Van Bommel looft Luuk de Jong: ‘Antoine Griezmann, die doet dat ook’

Vrijdag, 11 januari 2019 om

PSV raakte afgelopen zomer qua basiskrachten alleen Joshua Brenet en Santiago Arias kwijt. Luuk de Jong, Jeroen Zoet en Steven Bergwijn werden met een overgang naar het buitenland in verband gebracht, maar kozen uiteindelijk tot tevredenheid van Mark van Bommel voor een langer verblijf in Eindhoven. Tijdens het WK in Rusland maakte de voormalig assistent-bondscoach van Australië zich al sterk voor het behouden van het drietal.

Van Bommel stuurde De Jong, Zoet en Bergwijn een appje vanuit Rusland. “En ik heb ze daarna ook gebeld. Die drie zijn zo belangrijk voor hoe wij willen spelen”, benadrukt de oefenmeester van PSV vrijdag in het Algemeen Dagblad. “Kijk maar eens hoe Luuk als spits altijd terugverdedigt op de controlerende middenvelder van de tegenstander. Dat zie je verder amper spitsen doen in Europa.”

Antoine Griezmann, die doet dat ook”, noemt Van Bommel de aanvaller van Atlético Madrid als voorbeeld. “Luuk is zó’n teamspeler, dat zit diep in hem. En hij is ook slim. Begin dit seizoen kreeg hij veel kritiek. Vond ik totaal onterecht. Het is soms niet altijd even gestyleerd bij hem. Maar wat hij doet, is superfunctioneel.” PSV kwam dit seizoen in slechts één Eredivisie-duel niet tot winst, uit bij Feyenoord (2-1), maar de voorsprong op Ajax bedraagt slechts twee punten. De strijd om de landstitel wordt dan ook een krachttoer.

Van Bommel weet dat het een realiteit is dat Ajax meer geld heeft dan PSV. “Maar daar moet je dan inventief mee omgaan. Sinds 2000 pakt PSV wel veel vaker de titel. Hoe ik het zie dat Maximilian Wöber misschien voor twaalf miljoen euro weggaat en bij ons Nicolas Isimat-Mirin voor drie ton? Isimat had nog maar voor een halfjaar een contract, hè. Wij lezen ook de bedragen in de kranten, maar wij zijn daar verder niet mee bezig. Wij kijken gewoon naar onszelf.”Gerelateerd

43 reacties (laatste reactie door constant kante)

Atletico is in zijn geheel een verdedigende machine. Griezman is daar onderdeel van en hoort bij de tacktiek.

11 januari 2019 om 08:56

Luuk de Jong hoort ook bij de tactiek

11 januari 2019 om 09:07

Zeker maar het is geen uitgesproken kwaliteit. Koppen is zijn kwaliteit niet het druk zetten op een controleur.

11 januari 2019 om 09:09

Druk zetten is ook geen kwaliteit maar een tactische keuze hé.

11 januari 2019 om 09:14

Ja klopt zeg ik ook. Maar vind de tekst overkomen alsof vanuit griezman zef komt en niet vanuit de tacktiek.

11 januari 2019 om 09:27

Druk zetten moet je willen en is vaak een instelling van een speler. Daarbij moet je een conditie hebben van een beest. Want De Jong kan dit vaak gewoon 90 minuten volhouden. Dat vind ik wel een kwaliteit

11 januari 2019 om 09:42

Vind ik niet een instelling van de speler. Als ik als trainer wil dat de jong druk zet op die linie dan doet hij dat. Als ik niet wil dat hij dat doet dan doet hij dat niet. Doet hij dat wel dan gooi ik hem gelijk uit de selectie.

11 januari 2019 om 10:40

wve

En daarom ben jij ook nooit trainer geworden van een elftal. De gedachte dat je als trainer puur op een autoritaire manier jouw wil op alle individuele spelers en dus het team kunt opleggen is een hardnekkig misverstand. Zo werkt dat niet.

12 januari 2019 om 10:37

Inderdaad, je kunt een stylist als van persie beter niet vermoeien met druk zetten. Op die manier vernietig je zo'n type speler.

11 januari 2019 om 09:29

het is toch wel een kwaliteit dat hij het ook doet? Genoeg spelers die toch de speler laten lopen of niet mee terug verdedigen ook al is dat de tactiek.
Als een speler altijd blijft doorgaan tot het laatste is dat toch wel een kwaliteit.

11 januari 2019 om 09:35

Nou ik vind het toch een soort van kwaliteit. Je ziet zat spitsen die het niet doen. Dolberg en Huntelaar b.v. zie je het veel minder doen. De vraag die je daar dan wel weer aan kan stellen gaat dat verdedigen niet ten koste van je scherpte voor in.

11 januari 2019 om 10:15

Komt omdat ajax anders druk zet dan psv. Ajax zet veel meer druk dan psv.

11 januari 2019 om 10:46

wve

Nee, PSV zet 'anders' druk dan Ajax, dat wil dus niet zeggen 'meer' of 'minder'. Het is vooral gewoon anders, zoals je zegt.

11 januari 2019 om 12:00

@constant Kante

mee eens. het moet een wisselwerking zijn tussen de coach en de spelers en geen dictatorschap van de coach

ik vind dat als je als trainer Luuk de Jong vergelijkt met Antoine Griezman , dat je dan eens naar een oog specialist moet gaan. Altletico is 10 x meer een gesloten elftal en op elkaar ingespeeld dan Psv, Tuurlijk staan ze 1e momenteel, maar Ajax is op alle fronten nog actief en heeft een veel hoger niveau dan Psv. tweede seizoenshelft ga je dat ook terug zien in resultaten. Maar dit is typisch Mark uitspraak. We zullen het over een aantal wedstrijden wel zien.

11 januari 2019 om 09:32

Selectief lezen tot kunst verheven mag ik wel stellen denk ik.

11 januari 2019 om 09:34

Hoi Nicolle, heb je de tekst gelezen of roep je maar wat? Ik zou ook de voorgaande artikelen over van Bommel even lezen. Spreekt namelijk alles tegen wat je hierboven zegt.

Om de transfers van Isimat en Wober te vergelijken is natuurlijk wat scheef, maar het wordt voor ons wel tijd om de selectie naar een hoger plan te tillen. Geen Isimats, Ramselaars en Luckassens meer, amaar juist iets meer betalen voor grotere talenten. Dat moet kunnen als we in de zomer een paar klappers maken. Als je dat niet doet ben ik bang dat Ajax op gegeven moment niet meer bij te houden is.

11 januari 2019 om 09:50

@valceryn
Ik verwacht dat het wel meevalt met Ajax die niet meer bij te houden is. Dat wordt al jaren geroepen, omdat ze meer geld hebben, maar PSV presteert gewoon altijd net zo goed.

11 januari 2019 om 10:26

Ja ik denk dat ook wel gaat meevallen,ajax heeft idd veel meer geld dan Psv.
Maar je kan zakken vol met geld hebben,maar de absolute toppers willen niet naar Nederland komen.en blijven clubs zoals Ajax en PSV vissen in een vijver die daar net onder zit en daar kan PSV financieel gezien goed in meekomen.

11 januari 2019 om 10:49

PSV kan Ajax, financieel, grotendeels al een paar seizoenen niet bij houden. Sportief is dat vooralsnog niet te merken geweest. Op korte termijn kan dat veranderen, als Ajax nu drie jaar kampioen wordt, ver komt in de CL en PSV de CL niet haalt.

Maar op de langere termijn gaat ook dat dan vanzelf weer veranderen en komt er daarna weer een periode waarin Ajax financieel in zwaar weer komt en PSV dan weer de overhand krijgt. Conjunctuur. Geen enkele dynastie duurt eeuwig.

11 januari 2019 om 11:09

Dat PSV goed presteert ligt ook aan het feit dat de organisatie gewoon staat als een huis en een realistischere coach had, waar het bij Ajax vaak rommelde achter de schermen en naievere coaches had. Maar waar ik op doel is dat Ajax inmiddels haar salarisplafond een (paar?) miljoen hoger heeft liggen, wat de deur opent naar betere spelers, zoals Tadic. Ajax kan het zich ook inmiddels veroorloven om voor bedragen waar wij basisspelers voor halen, reserves te halen. Als De Ligt en Frenkie straks vertrekken voor de bedragen die je overal leest, dan zullen ze dat alleen maar meer doen. Wij hebben sportief meer prijzen gepakt laatste jaren, maar dat houdt je niet vol als het gat blijft groeien. Daarom is het in mijn ogen van groot belang dat wij deze zomer ook weer eens een klapper maken, en kunnen investeren in de categorie Sanchez, Lozano, Tadic. Want die extra CL miljoenen die Ajax gaat krijgen maken het er voor ons niet makkelijker op.

11 januari 2019 om 12:23

@constant kante

PSV kan Ajax financieel gezien inderdaad niet bijbenen en sportief wel. Jij geeft aan dat het sportieve aspect ook nog niet te merken is, maar dat dit op korte termijn kan veranderen.

Ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit snel zal veranderen. Voornamelijk omdat de Eredivisie gewoon een hele matige competitie is. PSV loopt weer ver voor op de andere 16 ploegen. Ajax zal dus de komende jaren in 2 wedstrijden het verschil moeten maken, namelijk PSV uit en PSV thuis. In Eindhoven is het daarnaast altijd een wedstrijd op zich, ookal zou Ajax veel meer kwaliteit hebben.

Van de overige clubs hebben beide ploegen (op Feyenoord in de kuip na) niet veel te vrezen. Ik denk dat het een trend kan worden dat je gewoon 90+ punten nodig gaat hebben om kampioen te worden.

11 januari 2019 om 12:35

Valceryn

"maar waar ik op doel is dat Ajax inmiddels haar salarisplafond een (paar?) miljoen hoger heeft liggen, wat de deur opent naar betere spelers, zoals Tadic. Ajax kan het zich ook inmiddels veroorloven om voor bedragen waar wij basisspelers voor halen, reserves te halen. Als De Ligt en Frenkie straks vertrekken voor de bedragen die je overal leest, dan zullen ze dat alleen maar meer doen. "

Ja, klopt wel wat je zegt. Dat zeg ik namelijk ook. Als dit zo door gaat en Ajax jaarlijks 60 miljoen+ bijschrijft aan inkomsten CL voetbal en dezelfde woekerwinsten blijft incasseren op de transfers, dan wordt het gat met Psv, dat er nu al is, nóg verder vergroot. En dan is het inderdaad te verwachten dat PSV het, op termijn, ook sportief niet meer kan bolwerken tegen Ajax. Bovendien komt in dat scenario ook het moment dichterbij dat Ajax dan het PSV talent Dante Rigo gaat verleiden om naar Ajax te komen, en worden mogelijk ook andere topspelers van PSV gehaald. Ik sluit dat absoluut niet uit.

Maar waar ik op doel is dat hoe groot dat gat met Ajax voor PSV nu ook wordt, ook dat zal geen oneindig en eeuwig verhaal worden. Noem het hoe je het wilt noemen, maar geen dynastie bestaat voor eeuwig. Wet van de remmende voorsprong, of wat dan ook, maar het leidt geen enkele twijfel dat na een periode van hegemonie van de ene club, de andere club onherroepelijk weer de overhand krijgt. Dus, waar zijn die zorgen voor nodig? Ik heb ze niet.

Mensen zijn denk ik vergeten (en sommigen die wat jnger zijn weten dit waarschijnlijk niet eens), maar er zijn tijden geweest dat PSV de woekerbedragen ontving voor de verkoop van haar spelers en Ajax het met mindere bedragen moest doen. En na die periodes kreeg Ajax weer de overhand. En zo gaat die pendule heen en weer. Simpel zat.

PSV komt echt daarna dan weer boven drijven.

12 januari 2019 om 10:42

Met blijvend goed beleid kan je wel lang op eenzame hoogte komen, zie bayern. Velen zeggen al dat ajax als t zo doorgaat die kant op gaat. Internationaal natuurlijk mooi, maar als Feyenoord en PSV niet meer kunnen aanhaken, is tvoor de nationale competitie funest.

Prima trainer maar deze vergelijkingen moet hij niet gaan maken

11 januari 2019 om 10:33

Beetje onzinnig. Het ligt er maar aan op welk vlak je ze vergelijkt. Hij zegt niet dat ze allebei even technisch zijn en net zo goed kunnen voetballen. Hij vergelijkt alleen de werklust die ze beide in een wedstrijd stoppen. Ik kan bijvoorbeeld ook Roel van Velzen en Messi met elkaar vergelijken op basis van hun geringe lengte. Dan bedoel ik niet dat ze allebei precies hetzelfde zijn.

11 januari 2019 om 11:45

Van velzen valt weer in een andere categorie dan messi.

Luuk de Jong en Bergwijn belangrijk voor de speelwijze van dit Psv? Ja, dat geloof ik ook wel. Maar waar Jeroen Zoet dan zo belangrijk is 'voor de speelwijze van Psv' daar heb ik echt geen idee van. Misschien dat Mark dat in het stuk uitgelegd heeft, dat zou kunnen, maar ik zou zelf echt niet weten waar die belangrijkheid van Zoet hem dan in zit.

11 januari 2019 om 12:17

Misschien in het coachen, begrijpen van de speelstijl en het aansturen van de rest van de jongens? En bij Zoet bedoelt hij denk ik ook gewoon puur de kwaliteit. Zoet of Room is al een hele verschil. Maar inderdaad, tactisch heeft een keeper vaak niet veel invloed. Tenzij je een uitstekend meevoetballende keeper hebt.

11 januari 2019 om 12:25

Skede

"misschien in het coachen, begrijpen van de speelstijl en het aansturen van de rest van de jongens? En bij Zoet bedoelt hij denk ik ook gewoon puur de kwaliteit."

Zou kunnen, dat laatste. Maar dat ben ik dan volledig oneens met Mvb. Kwalitatief vind ik Zoet echt nog steeds ondermaats. Ondanks zijn geweldige seizoen vorig jaar.

Maar ik heb jarenlang elke thuiswedstrijd achter zijn doel gestaan. Zoet is absoluut geen voorbeeld van een 'coachende keeper'. Sommigen hebben dat nu eenmaal, van nature, anderen zoals Zoet niet. Ja soms maakt hij zich weleens druk als een verdediger een fout maakte, maar echt coachen en aansturen is gewoon niet het ding van Zoet.

En hij zal de speelstijl best goed begrijpen maar dan snap ik alsnog niet wat dan die cruciale rol is van hem persoonlijk. Maar nogmaals, kan best dat MvB dat in het stuk in het AD het wél uitlegt, maar dat het hier niet overgenomen is. Ik heb het stuk in AD niet gelezen.

Gaat die Van Bommel nou Luuk de Jong vergelijken met Antoine Griezmann!? Het zal best dat het een toptrainer gaat worden, maar, dit soort kolder lezende, heeft hij dan toch nog een héle lange weg te gaan. Ff serieus zeg!

11 januari 2019 om 10:59

JMPR, het gaat om de manier van verdedigen.

11 januari 2019 om 12:17

Ga je nou echt bewust een vergelijking niet begrijpen omdat je leest wat je wilt lezen? Dit soort kolder lezende, heb je nog een hele lange weg te gaan. Ff serieus zeg!

Oh Zelfs Markje gaat selectief doen, sinds 2000 hebben wij vaker gewonnen dan Ajax... Blablabla, en daarvoor?
Noag even het verschil in internationale prijzen benoemen? Oh nee want dat is weer niet in het voordeel van de eigen parochie.
Zeg er ook even bij dat de portemonnee van Ajax pas de laatste jaren is gaan groeien..
Verder ook niet bezig met de bedragen die Ajax krijgt?
Zou ik toch maar wel doen. AJAX is de enige directe concurrent en zoals het er nu uitziet gaat AJAX einde van het seizoen minimaal 200 miljoen bijschrijven. Als je dat afzet tegen de veertig van PSV, waarvan ze nu al op voorhand geld voor twee transfers gebruiken, is het wel een groot verschil aan het worden. Als Ajax de kans krijgt financieel nog verder uit te lopen kan PSV in de zeer nabije toekomst weleens de traditionele nummer twee worden.
Dus ik zou wel degelijk rekening houden met wat AJAX doet.
Daarnaast Luuk met Antoine vergelijken geeft ook aan dat van Bommel een rare kijk op spelers heeft. Ook al heeft hij het alleen over het meeverdedigen.
Ken spitsen in de kkd die dat ook doen, kun je hem ook mee vergelijken, dus wel een beetje selectief.

11 januari 2019 om 16:50

Persoonlijk vind ik 2000 een heel goed moment om een grens te trekken, net zoals 10, 25 of 50 jaar dat is, snap niet dat mensen zich druk maken over een periode die een ander benoemd.

11 januari 2019 om 23:20

Ik vind Luuk de Jong een nuttige speler voor Psv . Zeker taktisch.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

187 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 PSV 26 21 2 0
2017/2018 PSV 28 12 1 0
2016/2017 PSV 32 8 4 0
2015/2016 PSV 33 26 2 0
2014/2015 PSV 32 20 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dumfries bijt van zich af: ‘Die hebben niet zoveel verstand van voetbal’

Denzel Dumfries vindt niet dat hij momenteel in een mindere fase zit. De verdediger van PSV, die afgelopen zomer sc Heerenveen inruilde voor de huidige koploper van de Eredivisie, speelt in...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 24 maart
Ajax hoopt vóór de Champions League-duels met Juventus tot een akkoord te komen met Barcelona over Matthijs de Ligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren