‘Frank de Boer mist dat stukje, wat dat betreft vond ik hem onmenselijk’

Vrijdag, 28 december 2018 om

Theo Janssen erkent dat hij niet alles uit zijn loopbaan heeft gehaald. De oud-middenvelder van onder meer Vitesse, FC Twente en Ajax kwam in totaal tot vijf interlands voor Oranje. “Als die andere jongens hun shirt uitdeden, waren ze allemaal afgetraind. Bij mij zat er altijd wel een vetrandje”, zegt Janssen in gesprek met Pro Shots Magazine.

Janssen werkte in zijn carrière met veel trainers samen, onder wie Ronald Koeman, die zijn trainersloopbaan begon bij Vitesse. De huidige bondscoach van Oranje was volgens Janssen 'iemand die zijn hand op je schouder legde en vroeg hoe het met je gaat'. “Of ik daar beter van ging voetballen? Ja, honderd procent”, aldus de voormalig spelmaker.

“Als je een trainer voor de groep hebt staan waar je je goed bij voelt, dan speel je altijd beter dan bij een trainer waar je dat niet hebt. Zelfde verhaal met Steve McClaren later bij FC Twente, voor hem ging ik door het vuur. Frank de Boer (voormalig trainer Ajax, red.) mist dat stukje in zijn omgang met spelers. Wat dat betreft vond ik Frank de Boer onmenselijk.”

In 2011 ruilde Janssen FC Twente in voor Ajax, maar na een jaar was hij alweer speler van Vitesse. Janssen was ten tijde van zijn dienstverband bij Ajax in Arnhem blijven wonen, waardoor hij iedere dag een paar uur in de auto zat. Janssen was op een gegeven moment klaar met het reizen en heeft dat ook aan De Boer verteld. “Natuurlijk moet je ook concluderen dat ik bij Ajax een heel andere rol kreeg toebedeeld als bij FC Twente.”

“Alle credits voor Frank dat hij mij open en eerlijk vroeg na dat seizoen wat ik eigenlijk wilde. Ik heb hem gezegd dat ik naar Vitesse wilde terugkeren. No hard feelings naar elkaar, ik vind Frank nog steeds een goede trainer. Hij wist ook goed de juiste mensen om zich heen te verzamelen die zijn zwakheden compenseerden. Wat hij bij Ajax heeft gepresteerd is zijn kwaliteit geweest, dat kunnen weinig mensen zeggen", aldus Janssen.Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door maarten110299)

Opvallend dat je dit van vrijwel iedere speler hoort. Althans, ik heb nog niemand het tegenovergestelde horen zeggen. Wellicht dat dat laatste ook mis ging in het buitenland, niet de juiste mensen om zich heen om zijn zwakheden te compenseren. Of zijn zwakheden bleken dusdanig sterk dat die niet te compenseren valt in een sterke competitie. In de MLS zal dat minder meespelen vermoed ik.

28 december 2018 om 13:07

FbB komt uit West-Friesland en daar zijn we gewoon lekker nuchter. Toch vind ik dat FdB wel een cursusje communicatie mag volgen want buiten het walhalla West-Friesland is toch een andere strategie vereist

28 december 2018 om 13:13

Ik hoor de spelers die het wel maken bij een andere club juist het tegenovergestelde zeggen. Alleen de spelers die het niet bij Ajax redden, zeggen dit.

28 december 2018 om 17:06

Heb je gelijk in, en ook Janssen geeft hem eigenlijk vooral complimenten: " ik vind Frank nog steeds een goede trainer. Hij wist ook goed de juiste mensen om zich heen te verzamelen die zijn zwakheden compenseerden. Wat hij bij Ajax heeft gepresteerd is zijn kwaliteit geweest, dat kunnen weinig mensen zeggen". Janssen is heel wat positiever dan de titel van dit artikel suggereert. Beetje goedkoop van vz dat ze uitgerekend die zin eruit lichten in de titel. Wie verder leest, ziet dat Janssen overwegend positief is over De Boer als trainer - ondanks dat er tussen die twee geen echte klik was. Het lijkt er op dat vz een beetje mee wil surfen op de hype om mannen als De Boer en Cocu af te schilderen als mislukte trainers. Onterecht mijns inziens, die mannen hebben echt wel wat meer krediet verdiend.

Wat kon theo toch voetballen hé. Als die echt had geleefd voor de sport, was die een stuk verder gekomen. Ik zeg niet de echte top, maar net eronder was hem gewoon gelukt.

28 december 2018 om 12:59

Theo vond ik altijd vergelijkbaar met Ziyech nu (zoals Hakim dit seizoen speelt). Echter is Ziyech veel meer topsporter dan Theo was helaas. Wel was het een ware cultheld.

28 december 2018 om 13:08

Ik snap enigszins wat je bedoelt mbt de vergelijking met zijech.. alleen is zijech dynamischer dan theo was. Theo had daarentegen een veel vastere trap in zn benen en meer duelkracht. Maar je kan nu al zeggen dat zijech het verder heeft geschopt dan theo. Maargoed, theo heeft geleefd hoe hij het liefst wilde leven dus misschien was dit achteraf gewoon het beste. Zonde wel.. roken en ‘overgewicht’ zal je prestaties niet verbeteren. Ik heb nu nog altijd liever een rokende en doorgezakte theo janssen dan kevin strootman

28 december 2018 om 14:50

Heeft Ziyech dan al de landstitel gepakt die Theo Janssen wel pakte? Ziyech heeft het helemaal nog niet verder geschopt.

28 december 2018 om 15:20

Heeft zich ooit een buitenlandse club voor Janssen gemeld? Want voor Ziyech is dat wel gebeurd.

28 december 2018 om 15:20

En de titel was niet dankzij Janssen.

28 december 2018 om 16:29

Ziyech heeft een EL-finale gehaald. Schat ik hoger in dan kampioen van de ED.

30 december 2018 om 14:10

hij kon naar het buitenland toe maar had geen zin. wilde perse in Nederland blijven

28 december 2018 om 13:42

Heeft hij toch gedaan ? Net eronder

30 december 2018 om 14:08

Theo kon voetballen ja , maar zijn broer nog veel beter. alleen die had uiteindelijk niet de juiste mentaliteit maar die was 2 klasse beter nog.

Tja, dat is bij Ajax altijd al het geval geweest. Er heerst een topsport klimaat en men is alleen maar bezig met naar boven kijken en het niveau zo hoog mogelijk houden. Dan is er wat minder plaats voor persoonlijke aandacht. Dat is wellicht ook het verschil met PSV en in mindere mate Feyenoord. Wel goed om te horen dat in de tijd van de Boer er wel mensen waren die daar wel aandacht voor hadden.

28 december 2018 om 13:08

Dan is dat een gedeelte waar Ajax zich ontzettend snel in moet verbeteren. Bij een voetbalclub werk je namelijk met mensen, en zij kunnen alleen top presteren als zij zich goed voelen. En daar hoort een technische staf bij die persoonlijke aandacht schenkt aan de spelers.

28 december 2018 om 13:13

Nja het hangt er vanaf in hoeverre je aandacht schenkt. Er zijn gewoon clubs waar de privé situatie van een spelers meer in beeld is. uiteindelijk is een speler een professional en hoort het niet uit te maken. Al zijn er genoeg verhalen van spelers die inderdaad vinden dat Ajax nog een hoop te leren heeft qua people management 😉

28 december 2018 om 13:57

Eerst heb he het over Ajax in het algemeen, en daarna zeg je dat het goed is dat er mensen zijn die het compenseren.... 🤔

Janssen had inderdaad veel meer uit z'n carrière kunnen halen. Zijn beste seizoen uit zijn loopbaan is toch echt wel het seizoen 10-11, toen was hij echt fenomenaal. Zowel in de Eredivisie als Champions League speelde hij geweldig en maakte hij fraaie goals tegen o.a PSV, Inter Milan (hadden het seizoen daarvoor de CL gewonnen), Tottenham Hotspur, Ajax, etc.

De Nederlandse Toni Kroos, mits hij voor de sport had geleefd. Had de top kunnen halen. Had de techniek, het schot, het fysiek, maar helaas ook te veel vet.

28 december 2018 om 13:24

Eerder een type Vd.Vaart als hij ervoor had geleefd.

Hmm hij bedoelt minder sociaal. Vandaar ook Spijkerman. Uiterst slim om een team om je heen te hebben die je zwakheden compenseren. Alleen hebben voetballers enorm veel respect voor psychologie vd koude grond, zie Mourinho die daarmee een eind omhoog gevallen is. Wat dat betreft is het grappig dat echte psychologische professionals niet ad bak komen in profsport. Wellicht hebben voetballers meer aan een toneelstukje.

28 december 2018 om 16:06

Inderdaad opvallend. Veel hele serieuse en hoogopgeleide trainers redden het niet terwijl veel trainers met moedermavo en de Enkhuizer almanak het goed doen met het verkondigen van algemeenheden en intrappen van open deuren. Klopp en Bosz zijn wat mij betreft een paar van de uitzonderingen op deze regel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1251 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax

In de wandelgangen

Woensdag 20 maart
Jorge Mendes heeft tijdens een bezoek aan Juventus laten weten dat José Mourinho ervoor open staat om vanaf volgend seizoen de trainer te worden in Turijn. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren