Iniesta krijgt volle laag om Instagram-foto: ‘Dit is fucking racistisch’

Maandag, 7 januari 2019 om

Andrés Iniesta krijgt veel kritiek te verduren voor de manier waarop hij zondag Driekoningen vierde, een populaire feestdag in Spanje. Op een foto op zijn Instagram-account, waarop behalve Iniesta onder meer zijn vrouw en twee kinderen te zien zijn, zijn twee personen zwart geschminkt. Bij het feest wordt de heilige Balthasar vaak gespeeld door zwartgeschminkte mannen.

Maecky Ngombo, die in het seizoen 2015/16 en 2017/18 voor Roda JC Kerkrade speelde en inmiddels uitkomt voor Ascoli, heeft geen goed woord over voor de foto. "Dit is belachelijk. We leven in 2019 en jij doet nog aan blackface? Je had moeten snappen dat dat niet acceptabel is", reageert Ngombo. "Je zult nu wel met vage excuses komen, maar dit is fucking racistisch. Haal het weg! We hoeven een volwassen man als jij dat niet uit te leggen."

Dit bericht bekijken op Instagram

????????????

Een bericht gedeeld door Andres Iniesta (@andresiniesta8) op

De Britse auteur Musa Okwonga reageert in gesprek met de BBC teleurgesteld. "Ik houd van Iniesta zoals ik maar van weinig bekende personen houd. Hij komt over als een heel nederige man en ploeggenoot. Ik vraag me gewoon af hoe je een kleedkamer kunt delen met Éric Abidal en Dani Alves en toch niet begrijpt dat dit niet cool is. Het is heel teleurstellend", aldus Okwonga.

"Ik kan niet geloven dat bekende mensen dit nog steeds doen in 2019 en het op sociale media zetten", vult radiopresentator Nick Bright van de BBC aan. "Waar waren zijn vrienden? Was er niemand die zei: 'Andrés, vriend, dit kun je beter niet doen'?" Iniesta, die sinds dit seizoen voor Vissel Kobe in Japan speelt, heeft nog niet gereageerd op de kritiek.Gerelateerd

Meer sportnieuws

85 reacties (laatste reactie door almogaver)

Ach, we zijn als Nederland blijkbaar niet de enige met dergelijke discussies.

7 januari 2019 om 16:26

Nee zeker niet, niet dat hem deert. Maar Iniesta heeft voor mij heel veel afgedaan met deze actie. Een fenomenale en iconische voetballer, maar voor mij niets meer dan dat.

7 januari 2019 om 16:32

Ga jij lekker links deugden dan Sulejmanii, ik geloof 100% dat er niets racistisch achter zijn post zit. Maar ja er zijn genoeg mensen die van alles racisme weten te maken, echt zo verschrikkelijk vermoeiend is dat!

7 januari 2019 om 16:43

Sulejmanii

Leg eens aan mij uit wat hier racistisch aan is? Ik zie het probleem totaal niet. Net zoals bij zwarte piet. Echt. Help mij dit te begrijpen. Lijkt mij gewoon om aandachtsgeile mensen te gaan die alles aangrijpen om in de media te komen.

Ik zie ook geen enkel argument. Enkel dat het "fucking racistisch" en "niet cool" en bla bla bla is, zonder enige onderbouwing. Heel 'vaag' allemaal, wat zijn commentaar over "vage excuses" vrij ironisch maakt..

7 januari 2019 om 16:47

Ach, wat een onzin. Het is echt iets van de laatste jaren dat mensen er racisme in zien. Men maakt misbruik van het woord om hun eigen denkbeeld op de bevolking te forceren. Jouw uitspraak laat ook zien dat je enkel 1 kant van de medaille wilt zien en niet de behoefte hebt om iets te begrijpen waar niemand kwade bedoelingen mee heeft.

7 januari 2019 om 16:50

Wel lekker dit: geen fuck weten van de tradities, maar wel negatief zijn.

Sinds wanneer en waarom is schminken verkeerd?

7 januari 2019 om 17:02

@Bon Jovi, Er is op het internet genoeg te vinden over de racistische kenmerken van Piet. Waarom zou een Piet die door de schoorsteen gaat zo zwart zijn? Waarom krijgt hij daar kroeshaar en dikke lippen van? Dat is volgens mij niet uit te leggen. Zo zijn er nog genoeg andere theorieën te vinden. Als je het echt zou willen weten zou je het gewoon kunnen opzoeken.

7 januari 2019 om 17:03

Het gaat om wat je ermee bedoelt. Je zwart schminken mag, maar als je daarmee een blackface wilt uitbeelden kan het beledigend overkomen. Het is het benadrukken van een uiterlijk kenmerk.

Met deze redenatie zou je spleetogen en een geel gezicht ook goedkeuren bij een Chinees feest, ook al is de associatie positief.

7 januari 2019 om 17:22

Dani17, wtf is een blackface?
Je kunt lullen tot je een ons weegt, maar hierbij gaat het gewoon om het uitbeelden van één van de drie koningen.

7 januari 2019 om 17:36

Ik zeg ook in een andere post dat de associatie voor mij leidend is, al vind ik de discussie gewoon interessant, dat mag toch? Verder zou ik het even googlen, dan begrijp je wat ik bedoel.

7 januari 2019 om 17:54

Dit heeft echt geen zak met blackface te maken. Dit is het vereren van Balthasar, 1 van de 3 koningen die Jezus bezocht na zijn geboorte. Blackface is het bewust belachelijk maken van gezichtsuitdrukkingen van zwarte mensen. Dat is werkelijk iets totaal anders. Het is een non-discussie die gebaseerd is op onwetendheid.

7 januari 2019 om 17:55

3 koningen ken ik niet zo goed, ik zal er niet echt een oordeel over kunnen vellen.
ZP is anders daar ben ik mee opgegroeid.
En Chicharito ik kan jou (en andere) vertellen dat je je enorm vergist dat je denkt het pas nu pas speelt ?
Dat jij dat nu pas zo ontdekt wilt natuurlijk niet zeggen dat het er "lange tijd niet was" he.
Zp werd al vanaf het begin aangekaart dat het racistisch zou zijn.
Google voor de grap eens zwarte piet groene amsterdammer ! Dat is letterlijk maar 1 mini voorbeeld er zijn tig hiervan!
Daarnaast vergeet je misschien dat er nu internet is. Dus dat je het nu "meer "hoort komt puur daardoor maar het was er allang.het werd nota bene zelfs in Sesamstraat even aangehaald.
Daarnaast, een ieder die zegt ZP is niet racistisch komt letterlijk met geen enkel normaal argument, je hoort maar 3 argumenten: 1. het is traditie, 2. het is kinderfeest. 3. ja smurfen zijn blauw en zp is zwart punt (meneer Rutte).
Spijt me zeer maar geen van die 3 punten is een argument om te zeggen dat het niet racistisch is.. sterker nog.. die 3 punten is nou exact waarachter vele zich verschuilen.verschuilen achter traditie, verschuilen achter schmink, verschuilen achter kinderfeest. Het is eigenlijk intriest dat men die 3 pnt als een argument opnoemt.

1. traditie? Weet ook dat ZP pas achteraf kwam. Het was er niet! Dus als je komt met ja blijf van traditie af dan vraag ik me af waarom toen er zp bij werd gehaald, zei men toen niet heeeey wacht even? Waarom komt zp erbij? Het is traditie afblijven?
maar nee toen hoorde je niemand, toen de roe wegging hoorde je niemand etc etc.
2. Kinderfeest?dus omdat het kinderfeest is is alles cool? Kom op... wie heeft het feest bedacht? Ook kids?dacht het niet he?
3. zp is zwart.
Ja helemaal prima maar leg dan ook de rest uit he, kroeshaar etc etc...
Zoals je ziet, de 3 punten stellen helemaal geen zak voor.
ZP is wel degelijk racistisch, daar waar men met die 3 non argumenten komt komen mensen die verandering willen met zeer veel goede argumenten waar je eigenlijk niet omheen kan (alleen mensen die zo pro zijn en in sprookjes geloven willen er blind voor zijn, helaas ).

Wat 3 koningen betreft, dit lijkt me wat anders, weet er niet al te veel vanaf maar dit lijkt me niet racistisch , al kan ik me dan wel weer voorstellen dat andere zich beledigd voelen .
Het gaat natuurlijk niet om de kleur zwart an sich, het gaat erom hoe het wordt ingevuld, en bij die 3 koningen is dat lijkt me een totaal andere invulling dan bij sinterklaas.

7 januari 2019 om 18:05

Rodg

En er zijn ook heel erg veel mensen die gewoon standaard ontkennen dat racisme bestaat. Ook wel lekker makkelijk. Maar dat lost niks op, maakt het alleen maar erger. Ga eens bruggen bouwen, in plaats van muren!

7 januari 2019 om 18:14

Bon Jovi

"leg eens aan mij uit wat hier racistisch aan is? Ik zie het probleem totaal niet. Net zoals bij zwarte piet. Echt. Help mij dit te begrijpen. "

Ik zal je helpen.

Het gaat er in deze discussie niet om dat jij 'het probleem' ziet. Het gaat erom dat jij, en met jou anderen, je eens zou kunnen voorhouden dat het kennelijk een probleem is voor een heleboel andere mensen. En je daarvan afvragen hoeveel jij daaraan bijdraagt door ene beetje te gaan lopen ontkennen dat racisme bestaat. Want dat bestaat uiteraard wel.

Voor de goede orde, persoonlijk zie ik zwarte Piet niet als racistisch, en snap ik verder ook totaal niet wat dit met het besmette koloniale verleden van Nederland te maken heeft. Dat vind ik wat te ver gezocht.

Maar ik zie en voel dat heel veel mensen wél problemen hiermee hebben. Al was het maar dat zwarte mensen, door witte mensen met een heel naar gevoel voor humor vaak 'zwarte Piet' worden genoemd. En tuurlijk, dan kun jij wel stellen dat ze zich dat dan maar 'niet aan moeten trekken', maar op die manier kunnen we denk ik alle gevoelige punten op ieder vlak wel wegwuiven. Want zij voelen dat wél zo. En is het aan jou om een oordeel te hebben over dat gevoel van die mensen? En of dat wel 'legitiem' is, in jouw ogen?

En nee, ik ben niet tegen Zwarte Piet, van mijn mag dit feestje gewoon blijven zoals het is. Maar ik zie niets mis met het rekening houden met mensen. En of dat mensen zijn die hier zijn geboren, of niet, en of ze De Wit, De Vries of Christina en Tevreden heten, dat maakt uiteraard niets uit. Want dát is namelijk racisme en xenofobie in de zuiverste vorm: roepen dat mensen die het niet bevalt hier toewensen dat ze terug naar hun land gaan!

7 januari 2019 om 18:17

Het is niet van de laatste jaren dat mensen hier racisme in zien. Dat is altijd zo geweest. Alleen vandaag de dag durven mensen met een niet blanke achtergrond dit ook te uiten. Lastig he, als minderheden zich uit durven te spreken? Wen er maar aan.

7 januari 2019 om 18:22

"en er zijn ook heel erg veel mensen die gewoon standaard ontkennen dat racisme bestaat. Ook wel lekker makkelijk. Maar dat lost niks op, maakt het alleen maar erger. Ga eens bruggen bouwen, in plaats van muren!"

Makkelijk bruggen bouwen wanneer alles racisme word genoemd. Natuurlijk is racisme een bestaand probleem, echter snappen diegene die bij elke scheet racisme roepen niet dat ze onderdeel van het probleem zijn in plaats van de oplossing.

Racisme bestaat en racisme moet aangepakt worden. Als we echter iedereen altijd maar gelijk geven wanneer ze zich racistisch bejegend voelen kunnen we morgen niets meer zeggen. Wat iemand voelt heeft weinig te maken met of het racisme is of niet. Ik voel me ook weleens beledigd wanneer ik iets hoor wat me niet aanstaat, wilt niet zeggen dat ik dan ook beledigd ben. Zoals in dit geval de "zwarte" een koning met aanzien is, door maar te roepen dat het racisme is roept zo'n persoon eigenlijk zelf dat een donker iemand minderwaardig is aan een blanke man.

7 januari 2019 om 19:33

Een grote bende social Justine warriors hier. Vechten voor het verkeerde doel. Bah bah bah. En sulejmani, hoewel ik zal blijven genieten van je verslagen heb je voor mij eveneens afgedaan. Er is geen racisme in schminken om iets of iemand uit te beelden. Mensen verfen toch ook hun haar? Is dat ook racisme? Het gaat om de achterliggende gedachte. In dit geval is dat drie koningen. Helemaal niets aan de hand dus. Maak me maar weer wakker als je Iniesta met een witte puntmuts ziet lopen.

7 januari 2019 om 19:34

Als ik in Amerika iets heb gezien dan is het wel dat als je geen grens stelt aan wat er wel of niet racisme genoemd mag worden, je de boel alleen maar polariseert en verergert. Racisme is een uiterste, maar overgevoeligheid is ook een uiterste. Als je beide uitersten, dus zowel racisme als het altijd maar trekken van de racismekaart, toelaat krijg je geen dialoog, maar eindigt het in polarisatie, spanningen, conflicten en wederzijds wantrouwen.

In Amerika is het zo ver gegaan dat veel blanke mensen niks meer durven te zeggen over minderheden, zelfs geen uitermate positieve dingen, omdat ze bang zijn dat alles negatief opgevat kan worden. Volgens mij schiet je dan echt je doel totaal voorbij.

Bij dit feest worden de Drie Koningen (ook wel de drie wijzen uit het oosten) vereerd en ik snap echt totaal niet waarom je dat ooit als racistisch zou bestempelen. Dan zit je wat mij betreft echt in de overgevoelige hoek en gaan we als maatschappij richting polarisatie.

7 januari 2019 om 19:52

Constant Kante, waar heb ik ontkend dat racisme bestaat? Gelieve mij geen dingen meer in de mond te leggen. Als dat niet lukt, zwijg dan. Dank je. Maar goed, de discussie dwaalt af. Het ging over de post van Iniesta. Ik ben meer van het principe 'leef en laat leven'. Ik heb er geen probleem mee als mensen met een donkere huidskleur zich blank zouden schminken of als Ribery 1200 euro voor een steak betaalt of whatever. Dit is gewoon een oude traditie zonder enige racistische insteek, iets met een mug en een olifant. Man man man. Anno 2019 wordt er aan alles aanstoot genomen en door (sociale) media wordt het al helemaal opgeblazen. Vermoeiend.

7 januari 2019 om 20:07

Snap jouw punt ook wel en ik sta als mens er ook zo in. Maar volgens mij en dat is mijn beleving! Zijn het over de gehele bevolking maar een heel klein deel en die komen op mij ook over als bijna black panter aanhangers die zelf racistisch zijn! Er vooral tegenaan trappen zonder enige empathie of discussie en dat is ook wel duidelijk geworden naar dat de roet vegen ineens ook totaal niet voldoende zijn. Daarmee slaan ze hun eerste punt/plank volledig mee mis. In alles geeft het ook zorgelijk aan hoe racisme duidelijk aanwezig is dat lieten de tokkies in Eindhoven goed zien! En dat is en blijft kwalijk een heel erg! Alleen denk ik zelf niet dat het uit de mensheid te halen valt, wat niet wil zeggen dat je er niks tegen moet/kan doen. En los van het zwart-wit denken slaan we in zijn algemeenheid veel te ver door met onze gevoelens en dat je overal naar moet luisteren en begrip voor moet tonen en we bij elke hele kleine afwijking maar wat graag een stempel erop plakken en een gecreëerde fuctie erop vrijmaken. Er is straks of nu al amper mentale weerbaarheid of bepaalde vorm van hardheid. En het is goed dat het niet meer zoals vroeger gaat maar over 40 jaar geloof ik dat we met ze allen gaan stellen dat we in deze jaren ver doorgeslagen zijn.

7 januari 2019 om 23:09

@ Bonjovi e.o.
je zegt: " Ik heb er geen probleem mee als mensen met een donkere huidskleur zich blank zouden schminken of als Ribery 1200 euro voor een steak betaalt of whatever. "

Wat jij daar zegt heeft sws al niks met racisme te maken
Nice try...

^ps donkere mensen schminken zich niet blank joh? Maar eerder wit , en de grap is -- dan is het niet zo gelinkt aan huidskleur van blanke ? , maar meer aan ja.. spirit geesten dingen. (en hey Jovi en co? het zijn meer de westerse blanken die donkere medemens onderdrukten niet andersom, dus waarom zou een donkere zich uberhaupt als blanke schminken/ thats no fun?).

Anyhow lijkt me sterk dat Iniesta dit racistisch bedoelde en of alle vierders.
Net als met zp,sinterklaas.
maar met beide kan je je wel afvragen , waarom moet een blanke man zich voordoen als donkere?

Hmm Bij zp is gewoon racisme.
Weliswaar verkapt maar wie dat niet ziet wilt het niet zien.
Kan je het hebben over anno 2019 maar dit was er al voor jij en ik.

En het vermoeiende ? begint eigenlijk met name als men alles waar men aanstoot aan neemt per direct al wegwuift als onzin.

Ik snap uiteraard wel je stuk van leef en laat leven.
en ben het wel eens dat mensen dingen opblazen maar ook dat komt vaak weer omdat er vooral 1 kant is die niet luistert. (en niet 2 kanten).

Zonder sociale media bestond dit onderwerp (helaas) overigens ook
Je kan hooguit zeggen je wist het niet wist.

8 januari 2019 om 15:47

Bon Jovi

"constant Kante, waar heb ik ontkend dat racisme bestaat? Gelieve mij geen dingen meer in de mond te leggen. Als dat niet lukt, zwijg dan."

Het lijkt mij echt veel beter dat jij gewoon goed leest. Ik zeg nergens dat jij ontkent dat racisme bestaat, beste kerel. Jij legt dus mij 'woorden in de mond'. Ik begrijp dat jij het vervelend vindt als dat bij jou gebeurd. Dus je kunt wel invoelen, lijkt mij, dat andere mensen het dan vervelend vinden als jij dat doet!

En we dwalen helemaal niet af. Jij hebt een vraag gesteld (leg mij eens uit wat hier racistisch aan is, ik zie het probleem niet...) en ik heb daarop geantwoord. Het zou wel fijn zijn als je daar concreet op reageerde, wat ik daarover heb gezegd. Namelijk, dat ik van jou vraag of je in staat bent om je in een ander in te voelen. Of je empathie hebt, dus.

Wat jij doet, de zaak wederom omdraaien en aangeven dat jij er geen problemen mee hebt als anderen zich wit zouden schminken, is aangeven hoe dat gevoel voor jou is. Maar dat is nou net niet de (weder)vraag. De vraag is of jij je iets kunt voorstellen bij het gevoel van een ander. Want dát is namelijk wat empathie is. Niet dat jij tolereert dat jou iets gebeurt, maar dat jij begrip toont (of beter gezegd kúnt tonen) voor gevoelens van die ander, zonder een oordeel te vellen over de vraag of het gevoel van die mensen nou 'klopt' 'moreel juist' of wat dan ook is.

Kun je wel zeggen: dit is gewoon een 'oude traditie' dus hoeven ze het niet zo te voelen, maar zo lust ik er ook nog wel een paar. PVV en haar aa hang bestaat voor het overgrote deel ook uit mensen die een gevoel hebben dat nergens op berust dan op hun eigen (onderbuik)gevoel. Moeten weldenkenden dan maar roepen: ach, onveilige gevoelens kloppen helemaal niet, de cijfers bewijzen dat het nog nooit zo veilig is geweest hier, dus ze moeten dat allemala maar niet meer voelen????

Onzin natuurlijk. Ik houd het je nog een keer voor: heb jij empatie, of nie?

8 januari 2019 om 17:28

Rodg

Geloof jij maar wat je wilt geloven, moet ik je aan herinneren dat ik hetzelfde recht heb.

Bij alle blackface 'traditities' of hoe je het ook wilt noemen, heb ik mijn vraagtekens hoor. Andersom precies hetzelfde als gekleurd persoon, vind ik het ook nergens op slaan om je wit/blank te schilderen.

8 januari 2019 om 17:43

Bon Jovi

Met alle respect hoor, maar het is mij al vrij duidelijk dat jij nooit enig begrip zult hebben voor andere standpunten in die zp kwestie. Empathisch vermogen zie je maar heel weinig in deze kwestie, en wellicht heeft dat deels te maken omdat het om twee verschillende type mensen gaat.

Al moet ik je eerlijk zeggen, dat ik me nooit bezighoud met die zp discussie. Ik heb het veel te druk, en ik ben meer van het leef en laat leven principe. Maar behalve blackface, die overdreven gekleurde rode lippen, kroeshaar, en teksten van sommige sk liederen. Kan ik er ook niks anders uit opmaken dan racisme. Zelfde als je over straat loopt en je ogen splitst, om Aziatische ogen na te bootsen. Dat is ook not done in mijn ogen, maar ik maak voor de rest niet druk om dat soort dingen. Ik geef alleen mijn mening meestal, thats it en dan is de kous eraf voor mij..

7 januari 2019 om 16:28

Ik denk dat het probleem meer zit bij de mensen die telkens opmerken dat iemand een ander kleurtje heeft.

Who the f*&* is Maecky Ngombo dan?? Is gelukkig niet al een eeuwenoude traditie daar in Spanje, maar ja sommige mensen zien in alles racisme!

7 januari 2019 om 16:46

Dat het een traditie is zou niet een argument moeten zijn vind ik. Iets met stieren in een arena is ook al een eeuwenoude traditie in spanje, maar dat zie ik liever vandaag dan morgen verdwijnen.

7 januari 2019 om 16:50

Omdat het daarmee duidt dat er helemaal geen racistisch motief achter zo'n post zit. Dit wordt al zo lang gevierd daar, dat iemand zoals Ngombo dan maar gelijk roept zonder dat het racistisch is zonder (waarschijnlijk) zelf even opgezocht te hebben wat het precies inhoudt. Dat zorgt gewoon bij veel mensen voor een reactie van oh daar hebben we er weer zo eentje, ja mijzelf incluis!

7 januari 2019 om 16:50

Maakt zeker wel een verschil wat mij betreft, stierenvechten is nou niet echt diervriendelijk. Ik zie hier niet aan wat er negatief aan is? Ja een aantal mensen die tegenwoordig alles aangrijpen en blijkbaar niet genoeg te doen hebben.

7 januari 2019 om 17:13

Laat me het even anders neerzetten: je wilt het Chinees nieuwjaar vieren en je besluit om je te verkleden als een Chinees persoon. Je tekent langs je ogen randen waardoor ze op spleetogen lijken en verft je gezicht geel. Verder is het gewoon een feest met een uiteraard positieve inslag. Zou dat kunnen?

7 januari 2019 om 17:47

Nee dat zou niet kunnen. Al vinden veel mensen dat blijkbaar ook gewoon.

7 januari 2019 om 17:56

Totaal ander verhaal. Bij het Chinees Nieuwjaar wordt niet een bepaald persoon vereerd. Let op het woord vereerd.

7 januari 2019 om 18:00

Dani17

Waarom zou dat niet kunnen? Ik ben absoluut niet racistisch, maar ben wel van mening dat we in een tijdperk leven waarin haast niets meer kan. Er zijn altijd wel een paar mensen die ergens aanstoot aan nemen en door social media wordt iets dat heel klein is, dan vanzelf groot gemaakt.

Als bijvoorbeeld donkere mensen zichzelf blank zouden schminken om wat voor reden dan ook, dan zou ik me daardoor totaal niet racistisch bejegend voelen. Net zoals ik ook niet gelijk door het lint ga als iemand het woord K gebruikt, terwijl mijn moeder net deze ziekte heeft overwonnen. Mensen moeten eens leren dat ze niet alles letterlijk en persoonlijk moeten opvatten.

7 januari 2019 om 18:04

Ik vind het ook jammer dat die idiote PC en SJW hype uit de VS is komen overwaaien naar Europa.

7 januari 2019 om 18:08

@ scotsman @ aardbei

In mijn post hieronder zet ik hetzelfde uiteen met voorbeelden waarbij acteurs iemand proberen na te doen. Ik had alleen geen zin om dat te kopiëren, maar ik begrijp dat ik voorbij de context schiet in deze tread. Zoals ik aangaf is voor mij de associatie leidend.

7 januari 2019 om 18:19

Scotsman

"ik vind het ook jammer dat die idiote PC en SJW hype uit de VS is komen overwaaien naar Europa."

Maar de omstreden Nashville verklaring idiotie die uit de VS is komen overwaaien, die is toe te juichen waarschijnlijk?
Maar goed, het is natuurlijk prima dat onze eigen witte mensen homo's officieel tot uitschot verklaren, homohuwelijk willen afschaffen en ze gelijke rechten willen ontzeggen, maar oh wee als moslims dat doen, ..... Eigen homohaat eerst dan maar he!

7 januari 2019 om 19:11

De Nashville-verklaring is net zo goed idioot. Het zijn allebei uitersten. Het ene uiterste is de overgevoeligheid van enkele individuen die tot een minderheidsgroep behoren (waar ik PC en SJW even onder schuif) en het anderste uiterste is een verklaring die ronduit discriminerend is. Maar daar zit echt zeeën van ruimte tussen.

Ik snap verder overigens totaal niet waarom de Nashville-verklaring hierbij wordt gehaald en waarom dat relevant is.

Ik zie het probleem niet, net als dat Zwarte Piet dat ook een hele lange tijd niet was.. Tegenwoordig trekt iedereen maar te pas en te onpas de racismekaart.

7 januari 2019 om 16:43

Het verschil met zwarte piet is dat het als knechtje van de witte man gezien kan worden en extreme stereotyperingen heeft(waar ik niet echt het probleem van inzie want ik keek toen ik jong was altijd naar ze op). Hier is de zwarte personage een koning met veel aanzien, dat kan toch onmogelijk negatief zijn. Het lijkt wel alsof deze mensen een hekel aan de kleur zwart (en dus misschien ook zichzelf) hebben.

7 januari 2019 om 16:46

Zwarte Piet is naar mijn idee toch wel echt anders dan dit geval. Hier wordt een koning gespeeld die toevallig donker was. Zwarte Piet heeft wel zeker kenmerken die je als racistisch zou kunnen beschouwen. Of eigenlijk zou moeten beschouwen. Misschien is discriminerend trouwens een woord wat beter bij deze discussie past.

7 januari 2019 om 16:59

Hoezo discriminatie? Een zwarte koning afbeelden is eerder discriminerend naar blanken dan zwarten.

7 januari 2019 om 17:04

Zoals ik schrijf zie ik in deze Spaanse traditie geen kwaad, ik haakte vooral in op Zwarte Piet. Misschien had ik dat duidelijker moeten vermelden inderdaad, excuus daarvoor.

7 januari 2019 om 18:27

Hoezo is een zwarte koning discriminerend naar blanken?

7 januari 2019 om 19:25

@dani17,

Dit is een duidelijk voorbeeld van iemand die het niet snapt. Die koning was gewoon donker en daarom is hij zo afgebeeld. Daar heeft discriminatie niks mee te maken.

7 januari 2019 om 20:50

Om 1 of andere rede is mijn comment die mede gericht was aan jou niet onder jou comment gekomen :s anyhow je kan het vinden bij comment #39 hierboven.

wat enkel deze 3 koningen betreft , lijkt me ook geen racisme.

(al zou men zich wel (kritisch mogen en ) kunnen afvragen, als die koning een donker persoon moet voorstellen, waarom neem je dan niet een donker persoon die t ook daadwerkelijk speelt?)

wat een gehuil om niks toch weer. Alsof hij hier ook maar iets racistisch mee bedoelt.
Stond een tijdje terug een mooi artikel in de krant van een donkere man, die hier ook zo moe van werd. Altijd maar in de slachtofferrol kruipen, altijd maar andere mensen de schuld geven van je eigen problemen, altijd maar verantwoordelijkheden afschuiven.
racisme is natuurlijk fout, maar dit is heel wat anders.

"We hoeven een volwassen man als jij dat niet uit te leggen." Als je iemand racistisch noemt en dan met dit argument komt heb je al verloren vind ik. Wat is er zo erg aan als je je zelf zwart schmikt? Het zet zwarte mensen niet in een kwaad daglicht ofzo. Het is ook niet zo dat de zwart geschmikte persoon vol zit met extreme stereotyperingen (wat wel het geval is bij zwarte piet hier), sterker nog hij/zij is verkleed als een koning wat juist een persoon is waar tegenop wordt gekeken. Als een zwart persoon zich wit schminkt om een koning te spelen zou dat toch prima zijn?

Heel erg vermoeiend dit. Ik zelf loop een beetje moeilijk door operaties aan de voet. Ik word al Lucille Werner genoemd en ik heb gigantisch veel zelfspot en ik denk dat meerdere mensen ook zo eens moeten gaan relativeren. Anders word het voor jezelf ook niet leuk. Racisme moet je altijd aanpakken, maar het is te makkelijk tegenwoordig om het racisme te gebruiken voor je eigen problemen.

Bijzonder altijd hoor die racismekaart. Er wordt altijd gevraagd om respect, maar respect voor oude tradities is er nooit. En als dat nou duidelijk racistische tradities waren dat zou ik het nog begrijpen. Maar volgens mij is er vrijwel niemand die zoiets racistisch bedoeld, dus ik vind het toch bijzonder dat die kaart altijd maar weer getrokken wordt.

Waarschijnlijk heeft Iniesta dat al 33 keer gevierd, en nu de 34e keer is het opeens een groot probleem

7 januari 2019 om 16:56

Verandering is nooit verkeerd volgens mij. Moeten we iets niet veranderen omdat het altijd zo geweest is? Persoonlijk denk ik dat dat slecht zou zijn voor de samenleving. Al zie ik in deze casus geen discriminerende kenmerken, maar goed, ik ben er ook niet goed bekend mee en heb me er niet in verdiept.

7 januari 2019 om 17:36

Verandering is hoeft idd niet verkeerd te zijn maar is dat in sommige gevallen wel i.m.o. Vandaag is Zwarte Piet en het Sinterklaas feest een probleem, je hebt al mensen die problemen hebben met dodenherdenking, motgen gaat een minderheidsgroep klagen over Kerst, volgend jaar zeiken er mensen over Koningsdag en dat blijft dan maar zo doorgaan. Heb je uiteindelijk een jaar zonder feestdagen, nou wat leuk!

7 januari 2019 om 18:15

Het Sinterklaasfeest is geen probleem, Zwarte Piet is een probleem. Maar dat willem veel mensen niet zien. 'Onze tradities worden afgepakt' zeggen ze dan. Volgens mij blijft de traditie gewoon bestaan: kinderen krijgen cadeautjes. Welke kleur die Piet is maakt daarbij letterlijk niks uit.

7 januari 2019 om 20:19

De kleur maakt wel degelijk uit. De grote oorringen en dikke rode lippen zijn racistisch. Het kroeshaar mag ook achterwege blijven. Smink 10 van je beste vrienden een willekeurige kleur op 1 na. Die wordt zwart gesminkt. De zwart gesminkt persoon herken je niet, de overige wel. En geloof me, als zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen krijgen we de discussie waarom Sinterklaas blank is en niet een donker getint persoon kan zijn. Het was onze Friese schoonheid Doutzen die ooit bij Pauw en Witteman aangaf zich te schamen voor zwarte Piet. Heel links NL lachte haar recht in haar gezicht uit. Nooit was het een probleem. Mijn Surinaamse collega’s speelden zwarte Piet en lieten zich sminken. En nu is het sinds een aantal jaar racisme. Dodenherdenking is fout. Jesus is zwart en niet blank, etc. etc. etc. Maar een heel racistisch moslimfeest is cultureel erfgoed 🤪. Maar of jij gelijk hebt of niet doet er weinig toe. We kunne allemaal de moraalridder spelen. Feit blijft dat we allemaal racistisch zijn, ongeacht je afkomst en huidskleur. Het zit in onze zoogdier DNA. Pas als een ander gekleurde een naam heeft, zie je degene niet meer als Moslim, Negroïde, Aziaat of Oost-Europeaan als je zelf west-Europese voorouderen hebt.

7 januari 2019 om 20:19

De kleur maakt wel degelijk uit. De grote oorringen en dikke rode lippen zijn racistisch. Het kroeshaar mag ook achterwege blijven. Smink 10 van je beste vrienden een willekeurige kleur op 1 na. Die wordt zwart gesminkt. De zwart gesminkt persoon herken je niet, de overige wel. En geloof me, als zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen krijgen we de discussie waarom Sinterklaas blank is en niet een donker getint persoon kan zijn. Het was onze Friese schoonheid Doutzen die ooit bij Pauw en Witteman aangaf zich te schamen voor zwarte Piet. Heel links NL lachte haar recht in haar gezicht uit. Nooit was het een probleem. Mijn Surinaamse collega’s speelden zwarte Piet en lieten zich sminken. En nu is het sinds een aantal jaar racisme. Dodenherdenking is fout. Jesus is zwart en niet blank, etc. etc. etc. Maar een heel racistisch moslimfeest is cultureel erfgoed 🤪. Maar of jij gelijk hebt of niet doet er weinig toe. We kunne allemaal de moraalridder spelen. Feit blijft dat we allemaal racistisch zijn, ongeacht je afkomst en huidskleur. Het zit in onze zoogdier DNA. Pas als een ander gekleurde een naam heeft, zie je degene niet meer als Moslim, Negroïde, Aziaat of Oost-Europeaan als je zelf west-Europese voorouderen hebt.

7 januari 2019 om 20:34

Persoonlijk denk ik dat als je mij rood, oranje, paars, donkergroen of donkerblauw zou maken dat je mij ook niet zou herkennen hoor. Geef me een rare pruik en ik zie er uit als een clown. Die herken je ook niet zo makkelijk. Ik geloof er niet in dat Piet per se zwart moet zijn. En dan nog, als je niet herkend wilt worden speel je toch gewoon geen Piet in je eigen dorp? Dat kan ook in het dorp daarnaast.. Het is immers een kinderfeest toch?

Overigens ben ik het wel met je eens dat we niet moeten doorslaan in het veranderen van tradities en zo voorts. Zoals ik hier onder schrijf ben ik nog voor mezelf aan het uitzoeken waar die scheidingslijn dan ligt, want in dodenherdenking zie ik bijvoorbeeld niks racistisch.

7 januari 2019 om 20:53

Wat is eigenlijk de racistische associatie met Dodenherdenking? Ik weet dat in de VK steeds meer mensen tegen de 'poppies' zijn, omdat ze het herdenken van slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog heel erg partijdig en eenzijdig vinden.

7 januari 2019 om 21:07

De Dodenherdenking is een herdenking van de Nederlandse oorlog-slachtoffers na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking zou 'te wit' zijn en biedt geen ruimte aan het herdenken van slachtoffers van het koloniale verleden van Nederland. Of aan de slachtoffers van Nederlands-Indië, althans dat heb ik nu even snel gelezen. Ook hier komt partijdigheid aan bod.

'de politionele acties die de Nederlandse strijdkrachten in het toenmalige Nederlands-Indië uitvoerden om vlak na de Tweede Wereldoorlog het koloniale gezag te herstellen, vonden plaats tussen juli 1947 en januari 1949. De Indiërs die daarbij om het leven kwamen waren dus ook Nederlandse onderdanen, maar zij worden niet genoemd bij de herdenking en krijgen ook geen krans. "nederland herdenkt wèl de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden", concludeert Meijerink.'

Bron: nos.nl (2018)
Titel: Is het tijd voor een andere Dodenherdenking?

7 januari 2019 om 22:48

Maar die worden min of meer op 15 augustus in Den Haag herdacht. Min of meer omdat NL vooralsnog geen schuld wilt erkennen aan de kolonisatie/dekolonisatie.

Ik ken het feest niet goed genoeg om hierover een duidelijk oordeel te geven, maar als er geschminkt wordt om een blackface te creëren dan kan ik me voorstellen dat mensen zich beledigd kunnen voelen.

Stel je eens voor dat we bij het Chinees nieuwjaar allemaal spleetogen gaan tekenen om het te vieren, zou dat kunnen? De associatie is niet zo negatief als bij bijv. Zwarte piet, maar je benadrukt een uiterlijk kenmerk van een groep.

Ikzelf zou wel de indruk krijgen dat Aziaten dit niet op prijs zouden stellen, ongeacht de associatie. Zo vind ik ook dat ik mij niet blank ga schminken met de bedoeling om een blanke gozer uit te beelden, vind ik ook racisme bij een negatieve associatie.

Nog even een andere benadering: als de TV Kantine John Williams wilt uitbeelden, zou Carlo zich zwart moeten schminken. Waarom zou dat niet kunnen onder het mom van satire? Of Jan Dino met Gerrie?

Kortom ook ik vind het moeilijk, maar als uitgangspunt neem ik wel de associatie, die is voor mij leidend.

7 januari 2019 om 17:25

Als jij jezelf niet blank wil schminken is het geen probleem. Net als dat het dat ook niet is wanneer je dat wel doet. Jij kunt het wel racisme vinden, maar dat maakt het natuurlijk niet racistisch.
Schminken geeft je namelijk niet het idee dat je superieur bent aan een "ras". Ook niet dat je dat uit wilt beelden.

7 januari 2019 om 17:32

De kleur opzich snap ik, het gaat mij om de gedachte erachter. Wat is je bedoeling met het schminken? Is het om een uiterlijk kenmerk te benadrukken? En zo ja, kunnen spleetogen dan ook, zelfs al is de associatie positief?

7 januari 2019 om 17:51

Hier wordt een koning gespeeld die zwart was. Een specifiek persoon. Wat is daar in vredesnaam beledigend of racistisch aan? Als een blanke acteur Mandela wil spelen, mag die zich dan niet zwart schminken?

7 januari 2019 om 18:18

Ik heb even wat artikelen gelezen over deze Spaanse traditie, maar als je foto's ziet schrik je gewoon. Ze hebben de rode lippen zo overdreven nagemaakt, dat is bijna beledigend. Ik kan me in ieder geval goed voorstellen dat je je beledigd voelt wanneer je donker bent en die foto's zou zien.

8 januari 2019 om 17:49

Gast, schei toch uit. Als de drie koningen blank waren gelaten dan had het pas racistisch over kunnen komen. Dan kun je zeggen dat iemand niet wil erkennen van een wijze of een koning ook een andere huidskleur kan hebben.

Dit gelul is niet eens zoeken naar racisme, maar creëren van racisme.
Zoek eerst maar de definitie van dat woord op voordat je ermee gaat strooien.

"ik kan niet geloven dat bekende mensen dit nog steeds doen in 2019 en het op sociale media zetten"

Wat kan je niet geloven? Dat het niet bedoeld wordt met kwade bedoelingen? Dat het niemand wat hoort te interesseren maar dit het wel doet. Het gaat nergens over, lekker doen Iniesta. Het is toch om pissig van te worden inmiddels, iedereen die het er niet mee eens is zelfde verhaal als met Zwarte Piet doet het zelf, je maakt er zelf een haat verhaal van je roept zelfs racisme over je heen. Je vraagt zelf om racisme, bullshit allemaal.

Eindelijk wraak voor die goal in 2010. De toorn des internets zal neerdalen op zn bleke huid. De vuile racist. Voor zo'n foto kan je hem gerust plaatsen in een rijtje met de kwaadaarsigste dictators op Aarde. Wellicht is het zelfs zo erg datzedie wereldtitel af moeten nemen.

7 januari 2019 om 18:31

Haha.. eindelijk iemand die het begrijpt. Wat een naar mannetje.

Dus dat Zwarte Piet terug gaat naar Spanje is dus ook echt ergens op gebaseerd, wow, hoe meer je weet.

Jammer dat tegenwoordig tradities zoals Zwarte Piet en dus deze heilige Balthasar als Blackface worden geïnterpreteerd. Blackface is inderdaad een racistisch Amerikaans verschijnsel, maar met zwarte piet en dit wordt niets dan goeds bedoeld en er zit totaal geen racisme achter. De hele zwarte piet discussie is op gang gebracht door immigranten dien in zwarte piet een blackface zagen, maar dan ook helemaal niks van de nederlandse traditie weten. Hier gebeurd nu hetzelfde.

Tsjonge wat een onwetendheid zeg. Dit is Balthasar, 1 van de 3 koningen die Jezus bezocht na zijn geboorte. Heeft echt in de verste verte niks met blackface te maken.

O god zeg... Het zal wel weer niet bij de BBC vandaan komen🙂 De omroep die al jaren hun eigen en andere europeese geschiedenis vervalsen met politieke correctheid en zuivere leugens. Gewoon negeren die staatsomroep daar en iedereen de er werkt en gevraagd wordt voor interviews Iniesta.

Was al bang dat er ophef in Azie zou zijn, want als er een land is waar mensen zo stereotiep worden afgebeeld is het wel Japan haha.
Ik begrijp de ophef ook niet echt. Had Iniesta dan maar een Zwarte persoon moeten inhuren? Dat lijkt mij toch iets racistischer dan jezelf Zwart schminken voor een kinderfeest?

Het zou pas rascistisch zijn wanneer de drie koningen/wijzen alledrie blank waren. Mug en Olifant.

7 januari 2019 om 19:29

Onzin, het gaat erom hoe hij wordt afgebeeld. Je hebt je er niet in ingelezen en gaat nu ergens een mening over vormen, zonder dat je weet hoe het zit. De koning was inderdaad zwart en dat is het probleem niet.

Zoals de tegenstanders van de invulling van dit feest ook aangeven: In sommige plekken wordt de zwarte koning Balthasar niet langer gespeeld door een zwart geschminkte man, maar door een donkere inwoner. „gelukkig zien sommigen in dat het belachelijk is om een blanke man zwart te maken. Alsof donkere mensen zelf die rol niet zouden kunnen vervullen."

Bron: NRC (2018).

Als je dat artikel even opzoekt, dan kun je zien hoe deze koning wordt afgebeeld.

7 januari 2019 om 19:39

"gelukkig zien sommigen in dat het belachelijk is om een blanke man zwart te maken. Alsof donkere mensen zelf die rol niet zouden kunnen vervullen."

Maar dan nog snap ik nog steeds niet wat er beledigend aan is dat een blanke man een zwarte man speelt? Daarmee suggereer je juist dat een blanke man het niet waard is om een zwart persoon te spelen...

Ik chargeer een beetje om aan te geven dat je met die gedachtengang alles wel negatief kan gaan opvatten.

7 januari 2019 om 20:26

Dat weet ik ook niet, maar ik denk dat het vooral een gevoel is dat zwarte mensen hebben wanneer zij zien dat blanke mensen hen 'nadoen' . Een beetje de lolbroek uithangen. Met overdreven grote rode lippen. Een soort karikatuur.

Vergeet niet dat donkere mensen in de geschiedenis vaak al als minderwaardig zijn aangezien. Ik geloof best dat je dat gevoel dan ook erg kan krijgen wanneer de blanke man jou dan even gaat lopen nadoen.

Ik ben zelf echter blank (dus ik weet niet hoe dat voelt) en kan ook niet aangeven hoe dat bij deze Spaanse traditie allemaal werkt. Bij Zwarte Piet kan ik me heel goed voorstellen dat zulke gevoelens op komen spelen. En gevoelens zijn niet altijd te begrijpen voor een ander.

Zoals je misschien kan lezen vind ik het ook erg lastig om zoiets uit te leggen. En ik ben het ook wel een beetje met je eens hoor, je moet ergens een grens trekken, alleen ben ik er voor mezelf nog niet zo goed uit waar ik die grens trek.

7 januari 2019 om 20:40

Bedankt voor je hele fijne, oprechte en uitgebreide reactie. Ik sta er volgens mij vergelijkbaar in met jou. Ik weet zelf ook niet waar de grens ligt, of zou moeten liggen. Maar je vindt die grens alleen door met elkaar te blijven praten. Die grens gaan we niet vinden als:

1: Racisme in stand wordt gehouden.

2: Mensen een actie als bovenstaand linea recta gaan bestempelen als 'fucking racistisch!' zonder de context te weten.

Volgens mij moet racisme verbannen worden, maar moet je ook eerst iemand zijn kant van het verhaal laten vertellen voordat je iemand uitmaakt voor racist. Ik weet 90% zeker dat de mensen die in het artikel riepen dat het 'fucking racistisch' is geen idee hebben van wat zich daar eigenlijk afspeelde.

Als je het na de uitleg dan nog steeds racistisch vindt, kun je dan ook rustig uitleggen waarom.

7 januari 2019 om 20:45

@ Azrsenal

Wat dat betreft zit ik op één lijn met jou. Ik vind het ook moeilijk om precies te bepalen wat kan en niet kan, vandaar in eerdere posts mijn voorbeeld van een Chinees feest en mensen (of een Chinese beroemdheid imiteren). Hoe kijken we daar tegen aan?

Ik ben zelf bruin en ik irriteer me aan de hypocrisie die er soms heerst vanuit gekleurde mensen die dan zeggen "typical white people". Als een blank persoon zou zeggen "typical black people" is de wereld te klein. Of het N-woord wat alleen door zwarte mensen gebruikt mag worden. Juist door een woord alleen tot je "eigen" groep toe te eigenen hou je racisme in stand. Als blanken een eigen woord zouden hebben wat alleen door hun zou mogen worden gebruikt is de wereld te klein.

7 januari 2019 om 20:55

Jij uiteraard ook bedankt. Ik merk dat het vaak lastig is om zo'n discussie online te kunnen voeren, omdat het zoals jij schrijft vaak uitdraait op het roepen van termen als 'fucking racistisch' en dergelijke. Hier kan ik anoniem mijn mening geven en krijg ik inhoudelijk antwoord terug, dus dank daarvoor!

Ik denk dat het ook een probleem is dat mensen worden uitgemaakt voor racist, terwijl zij dat niet zijn. Ik ken genoeg mensen die het kwaad van Zwarte Piet niet zien, maar zijn zij dan gelijk racistisch? Of is het model Zwarte Piet gewoon iets met racistische kenmerken.

"ik weet 90% zeker dat de mensen die in het artikel riepen dat het 'fucking racistisch' is geen idee hebben van wat zich daar eigenlijk afspeelde."

Mee eens. En zo geldt dat ook andersom. Anderen schilderen het gelijk af als onzin, maar ook zij hebben niet altijd hun research gedaan.

Overigens denk ik niet dat er (wettelijk) grens te trekken is. Zouden we die grens gaan trekken, is dat het einde van de democratie zoals wij die nu kennen en waarin we vrijheid hebben van meningsuiting. Luisteren naar elkaar kan al een hoop doen.

7 januari 2019 om 21:00

@dani17,

Ik denk inderdaad dat wij op één lijn zitten. Ik kan ook niet tegen die hypocrisie. Ben het eens met je laatste alinea, het n-woord is een goed voorbeeld van die hypocrisie. Kendrick Lamar die een nummer schrijft waarin dat woord voorkomt en daarmee gaat optreden, maar wanneer een blank iemand uit het publiek het dan mee rapt diegene op zijn kop geven. Dat is nogal vreemd. En zo houd je het ook in stand, zoals Scotsman ook aangeeft.

Ik ben dit al langer dan vandaag spuugzat hoe alles als racistisch bezien moet worden. Feit is dat het te diep zit bij jou als persoon als je in alles racisme moet gaan vinden. Ik hoop dat mijn kinderen op een dag zich zwart, paars, geel, groen kunnen schminken op school of met feestjes. Zet het van je af en leef toch je leventje man. Zieligaards.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Vissel Kobe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: J League
SpelersPositieW
K. FuruhashiAanvaller3110
David VillaAanvaller2813
K. OgawaAanvaller255
J. TanakaAanvaller236
WellingtonAanvaller156
L. PodolskiAanvaller135
DanklerVerdediger290
Voor de complete selectie: Clubpagina Vissel Kobe.

1061 fans
Middenvelder, 35 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 7 december
Nu het transferverbod is opgeheven, krijgt Frank Lampard een groot budget van eigenaar Roman Abramovich van Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren