Gerard Piqué speelt Jenga met miljardendeal: ‘Het is raar om te zien’

Maandag, 21 januari 2019 om

Gerard Piqué zette na het teleurstellend verlopen WK een punt achter zijn interlandcarrière. De 31-jarige verdediger, die in de nationale ploeg regelmatig mikpunt van kritiek was vanwege zijn sneren richting Real Madrid en zijn steunbetuigingen voor de Catalaanse onafhankelijkheid, kon zich zodoende volledig focussen op presteren bij Barcelona. Hij zou ook meer tijd aan zijn gezin spenderen, maar daar lijkt nog weinig van terecht te zijn gekomen. De ambitieuze pionier reist in zijn vrije dagen de wereld over om zijn nieuwe liefde in de markt te zetten: investeringsbedrijf Kosmos Holding. De uitwerkingen van de geestdrift van Piqué vallen niet bij iedereen in de smaak.

Door Tim Siekman

In 2017 richtte Piqué samen met Hiroshima Mikitani, baas van Barcelona's hoofdsponsor Rakuten, en Edmund Chu, directeur van Chinees management- en marketingbureau SECA, dat zich onder meer bezighoudt met Formule E, Kosmos Holding op. Kern van de onderneming is 'het herzien van de sport- en mediabedrijven van gisteren voor het publiek van morgen. Door innovatie op het gebied van sport, media en entertainment te combineren, investeert Kosmos in ondernemingen die de status quo uitdagen.' Kosmos Holding wil onder andere de sportbeleving drastisch veranderen, met voorzitter Piqué als uithangbord.

De voetbalwereld werd afgelopen zomer voor het eerst geconfronteerd met de ambities van Piqué met de documentaire La Decisión over Antoine Griezmann. De 27-jarige spits van Atlético Madrid werd gedurende het eerste halfjaar van 2018 voortdurend in verband gebracht met een overstap naar het Barcelona van Piqué. De Fransman zou een stap hogerop ambiëren en los Colchoneros na vier jaar willen inruilen. Waar Spaanse media stellig waren dat Griezmann zijn keus al had gemaakt, was in de documentaire te zien dat de aanvaller in aanloop naar het WK worstelde met de beslissing. Moest hij Atlético wel verlaten, de club waar hij een sterspeler is en waar iedereen van hem houdt?

Griezmann besloot te blijven, tot woede van Barcelona, dat bereid was de afkoopclausule van honderd miljoen euro te lichten. In aanloop naar de uitzending maakte de verdediger reclame voor de documentaire via Twitter, waarbij Piqué stelde dat de popcorn uit de kast kon worden getrokken. Het idee om Griezmann te volgen kwam echter niet van de Spanjaard zelf. "Een paar maanden geleden vertelde Griezmann mij dat er een kans bestond dat hij naar Barcelona zou komen. Toen hij de beslissing wilde nemen, gaf hij aan dat we het konden opnemen", blikte Piqué terug. "Ik heb het proces niet van dag tot dag meegemaakt en ik wist niet wat hij had besloten. Ik word bekritiseerd om iets wat toch wel gebeurd zou zijn.”

“Ik heb Griezmann niet geadviseerd. Ik heb alleen de camera neergezet om te laten zien hoe moeilijk het was. Toen ik wist dat de beelden uitgezonden zouden worden, heb ik de club meteen gebeld. Er was geen tijd meer om te reageren. Josep Maria Bartomeu (voorzitter, red.) belde me op en was opgefokt”, zei Piqué. Jordi Mestre, bestuurslid van Barcelona, erkende dat de club baalde van het aandeel van de stopper in de transfersoap: “We vinden het jammer dat onze fans teleurgesteld kunnen zijn over de afloop en de manier waarop dit is gecommuniceerd. De voorzitter heeft met Piqué gesproken en heeft medegedeeld dat de club verrast en teleurgesteld is over zijn aandeel. We zullen dit intern met de speler bespreken.”

Miljardeninvestering in tennis
Piqué timmert al jarenlang aan de weg met verschillende, relatief kleinere producten en diensten. Zo heeft de routinier zich intensief beziggehouden met zonnebrillen (Kypers), organische hamburgers (Natrus), sportdranken (426 Miles) en e.football.pro (eSports). Niet iedere hersenkronkel van de verdediger komt goed uit de verf. Gamebedrijf Kerad Games moest met Golden Manager, een voetbalspel vergelijkbaar met Football Manager, op de kaart worden gezet, maar in 2018 werd bekend dat het bedrijf twee miljoen euro verlies had geleden. Piqué besloot de deuren te sluiten en het merendeel van de 35 werknemers over te plaatsen naar andere projecten.

De genoemde ondernemingen vallen qua investering van tijd en geld, mondiale belangstelling en mogelijke prestige in het niet met de miljardendeal die Kosmos Holding is aangegaan met de internationale tennisfederatie ITF. De overvolle tenniskalender, te lange partijen, een slecht verdienmodel en de afgenomen belangstelling van toptennissers waren de belangrijkste redenen om de 118 jaar oude Davis Cup, een internationaal landenteamtoernooi voor heren enkel- en dubbelspel tennis, aantrekkelijker te maken. Bijna driekwart van de tennisbonden van deelnemende landen, waaronder Nederland, ging vorig jaar definitief akkoord met de revolutionaire plannen van Kosmos Holding, dat de komende 25 jaar circa 2,6 miljard euro in het evenement gaat steken.

De opzet van de Davis Cup gaat volledig op de schop. Vanaf dit jaar komt er één jaarlijkse finaleronde, doorgaans afgewerkt in november, waarin achttien landenteams op één locatie en in één week alle wedstrijden spelen, een concept dat dus valt te vergelijken met een WK in het voetbal. De kenmerkende uit- en thuisduels verdwijnen vrijwel volledig. Bovendien worden er nu maximaal drie sets gespeeld in plaats van vijf. Piqué zei dat door de hervormingen 'een nieuwe fase start die de leidende en legitieme plek van de Davis Cup, als competitie voor nationale teams, moet garanderen terwijl het ook conformeert aan de eisen van de professionele sporters op het hoogste niveau.'

Piqué reist de wereld over om organisaties, bonden en tennissers verder te overtuigen van de nieuwe opzet. Niet iedereen is enthousiast. De ATP, de spelersvakbond in het mannentennis, wil in samenwerking met de Australische tennisbond, eveneens fel tegenstander van de veranderingen, de World Team Cup in ere herstellen, een toernooi dat in 2012 voor het laatst werd gehouden. En twee landentoernooien in kort tijdsbestek steekt elkaar. Oud-toptennisser Lleyton Hewitt, Australiër, zei dat '118 jaar is opgeofferd voor de hebzucht van mensen die geen respect hebben voor historie en traditie'. Ook Novak Djokovic stak zijn scepsis niet onder stoelen of banken en zei de voorkeur te geven aan de World Team Cup.

Aan Roger Federer zal Piqué mogelijk de zwaarste kluif hebben om te overtuigen. De Zwitserse tennislegende, die de Davis Cup al regelmatig aan zich voorbij liet gaan, waarschuwde dat het toernooi niet de 'Piqué Cup' moest worden. “Ik heb nog niet met Gerard Piqué gesproken, maar ik moet zeggen dat het wat raar is om te zien hoe een voetballer binnenkomt en zich in de tennisbusiness mengt. Ik ben helemaal vóór innovaties. Onze sport moet out of the box denken om te vernieuwen. Maar het is een beetje zoals bij Jenga: je moet opletten dat je niet het blokje verwijderd waardoor het hele gebouw instort."

FC Andorra
Eind december breidde Piqué zijn imperium uit door in de voetballerij te stappen: Kosmos Holding werd eigenaar van FC Andorra. De wetgeving in het dwergstaatje aangaande overnames zijn veranderd, waardoor buitenlandse investeerders sinds kort makkelijker geld kunnen inleggen. De schuld van FC Andorra ter hoogte van circa 300.000 euro was in één klap verdwenen en de opmars van het vijfde niveau van het Spaanse voetbal naar de hogere divisies is meteen ingezet. De weg omhoog moet worden ingeslagen met de filosofie van Barcelona en voormalig Ajacied Gabri en Albert Jorquera moeten als trainers van de hoofdmacht deze denkwijze implementeren. Naar verluidt heeft Piqué ook Cesc Fàbregas en Lionel Messi weten te overtuigen geld te steken in FC Andorra.

'Barcelona-vrienden' Adria Vilanova, Gabri en Albert Jorquera zijn allemaal betrokken bij FC Andorra.

Sinds de overname heeft FC Andorra al veel spelers aangetrokken, zoals verdediger Adria Vilanova, de zoon van wijlen Tito Vilanova, oud-trainer van Barcelona. Raul Paje, trainer van concurrent UD Viladecans, walgt van de grote financiële inbreng van Piqué. “Het FC Andorra van Piqué brengt de competitie in diskrediet. Ze komen nu met een team dat er compleet anders uit gaat zien! We moeten het transferbeleid in de competitie beter reguleren. Het is frustrerend om te zien dat hierdoor onze competitie niet meer is zoals het was. Ze spenderen hele hoge sommen geld, iemand moet toezicht gaan houden.”

Het zakenimperium van Piqué groeit per dag. De Spanjaard treedt regelmatig buiten de gebaande paden en deinst er niet voor terug om omstreden te zijn. Toch is het niet onwaarschijnlijk dat Piqué zijn oude liefde Barcelona zijn hele leven trouw blijft. De routinier heeft al meerdere keren aangegeven na zijn pensioen graag president van de Catalaanse topclub te willen worden, met naar verluidt als idealbeeld Xavi en Andrés Iniesta als trainers en Carles Puyol in de functie van technisch directeur. "Ja, als ik dingen zeg, meen ik het ook", zo gaf hij in 2016 aan in gesprek met TV3. "Ik zie mezelf niet als trainer, ik zou er niet van genieten. Als president kan ik goede dingen doen voor de club. Daar ligt mijn passie. Mijn spelerscarrière zal op een dag voorbij zijn. De stap die ik daarna wil zetten, is president van Barcelona worden."

Clubeigenaar Ronaldo: 'Dankzij Shakira wellicht zaken doen met Piqué'
Meer video's

Poll

Verwacht jij dat de nieuwe opzet van de Davis Cup een succes wordt?


Gerelateerd

10 reacties (laatste reactie door busby)

Pique heeft de Davis Cup wel helemaal verpest zo... Thuis en uit wedstrijden horen nou eenmaal bij de historie en traditie van de Davis Cup. Nu is het een landen toernooitje geworden met denk ik weinig aanzien voor met name de topspelers (alleen misschien Nadal omdat het in Spanje wordt gehouden)

21 januari 2019 om 03:39

Is het probleem niet dat de Davies Cup al jaren niet meer zo interessant is voor spelers en publiek? Juist door het te concentreren in een cup competitie in een aantal weken hoopt Pique de interesse terug te winnen van het grote publiek en van de topspelers. Door dan samen te werken met TV maatschappijen en Internet bedrijven kan het publiek in korte tijd veel topspelers tegen elkaar zien spelen waarbij de snelheid van het cuptoernooi e.e.a. ook stukken spannender maakt.

Stel je voor dat je een WK voetbal had die in een periode van vele maanden gespeeld werd met alleen maar knock out wedstrijden tussen twee deelnemende teams in hun eigen landen. Dan is de media aandacht en de aandacht van het publiek zeer beperkt, het publiek kijkt alleen wanneer het eigen land speelt en verder niet.

Juist doordat het WK geconcentreerd is en op een plek plaats vind, kijkt het publiek wel het hele toernooi. In die weken heb je een wereldwijde media hype. Dat wil Pique ook bereiken in het tennis.

Tradie en history zijn mooi maar als het publiek het laat afweten, laten ook de topspelers het vaak afweten. En dan zakt het toernooi langzaam weg totdat niemand meer wil meedoen.

21 januari 2019 om 09:12

Weet je wat het is, het merendeel van de tennisfans zit hier helemaal niet op te wachten. Ook het merendeel van de spelers (op een enkeling na) vindt het ook helemaal niks. Je kan misschien in het begin van het toernooi krijgen dat er mensen kijken omdat ze benieuwd zijn wat het is, maar ik twijfel eraan of er daarna nog mensen voor inschakelen. Daarnaast was de interesse voor de Davis Cup nog steeds gewoon prima en zaten de stadions (vooral in Frankrijk) tjokvol

21 januari 2019 om 09:54

Dat begrijp ik maar het idee is toch om andere markten aan te boren. Nieuwe tennis fans te krijgen die dit misschien wel interessant vinden.

Frankrijk is slechts een van de vele deelnemende landen. Ze willen in alle landen aandacht voor de Daviscup.

21 januari 2019 om 12:40

Het probleem is juist dat in een aantal landen veel mensen naar kijken maar in heel veel andere landen passeert het gewoon de avondjournaal.
Deze opzet gaat wel degelijk meer mensen naar tennis lokken en dan gaan landen is eindelijk met hun allersterkste spelers spelen want dat is toch vaak de grote probleem met de Davis Cup. Het is een schattig, prestigieus landentoernooi.

21 januari 2019 om 14:48

Misschien is die groep tennisfans niet groot genoeg en raken casual sport kijkers zo ook meer geïnteresseerd in de sport

21 januari 2019 om 16:40

Ik snap je punt maar ik vraag me af of dit de interesse gaat vergroten. Bij tennis zijn de Grand slams (zoals je misschien weet) de belangrijkste toernooien. De Davis cup is groot maar komt bij lange na niet in de buurt qua aandacht en interesse van de Grand slams, en denk zelf ook niet van de Masters 1000 toernooien. Vraag me af of dit nieuwe format meer kijkers/fans gaat opleveren.

21 januari 2019 om 16:50

@Busby, Ik vraag me juist af of de topspelers nu meer interesse hebben om de Davis cup te spelen. Buiten Nadal misschien (omdat het in Spanje wordt gehouden) is echt amper iemand tevreden over dit nieuwe format. @maxx0r, Tennis is een grote sport hoor vergis je niet. Mondiaal is het zeker een van de grootste sporten, dus van een eventueel te kleine groep tennisfans is geen sprake. Maar de jeugd laat Tennis wel steeds vaker links liggen. Dat dan wel weer, maar ik betwijfel of dit nieuwe format van Pique daar iets aan zal veranderen.

21 januari 2019 om 21:00

Inderdaad, kijk bijvoorbeeld naar voetbal. Daar heeft de nations league ook een veel hogere waarde dan het EK!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4884 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona8754
4.Valencia6116
5.Getafe5913
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AspiazuUnknown
Jordi AlbaVerdediger362
M. ter StegenDoelman350
PiquéVerdediger354
Sergio BusquetsMiddenvelder350
Philippe CoutinhoMiddenvelder345
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Barcelona.

159 fans
Verdediger, 32 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Barcelona 35 4 6 0
2017/2018 Barcelona 30 2 9 0
2016/2017 Barcelona 25 2 6 0
2015/2016 Barcelona 30 2 12 0
2014/2015 Barcelona 27 5 6 0
Laatste voetbalnieuws

Cillessen tweemaal de fout in bij mogelijk laatste competitieduel Barcelona

Barcelona heeft in het laatste competitieduel gelijkgespeeld tegen Eibar. De kampioen van Spanje kwam op bezoek bij de nummer twaalf van LaLiga niet verder dan 2-2, mede door toedoen van Jasper...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 19 mei
Chelsea wil als het transferverbod is opgeheven direct zaken doen en denkt aan Real Madrid-middenvelder Marco Asensio. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren