‘Veel van zijn spelers bij Ajax maakten overstap naar een topcompetitie’

Dinsdag, 8 januari 2019 om

“Hij is helemaal overtuigd dat dit de juiste stap is voor hem. Veel mensen zeggen dat het afbreukrisico groot is omdat hij naar de kampioen gaat, maar wij denken andersom: Frank gaat werken voor een club die goed georganiseerd is en bezig is aan een fantastisch project”, legde zaakwaarnemer Guido Albers onlangs in gesprek met Voetbal International de keuze van zijn cliënt Frank de Boer om aan de slag te gaan bij het Amerikaanse Atlanta United uit. De voormalige verdediger, die ook in beeld was bij Anderlecht, kende na zijn vertrek bij Ajax in 2016 twee mislukte avonturen bij Internazionale en Crystal Palace en hoopt in Georgia wel successen te kunnen vieren bij wat in de afgelopen twee seizoenen is uitgegroeid tot de spraakmakendste club van de Major League Soccer.

Door Robin Bruggeman

Kaká (Orlando City), Andrea Pirlo, David Villa en Frank Lampard (allen New York City FC) zijn zomaar wat spelers die in de afgelopen jaren werden aangetrokken door expansion teams in de MLS, maar het in 2014 opgerichte, en in 2017 definitief in de hoogste Amerikaanse profcompetitie ingestroomde, Atlanta besloot de transferzaken anders aan te pakken. Onder leiding van clubeigenaar Arthur Bank, rijk geworden met doe-het-zelfgigant Home Depot en tevens de sterke man achter American football-club Atlanta Falcons, werd ervoor gekozen om niet met grote namen te beginnen, maar gericht op zoek te gaan naar jonge, talentvolle spelers met restwaarde. Dat er hierbij niet voor geschuwd werd om de portemonnee te trekken is wel te zien aan de lijst met duurste inkomende transfers in de MLS, die met Ezequiel Barco (begin vorig jaar voor ruim 12 miljoen euro overgenomen van Independiente) en Miguel Almirón (twee jaar geleden voor 7,5 miljoen overgenomen van Lanús) wordt aangevoerd door twee spelers van the Five Stripes.

Met het aanstellen van voormalig bondscoach van Argentinië en oud-coach van Newell’s Old Boys en Barcelona Gerardo ‘Tata’ Martino ging Atlanta ook op trainersgebied voor een opvallende keuze en dat beleid betaalde zich in de eerste twee seizoenen van de club op het hoogste niveau direct uit. In het eerste jaar in de MLS werd er meteen geoogst met een gedeelde derde plek in de Eastern Conference, waarna Colombus Crew in de play-offs snel een einde maakte aan de aspiraties van Atlanta. Het seizoen erop groeide het team door en greep het pas op de laatste speeldag naast Conference-winst, waarna er in de play-offs werd afgerekend met achtereenvolgens New York City FC, New York Red Bulls en in de finale om de MLS Cup, het landskampioenschap, Portland Timbers.

Gerardo 'Tata' Martino is De Boers enige voorganger.

In een competitie die met de basketballers van de NBA, American football-league NFL, honkbalcompetitie MLB en de ijshockeyers van de NHL moet strijden om de aandacht van de Amerikaanse sportliefhebber en het daardoor vaak moet doen met halfgevulde stadions, is Atlanta eveneens een buitenbeentje. De bovenste ring van het hypermoderne Mercedes-Benz Stadium, dat wordt gedeeld met de Falcons, werd in het eerste seizoen van de club in de MLS nog regelmatig afgesloten door middel van gordijnen, maar de club komt inmiddels een heel eind in zijn doelstelling om het stadion te vullen. Atlanta United mocht afgelopen seizoen tijdens competitiewedstrijden gemiddeld 53 duizend supporters verwelkomen in zijn stadion met een capaciteit die richting de tachtigduizend gaat en vestigde zo een record, terwijl de zeven best bezochte wedstrijden in de geschiedenis van de MLS allemaal plaatsvonden in ATL. Op 8 december van het afgelopen jaar werd bovendien tijdens de thuiswedstrijd van het tweeluik om de MLS Cup, waarbij iets meer dan 73 duizend toeschouwers aanwezig waren, het record van de best bezochte voetbalwedstrijd op Amerikaanse bodem gevestigd.

Atlanta slaagt er als geen enkele andere Amerikaanse club in om zijn supportersschare aan zich te binden en in de hoofdstad van Georgia wordt er regelmatig over ‘Zuid-Amerikaanse taferelen’ gesproken als het over het publiek in het Mercedes-Benz Stadium gaat. Voorzitter Darren Eales, in het verleden werkzaam bij onder meer Tottenham Hotspur, ziet dan ook dat het de goede kant op gaat met het project dat zijn club heeft ingezet: “Toen ik voor het eerst in gesprek ging met Arthur (clubeigenaar Bank, red.) vertelde ik hem dat ik ervan overtuigd was dat het team niet het pad van de oudere, gearriveerde spelers in moest slaan. We moesten gaan doen wat de rest van de wereld doet, met het ontwikkelen van jonge spelers, een onderdeel worden van het wereldwijde voetbalnetwerk en daar niet verlegen over doen. Ik zei eigenlijk tegen hem: ‘Kijk, op Barcelona na zijn alle clubs verkopende clubs.’ En nu is Neymar ook weg, dus het lijkt erop dat Barcelona ook een verkopende club is als het bedrag hoog genoeg is”, blikte hij onlangs terug tegenover The Guardian.

Atlanta United speelt zijn wedstrijden in het hypermoderne Mercedes-Benz Stadium

“Er werd over het algemeen aangenomen dat je een David Beckham of een Wayne Rooney nodig had om shirts te verkopen, maar ik denk dat we die mythe inmiddels wel om zeep hebben geholpen. We hebben laten zien dat als je een jong, opwindend elftal hebt, en je het verhaal van de spelers op de juiste manier vertelt, dat de manier is om voetballers te marketen. Miguel Almirón was het bestverkochte shirt in ons eerste seizoen, Bastian Schweinsteiger (Chicago Fire, red.) was de nummer twee. En met alle respect voor onze fans, zou ik zeggen dat waarschijnlijk minder dan vijf procent Miggy kende voordat hij hierheen kwam. Maar ze zagen de manier waarop hij speelde en dat sprak tot de verbeelding”, vervolgde Eales zijn verhaal.

Met het vertrek van Tata Martino, die aan de slag gaat als bondscoach van Mexico, begint Atlanta nu aan een nieuw hoofdstuk in de nog maar korte clubgeschiedenis en onder de achterban heerst er enige twijfel of De Boer de successen van de afgelopen twee seizoenen wel kan herhalen. Het nieuws over de 85 dagen bij Internazionale en de 77 dagen bij Crystal Palace die hij het volhield na zijn successen bij Ajax is ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan niet onopgemerkt gebleven en de fans vrezen bovendien dat met het stoppen van Martino ook de stroom succesvolle Latijns-Amerikaanse voetballers, waarvan een deel speciaal naar Atlanta kwam om met de trainer te werken, op gaat drogen. Josef Martínez werd afgelopen seizoen immers uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de MLS, terwijl ook Héctor Villalba, Leandro González, Franco Escobar en Barco belangrijke krachten waren bij de landskampioen.

Almirón gaat Atlanta daarnaast waarschijnlijk verlaten voor een avontuur in Europa, waar onder meer Newcastle United bijzonder geïnteresseerd is en het is de vraag hoe de club dat gemis gaat opvangen. Met Gonzalo Martínez van Copa Libertadores-winnaar River Plate lijkt in ieder geval voor vijftien miljoen euro, een nieuw Amerikaans transferrecord, alvast een eerste grote aankoop te zijn gedaan en onlangs werd ook Brek Shea transfervrij binnen gehengeld als eerste aanwinst in het tijdperk-De Boer. Het is daarnaast de bedoeling van de Amerikanen dat de jeugdopleiding in de toekomst als slagader van de club gaat fungeren en Eales, die de bezwaren over De Boers vorige mislukte avonturen wegwuift, ziet hierin een grote rol weggelegd voor de nieuwe trainer: “Frank heeft zich natuurlijk bewezen bij Ajax en veel van zijn spelers daar hebben de overstap gemaakt naar een topcompetitie, waaronder de Premier League. Dat was erg belangrijk voor ons. Hij heeft ook in de jeugd gecoacht en dat, gezien het belang van onze jeugdopleiding en de ontwikkeling van talent bij Atlanta United 2, was ook een belangrijke factor. We willen meer spelers uit de eigen opleiding als George Bello en Andrew Carleton naar het eerste elftal promoveren. En wat ook enorm belangrijk is, is de band met de fans. Het is van vitaal belang dat een trainer begrijpt dat we nog steeds pioniers zijn”, liet hij onlangs optekenen door verslaggevers.

Josef Martínez werd vorig seizoen met 31 doelpunten topscorer van de MLS.

Het is de bedoeling dat De Boer verder gaat op de weg die werd ingeslagen onder Martino, zo voegt technisch directeur Carlos Bocanegra toe aan de woorden van zijn voorzitter: “We proberen voort te bouwen op de successen van de afgelopen twee jaar. We hebben een eigen speelstijl, een filosofie en een visie voor de club. We geloven dat Frank hier naartoe kan komen en zijn kwaliteiten kan gebruiken om daarmee verder te gaan en het energieke en intense voetbal te spelen dat we hier in Atlanta graag willen zien. Nadat we door dit hele proces zijn gegaan, werd duidelijk dat Frank hier goed zou passen”, vertelde de 110-voudig international over de nieuwe trainer, die in tegenstelling tot zijn dienstverband bij Inter nu wel de tijd krijgt om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

De MLS begint in maart pas weer, al staat eind februari tegen het Costa Ricaanse CS Herediano al de eerste uitdaging op het programma. Atlanta is door de winst van de MLS Cup aankomend seizoen voor de eerste keer actief in de CONCACAF Champions League en voor De Boer ligt de uitdaging om de hegemonie van de Mexicaanse ploegen, die de afgelopen dertien edities op hun naam schreven, in dat toernooi te doorbreken en na LA Galaxy de tweede Amerikaanse winnaar te worden. 21 februari zal de Nederlandse oefenmeester in het Estadio Eladio Rosabal Cordero zijn officiële vuurdoop bij zijn nieuwe werkgever beleven, waarna een week later in eigen huis voor De Boer hopelijk een succesvol debuut voor het fanatieke thuispubliek zal volgen.

Kane: 'Ik kan Rooney zijn record verbreken'
Meer video's

Poll

Denk jij dat het avontuur van Frank de Boer bij Atlanta United een succes gaat worden?


Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door adzevedo)

Interessant verhaal. Hoop dat de Boer daar goed gaat presteren.

Ik vind t wel een risico. Hij komt bij de kampioen, qua resultaat wordt t lastig beter te doen. Buiten dat ik vind dat hij als trainer vrij matig is, qua people management als tactisch(denkt van zichzelf aanvallend avontuurlijk voetbal te spelen), maakt hij ook nog eens onbegrijpelijke keuze qua clubs. Ik ben verder zeer zeker geen hater van fdb(al denkt sommigen inmiddels van wel hier op vz) en hoop echt uiteraard dat hij t vak trainerschap goed oppikt en stappen gaat maken. Kom over paar jaar terug naar europa voor sportieve wraak.

8 januari 2019 om 01:08

Welke club had hij dan volgens jou moeten coachen? FC Knudde? Denk dat hij hier prima zaken doet

8 januari 2019 om 01:22

Waarom direct zo spottend met je fc knudde. Je post hieronder heeft raakvlakken met wat ik zeg(dat terug gaan naar europa). Echter, t verschil is dat mijn post vanuit een trainerscarriere perspectief en dat van jou financiele en lekker leventje perspectief. Maar wij beiden voelen t al wel, mocht t niet goed komen dan zou t zomaar kunnen einde oefening voor fdb als trainer. Vandaar dus mijn opmerking, een opmerkelijke keuze weer van fdb, nogmaals vanuit hoofdtrainerschapcarriere perspectief. Een logischere keus zou zijn, ff een stap terug, AZ oid. Waar men toch niet verwacht kampioen te worden, maar ondertussen wel kan timmeren aan een team om leuke resultaten mee te boeken die weer gaan opvallen.

8 januari 2019 om 01:35

Het was maar een flauw grapje. Niet te serieus op ingaan. Wat ik ermee bedoel is dat hij bij elke club een risico zou nemen. Wat mij betreft heeft hij nog mazzel dat hij hier aan de bak kan. Nu kiest hij tenminste nog voor een topclub in een land waar veel te verdienen valt. En terug naar Nederland vind ik een groter risico. Mocht hij hier door de mand vallen, dan zal hij daar meer en langer last van hebben (media van zijn eigen land) als wanneer zijn avontuurtje in de VS mislukt.

8 januari 2019 om 01:54

Al goed. Ik snap je punt. Echter, ben er noet mee eens. Wat ik ook eerder heb gezegd. Bij een club als AZ of heerenveen krijgt hij denk ik de tijd om een team te smeden, zonder de ultieme druk van een topclub of druk van onbekende competitie. Dus rustig aanzich zelf werken en aan zijn team ipv andere poespas eromheen.

8 januari 2019 om 15:09

@wanneer34e

Quote: "ik vind t wel een risico. Hij komt bij de kampioen, qua resultaat wordt t lastig beter te doen. Buiten dat ik vind dat hij als trainer vrij matig is, qua people management als tactisch(denkt van zichzelf aanvallend avontuurlijk voetbal te spelen), maakt hij ook nog eens onbegrijpelijke keuze qua clubs".

Met de uitspraak "denkt van zichzelf aanvallend avontuurlijk voetbal te spelen" sla je plank volledig mis. In zijn eerste seizoenen bij Ajax speelde Frank de Boer aanvallend avontuurlijk voetbal met de CL wedstrijd tegen Barca als hoogtepunt. Jouw probleem (en daarin ben je zeker niet de enige) is echter dat je naar het resultaat en de uitvoering kijkt zonder de omstandigheden in je oordeel mee te nemen en dan wordt een oordeel vanzelf een vooroordeel. Die omstandigheden waren dat Ajax onder het trainerschap van Frank de Boer al allesbehalve een wereldelftal had en dat de kwaliteit van zijn selecties ieder jaar verder werd uitgehold omdat dragende spelers werden weg gekocht en er spelers met aantoonbaar minder kwaliteit voor terg kwamen. Daardoor had hij aan het begin van ieder seizoen een selectie die minder kwaliteit herbergde dan het jaar daarvoor. En het kan natuurlijk niet anders dan dat zijn weerslag op het spel gaat hebben en het uiteindelijk kon het gebeuren dat Ajax in de bekerfinale van 2014 met 5 – 1 klop kreeg van een laagvlieger als Pec.

In de periode De Boer zijn o.a. sterkhouders als Stekelenburg, De Zeeuw, Vertonghen, Anita, Van der Wiel, El Hamdaoui, Theo Janssen, Blind, Siem de Jong, Eriksen en Alderweirld vertrokken. Omdat er bezuinigd moest worden en er dus weinig geld beschikbaar was voor aankopen, waren de spelers die er voor terug kwamen aantoonbaar van minder kwaliteit. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel en iedere keer dat je een sterke schakel uit de ketting verwijderd en er een zwakkere voor terugplaats, komt het moment dat die ketting breekt, steeds dichterbij. Het breekpunt bij Ajax lag bij het vertrek van Christian Eriksen. Dat verlies kon de toch uitgeholde selectie van Frank de Boer niet meer opvangen en dat zag je terug in het spel. Met als dieptepunt de met al eerder genoemde 5 – 1 verloren bekerfinale tegen Pec. Die wedstrijd verloor Ajax natuurlijk niet omdat het team te verdedigend speelde, maar integendeel omdat het speelde als een kip zonder kop, de spelers alleen maar aan aanvallen dachten en voortdurend met zijn tienen voor de bal stonden, waardoor het zelfs voor een team als PEC Zwolle eenvoudig kon worden uitgecounterd. Ajax had eenvoudigweg te weinig kwaliteit over om aanvallend en avontuurlijk te spelen en dat zag Frank de Boer op een gegeven moment ook wel in waardoor hij er op den duur niet meer aan ontkwam om verdedigende accenten te leggen. Dat was gewoon een kwestie van oorzaak en gevolg. Met een Mercedes of BMW kan je een Ferrari nog enigszins bijhouden, maar als je dat een jaar later moet doen met Peugeot, weer een jaar later met een Ford en tenslotte met een Daf, dan komt het moment vanzelf dat het geen eens meer zin heeft om dat te proberen. En dat is exact wat er tijdens het trainerschap van Frank de Boer met Ajax is gebeurd.

8 januari 2019 om 15:29

@Scepticus, je hebt dit al eerder geschreven en ook toen was ik het helemaal met jou eens. Maar veel mensen kijken niet naar het materiaal waarmee De Boer het moest doen. Ze vergelijken het met het materiaal dat Ten Hag heeft.

8 januari 2019 om 18:30

Daar ben ik dus niet mee eens. In t begin had hij gewoon de beschikking over eriksen, speler met ongekende visie. Laat ik voorop stellen dat ik ook vaker aangegeven heb dat niet alle wedstrijden saai waren. Er zaten zeker leuke wedstrijden tussen. Maar zelfs toen eriksen en co nog onder hem speelden, waren er genoeg wedstrijden waarin ajax maar geen vuist kon maken tegen zeer defensieve teams. We verspeelden te veel punten. Zie je ook aam totaal aantal punten aan het einde van t seizoen. En mensen blijven maar zeggen dat hij slechte spelers had na zijn kampioenschappen. Maar hoe slecht waren ze nou?? Slechter dan een AZ? Slechter dan een twente? Nee zeer zeker niet. En toch speelden die clubs met meer tempo en bezieling. Met meer kansen. En als hij dan toch merkt dat hij de spelers er nier voor had. Waarom koppig vasthouden aan die style? Waarom niet aanpassen en reactie voetbal spelen? Nee sorry ik ben echt niet eens met de stelling dat hij aanvallend voetbal speelde.

Prima zaken van de Boer. Een jaartje of twee op vakantie in de VS. En mocht hij succesvol zijn, kan hij zich alsnog in de kijker spelen voor een redelijke Europese ploeg. En hij zal daar wel een aardig zakcentje aan overhouden. Mocht het niet lukken, dan kan hij altijd samen met zijn broer gaan zeuren als analist

8 januari 2019 om 08:19

Vakantie? Hij komt bij de kampioen van de USA terecht, waar vaak, blijkt uit de tekst, meer mensen in het stadion zitten dan bij Ajax, Feyenoord of PSV. hoezo zal dit vakantie voor hem zijn? Ik denk dat het keihard werken wordt voor hem en hij zal echt wel alles op alles moeten zetten om hier zijn trainerscarriere nog te kunnen redden.

8 januari 2019 om 11:30

Een werkvakantie ja . Hij zal echt wel de tijd hebben om te ontspannen daar. Ik ben het wel met je eens dat zijn krediet als trainer een beetje op aan het raken is, maar daar hoeft hij niet 24/7 mee bezig te zijn. De VS heeft een prachtig landschap en daar gaat hij ongetwijfeld van genieten

de laatste coach die door een Europese top/subtopclub is opgepikt uit de MLS kan ik me niet herinneren eerlijk gezegd. voor FdB een mooi avontuur iig want na zijn mislukte avonturen bij Inter en Palace denk ik niet dat er serieuze interesse voor hem is geweest vanuit de topcompetities. anders was hij waarschijnlijk ook niet naar de MLS vertrokken. hij gaat nu heel verstandig cashen daar in Amerika wat ik prima kan begrijpen

8 januari 2019 om 01:16

Ik denk ook niet dat FdB weer bij een topclub komt. Maar subtop zou best kunnen als hij daar successen boekt. Het verleden van coaches in de MLS doet er eigenlijk niet toe. Eens zal de eerste keer zijn. Zeker in het tijdperk waar de hele wereld simpel mee kan kijken

8 januari 2019 om 01:36

@revan

maar wie in Europa neemt de MLS qua niveau nou heel serieus? het gebeurd al niet vaak dat er spelers uit de MLS naar de Europese topcompetities gehaald worden, laat staan een trainer

8 januari 2019 om 11:32

Het is zeker geen topcompetitie. Maar een Europese trainer die daar landskampioen wordt, of misschien wel twee keer op een rij, kan echt wel weer in beeld komen voor Europese clubs

8 januari 2019 om 15:26

Dat ligt aan hoe je het doet. Als Frank daar, net zoals bij Ajax, meerdere keren op rij kampioen wordt kijken de Europese clubs echt wel mee.

Alderweireld, Vertonghen, Eriksen, van der Wiel, Blind, Stekelenburg, Suarez, Cillessen, Milik...

8 januari 2019 om 19:17

Hoogindeconcentratie

Suarez, nope. Die speelde in november 2010 zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Tegen Psv, toen hij voor het eerst zijn bijtkunsten liet zien, tegen Bakkal. Frank de Boer nam pas in december het team over van Martin Jol.

8 januari 2019 om 22:16

Hij speelde wel in CL tegen AC Milan bij het debuut van De Boer. Hij kon hem inderdaad in Nederland niet opstellen, want hij was geschorst. Nog voor hij terug kwam van de schorsing was hij verkocht aan Liverpool. Dus hij was er zeker wel, maar het is nou niet alsof die zijn transfer dankzij De Boer heeft verdiend. Stekelenburg hetzelfde, die speelde een half jaar onder De Boer waarvan hij de laatste twee nog geblesseerd was ook.

In een zekere zin kwam De Boer precies op het punt dat Ajax begon aan de gefasseerde uitverkoop van de topselectie die er in 2009/2010 was ontstaan. Ook een beetje het gevolg van het beleid in de voorgaande jaren, waarin veel was uitgegeven maar weinig resultaat mee werd geboekt. De omkeer financieel was echter al eerder gemaakt, er was toen al een limiet op transfergebied en een salarisplafond ingesteld waar Jol te maken mee kreeg. Daarna h

Gun hem het allerbeste! Maar veel spelers die onder hem zijn gegaan zijn idd uitgegroeid tot 1 vd beste! Maar ook een heel aantal die wilde gaan zijn geflopt.

Tja, De Boer heeft inderdaad eerder met beperkingen rondom zijn selectie moeten werken. Van de selectie die hij kreeg onder zijn hoede kreeg werd stap voor stap ontleed, als was dat eigenlijk niet meer als een logische vervolgstap die kwam van al eerder ingezet beleid. De Boer heeft nooit gezeurd over het beleid, waarbij hij iedere zomer zijn sterkhouders verloor en waarvoor binnenlandse transfers met een beperkt budget en de eigen jeugd het antwoord moesten zijn. Ook in de breedte werden goed betaalde (ervaren) bankzitters verkocht en moesten jeugdspelers de plek innemen.

Ik hoop van harte dat De Boer zijn carriere bij Atlanta een positieve boost kan geven!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Internazionale

1023 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus9042
2.Napoli7939
3.Atalanta6629
5.AC Milan6518
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
M. PolitanoAanvaller355
E. SalcedoAanvaller00
T. BerniDoelman00
S. HandanovičDoelman370
D. PadelliDoelman00
Cédric SoaresVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Internazionale.

184 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
2003-2003 Galatasaray
Laatste voetbalnieuws

De Boer gaat op pijnlijke wijze opnieuw onderuit met Atlanta United

Frank de Boer heeft met zijn Atlanta United opnieuw een nederlaag moeten slikken. Op bezoek bij Salt Lake City in Utah ging de regerend landskampioen op pijnlijke wijze met 2-1 onderuit....Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Chelsea wil Eden Hazard niet zomaarar Real Madrid laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren