‘Ik ben Tscheu La Ling als het ware een jaar lang gaan stalken’

Dinsdag, 15 januari 2019 om

TRENCIN - AS Trencín heeft een begroting van ongeveer twee miljoen euro. Feyenoord heeft dik dertig keer meer te besteden dan de Slowaken, maar toch werden de Rotterdammers in augustus totaal afgeschminkt in het Stadion pod Dubnom. Na negentig minuten stond er een 4-0 stand op het scorebord. “Schaam je kapot”, schreeuwden de meegereisde fans. Ook in Nederland waren de kritieken voor Feyenoord niet mals. Voor Gideon van der Wee kwam de zege van AS Trencín echter niet als een verrassing.

Door Gijs Freriks

“Of ik verbaasd was? Ik was niet verbaasd, nee.” Van der Wee, 38 jaar, kent AS Trencín door en door. De Wognummer werd in de zomer van 2013 als performance coach aangesteld bij de club van Tscheu La Ling en ruim vijfenhalf jaar later is hij doorgegroeid als hoofd performance coach. Dat houdt in dat hij ook de performance coaches van AA Gent, FC Eindhoven en Inter Bratislava opleidt en begeleidt, drie clubs waarmee Trencín nauw samenwerkt. De overwinning op Feyenoord was voor AS Trencín de zoveelste bevestiging dat de gekozen visie haar vruchten doet afwerpen. “Bij de loting wisten we al: dit Feyenoord is te pakken en bovendien was Robin van Persie er niet bij. We dachten: er is thuis een kans en met de juiste passie en beleving kunnen we van Feyenoord winnen. Dat ging heel goed. Uiteindelijk hebben we een mooi resultaat behaald.”

In Zilina won Trencín door een hattrick van Antonio Mance en een doelpunt van Philip Azango met 4-0 en in De Kuip sleepte men een 1-1 gelijkspel uit het vuur. Het team van toen nog trainer Ricardo Moniz werd in de laatste voorronde voor de groepsfase van de Europa League uitgeschakeld door AEK Larnaca, maar desondanks had men zich door het tweeluik met Feyenoord nog nadrukkelijker op de Europese voetbalkaart gezet. Eerder was Trencín al twee keer kampioen geworden, had men twee keer de beker gewonnen en speelde men Europees tegen clubs als FCSB (het voormalige Steaua Boekarest), Legia Warschau en Rapid Wien. Van der Wee maakte al deze successen mee.  

Als voetballer kwam Van der Wee niet verder dan derdeklasser SV Spartanen. Hij besloot zich te richten op het trainersvak en die carrière leidde hem via De Blokkers, SV Westfriezen, FC Volendam en AZ dus tot bij AS Trencín. Daar werd Van der Wee in december beloond met een contract voor onbepaalde tijd. Tegenover Voetbalzone doet hij zijn verhaal.

Gideon, hoe ben je precies bij AS Trencín terechtgekomen?
“Ik had een jaar bij FC Volendam gewerkt en drie jaar bij AZ. Opeens belde Tscheu La Ling mij op om een gesprek te hebben. Na dat gesprek hoorde ik niets meer en dus ben ik hem als het ware een jaar lang gaan stalken. Want als ik iets wil, dan ga ik er helemaal voor. Ik laat me niet zo snel tegenhouden. Hoor ik negen keer nee, dan kom ik ook de tiende keer bij je terug. Ik heb Tscheu La Ling laten zien hoe graag ik de baan wilde hebben. Toen hij er eenmaal van overtuigd was dat ik de juiste man op de juiste plaats zou zijn, heb ik die kans met beide handen aangegrepen.”

Wat zijn jouw taken als performance coach?
“La Ling heeft een aantal processen uitgezet bij Trencín en die moet ik bewaken, binnen en buiten het veld. Ik probeer de hoofdtrainer zo goed mogelijk te assisteren door de spelers individueel te observeren, begeleiden, activeren en stimuleren. Ik help ook bij de tactische begeleiding, al kijken we bij nieuwe spelers wel eerst naar het fysieke en het mentale gedeelte. We vragen ons bij een voetballer altijd eerst af: kan hij fysiek gezien alles doen wat we van hem verlangen? Kan hij honderd procent geven? Als het antwoord op die vragen ‘ja’ zijn, dan kunnen we naar de tactiek kijken. Maar het heeft geen zin om met een speler uit Nigeria meteen over tactiek te beginnen. De reden waarom het tactische gedeelte op de tweede plaats komt, is ook omdat wij een speelstijl hanteren die dominant, agressief en aanvallend is. Bij balverlies moet je gewoon direct honderd procent kunnen sprinten. Dat is waar je mee moet beginnen. Wij zijn hier niet constant met magneten aan het schuiven... Wij werken hier op een andere manier. We focussen ons eerst op het fysieke aspect en proberen verder natuurlijk het maximale uit een speler te halen.”

In een interview met het Noordhollands Dagblad vertelde je dat de visie van AS Trencín ‘al tien jaar hetzelfde’ is. Kun je die visie toelichten?
“Die visie is: dominant, agressief en aanvallend voetbal spelen. Om dat spel goed uit te kunnen voeren, stel ik als performance coach per positie en per speler een plan op. Ik doe wat ik moet doen om die spelers beter te maken. Ik praat altijd van mens tot mens met de voetballers. Ik probeer in hun hart te praten en als ze geloven wat je te vertellen hebt, dan maakt het niet uit of je hoog gevoetbald hebt of niet. Je moet proberen ze dusdanig te raken dat ze passie blijven houden voor het spelletje en iedere keer honderd procent geven.”

“Ik ben iedere dag op de club en zie alles. Door te letten op waar de hoofdcoach niet mee bezig kan zijn, kan ik van dienst zijn voor een club en een elftal.” Van der Wee ging na de eerste seizoenshelft van Trencín op een korte vakantie naar de Verenigde Staten en bezocht de stadions van de voetbalclubs uit Los Angeles. In dezelfde stad bekeek hij ook een basketbalwedstrijd van Los Angeles Clippers tegen Dallas Mavericks. Van der Wee legt tijdens het interview zijn smartphone op tafel. Hij speelt een video af van de warming-up en op de opname is te zien hoe center DeAndre Jordan het allemaal weinig lijkt uit te maken. De NBA-vedette loopt in slakkenpas over het hardhout, geeft wat highfives en huppelt dan weer naar de zijlijn.

“Ik verdien geen NBA-miljoenen (Jordan verdient bij Dallas Mavericks een slordige achttien miljoen euro per jaar, GF.), maar ik zie dat de trainers er op zo’n moment niet bovenop zitten... Terwijl zo’n gozer binnen vijf minuten de wedstrijd voor je moet winnen! Ik dacht meteen: er moet een reden zijn waarom die basketballer zo doet. Ik ben elke dag op de club en weet waarom een speler op een bepaalde manier reageert, ik weet wat er in zijn hoofd omgaat, wat zijn beste positie is, enzovoort. Als je weet waar het gedrag van een speler vandaan komt, dan kun je proberen om dat gedrag voortaan te voorkomen.Er kunnen allerlei redenen zijn voor dergelijk gedrag van een voetballer, of in dit geval van een basketballer.”

“Als een speler niet verwacht had wissel te staan, praat ik altijd op het juiste moment met die speler. Zo’n speler is teleurgesteld en baalt dat hij niet speelt. Dan wil ik de speler echt helpen. Hij heeft de hoofdtrainer dan niet kunnen overtuigen, maar bij een eventuele invalbeurt moet hij wel proberen het verschil te maken. Op zo’n moment probeer je in het hart te praten van de voetballer. Als zo’n speler na afloop goed gespeeld heeft dan is dat waar je het voor doet. Het is ook makkelijker om een speler te raken die met niets bij Trencín is gekomen. Er zijn tal van voetballers die bij Trencín hebben gezeten en nu veel geld verdienen. ‘Als zij dat kunnen, dan kun jij dat ook. Als jij dat wil bereiken, dan kun ook jij daar komen’. Daar moeten ze van overtuigd zijn.”

Samuel Kalu (Girondins Bordeaux), Moses Simon (Levante), Philip Azango (AA Gent), Leon Bailey (Bayer Leverkusen), Matus Bero (Vitesse), Martin Skrtel (Fenerbahçe), Kingsley Madu (Zulte Waregem), Wesley (Club Brugge), Robert Mazan en Stanislav Lobotka (Celta de Vigo). Allemaal voetballers die via Trencín voet aan de grond kregen in de grotere Europese competities. Van der Wee verstaat het lot van een club als AS Trencín: talent dat zich tot op een bepaald niveau ontwikkeld heeft, wordt weggekocht. “Ik ben het gewend dat we spelers kwijtraken. We moeten ook verkopen omdat we anders geen eigen stadion konden bouwen. Ik werk vervolgens gewoon door met de spelers die er wel zijn en die nieuw komen. Maar: het werk dat ik doe, zal altijd hetzelfde blijven. Ik heb alleen te maken met steeds verschillende individuen. Het blijft vernieuwend om met nieuwe spelers aan de slag te gaan.”

Wie er ook bij Trencín werkt: de manier van werken zal altijd hetzelfde blijven. Dat komt volgens Van der Wee door de ‘duidelijke visie’ van Tscheu La Ling: “Daardoor is in principe iedereen ook te vervangen. Het enige wat de nieuwkomers moeten doen, is werken volgens de bestaande visie. Want de overtuiging is dat de club zo succesvol kan zijn. Toen ik bij Trencín kwam, heb ik mezelf ook voorgenomen om de ideeën van La Ling te volgen en uit te voeren. Daarnaast wilde ik zoveel mogelijk leren en dan heeft het weinig zin om eigenwijs te gaan doen. Dan hou je het ook niet lang vol bij een voetbalclub. Het is denk ik de juiste insteek geweest om volgzaam te zijn en om uit te voeren wat er van mij wordt verwacht. Ik merk dat ik daardoor zelf ook ben gegroeid.”

‘Wim Jonk zag in mij de kwaliteiten die horen bij een Ajax-speler’

Voetbalzone interviewde eerder Aschraf El Mahdioui en Desley Ubbink van Trencin. Dat verhaal is hier terug te lezen. Lees artikel

Momenteel gaat AS Trencín door een mindere periode. Moniz leverde in oktober zijn contract in en na achttien speelronden staat de club, die nu gecoacht wordt door de Slowaak Vladimir Cifranic, op de negende plaats. De achterstand op koploper Slovan Bratislava bedraagt 28 punten. Hoe kan het dat het Trencín dat met 4-0 van Feyenoord won nu zo matig presteert? “Om te kunnen presteren moet je altijd met het hart spelen. Als ik de beelden van onze huidige wedstrijden afzet tegen het duel met Feyenoord, dan zie je daarin een groot verschil. We hebben de lijn omhoog nog niet echt gevonden, maar dat is in deze tweede helft van de competitie op te lossen.”

Hoe is het om ergens jaren te te werken waar je ver verwijderd bent van familie en vrienden?
“Toen ik in 2013 voor dit avontuur koos, wist ik: je moet hier zeker vijf jaar zitten, want pas dan kun je iets opbouwen. En als ik iets wíl bereiken, dan is die wil groter dan welke invloed dan ook. Mijn toekomst? Er zijn hier nog genoeg dingen te bereiken...” Van der Wee doet zijn ouderlijk huis in Wognum in al zijn vakanties aan en zijn ouders komen hem bijna iedere maand opzoeken. Toen Trencín op bezoek ging bij Feyenoord, had Van der Wee sr. zelfs een bus geregeld die zeventig dorpsgenoten naar De Kuip bracht. “Daaraan zie je wel dat het trotse ouders zijn”, glimlacht Van der Wee. De tientallen Wognumers die zich in het uitvak hadden verzameld, zagen Trencín gelijkspelen en doorbekeren. Over de stunt tegen Feyenoord zal men in West-Slowakije waarschijnlijk nog lang niet zijn uitgesproken.

Gideon van der Wee met aanvaller Leon Bailey.Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door sirius)

Ik vind het altijd zo grappig als men er een momentje uithaalt om zichzelf op de borst te kloppen. Het was heel knap dat Trencin won van Feyenoord. Maar dan krijgen we een half jaar later nog een heel verhaal over hoe bijzonder ze het allemaal wel niet aanpakken om tot een prestatie zoals tegen Feyenoord te komen.

Echter momenteel staat Trencin negende in de Slowaakse competitie van twaalf matige clubs. Presteren ze dus erg slecht en dan vraag ik me af, is zo'n performance coach dan niet verantwoordelijk voor het huidige falen van de selectie? Is die bijzondere aanpak van Trencin dan niet de oorzaak van het huidige falen?

15 januari 2019 om 01:25

Helemaal mee eens. Feyenoord was duidelijk niet voorbereid genoeg (dat is natuurlijk een schande), maar zo'n tweeluik kun je misschien wel 100 keer spelen en je wint 'm 99 keer. Dit was net die ene keer waarin alles misging.

Dit soort clubs zullen het natuurlijk niet toegeven, maar de winst tegen Feyenoord was te wijten aan Feyenoord zelf dat duidelijk zichzelf niet was. Trencin maakte er enkel gebruik van met winst als gevolg. Dat zie ik in de toekomst eerlijk gezegd niet nog een keer gebeuren.

15 januari 2019 om 08:19

Ik vind het typisch Nederlands om dit soort wedstrijden als incident te bestempelen, terwijl Feyenoord in de afgelopen 14 jaar 2x een dergelijk tweeluik zeer moeizaam heeft gewonnen en voor de rest altijd is uitgeschakeld. Een PSV dat er vorig seizoen uitvliegt tegen Osijek. AZ dit seizoen tegen Kairat, Ajax vorig seizoen tegen Rosenborg. Allemaal zogenaamde tweeluiken die als je ze 100 keer speelt dat je ze 99 keer wint. Dat de Nederlandse clubs zichzelf niet zijn in dergelijke duels is geen incident, maar een patroon.

15 januari 2019 om 08:51

Ik denk dat dat mede komt doordat men het niveau van het Nederlandse voetbal te hoog in schat. Al die vroege uitschakelingen zijn natuurlijk geen incidenten het plaatsen voor de K.o. fase is een incident. Ajax doet het nu uitstekend maar mocht er volgend seizoen een half elftal verkocht worden zou het zomaar kunnen dat ze zich niet plaatsen voor de Cl

15 januari 2019 om 09:09

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Als je kijkt naar de finaleplaats van Ajax twee seizoenen geleden, kan je moeilijk zeggen dat het overwinteren in de champions league een incident is.

15 januari 2019 om 10:22

Ajax stond in de finale van de Europa League en niet van de Champions League. Dat was een prachtige prestatie maar dat staat in het niet tegenover de uitschakelingen in de voorronde CL en EL en het niet overwinteren in Europa. Ajax haalt de KO fase de laatste 10 jaar vaker niet dan wel.
Ajax doet het nu uitstekend maar het kan zomaar zijn dat ze zich volgend seizoen niet weten te kwalificeren.....

15 januari 2019 om 13:27

In de 10 jaar voor de EL finale overwinterde Ajax 8 keer en strandden ze 2 keer in de groepsfase van een Europees toernooi (in 2015/16 en 2007/08). Al die overwinteringen waren wel in de EL (en voormalige Uefa Cup), dat wel. Maar ze overwinteren eigenlijk best wel vaak, danwel als nummer 3 uit de CL groepsfase, danwel als nummer 1 of 2 uit de EL groepsfase.

Het valt me echt op dat veel mensen vaak maar wat onderbuikgevoelens neer kletsen zonder het even na te zoeken. In jouw verbeelding overwintert Ajax wellicht niet vaak, maar in de realiteit spelen ze gewoon 4 van de 5 keer Europees na de winter, en dat al ruim 10 jaar aan een stuk.

"ajax doet het nu uitstekend maar het kan zomaar zijn dat ze zich volgend seizoen niet weten te kwalificeren....." Ja, de wens is de vader van de gedachte zullen we maar zeggen. Ajax kwalificeerde zich vorig seizoen voor het eerst sinds 1966 (!!) niet voor Europees voetbal. De kans dat dat volgend jaar wederom zal gebeuren lijkt me eerder nihil dan dat het zomaar kan gebeuren.

15 januari 2019 om 14:19

@sander,

"ajax doet het nu uitstekend maar het kan zomaar zijn dat ze zich volgend seizoen niet weten te kwalificeren....." Ja, de wens is de vader van de gedachte zullen we maar zeggen. Ajax kwalificeerde zich vorig seizoen voor het eerst sinds 1966 (!!) niet voor Europees voetbal. De kans dat dat volgend jaar wederom zal gebeuren lijkt me eerder nihil dan dat het zomaar kan gebeuren.""

Ik bedoel eerder dat ze zich niet voor CL plaatsen de EL zal over het algemeen wel lukken.

Het mooie is dat Ajax nu prima speelt en er alweer geluiden te horen zijn dat ze favoriet zijn tegen Real Madrid en dat Ajax weer op weg is naar de Europese top. Laat Ajax eerst maar eens in 10 jaar 7x overwinteren in de CL dan kan je weer spreken van dat Ajax weer mee telt in Europa.

De discussie ging er volgens mij meer om dat het Nederlandse voetbal helemaal niet zo goed is al men in Nederland denkt. Sporadisch wordt er overwinterd in de CL vaker wordt men in de voorronde uitgeschakeld door zogenaamd mindere tegenstanders. Nederland heeft internationaal vooral een naam wat goed voetbal betreft maar de resultaten op top niveau (cl) zijn toch echt op de vingers van 1 door een Cobra 6 aangetaste hand te tellen de laatste 10 seizoenen.

Ik hoop serieus dat Ajax PSV of welke andere club dan ook het goed doet in Europa alleen spring ik niet gelijk op de banken als een Nederlandse club een keer overwinterd in de CL.

15 januari 2019 om 14:29

@tornado: "het mooie is dat Ajax nu prima speelt en er alweer geluiden te horen zijn dat ze favoriet zijn tegen Real Madrid en dat Ajax weer op weg is naar de Europese top."

Dat is toch echt een gevalletje selectief lezen hoor. Tuurlijk, er zijn vast lui die dat roepen, net als dat er Feyenoorders waren die na de titel alweer over de volgende titel spraken. Maar de algemene tendens is het zeker weten niet. Real Madrid is de grootste club ter wereld, op nagenoeg elk vlak. Natuurlijk zijn we niet de favoriet. Wel treffen het 'best mogelijke' (vanuit ons perspectief dan) Real in de afgelopen jaren, want de vorm is niet bepaald goed in Madrid natuurlijk.

Verder: als je het over CL hebt heb je inderdaad gelijk, daarin is de laatste 10 - 15 jaar weinig gepresteerd door Nederlandse ploegen. Maar ik vind je stelling dat je 7 van de 10 keer in de CL moet overwinteren in de CL om mee te tellen in Europa een tikkie overdreven, daarvoor zouden misschien 5 ploegen in aanmerking komen ofzo de afgelopen 10 jaar.

15 januari 2019 om 15:11

@sanderkoevoets

Het voetbal is ook zo veranderlijk als het weer over een langere periode, maar Tornado heeft wel een punt. Je kunt toch echt niet stellen dat Nederlandse clubs meetellen in de Champions League of in Europa. Daar laten alle clubs niet genoeg voor zien. Een of twee keer overwinteren in de afgelopen 15 jaar laat toch niet bepaald zien dat je meetelt. Betreft de eerste alinea ben ik het met jou eens.

15 januari 2019 om 15:38

Nee klopt dat is ook zo, we stellen niet veel (meer) voor in Europa momenteel. Echter wilde ik alleen een kanttekening plaatsen bij het 'bijna nooit overwinteren', dit doet Ajax namelijk bijna altijd, zij het in de Europa League. Hopelijk gaan we een tijd tegemoet waarin we de Nederlandse teams weer vaker in de knockout fase van de CL zien, zou gaaf zijn!

15 januari 2019 om 16:50

Dat hangt van Ajax en PSV af. Zij zullen zich financieel moeten blijven ontwikkelen. Dat betekent dus spelers voor veel geld verkopen en zorgen dat er een regelmatige aanwas aan talent is, zij het gescout of uit de jeugdopleiding zelf.

Ach is niet alleen Nederlands hoor, zoiets heet gewoon onderschatting en dat komt bijna in elke sport en bij elke club/land voor. Maar goed zoals veel Nederlanders er een sport van maken om ons op de borst te kloppen als er 'incidenteel' iets goed gaat zijn we ook kampioen afzeiken als het slecht/minder gaat. Een gulden middenweg is er nou eenmaal niet. Kijk naar Ajax 3 jaar geleden hosanna toen ze de finale EL haalden, verleden jaar bij de uitschakeling was het het voorbeeld dat het Nederlandse voetbal (inter)nationaal helemaal niets meer voorstelde en nu met de overwintering en de resultaten van Oranje is de tijd van kommer en kwel definitief voorbij en doen we weer mee.

15 januari 2019 om 15:14

We doen altijd alsof het iets Nederlands is, maar dat gebeurt in elk land waar voetbal zo populair is als hier. In Engeland is dat vele malen erger, evenals in Spanje, Italie, Frankrijk, Portugal enzovoort. Zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, kan voetbal heel snel veranderen en kwaliteit kan met een paar maanden enorm verslechteren of verbeteren.

15 januari 2019 om 16:01

Ik vind het sowieso onnodig om bepaalde karaktereigenschappen aan bepaalde nationaliteiten te koppelen. We leven allemaal in de bubbel van ons eigen land. Wij zien niet hoe het er dagelijks aan toe gaat in andere landen en hoe de bevolking zich daar gedraagt en reageert op bijvoorbeeld een voetbalartikel. Misschien zeggen de Slowaken ook wel allemaal: "wij zijn koning in onze eigen spelers afkraken".

Ik heb niks met Feyenoord maar dit verhaal slaat nergens op. Laat ze nu eens tegen elkaar spelen....ik kan deze man niet serieus nemen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AS Trencin


1 fan
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
H. ČatakovićAanvaller259
M. KvoceraAanvaller110
E. UmehAanvaller112
I. ŠemrinecDoelman100
D. ChudýDoelman80
K. JulienVerdediger30
P. KleščíkVerdediger110
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Trencin.

In de wandelgangen

Vrijdag 19 april
Barcelona onderhoudt een uitstekende relatie met Everton en wil daar aankomende zomer van profiteren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren