De Graafschap doet zaken met Ajax en slaat eerste slag

Maandag, 31 december 2018 om

Ajax en De Graafschap hebben overeenstemming bereikt over de verhuur van Azor Matusiwa, zo melden de Amsterdammers maandag via de officiële kanalen. De verhuur aan de Doetinchemse club is per direct en kent een duur van een half jaar. De twintigjarige middenvelder ligt nog tot medio 2020 vast bij Ajax.

Azor Matusiwa speelt sinds 2013 in de jeugdopleiding van Ajax. Hij maakte op 21 november 2016 zijn debuut in het betaalde voetbal tijdens de wedstrijd Jong FC Utrecht - Jong Ajax (2-2). In totaal kwam Matusiwa tot nu toe dertig keer in actie voor het beloftenelftal en scoorde hij één keer. Afgelopen seizoen werd hij met Jong Ajax kampioen van de Jupiler League.

Op 6 mei 2018 maakte Matusiwa zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax tijdens de wedstrijd Excelsior – Ajax (1-2). Het was zijn enige duel in Ajax 1 tot nu toe. "Met de komst van Azor hebben we de eerste versterking binnen. Hij is een dynamische middenvelder, die naast goed voetbal ook veel strijd en passie in zijn spel legt", zegt Peter Hofstede.

"Azor heeft inmiddels speelminuten in het eerste van Ajax gemaakt en wil graag wekelijks in de Eredivisie spelen”, besluit de manager voetbalzaken van de degradatiekandidaat op de clubsite. Matusiwa meldt zich 5 januari voor de eerste training bij De Graafschap en vliegt een dag later mee op trainingskamp naar Spanje. De promovendus staat momenteel met twaalf punten laatste in de Eredivisie.


Poll

Een goede aanwinst voor De Graafschap?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door stief)

Van wat ik weet is dit een echte 'nummer 6', een ballenafpakker en iemand die altijd vol in de duels gaat. Ben altijd wel gecharmeerd van dat soort voetballers, hoop van harte dat hij gaat slagen bij de Graafschap.

Uitstekende versterking. Hoop hem volgend jaar in Akax 1 te zien?

31 december 2018 om 15:07

Dat gaat niet gebeuren, hij heeft te veel concurrenten die voetballend allemaal beter zijn dan Matusiwa.

Leuk dat op Twitter De Graafschap ook paar beelden van Matusiwa erbij toonde. Is snel, sterk, heeft veel loopvermogen en geeft altijd 100%, zo'n type is fijn erbij te hebben. Hoop wel dat hij fit blijft want laatste paar jaar aardig wat pech gehad met blessures waaronder afgelopen 4 maanden met een kuitblessure. Als hij zijn niveau van afgelopen seizoen haalt gaan de fans met hem weglopen.

31 december 2018 om 14:43

Kuitblessure was eerder, dit seizoen was liesblessure natuurlijk. Excuses.

Mooi, verwacht dat hij de harten van de fans snel verovert met zijn inzet. Hopelijk leert hij zijn felheid goed te beheersen nu er VAR meekijkt.

Ik dit nou een speler waar veel van verwacht wordt bij Ajax? Oprechte vraag. 20 jaar, een invalbeurt en nu naar de Graafschap klinkt niet als een toptalent.

31 december 2018 om 14:40

Ik vind dit zeker wel interessante speler. Het is geen Dolberg/De Jong/Neres voetballend gezien, maar wel iemand die zijn mouwen op stroopt, fel in de duels is en het spel aardig kan lezen. Hij werd vorig jaar vaak de Kante van Jong Ajax genoemd. Net zoals Mazraoui leek hij een verassing te worden, maar door blessures en een overvol middenveld valt hij er nu een beetje tussen. Als hij het niveau van vorig jaar haalt dan is dit echt een goede speler voor de graafschap.

31 december 2018 om 14:41

Ik denk dat het deels te maken heeft met wat er van spelers bij Ajax verwacht wordt. Matusiwa is een heerlijke balafpakker, maar aan de bal is het geen Schone of Eiting. Wellicht komt dat nog, want dan kan hij denk ik een geweldige stofzuiger worden. Qua talent misschien niet direct de wereldtop, maar een iets betere versie van De Roon is waar je op moet mikken. Al valt er op die jonge leeftijd natuurlijk niet alles over te zeggen.

31 december 2018 om 15:33

Dat is juist het hele probleem. Steeds maar kijken wat hij niet kan. Echt een verschrikking. Dat is eigenlijk een van de consequente fouten bij Ten Hag. Steeds dat kijken naar wat kunnen mensen bij balbezit. Kostte ons de kop tegen PSV. Zowel schone en eiting zijn leuke spelers als je de bal hebt, maar als je de bal moet veroveren zijn ze vrij nutteloos. Missen snelheid, agressie, Duel kracht eigenlijk alles wat je mag verwachten van een verdedigende middenvelder. Dat heeft deze jongen wel (Frenkie de Jong trouwens ook, maar daar gaat het altijd over wat hij extra toevoeg. Een van de redenen dat hij zo gewild is in mijn ogen is dat hij in balbezit als een verkapte 10 over het veld dartelt, maar bij balverlies schuwt hij slidings en duels totaal niet en is hij ook nog eens redelijk snel). Betere passing kun je makkelijk leren, zeker op deze leeftijd. Maar dat gif moet er gewoon inzitten.

31 december 2018 om 18:02

Sorry maar Eiting is verdedigend prima hoor. En Schone heeft daar ook grote stappen in gezet. Het is niet voor niets dat in wedstrijden waarin hij niet speelt, de balans op het middenveld vaak weg is. Ik het combinatiespel van Ajax is het belangrijk dat een speler goed kan voetballen. Daarin mist het nog bij Matusiwa. En doordat Ajax als team verdedigt heb je niet per se een 6 nodig die geweldig verdedigt. En wat ik zeg, wellicht komt die passing nog. Dan is het een geweldige stofzuiger.

31 december 2018 om 14:42

Toptalent? Niemand noemt hem een toptalent. Gewoon weer een speler die wel of niet gaat halen, niets meer of minder. Tevens ken je de spelers Daley Blind nog, ging op huurbasis naar Groningen (had niet eens de status “toptalent” en de rest was geschiedenis). Niet alle toptalenten halen Man Utd. Is heel normaal in de voetballerij.

31 december 2018 om 15:09

Jawel, echter is hij niet echt een Ajax type, waardoor hij veel minder waardering krijgt. Is een echte ouderwetse 6, balafpakken en inleveren. Niets speciaals voetballend gezien, maar verdedigend zeer sterk.

Zonder z'n blessure en het feit dat Ajax speelt zonder een type Nigel de Jong of Kante, had deze jongen al lang meer minuten gemaakt in Ajax 1. Uitstekende speler voor De Graafschap en wel een jongen die ze hard nodig hebben. Voetballend ook geen verzwakking, schiet alleen te kort op momenten dat hij een keuze moet maken. Net iets te vaak die verkeerde inspeelpass.

31 december 2018 om 14:42

Daarom had ik hem liever bij Heerenveen gezien. Die spelen ook vrij aanvallend en krijgen gewoon te veel goals tegen. Daar voor de verdediging stofzuigen, gaat veel weg hebben van bij Ajax voor de verdediging stofzuigen. Ajax heeft een stuk minder balverlies, maar ook Ajax kent momenten met 7 a 8 man voor de bal.

31 december 2018 om 14:52

Fcexclusief

"zonder z'n blessure en het feit dat Ajax speelt zonder een type Nigel de Jong of Kante, had deze jongen al lang meer minuten gemaakt in Ajax 1."

Het klopt op zich wel dat Ajax eigenlijk met de punt naar voren speelt in plaats van de punt naar achteren, maar dan nog, hij zou in dat geval ook als de verdedigende middenvelder naast De Jong of Schone kunnen spelen!

Maar, zou het feit dat Ziyech, Vdbeek, Schone, Labyad, Frenkie de Jong en zelfs Eiting nog vóór zich heeft niet een belangrijker factor zijn van het feit dat hij nauwelijks minuten heeft gemaakt, dan het feit dat Ajax 'zonder type Kanté' speelt? Ik bedoel, Bijleveld, De Wit, Lang en Nunnely krijgen ook geen tot nauwelijks minuten. En die zijn ook niet geblesseerd geweest dacht ik?

31 december 2018 om 14:59

Lang is geblesseerd geweest terwijl Bijleveld en Nunnely vaak genoeg nieteens basisspelers bij Jong Ajax zijn, waarom zouden ze minuten in Ajax 1 krijgen dan?

31 december 2018 om 15:22

wolterx

"waarom zouden ze minuten in Ajax 1 krijgen dan?"

Omdat Ajax een club is die 'de jeugd altijd kansen geeft' misschien?

Wat ook exact mijn punt is. In eerdere seizoenen zouden Nunnely (waar ik echt jaren van hoor dat het zo'n mega talent is), Bijleveld en Lang allang kansen gehad hebben en ook meer dan die paar minuten als het 5-0 staat en een bekerduel. Nu, omdat er spelers gehaald worden die meteen de basis in kunnen, is die ruimte en die speeltijd er dus niet meer. Dit zijn toch gewoon feiten Wolter?

En nogmaals, niet deze shift in beleid is waar het mij om gaat (als Ajax daar beter van wordt, waarom zou je dat dan niet doen??!!), maar wel het krampachtige en chabloonachtige waarmee sommige Ajaxfans deze realiteit niet durven te erkennen en maar blijven doen of het 2010 is. Dit is een nieuwe Ajax. Cruijff is er niet meer. Er waait een andere wind. En kennelijk kijken sommige fans nu, hongerig als men is naar prijzen, vooral naar de landstitel en daardoor willen ze even de realiteit niet (meer) zien. Maar dat je naast je brede selectie van basisspelers ook nog 'jeugd de kans kunt geven' is echt nonsens. Zelfs Neres en Vdbeek, wat gewoon beide topspelers zijn in Nederland, zitten soms op de bank, net als een speler als Labyad! Nou, hoe wil je dan nog aan jeugdspelers speeltijd geven dan? Ik zie het niet en ik vind het apart dat mensen zijn die deze speeltijd kennelijk wel zien. Of wil Ajax straks met 13 man een wedstrijd gaan beginnen of zoiets, en minstens zes keer mogen wisselen?

31 december 2018 om 15:33

Nunnely staat al sinds de o17 stil in zijn ontwikkeling, was een van de grootste talenten van Nederland rond zijn 15e maar ontwikkelde zich laatste jaren niet voldoende. Zo kwam iemand als Kluivert uit zelfde geboortejaar opeens als een komeet op. Deze kreeg wel speeltijd, hoe kan dat dan? Simpel. Kluivert had wel het benodigde niveau en Nunnely heeft dat niet. Zo zou Nunnely in andere jaren ook geen kans hebben gehad omdat hij het niveau niet heeft, nieteens om basisplaats in Jong Ajax te veroveren. In geval van Bijleveld zou die vlieger wel op kunnen gaan. Maar de plaats is er zeker, zo bewijzen spelers als De Ligt, Mazraoui, Vd Beek en in mindere mate Eiting. En in recente verleden ook Kluivert. Maar andere jeugd die ondanks dat er altijd aankopen waren die dit bewezen zijn Dolberg, De Jong en in mindere mate Neres (minder concurrentie). Het komt er op neer dat - net als altijd al - de beste spelers uit elk jaar een kans krijgen, niet elke contractspeler. Of was dit ooit anders? Je krijgt je kans als je het niveau hebt, dat is nu zo, dat was 5 jaar geleden ook zo en zal over 5 jaar ook zo zijn.

31 december 2018 om 15:48

@ Kante, Ajax geeft jeugd nog steeds kansen alleen is het niveau en de concurrentie een stuk groter waardoor je in minder speeltijd de trainer moet overtuigen.

Veel van de spelers die je opnoemt verdienen ook totaal geen kans in Ajax 1 omdat ze in Jong Ajax niet eens overtuigen. De huidige lichting in Jong Ajax is gewoon een stuk minder dan de lichting met Donny, Appie en Frenkie. Bij die 3 spelers zag je direct dat het op termijn Ajax 1 materiaal is.

Je ziet overigens bij Ajax nog steeds ieder jaar minimaal 1 speler uit Jong Ajax doorbreken. Spelers van de laatste seizoenen:

- Kluivert;
- De Ligt;
- Frenkie;
- Van de Beek;
- Onana;
- Mazraoui;
- Dolberg.

Deze speler is een voorbeeld van hoe de jeugdopleiding van onze topclubs in essentie vooral ook een kweekschool is voor eredivisievoetballers. Spelers die een jeugdopleiding doorlopen maar niet goed genoeg zijn voor die topclubs en gewoon eindigen met een leuke carriere als speler van Nec, Sparta, Roda JC of Nac.

En hoewel ik hem wel één van de slachtoffers vind van de nieuwe wind die in Amsterdam waait, het uitgangspunt dat de jeugd voorrang moet krijgen bij de speeltijd (en dat pas spelers worden gehaald als de jeugd niet voor handen is) heeft men laten varen in ruil voor een jacht op prijzen. Waar normaal Eiting, Matusiwa, Sierhuis , Lang en Nunnely kansen zouden krijgen op veel speeltijd wordt nu de voorkeur gegeven aan gehaalde spelers. En, tot nu toe is deze keuze gerechtvaardigd door het feit dat Ajax bij de winterstop eindelijk weer eens dicht op de koppositie van de eredivisie staat en door de ongekende successen in de groepsfase van de CL. In dat opzicht is de breuk met de Cruijff-filosofie logisch en tot nu toe ook te billijken. Maar, uiteraard is het wel van uiterst belang dat Ajax dan ook dit seizoen kampioen wordt. Want de CL gaat Ajax niet winnen (nee, ik heb geen glazen bol, maar dan nog: Ajax gaat niet de CL winnen dit seizoen, iedereen mag mij quoten op deze bewering! ). En daarbij voeg ik nog toe dat ik ook wil zien hoe dat volgend seizoen gaat. Er gaan spelers vertrekken, al schat ik in dat dit niet een heel basisteam is. En inmiddels worden, vooruitlopend op die vertrekken, alweer nieuwe spelers van buiten gehaald (magallan, die Mexicaan) en ziet het eruit dat ook voor vertrekkes als Ziyech nieuwe spelers gehaald worden. Dus waar gaat dan precies ruimte ontstaan voor de jeugd die door moet breken? Paar bekerduels? Paar minuutjes bij een 4-0 stand tegen Emmen thuis? Is dat dan het nieuwe 'bij Ajax krijgen jeugdspelers altijd kansen'? Vergeet niet dat Ten Hag totaal geen trainer is die vel met jeugd werkt. Ten Hag is een resultaat trainer. Moet ook wel, hij is een provinciaal zonder enige connectie of link met Ajax. Hij is nota bene een telg uit de stal van Hiddink/rutte. Opgeleid in het resultaat voetbal zoals PSV dat altijd speelde. Hoezo denken we dan eigenlijk nog dat er veel kansen gaan komenvoor jeugdspelers bij Ajax?? Ik zie ze niet. Toen ik dit eerder eens aan kaartte kreeg ik een lawine van een aantal Ajaxsupporters die bij hoog en laag beweerden dat er niks was veranderd en dat 'ajax onveranderd de club is waar de jeugd kansen krijgt'. Tja, okay, maar als je dat roept dan heb je niet echt oog voor wat er feitelijk gebeurt en wat de achtergrond van Ten Hag is. Want als je ziet wat nu de basis elf is en wat daarna komt, dan snap je dat als zelfs Eiting al nauwelijks nog kan spelen dat Bijleveld, De Wit en deze Matusiwa gewoon destined zijn om hun carrieres bij Groningen, Twente en VVV te gaan vervolgen. Beetje zoals de Rens van Eijdens, Youness Moktharren en Clint Leemansen van deze wereld.

En ik herhaal nog maar even, daar is echt niks ergs aan.

31 december 2018 om 14:58

Rutte is geen resultaattrainer, hij staat altijd voor verzorgd en attractief voetbal. Daarnaast moet het gehele niveau van Ajax omhoog en dan is het resultaat dat niet iedere jeugdspeler gelijk zijn kans krijgt, omdat de sprong simpelweg te groot is. Daarnaast heeft Ten Hag bewezen met talenten te kunnen werken bij Utrecht en Go Ahead. Je hebt dus een hele berg tekst geschreven die op niets is gebaseerd.

31 december 2018 om 15:11

sta plaats

"daarnaast moet het gehele niveau van Ajax omhoog en dan is het resultaat dat niet iedere jeugdspeler gelijk zijn kans krijgt, omdat de sprong simpelweg te groot is. "

Aha. Dus waar voorheen Ajax 'altijd jeugdspelers de kansen gaf' daar is het, zeg jij, nu zo dat 'de sprong simpelweg te groot is.' Dat is en mooi eufemisme voor 'vroeger lieten we veel jeugd heel veel spelen en de besten werden basisspeler, maar nu kopen we de basisspelers gewoon van andere clubs.'

Ik herhaal het nog maar een keertje voor je, het is niet erg wat Ajax nu doet. Maar het is wel hoe het is.

"rutte is geen resultaattrainer, hij staat altijd voor verzorgd en attractief voetbal. Daarnaast heeft Ten Hag bewezen met talenten te kunnen werken bij Utrecht en Go Ahead."

Oh ja? Fred Rutte heeft bij PSV voor 'aantrekkelijk en verzorgd voetbal gezorgd'??? En Ten Hag staat bekend als trainer die met jeugd werkt?? Ik zie hier vooral een stuk geschiedvervalsing. Rutte en aantrekkelijk voetbal,..... Ten Hag werkt met jeugd. Sorry, maar ik heb geen idee waar jij het over hebt. Beide trainers hebben echt nooit bekend gestaan om die dingen. Echt nooit. Eerder het tegendeel.

Maar goed, als je daarop baseert dat mijn goed onderbouwde tekst 'op niets gebaseerd is' dan hebben wij, kennelijk, een heel erg groot verschil van inzicht.

31 december 2018 om 15:20

Het verhaal hangt aaneen van assumpties en verwachtingen, zo staat er ook dit seizoen weer een kern van spelers die op jonge leeftijd bij Ajax kwamen al dan niet door de jeugdopleiding. Zo heb je aangetrokken tieners als Onana, Wöber, De Jong, Neres en Dolberg die meermaals in de basis hebben gestaan of een vaste basisplaats hebben met spelers die jaren in de opleiding hebben gezeten als Mazraoui, De Ligt, Blind, Vd Beek en Eiting die allen meermaals basisplaats hebben gehad. Zo heb je uit verschillende geboortejaren spelers zoals Onana 1996, Vd Beek, Dolberg, Neres, Mazraoui en de Jong uit 1997, Eiting en Wöber uit 1998, De Ligt uit 1999. Zelfs in een seizoen waar volgens Constante een nieuwe wind waait en jeugdspelers geen kansen krijgen. Zo zijn er laatste jaren ook voldoende spelers vertrokken die in hun tienerjaren bij Ajax hebben gespeeld zoals Klaassen, Riedewald, Tete, Kluivert en Dijks. Het feit blijft dat in een goede lichting er misschien 2 of 3 spelers uit dat jaartal Ajax 1 halen met verschillende basisplaatsen en in mindere jaren is dat er eentje uit de jeugdopleiding. Dat is zeer netjes. Ook jonge spelers krijgen in best wat gevallen een kans, ook bij Ten Hag, waar ook niets mis mee is. Al met al lang verhaal om te komen met iets dat al jaren hetzelfde gaat en te betitelen als een "nieuwe wind" verschil is nu dat er duurdere spelers komen ipv goedkopere krachten met zelfde opzet tot gevolg.

31 december 2018 om 15:28

Wolterx

"het verhaal hangt aaneen van assumpties en verwachtingen, "

Nou, niet helemaal hoor.

Want dat je met maar elf spelers mag beginnen en dat je er maar drie mag wisselen dat is geen aanname. En ga nog even de opstellingen langs van dit seizoen. Hoeveel speeltijd hebben de door te breken spelers (vdbeek, Onana, De Jong en Dolberg waren al doorgebroken, het gaat natuurlijk om de doorstroming én om het perspectief dat de spelers die eraan komen kunnen hebben. Met een middenveld zoals het huidige, daar gaan toch geen speler meer bij doorbreken, of wel soms??) als Eiting, Matusiwa, De Wit en Bijleveld exact gekregen dit seizoen? Nou?

En ik snap dat wel, er waren spelers voor handen die er al stonden. Dus dan maak je die keuze. Maar wat is jou stanspunt dan, Ajax gaat komend seizoen dus afschalen en weer terug naar de jeugd?? Nou, dat lijkt mij dan eerder een aanname van jouw zijde. Eentje die niet strookt met de feiten, namelijk met hoeveel minuten die door te breken spelers dit seizoen hebben gekregen toch? En feitelijk is dat proces al onder Bosz ingezet. Zijn voorganger had nog zeven jeugdspelers in zijn basis staan. En vier gehaalde spelers. Nu is dat ongeveer omgekeerd. Waarbij ik wel al vooraf aangeef dat ik niet ga miezemauzen over wat nou 'eigen jeugd' is en wat niet. Jeugd is gewoon jeugd, en klaar. Al kocht Ajax Dolberg op zijn 17e.

31 december 2018 om 15:36

Een hele lap tekst is nog geen goede onderbouwing. Daarnaast heeft Twente onder Rutte erg aanvallend gespeeld en waarin de jonge spelers op de vleugels uitblonken. Ten Hag heeft met Utrecht erg aantrekkelijke wedstrijden op de mat gelegd, daarnaast ishij notabene trainer geweest van het tweede elftal van Bayern en liet Mazraoui debuteren en toptalent Gravenberch. Wat jij ziet als eufinismen noem ik vooral mij woorden in de mond leggen.

31 december 2018 om 15:47

Je zegt het zelf, je mag maar met 11 spelers starten. Dan is het toch logisch dat je gaat doorschuiven als er spelers vertrekken of als een speler die beter is gehaald/doorgeschoven gaat worden. Afgelopen zomer is het vertrek minimaal geweest. Plek van Kluivert is ingenomen door Tadic, Viergever is nu Blind. Verder? Basiself heeft dan Mazraoui die doorgeschoven is omdat hij beter is dan aankopen of huidige speler op die positie, dan speel je gewoon. Zo moesten De Ligt, Onana, Dolberg, Neres en vd Beek dat ook. Daarnaast noem je spelers waarvan jij denkt dat die door zouden moeten breken waarvan slechts 1 spelers (Eiting) een realistische verwachting is. Spelers als Bijleveld, Lang, Nunnely, Matusiwa en in mindere mate de Wit hebben niet het niveau bovenkant Eredivisie. Iets dat leeftijdsgenoten als De Ligt, Kluivert en in mindere mate Eiting wél hebben/hadden. Zo heeft Mazraoui de stap gezet naar een vaste basisplaats en heeft Eiting dit seizoen meerdere basisplaatsen gehad. Dat is in een jaar waarin de kernselectie behouden werd gewoon netjes. Zo zal als er een leegloop plaatsvind er meer doorschuiven waar mogelijk.

31 december 2018 om 15:52

Sta plaats

"een hele lap tekst is nog geen goede onderbouwing."

Eens! Uitstekende opmerking ook.

Maar, het geven van een uitgebreide onderbouwing, zoals ik deed, is uiteindelijk wel sterker dan het simpelweg poneren van wat losse stellingen zonder daar enige onderbouwing bij te leveren.

Want alleen maar roepen 'ten Hag heeft met Utrecht erg aantrekkelijke wedstrijden op de mat gelegd' als 'onderbouwing' van de stelling dat Ten Hag een trainer is 'die bij Go Ahead en Fc Utrecht heeft bewezen met talenten te kunnen werken' dat is natuurlijk geen onderbouwing. En nou heb ik er echt geen enkel probleem mee als je stelt dat jij het niet eens bent met mijn stellingen, maar kritiek leveren op mijn onderbouwing om dan zelf geen enkele aan te leveren dat vind ik op voorhand geen hele sterke reactie op wat ik te berde breng. Vind je dat een redelijke reactie van mijn zijde op wat jij te berde brengt?

Anyway, ik gaf al aan, kennelijk hebben wij een verschil van inzicht op deze punten. Dat kan en is prima. Maar gooi het nou niet op 'onderbouwing'. Iedereen, zelfs diegenen die het niet eens zijn met mij (en dat zijn er veel, want dit onderwerp is voor velen een heikel punt), kan hier lezen wie onderbouwt en wie niet.

31 december 2018 om 15:56

"je zegt het zelf, je mag maar met 11 spelers starten. Dan is het toch logisch dat je gaat doorschuiven als er spelers vertrekken"

Vooralsnog hoor ik alleen maar dat Ajax Magallan haalt als opvolger van De Ligt (terwijl Schuurs dus kennelijk na een seizoen jong Ajax nog niet naar het eerste kan doorschuiven?? Zelfde met Ziyech. Daar moet een vervanger voor gehaald worden. Iedereen wil nu Pavon en weet ik wat voor namen genoemd worden. En wat anders? Ik lees hier in dit stuk dat Nunnely kennelijk alweer is afgeschreven (nieuw voor mij, maar okay), of bedoelde jij dat die de man is die Ziyech gaat vervangen? Gaat Eiting op de plek van Frenkie de Jong spelen, als die weg gaat, of gaat Ajax dan gewoon een stevige vervanger halen? Wat denk jij zélf eigenlijk?

31 december 2018 om 16:12

Nunnely is al tijdje afgeschreven, zal waarschijnlijk ook zonder debuut gaan vertrekken. Verwacht deze zomer al. Plek van Ziyech zal Neres weer gaan spelen, verwacht dat Schuurs de back-up gaat worden van een CV die komt. Wat nodig is aangezien de spoeling te dun is op CV. Pavon zie ik niet gebeuren en is met oog op opties ook niet noodzakelijk imo. En ja, ik zie Eiting of Blind plek van De Jong overnemen, in geval van Blind zal Wober dus basis gaan spelen. Ik denk ook dat Dest of Jurriën Timber op termijn achter Mazraoui komen te zitten en dat Kotarski Onana op gaat volgen. Danilo Pereira of Traore zal op termijn zich als optie voor de spits laten gelden. Gravenberch en in mindere mate Ekkelenkamp zullen nadrukkelijker betrokken gaan worden bij het eerste voor plek op middenveld. Dat denk ik. Dan ga je volgend seizoen naar Onana; Mazraoui - Aankoop/Veltman - Blind/Wober - Tagliafico; Schøne - Eiting/Blind - Vd Beek; Neres - Dolberg - Tadic. Achter die namen staan dan Kotarski; Kristensen/Dest - Schuurs - Wober/Botman - Bakker (mits hij bij doet tekenen); De Wit - Eiting/Gravenberch - Labyad/Ekkelenkamp; Cerny/Kühn- Danilo/Traore - Cerny/Kühn/Labyad(?). In dat seizoen zal gekeken worden hoe spelers achter de basis zich ontwikkelen en waar mogelijk in te passen. Zo verwacht ik dat op termijn Kotarski, Dest of Timber, Gravenberch, Bakker en Traore/Danilo Pereira/Kühn kans gaat krijgen in Ajax 1.

31 december 2018 om 16:15

@constant Magallan word niet gehaald als opvolger van De Ligt, en de opvolger van Ziyech is Tadic. Allebei zijn al lange tijd duidelijk hoor. Dus tenzij je hier de gemiddelde bezoeker gebruikt om je mening op te baseren zit je er naast.

Het enige verschil met voorgaande jaren is dat de gemiddelde aankoop gewoon een stuk meer solide is. Nog steeds een mispeer hier of daar maar vooral ook spelers die direct het niveau omhoog brengen (tadic, Blind, Nico) óf spelers met veel potentie, prima lijkt me. Vooral omdat er hard gewerkt en gesaneerd is voor dit budget, zou toch zonde zijn als ze het zouden uitgeven aan nog meer middelmaat uit de Eredivisie.

Mag ik je trouwens aanraden om eens wat wedstrijden van de jeugd te bekijken? Je praat nogal graag over Ajax en net als jij vind ik dat ook een erg leuk onderwerp, echter noem je namen van talenten die er bij lange na nooit gaan komen. Ik ga er maar vanuit dat dit komt omdat je ze nooit zie voetballen, want ze expres benoemen om een punt proberen te maken zou wel erg jammerlijk zijn.

31 december 2018 om 16:16

Nu heb je dus al drie kantjes geschreven en zonder wederom enige onderbouwing alleen aannames. Dat je dat dan als meningsverschil af doet prima. Maar ik denk dat wolterx en Erwiet genoeg redenen geven. Daarnaast wil ik dan graag weten wat jij onder resultaattrainer verstaat?

31 december 2018 om 16:19

@wolterx Zie jij de potentie die Ten Hag ook ziet in Eiting? Ben benieuw naar je mening aangezien je erg op de hoogte bent van onze club. Persoonlijk zie ik er weinig in, voetballend onder druk bezwijkt hij al regelmatig en verdedigend voegt hij ook weinig toe.

31 december 2018 om 16:31

Zie ik het talent in Eiting? Ja. Zie ik dat hij nog niet om kan gaan met zijn tekortkomingen die vooral fysiek zijn? Zeer zeker. Eiting is technisch goed, heeft een goede trap en qua positiespel is hij beste keuze als we met punt naar achteren zouden willen spelen. Maar hij is te traag en niet sterk genoeg om in duels overeind te blijven. Daarom dat Ten Hag hem ook vaker als soort CM gebruikte ipv zoals elke trainer voor hem als spelverdeler vlak voor de defensie.

31 december 2018 om 15:29

Jemig, wat een verhaal. Je zegt weliswaar genoeg dingen die kloppen, maar toch wil ik op enkele zaken reageren.

Ik zie je hierboven bijvoorbeeld reageren op dat Ten Hag en Rutten niet bekendstaan als trainers die jeugdspelers te kans geven. Heb je hier cijfers van? Daar ben ik oprecht benieuwd naar. Echter zie ik bij Ajax dat Ten Hag toch spelers als Nous, Eiting en de Wit. Daarnaast in de beker spelers als Gravenberch, Bakker, Ekkelenkamp, en Lang laten debuteren (zie transfermarkt - debutanten onder Ten Hag). Dat de spelers van dusdanig niveau zijn dat ze geen basisplaats krijgen lijkt mij niet meer dan logisch, en dan kan inderdaad voortkomen uit de aankopen die Ajax doet wat je ook niet benoemd als erg.

Toch zie ik dat de talenten in de jeugdopleiding worden klaargestoomd om zo snel mogelijk te debuteren. In de jeugd lopen er toch een groot aantal talenten die opkomen, maar er nog niet klaar voor zijn. Er wordt niet voor elke speler die weg gaat gelijk een vervanger gehaald, maar er wordt eerst gekeken of deze in huis is. Is die er niet, wordt er naar buiten gekeken.

Het is nog steeds een club waar de jeugd snel de kans krijgt, maar ze moeten wel van hoger niveau zijn. Er wordt een hoger niveau nagestreefd en dat is alleen maar goed. Er worden bijvoorbeeld aardig wat jeugdspelers gehaald, opgeleid en dan kunnen ze debuteren.

31 december 2018 om 15:51

Niet mee eens. Bij Ajax is nog steeds gewoon ruimte voor jeugd. Het overdreven is er vanaf. Kostte wat kost jeugd inpassen. Dat wordt nu veel beter en verstandiger gedaan, waardoor jeugdspelers zich veel sneller, constanter en beter ontwikkelen. 1 speler per jaar die vanuit de jeugdopleiding zich in de basis knokt van het eerste is ruim voldoende. Zou hou je aanwas vanuit de jeugd, maar hoeven ze niet direct dragende spelers te zijn. Dit seizoen is het duidelijk mazraoui. Voor volgend seizoen zijn er een paar gegadigde, maar dat is ook afhankelijk van de vertrekkende spelers. Ook is er net iets minder ruimte dit seizoen door de enorme meevaller dat Ziyech bleef. Daardoor staan zowel Ziyech als zijn aangetrokken vervanger in Ajax 1. Daarnaast onderschat je matisuwa enorm. EtH ziet het juist in hem zitten, liet hem debuteren, gaf hem een basisplaats en vervolgens was hij geblesseerd aan het begin van het seizoen en eiting dook dat gat in. Ook weten jeugdspelers exact waar ze aan toe zijn. Matig is gewoon geen kansen. En veel van de spelers die jij opnoemt presteren uiterst matig. De Cruijff filosofie wordt in mijn ogen voor 80 a 90% gevolgd. Er worden geen spelers gehaald voor de breedte dat moet in te vullen zijn met jeugd. Daar is de mist ingegaan met de 2 rechtsbacks, labyad en Wober, maar verder? Tadic, Blind, Ziyech, Nico duidelijke versterkingen voor het eerste. Wober is eigenlijk gehaald als versterking voor het eerste, maar andere oplossingen waren beter.

Prima speler. Kan een hele goede "6" worden. Ook voor Ajax 1 op termijn. Hoop dat hij het goed doet bij de superboeren en volgend seizoen zijn kans pakt.

Ben echt benieuwd wie Ajax als opvolgers zal nemen als Frenkie en Vd.Beek verkocht worden en Schone te oud voor de basis wordt. Zullen het aankopen worden of eigen jeugdspelers zoals bijvoorbeeld deze Matusiwa, Kuhn en Gravenbergh? Matusiwa zal zich dan wel waar moeten maken voor een half jaartje.

"zullen het aankopen worden of eigen jeugdspelers zoals bijvoorbeeld deze Matusiwa, Kuhn en Gravenbergh? "

Dat is exact dé vraag die ik hier stel en daar heb ik het antwoord al op gegeven. Dat worden, uiteraard, gehaalde spelers. Immers, het zou raar zijn als Ajax eerst een nieuwe weg in slaat, op weg naar het 'bayern van de Lage Landen' worden, en de focus legt op het halen van spelers, om na verkoop opeens weer terug te gaan schalen en dan opeens weer in te gaan zetten op de jeugd. Tenminste, mij zou dat wat merkwaardig lijken en bepaald niet iets dat voor de hand ligt.

31 december 2018 om 15:22

Dat Bayern van de lage landen is maar gezwets vind ik van Overmars.

Het zou ook nog een combi kunnen worden. Ik denk dat Gravenbergh een uitzonderlijk talent is die zich sowieso wel in de basis gaat spelen bij Ajax. Van die andere twee ben ik niet zeker of ze dat gaan halen dus dat zouden ook zomaar aankopen kunnen worden die op hun posities gaan spelen.

31 december 2018 om 15:43

wijzijnkampioen

"dat Bayern van de lage landen is maar gezwets vind ik van Overmars. "

Ik vind het wel meer dan puur 'gezwets'. Je moet dat denk ik ook in perspectief zien. In die zin dat Overmars vooral bedoelt dat Ajax gewoon dé club moet zijn van Nederland en gemiddeld dus zeven van de tien keer kampioen moet worden én daarnaast spelers kan halen van de concurrenten zoals Bayern dat ook al decennia lang doet.

Punt daarbij is dat Overmars ook gewoon duidelijk heeft gemaakt dat Ajax, op dit moment, nog helemaal niet werkelijk in staat is om zoals Bayern de beste spelers van de concurrentie weg te halen. Ajax kan dat niveau halen, maar dan zal het om te beginnen eerst de komende vijf jaar kampioen moeten gaan worden én de inkomsten uit de CL moeten halen (en bij voorkeur PSV juist niet). Dã¡n kan er een moment ontstaan dat spelers echt haalbaar worden voor Ajax en ook best bereid zullen zijn om voor een pak geld bij Ajax te gaan ballen. En anders dan anderen geloof ik er niet in dat spelers dat zouden weigeren omdat ze clubliefde of zoiets hebben! Puntje bij paaltje, een Lozano zou net zo makkelijk die overstap kunnen maken naar Ajax, waarom niet?

31 december 2018 om 15:25

Gaan allebei worden, zoals altijd al geval was. Ze zetten nu nogsteeds net zo veel in op jeugdspelers als voorgaande jaren, zo zal ook komend seizoen weer een doorstroom naar Ajax 1 zijn, zullen er geen 5 zijn maar geschiedenis leert ons dat van elk geboortejaar er iemand naar Ajax 1 zal doorstromen.

31 december 2018 om 15:34

"ze zetten nu nogsteeds net zo veel in op jeugdspelers als voorgaande jaren,"

Dat is exact wat ik bestrijd, maar dat is je na lezing van mijn bijdragen al wel bekend, haha!

Prima om dit vol te houden, maar de feiten liggen nu eenmaal anders. Donny van de Beek is nu al best ontevreden (wat ik ook snap, die jongen was basisspeler van oranje totdat Ten Hag hem het slachtoffer maakte van zijn noodzaak om Ziyech op het middenveld in te passen (of die varianten met Tadic als middenvelder en Neres rechts voorin)) en om jouw suggestie waar te maken zou hij dus dan ook Tadic en Blind op de bank moeten zetten om een jeugdspeler te kunnen laten spelen toch?

En jij ziet dat wel gebeuren? Ikke niet.

31 december 2018 om 15:57

Je haalt vd Beek aan die dit seizoen 31 (!) wedstrijden namens Ajax op zijn naam heeft staan al. Dat zijn er meer dan Tadic en Blind Maar alsnog. Feitelijk staan er 7 spelers in de basiself die als jeugdspeler bij Ajax kwamen, dat is een feit. Dat is naar mijn mening voldoende perspectief. Op de andere posities staan sterkhouders als Ziyech, Tadic, Schøne en Tagliafico. De andere basisspelers waren qua leeftijd nog tiener toen ze naar Ajax kwamen. Dus nee, ik zie niemand Tadic uit de basis spelen voorlopig. Want zou niet weten wie? Enige optie die zouden kunnen op termijn is Gravenberch aangezien in o19 en Jong Ajax geen linksbuiten loopt met benodigde niveau. Gravenberch is ook geen linksbuiten maar is wel een speler die de linker halfspace kan bespelen, maar deze is nogsteeds slechts 16. Linksbuiten gaat komende jaren een probleemkindje blijven. Net zoals centraal achterin een tekort is aan opties (jong Ajax heeft zelfs maar 3 CV's in de selectie) en moet dus iemand bijkomen. Verder zijn meeste posities redelijk goed bekleed in o19 en Jong Ajax.

31 december 2018 om 16:14

Daarom is Ajax nu geïnteresseerd in Lainez waarschijnlijk om wat meer opties te hebben op de linksbuiten positie.

DIe jongen was gewoon hartstikke lekker bezig vorig seizoen en heeft pech gehad met blessures.
De Graafschap zal, als hij gezond blijft, hier zeker van genieten!

Goede aanwinst van de Graafschap! Is snel, sterk en geeft altijd 100% in de duels. Goede speler om erbij te hebben op je middenveld. Hoop wel dat hij fit blijft want hij heeft nogal wat pech gehad met blessures.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

De Graafschap

Actuele wedstrijden

0 fans
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 oktober
Manchester United is bereid om aankomende zomer mee te werken aan een transfer van Paul Pogba naar Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren