Talent van Roda JC staat op: ‘Ik weet niet hoe concreet PSV was’

Donderdag, 10 januari 2019 om 23:11Gijs Freriks • Laatste update: 23:32

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht elke week een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Nicky Souren, de draaischijf op Roda JC’s middenveld.

Door Gijs Freriks

“Over het algemeen scoor ik niet zo vaak, maar nu stond ik twee keer op de goede plaats.” De negentienjarige Souren is als verdedigende middenvelder niet vaak in het vijandelijke strafschopgebied te vinden, maar op 30 november én op 7 december kwam hij zowaar tot scoren voor Roda JC Kerkrade. Souren volleerde op prachtige wijze raak tegen TOP Oss (0-5) en een week later tegen FC Dordrecht (2-2) prikte hij de bal na een kopbal van Henk Dijkhuizen bij de eerste paal binnen. “Twee doelpunten, dat was even wennen.” Het waren meteen zijn eerste treffers in het betaalde voetbal.

Souren beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbreek. Hij maakte op 14 oktober in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-0 verlies) zijn debuut en sindsdien is hij eigenlijk niet meer uit de basis verdwenen. Als ‘zes’ is Souren de regisseur van Roda JC. Balbezit houden, het spel verleggen en de rijen gesloten houden bij balverlies. Dat zijn doorgaans de voornaamste taken van een controleur, maar Souren probeert ook in aanvallend opzicht zijn steentje bij te dragen. “Ik wil op de juiste momenten naar voren spelen en probeer zelf ook geregeld door te schuiven.” Dat leverde hem dus goals op tegen TOP en Dordrecht.

Roda JC staat op de achtste plaats in de Keuken Kampioen Divisie en beleeft een wisselvallig seizoen. Door menig supporter wordt Souren dan ook gezien als een van de weinige lichtpuntjes tot zover. Krijgt hij die geluiden zelf ook mee? “Ik merk dat de supporters achter mij staan en dat ze er vanaf de tribunes alles aan doen om mij een goed gevoel te geven.”

Hoe kijk jij eigenlijk terug op de eerste seizoenshelft?
“Met de bescheiden middelen die Roda heeft, doen we het aardig. We hebben een goed team en het komt er misschien niet altijd uit, maar we hebben veel jonge jongens, maken als team wekelijks stappen en er zit gewoon veel potentie in deze groep. Natuurlijk willen de fans zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie en dat wil ik ook, maar we zitten met Roda in een moeilijke tijd. Ik denk dat de supporters ook wel blij zijn dat er nu jongens uit de eigen jeugd en uit de regio de kans krijgen. Die kansen zijn er nu en worden aardig benut. We willen sowieso de play-offs halen en daarin zou je misschien voor een stunt kunnen zorgen.”

Souren kende een valse start van het seizoen, want doordat hij twee keer een scheurtje opliep in zijn bovenbeen, ontbrak hij in de eerste vijf speelronden in de wedstrijdselectie. “Dat was even slikken, maar ik heb de draad snel opgepikt en toen we twee geschorste middenvelders hadden, kreeg ik de kans van de trainer. Die kans heb ik goed aangegrepen.” Souren speelde tot dusverre elf wedstrijden voor de Limburgers en is nog niet klaar bij Roda. “Ik wil hier zoveel mogelijk minuten maken en het maximale uit mijn carrière halen. Wat mijn maximum is, dat weet ik nog niet. Eerst wil ik zoveel mogelijk spelen in het eerste van Roda.”

Souren werd geboren in Rotterdam, maar na de scheiding van zijn ouders besloot de moeder van Souren om terug te keren naar Eijsden. In dit grensplaatsje aan de Maas groeide Souren op en na één seizoen voor VV Eijsden te hebben gevoetbald, werd hij op zevenjarige leeftijd gescout door Roda. De rechtspoot had toen echter ook een andere keuze kunnen maken. “Ik heb een paar trainingen meegedaan met MVV Maastricht, Fortuna Sittard en Roda. Mijn gevoel bij Roda was het beste, ik had het daar namelijk erg naar de zin gehad. Ik vond dat ook de mooiste club van Limburg en bij Roda werd bovendien Eredivisie-voetbal gespeeld.”

Souren werd iedere dag door zijn opa een half uur naar Kerkrade gereden en na de training werd hij ook weer door hem opgepikt. De ontwikkeling van Souren verliep volgens plan: hij werd geselecteerd voor de vertegenwoordigende elftallen van Oranje, tekende op vijftienjarige leeftijd zijn eerste contract én kwam in de belangstelling te staan van PSV. “Ik weet niet meer wanneer die interesse precies begon te spelen, maar ze hebben een paar wedstrijden van mij bekeken. Ik weet verder niet hoe concreet PSV voor mij is geweest.”

“Ik ben er ook nooit serieus mee bezig geweest, want ik had het naar mijn zin bij Roda en moest bovendien nog mijn school afmaken. Dan is de keuze vrij snel gemaakt. Ik ken bovendien de verhalen van spelers die naar het buitenland zijn gegaan, uiteindelijk geen echte carrière hebben gehad of zelfs gestopt zijn met voetballen. Ik heb toen gewoon gekeken naar wat de beste weg zou zijn om profvoetballer te worden. Die weg was Roda JC. Van die keuze heb ik geen spijt gekregen.”

In een interview met De Limburger vertelde je in december dat je na het tekenen van jouw eerste profcontract te maken kreeg met hoge verwachtingen. Het was ‘moeilijk’ om daarmee om te gaan, vertelde je…

“Na dat contract werd ik van alle kanten gek gemaakt. Mensen stelden vragen als: ‘wanneer ga je meetrainen met het eerste? Wanneer ga je debuteren?’ Op zo’n leeftijd luister je daar toch naar en dan is het moeilijk om jezelf te blijven en om zo goed mogelijk te blijven presteren. Ik speelde in het tweede en haalde topvorm niet. Dan krijg je commentaar: het moest beter, er werd meer van mij verwacht, enzovoort. Maar het was voor mij ondoenlijk om aan al die verwachtingen te voldoen. Ik heb er vervolgens met de club over gesproken en meerdere mensen zijn met mij aan de slag gegaan. Sindsdien is het beter gaan lopen.”

“Eric van de Luer en Rick Plum zijn de personen die mij het meest hebben geholpen en ik ben blij dat ze dat gedaan hebben. Na een training ga je als voetballer meestal meteen naar huis, maar Eric en Rick gaven mij tips mee, analyseerden mijn spel, stuurden mij naar het krachthonk, enzovoort. Zo vonden ze dat ik te veel op save speelde en meer vooruit moest passen. ‘Als je meer vooruit speelt, ga je meer opvallen’, zeiden ze. Nu ik dat doe, merk ik ook dat ik meer opval. Eric en Rick hebben duidelijk gemaakt dat als je iets wil, je er álles voor moet doen om dat doel te bereiken.” Souren krijgt zondag een nieuwe kans om zich te bewijzen, want dan neemt Roda JC het op eigen veld op tegen Go Ahead Eagles.

Naam: Nicky Souren
Geboortedatum: 18 december 1999
Club: Roda JC Kerkrade
Sterke punten: passing, inzicht, interceptie

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

'Nicky Souren is het grootste talent van Roda JC Kerkrade'


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door drdoom)

"En bovendien speelde men in Kerkrade Eredivisie voetbal.."

Ehhh, kom jij nu even bedrogen uit..

10 januari 2019 om 00:22

De fortunezen krijgen praatjes nadat ze zelf jarenlang voor spek en bonen onder aan de jupiler league hebben gebungeld zonder enig perspectief 😂.

Souren stond in de jeugd al bekend als groot talent. Toch wel mooi dat jongens als Souren en van Eijma bij (gebrek aan middelen) spelen en zich prima staande houden. Hopelijk trekken ze deze lijn door en dan zie ik ze zomaar nog een stapje hoger aankunnen.

10 januari 2019 om 13:49

Tsja. Niet iedereen krijgt op regelmatige basis subsidie om Eredivisie voetbal te handhaven en vervolgens alsnog te degraderen. Uiteraard krijgen we nu praatjes, want er is ook reden toe. Onze club presteert beter en doet dat zonder subsidiegelden. En betreft het spek en bonen gedeelte.. Daar kun jij een leuke smiley aan toevoegen, en 25 likes krijgen, maar relevantie heeft het niet.

10 januari 2019 om 14:18

Nee jouw club heeft alle schulden in een lege BV geparkeerd, mooi de boel oplichten en de schuldenaren met het verlies laten zitten. Dat is fijn ja!

11 januari 2019 om 00:21

Hoe zit het dan met de huur van het stadion?

11 januari 2019 om 13:43

Lees de artikelen Doom, dan hoef je ook niet zulke vragen te stellen ;-). Maw je moet niet naar de bekende weg vragen!

10 januari 2019 om 04:22

Leuk dat je dat uitlicht. Hij zegt in diezelfde zin ook dat Roda de mooiste club is van Limburg. Nu jij weer!

10 januari 2019 om 07:13

Sterk argument Jaapdevos. Waarschijnlijk roept iemand die altijd in de jeugd van MVV heeft gespeeld dit over MVV en een jeugdspeler van Fortuna dit over Fortuna....
VZ laat zich, als officiele mediapartner van de KKD (wordt er een beetje moedeloos van dat ze dat in elk artikel vermelden), wel weer van zijn beste kant zien. Een heel artikel over deze jongen. 1 kleine opmerking over PSV die eigenlijk los staat van de rest van de info en uitgerekend die zin wordt als kop gebruikt

10 januari 2019 om 13:51

En tijdens het winnen van de eerste periodetitel stond ik schouder aan schouder met een speler die in Kerkrade geboren, getogen en opgeleid is. Die vervolgens pro-Fortuna en zeer felle anti-Roda liedjes zingt. Jouw punt is?

Nogal wiedes dat de speler dit over zijn eigen club in kwestie zegt.

10 januari 2019 om 22:30

Bedoel je die clubhopper die in 2015 pro-Roda was en anti-Fortuna? Smeets toch? Die waait met alle winden mee. Lijkt me niet heel relevant.

11 januari 2019 om 13:47

Precies die moet zich na zijn negatieve uitlatingen tov Fortuna, nu wel negatief uitlaten tegen de club waar hij zijn complete opleiding genoten heeft. Beetje slijmen bij de Fortunezen doet het altijd goed,

Ik kijk niet vaak wedstrijden van Roda in de KKD maar in wat ik heb gezien valt hij mij positief op. Rustig aan de bal, secure passing en een redelijk tot goed overzicht. Misschien iets meer body creëren om de duels wat vaker aan te gaan en ook te winnen. Mits de juiste ontwikkeling zie ik hem nog wel een paar stappen maken.

Leuk om te zien dat er weer (uiteraard ook noodgedwongen) gebruik wordt gemaakt van jongens uit de eigen jeugd. Ik ben helaas op het moment niet in de gelegenheid om iedere thuiswedstrijd te bezoeken maar in de wedstrijden die ik hem zie spelen vind ik het hem prima doen. Als ik dit interview lees lijkt mij dat het tussen de oren ook wel goed zit bij deze jongen. Rustig aan ontwikkelen bij Roda, die stap omhoog gaat er denk ik nog wel komen dan.

10 januari 2019 om 10:13

Vooral noodgedwongen inderdaad. Als er geen blessures waren geweest had Molenaar nooit Souren, Remans en Van Eijma een kans gegeven. Dat vind ik toch wel echt een nadeel van Molenaar, de beste man zorgt voor een hechte groep, maar je moet in de KKD opnieuw beginnen en dan wil je de jeugd geen kans geven.
Ik zie in Souren echt een moderne nummer 6. Snel, goede passing, goede intercepties, inzicht en hij leest en snapt het spelletje. Vooral dat snelle en wenbare is wat een moderne 6 nodig heeft. Het spel wordt steeds sneller, veel omschakelen daar kan hij prima in mee. Dat mis je vaak bij Schöne en Hendrix.
Enige nadeel is zijn fysiek, maar dan kan hij in de KKD nog compenseren. Lekker bij Roda doorgroeien en dan een stapje hogerop maken.

Leuk dat Roda het probeert met spelers uit de eigen jeugd. Dat wil je als fan het liefst zien. Verfrissend met de afgelopen 15-20 jaar.

10 januari 2019 om 14:22

Dat is bij jouw club toch wat anders met al die aankopen van buitenaf. Toen jullie zelf nog Juup speelden, hadden jullie ook geen andere keus, net zoals wij nu ook.

10 januari 2019 om 16:17

Dat is inderdaad makkelijk praten. Als Fortuna erin blijft dit seizoen, zal er weinig jeugd doorstromen aangezien het belang van de Eredivisie groter is dan het belang van talent. Zo werkt dat bij (bijna) elke club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roda JC Kerkrade

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.VVV-Venlo16-1
11.Jong Ajax152
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
R. JensenVerdediger100
G. JoppenVerdediger100
R. de BoerKeeper100
S. MarzoVerdediger102
B. BouchouariMiddenvelder101
D. JubitanaMiddenvelder102
A. AbsalemVerdediger100
Voor de complete selectie: Clubpagina Roda JC Kerkrade.

0 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 MVV Maastricht 8 0 2 0
2021/2022 Roda JC Kerkrade 1 0 0 0
2020/2021 Roda JC Kerkrade 7 0 0 0
2019/2020 Roda JC Kerkrade 22 0 2 0
2018/2019 Roda JC Kerkrade 26 2 1 0

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren