‘Dat appje van Ten Hag doet me enorm goed, we hebben een speciale band’

Zaterdag, 12 januari 2019 om 22:16Chris Meijer • Laatste update: 22:16

BOLTON - Een aantal dagen geleden verscheen op het Instagram-account van Chris David een video, waarin te zien was hoe hij in een testwedstrijd voor Bolton Wanderers tegen Nottingham Forest de bal op een winderig veld in de kruising wist te jagen. Het is een glimp van wat de 25-jarige aanvallende middenvelder nog altijd kan. De voormalig jeugdinternational loopt momenteel stage bij the Trotters en hoopt daar een contract af te dwingen. Een dienstverband in Engeland zou het einde van een enigszins moeizame zoektocht naar een nieuwe club betekenen.

Door Chris Meijer

David arriveerde op tweede kerstdag in Engeland en liet voor de jaarwisseling een goede indruk achter, met een doelpunt in een testwedstrijd tegen Blackburn Rovers. Daardoor wilde Bolton Wanderers hem graag terugzien in januari. Vorige week wist David andermaal het net te vinden in een proefwedstrijd en voorlopig traint hij met de eerste selectie mee. Hij hoopt op korte termijn van de Engelse club te horen of ze met hem verder willen. “Als je ziet waar ik vandaan kom, is het natuurlijk fantastisch dat ik weer in de Championship kan spelen. Ik ken deze competitie al een beetje van mijn tijd bij Fulham, dit zou een geweldige kans zijn”, vertelt David in gesprek met Voetbalzone. De aanvallende middenvelder stond eerder tussen 2013 en 2015 onder contract bij het Engelse Fulham. Hij speelde uiteindelijk tien wedstrijden voor the Cottagers, waarin hij goed was voor één doelpunt en één assist. Na een dienstverband van twee jaar liet Fulham hem transfervrij naar Go Ahead Eagles vertrekken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Another 90 minutes???? Another Goal?? Turning the game into a win with 10 men the second half???? #boltonwanderers #trial #2games2goals #godislove @officialbwfc

Een bericht gedeeld door Christopher David (@chrisdavid30) op

Maakten je eerdere ervaringen in Engeland de stage bij Bolton makkelijker?
“Ik wil niet zeggen dat het makkelijk is geweest. De wedstrijden die ik hier heb gespeeld, waren met de Onder-23. Dat is minimaal het niveau van de Keuken Kampioen Divisie. Toen ik in 2013 naar Engeland ging, begon ik ook in de beloftencompetitie. Ik wist daardoor al wat ik kon verwachten en hoe die spelers zijn. Het was wel weer wennen, omdat ik een tijdje niet in Engeland heb gespeeld. Iedere training voel ik mezelf steeds fitter worden, ook omdat de trainingen anders zijn dan ik Nederland. De tijd in Engeland zal ik nooit vergeten, ik heb er goede herinneringen aan overgehouden. Voor iedere voetballer is het een droom om ooit in de Premier League te spelen. Uiteindelijk is het mijn droom en mijn doel om dat weer te bereiken.”

Voelt het als bevestiging dat deze stageperiode goed verloopt?
“Ik heb nooit aan mezelf getwijfeld, ik weet dat ik het kan. Alleen heb ik een platform nodig om dat te laten zien. Ik sta voor alles open, of dat nu Nederland of het buitenland is. Ik wil gewoon weer lekker voetballen, iedere week mijn ding kunnen doen en laten zien wat ik kan. Voetballen verleer je niet, dat zie je aan de wedstrijden die ik hier speel en de goals die ik hier maak. Dat is een bevestiging naar mezelf toe, van: Chris, je kan het nog.”

David zat de afgelopen zes maanden zonder club, nadat zijn contract bij FC Utrecht afgelopen was. “Ik trainde daar bij het eerste, maar speelde mijn wedstrijden bij de beloften. Daar kijken clubs ook naar, zeggen ze. Kwaliteiten gaan alleen niet weg, zo zeg ik altijd. Het is aan de clubs, of ze een speler als ik erbij willen hebben en kunnen gebruiken”, vertelt de middenvelder. Eind december trainde David ook mee bij MVV Maastricht, maar die proefperiode in Maastricht brak hij in goed overleg met trainer Ron Elsen af voor de stage bij Bolton Wanderers. “MVV wilde ook dat ik meeging op trainingskamp, maar dat moest ik afzeggen omdat ik naar Bolton ging. Ik heb die kans gegrepen, want ik denk dat zo’n kans in mijn situatie niet zomaar weer voorbij komt. Er zijn ook andere clubs die zich melden, voor mij is wachten op de juiste club en uitdaging.”

David houdt vier spelers van Crystal Palace van zich af in zijn periode bij Fulham.

“Aanbiedingen uit Australië en Azië heb ik laten lopen, dat zijn eerder landen waar ik op termijn misschien wil gaan afbouwen. Er waren wel clubs die me direct een contract wilden aanbieden, maar dat was niet interessant genoeg voor mij. Die aanbiedingen kwamen dan voornamelijk uit exotische landen, waar ik op dit moment nog niet naartoe wil. Er zaten landen tussen die in financieel opzicht wel interessant waren, maar in sportief opzicht niet”, stelt de geboren Amsterdammer. “Ik ben nog jong en heb nog een hele carrière voor me, dus ik heb genoeg tijd om weer naar de top te gaan. Dat moet stap voor stap, dus daarom heb ik besloten daar ‘nee’ tegen te zeggen. Het is nu aan mij om de juiste keuze te maken. Het belangrijkste is dat ik wedstrijden ga spelen, het is in mijn situatie niet ideaal om ergens naartoe te gaan waar een trainer je als veertiende of vijftiende man wil.”

“Het lastigste als speler is natuurlijk om geen club te hebben, op een blessure na misschien. Het blijft in je hoofd spoken, omdat je geen zekerheid hebt. Ik heb een goede naam, spelers en trainers praten altijd positief over mij. Dan ga je er wel over nadenken als je zonder club zit. Clubs gaan toch vragen waarom je zonder club zit, het is lastig om opgepikt te worden. Ik denk dat ik een versterking kan zijn voor veel clubs. Maar ja, ik kan me niet laten zien. Het enige dat je kan doen, is hopen op het beste en uitkijken naar een telefoontje”, gaat David verder. Afgelopen zomer hield hij een tijdje zijn conditie op peil bij FC Twente, de club waar hij de jeugdopleiding doorliep. “Natuurlijk was een contractaanbieding ook een mogelijkheid. De trainer zag daar uiteindelijk niets in. Twente blijft gewoon een hele mooie club en zal altijd in mijn hart blijven, wat er ook gebeurt.”

De korte periode bij FC Twente volgde op een jaar bij FC Utrecht, waar David uiteindelijk geen minuut in het eerste elftal speelde. “Persoonlijk is dat tegengevallen, natuurlijk. Je wilt in het eerste spelen en laten zien wat je kan. Natuurlijk heeft de trainerswissel impact gehad, maar daar wil ik niet alle schuld op afschuiven”, doelt hij op het vertrek van Erik ten Hag naar Ajax. De 48-jarige oefenmeester werkte met David samen in de jeugd van Twente. Ondanks dat hij destijds nog revalideerde van een zware knieblessure, haalde Ten Hag David van Go Ahead Eagles naar de Domstad. “Ten Hag is een fantastische trainer en een speciale man. Voor mij persoonlijk is hij een van de beste trainers die ik heb gehad. Ik ben ervan overtuigd dat hij in Europa een toptrainer zal worden. Het is geen verrassing dat hij het nu goed doet bij Ajax. Misschien had het wat tijd nodig, maar dat is niet zo gek. Hij stuurde me toevallig deze week nog een appje, waarin hij schreef dat clubs hem konden bereiken als ze wilden weten wat voor persoon ik ben en dat ik hem altijd kon bereiken als er iets is. Dat doet me enorm goed, we hebben een speciale band.”

David in het shirt van FC Utrecht, waar hij vorig seizoen onder contract stond.

“Het zegt genoeg dat hij me binnenhaalde als geblesseerde speler, van Go Ahead Eagles in de Keuken Kampioen Divisie naar Utrecht in de Eredivisie. Dan weet je gewoon dat hij in me gelooft. Hij haalde me niet zomaar, maar met een reden. Dat geeft alleen maar aan wat hij voor trainer is, iemand die gelooft in mijn kwaliteiten. Ik had dat op dat moment nodig en nu misschien ook wel. Iemand die mij gewoon binnenhaalt en mijn ding laat doen, zodat ik mijn voetbalkwaliteiten kan tonen.” David merkt dat hij in Nederland vaak nog ‘de jongen van die blessure’ is. Inmiddels is hij alweer ruim een jaar hersteld van de dubbele kruisbandblessure, die hem twee jaar aan de kant hield. “Ik heb tegenslagen overleefd en ik ben er sterker van terug gekomen. Vooral mentaal. Ik ben blij dat ik het achter me heb gelaten.”

“Na zo'n blessure ga je als voetballer de kleine dingen waarderen, je wil gewoon op het veld staan. Je bent dan al blij als je kan joggen en een bal kan passen. Voetballers klagen af en toe als het te koud of te warm is of over bepaalde oefeningen. Als je iets meemaakt waardoor je er lang uit ligt, ga je zelfs dat waarderen. Of je nu moet sprinten en of het nu koud of warm is, je bent dan gewoon blij dat je zonder pijn op het veld kunt staan”, zegt David. Hij staat dan ook te popelen om weer bij een club aan de slag te gaan. “Wedstrijden kijken, hier en daar lees je dingen: dat tergt je wel. Maar ik heb in mijn carrière wel wat meer meegemaakt tot nu toe, dus ik ben mentaal vrij sterk. Ik ben christelijk en geloof dat God een weg voor ons heeft uitgestippeld. Hij heeft een plan met mij en het heeft allemaal zo moeten lopen, dus ik heb het geaccepteerd en positief opgepakt. Het voelde heel lekker om hier weer negentig minuten te spelen en te scoren. Ik kan niet wachten om ergens weer aan de slag te gaan en mensen te laten genieten van mijn spel.”


Poll

Zie jij Chris David de weg omhoog weer terugvinden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door michael1)

Weet nog dat hij en Bouy 1 en 2 werden in de verkiezing beste b-junior speler destijds.
Toch apart dat het bij beiden er nooit helemaal uitgekomen is

11 januari 2019 om 04:13

Heb het even gegoogled. David eindigde inderdaad boven oa Bouy, Locadia en Ziyech. Was mij niet bekend, interessante info.

Verder een fascinerend verhaal, respect. Mooi dat David topfit is en mentaal zo sterk is gebleven. Wij hebben helaas maar kort van hem kunnen genieten, maar oh wat was hij geweldig. Ik hoop van harte dat hij een contract krijgt bij Bolton en anders is hij, wat mijn zoon en mij betreft, altijd welkom in De Adelaarshorst.

11 januari 2019 om 08:27

Klopt inderdaad, van Bouy weet ik nog dat hij in de jeugd ook elke wedstrijd 1 van de uitblinkers was en bijna elke seizoen wel boven de 20 goals uitkwam. Echter kan ik mij ook herinneren dat in de A-jeugd karsdorp speler van het jaar werd. Elke ploeg moest toen stemmen wie ze de besten van de tegenstander vonden. Zo werd de beste speler bepaald. En karsdorp(toen nog op '10' zat in een relatief zwakke lichting van Feyenoord waardoor hij telkens als beste speler van de tegenstander werd verkozen. Uiteindelijk is de potentie van karsdorp op een andere positie natuurlijk gebleken, alleen zegt die verkiezing niet alles

11 januari 2019 om 17:56

David kreeg geen kansen bij FC Twente destijds en zocht zijn heil toen in Engeland bij Fulham. Dat het er bij hem niet uit is gekomen, komt omdat hij twee zware kruisbandblessures heeft gehad en daardoor een hele poos buiten spel was. Talent heeft deze jongen absoluut nog en als hij een seizoen lang vertrouwen krijgt en fit blijft, is hij voor veel clubs in Nederland van toegevoegde waarde.

Deze jongen heeft goede mentaliteit en karakter. Hard blijven werken op kans en wil zijn kwaliteiten tonen. Kwam op Youtube doelpunten tegen van zijn laatste wedstrijd. Bolton kwam vroeg met rood tien man en op achterstand. David maakt wereldgoal en geeft twee assists. Bolton wint. Wat een baas!

Chris David was bij zijn debuut bij Eagles meteen uitgegroeid tot publiekslieveling. Een collega liet mij net berichten zien van Fulham forum waar supporters aangeven David graag zien terugkeren. Daar schijnt hij ook erg geliefd te zijn. Alleen jammer dat het bij Twente niet wat is geworden. Veel Twente supporters hadden hem daar ook graag zien komen. Ik wens hem veel succes naar welke club hij ook gaat.

Ook werkelijk lachwekkend dat FC Twente hem deze zomer geen contract aanbood in tegenstelling tot Holscher en al die exotische spelers waarvan de helft niet eens toegevoegde waarde heeft. Hij was 1 van de 3 spelers die veel indruk maakten in de voorbereiding en wou zelf dolgraag terug naar FC Twente.

Erg jammer, want als hij het vertrouwen krijgt en fit blijft, is dit voor veel Eredivisie clubs gewoon een prima speler, laat staan voor FC Twente dat in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Ik persoonlijk vind het vreemd dat hij zoveel moeite heeft om een club te vinden.

11 januari 2019 om 18:37

Was het niet zo dat hij dolgraag naar Ajax wilde en dat Munsterman daar voor ging liggen? Kan zijn dat ik me vergis, maar volgens mij ging hij daardoor en het geld naar Engeland.

11 januari 2019 om 20:08

Een poos geleden gaf hij zelf aan dat hij vond dat hij geen kans in het eerste kreeg en daarom vertrok naar Fulham. Dat lijkt me ook best plausibel, aangezien FC Twente in die tijd nauwelijks jeugd inpaste ondanks een uitstekende generatie.

11 januari 2019 om 21:29

Ik heb het even opgezocht. Maar hij weigerde in 2012 zijn aflopende contract te verlengen nadat Ajax en Fulham interesse toonde. Daarom is hij destijds ook weer terug gezet naar Jong Twente, want hij zat inmiddels al wel bij de eerste selecte. Wat je zegt klopt overigens wel, Twente maakte in die tijd nauwelijks gebruik van eigen jeugd, maar David was daar juist de uitzondering op. Het had toch echt te maken met het feit dat Munsterman toen weigerde om spelers te verkopen aan de andere topclubs op dat moment.

11 januari 2019 om 23:32

Heel simpel: David mocht een nieuw contract tekenen, maar zou met de beloften (waarmee hij onder Kluivert al kampioen was geworden) zijn wedstrijden moeten blijven spelen, want McLaren had niks met eigen jeugd. Ajax werd concreter, maar Munsterman wilde David niet verkopen aan de concurrent. Toen meldde Jol zich, heeft blijkbaar een paar goede gesprekken gevoerd met David en toen wilde Munsterman wél meewerken, punt. Google het verhaal van Ola John eens terug. Die kwam een keer op een dinsdagochtend op de club en kreeg van Munsterman te horen dat hij verkocht ging worden aan Benfica, omdat Twente het geld goed kon gebruiken (God mag weten wat hij met dat geld heeft gedaan). En dat terwijl John eigenlijk nog een jaar wilde blijven. En mensen bleven John maar uitkotsen... Er zijn in het verleden helaas smerige spelletjes gespeeld binnen de club en de gevolgen zijn nu duidelijk zichtbaar. We hoeven hier verder ook geen discussies meer over te voeren, want dat heeft geen zin. Ik vind het alleen zo jammer dat wij een achttal spelers in de selectie hebben, waarvan ik het ongelofelijk vind dat zij überhaupt ons shirt mogen dragen. Dan had ik veel liever een Cas Peters en Chris David teruggehaald! Laatstgenoemde was in de voorbereiding zelfs één van de betere spelers... Ongelooflijk.

11 januari 2019 om 23:37

Bedankt voor de uitleg!

11 januari 2019 om 19:53

Je hebt helemaal gelijk. Wekelijks zit ik te kijken naar een stel waarvan ik denk: hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat zij ons shirt mogen dragen...

11 januari 2019 om 20:10

Helaas, nood breekt wetten. Ik vraag me nog steeds af waarom Ted van Leeuwen het slim vond om een ploeg samen te stellen dat elkaar niet verstaat en begrijpt in het veld. Dat terwijl jongens als Chris David oren hadden naar FC Twente, de taal machtig is en bovendien ook daadwerkelijk van waarde zou zijn geweest. Die exotische spelers spreken zelfs nauwelijks een woord Engels.

Had nooit bij de Eagles weg moeten gaan direct na z'n blessure. Nog even los van dat ze hem altijd hebben gesteund en hebben doorbetaald had hij daar wel de kans gekregen zich te bewijzen. Als geblesseerde een divisie hoger is leuk maar dan weet je zelf ook wel dat de kans op minuten een stuk kleiner is.

David was gehaald als opvolger voor Ayoub. Elke ambitieuze prof had deze kans gegrepen. Kan teleurstelling bij Eagles begrijpen wanneer je beste speler ziet vertrekken. Als EtH niet zo snel Utrecht had verlaten, dan had David waarschijnlijk daar nu een basisplaats gehad. Achteraf is natuurlijk altijd makkelijk praten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bolton Wanderers

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: League One
SpelersPositieW
E. KachungaAanvaller202
J. DixonKeeper190
E. DoyleAanvaller184
A. BakayokoAanvaller92
RicardoVerdediger180
A. BaptisteVerdediger91
N. DelfounesoAanvaller70
Voor de complete selectie: Clubpagina Bolton Wanderers.

Nederland
5 fans
Middenvelder, 28 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Everton ziet in José Mourinho een geschikte vervanger van Rafael Benítez, mocht de club besluiten om de Spaanse oefenmeester te ontslaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren