Update: Levante zet volgende stap om Barcelona alsnog te weren

Dinsdag, 22 januari 2019 om

Barcelona bereikte donderdagavond ten koste van Levante de kwartfinales van het toernooi om de Copa del Rey. Voorafgaand en na afloop van het duel in het Camp Nou (3-0) ging het hoofdzakelijk over Juan Brandáriz, die in de optiek van Levante geschorst was voor het heenduel van een week geleden. Chumi verscheen in Valencia, waar Levante met 2-1 won, echter aan het startsignaal en werd na 58 minuten gewisseld voor Clément Lenglet.

Levante kondigde in aanloop naar het weerzien in het Camp Nou aan een klacht in te dienen tegen Barcelona. “We hebben geen enkele twijfel gehad om Chumi te laten spelen”, reageerde Ernesto Valverde na de 3-0 zege. “We denken dat we juist hebben gehandeld en dat we in de loting zullen zitten. We hadden toen én hebben nu geen enkele twijfel. Ook niet tijdens het duel of na afloop. Dat is geen gevoel, dat is simpelweg zekerheid", benadrukte de oefenmeester richting de journalisten.

Chumi was ten tijde van het heenduel geschorst bij Barcelona B vanwege kaartenlast. Levante houdt vast aan artikel 56.3 waarin staat dat een speler voor geen enkel elftal van dezelfde club mag uitkomen zolang de schorsing in de competitie waarin de kaartenlast is opgebouwd, niet ten einde is. Barcelona is echter van mening, op basis van een communiqué dat in november de ronde deed, dat een dergelijke schorsing alleen voor competitieduels van een elftal van de club in dezelfde periode van toepassing is als het een opeenstapeling van kaarten betreft en niet om een rode prent gaat. In de optiek van de Catalanen was Chumi zodoende alleen geschorst voor het allerlaatste competitieduel, afgelopen zondag tegen Eibar.

“Ik wist dat ik Chumi en Rafa Mújica afgelopen zondag niet kon gebruiken”, vervolgde Valverde. “Of het terecht zou zijn als we gediskwalificeerd zouden worden? Ik wil niet op die manier denken. We hebben uiterst correct gehandeld, volgens de regels en het reglement. Het is overduidelijk. We denken logisch na en we kijken op een logische manier naar de regels. In het heenduel was een speler van Levante geschorst in competitieverband, Sergio Postigo, en hij speelde in de beker. We lezen de regels op een logische manier.”

Wat de RFEF ook beslist, Barcelona zal volgens Spaanse media niet uit het bekertoernooi worden gezet. Levante had uiterlijk om 14.00 uur van de tweede werkdag na het duel een klacht moeten indienen. De club uit Valencia was én is zodoende te laat. Levante-voorzitter Quico Catalán sprak voor, tijdens en na het duel in Barcelona met Josep María Bartomeu, de hoogste sportbestuurder van Barcelona. “We hebben over de situatie gesproken en hij heeft er volledig begrip voor. Barcelona zou hetzelfde gedaan hebben. We hebben geen andere optie, de omstandigheden verplichten ons hiertoe. Ik heb een goede relatie met Bartomeu.”

Update 18 januari 17.08 uur - Levante is te laat en ziet Barcelona doorstoten in Copa del Rey
Barcelona wordt niet uit de Copa del Rey gezet. Levante diende na de verloren achtste finale een klacht in tegen de grootmacht, die Juan Brandáriz ondanks een schorsing zou hebben ingezet in de heenwedstrijd van een week geleden. De Spaanse voetbalbond (RFEF) hoeft geen besluit te nemen over de kwestie, omdat Levante de relevante stukken te laat indiende en de bond de zaak daarom niet in behandeling neemt. Levante heeft in een statement laten weten in beroep te gaan bij de beroepscommissie van de RFEF.

Update 22 januari 17.04 uur - Levante zet volgende stap om Barcelona alsnog te weren
Levante gaat alsnog een poging wagen Barcelona uit de Copa del Rey te weren. Eerstgenoemde Spaanse club is naar het hof van sportarbitrage CAS gestapt om te protesteren tegen het opstellen van de niet-speelgerechtigde Juan 'Chumi' Brandariz. De verdediger was geschorst voor de heenwedstrijd in het bekertoernooi, maar de Spaanse bond wees de klacht af omdat deze te laat was ingediend.



Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door tuskii)

Dat was én is helder, Levante heeft niet op tijd gereageerd, waardoor hun klacht niet meer geldig zou zijn. Bovendien lijkt de regel enorm verwarrend te zijn en zou het niet slecht zijn als de bond eerst duidelijkheid verschaft, alvorens clubs elkaar uit de competitie proberen te zetten op basis van verschillende interpretaties van het reglement.

Maar Levante deed precies hetzelfde met Postigo ? Of begrijp ik het nu helemaal verkeerd

18 januari 2019 om 08:33

Nee, in de regels staat dat als een speler van het B elftal geschorst is, hij die eerst moet uitzitten voordat hij een wedstrijd mag spelen in een betere competitie. Die regel slaat natuurlijk nergens op. En is al vaker niet na gekomen. Dus nu maar hopen dat ze Barça gelijk geven kunnen ze daarna die regel aanpassen.

18 januari 2019 om 08:53

Ik plaats hier een quote van Guaporte uit een ander topic over deze wedstrijd:

"volgens artikel 56.1 geldt de schorsing die een speler krijgt enkel voor de competitie waarin hij/zij de overtreding beging. In het geval van een zware overtreding (een rode kaart bijvoorbeeld) kan de schorsing ook voor andere competities van de Spaanse bond gelden. Wat betekent dat voor deze zaak? Chumi kreeg onlangs zijn vijfde gele kaart en kreeg dus een ‘lichte schorsing’ die enkel geldig is voor de competitie waarin hij die kaart kreeg; de Spaanse derde divisie. Lijkt duidelijk toch? Niet helemaal. Artikel 56.3 van datzelfde wetboek schrijft voor dat spelers die een schorsing voor een tweede elftal uitzitten niet voor het eerste elftal mogen spelen. Maar in die wet staat niet vermeld of dat geldt voor alleen de competitie of ook voor de beker. Immers, volgens artikel 56.1 geldt de schorsing niet voor de beker."

Er is dus eigenlijk nogal wat ruimte voor hoe je de regels op vat daar deze ruimte over laten voor verschillende interpretatie

Toch opvallend dat je de Catalaans journalisten die gisteren de wetgeving op dit gebied uiteen hebben gezet nu op de tafels ziet dansen. Als ze werkelijk verstand hadden van het juridisch systeem hadden ze kunnen weten dat het nog lang niet voorbij is. Het was immers al bekend dat Levante te laat was met het indienen van een klacht en dat de Spaanse bond daarom waarschijnlijk niets zou kunnen doen. Dat neemt niet weg dat Levante nog in 'hoger beroep' kan gaan en de zaak aankaarten bij het Spaans Administratief Tribunaal. Heb het gevoel dat Barcelona een juridisch sterke positie heeft in deze zaak, maar laten we nou niet doen alsof het een uitgemaakte zaak is. Waarschijnlijk krijgen we vanavond of maandag te horen dat Levante besluit naar dat tribunaal te stappen. Ook dat heb ik gisteravond al aangegeven.

18 januari 2019 om 18:14

Dit bedoel ik niet om te stoken ofzo maar hoe groot acht jij de kans dat de bestuurders in Madrid druk gaan/proberen uit te oefenen op dat juridische proces? Of heeft het Spaanse rechtssysteem een dusdanig goede reputatie dat het druk uitoefenen geen zin heeft?

18 januari 2019 om 18:47

Welke bestuurders in Madrid bedoel je? De Spaanse bond lijkt op dit moment buitenspel te staan en dus lijkt Javier Tebas geen invloed uit te kunnen oefenen op dit proces. Anders had hij dat ongetwijfeld geprobeerd. Misschien dat hij intern druk kan uitoefenen op het besluit van het Spaans Administratief Tribunaal.

Dit ruikt naar "meten met twee maten". Madrid werd er wel uitgeknikkerd, Barca niet. Maargoed, ik heb ook weinig verstand van rechten in het algemeen en de regels in de Spaanse voetbalbond.

18 januari 2019 om 18:09

Madrid was zwart op wit in fout. Barcelona niet, ze hebben zelfs eerder het voordeel van de twijfel volgens de regels.

Sevilla... Zwaar tweeluik voor de Catalanen!

Helaas ben ik pas in de eerste week van februari t/m de zomer in Barcelona en moet ik helaas deze wedstrijd aan mij voorbij laten gaan. Lastige pot!

Denk dat ze eerst die regels maar eens helder neer meoten zetten op papier, zonder dat ze elkaar tegenspreken. Er hoort geen ruimte te zijn voor zo'n welles nietes spelletje maar gewoon duidelijke regels. Barcelona moet nu gewoon doorgaan vind ik, ze spelen levante gewoon van de mat, klaar. En dan vanaf nu gewoon een einde maken aan dat gezeik.

Triest als je op die manier probeert door te gaan. Snap dat het voor die clubs meer betekend dan voor een Barca of Real maar het is niet alsof het over Messi ging die eigenlijk niet mocht spelen en vervolgens er 3 inlegde...

22 januari 2019 om 20:08

Sorry, maar dat is natuurlijk onzin. Afgezien van de vraag of Barcelona hier in overtreding is, heeft elke club het recht het gelijk te halen en zo door te stoten in het toernooi als er echt een overtreding heeft plaatsgevonden. Heeft helemaal niks met triest zijn te maken.

22 januari 2019 om 21:44

Tuurlijk hebben we dat recht maar ik vind het maar zielig om op deze manier door te moeten gaan. Je wil ze toch verslaan op eer en op het veld en niet in de rechtzaal

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4876 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona5438
4.Sevilla3710
5.Getafe369
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Gerard PiquéVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

8 fans
Coach, 55 jaar
SeizoenClub
2017- Barcelona
2013-2017 Athletic Club
2012-2013 Valencia
2010-2012 Olympiacos
2009-2010 Villarreal
Laatste voetbalnieuws

Valverde: ‘Hij is een gevaar voor de tegenstander en spaart zich wellicht’

Barcelona kwam dinsdagavond in het eerste Champions League-duel met Olympique Lyon tot liefst 25 doelpogingen, waarvan 9 voor rekening van Lionel Messi kwamen, maar desondanks eindigde de ontmoeting in het Groupama...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 februari
Barcelona heeft zich bij Real Madrid gevoegd in de strijd om Marcus Rashford. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren