Salah schiet Liverpool naar winst in jubileumduel Van Dijk

Liverpool is er zaterdagmiddag na twee nederlagen op rij weer in geslaagd om een wedstrijd te winnen. Na de nederlagen tegen Manchester City en Wolverhampton Wanderers in de FA Cup werd het vijftigste duel van Virgil van Dijk in dienst van the Reds met 0-1 gewonnen. Mohamed Salah werd doordat hij een zelf verdiende strafschop benutte de matchwinner en geeft Liverpool zodoende voor even een voorsprong van zeven punten op Manchester City. Een tiental van Southampton boekte tegelijkertijd een belangrijke overwinning op Leicester City, terwijl Burnley de degradatiekraker tegen Fulham won.

Brighton & Hove Albion - Liverpool 0-1
Fabinho begon vanwege een aantal blessures achterin niet naast Georginio Wijnaldum op het middenveld, maar nam plaats in het hart van de defensie. De Braziliaan stond na tien minuten spelen bijna aan de basis van de openingstreffer: een diepe bal werd echter net niet benut door Roberto Firmino, die twee minuten eerder ook al een voorzet van Andy Robertson net niet binnen wist te tikken. Liverpool had verder moeite om een weg te vinden door de hechte defensie van de thuisploeg, waar Davy Pröpper en Jürgen Locadia wederom in de basis begonnen. Xherdan Shaqiri kreeg met een klein halfuur op de klok nog de beste kans van het eerste bedrijf, maar zijn kopbal verdween naast het doel van David Button.

Waar Liverpool in de eerste helft er nauwelijks in slaagde om er doorheen te komen, was het niet lang na de onderbreking toch raak. Martín Montoya werkte Salah onderuit in de zestien, waarna de Egyptenaar de penalty er zelf onberispelijk in schoot. Acht minuten later werd Brighton ook gevaarlijk, maar een schot van Pascal Groß kon tijdig onschadelijk worden gemaakt door Fabinho. Een knal van Locadia dwong Alisson vervolgens om in actie te komen en aan de overkant liet Firmino na om het duel definitief in het slot te gooien. In de slotfase kwam er doordat Brighton op jacht ging naar een treffer meer ruimte tot de bezoekers, maar Liverpool wist hier ondanks een enorme kans voor Salah niet van te profiteren. Die misser bleek in de blessuretijd nog bijna een dure toen Locadia het eindstation van een veelbelovende aanval leek te worden. Doordat Trent Alexander-Arnold er echter net tussen kon komen werd de Nederlander niet meer gevaarlijk.

Leicester City - Southampton 1-2
Met een vroege strafschop brak Southampton de ban: na contact tussen Nampalys Mendy en Shane Long benutte James Ward-Prowse de daaropvolgende penalty in de tiende minuut. Weinig leek te lukken bij Leicester en dus was het voor Southampton niet moeilijk om de voorsprong vast te houden. De opdracht leek lastiger te worden toen Yann Valery in minuut 45 zijn tweede gele kaart kreeg, maar verrassend genoeg werd het in de blessuretijd van de eerste helft nog 0-2 door Long na opnieuw matig verdedigen van Mendy. Na een klein uur bracht Wilfred Ndidi de thuisploeg evenwel terug in de wedstrijd op aangeven van Ricardo Pereira. Leicester had in de tweede helft een enorm overwicht aan balbezit, maar Southampton trok de voorsprong over de streep.

Crystal Palace - Watford 1-2
Patrick van Aanholt had een basisplaats bij Crystal Palace, dat met een 1-0 voorsprong aan de thee ging. Craig Cathcart werkte de bal zeven minuten voor tijd in eigen doel na een scrimmage. Verder ging de eerste helft gelijk op en werd Crystal Palace geconfronteerd met het uitvallen van keeper Vicente Guaita, die werd vervangen door Wayne Hennessey. Halverwege de tweede helft werd Hennessey uitgerekend door Cathcart gepasseerd: de maker van het eerdere eigen doelpunt stond bij de tweede paal klaar om raak te koppen na een corner van José Holebas. Kort na een grote misser van James McArthur voor de thuisploeg besliste Tom Cleverley het duel in het voordeel van Watford.

Burnley - Fulham 2-1
Fulham kwam in de degratiekraker tegen Burnley al snel op fraaie wijze op voorsprong. André Schürlle kreeg na nog geen twee minuten spelen namelijk de ruimte om een lange bal van Denis Odoi te controleren en volleerde het leer vervolgens fraai achter Tom Heaton. Daarmee was het geluk van de bezoekers echter ook meteen opgebruikt, want door twee eigen doelpunten in drie minuten tijd ging het halverwege de eerste helft helemaal mis. Joe Bryan werkte eerst een voorzet van de zijkant achter zijn eigen doelman, waarna Odoi met het hoofd Sérgio Rico eveneens passeerde. The Cottagers probeerden daarna wel weer langszij te komen en Calum Chambers raakte met een kopbal zelfs de lat. Doordat er echter niet meer gescoord werd blijft Fulham onder de degradatiestreep staan, terwijl Burnley door de overwinning wat lucht krijgt en naar de vijftiende positie stijgt.

Cardiff City - Huddersfield Town 0-0
Huddersfield, met Terence Kongolo op de bank, was in de eerste helft wat beter dan Cardiff. Aan beide kanten ontbrak het echter aan kwaliteit in de afrondende fase. Bij Cardiff leek men meer bezig met discussiëren met de arbitrage dan met het creëren van kansen; de thuisploeg vroeg na een kwartier tevergeefs om een penalty en het publiek reageerde vervolgens boos op iedere beslissing die uitviel in het nadeel van Cardiff. Dertien minuten voor het einde van de wedstrijd leek men de zo begeerde penalty te krijgen na een vermeende overtreding op Joe Ralls, maar arbiter Lee Mason trok zijn besluit in na overleg met zijn assistent. Het spel bleef van beide kanten ondermaats en in de gehele wedstrijd was er slechts één schot op doel, van Huddersfield.

Vind jij dat Liverpool het verdiende om te winnen?