‘Ik kan geniale dingen doen, maar soms gaat een makkelijke bal fout’

Donderdag, 17 januari 2019 om

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Ragnar Oratmangoen, de kwikzilverachtige spits van TOP Oss.

Door Gijs Freriks

Hoewel Oratmangoen ontevreden is over zijn doelpuntenproductie van dit seizoen (één treffer) is de twintigjarige wel de speler van TOP Oss die in het vorige kalenderjaar de meeste assists gaf in de Keuken Kampioen Divisie: acht stuks. Zo bereidde hij in de eerste speelronde een treffer van Hüseyin Dogan tegen MVV Maastricht (0-2) voor en bracht hij later driemaal Bryan Smeets in stelling, tegen achtereenvolgens SC Cambuur (1-3 verlies), FC Twente (1-2 winst) en Jong AZ (1-3 winst). Op 2 november volleerde Oratmangoen tegen FC Eindhoven (2-0) zijn eerste van het voetbaljaar tegen de touwen. Er moeten meer doelpunten volgen.

“Ik ben van origine een middenvelder, maar baal er wel van dat ik zo weinig gescoord heb. Een doelpunt en vier assists is gewoon te weinig en daar moet ik in investeren. Ik besef dat de buitenwacht mij niet als een middenvelder ziet en bij aanvallers wordt er vooral naar statistieken gekeken.” Oratmangoen werd twintig jaar geleden geboren in Oss en begon met voetballen bij amateurvereniging SV TOP. Via TOP Oss kwam hij vervolgens op elfjarige leeftijd in de gecombineerde jeugdopleiding van TOP en NEC terecht. In juni 2017 tekende hij een contract voor drie jaar bij de club uit Nijmegen.

Oratmangoen draaide vervolgens met het eerste elftal mee in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Hij scoorde in een aantal oefenwedstrijden, maar kwam in de competitie geen minuut in actie. “Het was voor mijn gevoel goed gegaan en toen ik terug werd gezet naar Jong NEC, vond ik dat heel lastig. Ik ging daarna ook door een mindere periode. Ik haalde mijn niveau niet meer op de trainingen en speelde niet zoveel wedstrijden. Gelukkig wilde Oss mij na een stageperiode van twee weken huren. Dat was voor mij een optie om aan spelen toe te komen.”

In achttien wedstrijden leverde Oratmangoen twee doelpunten en vier assists af en trainer Klaas Wels wilde hem dan ook graag behouden. “Ik wist dat TOP me terug wilde hebben. Ze zeiden dat ik de gehele voorbereiding mocht blijven.” Oratmangoen hoopte stiekem op een kans bij NEC, maar die bleef uit. “Ze haalden een paar nieuwe spelers en dan weet je dat het lastig wordt. In een goed gesprek met Jack de Gier vertelde hij dat het verstandiger was om minuten te maken dan om het hele seizoen niet aan de bak te komen. Vervelend, want ik had een ander plan voor ogen, maar ik wist ook dat ik goed zou komen te zitten bij Oss.”

Hoe kijk je terug op de eerste seizoenshelft?
“Ik denk dat we heel tevreden kunnen zijn. Niemand had vooraf waarschijnlijk gedacht dat we nu vijfde zouden staan, maar we wisten dat we kwaliteit hadden. We trainen ook erg hard en die aanpak werpt zijn vruchten af. De coach zag dat Oss de laatste jaren veel tegengoals kreeg in de laatste tien minuten of het laatste kwartier. Hij wil dat je een wedstrijd nooit op conditie verliest. Alle kansen voor de tegenstander moeten zoveel mogelijk worden uitgebannen. Daarom wil hij dat wij fitter zijn en zijn de trainingen ook zwaar en lang. Maar je merkt wel dat je tijdens wedstrijden meer kan geven.”

Oratmangoen heeft doorgaans een basisplaats in het Frans Heesen Stadion. Het talent deed in 2018 in 36 competitiewedstrijden mee, maar werd ook het vaakst gewisseld van al zijn ploeggenoten: 16 keer. Dit seizoen maakte Oratmangoen pas vier keer de negentig minuten vol in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik ben blij dat ik elke wedstrijd in de basis sta, maar natuurlijk wil je de negentig minuten vol spelen. Ik word vaak in de laatste minuten gewisseld. Dan valt er een verdediger in om de overwinning binnen te slepen of komt er toch een frisse aanvaller voor mij in de plaats met wie je op de counter nog iets kan doen. De trainer haalt mij er sneller uit dan Dogan. Dat heeft denk ik te maken met rendement, want Hüseyin kan er altijd nog eentje inschieten. Dan denkt een coach ook sneller: ‘die laat ik staan’.”

Klaas Wels zei in december in het Brabants Dagblad dat hij ‘dik tevreden’ over jou is. Hij zei ook: “Ragnar kan fantastisch voetballen, maar als het simpel moet, gaat het weleens fout.” Ben je het met die kritiek eens?
“Ik ben een speler die veel op gevoel doet. Ik kan soms geniale dingen doen, maar soms gaat een makkelijke bal inderdaad fout. Daar moet ik aan werken. Ik moet ervoor zorgen dat mijn ondergrens zo hoog mogelijk komt te liggen en dat ik stabieler ga spelen. Het is misschien ook iets jeugdigs, want ik zit nog niet heel lang in het seniorenvoetbal. In de jeugd kon ik ook de ene keer een vier halen en de andere keer een acht.”

Oratmangoen hoopt het seizoen met TOP Oss goed af te sluiten en keert in de zomer in principe terug in De Goffert. Intensief contact met NEC heeft hij momenteel niet: “Ze komen af en toen bij een wedstrijd kijken, maar ze laten mij gewoon mijn ding doen en mij focussen op Oss. Het is ook niet nodig om nu hele gesprekken te voeren met NEC. Als ze toch meer informatie over mij willen hebben, dan weten de technisch directeuren elkaar wel te vinden.”

‘Ik heb het Juventus van een aantal jaren geleden altijd onthouden’

Voetbalzone interviewde in november Klaas Wels, de trainer van TOP Oss. Dat artikel kun je hier teruglezen.Lees artikel

Je verlengde jouw contract bij NEC in juni tot 2022. Technisch directeur Remco Oversier noemde jou een ‘kind van de club’. Voelt dat voor jou ook zo?
“Ik speel daar al mijn hele leven dus het is logisch dat zoiets snel wordt gezegd. Maar het feit dat ik al van kleins af aan rondloop bij NEC, geeft de doorslag niet. Voor de fans is het leuk dat er een eigen opgeleide jongen in het team zit, maar ik krijg er niet sneller een basisplaats door. In de toekomst hoop ik natuurlijk wel een vaste waarde te worden bij NEC, iets wat ik eigenlijk voor dit seizoen al hoopte. Ik moet bij Oss ervaring opdoen, vaster worden in mijn spel en NEC overtuigen. Zodat ze straks denken: ‘nu kan hij wel basisspeler worden’.”

Ten slotte: je hebt samengespeeld met Arnaut Danjuma Groeneveld. Maakt het jou trots om te zien hoe ver hij het heeft geschopt?
“Ja. Ik heb het met de jonge jongens van NEC en TOP Oss ook veel over hem gehad. Hij is toch een mooi meetpunt voor ons. Hij is van de Keuken Kampioen Divisie naar een grote club (Club Brugge, GF.) gegaan en speelt Champions League-voetbal. Door hem beseffen we dat we allemaal dichter bij zijn dan we denken. Ik gun hem alles en het is hartstikke mooi wat hij allemaal meemaakt. Wat ik zelf wil bereiken in mijn carrière? Finales spelen in de Champions League, het WK en EK. Dat zijn mijn dromen. Maar het belangrijkste is dat ik alle potentie uit mijn carrière ga halen.”

Naam: Ragnar Oratmangoen
Geboortedatum: 21 januari 1998
Club: TOP Oss
Sterke punten: dribbel, wreeftrap, inzicht

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Opta blikt vooruit: Vitesse sterk in Arnhem, Jaap Stam is terug en de Brabantse Derby
Meer video's

Poll

Denk jij dat Ragnar Oratmangoen volgend seizoen doorbreekt bij NEC?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

7 reacties (laatste reactie door nec77)

Onbegrijpelijk dat die in Oss speelt dit seizoen en niet in Nijmegen. Was in de voorbereiding bij NEC een van de beteren.

17 januari 2019 om 09:28

Hij was inderdaad een van de beteren in de voorbereiding, maar ik denk niet dat hij veel kansen had gekregen dit seizoen bij Nec. Bovendien had hij waarschijnlijk bij NEC in een slechtlopend elftal ook niet het verschil kunnen maken. Wat dat betreft is dit seizoen als een bepalende speler bij TOP Oss waarschijnlijk veel beter voor zijn ontwikkeling geweest dan wanneer hij niet verhuurd was geweest en doordat hij dit seizoen nu draait in Oss zal hij volgend jaar in de voorbereiding bij NEC ook een hele andere status hebben dan dit seizoen.

17 januari 2019 om 15:58

Had ook echt gedacht dat hij bij de eerste 4 middenvelders zou horen. Maar De Gier koos anders, en zijn keuzes zijn vrijwel nooit goed uitgevallen dit seizoen... Volgend seizoen hoort hij er gewoon zeker bij. Oss staat ook echt een stuk boven NEC helaas, zegt ook wel wat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

TOP Oss

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Jong AZ10-2
18.TOP Oss8-10
19.Jong PSV7-9
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie

0 fans
21 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Na het wegvallen van Alexis Sánchez, zoekt Internazionale naar aanvallende alternatieven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren