Bosz beleeft rampzalig debuut; Boëtius belangrijk in spektakelstuk

Peter Bosz heeft een rampzalig debuut achter de rug als trainer van Bayer Leverkusen. De Nederlander leed zaterdagmiddag bij de competitiehervatting van de Bundesliga op eigen veld een pijnlijke nederlaag tegen streekgenoot Borussia Mönchengladbach (0-1). Leverkusen is door de achtste competitienederlaag van het seizoen afgezakt naar een tiende plaats op de ranglijst. Tegelijkertijd was Jean-Paul Boëtius belangrijk voor FSV Mainz 05, terwijl ook Jetro Willems, Jonathan de Guzmán en Davy Klaassen wisten te winnen.

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach: 0-1
Bosz liet er bij zijn debuut geen gras over groeien: Leverkusen begon in een zeer offensief 4-3-3-systeem, met Charles Aránguiz als defensieve middenvelder en Kai Havertz en Julian Brandt als halfspelers. De ploeg van Bosz begon prima aan de streekderby, maar creëerde in de eerste helft eigen nauwelijks uitgespeelde kansen. Gladbach kwam gaandeweg beter in de wedstrijd en wist zich acht minuten voor rust naar een voorsprong te voetballen. Alassane Pléa werd achter de laatste linie van Leverkusen weggestoken door Jonas Hofmann, waarna de Fransman met een diagonaal schot voor de 0-1 zorgde.

Net als in de eerste helft begon Leverkusen ook dominant aan het tweede bedrijf. Havertz ging tien minuten na de onderbreking alleen af op Yann Sommer, maar de Zwitserse doelman kwam uiteindelijk als winnaar uit de tweestrijd. Kort erna stuitte Havertz opnieuw op Sommer en had Karim Bellarabi de pech dat zijn schot op de paal belandde. Leon Bailey kon het verschil niet maken bij Leverkusen en werd twintig minuten voor tijd gewisseld door Bosz ten faveure van Lucas Alario. Hofmann had tien minuten voor tijd voor de beslissing in de wedstrijd kunnen zorgen, maar de middenvelder van Gladbach schoot uit kansrijke positie voorlangs. Daardoor mocht Bosz blijven hopen op een resultaat, maar een gelijkmaker was de ex-coach van Ajax uiteindelijk niet meer gegeven.

Eintracht Frankfurt – SC Freiburg 3-1
Willems en De Guzmán moesten bij Frankfurt beiden genoegen nemen met een reserverol en zonder de Nederlanders slaagde het elftal van trainer Adi Hütter er aanvankelijk niet in Freiburg zijn wil op te leggen. Dankzij een sterk slotoffensief kon de thuisploeg halverwege echter toch met een riante voorsprong aan de thee. Sébastien Haller opende na 36 minuten voetballen met het hoofd de score, waarna Ante Rebic en Luka Jovic zorgden voor een 3-0 ruststand. Met name het doelpunt van Rebic was van grote schoonheid: de Kroaat stuurde twee verdedigers van Freiburg het bos in en vond uiteindelijk van buiten het strafschopgebied de bovenhoek.

Rebic was halverwege de tweede helft opnieuw dicht bij een treffer, maar hij stuitte ditmaal na een heerlijke individuele actie op doelman Alexander Schwolow. Kort erna scoorde Nils Petersen aan de overzijde voor de bezoekers, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Frankfurt. Willems en De Guzmán waren overigens in de laatste twintig minuten ingevallen bij de thuisploeg en eerstgenoemde leek in de slotfase ook nog zijn doelpunt mee te pikken, doordat hij van afstand raak schoot. De treffer van de voormalig PSV’er werd na raadpleging van de videoscheidsrechter echter afgekeurd, omdat Rebic eerder een overtreding had gemaakt.

FC Augsburg – Fortuna Düsseldorf 1-2
De eerste serieuze kans van de wedstrijd was na een klein kwartier voor de thuisploeg, waar Jeffrey Gouweleeuw ontbrak vanwege blessureleed. Daniel Baier nam het doel van Fortuna Düsseldorf onder vuur na schitterend voorbereidend werk van Alfred Finnbogason, maar zijn schot belandde uiteindelijk op de paal. Augsburg was in de eerste helft de bovenliggende partij, maar liet zich op slag van rust toch verrassen door de bezoekers. Marvin Ducksch was in het strafschopgebied ontsnapt aan de aandacht van zijn directe tegenstander en zorgde op aangeven van Dodi Lukebakio met het hoofd voor de 0-1. Via Jonathan Schmid kwam Augsburg na ruim een uur langszij, maar in een knotsgekke slotfase wist Fortuna Düsseldorf dankzij een treffer van invaller Benito Raman toch nog de zege uit het vuur te slepen.

VfB Stuttgart - FSV Mainz 05 2-3
Jean-Paul Boëtius dacht met ruim twintig minuten op de klok te scoren, maar het van richting veranderde schot van de Nederlander ging uiteindelijk als een eigen doelpunt van Santiago Ascacíbar de boeken in. Die goal van Mainz bleek een opmaat naar meer en een paar minuten later stond het ook al 0-2 via Jean-Philippe Mateta. Na gestopte poging van Ascacíbar om zijn eigen goal uit te wissen leek Alexander Hack de wedstrijd achttien minuten voor tijd te beslissen met de 0-3. Door goals van Nicolás González en Marc-Oliver Kempf kwam de thuisploeg binnen een paar minuten echter terug tot 2-3 en alleen de paal stond vier minuten voor tijd de gelijkmaker van Anastasios Donis in de weg. Stuttgart mocht daarna nog even hopen op een strafschop, maar scheidsrechter Tobias Stieler besloot hier na het raadplegen van videobeelden niet in mee te gaan.

Hannover 96 - Werder Bremen 0-1
Davy Klaassen startte wederom in de basis bij de bezoekers en met de Nederlander in de ploeg waren de bezoekers in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij. Nuri Sahin en Milot Rashica waren al gevaarlijk geweest voordat de voormalig Vitessenaar na ruim een halfuur spelen uit de rebound doelman Michael Esser kansloos liet. De doelman wist een paar minuten voor rust wel Martin Harnik van het scoren af te houden, maar Hannover slaagde er in de tweede helft niet meer in om echt gevaar te stichten. Werder meldt zich door de overwinning op de achtste plek, terwijl Die Roten in de degradatiezone blijven staan.

Denk jij dat Peter Bosz Bayer Leverkusen aan de praat krijgt?