Koeman: ‘Binnen twee jaar zal hij de beste centrumverdediger ter wereld zijn’

Woensdag, 16 januari 2019 om

Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong worden de laatste maanden nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar de Europese top. Diverse clubs zitten achter het talentvolle duo van Ajax aan, onder wie Barcelona, Manchester City en Paris Saint-Germain. Ronald Koeman werkt met De Ligt en De Jong samen bij Oranje en laat zich tegenover Catalunya Radio lovend uit over hen.

“De Ligt en De Jong zijn speciaal om verschillende redenen. Met negentien jaar is De Ligt jonger en hij speelt op een belangrijke positie, als centrumverdediger. Hij komt uit de Ajax-school en dat kan je een beetje vergelijken met de opleiding van Barcelona, wat inhoudt dat hij technisch en tactisch erg sterk is”, zegt de bondscoach van Oranje over de negentienjarige verdediger, die in 2018 de prestigieuze Golden Boy-award in ontvangst mocht nemen.

“Binnen twee jaar zal De Ligt de beste centrumverdediger ter wereld zijn”, verzekert Koeman. Zowel De Ligt als De Jong heeft laten weten komend halfjaar in ieder geval nog bij Ajax te blijven. De Amsterdammers hervatten de jacht op koploper PSV komende zondag met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Friezen komen vervolgens midweeks andermaal op bezoek in de KNVB Beker, waarna de uitwedstrijd tegen Feyenoord wacht.


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door lennimator)

Twee jaar is misschien nog te vroeg, dan heb je verdedigers als Koulibaly en Virgil nog. Wellicht over 5 jaar, wat niet verkeerd is aangezien Matthijs dan nog maar pas 24 is.

16 januari 2019 om 09:41

haha, inderdaad. Als zelfs onze bondscoach nu al mee gaat doen in de superlatieven over De Ligt. Wel des te knapper dat De Ligt zo nuchter hieronder blijft. On: In twee jaar denk ik ook nog niet. Maar ik twijfel er niet aan dat hij bij de beste gaat horen. Niemand denk ik

16 januari 2019 om 10:08

Is dat zo? Is twee jaar echt te vroeg? Het is in ieder geval een stelling die je kan onderbouwen. De ligt heeft ongeveer 1 seizoen nodig gehad om de beste verdediger van de eredivisie te worden. Vervolgens nog een seizoen om europees subtopniveau te zitten. Vergis je namelijk niet 2 jaar geleden rond deze tijd maakte de ligt zijn intrede bij het eerste van Ajax. Het lijkt misschien jaren geleden, maar hij heeft pas anderhalf seizoen een basisplek. Half seizoen wissel, vervolgens basisplek in het nieuwe seizoen en tegen het einde van dat seizoen aanvoerder van Ajax.

Dat is echt rete snel. Er zijn weinig redenen om aan te nemen dat hij soortgelijke stappen niet ook in razend tempo gaat nemen op een hoger niveau tegen meer weerstand. In de CL zie je het al, daar zet hij in recordtempo stappen en zie je hem zelfs per helft groeien.

Het is dus niet onwaarschijnlijk dat hij datzelfde doet in een zwaardere competitie bij een topclub. Dan groeit hij in recordtempo uit tot een absolute topverdediger. Of hij dan de bestempeld moet worden als de beste, is dan weer een kwestie van smaak. Sommige vinden Ronaldo de beste aanvaller, sommige Messi.

16 januari 2019 om 10:48

Je bent pas echt de beste als je voor langere tijd dat topniveau haalt. Mbappé is bijvoorbeeld ook nog niet de beste, maar die kan het over twee/drie jaar wel zijn..

16 januari 2019 om 11:04

@ninjakai: de stap om binnen de eredivisie de beste te worden is natuurlijk maar beperkt, ook omdat de beste spelers steeds wegggekocht worden. En het blijft maar de eredivisie. De stap naar de beste in de wereld is natuurlijk enorm. dan telt iedereen mee, welke leeftijd dan ook, uit welke competitie dan ook. Dus dat is nog een lange weg. In ieder geval langer dan die twee jaar die die nu heeft gehad. Totaal niet erg, we hebben het over de beste van de wereld. En wat je zegt over dat ieder zijn eigen voorkeur klopt natuurlijk.
Edit: en dat het een absolute topverdediger wordt, daar twijfel ik zogezegd niet over hã¨

16 januari 2019 om 11:48

Het zal wel een stuk zwaarder worden in topcompetities om elke week tegen klasse spitsen te spelen. Want er is geen spits in de premier League die geen specifieke kwaliteit heeft. En de ligt heeft nu soms zijn momentjes omdat hij de focus niet heeft in de mindere wedstrijden. Die zal hij in andere competities wel altijd volledig moeten hebben ook al is het tegen huddersfield.

16 januari 2019 om 12:05

hij moet zich eerst nog maar eens bewijzen op een hoger niveau dus zulke superlatieven slaan natuurlijk nergens op en heeft de ligt ook helemaal niets aan en legt alleen maar onnodig veel druk op hem.

de beste van de wereld moet ik nog maar zien vind zelf varane een veel betere en completere verdediger en die is ook pas 25.het is afwachten hoe de ligt zich ontwikkeld maar dat hij potentie heeft dat is zeker.hij moet wel de goede keuzes maken want zal niet het eerste grote talent zijn dat niet aan spelen komt of een zware blessure oploopt.

Ik vind het mooi dat Koeman dit gewoon zegt en niet zo schijterig overkomt. Hij brengt als bondscoach echt zekerheid en kan, wat hij zegt, ook vaak onderbouwen. Deze flair en zekerheid dat Koeman brengt heb ik wel gemist bij Oranje.

16 januari 2019 om 09:19

Het is ook niet zijn belang. Als deze jongens zich zo blijven ontwikkelen is dat ook weer goed voor het Nederlands elftal.

16 januari 2019 om 09:45

Hou ook wel van de zelfverzekerheid en de mentaliteit die Koeman probeert over te brengen. Maar hij moet de realiteit niet uit het oog verliezen. Over twee jaar heeft De Ligt max anderhalf jaar ervaring in een topcompetitie. Er zijn spelers dan die al hun hele leven bij een topclub spelen, Cl's hebben gewonnen, Wk's hebben gespeeld en gewonnen. Die ervaring speelt ook echt wel mee om de beste te worden.

De beste centrumverdediger zal hij de komende 5 jaar niet worden, omdat ene Virgil van Dijk nog op de voetbalvelden rond loopt. De op een na beste wel

16 januari 2019 om 10:26

Het talent van De Ligt is exceptioneel. De Ligt is veel en veel verder dan Van Dijk op zijn 19e. Wanneer de Ligt deze zomer naar een top club vertrekt sta ik er echt niet van te kijken wanneer hij op zijn 22e al de beste verdediger ter wereld is.

16 januari 2019 om 10:54

Wie weet. Sommige spelers raken nou eenmaal later hun top. Wie weet is De Ligt op zijn 26ste wel uitgeblust. Ik hoop het niet, maar het zou kunnen.

16 januari 2019 om 11:32

Je vergeet nog een aantal verdedigers die ik op dit moment veel hoger in schat dan de ligt. Een umtiti, varane, marquinhos, maar ook een joe gomez schat ik op dit moment hoger in.

16 januari 2019 om 11:33

Wil natuurlijk niks zeggen over 2 jaar, maar betekent wel dat de ligt nog vele stappen moet maken

Heeft Danny Blind dat toch goed gezien, door hem als 17-jarige te laten debuteren in Oranje

16 januari 2019 om 09:18

Blind heeft goed gezien dat het een groot talent is, maar niet goed gezien dat hij er toen nog niet klaar voor was.

16 januari 2019 om 09:21

Het nederlands elftal stond er beroerd voor, en toch maar even een jong ventje erin gooien. Het koste gelijk 3 punten door 2 fouten van de Ligt. En die punten had Nederland best kunnen gebruiken.

16 januari 2019 om 10:36

Jongens, niet te serieus reageren. Zet er niet voor niets een knipoog bij he.

Maar voor de volgende keer zal ik de post openen met: Deze post is sarcastisch bedoeld.

16 januari 2019 om 14:06

Nee waarom?
Het is juist amusant om mensen te zien reageren.
Ik kan het wel waarderen.

16 januari 2019 om 09:19

Dat Blind Oranje mocht coachen blijft toch erg bijzonder. Het slechtste nederlands elftal ooit, laten we daar een vrij onervaren trainer neerzetten die weinig bereikt heeft als trainer.

16 januari 2019 om 11:31

Van Basten en Rijkaard hadden natuurlijk bakken aan ervaring.

Op het EK volgend jaar heeft Nederland de 2 beste Cv's ter wereld naast elkaar staan. Dat is toch wel lekker. Ik heb eerlijk gezegd niets met Liverpool, maar als Mathijs dan toch weg gaat heb ik het liefst dat hij naar Liverpool gaat. Naast van Dijk staat een pannenkoek centraal in de verdediging daar. En als Mathijs en Virgil elke week in de PL naast elkaar spelen is dat ook alleen maar goed voor het Nederlands Elftal.

16 januari 2019 om 09:20

Als je gomez een pannenkoek vind zal ik je eens adviseren om wat vaker Liverpool te kijken. Is op dit moment wel geblesseerd btw

16 januari 2019 om 09:26

Het zou kunnen dat hij Lovren bedoelt, in welk geval ik hem groot gelijk geef. Gomez is het grootste CV talent van Engeland, dat is zeker geen pannenkoek.

16 januari 2019 om 09:27

Ik heb zo'n vermoeden dat Kilum die Kroatische pannenkoek bedoelt.

16 januari 2019 om 09:33

Ik heb zo'n vermoeden dat Kilum geen flauw idee had dat Gomez de eerste CV is naast Virgil.

16 januari 2019 om 09:40

Ik had het inderdaad over Lovren.

16 januari 2019 om 10:05

Lovren is back up van Joe Gomez, ook loopt Matip er nog rond die ik hoger inschat dan Lovren maar ook geen wereldtopper vind. Liverpool zou best nog een sterke cv/rb kunnen aantrekken en een van de backups van de hand doen. Helaas zijn ze beide geblesseerd nu dus zullen ze niet makkelijk vertrekken.

Voorspellingen voor over twee jaar; ik wil er niet aan want er kan zo veel gebeuren in die tijd.

Eerst eens zien hoe hij zijn violgende stap verteert.

Laat hem nou eerst maar eens spelen bij een topclub. Heeft vooralsnog geen enkele prijs gewonnen in zn carrière en dat is toch wel noodzakelijk om bij de beste ter wereld te horen. Spelers als Ramos, Godin, Virgil, Chiellini en Koulibaly is hij over 2 jaar nog niet voorbij denk ik. Hij kan zeker de beste worden die potentie heeft die maar maakt stiekem toch ook wel nog veel fouten..

16 januari 2019 om 10:09

Van Persie had tot zijn transfer naar United nagenoeg niks gewonnen, behoort hij daarom dan niet tot de besten? Prijzen winnen doe je collectief. En dat hij stiekem veel fouten maakt is een complete verzinsel. H

16 januari 2019 om 10:18

@ajaxcunian, onze grote vriend Tilburg013 heeft altijd een beetje moeite met Ajax en iets toegeven.

Koulibaly is een geweldige verdediger maar heeft nog geen prijs gewonnen, dus daar spreekt hij zichzelf tegen als dat een criterium is.

16 januari 2019 om 11:03

Zeker, momenteel zijn van Dijk, Koulibaly en Chiellini de beste verdedigers ter wereld.

Daaronder heb je Ramos, Varane, Umtiti, Pique, Thiago Silva, Hummels etc. Ik zie De Ligt echt niet in twee jaar al de beste verdediger ter wereld zijn, moet ik eerlijk zeggen.

16 januari 2019 om 11:44

Compleet verzinsel, oefenpotje afgelopen week niet gezien? PEC Zwolle had die rood moeten hebben, ik heb het verkeerd gezegd om de beste ter wereld te zijn bedoelde ik en dat zegt Koeman hier ook. Van Persie is nooit de beste spits van de wereld geweest.

16 januari 2019 om 11:51

Wie vond jij een betere spits dan in het jaar dat hij united bijna in zijn eentje kampioen maakte?

16 januari 2019 om 12:24

Tilburg013

Moet ik van alle spelers, die jij opnoemt, een foutje op gaan noemen? Ramos, Godin, Virgil, Chiellini en Koulibaly?

En ga je een oefenwedstrijd als meet moment nemen? Ramos, Goidn, Chiellini en Koulibaly nog nooit rood gehaald in een seizoen?

16 januari 2019 om 14:29

Het mooie is gelukkig dat Koeman zelf op get hoogste niveau heeft gespeeld en er meer verstand van heeft dan wie dan ook op dit forum.

16 januari 2019 om 10:27

Sinds wanneer wordt de kwaliteit bepaald door een prijs als je met elf spelers speelt? Voetbal is een teamsport. Messi heeft met Argentinië niets gewonnen. Maakt hem dat tot een slechte speler? Tilburg kan het gewoon niet uit zijn strot krijgen om iets positiefs over Ajax te zeggen.

16 januari 2019 om 11:45

Zeg zo vaak iets positiefs over Ajax, zoek het zelf maar op. Goede vergelijking met Messi die alles al heeft gekomen behalve een internationale prijs. De ligt speelt bij Ajax met amper concurrentie alleen PSV..

16 januari 2019 om 11:52

Het gaat erom dat jij als maatstaf neemt dat hij nog geen prijs heeft gewonnen. Dat is natuurlijk de grootste flauwekul en als jij eerlijk bent, geef je dat ook toe. Met tennis bepaalt iemands kwaliteit of hij de wedstrijd wint, maar met voetbal ben je afhankelijk van tien andere spelers. Kortom, houd de eer aan jezelf en geef toe dat je een verkeerd argument hebt gebruikt.

Enne... Ik heb nog niets positiefs van jou over Ajax gelezen maar ik laat me graag verrassen. Als ik het niet vergeet, zal ik er de volgende keer speciaal op letten. :-)
Trouwens, zoals hieronder geschreven: De Ligt heeft de Golden Boy Award gewonnen. En dat is een individuele prijs.

16 januari 2019 om 10:40

@tilburg013: Hij gaat toch ook waarschijnlijk spelen bij een topclub? En dan nog, als Ajax van Real weet te winnen, wat op dit moment niet ondenkbaar is, dan zit hij nu al bij een topclub
Bij de spelers die je noemt zitten er ook een paar die nog niet echt iets gewonnen hebben zoals Virgil. De Ligt heeft de Golden Boy award gewonnen, individueel toch een behoorlijk grote prijs.

16 januari 2019 om 11:23

Hij heeft wel een prijs gewonnen, de golden boy award.

16 januari 2019 om 11:34

Dat is ook nog een individuele.

De beste is een beetje overdreven, maar laten we hopen dat hij over 2 jaar in de top 10 staat(niet van talenten, maar gewoon op dat moment) Dan heb je als Nederlands elftal gewoon een blok met 2 cv's die bij de beste 10(met een beetje geluk zelfs beste 5) ter wereld horen, dat is dan toch wel erg lekker.
Jammer genoeg zijn er veel te veel variabelen waardoor je helemaal geen voorspellingen kunt doen over wie er in 2 jaar echt aan de top staat. Genoeg doem scenario mogelijk waarbij er bijv. opeens ernstige blessures voorbij komen(belasting in andere competities is toch wel stuk hoger dan in de ED, ook al speel je beker en CL)
De chemie tussen jouw en een bepaalde trainer of medespelers kan toch opeens tegen vallen. Laten we hopen dat het allemaal goed gaat, dan worden de wedstrijden van Oranje ook weer stuk leuker. Met een Cilessen(hij is wissel, maar de wedstrijden dat hij speelt is het toch wel erg goed), de Ligt, van Dijk, de Vrij Wijnaldum, de Jong heb je eigenlijk al een mooie basis in het centrum staan als die spelers allemaal de potentie waar maken / huidige niveau vast houden.
Dan zouden halve finales op EK en WK gewoon weer realistische doelen zijn.

Hij is de beste verdediger tegen Spanje en Brazilië maar tegen tegen minder aanspreekbare teams zoals Malta en SAN Marino vind meneer het moeilijk om zich op te laden en 100%gefocused te blijven, met als gevolg slippertjes. Daar moet hij echt nog aan gaan werken, want tegen Sao Paolo zag het er ook niet goed uit.

Ik wil hier een paar dingen over zeggen. De Ligt heeft dus al een aantal coaches enorm kunnen overtuigen. De coaches bij Ajax en bij Oranje. Bij Ajax is hij nu zelfs aanvoerder op een belachelijk jonge leeftijd en bij Oranje kiest Koeman niet voor de Vrij (waarde op de website transfermarkt = 40 miljoen Euro) en Nathan Ake (begint ook een meneer te worden in de EPL en een van de beste bij zijn club). Iedere keer dat een nieuwe coach ook voor de Ligt kiest, is weer een bevestiging dat dit een hele goede speler is. Ik zie comments hier die suggereren dat Koeman mee gaat in een soort van hosanna, maar Koeman is niet zomaar een coach. Is zelf een van de beste verdedigers van Nederland en de wereld geweest. Ik neem zijn claim wel serieus, ook omdat de Ligt inderdaad wel als een komeet omhoog geschoten is de laatste jaren en op jonge leeftijd. Heeft recent ook de Golden boy award gewonnen. Al dit soort evaluatie momenten (zoals coaches die voor een speler kiezen boven andere spelers met een bepaalde reputatie, hun aanvoerder maken, individuele awards krijgen) opgeteld wijst erop dat we naar iets speciaals aan het kijken zijn. Dus het kan kloppen wat hij zegt.

Dan nu de “maar”. Als we de claim van Koeman dus wel serieus nemen (dus naar de Ligt kijken als iemand die binnen 2 jaar de beste op zijn positie is ter wereld), dan heb ik nog een aantal bedenkingen. Dan ga ik kritisch kijken naar de Ligt en zie ik duidelijke tekortkomingen die hij zal moeten overwinnen.

De eerste is zijn snelheid. Virgil van Dijk zien velen als de beste ter wereld op dit moment. Als ik naar de snelheid van van Dijk en de Ligt kijk, dan zit daar een duidelijk verschil tussen. Dan kun je zeggen dat hij die relatieve tekortkoming kan overwinnen door zich slim te positioneren. Prima, maar het is iets waar hij altijd voor zal moeten compenseren.

Lengte. In de Eredivisie is hij lang en breed en sterk, maar als ik naar de EPL kijk dan staan daar plenty gasten van over de 1.90 te voetballen. Qua postuur is hij daar niet zo bijzonder hoor. Als het een corner is, dan komt de luchtmacht aanzetten en staan daar beesten van kerels klaar om de bal in te koppen. Ik vind het daarom ook zo knap van Nathan Ake (relatief klein) dat hij zich staande kan houden daar en scoort, maar Ake is ook echt een goede kopper en heel dapper in duels. Echter we zeggen van Ake niet dat hij de beste ter wereld zal worden. De beste kopper in de EPL is van Dijk (verdedigend) en de Ligt is nog mijlen van zijn niveau vandaan op dit gebied.

Voetballend vermogen. Willen mensen voor de aardigheid even de eerste wedstrijd tegen Duitsland bekijken? De Ligt was redelijk dramatisch aan de bal in die pot. Ik heb het niet over lange ballen die niet aankwamen, maar de basis van gewoon onder de druk uit voetballen. Lukte van geen kant en ik heb ook geregeld lange ballen van hem niet zien aankomen in andere wedstrijden. Ik ben tot op de dag van vandaag niet onder indruk van de Ligt aan de bal. Daar veranderen die pirouettes tegen Duitsland in de tweede helft van de uitwedstrijd niets aan.

Laat ik duidelijk zijn. Ik ben enorm blij met de Ligt. Man, wat hebben we een mooi centraal duo bij Oranje. Eindelijk weer (en het was tijd) iets dat kan wedijveren met dat duo Frank de Boer en Jaap Stam. Ik wil echter eerst wel eens zien hoe de Ligt week in week uit omgaat met fysiek sterkere tegenstanders, die sneller dan hem zijn en in wedstrijden met een hoger baltempo waarbij hij sneller de voetballende oplossing moet vinden terwijl hij onder druk staat.

16 januari 2019 om 14:24

De Ligt moet inderdaad sterker worden in de duels, maar zoals je zegt wordt hij daar nog niet echt in uitgedaagd. En tegen de beste spitsen van de wereld heeft hij al laten zien fysiek mee te kunnen. Zijn voetballende vermogen. Dat gaat niet alleen om ballen over zeventig meter op de stropdassen leggen he? Wat hij over het algemeen ook prima kan, daar doet een wedstrijd tegen Duitsland niets aan af. De Ligt is heel technisch voor een centrale verdediger met zijn postuur. Hij kan zelfs een man passeren en een goede voorzet geven. Hij heeft het inzicht om iemand tussen de linies te vinden. Dat is voetballend vermogen en dat zie je in de PL echt nauwelijks hoor. En op snelheid heeft hij ook getraind, waardoor hij qua topsnelheid nu een van de snelsten van Ajax is. Wendbaar zal hij nooit worden, maar op absolute snelheid win je het niet meer zo makkelijk van hem. Bij Van Dijk ziet het er, naast dat hij simpelweg nog sneller is, ook soepeler uit, waardoor het sneller en wendbaarder oogt. De Ligt moet stappen zetten om de allerbeste te worden, maar buiten duelkracht zie ik eigenlijk niets in je argumentatie waar ik het volledig mee eens ben.

16 januari 2019 om 16:48

Nee we moeten differentiëren tussen duelkracht in de lucht en over de grond. Ik vind hem dus wel goed over de grond en al zou hij initieel problemen mogen hebben in een Epl, dat zie ik hem wel makkelijk oplossen. Een in het oog springend voorbeeld van zijn kwaliteiten op dit gebied nu al, is tegen Gnabry die hij fantastisch van de bal zet, maar er zijn veel meer. De Ligt is sterk zat. Ik heb het in die alinea over hoe hij zich zal houden met name in de lucht in een competitie als de Epl. Hij is groot in de Eredivisie, maar niet zo bijzonder qua lengte in de EPL + De Ligt is een tikkeltje meer endomorf dan een van Dijk. Ondanks dat van Dijk langer is, zit die meer richting mesomorf al maakt het niet uit welk label we er precies opplakken. Het gaat hier om een gradatie verschil qua lichaamsbouw. Van Dijk is zo goed in koppen, niet alleen door zijn lengte, maar ook zijn sprongkracht en atletisch vermogen. Ik wil wel eens zien hoe de Ligt grote gasten bij corners in de EPL gaat afstoppen. Hij kan dat prima met dapperheid en sprongkracht (zoals Nathan Ake het doet), maar ik wil hem deze stap eerst wel zien maken. Als je de beste ter wereld genoemd wil worden, moet je een “man for all seasons” zijn en op alle soorten aanvallers (en verdedigers bij corners) een antwoord hebben. Dat wil ik dan nog wel eens zien hoe hij dat gaat managen.

Vanwaar die opmerking dat voetballend vermogen niet alleen om ballen over 70 meter op de stropdas gaat? Ik schrijf duidelijke “Ik heb het Niet over lange ballen die niet aankwamen”? Die lange ballen gaan veel vaker mis bij de Ligt. Dat is mij opgevallen bij hem. Het hoeft geen 100% successcore te zijn (van Dijk had ook een foute tegen Brighton in de laatste wedstrijd van Liverpool), maar het gaat nog te vaak fout naar mijn mening met de Ligt. Ik erger me daar aan in de wedstrijden dat ik hem zie. Echter waar het mij om ging is dat hij onder druk werd gezet tegen Duitsland en hij allemaal fouten ging maken. Jij kunt wel stellen dat hij x prima kan en dat wedstrijd x daar niets aan af doet. Wat hij deed onder druk viel uit de toon en in plaats van weg te wuiven zie ik als waardevolle data om te zien waar hij nog moet verbeteren.

Al die kwaliteiten die jij opnoemt verwacht ik ook van een speler die toegedicht wordt de beste op zijn positie te zijn in 2 jaar tijd. Het gaat er natuurlijk om of die kwaliteiten die jij opnoemt week in week uit in een topcompetitie gedemonstreerd kunnen worden en of ze tegen top tegenstanders ook nog steeds eruit springen of op z’n minst aanwezig zijn. Dat bepaald of iemand gewoon een goede of zelfs top verdediger is, of de beste ter wereld genoemd mag worden.

Je stelt dat hij een van de snelsten is bij Ajax nu (en na het trainen hierop). Is dat een observatie of heb je data voor die claim? Ik vind trouwens bijna alle spelers bij Ajax die vast in het eerste elftal spelen niet bijzonder snel zijn. Ik mis echte snelheid op de vleugels en zelfs de spitspositie. Noem mij nu eens eens speler van Ajax op die indrukwekkend is qua snelheid? Tadic is niet super snel, Ziyech ook niet of de backs zelfs. Gewoon wel aardig, maar niets bijzonders internationaal bezien. Dus ik vind je benchmark keuze niet zo relevant. Het Ajax team op zich, dat er vaststaat, is niet bijzonder snel. Als ik kijk naar hoe Timo Werner toch vrij makkelijk van de Ligt zie weglopen, dan zijn er nog wel meer spelers internationaal die dat kunnen. Dat zal je bij een van Dijk minder hebben en het is ook relevant om die te noemen want die wordt op dit moment gezien als een van de beste ter wereld, zo niet de beste. Maar zoals ik al aangaf, dit valt te compenseren door goede positionering. Frank de Boer was ook niet de snelste. Ik wil wel zien dat hij dit probleem structureel kan ondervangen voordat ik hem de beste van de wereld noem. Ik wil dat mijn verdedigers zo foutloos mogelijk spelen en niet voor verrassingen komen te staan als een aanvaller die ineens vrij voor de goal komt te staan omdat hij sprint duelletje wint van mijn centrale verdediger.

Een beetje voorbarige uitspraak van Koeman mede tav.zijn aanvoerder bij Oranje. Overigens, de beste centrale verdediger betekend nog niet de natuurlijke leider van een Europese topteam en dat heeft VvD inmiddels onomstotelijk bewezen. Dat de Ligt een Europese centrale topverdediger in aanleg wordt bestaat zondermeer geen twijfel. In record tempo stijgt het Nederlandse elftal weer tot de elite van het mondiale voetbal, met een uitzonderlijke arsenaal van wereldtalenten over de Europese voetbalvelden.

Op dit moment ken ik geen betere verdediger dan Matthijs de Ligt. Ik denk serieus dat hij op dit moment al de beste is

16 januari 2019 om 13:32

Dat mag je denken uiteraard maar vooralsnog houd ik het op Virgil mede gelet op de zwaardere competitie en de wekelijkse topniveau die van Dijk laat zien. De Ligt laat nog niet een consistent durende indruk achter op hoog niveau en dat is gezien zijn leeftijd en ervaring niet meer dan logisch. Afhankelijk van zijn verdere ontwikkeling kan hij binnen enkele jaren uitgroeien tot de wereld-elite van centrale verdedigers.

Als je dan met de twee beste centrumverdedigers ter wereld nog geen hoofdtoernooi zal winnen dan weet ik het ook niet meer.

16 januari 2019 om 13:40

Je moet het liefst in elke linie top hebben. Servië had meen ik ook op een gegeven moment een goede verdediging, maar is er niet heel ver mee gekomen.

Cillessen zit bij Barca, maar is niet de nr 1. Ik wil een keeper die week in week uit de nr 1 is bij een topclub.

Op het middenveld missen we nog een type Edgar Davids. We zijn nu bezig met iemand als de Roon die het prima deed trouwens, maar als die meer en meer getest gaat worden, dan zal wel duidelijk gaan worden waarom hij bij Atalanta speelt en niet Juventus. De Jong is prima en kan wereldtop worden, maar hij moet dat eerst bewijzen bij een topclub in Europa. Wijnaldum blijft voor mij een grillige speler. Tegen Frankrijk fantastisch, tegen Duitsland weer niet veel bijzonders. Ondanks dat hij bij Liverpool vast op het middenveld speelt, ben ik niet zo overtuigt van hem bij Oranje. Het komt wel lekker uit dat we Depay in de spits hebben (geen echt target man, maar iemand die zelf ook uitzakt en mensen diep stuurt) waardoor je beter met dynamische spelers op 10 kunt spelen dan met creatieve immobiele spelers (zoals Sneijder). Dat derde doelpunt tegen Duitsland thuis is een mooi voorbeeld.

Depay is nu eens een speler die misschien wel beter voor Oranje speelt dan zijn eigen club. Zijn ook plenty spelers waarbij het andersom was in de geschiedenis. Dat is wel lekker. Echter Depay kon het niveau United niet aantikken en zelfs bij Lyon is hij soms wissel. Hij verspeelt veel ballen en mist geregeld kansen. Hij is nog geen wereldtop naar mijn mening. Backs en buitenspelers zijn zeker geen wereldtop bij Oranje.

Het is dus allemaal niet zo geweldig. In 1998 hadden we Frank de Boer en Jaap Stam als centraal duo, maar ook toppers op goal, op het middenveld en in de aanval. Kwamen ook niet verder dan halve finale en verlorens zelfs de troostfinale. Misschien dat je een prijs kunt pakken door als Griekenland te spelen in 2004, maar Koeman begint nu al meer aanvallend te voetballen en kijk hoe we meteen 2 om de oren kregen tegen Duitsland uit. Toen Koeman begon speelde hij verdedigt tegen Portugal en toen wonnen we met 3-0. Ja als we het zo gaan doen, dan winnen we heel misschien een EK of WK, maar ik heb geen idee of hij terug wil naar die verdedigende formule. Ik denk dat wanneer we aanvallend voetballend, we in elke linie nog tekort komen om een prijs te pakken, want zelfs in de verdediging vind ik de back posities vrij zwak.

16 januari 2019 om 14:30

Maar hoezo kom je dan tekort? Je krijgt er twee om de oren tegen Duitsland, maar maakt daarna gelijk. Met mazzel weliswaar, maar dat aspect lijkt in dit team goed te zitten. En tegen Frankrijk speel je net zo aanvallend en speel je een team weg dat bijna op elke positie een betere heeft. Het EK vindt niet nu plaats, maar over anderhalf jaar pas. Dan speelt dit team dus al lange tijd in een vaste samenstelling en zitten de toptalenten van nu bij een topclub. We hoeven Het EK niet direct te winnen, maar als deze trend wordt doorgezet dan heeft Oranje denk ik wel de formule om erg ver te komen. Een prima keeper op doel - het beste cv duo ter wereld - talentvolle backs die hopelijk stappen gaan zetten deze jaren - een solide middenveld met in De Jong (en nog een paar talenten die er achter zitten) een toekomstige wereldtopper - en een dynamische aanval met grote talenten. Het recept voor aanvallend, dynamisch, krachtig voetbal. Precies wat past in deze tijd. Ik ben juist optimistischer om met deze groep een prijs te pakken dan toen alles om Sneijder en vervolgens Robben draaide.

16 januari 2019 om 16:55

Omdat als je hoog staat, je vatbaarder bent voor de counter die je zo kan afstraffen. Het gaat er trouwens om dat je compact staat. Dit kan ook hogerop, maar vereist een hele goede discipline en is moeilijker uitvoerbaar. De beste wedstrijd van compact en hoger staan was Nederland tegen Colombia thuis in een vriendschappelijke pot voor het WK 2014. Dat is misschien de beste wedstrijd van Oranje van het laatste decennium.

Je zag dus tegen Duitsland dat we wilden voetballen en 2 om de oren kregen. Van de 10 keer maak je maar 1 of 2 keer gelijk. Die dag was zo’n dag, maar anders verlies je hem en een volgende keer kan het kwartje de andere kant opvallen. Het gaat in het voetballen om het uitsluiten van risico's, zodat je winstkans steeds meer toeneemt. Het omgekeerde kun je ook zien. Thuis tegen Duitsland zag je een goed team het spel willen maken, druk zetten, maar toch met 3-0 verliezen. Tegen Belgi㫠ook met een counter achtige goal op 1-1 gekomen. Tegen Portugal wonnen we met 3-0 door toe te slaan vanuit verdedigende posities. Teams die ons aanvielen en dan kun je toeslaan. Als je zelf het spel wilt gaan maken, dan heb je kwaliteits spelers nodig die het ook redden in de 1 vs 1 bij uitbraken en dergelijke. Nu hebben we een goed centraal duo, maar de backs zijn niet super goed. Kijk naar PSV tegen Spurs en zie hoe die Koreaan Son onze Mercedes Denz een flinke oorwassing gaf. Ik vond DD wel een heerlijke aanvallende back, maar aanvallen binnendoor gaan hem tegen goede voetballers nog niet goed af . Blind op een back positie verdedigend en bij hoog staan is en blijft een tricky. Ik wil Blind wel eens zien tegen Engeland tegen een Sterling en als Nederland hoog staat en het spel probeert te maken. Dat is een heel ander verhaal dan wanneer Nederland zoals tegen Portugal meer verdedigend speelt zodat er makkelijker rugdekking gegeven kan worden en compact spelen makkelijker is. Je kunt wel compact en hoog staan, maar dan dan moet de organisatie perfect staan en dan nog kan in een sprintduel Sterling later starten en nog Blind verslaan om dan veel gevaar te stichten.

@frankrijk, die lieten zich inzakken en liet Nederland komen. Was een pracht pot, maar dat was zeker niet louter voetballend vermogen van Nederland hoor.

Ja, we hebben nog even tot aan het EK, maar nu heeft Nederland de aandacht getrokken en dan gaan andere teams ook op je instellen. Ik zit te wachten totdat teams misbruik gaan van Dumfries binnendoor en het gebrek aan snelheid van Blind (als we hoog gaan staan).

Je stelt dat we niet het EK direct hoeven te winnen, maar de post waar ik op reageerde stelt dus wel zoiets. Lees maar: “als je dan met de twee beste centrale verdedigers ter wereld nog geen hoofdtoernooi zal winnen dan weet ik het ook niet meer.” Dat is waar ik op reageerde.

Engeland is een uitstekende test trouwens om onze back positie te testen. Rashford en Sterling op de flanken. Interessant.

Ik snap nooit die tijd gerelateerde opmerkingen. Ik zie het sommige journalisten ook soms zeggen. Zoiets als “moderne voetballer” of dat een speelstijl van deze tijd is. De speelstijl die ertoe doet is degene die de kans maximaliseert om te winnen. Als dat betekent tegen de stroom invaren en dingen anders doen dan de tegenstanders, dan is dat ook prima van mij.

@optimistischer om met deze groep een prijs te pakken dan met Sneijder en Robben. Tja, we stonden in een WK finale met ze. Robben open kans op Casillas, of gaat liggen na overtreding van Puyol toen hij doorbrak of als die overtreding op Elia wel gefloten wordt, waardoor die counter niet ontstond en dus het Spaans doelpunt dan is het anders. Weet ook vrij zeker dat we de penalties zouden winnen. Hadden toen allemaal spelers die ze namen voor hun club. Ik vind je optimisme mooi en ik zeg altijd: Griekenland werd EK kampioen in 2004 (met een hele strakke verdedigende organisatie), dus je kunt heel veel bereiken met gebrekkige spelers kwaliteit. Maar als je spelers kwaliteit zeker niet tot de beste behoren, dan zul je een strakke organisatie moeten neerzetten. Of zeer verdedigend spelen (makkelijker, zoals tegen Portugal), of bij hoog staan, de zaken heel compact houden en heel gedisciplineerd zijn (moeilijker, zoals we tegen Colombia deden voor WK 2014). Mijn inschatting is dat we het EK niet gaan winnen met hoog staan. Hoe makkelijk we er ook 2 om de oren kregen tegen Duitsland....

16 januari 2019 om 13:49

Om een WK of EK te winnen heb je niet genoeg aan alleen de twee beste centrumverdedigers van de wereld... daar komt net iets meer bij kijken.

16 januari 2019 om 14:23

Ik vind de Ligt nog te veel foutjes maken. Als hij echt beter wil worden moet hij naar een grotere competitie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Vitesse143
2.Ajax1314
3.PSV1311
5.Willem II12-1
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

164 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Barcelona 5 1 1 0
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Spaanse pers trekt massaal dezelfde conclusies over Frenkie de Jong

Frenkie de Jong komt er na de wedstrijd tussen Granada en Barcelona (2-0) een stuk genadiger van af dan veel van zijn ploeggenoten. De Spaanse media kennen hem niet allemaal een...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 22 september
Frank de Boer raakt Josef Martínez mogelijk kwijt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren