Aankoop Koeman kraakt beleid Everton: ‘Alles veranderde toen hij vertrok’

Donderdag, 10 januari 2019 om 11:13Tim Siekman • Laatste update: 11:19

Nikola Vlasic haalt hard uit naar Everton. De aanvallende middenvelder annex vleugelspeler, die momenteel door the Toffees wordt uitgeleend aan CSKA Moskou, kraakt in een interview met Sportske Novesti het beleid van de Premier League-club. Zijn eigen dienstverband op Goodison Park liep op niets uit na het vertrek van Ronald Koeman, aldus de 21-jarige Kroaat.

“Everton heeft meer dan honderd miljoen euro gespendeerd aan versterkingen vorig jaar. Slechts drie spelers gezamenlijk, Richarlison, Yerry Mina en Lucas Digne, kosten al ongeveer negentig miljoen euro. Ondanks deze immense investeringen staat de ploeg op de elfde plek. Dat betekent dat er in de toekomst weer nieuwe grote aankopen zullen komen”, analyseert Vlasic.

“Everton probeert tegenwoordig grote namen van grote clubs te halen, zoals Barcelona. Ik weet dat Everton intern heeft besloten dat ze proberen het nieuwe Tottenham Hotspur te worden en mee willen doen in de strijd met de grote clubs”, vervolgt de jongeling, die zich in de zomer van 2017 aansloot bij Everton. Het snelle vertrek van Koeman werkte in het nadeel van Vlasic.

“Alles veranderde toen Ronald Koeman vertrok (in oktober 2017, red.). Het voetbal dat werd gespeeld onder Big Sam (Sam Allardyce, red.) was afschuwelijk, als je het al voetbal mag noemen. In dit soort voetbal heb ik geen plek”, besluit Vlasic, die nog tot de zomer van 2022 vastligt bij Everton, dat sinds afgelopen zomer Marcel Brands als director of football in dienst heeft.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door hangover96)

Da's een beetje goedkoop van Vlasic - het ging enorm slecht onder Koeman, zodra die vertrok ging het direct uitstekend onder Allardyce en ze werden knap alsnog 8e.

Nu kritiek hebben dat ze 11e staan is een beetje goedkoop, want ze staan maar 2 punten achter nummer 8 en vier punten achter de nummer 7.

Everton zit achter de top 6, en daar verandert maar langzaam wat aan - de top 6 staat namelijk ook niet stil qua transfers. Als Everton 7-8e wordt doen ze het gewoon als verwacht.

10 januari 2019 om 11:08

Ik vind gerust dat je kritiek mag hebben op Everton. Ze spenderen veel geld en staan op plek 11. Uiteraard is de achterstand op nummer 7 maar 4 punten. maar het voetbal is verschrikkelijk om naar te kijken. En met zoveel investeringen, mag je gerust wat meer verwachten dan: 'ze staan 4 punten achter op plek 7'

10 januari 2019 om 12:53

Ze spenderen wel (ook niet schofterig veel trouwens), maar raken ook telkens hun beste spelers kwijt. Lukaku, Stones, Barkley en Rooney, die vervang je niet zomaar. En hun concurrenten geven ook serieus geld uit: Leicester heeft de afgelopen twee seizoenen voor ruim 220m euro aan spelers gekocht, en West Ham voor 190m.

Ik verwacht dat Everton op plaats 7-9 gaat eindigen, precies waar je ze zou mogen verwachten op grond van hun transferbudget en salarishuis. Het idee dat ze zomaar even over Spurs heen zouden moeten vliegen, een club met 2x zoveel inkomsten, is gewoon niet realistisch, hoe graag de fans het ook hopen.

10 januari 2019 om 12:57

Rooney kan je gerust van je lijstje halen. Die was allang niet een van de beste spelers.

10 januari 2019 om 13:11

Vorig jaar? Echt wel, alleen Gueye en Sigurdsson waren beter, hooguit Keane nog. Topscorer ook. Uiteraard niet meer de Rooney van United (dus misschien beneden verwachting voor de fans), maar was zeker nog erg belangrijk.

10 januari 2019 om 11:12

Uitstekend valt ook wel mee. Big Sam had gewoon geluk dat Rooney een maandje weer de oude Rooney was en erop los scoorde. Daarna was Everton weer bijzonder matig. Er kan ook niet ontkend worden dat Everton belachelijk veel geld aan nutteloze aankopen gespendeerd heeft. Zoals de drie aanvallende middenvelders die onder Koeman gehaald werden. Dat is toch te gek voor woorden om daar een kleine 90 miljoen voor uit te trekken. Ook de komst van Richarlison vind ik eigelijk onverantwoord voor een speler die nog niks had bewezen. Gelukkig voor Brands pakt dat goed uit al is het afwachten wat zijn totale rendement op het einde van het seizoen zal zijn. Everton is nog ver verwijderd van het niveau van de Spurs en zouden juist hun aandacht moeten leggen op het behouden van hun sterspelers. Een Lukaku bv. hadden ze moeten proberen te behouden door bv. een veel hoger salaris te geven of gewoon hem aan zijn contract te houden. Dat is wat Totenham namelijk doet. Die kopen niet zozeer allemaal nieuwe spelers, maar behouden wel zo lang mogelijk hun toppers.

10 januari 2019 om 13:00

Kom op man, geef Allardyce een beetje krediet. Koeman vloog er in oktober al uit, en ze stonden toen 18e. Het is echt niet even 1 enkel maandje lekker spelen van Rooney geweest die ze naar de 8e plaats heeft geleid, dat is gewoon een topprestatie.

En dat ze dat niet met tiki-taka doen, doet daar niks aan af - voetbal is geen jurysport.

10 januari 2019 om 13:14

Moet je Allardyce complimenten geven voor het niet laten degraderen van Everton? Everton had de ambitie om Clvoetbal te halen of toch ten minste de top 6 te bereiken. Koeman deed het heel slecht hoor in het begin, maar kijk ook eens naar de tegenstanders destijds. Koeman zou het echt niet slechter hebben gedaan als Allardyce. Rooney speelde zeker een belangrijke rol. Waar komen anders die 10 doelpunten vandaan? Zeker 8 heeft hij in de eerste maand van Allardyce gemaakt, en als ik me niet vergis won Everton toen ook een paar wedstrijden na elkaar. Vervolgens bleef de doelpuntenproductie van Rooney uit, en toen werd Everton weer een matig rechterrijtjeploeg. Veel gelijke spelen en weinig overwinningen. Niet voor niks dat Allardyce dit seizoen nergens bij Everton te bekennen is.

10 januari 2019 om 13:31

Maar als zowel de spelerskwaliteit als de trainer slecht zijn (wat je min of meer impliceert), waardoor ging Everton dan vredesnaam 10 plaatsen omhoog, in een Premier League die vol zit met sterke ploegen? De geweldige broodjes worst in de kantine?

Ik ben het wel eens dat Koeman het per saldo goed gedaan heeft bij Everton en hij is een heel competente trainer, maar je moet ook realistisch zijn, als je als ineens 18e staat, dan vliegt elke trainer eruit. Dat gebeurt in Nederland ook als Vitesse of Utrecht op degradatie staat, bijvoorbeeld.

En dat top 6 de doelstelling was, natuurlijk is de doelstelling dat. Ik bedoel, Feyenoord heeft ook niet als doelstelling 3e worden, en bij AC Milan mikken ze ook niet op plaats 5, om maar wat te noemen. Maar het financiele gat met de top is nog altijd gigantisch.

10 januari 2019 om 13:57

Tsja Allerdyce haalde in dat seizoen toen hij t van die tussenpaus overnam 1.42p per wedstrijd, slechts een fractie meer dan Koeman over alle competities heen in dat matige seizoen (1,29).
Daarnaast zette Allerdyce een slechtere reeks neer dan onder Koeman plaats had gevonden. Tussen 30 dec 2017 en 3 maart speelde Everton 10 duels waar het een 2-1-7 neerzette met daarbij ook een duel dat uitschakeling opleverde voor de FA cup. En ja ook daar zaten een paar zware opponenten bij, net als dat Koeman dat had.

10 januari 2019 om 14:53

Daarom dat Everton er ook niet vol voor ging om Sam te behouden, zo goed deed hij het nu ook weer niet. Het probleem is dat ze Koeman een belangrijke input hadden gegeven bij het samenstellen van de kern en er in de zomer een fenomenale puinhoop werd gemaakt qua transfers (nog maar weinig ploegen zo slecht zien inkopen in 1 transferperiode). Dat is natuurlijk ook de verantwoordelijkheid van het bestuur, maar het werd Koeman wel aangerekend dat hij Everton zo slecht liet spelen met een ploeg die hij zelf min of meer kon samenstellen.

Anderzijds waren Lukaku en Barkley wel vertrokken (of op Barkley rekenden ze alleszins niet meer) en als ik me niet vergis waren Coleman en Baines op dat moment geblesseerd, waardoor iedere coach het moeilijk had gehad bij Everton.

10 januari 2019 om 20:04

Dat is ook niet helemaal waar, een aantal Koeman aankopen waren uitstekend. Vlasic bijvoorbeeld, Sigurdsson en Rooney. Maar idd, Klaassen was een misser, en ze hadden bij Everton 100 procent gerekend op het vervangen van Lukaku door Giroud, wat door de mand viel, en toen was er geen plan B, of C voor in de spits. Maar helemaal rampzalig was die spelersgroep nou ook niet (en dat bewezen ze later in het seizoen).

10 januari 2019 om 11:17

En toch vond ik het niet eens zo bedonderd slecht gaan onder koeman. Ik dacht al dat het schema wat hij had in zn tweede jaar niet optimaal was dus even opgezocht. Hij stond bij moment van ontslaan met 9 wedstrijden op de teller in de PL er niet geweldig voor nee. Twee zeges, twee remises en 5 nederlagen. Maar kijkend waartegen hij dan punten verspeelde: Chelsea, Spurs, United, Burnley (ok, ok), City en Arsenal... Zou het niet ook gewoon zijn dat hij een vervelend schema had zo in de eerste weken van de competitie? En ja er zaten ook buiten de PL wat EL wedstrijden bij met wisselende resultaten waaronder een dramatische nederlaag bij Atalanta. Het doet alleen een ploeg weinig goed als je zware potten moet spelen zonder resultaat. In die zin kwam het allemaal niet heel lekker uit. Echt veel beter vind ik het zelf niet eens geworden, ik begreep zelf alleen niet veel van sommige aankopen die Koeman deed.

Dan kan Vlasic mooi bij Cska gaan blijven.

Geweldige speler die Golovin uitstekend vervangen heeft tot nog toe. Aan zijn spel is te zien dat hij erg happy is in Moskou, maar hoe realistisch een definitieve transfer zou zijn, hangt van ons bestuur af.

Dat wordt vast geen warm ontvangst na zijn verhuurperiode...

Vlasic is natuulijk gekleurd in zijn mening door het feit dat hij bij Everton niet aan de bak komt. Het is niet sjiek te noemen dat hij zich op deze manier uit laat. Aan de andere kant zal iedereen beamen dat het ook geen hogere wiskunde betreft. Everton presteert matig en aankopen floppen met regelmaat. Om te komen tot het niveau van Tottenham is veel meer nodig dan dit. Te beginnen met een attractieve speelwijze, want dat vind ik nog het grootste manco van de Toffees.

10 januari 2019 om 11:59

Maar je kunt ook wel blijven investeren in je middenveld en verdediging maar als je geen spits hebt wordt het al gauw lastig. Sinds het vertrek van Lukaku hebben ze alleen Tosun als spits gehaald, pure middelmaat dus. In Koeman z'n laatste maanden werd Sigurdsson als spits genoemd. Dat is hij nooit geweest. Nu speelt Richarlison in de spits, noodgedwongen vanwege het gemis van scorend vermogen. Everton moet Wilson of Batshuayi halen ofzo, spelers van dat kaliber heb je in de spits nodig als je de top wil bereiken.

E wat levert de plaats nr 7 op? Niks. Ze staan al 14 punten achter op een Europese plaats. Ze staan dichter op een degradatie plaats dan op een Europese plaats. Trouwens, Koeman had ook veel pech met het programma aan het begin van het seizoen. In de eerste 5 wedstrijden speelde hij tegen City, Chelsea, Spurs en United. Niet echt de wedstrijden waar Everton elk jaar de punten pakt.

10 januari 2019 om 12:44

Wat doe je eraan? Dat is alsof je Utrecht, Vitesse of Heerenveen van structureel wanbeleid beschuldigt omdat de top 3 ver buiten beeld is.

Everton roept een hoop qua ambitie maar zit financieel nog altijd in de categorie Leicester, Southampton en West Ham. Qua transfersommen geven ze redelijk wat uit (oa door de winsten op spelers als Lukaku en Stones), maar ook weer niet extravagant veel, en hun salarishuis ligt nog een eind achter de top 6.

Gedeeltelijk kan ik me wel vinden in de kritiek van Vlasic. Om de aankopen van dit seizoen echter te gebruiken om je standpunt kracht bij te zetten is een beetje krom. Alle zes de aankopen onder Brands/Silva zijn gewoon aanwinsten gebleken. Everton zit midden in een proces om het wanbeleid van de laatste jaren te herstellen. Daarbij is Coleman na zijn blessure nog niet teruggekeerd op zijn oude niveau.


Ik heb er best vertrouwen in dat Everton met goed beleid en rustig bouwen aan kan haken bij de top 6, maar dat proces zal tijd vergen en het is niet realistisch dat zoiets binnen 1 a 2 jaar gerealiseerd kan worden.

10 januari 2019 om 13:22

Ik denk dat zelfs vijf jaar een extreem optimistisch scenario is. Tottenham (de kleinste van de top 6) heeft op het moment twee keer zoveel inkomsten en kan zijn topspelers als Kane en Eriksen met goede salarissen gewoon behouden. Je kan daar naartoe kruipen met een nieuw stadion, lucratievere sponsors etc maar zo'n groot gat dichttrekken is een langdurig proces. Bovendien staat de top 6 ook niet stil, Tottenham kijkt op hun beurt naar boven en wil financieel dichter bij Arsenal en Chelsea aanhaken.

Everton kan hopelijk het gat tussen henzelf en clubs als Leicester, Newcastle en West Ham vergroten, dat is wat ik eerder verwacht. En dan kan je met een beetje mazzel (een paar struikelende topclubs, zo'n jaar waarin alles lukt) misschien zelfs incidenteel top 4 halen, maar structureel geloof ik er niks van. Misschien ben ik wel te negatief, maar ik heb teveel van dit soort plannen al eerder gezien bij zoveel subtop clubs.

10 januari 2019 om 13:31

Ik ben van nature altijd redelijk optimistisch ingesteld, maar ben natuurlijk ook niet zo naief om te denken dat het makkelijk gaat worden. Liverpool en Tottenham hebben er ook vele jaren over gedaan om structureel tot de top 6 te gaan behoren.

En hoeveel geld heeft (vooral) Liverpool in al die jaren weggesmeten om dat te realiseren? Alles hangt af van beleid naar mijn mening. De laatste jaren werd dat bij het blauwe gedeelte voornamelijk geschreven met het woordje wan er voor. Heeft Everton jaren teruggeworpen.

Voorlopig is er echter meer dan genoeg werk aan de winkel.

10 januari 2019 om 13:39

Ik weet dat het niet leuk is om te horen als Everton fan, maar zelfs in de dieptejaren van Liverpool was het een veel grotere club die financieel/commercieel gewoon altijd in de top 3/4/5 zat.

Dat geldt helaas niet voor Everton, die hebben helaas de boot een beetje gemist in de jaren 90 toen de basis werd gelegd voor de huidige verdeling, en dan is het extreem moeilijk om financieel weer aan te haken, zie ook Newcastle, Leeds, etc. Een sjeik die er een miljard in duwt helpt, maar dat is met FFP helaas niet meer mogelijk, die kans is ook weg. Het is nu een lange geleidelijke weg.

10 januari 2019 om 14:05

Dat Liverpool een grotere club was en is zal ik niet ontkennen. Heeft vrij weinig zin ook lijkt me. Chelsea, City en Spurs waren voor het Premiership echter allemaal kleinere clubs dan Everton en die hebben de stap wel kunnen maken.

Of de dromen van Everton ooit uit zullen komen is afwachten, persoonlijk verkies ik er met een positieve insteek in te staan.

Zoals ze zeggen: De hoop sterft als laatste!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Everton

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Liverpool3316
5.Everton327
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. DoucouréMiddenvelder171
G. SigurðssonMiddenvelder162
D. Calvert-LewinAanvaller1611
A. IwobiMiddenvelder151
J. PickfordKeeper150
RicharlisonAanvaller132
AllanMiddenvelder120
Voor de complete selectie: Clubpagina Everton.

92 fans
Coach, 57 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman: ‘We hebben ‘nee’ tegen zijn zaakwaarnemer gezegd’

Ronald Koeman speelt zondagavond zijn eerste finale als hoofdtrainer van Barcelona. De topclub uit Catalonië staat in Sevilla tegenover Athletic Club, in het kader van de finale van de Spaanse Super...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren