Update: ADO Den Haag volgt voorbeeld Excelsior en wil af van kunstgras

Maandag, 14 januari 2019 om

Excelsior wil natuurgras hebben in het Van Donge & De Roo Stadion. De Rotterdammers zijn in gesprek met enkele partners en de gemeente, aangezien een uitbreiding van het stadion cruciaal zou zijn voor de terugkeer van echt gras. "Wij hebben een wens, en daar hebben wij de gemeente bij nodig", vertelt directeur Ferry de Haan in gesprek met RTV Rijnmond.

“Als we deze plannen kunnen realiseren, betekent dat ook dat onze inkomsten zullen stijgen, waardoor we een echt grasveld kunnen financieren. Het onderhoud van gras kunnen we dan opnemen in het totaalplaatje”, legt de sportbestuurder uit. Momenteel biedt het Van Donge & De Roo Stadion ruimte voor 4500 mensen. De capaciteit moet naar 7500 toeschouwers. Er liggen nog geen concrete plannen op tafel.

“We zijn geen club die 20.000 toeschouwers gaat trekken, dus we willen naar 7500 plaatsen toe", vertelt De Haan. "Daarvoor moet een grondige aanpassing gedaan worden, zodat Excelsior echt een place to be wordt. Als je een bepaalde ambitie hebt, moet je niet te klein gaan bouwen. Een capaciteit van 7500 is daarin een goed aantal."

“Qua toeschouwersaantallen, seizoenkaarthouders en losse kaartverkoop zijn we de laatste jaren absoluut gegroeid, wat dit een reële ambitie maakt”, aldus De Haan. Naast het stadion moeten ook de faciliteiten van de jeugdopleiding en de amateurvereniging van de huidige nummer veertien van de Eredivisie aangepakt worden.

Update 14 januari 18.57 uur - ADO Den Haag volgt voorbeeld Excelsior en wil af van kunstgras
In navolging van Excelsior heeft ook ADO Den Haag de ambitie uitgesproken om af te stappen van het kunstgras. Tijdens de nieuwjaarsreceptie maakte directeur Mattijs Manders maandag bekend dat ADO 'met ingang van het seizoen 2020/21 hoogstwaarschijnlijk weer op echt gras gaat voetballen', aldus Voetbal International. Behalve ADO en Excelsior spelen in de Eredivisie ook Heracles Almelo, PEC Zwolle, FC Emmen en VVV-Venlo op kunstgras.Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door fcoldambt)

Mooie plannen van Excelsior. Vooral dat van het schrappen van het kunstgras bevalt me wel

14 januari 2019 om 19:07

Ze worden ook aangespoord door de topclubs. Die willen alleen nog maar spelers uitlenen aan clubs die op gras spelen. En met grote broer Feyenoord om de hoek, kan dat op termijn toch wel erg belangrijk zijn.

Degelijk clubje dat excelsior hoor. Ik weet nog toen excelsior de bijnaam feyenoord 2 kreeg. Hoop echt dat exelsior met goed beleid richting het niveau van pec gaat want die potentie hebben ze zeker.

8 januari 2019 om 21:13

Potentie? Excelsior heeft bij lange na niet het potentieel van Zwolle. Ik ken persoonlijk bijna niemand in de omgeving die naar Excelsior gaat kijken en ik woon bij Rotterdam .

8 januari 2019 om 22:06

Excelsior is dan ook echt een club uit Kralingen, das heel wat anders dan ‘bij’ Rotterdam wonen. Potentie genoeg, niet iedereen kan in de Feyenoord, Sparta of Spartaan’20 jeugd. De potentie van een BVO in zo grote stad (Randstad) is vele malen groter dan de mogelijkheden in Zwolle. Uiteraard met alle respect. Ik ken genoeg mensen in Rotterdam die wel kijken, uiteraard geen Spangenaren.

8 januari 2019 om 23:33

Excelsior heeft natuurlijk nooit de potentie van PEC. Iedereen in omstreken is voor Feyenoord en een klein deel voor Sparta. Het is niet voor niks dat Excelsior naar max 7500 plaatsen willen. Die weten zelf ook wat hun max is.

9 januari 2019 om 11:03

Zeg nooit nooit. Voorlopig is 7.500 plaatsen denk ik meer dan genoeg, maar wie weet hoe het er over pak 'm beet 15 jaar voor staat. Ik had 20 jaar geleden ook nooit durven dromen wat er nu allemaal al is gerealiseerd. Excelsior is vooral zakelijk en commercieel heel erg goed bezig, met een groter en verbeterd stadion komt dat misschien nog meer in een stroomversnelling. Ik heb al eens een schets gezien van de (verre) toekomstplannen van het stadion en dat zag er volgens mij groter uit dan 7.500. Die ambities zijn er, maar het gaat stapje voor stapje.

9 januari 2019 om 11:22

@stevenleentvaa...pure onzin, dat jij toevallig niemand in jouw omgeving kent die voor Excelsior is zegt helemaal niets. Ik woon zelf ten noorden van Rotterdam en kom daar regelmatig Excelsiorsupporters tegen op straat, er wonen er zelfs een paar bij mij in de straat. Je kunt op internet een kaart vinden waarop je precies per stad/woonwijk kunt zien voor welke clubs de voetbalfans zijn die daar wonen. In de verschillende gemeenten en dorpen rondom Rotterdam zie je dat Excelsior meestal derde of zelfs tweede (dus boven Sparta) staat qua aantal supporters. In een aardig grote gemeente als Capelle aan den Ijssel wonen bijvoorbeeld veel Excelsior-supporters. In Krimpen aan den Ijssel komt Excelsior ook na Feyenoord, terwijl Sparta daar zelfs vierde staat (onder Ajax). En deze kaart is volgens mij nog verouderd ook.

14 januari 2019 om 19:20

Zal best, maar de afgelopen twee jaar ben ik drie keer bij Excelsior naar een wedstrijdje gaan kijken en 3x zat het stadion bij lange na niet vol. Leuk, zo'n uitbreiding, maar het is echt niet nodig daar.

Mooie ontwikkeling dat steeds meer clubs van het kunstgras willen afstappen!

8 januari 2019 om 23:42

Eerst zien, dan geloven. Voorlopig hoor je bijna iedere club roepen dat er plannen gemaakt worden om van het kunstgras af te gaan, maar is er nog bar weinig gebeurd.

9 januari 2019 om 00:28

Of dat ook mooie ontwikkeling is ligt vooral aan hoe ze die grasmat vervolgens kunnen en/of gaan onderhouden. Liever een supermooie grasmat dan rubberkogels maar ook 100x liever een kunstgrasmat dan een knollenveld of zandvlakte.

14 januari 2019 om 19:46

Nee hoor. Liever een knollen elders, polletjes en slidings dan plastic! Wel eens wat hierboven gezegd wordt. Ambitie 2020/2021 wordt waarschijnlijk 1 of 2 jaar later (kosten langer uitstellen). Dus over 4 jaar waarschijnlijk pas...

Prima toekomst plannen als ik het zo lees, met name het kunstgras dat wordt vervangen door natuurgras is al een super stap in de goede richting. Met daarnaast een stadion uitbreiding in gedachte, komt dat de competitie alleen maar ten goede.

Ajax gaat dadelijk intensiever samenwerken met Sparta en Excelsior vermoed ik. Met Feyenoord ligt dat daar lastiger blijkbaar.

8 januari 2019 om 23:13

Ajax heeft al een samenwerking met Sparta. Bijzonder slim gedaan, nu kunnen ze uit dezelfde vijver als Feyenoord vissen.

Heel goed. Alleen voor het imago is natuurgras al een goede zet. Hopelijk volgen er snel meer

8 januari 2019 om 22:08

Als de grote drie slim zijn dan belonen ze dit plan en gaan ze clubs die dit doen belonen met de financiën vanuit het KNVB plan. Er is maar 1 dwarsligger die op kunststof wil blijven voetballen en die kan "bestraft" worden door daar geen spelers meer aan te verhuren. Zeker de top heeft hier belang bij. Veel talenten laten Nederland door dit nepgras links liggen.

8 januari 2019 om 23:07

Toch ben ik tegen financiëring vanuit de topclubs. Ik vind echt dat de betreffende clubs zelf met een veld moeten kunnen komen. Dordrecht kan het ook. Als ze dan zeggen: 'we hebben dat geld nodig voor een eredivisiewaardige selectie' schiet ik in de lach. Eerst zorg je voor een eredivisiewaardig veld, dan kijk je verder. Een club moet gewoon een goed grasveld kunnen bieden

9 januari 2019 om 07:47

Precies, Er spelen nu clubs eerste divisie of vechten tegen degradatie omdat ze wel een goed grasveld hebben. De Knvb had dit nooit moeten toestaan.

9 januari 2019 om 08:27

Klopt wat je zegt. Alleen die rotzooi is wel realiteit en omschakelen naar echt gras is ook een stuk eenmalige investering. Mooiste zou zijn dat een deel van het tv geld gebrandmerkt worst voor onderhoud grasmat. Dan heb je een level playing field

Dat natuurgrasidee smaakt naar meer. Wat ook mooi zou zijn, is de verbouwing van het stadion. Inmiddels al weer jaren stabiele Eredivisionist alleen het kleine stadion met die hoeken spreekt mij totaal niet aan. Naast de Koel de minst mooie van de Eredivisie, maar Excelsior verdiend beter. Goed dat ze zichzelf hierbij helpen.

Ze worden nog eens verstandig bij Den Haag ;-).

15 januari 2019 om 00:18

Sterker nog ze waren al heel verstandig, echt gras was voor ado een tijd gewoon te veel geld nu krijgen ze extra geld vanuit de eredivisie voor een echt grasveld.

Mooi dit. Als er 1 schaap over de dam is......blijft Heracles staan.

14 januari 2019 om 19:18

Den Haag had dit al veel langer in de planning-

Goede geluiden vind ik. Hoe meer van die plastic troep er wordt opgeruimd, hoe beter het is. Bij profclubs in ieder geval. Bij amateurclubs is het prima omdat gemeentelijke sportparken over het algemeen van gemeenschapsgeld worden aangelegd en onderhouden en je er nagenoeg altijd op kunt spelen en trainen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Excelsior

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.ADO Den Haag28-17
15.Excelsior26-27
17.FC Emmen25-30
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jurgen MattheijVerdediger10
Milan MassopVerdediger10
Wout FaesVerdediger10
Hicham FaikMiddenvelder10
Luigi BruinsMiddenvelder10
Kevin VermeulenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Excelsior.

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Ondertussen is de Portugese topclub ook bezig om João Félix zo goed mogelijk in de markt te krijgen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren