opbouw waardoor er ruimte ontstaat.

Maar het begint pas echt als een compleet elftal te lopen, als die geweldige Argentijn erin komt. Met de Messias in het veld loopt het spel direct anders en is er weer gevaar en creativiteit. Zijn actie en het schot erna waren geweldig en luidden het doelpunt van Suarez in. Volledig terecht dat die werd goedgekeurd: hij houdt in en komt gewoon uit winnaar uit het duel. We moeten stoppen met het behandelen van keepers alsof ze niet aangeraakt mogen worden zoals in de Eredivisie. Zoveel corners worden afgefloten omdat iemand de keeper aanraakt. Dat slaat nergens op. In Engeland is het altijd volop strijd bij een corner en de keeper moet zich daar ook in mengen. Dat hoort bij voetbal en vind ik niet meer dan normaal. De 3-1 is echt weer een wereldgoal en toont de bovennatuurlijke connectie van Messi en Alba. Laatstgenoemde moet gewoon direct een contractverlenging krijgen en meer verdienen dan nieuwelingen als Vidal.

Valverde begon met een heerlijk middenveld. Had alleen graag gezien dat Suarez, Busquets, Alba en Piquã© na de rust gewisseld werden (snap wel dat hij dat niet durfde met de stand). 3 van de 4 dan uiteraard. En hij wisselde Roberto niet, die geel had, terwijl Semedo sneller en verser was en daardoor de gevaarlijke counters beter kon verdedigen. Daarnaast vind ik het jammer dat Coutinho nog zo weinig brengt. Hij begon lastig bij Barcelona, kende toen een goede periode maar dit seizoen, en helemaal de laatste maanden, is zijn spel niet om aan te zien. Je ziet met vlagen nog hoe handig hij is met een bal, maar zijn dribbels en passes ontbreken rendement. Er lijkt ook niet echt een idee of geloof in te zitten. Mocht Barcelona echt een bod van rond/boven de 100 miljoen krijgen, dan denk ik niet dat hij onmisbaar is met dit overvolle middenveld. Hij is immers ook niet pas 21 jaar oud: hij moet nu op zijn top presteren.

Overigens echt weer genoten van Sierd de Vos. Als hij de wedstrijd van commentaar voorziet, weet ik dat ik weer kan genieten van bijzondere weetjes, leuke uitspraken en oprechte passie. Niet van dat saaie gepraat, alleen spelersnamen noemen en 'nieuws' dat iedereen toch al lang weet. Nee bij Sierd is het oprecht interessant en leuk.

20 januari 2019 om 22:47

Goede analyse. Respect dat je gewoon eerlijk over Dembele zegt dat hij goed heeft gespeeld. Hopen dat de blessure meevalt.

20 januari 2019 om 23:01

Bedankt. Ik geef altijd gewoon mijn mening, meer niet. Vond hem vandaag echt heel erg goed. Wat een potentie heeft hij ook met die snelheid (zowel acceleratie als topsnelheid) en zijn tweebenigheid. Als zijn mentaliteit nu ook nog beter wordt, kan hij echt een wereldtopper worden.

20 januari 2019 om 23:09

Inderdaad, hopen dat hij consistent goed kan spelen voor een lange tijd. Zou wel erg fijn zijn als hij sowieso voor de CL wedstrijden terug is.

20 januari 2019 om 23:43

Lees op El Mundo Deportivo dat hij een week buiten strijd zou zijn.

Spijtig van zijn blessure... maar toch: Leve Ousmane Dembele hiep hiep hiep hoeree!

20 januari 2019 om 23:25

Je hebt toch gekeken. Heb je wel jouw examen geleerd??

21 januari 2019 om 00:01

Hoor dat altijd wel. Mensen die nog op een laatste avond moeten studeren voor hun tentamen. Dan is de verleiding van Barcelona niet het probleem, maar het feit dat je voor geen meter kan plannen of de discipline ontbreekt. Heb nog nooit gehad dat ik afhankelijk was van een laatste avond studeren.

21 januari 2019 om 07:33

Guaporta deze reactie voegt totaal niks toe. Je geeft hem een sneer en je spel een schouderklop.. nou sorry dat niet iedereen zo perfect is 😅

21 januari 2019 om 10:15

Bedankt voor de zorgen, maar een goede voorbereiding is het halve werk he. Dat examen lukt wel

21 januari 2019 om 17:52

@Valtix
Mooi om te horen. Soms kan een mooie wedstrijd de hersencellen inspireren

Hoop dat Dembele er niet te lang gaat uitliggen en de tweeluik tegen Lyon in de CL gaat halen. Wat heb ik genoten van hem. Verder hebben we geen Frenkie nodig. Wij hebben Arthur en Alena.

Man man man, wat een pech heeft dembele toch. Speelt de wedstrijd van zijn leven, scoort een goal maakt elke verdediger belachelijk en krijgt hij zo een ongelukkige blessure. Hopelijk valt het mee want het tweeluik tegen sevilla wordt al zwaar en we hebben hem absoluut nodig in de ucl. Verder blij met de winst Messi die barca zoals gewoonlijk red.

Messi, Messi, Messi. Zal Frenkie het laatste half uur gezien hebben? Hopelijk wel, want dan belt hij nu zijn zaakwaarnemer om PSG te cancellen om de laatste paar jaar van deze God mee te maken!

Weet iemand al meer over de blessure van Dembele? Hij speelde zo ongelooflijk sterk. Hij heeft zo veel pech. Messi heeft ons weer eens gered, wat een genie.

Heb de wedstrijd niet helemaal gezien, maar Suarez raakt de bal niet. Hij raakt de arm van de keeper die daardoor zelf de bal in het doel slaat. Geen geldig doelpunt, just my two cents.

20 januari 2019 om 23:10

Hij raakt de bal absoluut wel, anders vliegt die niet zo hard tegen de netten. Hij raakt echter ook duidelijk de keeper en het doelpunt had gerust afgekeurd mogen worden inderdaad, vreemd dat de VAR op zijn minst niet werd geraadpleegd.

20 januari 2019 om 23:15

VAR heeft hem goed gekeurd dus sorry..

The Messidependencia is real. Wat een verschil maakt hij toch, doet de match volledig kantelen. Valverde moet hier toch uit leren. Misschien is het een idee om hem er na een uur af te halen als je hem wil sparen. Zonder Messi is het toch steeds je hart vasthouden als Barcelona supporter.

Ik als Real fan moet dit jaar toezien hoe moeillijk het gaat zonder onze absolute vedette van de afgelopen jaren: Ronaldo. Het verschil is helaas heel erg te merken. Maar tsjonge jonge wat is Barcelona toch zo beluisteloos zonder Messi op het veld. Zonder hem lijkt het soms wel alsof ze niet weten wat ze moeten doen, waar de bal heen moet en lijken de oplossing voorin niet te kunnen vinden. Als hij dan invalt zie je gelijk dat de middenvelders hem opzoeken en de ballen ook direct inleveren als hij er staat. Tevens staat het achterin voor geen meter, echt een ramp. Pique veel te traag en zijn herstellingsvermogen is niet om aan te zien. Ballen worden zo makkelijk achter de verdediging gespeeld alleen werd dat vandaag een paar keer (tot hun geluk) niet benut. Maar goed Barcelona pakt gewoon de volle pond uiteindelijk en kampioenschap pakken ze ook wel. Een tip die ik meegeef als Madridista, leer van Perez zijn fouten en speel alvast in op een tijdperk na Messi .

21 januari 2019 om 00:41

Met alle respect, maar zodra jullie met meer dan 17 punten achterstand dit jaar de titel verliezen, dan kunnen we spreken van een hevige gemis. Jullie rol in La Liga was niet zo groot als jullie willen doen lijken, evenals Ronaldo. Als Madrid dit jaar de CL pakt zou het niet eens een vreemd jaar zijn. Derde worden en de CL pakken hebben we vaker gezien.

Waar is die Coutinho mee bezig. Vandaag de speler die het meest balverlies heeft geleden. Hij weet niet meer te kaatsen, weet geen simpele pass ongedekt te geven, bijna al zijn acties mislukken, aannames drama. Je zou bijna zeggen dat hij geen zin heeft om op het veld te staan. Over aannames gesproken, Suarez.. Dit is de 2e wedstrijd op een rij van hem dat bijna al zijn aannames belabberd zijn. Maar Suarez is Suarez niet als hij net de goal maakt die geen 1 andere Barcaspeler zou hebben gemaakt. Een roofdier. Dat doelpunt was 50/50 maar de keeper had de bal nog niet vast en Suarez raakte eerst de bal dan de keeper. Hij zwart wit snap ik dat die telt. Het punt is dat de 5 meter gebied voor de keeper wel veilig moet zijn, dat was het nu niet met deze sprong en een hoge knie.

Dan Messi, tjah. Er is werkelijk niemand die ik ooit heb zien spelen die zo makkelijk voetbalt. Sommigen zeiden dat Messi kan bepalen hoe de bal rolt. Dat is niet eens alles wat hij kan. Hij lijkt ook zijn collegaspelers op te leggen hoe ze moeten rennen. Ongekend. Het zijn niet meer die flitsende dribbels die de voetballiefhebber doen watertanden, maar hoe hij zijn medespelers de ruimte laat gebruiken.

20 januari 2019 om 23:09

Coutinho is zeker een zorgwekkend onderwerp. Je kan gewoon bijna niet argumenteren dat hij zijn prijskaartje rechtvaardigt momenteel. Nu was hij de laatste wedstrijden beter bezig (tegen Eibar zeer sterk zelfs), maar vandaag leek inderdaad nergens op.

Als hangende linksbuiten is hij vaak zeer ongelukkig in zijn doelgerichte acties en dat is al langer aan de gang. Dembele brengt op dit moment veel meer als buitenspeler, statistieken liegen niet. Als middenvelder lijdt Coutinho dan weer teveel balverlies en is zijn verdedigende positie niet goed genoeg.

20 januari 2019 om 23:24

Het klopt dat hij tegen Eibar een redelijk goede match speelde. Alleen was dat omdat Messi hem overdreven in de wedstrijd betrok. Coutinho brengt uitzichzelf zo weinig, overschat zichzelf te vaak en doet gewoon de simpelste dingen fout.

Ik zeg er wel eerlijk bij dat ik hem al zijn hele carriere overschat vind. Wel speelde hij bij Liverpool toch hier en daar een uitmuntende wedstrijd. Nu raakt hij geen pepernoot.

20 januari 2019 om 23:45

Coutinho lijkt een beetje in hetzelfde schuitje te zitten als Dembele vorig jaar. Te weinig vertrouwen en wilt te graag zich bewijzen, terwijl hij begin dit jaar meer dan prima begon (op het middenveld).

Dembele was genieten, heerlijke acties en een goal. Helaas valt hij uit met een (enkel) blessure. Uit het niets werd het 1-1 maarja dan is er altijd nog Messi die ons behoedt van puntenverlies. Vond het een geldige goal van Suarez, hij hielt in en de keeper overdreef. Vond Leganes maar een opgefokt zootje. Coutinho vond ik tegenvallend, hielt de bal ook steeds te lang bij zich en verloor die dan ook vaak. Arthur en Alena speelden sterk. Frenkie hebben we wat mij betreft niet persã© nodig. Tot slot ook weer genoten van Sierd, hij maakt wedstrijden nog zoveel leuker!

Wat een baas blijft Messi ook .. hij komt van de bank , maakt het verschil en laat meteen iedereen mee genieten

Mijn wedstrijdverslag
is kort vandaag
Messi Goat
Dembele Âã¢â´potential goatã¢â´ Licht overdreven natuurlijk.
Vermaelen goat of injured subs,

Ik vond Barcelona heel goed vandaag. Er zat echt een lijn in het spel. Coutinho vertraagde het spel echt enorm vandaag. Ik was al sowieso niet echt tevreden toen hij de overstap maakte naar Barcelona ipv Eriksen. Vind het maar een blaffende hond die nooit bijt en die af en toe een wereldgoal maakt. Hij speelde de laatste 2 wedstrijden goed, maar het was vandaag weer helemaal niks.

Alba Alena Dembele en Messi waren de beste vandaag voor mij. Vermaelen ook weer heel solide. Tis niet echt een CV wat iets uitstraalt, maar hij staat er gewoon altijd.

Wat een geweldenaar is Messi toch. Zo beslissend. Dembele vandaag ook weer heerlijk gespeeld, erg jammer van zijn blessure. Hopelijk valt dat mee.

Zoals ik vanaf het begin al zei. Dembele gaat iedereen de mond snoeren. Er waren zoveel mee praters en nu hoor ik letterlijk niks meer. Barcelona miskoop gedaan Barcelona moest toch al weten dat hij bij Dortmund al een vervelend jochie was Barcelona dit, nou volgens mij heeft Barcelona een meester aankoop gedaan. Die jongen speelt zo goed en kan nog veel meer dan dit. Ik hoop dat zijn blessure zo mee valt want we hebben hem heel hard nodig. Eerst vond ik het zo saai als Messi op de bank zat om naar Barcelona te kijken maar nu geniet je gewoon nog steeds. Ik vind hem niet normaal hoe hij met zijn bewegingen 2-3 man telkens voorbij komt. Vandaag vond ik het een leuke wedstrijd alleen vind ik het jammer hoe Coutinho met zichzelf aan het vechten is terwijl hij juist dat moet loslaten en gewoon moet voetballen. Je ziet dat hij zichzelf dwingt voor een actie of bijvoorbeeld dat hij denkt ik moet vandaag scoren. Ik heb alle vertrouwen erin dat hij Barcelona nog zoveel gaat geven dit seizoen en ja de man Messi natuurlijk weer ongelofelijk. Die samenwerking met Jordy Alba is fenomenaal goed en iedereen weet het maar toch kunnen ze het niet stoppen hoe raar is dat. Al met al genoten

Ousmane Dembele, wat een geweldenaar! Dit deed me denken aan Messi toen hij 19-20 was en pas zijn 2e seizoen speelde. Helaas geblesseerd uitgevallen, maar zal hoogstens 2 weken out zijn gelukkig!

Ik hoor niemand over het schandalige doelpunt van Suarez.
Aanvallen van de keeper in het kleine doelgebied.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4906 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona3523
3.Sevilla315
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
M. ter StegenKeeper160
F. de JongMiddenvelder161
PiquéVerdediger151
A. GriezmannAanvaller156
Sergi RobertoVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3698 fans
Aanvaller, 32 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 11 12 1 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
2015/2016 Barcelona 33 26 3 0
Laatste voetbalnieuws

Barcelona start in Reale Arena met De Jong én eindelijk herstelde back

Frenkie de Jong start zaterdag in het competitieduel tussen Real Sociedad en Barcelona. De Nederlander vormt in de Reale Arena, zoals de thuishaven van de Basken tegenwoordig heet, samen met Sergio...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Voorzitter Florentino Pérez van Real Madrid wil in januari verrassen met het binnenhalen van Phil Foden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren