Update: Müller blijft twee duels geschorst na overtreding op Tagliafico

Maandag, 4 februari 2019 om

Thomas Müller en Maximilian Wöber zijn door de UEFA voor twee wedstrijden geschorst voor hun rode kaarten in de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Bayern München afgelopen december (3-3). Daarnaast legt de UEFA Ajax een boete op van twintigduizend euro voor het gooien van projectielen op het veld. Bayern krijgt een boete van achtduizend euro opgelegd vanwege het afsteken van vuurwerk.

Wöber kreeg een rode kaart vanwege een harde overtreding op Leon Goretzka, terwijl Müller van het veld werd gestuurd door scheidsrechter Clément Turpin vanwege een charge op Nicolás Tagliafico. Door de schorsingen mogen beide spelers de komende twee Europese duels niet in actie komen. Wöber, die in verband wordt gebracht met een transfer naar Sevilla, mist zodoende het tweeluik met Real Madrid als hij bij Ajax blijft.

Müller moet de wedstrijden tegen Liverpool aan zich voorbij laten gaan. De 29-jarige aanvallende middenvelder annex aanvaller erkende na afloop van het duel dat hij fout zat en zocht de kleedkamer van Ajax op om zijn excuses aan te bieden. “Het was natuurlijk niet bewust”, aldus de Duits international. Tagliafico zei na afloop dat dergelijke incidenten nou eenmaal plaatsvinden op het voetbalveld en accepteerde de excuses.

“Het was een lange bal in de lucht en Müller wilde de bal met zijn voet uit de lucht halen", memoreerde Tagliafico. "Ik deed op dat moment mijn hoofd naar beneden. Ik wist dat er een klap ging komen. Het was geen opzet, maar het gebeurde. Zoiets gebeurt soms. Gelukkig kon ik doorspelen, al had ik wat hoofdpijn. Ik heb wel vaker klappen op mijn hoofd gehad. Je wilt niet van het veld af, helemaal niet in zo’n wedstrijd."

Update 4 februari 16.53 uur - Müller blijft twee duels geschorst na overtreding op Tagliafico
De schorsing van twee wedstrijden in de Champions League blijft staan voor Thomas Müller. De middenvelder van Bayern München kreeg een directe rode kaart in het duel met Ajax (3-3) na een overtreding op Nicolás Tagliafico. De speler ging in beroep bij de UEFA, maar dat heeft niets uitgehaald. Müller blijft voor twee duels geschorst en mist de dubbele ontmoeting met Liverpool in de achtste finales van het miljardenbal.Gerelateerd

Meer sportnieuws

76 reacties (laatste reactie door gl)

Terecht, niet te veel wedstrijden maar ook niet te weinig. Precies goed.

11 januari 2019 om 11:10

Waarschijnlijk zit Ajax er toch niet mee in zijn maag, met deze twee wedstrijden. Deze rode kaart was ik even vergeten in de overweging Wober te laten gaan. Dacht dat ie tegen Real een goede, langere extra kracht evt in de verdediging zou kunnen zijn, bij evt kleine voorsprong o.i.d., maar is inderdaad toch geschorst. Vind het wel een sympathieke kerel verder, geen zeur op de bank lijkt me. Wat dat betreft zou ik hem houden. Maar niet ten koste van veel, zoals 12 miljoen ;-)

Terechte straffen. Muller was een stevige en onbesuisde actie. Alleen heeft nog nooit eerder rood gehad en liet meteen oprecht merken dat het geen opzet was. En die boetes. Is voor beide clubs niet leuk maar word waarschijnlijk nog contant afgetikt

11 januari 2019 om 11:09

Muller liet merken dat het geen opzet was? Volgens mij was die nog verbaasd toen die rood kreeg

11 januari 2019 om 11:15

Heat of the moment. Na de wedstrijd was hij schuldbewust en is hij nog in de kleedkamer van Ajax geweest om zijn excuses aan te bieden. Dat doe je niet als je iemand bewust zijn hoofd eraf trapt.

11 januari 2019 om 11:18

Nee als jij met een totaal onbedoelde actie rood krijgt ga je gelijk toegeven en een handje geven aan de scheids.

Müller is echt wel schuldbewust dat hij niet handig is geweest, maar op het moment van rood zien reageert iedereen verbaasd. Wel een beetje inleven op iemands emoties.

11 januari 2019 om 11:36

Maar zelfs als je met een onbedoelde actie iemand bijna onthoofd, zou je wel vooral je mogen ontfermen over het slachtoffer dan protesteren tegen de terechte rode kaart.

11 januari 2019 om 12:31

Muller keek ook alleen maar naar de bal. Toen hij Tagliafico raakte zag je meteen dat hij dat niet express deed. Hij accepteerde die rode kaart ook gewoon.

4 februari 2019 om 17:26

En als je in een auto iemand helemaal kapot rijdt omdat je niet op het verkeer let dien je dan ook een lagere straf te krijgen omdat je die persoon niet gezien had?

Juist ja....

4 februari 2019 om 17:59

Meneer daniel: iets met appels en peren.....

4 februari 2019 om 18:03

En dan nog proberen er onderuit te komen door in bezwaar te gaan bah bah

4 februari 2019 om 20:12

FR_JC dit lijkt me gewoon een prima metafoor van Daniel alleen je krijgt wel degelijk een lagere straf in het verkeer bij geen opzet vs. opzet. En dat lijkt me ook terecht.

Dat Muller maar 2 potten krijgt is natuurlijk hilarisch

11 januari 2019 om 10:57

Hilarisch dat hij evenveel krijgt als Wober. Die van Muller veel dommer, ook al is het zonder opzet. Buiten dat zal Ajax er toch niet veel last van hebben aangezien Wober toch weggaat.

11 januari 2019 om 11:08

Onzin, dat van wober had zomaar een enkelbrekertje kunnen zijn. Dat van Muller was zoals je zegt zonder opzet en dat moet zeker meegenomen worden in de beoordeling. Voor beiden 2 wedstrijden lijkt me redelijk logisch.

11 januari 2019 om 11:13

Heb het nog even teruggekeken, maar het is een afschuwelijke aanslag.

Vind het vergelijkbaar met zonder te kijken en zonder vaart te minderen een kruising oversteken. Als je dan iemand raakt, kun je bij de rechter ook niet zeggen dat het niet de bedoeling was.

Twee wedstrijden is echt te weinig. Intentie doet er toe, maar zulke roekeloosheid moet ook gewoon bestraft worden.

11 januari 2019 om 11:28

Ja maar noppen in je gezicht of noppen op je enkels is toch een groot verschil... De kans op vervelend letsel is in het gezicht natuurlijk veel groter en dus ondanks dat Muller dit volgens mij niet express deed, lijkt mij een hogere straf dan wober wel redelijk.

11 januari 2019 om 11:31

GL, als ik jouw (en La Papillon's) reacties zo even lees, is Muller zijn overtreding erger dan die van Bouaouzan.

Onhandig en gevaarlijk. Zoals je zelf al zegt, voor de intentie krijgt hij niks, voor de roekeloosheid twee wedstrijden.

11 januari 2019 om 11:36

Oxxis, De schop van Muller had ook zomaar een zware hersenschudding kunnen zijn. Je kan wel zeggen dat het geen opzet is maar naar mijn idee is dat even erg want je steekt je poten hoog het niemandsland in. Erg lomp om te denken dat je niemand kan raken.

11 januari 2019 om 12:43

Goodold11, daarom zeg ik toch ook dat 2 wedstrijden voor beide heren prima is? 2 wedstrijden voor het gevaarlijke spel van Muller, 0 voor intentie. Wober maakt een iets minder harde overtreding, maar zet wel bewust een sliding in waar de kans is dat hij ook de speler raakt (waarmee ik niet zeg dat hij dit expres doet). Dus ook 2 wedstrijden is een terechte straf

11 januari 2019 om 13:14

Dat hele gezeik over intentie is sowieso onzin. Er zijn bijna geen tackles waarbij een speler een andere speler kreupel wil trappen. Bovendien kan een scheidsrechter of tuchtcommissie daar nooit rekening mee houden. Wel goede straffen, al hadden beide spelers wat mij betreft nog wel een wedstrijd extra mogen hebben, want het waren allebei overtredingen waarbij de gevolgen erger hadden kunnen zijn voor de slachtoffers.

11 januari 2019 om 13:33

@oxxis

En die van Muller had zomaar ernstige levenslange schade toe kunnen brengen. Het is lachwekkend dat beide straffen even zwaar worden beoordeeld en ik vraag me ten zeerste af of een speler van bijvoorbeeld AEK niet een veel zwaardere straf had gekregen.

11 januari 2019 om 17:54

Die van Wober was misschien een enkelbreker, en daar had ik toch wel 3 wedstrijden voor verwacht. Die van Muller was bijna een nekbreker, en daar had ik ook wel meer dan 2 wedstrijden voor verwacht.

11 januari 2019 om 11:00

Hoezo? Uiteindelijk is dat gewoon ontzettend ongelukkig. Het is in feite gevaarlijk spel, zonder opzet. Ook mag er wel meegenomen worden dat hij vrij weinig kaarten krijgt en nooit rood heeft gehad.

11 januari 2019 om 11:06

Helemaal mee eens, waar wober een tackle inzet die wel bewust was wil muller de bal hoog opvangen alleen heeft die totaal niet gezien dat er een speler loopt...

11 januari 2019 om 11:31

Had taglia veel aan gehad als hij een oog was kwijtgeraakt of andere schade aan het hoofd.
Ook al is het zonder opzet, risico nemen op die hoogte is gewoon ronduit belachelijk en onbesuisd. Dus vind ik dat daar zwaarder aan getild zou moeten worden.
En zeker een ervaren iemand als Muller had zich daar bewust van moeten zijn.

11 januari 2019 om 11:37

Als je zo een bal probeert aan te nemen, midden op het veld, waar de bal ook nogal enige tijd onderweg is, dan kun je er vanuit gaan dat er inmiddels meer spelers zijn gearriveerd. Omdat zo quasi onnozel te doen en je handen wassen in onschuld, gaat er bij mij niet in. Ondanks dat je wel of niet weet dat er een speler loopt neem je gewoon een behoorlijk risico.

Dat vervolgens meegenomen wordt dat hij niet vaak kaarten krijgt is terecht, maar dat zou het verschil moeten zijn tussen 5 of 7 wedstrijden. Maar dat is mijn mening.dit moet hem ook tot nadenken zetten, en met 2 wedstrijden zeg je eigenlij k dat hij zonder na te denken en onbezonnen mag blijven voetballen.

11 januari 2019 om 11:49

Datzelfde argument kan je opbrengen bij Wöber, wat als Goretzka zijn enkel had gebroken? Uiteindelijk vind ik dat intentie de belangrijkste maatstaf moet zijn, met daarna ernst van de blessure. Als we potentieel risico echt meenemen, kan je voor elke tackle wel rood geven, omdat elke wel een been kan breken.

Terechte straffen, beiden misschien niet bedoeld maar konden wel allebei schade aanrichten. Weet alleen niet of Wober als hij naar Sevilla gaat de schorsing meeneemt voor de Europa League?

11 januari 2019 om 10:59

Er staat dat de spelers de komende twee Europese duels niet in actie mogen komen, dat geldt dus ook voor de Europa League lijkt mij.

11 januari 2019 om 11:20

Ja die neemt hij mee

Komen beide spelers goed mee weg. Beide overtredingen waren zeker 3 wedstrijden schorsing waardig.

Ligt het aan mij, of is er inmiddels elke Europese wedstrijd wel sprake van een boete? Toch makkelijk verdienen voor de Uefa..

11 januari 2019 om 11:03

Als de supporters van Ajax zich zouden gedragen, zou Ajax ook niet na elke Europese wedstrijd een boete krijgen.

11 januari 2019 om 11:48

Ze zijn al jaren heel makkelijk met het geven van boetes. Maar het is niet zo dat de Uefa de supporters stimuleert zich te "misdragen". De boetes hebben de clubs toch echt aan de eigen supporters te danken. Ik vind bijvoorbeeld fakkels zeker sfeer verhogend, maar ik snap dat het verboden is, omdat men vaak denkt met een brandende fakkel te gooien.

Müller was puur bezig om de bal aan te nemen. Geen enkele opzet. In mijn ogen geen rode kaart, wel een stevige charge. Geel was op zijn plek geweest. Wöber daarentegen was een te sliding waarbij hij te laat kwam. Deze kon hij wel geven.

11 januari 2019 om 11:03

Serieus?

Geen opzet, maar levensgevaarlijk. Net zo goed rood.

11 januari 2019 om 11:04

Muler was pure opzet, hij wist 100% dat de linksachter van Ajax zich in die ruimte zou bevinden. Elke voetballer van beetje niveau hier, weet heel goed dat spelers in bepaalde ruimte bevinden.
Want als hij wist dat Tagliafico niet in de ruimte zou komen, dan liet hij de bal doorstuiteren om daarna snelheid te maken.

11 januari 2019 om 11:09

Helemaal eens met Le Papillon. Het is op dat niveau volstrekt ondenkbaar wat Müller deed. Grote en heel gevaarlijke fout. Waardeloze beslissing van de Uefa.

11 januari 2019 om 11:14

Pure opzet? Muller heeft nog nooit een smerige overtreding gemaakt en is op en top professional. Dan ga je niet bij een 1-1 stand tegen 10 man de groepswinst op het spel zetten door iemand tegen zijn hoofd te schoppen. Het is vergelijkbaar met de rode kaart die Nani een paar jaar geleden tegen Real Madrid kreeg. Geen opzet, maar dusdanig hoog been dat het een zeer gevaarlijke situatie oplevert.

"want als hij wist dat Tagliafico niet in de ruimte zou komen, dan liet hij de bal doorstuiteren om daarna snelheid te maken."

Ik begrijp eerlijk gezegd niet eens wat je hiermee bedoelt, Tagliafico kopt de bal terug naar de centrale verdediger.. Het is nou ook niet zo dat hij een gevaarlijke aanval eruit haalde, Tagliafico (linksback nota bene) was net over de middenlijn en heel Bayern stond op eigen helft.

Met alle respect, maar dit is misschien wel de domste reactie die ik ooit heb gelezen. Twee wedstrijden schorsing lijkt me op z'n plaats.

11 januari 2019 om 11:25

Daviddein,

Aan jou reactie merk ik dat je nog nooit op een sportveld hebt gestaan en rustig achter je computer wat Fifa speelt en beetje op voetbalzone reageert.

Als hij zeker wist dat Tagliafico niet zijn ruimte zou komen, dan had hij de bal niet als een achterlijke idioot aan proberen te nemen. Hij moest dit doen, omdat hij wist dat Tagliafico in de ruimte zou staan met het risico van dien.

En oordelen omdat Muller dit nooit zou doen is belachelijk. HIj zit niet goed in zn vel onder de nieuwe coach, misschien keer extra frustratie. Zijn allemaal dingen die mee spelen.

11 januari 2019 om 11:33

Le papillen, en aan jou reactie te zien heb jin misschien wel oo het sportveld gestaan maar iig niet op een voetbalveld want je reactie slaat echt nergens op. Wat is volgens jou de ruimte dan? De hele zijkant of wat want eigenlijk zou je dit dan nooit kunnen of mogen doen want misschien staat er wel iemand in de ruimte? Dat dit onbewust was kan elk weldenkend persoon wel zien. Was het slim zeker niet, was het rood absoluut. Maar hoe jij het omschrijft raakt kant nog wal

11 januari 2019 om 11:40

Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Ik denk inderdaad ook dat Muller wist dat Tagliafico zich daar ergens bevond en met een soort van laatste actie de bal probeert te behouden. Ik denk alleen niet dat het zijn bedoeling was om hem vol te raken. Hij nam alleen wel dat risico. Wober had volgens mij wel de bedoeling om hem vol te raken, dus ik kan de vergelijkbare straffen wel begrijpen. Overigens straft de Uefa volgens mij altijd vrij laag. Ze willen natuurlijk niet dat spelers de halve CL niet meer kunnen doen.

11 januari 2019 om 11:42

Muller is inderdaad z'n type speler die was verdwaasd over het veld doet en quasi onnozel overkomt tijdens het voetbal. Wat mij persoonlijk irriteert is dat zulke mensen grotere risico's mogen nemen en daar volgens jou mee weg mogen komen met geel. Hij is een speler op het hoogste niveau, hij neemt on/bewust een risico en dat moet bestraf worden. Dat hij vervolgens door z'n verleden 5 wedstrijden krijgt i.p.v. 7 wedstrijden kan ik inkomen. Maar dit qausi onnozele gedrag goedkeuren doordat hij volstrekt onnodig en op een rare plek op het veld een dergelijk risico neemt gaat er bij mij niet in.

11 januari 2019 om 12:19

Ik voetbal zelf wekelijks en ik heb nog nooit zo'n overtreding gemaakt, of gemaakt zien worden. Maar als er een hoge bal komt probeer je die wel eens zo aan te nemen. Aangezien je de aanname goed wil uitvoeren, blijf je zo lang mogelijk naar de bal kijken. Hierdoor kan het zijn dat je je tegenstander niet gezien hebt.. Dat jij er gelijk van maakt dat het bewust was, zegt meer over jou.

11 januari 2019 om 12:23

Daviddein, je hebt geen enkel besef wie ik ben en welk niveau ik speel. Maar ik weet dat iederen met een beetje gevoel voor ruimte en inzicht heeft. Je heel goed voelt waar een tegenstander zich bevindt.
Spelers met heel veel kwaliteit komen niet vaak in botsingen of rare overtredingen. Meestal degene waar het allemaal net iets te snel voor gaat, daar gebeuren deze situaties mee.

Nigel de Jong tijdens WK 2010, was ook neit bewust zeker?

11 januari 2019 om 12:48

Het maakt ook geen bal uit op wat voor niveau je speelt en wie je bent.. je hoeft er niet eens verstand van voetbal voor te hebben. Als je een beetje gezond verstand hebt zie je dat Müller alleen maar oog voor de bal had. Maar jij speelt op suuuuper hoog niveau, dus je weet het beter...

11 januari 2019 om 13:20

Met de ervaring die Müller heeft, had hij hetzij moeten zien dan wel weten waar Tagliafico was, hetzij er rekening mee moeten houden dat er een speler van Ajax ook voor die bal zou gaan. Voorwaardelijke opzet dus.

11 januari 2019 om 13:27

Leuke vergelijking met de Jong, want dat is inderdaad dezelfde situatie. Toen was het een schande en is de reputatie van Nigel zwaar beschadigd, terwijl het enige verschil is dat Muller atletischer is en zijn voet 20 centimeter hoger plaatst.

11 januari 2019 om 11:09

Ah oke dus zo zijn de regels volgens jou?

Dus als iemand de ander bijna z'n kop van z'n romp torpedeert maar het was uiteindelijk niet bewust dan kom je er met geel van af...

En van Wober was gewoon net zo goed een zeer terechte rode kaart, geen twijfel over mogelijk.

11 januari 2019 om 11:23

Whut? Waren natuurlijk beide 100 procent terechte rode kaarten. Hoe kun je nou in hemelsnaam zeggen dat Müller geel had moeten hebben? Of het nou bewust wat of niet, als je iemand vol in z'n gezicht kickt is het rood, zeer gevaarlijke en onbesuisde actie: de reglementen zijn hier vrij duidelijk in.

13 januari 2019 om 15:02

Múller enkel bezig om de bal aan te nemen?/ Hij wist precies waar Tagliafico zich bevond, dus rode kaart terecht. 2 wedstrijden is bizar weinig voor dat vergrijp

Het wordt tijd dat we ons eens gaan gedragen mannen. We zetten de club voor joker.

Mooi, dan speelt hopelijk (en waarschijnlijk) James tegen Liverpool indien hij dan weer volledig fit is. Niks tegen Müller, maar James is dan toch net wat beter en in deze wedstrijden kan hij het bestuur hopelijk ook overtuigen om hem definitief over te nemen van real.

Dit is een win voor Bayern. Wat Muller laatste tijd presteert is schandalig, hopelijk start James gewoon en laat hij Bayern dansen naar de kwart finales.

Zou het juridisch verschil maken als het woord projectielen vervangen wordt door objecten. Ik wist niet dat plastic bekers bier en aanstekers projectielen zijn. Vuurwerk daarentegen.

11 januari 2019 om 11:50

"een projectiel is een voorwerp dat door een kracht wordt afgeschoten of weggeslingerd. Het doel van het afschieten van projectielen is meestal om iets of iemand (het doel) zo te raken dat het doel wordt uitgeschakeld (vernietigd, beschadigd, of gewond of gedood)."

Technisch gezien is elk gegooid voorwerp dus een projectiel als het wordt gelanceerd met het doel om iemand te raken. Of dat nou een plastic bierbekertje of een vuurpijl is.

11 januari 2019 om 11:59

Ik vind het trouwens te prijzen als je iemand met zo'n bierbekertje weet te raken. Objecten als aanstekers en munten kan je ook iemand vrij veel pijn mee doen, vraag maar aan Rio Ferdinand.

11 januari 2019 om 12:10

Waagplein, inderdaad is het begrip projectiel een breed bevatten begrip, volgens encyclopedie. Kogels, bom, granaten, patronen, torpedo's en natuurlijk plastic bekers. Zwaar overdreven om die bekertjes en aanstekers anders te noemen.

11 januari 2019 om 12:12

Niet te vergeten molotovcocktails.

Ik vind de straf voor Müller precies goed. Duidelijk niet de intentie gehad om Tagliafico te blesseren. Maar de overtreding op zich is ernstig genoeg voor twee wedstrijden schorsing. Dan maar beter opletten de volgende keer.

11 januari 2019 om 14:05

Kijk het fragment nog een keer :https://www.voetbalzone.nl/social_item.asp?uid=14...
Kom je nogsteeds tot dezelfde conclusie?

Loopt het onderzoek van de Uefa naar de ongeregeldheden in Athene dan nog? Hier wordt enkel gesproken over de wedstrijd tegen Bayern..

Wóber terechte schorsing.
Müller hilarisch lage schorsing voor die bewuste karatetrap, had hier toch echt 5/6 wedstrijden verwacht.

Ik neem aan dat hij in beroep ging omdat het te weinig wedstrijden waren?

On: Belachelijk dat hij maar 2 wedstrijden krijgt voor deze bizarre overtreding. De overtreding van Wober vind ik al 3 a 4 waard, laat staan deze.

4 februari 2019 om 17:58

Ach stel je niet zo aan ja het was lomp maar meer niet. Maak het niet groter dan het is. Er was totaal geen opzet bij of iets

Zogenaamde excuses van Muller, maar wel in beroep gaan tegen de terechte straf. Nogal tegenstrijdig.

De straf zou verdubbeld moeten worden.

4 februari 2019 om 17:57

Wat is daar precies tegenstrijdig aan? Helemaal niks volgens mij

4 februari 2019 om 18:08

Als hij echt spijt had, zou hij niet in beroep gaan.

4 februari 2019 om 19:05

Nou het een hoeft het ander niet uit te sluiten hoor

Pff ook nog in beroep gegaan. Zal wel kwestie baat het niet schaadt het niet zijn geweest, maar hij mag blij zijn met zijn twee wedstrijden. Blijf het een ongelofelijk roekeloze actie vinden en de straf is m.i. te laag.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4137
2.AZ4131
4.PSV3116
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper170
D. TadićAanvaller177
N. TagliaficoVerdediger163
D. BlindVerdediger160
L. MartínezVerdediger162
H. ZiyechMiddenvelder165
Q. PromesAanvaller1510
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Red Bull Salzburg 11 0 0 0
2018/2019 Sevilla 7 0 2 0
2018/2019 Ajax 8 0 1 0
2017/2018 Jong Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 22 1 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik moest vier dagen in een hotel blijven, niemand mocht het weten’

Maximilian Wöber kwam medio 2017 bij Ajax terecht, al duurde het avontuur in Nederland niet al te lang voor de Oostenrijkse verdediger. De mandekker vertrok in januari van dit jaar op...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 16 december
Zlatan Ibrahimovic keert niet terug bij AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren