‘Hij moet naar de kleuterschool en de markt, en dan lukt het opnieuw niet!’

Dinsdag, 1 januari 2019 om 13:35Gijs Freriks • Laatste update: 13:34

KRAKÓW - Wisla Kraków is de oudste en nog altijd de meest succesvolle voetbalclub van Polen. De Witte Ster verzamelde dertien landstitels, maar het laatste kampioenschap dateert alweer van 2010/11. Momenteel is Wisla een grijze middenmoter en men vreest zelfs voor een faillissement.

Overname door Cambodjanen
Wisla kampt met een schuld van 9,2 miljoen euro en daarom besloot men in september om op zoek te gaan naar investeerders. In die zoektocht kwam men uit bij Alelega en Noble Capital Partners, een Cambodjaans bedrijf van Matsem Hartlingiem en Vanny Ly. Er werd een akkoord bereikt over een bedrag van dik 2,8 miljoen euro. Voor dat bedrag zouden Ly en consorten voor honderd procent de nieuwe eigenaren worden van Wisla Kraków.

Ly had tot 28 december de tijd om de bijna drie miljoen op de bankrekening van Wisla te storten. Omdat hij dat nog altijd niet gedaan heeft, is de op 18 december in Zürich ondertekende overeenkomst feitelijk niets meer waard. Als gevolg van de financiële problemen ontvangen de spelers geen salaris en voorzitster Marzena Sarapata stapte voor Kerst op. Ze kwam steeds meer onder druk te staan en besloot om de handdoek te werpen.

Leedvermaak
Waarnemend voorzitter Adam Pietrowski bepaalt maandag wat hij doet: alsnog proberen om de 2,8 miljoen euro los te peuteren bij Ly of verdergaan met een andere investeerder. Ondertussen regent het op social media grappen over de situatie waar Wisla zich in bevindt. Zo wilde Lech Poznán reclame maken om halve seizoenkaarten te verkopen. De club twitterde: “Wachten jullie ook nog op een bankoverschrijving? Niet nodig! Koop nu onze lentepas voor 38,35 euro. Je kunt met PayU of in termijnen betalen!”

Het leedvermaak valt niet bij iedereen in goede aarde, ook niet bij de achterban van Lech: “Erg zwak”, schrijft een supporter. “Ik ben ook een Lechita, maar ik ben hier persoonlijk erg teleurgesteld over.” De rivaliteit tussen de topclubs is groot, maar iedereen beseft hoe groot het gemis zou zijn als een club van de statuur van Wisla omvalt. “De situatie is gecompliceerd en chaotisch. Niemand weet iets”, aldus bondsvoorzitter Zbigniew Boniek, die als middenvelder uitkwam voor onder meer Juventus en AS Roma.

Boniek zal er overigens geen traan om laten dat preses Sarapata is vertrokken bij Wisla. “Ik heb haar een paar keer aan de lijn gehad en ze heeft me keer op keer bedrogen. Wisla is geen speelgoed van haar, maar is een club met traditie! Ze loog over zaken omtrent de huur van het stadion en praatte achter de rug van Ly om met andere investeerders. Als zakenman zou ik toch enige exclusiviteit willen. Toen ik Sarapata voor het eerst sprak, dacht ik gelijk dat ze geen idee heeft hoe een club te leiden.” Of Alelega en Noble Capital Partners de oplossing is voor Wisla, dat waagt Boniek te betwijfelen.

Ziekte
De voetballegende las dat de investeringsmaatschappij onder meer een hotel en een winkelcentrum naast Stadion Miejski wil laten bouwen. “Ik moest echt lachen! Ik ken geen andere clubs die zo werken. Ik weet niet of ze goed zijn voor Wisla.” Waarschijnlijk wordt maandag dus duidelijk of Alelega en Noble Capital Partners de nieuwe grootaandeelhouder van Wisla wordt of niet. De club liet zondag een statement uitgaan waarin men de onrust onder de supporters hoopte weg te nemen: “Directeur Ly is op 28 december tijdens een vlucht over de Atlantische Oceaan serieus ziek geworden. Daardoor was niemand in staat om hem te contacteren.” Daar liet Wisla het bij. Geen woord over of Ly nu wel over de brug komt met het beloofde geld.

De door Wisla uitgegeven verklaring wekte op de lachspieren bij menig voetbaljournalist. “Ik had dit niet eens kúnnen verzinnen”, schreef Krzysztof Stanowski. Collega Marek Wawrzynowski heeft er weinig vertrouwen in dat de overname nog doorgaat: “En maandag kan Ly niets overschrijven omdat hij met zijn zus naar de kleuterschool moet, eieren moet halen op de markt en het opnieuw net niet kan redden. Szczesliwego Nowego Roku (gelukkig Nieuwjaar, red.)!”Gerelateerd

Meer sportnieuws

1 reacties

De oudste voetbalclub van Polen is Cracovia Kraków en bestaat Poznań, niet Poznán.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Wisla Krakow

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
15.Podbeskidzie17-24
Voor de complete stand: 1. Liga
SpelersPositieW
Jean CarlosAanvaller163
Y. YeboahAanvaller164
K. BrodaKeeper00
M. BuchalikKeeper30
M. JaskułaKeeper00
M. LisKeeper150
Ł. BurligaVerdediger121
Voor de complete selectie: Clubpagina Wisla Krakow.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren