De Boer: ‘Met ruim honderd miljoen op de bank er het maximale uitgehaald’

Maandag, 7 januari 2019 om

Frank de Boer is niet jaloers op Erik ten Hag, die bij Ajax de beschikking heeft over spelers die voor vele miljoenen zijn aangetrokken. “Ik ben vooral hartstikke blij dat het weer goed gaat met Ajax”, vertelt de 48-jarige coach in een interview met De Telegraaf. Dat Ajax er op sportief en financieel gebied goed voor staat, is volgens De Boer ook voor een deel aan zijn werk te danken.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Wordt de periode van Frank de Boer bij Atlanta United een succes?


Gerelateerd

45 reacties (laatste reactie door miccoli)

En gelijk heeft hij.
Hij had geen vervanger voor Eriksen maar heeft wel tot het einde om het kampioenschap gestreden.
Best knap hoor

Dat was de tijd dat ze geld in de spaarrekening zetten. 5M voor 1 speler vonden ze al duur enzo....

7 januari 2019 om 08:33

Zaaien en oogsten... de voetballerij heeft meer dan eens aangetoond dat het niet loont om grote financiële risico’s te nemen. Ajax heeft een manier gevonden waarop dat wel kan, door te zorgen dat de financiële buffer zodanig is dat er ook eens wat fout kan gaan...

7 januari 2019 om 08:41

Maar nu kan dat eigenlijk al niet meer, Ajax wilt zich nu eenmaal meten met de top en daarom moeten ze wel uitgeven. En in verhouding met de echte top is wat ze uit geven eigenlijk helemaal niks.

7 januari 2019 om 09:22

Juist door toen geen dure spelers uit de Eredivisie te halen, kunnen ze nu aankopen als bijv Tadic en Blind doen. Natuurlijk zijn er spelers die in de Eredivisie die aan kunnen sluiten bij Ajax en PSV, maar het meerendeel valt toch echt tegen.

7 januari 2019 om 09:59

Tja, het lijkt nog niet zo lang geleden, maar toch zijn het andere tijden. Ondertussen is de transfermarkt echt op hol geslagen en heeft Ajax hierdoor (en door het beleid van de jaren onder De Boer) genoeg geld bij elkaar verzameld.

Dank voor de schalen, maar laten we niet vergeten dat onder fdb t spel matig was. Daarbij zat t hem mee dat de rest van de top top(vooral psv) t ook heeft laten weten. Als je ziet dat ajax met een heel laag punten kampioen is geworden, mag je toch concluderen dat t armoede was. Je kan t nu niet voorstellen dat je kampioen wordt met 71 punten. Ook met verthongen, aldewereild, eriksen heeft de boer genoeg punten gemorst. T spel onder fdb was over t algemeen saai en traag. Oneindig getik op je eigen helft. Dan zeggen dat je gedomineerd hebt. Met in totaal 5 schoten richting doel. En niet OP doel. Nee, nogmaals er waren clubs met minder kwaliteit die attractiever speelden en met meer tempo.

7 januari 2019 om 08:32

In de laatste 2 jaar was het saai... En dat kwam door kwaliteit gebrek. Maar die 3,5 jaar daarvoor niet.

7 januari 2019 om 08:39

Was zeker niet denderend. Ook de eerste 3,5 jaar niet. Ik zeg niet dat alle wedstrijden saai waren hoor. Zeker paar leuke tussen. Maar ok nou te zeggen was sprankelend was t ook niet. We konden toen ook geen vuist maken tegen zeer defensief team. Waardoor we weer eens gelijk speelden. Dat was gewoon ook met eriksen etc in t team. Vandaar ook die lage totaal punten. Ik geloof 74 punten kampioen met eriksen en verthongen etc. Das me te mager hoor.

7 januari 2019 om 08:44

Wat ook grappig was, overmars riep toen voorafgaand seizoen 14/15dat hij vond dat ajax de sterkste selectie had in jaren. Wie wilde hij met die uitspraken bedonderen? Supporters? Ajax zelf? En niet te vergeten een diss richting erisken etc

7 januari 2019 om 08:52

En ook nog, gebrek aan kwalitieit was toch. Waarom konden andere teams met minder kwaliteiten dan wel attractief spelen? Met meer tempo en bezieling. Nee fdb is gewoon een matige coach, in de waan dat hij aanvallend en avontuurlijk voetbal speelt. Terwijl toch duidelijk is dat hij altijd voor zekerheid kiest.

7 januari 2019 om 10:03

Ik denk dat Overmars ook wel inzag dat de selectie niet sterk genoeg was, maar de spelers misschien moed probeerde in te praten? Geen idee hoor, maar dat lijkt mij de enige reden..

7 januari 2019 om 08:35

Je kunt ook stellen dat de rest toen beter weerstand bood dan nu aangezien iedereen minder punten verzamelde.

7 januari 2019 om 08:49

Kan, maar dat was niet t geval. Gezien ook de resultaten in europa van onze topclubs. Vaak is dat ook een aanduiding van niveau. Jaa, soms speelden we aardig in CL, maar ineens zijn we ook kansloos tegen een steua ofzo.

7 januari 2019 om 10:03

Tja, het was niet zo mooi als het nu was, dat is een punt wat zeker is, maar toch wil ik even de volgende dooddoeners vermelden.

1. De eerste twee jaar a drie jaar waren echt niet slecht. Toen kon Frank nog beschikken over spelers zoals Alderweireld, Vertonghen en Eriksen. Ik heb toen ook regelmatig mooie wedstrijden gezien.

2. Ajax gaf toen veel minder geld uit en als ze wat uitgaven dan was dat voor middelmaat. Spelers als Sigtorsson, Moisander, Gudelj, etc. werden gehaald. Deze hebben allemaal nuttige wedstrijden gespeeld, maar het was allemaal niet van hoog niveau.

3. Ajax gaf veel jeugd de kans, maar de jeugd was toendertijd ook niet geweldig. Denk aan spelers zoals Ebecillio en Ozbilliz die toch heel wat wedstrijden in het eerste hebben mogen spelen.

Vergelijk dit allemaal met het huidige Ajax en je ziet al grote verschillen. Er wordt tegenwoordig veel meer uitgegeven aan spelers, er breken grotere talenten door (door hervormingnen die onder de Boer zijn ingezet).

7 januari 2019 om 15:07

Helemaal eens hoor. Maar de meeste mensen missen mijn punt. Mijn punt is simpel. Fdb is helemaal geen aanvallende coach. En vooral nog geen goede coach. Is eigenlijk een matige coach, die gewoon veel geluk had gehad dat er 4 jaar lang geen enkele club was die een normaal waardig kampioensjaar draaide. De kampioenen voor hem en na hem allemaal boven de 80 punten.

7 januari 2019 om 15:33

Het was dan ook moeilijk om op een gegeven moment mooi aanvallend voetbal te spelen, dat is wat ik wil duidelijk maken. Hij heeft twee volle seizoenen kunnen beschikken over Eriksen. Dit was zo'n beetje de enige creatieve middenvelder van Ajax toendertijd met een goed niveau. Daarnaast zaten er nog spelers zoals Aissati en Lodeiro, maar die hebben het nooit waar kunnen maken.

Toen Eriksen wegging hebben we het met lopers en schoppers moeten doen a la Enoh, Klaassen, Siem de Jong, Poulsen, Gudelj, etc. Ik zeg niet dat dit verkeerde spelers zijn, maar zij zorgen nou niet echt voor creativiteit. Creativiteit die wij de laatste twee a drie jaar wel weer hebben met Ziyech, Tadic en Frenkie.

Zonder creativiteit is het moeilijk om attractief te spelen. Maar je hebt gelijk in dat hij nooit heeft gespeeld zoals onder Bosz of nu Ten Hag. Zelfs Keizer had soms nog mooier wedstrijden dan de laatste twee seizoenen van Frank de Boer.

“Beperkte financiële middelen”. Ohja. Ook in die tijd met afstand de rijkste club van Nederland. Er wordt nu net gedaan of hij met de begroting van VVV kampioen is geworden en net als bij Excelsior oud papier opgehaald moest worden.

7 januari 2019 om 08:36

Er is toen duidelijk veel minder uitgegeven dan nu en ook de jaren daarvoor. Transfer vrije spelers en koopjes vooral.

7 januari 2019 om 08:42

En de concurrentie gaf nog minder uit.

7 januari 2019 om 09:04

Hoorde ook wel eens verhalen over t salaris. Vorlgens mij werd er bij PSV ook beter betaald. Of t zo is weet ik niet. Maar dat is dus ook een keuze. Wat betaal je aan spelers en vóór spelers. Twente had ook geen misselijke salarisposten. Zat ook veel geld in.

Hoe ga je om met t geld dat binnen komt. En wat geef je uit en waaraan. Daarin heeft Ajax t goed gedaan( op een aantal rare aankopen na) in die jaren en daar plukken we nu de vruchten van.

7 januari 2019 om 09:07

Ajax haalde nota bene Theo Jansen weg bij directe concurrent Twente.

7 januari 2019 om 09:20

Klopt en Moisander bij AZ etc etc. Twente beleefde een toptijd toen. Vooral geen armoe daar toen..

7 januari 2019 om 09:29

Precies mijn punt, dank. Jansen en moisander waren voor Ajax begrippen mindere aankopen tov erikson en verthongen, terwijl dat de toppers van de concurrentie waren die met gemak werden weggekocht en de concurrentie direct verzwakten.

7 januari 2019 om 09:47

Nou zeg, wat trok Ajax toen de portemonnee... 5 van de 7 spelers kwamen van eredivisie clubs. De 2 andere van Ajax Cape Town en Anderlecht..

7 januari 2019 om 09:54

Neemt niet weg dat met een beperkt budget in vergelijking met nu t maximale eruit werd gehaald. In een tijd dat we allemaal zeurde over t niveau hier. Daar ging t om. Niet over dat Ajax altijd al t meeste te makken had.

7 januari 2019 om 08:45

Zo vat jij t op. Er wordt een vergelijking gedaan met zijn tijd en middelen en dat van nu. Daar zit een groot verschil in. Grote( belangrijke) spelers zoals Eriksen, Toby en Vertonghen werden verkocht en er kwam geen kwaliteit voor terug. Voetbal werd er minder om maar werd wel kampioen.

7 januari 2019 om 09:10

Over de hele linie in de eredivisie holde de kwaliteit hard achteruit, zonder uitzondering werden teams elk jaar minder en minder, niet alleen Ajax. Sla gerust de wedstrijden in Europees verband er even op na.

7 januari 2019 om 09:18

Dus werd je met 'beperkte middelen' kampioen toch? Jij maakt ervan dat ze doen alsof ze met een budget van VVV kampioen werden. Kwaliteit nihil idd. Vooral de top 2 clubs.
Of een club al AZ,Vitesse of Twente echt veel minder werden in die tijd betwijfel ik. In die tijd haalden ze nog verassende resultaten. Mede doordat juist een Ajax of PSV daalde in niveau.
Met Verbeek en AZ die lang meededen om plaats 1. Vitesse met Bosz.. Twente dat tussen 2009 en 2012 goed goed was. Kwaliteit bij vooral Ajax en PSV werd minder. In mijn optiek dan.

7 januari 2019 om 09:26

Ajax tikte ook toen 15 miljoen voor sulejmani af. Verhoudingsgewijs was het toen niet anders dan nu, Ajax stak er financieel met kop en schouders boven uit, net als nu. Er wordt gedaan of het extra knap was om in die tijd kampioen te worden. Dat is natuurlijk flauwekul.

7 januari 2019 om 09:37

@ Reuser, die 15 miljoen was onder v Basten. Dat was een hele andere periode dan onder De Boer.

7 januari 2019 om 09:44

Toen Sulejmani? Dat was in 2008 man. Toen gaven we idioot uit en zorgde ervoor dat we als we zo nog 3 jaar doorgingen we nergens meer waren. Aankopen zoals Sulej van 16 milj.. even ervoor Luque van 8 milj.
In Frank zn tijd net zulke rare aankopen maar dan voor veel minder geld.
En dat was toen en nu nog steeds eigenlijk een uitzonderlijk hoog bedrag. Deed Ajax ervoor niet en laaaang tot dit seizoen erna ook niet.
Jijzelf voegt nu ook t woordje 'extra' toen aan knap. Geeft er zelf nog een lading aan. Knap was t 4 keer kampioen worden in 5,5 jaar tijd. Hoe dat werd gedaan is iets anders.

Er word gezegd het maximale eruitgehaald. En dat werd er gedaan met een middelmatige selectie. Nog los van t feit wat er op de bank stond. Los van t feit dat Ajax bijna altijd al meer te makken heeft gehad.

7 januari 2019 om 11:49

Met sulejmani wil ik maar aangeven dat Ajax altijd in staat is geweest veel duurdere aankopen te doen dan de rest. Het is van alle tijden dat Ajax meer financiële armslag heeft. De zinsnede beperkte middelen is in absolute zin waar, in relatieve zin was het financiële gat qua bestedingsniveau tussen Ajax en de rest niet anders dan nu.

Haha, tuurlijk, de concurrentie lag totaal op zijn gat; AZ post-Scheringa, Feijenoord financieel en sportief in een diep dal, PSV net zo. De kampioenschappen waren dan ook binnengehaald met historisch lage puntenaantallen. En dat met verschrikkelijk voetbal. PSV richt zich op, en Ajax meteen geen kampioen meer. Tegen De Graafschap onderuit door pure lafheid.

In Europa steeds zwaar afgegaan tegen de lulligste clubjes, door angst en controle.

Veel van dat verdiende geld verbrast aan de meest onlogische, zeer vreemde aankopen, zoals Gudelj, Van der Hoorn, Sigthorsson, etc.

Deze man heeft ook voor tweespalt gezorgd tussen Jonk/cruijff en de rest van Ajax, door schijt te hebben aan visie en Plan Cruijff, en volledig zijn eigen dingetje te doen.

En dit nadat hij Cruijff beloofd had mee te gaan in Plan Cruijff. Onbetrouwbaar en best achterbaks dus, en is daarmee een grote reden geweest achter het falen van Plan Cruijff. Ego en eigenbelang waren zaken die het hebben doen falen, binnen de Rvc, directie en daaronder. De Boer is daar ook schuldig aan.

7 januari 2019 om 09:23

Maar nog meer van dat geld gespaard. Er werd juist gezeikt over dat er te weinig werd uitgegeven. Liever 1 aankoop van pak m beet 12 milj dan rare aankopen van 3 milj.. gokjes van minder dan een miljoen
zoals Hoessen.
Maar t meeste werd gespaard.

7 januari 2019 om 10:19

Ja met een t. Een mens kan zich vergissen toch? Niet eens een reactie op t artikel maar iemand aanspreken op een foutje. Sterk hoor stief.. grammatica koning van Voetbalzone.

7 januari 2019 om 10:27

Dan nog kan je voor de beter opbouwende en met ruimte in de rug verdedigende Van Dijk halen, in plaats van Van der Hoorn, die alleen had aangetoond bij Utrecht in de eigen 16 ballen weg te kunnen koppen. Of Pröpper, in plaats van Gudelj, terwijl je al geen enkele creativiteit op het middenveld hebt lopen. Nee, er moest nog meer 'gif' bij.

Je zou maar eens op het middenveld komen te voetballen en daar eens balverlies lijden...

Nog nooit zo'n angstige coach meegemaakt. Ik zie dan nog liever een coach cattenacio spelen, dan geef je tenminste de bal nog aan de tegenstander, die er dan hopelijk nog wat mee doet, en er wat gebeurt op het veld.

5 miljoen toenterijd, is onderhand nu wel zo'n 10 miljoen, gezien de markt.

Buiten dat, De Boer zette Schöne, een voetballende middenvelder, op rechtsbuiten, lekker veilig, en een type breker (poulsen) op 6. Bosz haalde Schöne naar de 6 positie, en Sinkgraven naar linksback. De een gaat uit van controle en zekerheid, en geen balverlies en geen risico en een tegendoelpunt voorkomen, de ander van voetbal, aanvallen, vermaak en goals maken.

7 januari 2019 om 10:33

PSV richt zich op en Ajax meteen geen kampioen meer. Deze man dit en dat. Tuurlijk. Het ging allemaal zoals jij zegt.

Neemt niet weg dat dat hij met wat hij had 4 keer kampioen werd. Met idd de beperkte spelers die hij had. En ook uit kon kiezen. T was jeugd of veelal rare aankopen met de hand op de knip itt tot wat er binnen werd gehaald.. En daarmee kampioen geworden en geld binnengehaald vanuit de CL. Mede daardoor ook t succes nu. En daar ging t om. Niet om t hele betoog van jou.

Hij had idd beter dit of beter dat... achteraf ja. Niemand weet hoe t vergaan was met een van Dijk in die tijd. Of een andere speler. Da's achteraf praat. Hoe hij t invulde zo deed hij dat. En met succes.

het voetbal was niet altijd even aantrekkelijk maar bij Ajax heeft FdB het idd geweldig gedaan met niet eens heel denderend spelersmateriaal. daar verdiend hij zeker de credits voor

Toen Frank aantrad was Ajax zo arm als een kerkrat met een begrotingstekort van jaarlijks 21 miljoen dankzij wanbeleid van Jaakke en v/d Boog. Het 1e wat er gedaan werd was saneren binnen de selectie door afkopen van contracten en jaarlijks Moesten de bepalende spelers verkocht worden en er kwam amper echte grote versterking bij en moest de revolutie Cruyff nog zijn aanvang krijgen. Frank heeft dat alles ondergaan zonder enige wanklank omdat hij als geen ander wist over hoe de zaken er bij Ajax voorstonden. Dankzij 4 titels spelen in de CL, EL en verkoop van bepalende spelers kwam Bosz in een gespreide bed terecht met aankopen als b.v. Sanches, Neres, Yunes, Onana en Ziyech, dat had nooit gebeurd als FdB niet aan het roer had gestaan. Dat zijn de feiten en hij verdiend eigenlijk net als Marc een standbeeld.

Ajax profiteert ook gewoon goed van de situatie. Dat de transfermarkt in zo’n relatief korte periode zo omslaat let belachelijke transfersommen. Dan kan je meer gaan vragen als Ajax zijnde mits je de juiste spelers hebt. Met de juiste spelers doel ik op kwalitatieve en/of talentvolle spelers. 3 jaar geleden vond men het bizar dat er voor neres zoveel geld werd betaald. Echter als je voor die 5 miljoen een betrouwbaardere investering doet dan dat je een speler van 6 miljoen koopt, loop je minder risico. Ajax is op het juiste moment gaan sparen en investeren in jonge spelers. Dan maar geen kampioenschap de afgelopen jaren, er wordt wel een fundament gebouwd om op de lange termijn (nog) groter te zijn dan de andere clubs in NL. Die kampioenschappen komen dan vanzelf wel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger305
D. van de BeekMiddenvelder308
D. TadićAanvaller3022
David NeresAanvaller278
H. ZiyechMiddenvelder2515
K. HuntelaarAanvaller2514
A. OnanaDoelman290
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1249 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

Perez en De Boer wijzen naar Ajax voor oplossing ‘grootste probleem Eredivisie’

Ajax presteert dit seizoen met een plek in de halve finales overweldigend in de Champions League en daar plukt de club ook financieel de vruchten van. De Amsterdammers toucheerden deze voetbaljaargang...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 19 april
Cristian Pavón staat nog altijd op het verlanglijstje van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren