Wijnaldum: ‘Het voelde wel als een voordeel ten opzichte van Ajax’

Vrijdag, 18 januari 2019 om

Georginio Wijnaldum gaat met Liverpool vol voor de landstitel. The Reds leiden momenteel de dans in de Premier League en staan vier punten voor op naaste belager Manchester City. De 28-jarige Nederlander verwacht dat Liverpool de goede vorm doortrekt en aan het eind van het seizoen een feestje mag vieren.

“Het zou dom zijn om 'nee' te zeggen. Als je de mensen van Manchester City vraagt of ze kampioen gaan worden, zouden ze ook 'ja' zeggen”, zegt de Oranje-international in een interview met Sky Sports. “Het is een slecht teken als je 'nee' zou zeggen, maar we gaan zien wat er gaat gebeuren. Wij gaan in ieder geval alles geven wat we hebben.”

“Ik praat liever over de wedstrijden, zoals nu tegen Crystal Palace (zaterdag, red.), dan over het kampioenschap. We willen gewoon een zo goed mogelijk seizoen draaien en alles geven. Als we op het eind van het seizoen terugkijken, moeten we zeggen: 'Oké, dit hebben we nu. We hebben alles gegeven om dit te bereiken.'”

In 2015 werd Wijnaldum kampioen met PSV, dat in dat seizoen vaak een dag eerder speelde dan Ajax. De middenvelder weet niet of dit een voordeel was. “Het voelde in ieder geval wel als een voordeel ten opzichte van Ajax. We legden meer druk op de schouders van Ajax. Maar we gingen niet iedere wedstrijd in om het Ajax lastiger te maken, we concentreerden ons gewoon op ons eigen spel.”


Poll

Verwacht jij dat Liverpool de Premier League gaat winnen dit seizoen?


Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door constant kante)

Denk dat een dag eerder optreden idd een voordeel kan zijn. Sterker nog, het is een voordeel. Als je wint, leg je de druk op de nummer 2. En zelfs als je punten verspeelt, geeft dat ook druk. Ook gebleken laatste jaren. Hoevaak heb ik gezien dat psv punten heeft verspeeld, dan een uur later of een dag later doet ajax exact t zelfde. Gewoon keihard chocken.

18 januari 2019 om 11:50

Ik denk dat het een voordeel is zodra je voor staat qua punten. Als je achter staat qua punten ligt de druk meer bij jou als je als eerste speelt lijkt me. En als je erna speelt, speel je misschien nog relaxter (op een positieve manier wtv). Maar dat ban Ajax toen klopt. Ze verloren vaak punten zodra ze in konden lopen.

18 januari 2019 om 11:55

Precies, dit is ook al zo vaak aangekaart. Is gewoon een vorm van competitievervalsing en snap dan ook niet dat de KNVB de schema’s niet gelijk trekt. Het wekt tevens mijn verbazing dat psv zelfs de uitwedstrijden vaak op zaterdag speelt. De KNVB moet elk team gewoon net zo vaak op de verschillende dagen laten spelen zodat deze discussie niet kan ontstaan.

18 januari 2019 om 12:05

Clubs mogen zelf aangeven welke dag hun voorkeur heeft aan het begin van het seizoen. Hier probeert de Knvb dan rekening mee te houden. PSV heeft zaterdag als voorkeursdag, Ajax zondag. Bovendien is het precies verdelen vrijwel onmogelijk omdat je met veel meer zaken te maken hebt bij het maken van het wedstrijdschema. Politieinzet, andere evenementen in de stad, Europees voetbal etc.

18 januari 2019 om 12:07

@sjakiewolfs:

"is gewoon een vorm van competitievervalsing en snap dan ook niet dat de Knvb de schema's niet gelijk trekt."

Dat is geen competitievervalsing. Ajax wil het zelf zo. De clubs mogen namelijk zelf aangeven welke dag hun voorkeur heeft. Ajax, Feyenoord, Groningen, Utrecht en Emmen hebben gekozen voor zondag, de rest voor zaterdag.

Dit is overigens al sinds mensheugenis zo. Voordat er betaalzenders waren die wedstrijden live uitzonden, toen clubs dus nog helemaal zelf mochten bepalen wanneer ze thuis speelden, speelde PSV ook altijd op zaterdagavond en Ajax op zondagmiddag.

18 januari 2019 om 12:18

In t belang van geld is de laatste jaren extremer geworden. Waar ik vroeger toch regelmatig de wedstrijden van ajax feyenoord en psv tegelijkertijd heb zien beginnen. Of 1 van de 3 zondag half 1 en de rest half 3. Die kwartvoor 5 wedstrijden op zondag ook nieuw. Maar idd, psv speelt al langer op zaterdagavond. Alleen nogmaals, de laatste jaren is t extremer geworden. Tv he..

18 januari 2019 om 12:45

"waar ik vroeger toch regelmatig de wedstrijden van ajax feyenoord en psv tegelijkertijd heb zien beginnen."

Logisch: PSV speelde van 2009 tot 2015 veel vaker op zondag, omdat ze toen steeds Europa League speelden (op donderdag, dus).

18 januari 2019 om 12:49

Daar gaat het toch helemaal niet om? Tuurlijk mag elke club zijn voorkeur aangeven, maar dat verandert toch helemaal niets aan deze kwestie?? Als zelf oud-spelers aangeven dat ze er voordeel uit haalden, lijkt het me competitievervalsing en moet je als KNVB zijnde de speelschemas gelijk trekken.

18 januari 2019 om 13:12

"als zelf oud-spelers aangeven dat ze er voordeel uit haalden, lijkt het me competitievervalsing en moet je als Knvb zijnde de speelschemas gelijk trekken."

Nogmaals: Ajax heeft zelf aangegeven dat het liever op zondag speelt. Blijkbaar geloven ze daar dus niet dat het een nadeel is. De Knvb kan dat dan toch moeilijk overrulen?

Bovendien moet je ook denken aan de clubcultuur, vind ik. Ik kom al ruim dertig jaar bij PSV en voor mijn gevoel horen thuiswedstrijden van PSV op zaterdagavond gespeeld te worden. Veel Ajax-supporters zullen dat hebben met zondagmiddag. Dit is gewoon onderdeel van hoe je de wedstrijden van je club beleeft.

18 januari 2019 om 13:25

SjakieWolds, Een psycholgisch voordeel ja. Dat zit tussen je oren zit en kan onmogelijk een bewezen voordeel zijn. Wijnaldum ervaart het misschien op die manier terwijl een andere speler zichzelf weer beter voelt op zondag. Dit is gewoon grof gezegd gelul. Hetzelfde met dat gezeur over half 1 wedstrijden vroeger van Ajax, dat zat ook tussen de oren bij velen. Maar goed als jij het competitie vervalsing vindt dan zal dat natuurlijk wel zo zijn, terwijl je er geen enkel bewijs voor hebt.

18 januari 2019 om 13:29

@sjakiewolfs, haha jij hebt het heldere licht ook nog niet echt gezien eh... Als Ajax aangeeft liever op zondag te spelen en Psv liever op zaterdag, waarom moet de Knvb er dan iets aan veranderen .

18 januari 2019 om 13:33

Een psychologisch voordeel is toch een voordeel? Waarom lopen jullie hier nou recht te lullen wat krom is. Als alle wedstrijden hetzelfde verdeeld worden is dat toch eerlijker? Is toch logisch? Er is in de sport vaker bewezen dat eerder spelen voordelen heeft, van penalty’s nemen tot competitiewedstrijden spelen. Is dus helemaal geen gelul. En ja, als spelers aangeven dat half 1 wedstrijden niet ideaal zijn omdat ze dan hun bord spaghetti dan nog niet wegkrijgen is dat ook een nadeel ja. Als Ajax 5 van zulke wedstrijden in een jaar heeft en psv 0, dan noem ik dat oneerlijk. Lijkt me ook duidelijk. Jij stelt hier dat het allemaal niet uitmaakt, de spelers vinden blijkbaar van wel.

18 januari 2019 om 13:36

Jullie hebben het licht niet gezien, terwijl jullie zelfs uit de lichtstad komen;-) nogmaals: dat je je voorkeur aan mag geven verandert niets aan het feit dat het niet eerlijk is als de ene ploeg het hele jaar eerder speelt dan de ander. Kan je een discussie over voeren, en het feit dat er discussie over ontstaat maakt dat het eerlijker is als de wedstrijden eerlijker worden verdeeld.

18 januari 2019 om 14:03

Sjakiewolfs

"het wekt tevens mijn verbazing dat psv zelfs de uitwedstrijden vaak op zaterdag speelt. "

Verbazing ja? Zal de leeftijd wel wezen. PSV speelt al sinds mensheugnis op zaterdagavond de thuiswedstrijden. Dus als dat verbazing wekt, dan ligt dat aan jou. En wat dat betreft mag je nog van geluk spreken dat FOX tegenwoordig meer te zeggen heeft over het speelschema dan de clubs, want anders zou PSV sowieso elk weekeinde bijna standaard eerder spelen dan Ajax. Nu moet PSV soms thuiswedstrijden op zondagmiddag spelen. Belachelijk! Als seizoenkaarthouder heb ik een hekel aan zondagmiddagwedstrijden. Dan kan ik ten eerste niet zelf ook spelen én het heerlijjke aan zaterdagavondwedstrijden is naast het spelen bij kunstlicht (veel mooier dan spelen bij daglicht) dat je daarna ook gewoon lekker kunt gaan stappen.

Maar los van wat ik wil, ga jij dna maar gewoon regelen dat Ajax vanaf nu alle thuiswedstrijden op zaterdagavond gaat spelen dan. Daarna praten we verder, over ridicule zaken als 'competitievervalsing'.

18 januari 2019 om 14:12

Sjakiewolfs

De denkfout in jouw redenering is dat ieder 'voordeel' (persoonlijk denk ik ook wel dat er een voordeel in zit, mits je wint natuurlijk, want anders wordt datzelfde voordeel opeens juist weer een nadeel) dat al dan niet bewezen is dus direct betekent dat sprake is van competitievervalsing. En dat, dus, om die reden alleen dingen zouden moeten veranderen. Want feitleijk kunt je ieder onderscheid of verschil dan wel tot cruciaal element benoemen. En blijf je dus eindeloos bezig.

Voorbeeld, het is ook een vorm van competitie vervalsing dat PSV bijvoorbeeld tegen Utrecht speelde verleden seizoen op een mooie grasmat, terwijl Ajax op een knollentuin moest spelen in januari. Ongelijke omstandigheden, dus vervalsing! Ajax had verleden seizoen, gedeeld met De Kuip, beschikking over doellijn technologie. Dat zijn ongelijke gevallen, en dus competitievervalsing. Zonder doellijn technologie had PSV immers niet met 2-1 van Feyenoord verloren (door die eigen goal van Zoet). Competitievervalsing!!!!!!

Zo kun je wel bezig blijven Sjakie. Focus je op jezelf. Jullie zijn toch Ajax? En dus de besten? Waarom dan dit soort provinciaal gedrag? Vroeger stonden Ajaxfans altijd boven dit soort discussies en lieten ze die over aan supporters van andere clubs. Er is in het fanschap van Ajax echt wel wat veranderd, de laatste jaren. Millennials!!!!

18 januari 2019 om 14:16

Constant kante. Grappig om te zien dat PSV’ers zo fel reageren mbt dit onderwerp. Zal er dan toch een kern van waarheid in zitten? En trouwens, ik typte Uitwedstrijden, geen Thuiswedstrijden. Maar daar zal je in je enthousiasme wel overheen gelezen hebben. Verder ga ik mijn argumenten niet meer herhalen, ik denk dat ze wel duidelijk genoeg waren.

18 januari 2019 om 15:07

"grappig om te zien dat Psvã¢â‚¬â„¢ers zo fel reageren mbt dit onderwerp."

Ik reageer niet fel, ik vind het alleen een beetje gek dat jij de Knvb beschuldigt van het benadelen van Ajax, terwijl ze Ajax juist veel thuiswedstrijden op zondag geven omdat de club daar zelf om gevraagd heeft.

Als het dus inderdaad waar is dat Ajax hiermee benadeeld wordt, dan is dat niet de schuld van de Knvb, maar van jullie eigen bestuur.

18 januari 2019 om 18:35

'" En trouwens, ik typte Uitwedstrijden, geen Thuiswedstrijden. Maar daar zal je in je enthousiasme wel overheen gelezen hebben."

Nee, want net zoals PSV traditioneel op zaterdag avond speelt, zijn er natuurlijk wel meer clubs in de eredivisie die op zaterdag spelen, zodat het logisch is dat Psv, in dat geval, dan ook zaterdag speelt. Dus dat maakt niet uit, in de discussie.

Maar dat je je argumenten niet herhaalt is prima, die sneden toch al geen hout. En aangezien je geen nadere argumenten hebt, anders had je die ongetwijfeld benoemd, is naar mijn smaak het pleit wel beslecht. Dit temeer gezien je openingszin. Dat je het 'grappig' vindt dat je reacties krijgt. Really? Een nogal schijnbaar hefige conclusie trekken (competitievervalsing liefst, en dan ook nog eentje die de Knvb, jaja, opzettelijk in elkaar zet) en dan raar opkijken als mensen dergelijke hersenspinsels onderuit halen?

Het grappige schuilt hem denk ik eerder in je eigen stelling. En dat je die nog zegt te menen ook. Anyway, kennelijk is het grappig om vergezochte dingen te roepen, zolang het maar reacties oproept, waar je dan achteraf over kunt beginnen.

18 januari 2019 om 12:06

Mijns inziens kan het ook juíst als extra motivatie werken wanneer je directe concurrent punten heeft verspeeld. Zie bijvoorbeeld de wedstrijd Feyenoord - PSV van vorig seizoen, nadat Ajax thuis punten had verspeeld tegen ADO. PSV speelde daar zo’n beetje haar beste wedstrijd van t seizoen. Ik denk dat het onder aan de streep dus niet zo veel uitmaakt. De ene keer motiveert het, de andere keer zorgt het voor extra druk.

En daarom moet je onverstoorbaar zijn en alleen naar jezelf kijken. Of het echt een voordeel is weet ik niet. Als je punten verliest is de ander misschien juist weer extra gemotiveerd.

Ik snap eigenlijk ook niet waarom niet alles gelijk is , elke team moet de zelfde aantallen wedstrijden spelen op de verschillende dagen. Zaterdag avond spelen is wel degelijk een voordeel.

18 januari 2019 om 12:15

Clubs geven gewoon een voorkeur op. Bij Ajax ligt die voorkeur op zondag. Als Ajax liever op zaterdag speelt, kan dat geregeld worden, maar dan moeten ze dat wel aangeven.

Psychologisch gelul. Overigens is het wel een voordeel/nadeel als je doordeweeks Europees moet spelen/gespeeld hebt, want dat betekent dat je een dag meer/minder rust hebt.

18 januari 2019 om 13:34

Je onderschat psychologie enorm. Als clubs in een winnende flow zitten hebben spelers het gevoel dat je gewoon niet kunt verliezen, ook niet als ze achterkomen. En als je in een negatieve spiraal zit kan het ook heel moeilijk zijn om eruit te komen. Als teams dan 1 tegengoal krijgen storten ze vaak helemaal in. Als je directe tegenstander al gewonnen heeft geeft dat echt wel extra druk. Het willen winnen verandert in moeten. Oudere spelers kunnen daar wel mee omgaan, maar voor jonge spelers kan het echt een verschil zijn.

Sinds wanneer is dit competitie vervalsing? Toen Ajax 4x kampioen werd werd hierover niet eens gesproken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool8557
4.Arsenal6626
5.Chelsea6621
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Mohamed SalahAanvaller3419
X. ShaqiriAanvaller226
D. SturridgeAanvaller162
AlissonDoelman340
S. MignoletDoelman00
T. Alexander-ArnoldVerdediger251
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

240 fans
Middenvelder, 28 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Liverpool 31 2 3 0
2017/2018 Liverpool 33 1 1 0
2016/2017 Liverpool 36 6 2 0
2015/2016 Newcastle United 38 11 1 0
2014/2015 PSV 33 14 0 0
Laatste voetbalnieuws

Hoog bezoek voor Van Dijk en Wijnaldum na dikke overwinning Liverpool

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk ontvingen woensdagavond van Ronald Koeman in persoon felicitaties voor het bereiken van de halve finales van de Champions League. Liverpool zegevierde in het Estádio do...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 21 april
David Beckham wil winkelen bij Real Sociedad. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren