‘Ineens zongen ze dat de vriendin van onze spits de hoer van Amsterdam was’

Maandag, 24 december 2018 om

Sparta Rotterdam ging vrijdagavond op bezoek bij Jong Ajax met 2-0 onderuit. Hugo Borst was aanwezig bij het duel op De Toekomst en verbaasde zich over het gedrag van een deel van de aanwezige aanhang van de Amsterdammers. “Als supporters veranderen in hooligans voel ik wel walging”, schrijft Borst in zijn column in het Algemeen Dagblad.

“De supporters hadden heel de wedstrijd door gezongen en geschreeuwd. In de eerste helft van Jong Ajax-Sparta louter positieve dingen. Ik zei nog tegen mijn buurman: die gasten, geen onvertogen woord hè. Het rook naar wiet. Er werd flink gezopen. Mijn club worstelde weer eens met zichzelf. Bij Jong Ajax viel de zestienjarige Ryan Gravenberch op. Wat een geweldige voetballer gaat dat worden”, stelt Borst, die constateerde dat de supporters zich na rust anders gedroegen.

“Ineens zongen ze dat de vriendin van onze spits de hoer van Amsterdam was. Feitelijk was dat onjuist. Zij verdient haar geld met vloggen en deze aantrekkelijke, slimme dame is een Rotterdamse. Onze spits hoorde het getreiter, vertelde hij me na afloop. Hij zei dat zijn directe tegenstander had gezegd dat hij zich er niks van moest aantrekken”, doelt de columnist op Lars Veldwijk, aanvoerder en aanvalsleider van Sparta Rotterdam.

“Ineens vlogen de kankers in het rond als confetti op een verjaardag. Het legertje zong dat Rotterdam een kutkankerstad was en in de oorlog platgebombardeerd. Ik dacht aan mijn ouders. Zij vertelden me zo vaak hoe het stadscentrum op 14 mei 1940 brandde”, gaat hij verder. Borst voelt naar eigen zeggen de neiging om de fans te willen heropvoeden. “Stevig aan het oor pakken, meenemen naar mijn kutkankerstad en ze daar koppelen aan een Rotterdammer van negentig die levendig kan vertellen over het bombardement. En zo'n jongen daarna nog even voorstellen aan Veldwijk en hem dan laten uitleggen wat 'ie nou had gezongen over zijn vriendin.”Gerelateerd

75 reacties (laatste reactie door tinus45)
24 december 2018 om 09:49

Vroeger zongen we samen met de Ajax aanhang dat Sparta de club van Rotterdam was. Ik was vrijdag aanwezig en schrok wel echt van het gedrag van deze jongens. Heel erg jammer.

24 december 2018 om 10:26

Je zegt het goed: jongens. Allemaal jongetjes die denken dat het stoer is om dit soort onzin te roepen. Zonder enig historisch besef en zo dom om te denken dat alles uit Rotterdam de vijand is. Allereerst is er geen vijand, en Sparta is van oudsher een bevriende club. Het is helaas een ziekte, ook op dit forum. Ook hier leeft het idee dat als je enkel naar het stadion gaat om te genieten van voetbal en je niet als een idioot gedraagt je geen echte supporter bent.

24 december 2018 om 10:29

Heb wat Spartanen in m'n kennissenkring en die vonden het 'sparta is de club van Rotterdam' al bijna net zo tenenkrommend. Zeker als dat vooral werd ingezet als Sparta al met 5-0 achter stond in de Arena, en het dus vooral jennen was richting Feyenoord dan een liefdesbetuiging naar Sparta.

24 december 2018 om 10:45

@panfluitspeler

Wat een totale onzin. Ja, Feyenoord heeft z'n bestaansrecht op Zuid, en Zuid is van oudsher de zijde van Rotterdam waar in de laat-19e eeuw veel Brabantse en Zeeuwse immigranten naar toe verhuisden. Echter beweren dat Feyenoord geen support heeft in Rotterdam is totale quatsch, er zijn in Rotterdam zes maal meer seizoenskaarthouders van Feyenoord als van Sparta. Dus beweren dat Rotterdammers niks met Feyenoord hebben is net zo'n dwaze uitspraak als dat Russen niks met Wodka hebben.

24 december 2018 om 10:57

Nou die vergelijking slaat ook helemaal nergens op. Wat hebben Russen en Wodka nou te maken met dat Rotterdammers ook niks kunnen hebben met Feyenoord?!?!? Belachelijk standpunt! On: Supporters zouden moeten supporter en zich niet moeten hoeven te richten op het frustreren van de tegenstander. Alles wat daarbij gehaald wordt is en blijft onzin. Snap ook noet dat je er als mens blij van wordt om anderen neer te halen of te beschadigen.

24 december 2018 om 14:37

Hoewel voor deze Rotterdammer Sparta de club van de stad is, moet ik toch wel zeggen dat Feyenoord veel meer aanhang heeft binnen Rotterdam. Zeggen dat Rotterdammers niet veel met Feyenoord hebben is echt een heel vreemde opmerking.

Tja ik vrees dat dit de aard van het beestje is. Misschien een idee om geen alcohol meer te schenken bij de sport? Heeft ook niets met elkaar te maken. Bij amateur clubs zie je ook veel gezuip en rokers. Daarnaast kun je er alleen maar ongezond eten kopen. Dit alles zegt ook wel iets over de sport in Nederland.

24 december 2018 om 10:06

Dat gaat het verschil niet maken. Dan drinken ze voorafgaand aan de wedstrijd buiten het stadion/thuis/in het cafe wel wat extra.

24 december 2018 om 10:23

Ja dat kan inderdaad. Maar zulke mensen kun je de toegang weigeren.

24 december 2018 om 10:25

En ik drink graag gewoon m'n biertjes terwijl ik me gedrag.

24 december 2018 om 10:28

Tja ik ook maar helaas werkt dit niet zo bij iedereen.

24 december 2018 om 11:08

Dus dan maar voor iedereen verbieden? Dan kan je alles waar een kleine groep niet goed me om kan gaan wel verbieden. Daar wordt het niet echt leuker van in de samenleving he.

24 december 2018 om 11:42

Wel als dat de veiligheid voor andere verbeterd

24 december 2018 om 11:59

Dit meen je toch niet? Laten we dan ook alcohol in het uitgaansleven verbieden want daar is het elk weekend wel raak omdat een groepje debielen om zich heen begint te maaien.

Veiligheid gaat niet boven alles, er zijn nou eenmaal risico's verbonden aan het leven en als iemand zich niet gedraagt dan berecht je diegene ipv maatregelen treffen die iedereen raken.

Overigens gaat het ook niet helpen want er zijn steeds meer groepjes binnen harde kernen die alcohol drinken niet toestaan als ze uit zijn op rellen (in Rusland bijna de standaard).

24 december 2018 om 12:09

Aan de ene kant niet, maar aan de andere kant moet je ook aan de (toekomstige) slachtoffers denken. Is het het wel waard?

Alcohol verbod is natuurlijk een voorbeeld. Dat wat jij benoemt over Rusland... Dan zal een verbod inderdaad niets uithalen

24 december 2018 om 12:43

Welke toekomstige slachtoffers? Van spreekkoren? Want laten we niet vergeten dat het daarom gaat he.

Alcohol in de stadions en kantines helemaal afschaffen want daar komen spreekkoren van.

Ik zat gisteren in het uitvak bij Utrecht - Ajax waar helaas ook af en toe spreekkoren werden aangeheven maar ik kan je vertellen dat daar bijna niemand starnakel stond.

Blijf gewoon lekker van ieders (keuze-)vrijheid af, ondanks dat er af en toe iets mis gaat.

Ik kan echt wel janken van dit betuttelende gedrag waarbij je iedereen de maat neemt.

24 december 2018 om 11:32

ik heb echt het gevoel dat er bij een bepaald deel van de bevolking gewoon ouderwetse bijna prehistorische agressie uitmoet. En dat kan natuurlijk geweldig bij een harde kern van een voetbalclub. Al die gasten gedragen zich hetzelfde, kijk dan weer zo'n vuurwerkbom naar Onana zondag. Die gast zal m in zn gezicht krijgen...
Wat nog erger is...volgens mij hebben verschillende politieonderzoeken uitgewezen dat harde kernen van clubs gewoon door zware criminelen zijn overgenomen. Clubs en bestuurders zijn gewoon bang om daar iets tegen te zeggen. En terecht. voor je het weet staat er n killer in je voortuin.

24 december 2018 om 12:32

Het was een strijker, al erg zat maar dus geen vuurwerkbom.

24 december 2018 om 12:00

Ik ben nog altijd voorstander van de 'engelse methode'. Levenslang stadionverbod bij elke vorm van misdraging zowel uit als thuis. Dan denk je wel 2x na (voor zover ze dat kunnen) eer je je misdraagt.

24 december 2018 om 12:14

Hahaha Ik zou oppassen wat je zegt. Straks gaat er nog iemand klagen dat je hooligans te zwaar straft...😉 Verder ben ik het volledig met je eens. Volledig uitbannen dat gedrag. Mensen die menen zich herhaaldelijk te moeten misdragen maken onze mooie sport kapot en dienen zo zwaar mogelijk gestraft te worden

24 december 2018 om 09:42

Wat zegt het dan precies over Hugo Borst? Dat hij wel historisch besef heeft?

24 december 2018 om 10:23

Wat is dit nou weer voor een domme opmerking? Dus omdat het uit verveling/vermaak is, moeten we maar een oogje dichtknijpen? En wat je zegt over Hugo Borst en de oorlog is ook stuitend. Denk eens na voordat je iets schrijft.

24 december 2018 om 10:37

Weer een fijne toevoeging panfluit. Probeer jij alles wat kritisch is naar Ajax recht te praten? Zit soms met verbazing naar je bijdragen op vz te kijken. Wat valt hier goed te praten? Borst geeft gewoon aan wat er gebeurt en dat het volslagen idioot is. En jij komt met argumenten dat borst niet in orde is? Zielig noem je dat, Haha.

24 december 2018 om 10:46

Tegen zo veel domheid is geen kruid gewassen.

Lees eens een geschiedenisboekje en leer wat.

Het gedrag valt natuurlijk niet goed te praten, maar dit is iets wat speelt in alle stadions, niet alleen bij Ajax. Ajax-spelers worden ook altijd voor alles en nog wat uitgemaakt in Rotterdam, Den Haag, Utrecht etc. terwijl dat dan "sfeer" wordt genoemd. Als Borst hiermee wil scoren is dat weer erg makkelijk

24 december 2018 om 09:43

Dit gebeurt bij een jong Ajax wedstrijd. Waar voor Ajax vrij weinig op het spel staat. En ook nog ik een periode waarin er discussie is om Ajax en Feyenoord supporters toe te laten in elkaars stadion. En dat probeer je dit te bagatelliseren. Nee dit is echt heel dom en onnodig.

24 december 2018 om 11:42

Dit laat precies zien waarom we geen Ajacieden in de Kuip willen hebben bij de Klassiekers. Kunnen ze gaan eisen wat ze willen, maar zolang ze zichzelf continue blijven misdragen dan hoepelen ze maar op. Doei doei. Niemand die jullie mist.

24 december 2018 om 09:53

'het gedrag valt natuurlijk niet goed te praten, maar ik ga toch een poging wagen'. Zo valt je post samen te vatten. En nee, niemand noemt anti-semitische spreekkoren in Nederland sfeer, daar worden de desbetreffende clubs flink op aangekeken, tot aan het Cidi aan toe. Alleen als dat wordt uitgelicht in de media, dan dit soort idioterie natuurlijk ook, dat heeft niks met 'scoren' te maken. Het valt me op de laatste tijd dat sommige Ajacieden als een gestoken bij reageren als hun club negatief in het daglicht komt, ook als dat volkomen terecht is, zoals hier.

Vooropgesteld dat ik niks met beide clubs heb is dit een vrij hypocriet stukje van Borst. Laten we dan ook andere supporters vooral koppelen aan een Joods persoon van 90, kunnen ze wellicht wat van leren! En dat geldt voor het overgrote deel van de clubs...

24 december 2018 om 10:50

Ik zou zeggen: lees het stuk nog een keer ...

Een schande dat een deel tokkie publiek zich zo laat gelden. Waar slaat dit op? Als ze winnen van Feuenoord is Sparta de club van Rotterdam en nu uit grt niets dit gaan doen bij een club waar we sinds kort mee samenwerken. De fside zou deze gasten verrot moeten meppen. Misschien dat dat wat indruk maakt op deze puberende kneusjes

Kan me toch voorstellen dat je als Spartaan hier niet zo heel happy mee bent, en dat is een understatement, als supporters van een club waar je een verbond mee hebt zich zo laten gelden over je stad.

Dus naast Ajax, Feyenoord en PSV hooligans moeten we ons binnenkort ook druk gaan maken om Jong Ajax en Jong PSV hooligans? Is er in ieder geval nog een positief bij-effect dat m'n club niet in de voetbalpiramide zit.

24 december 2018 om 10:10

Nou nee dat zijn gewoon dezelfde. Gewoon geen alcohol schenken zou misschien al wat schelen. Maargoed dan gieten zij zich wel vol voor de wedstrijd lijkt me. Ik ben ook steeds meer voor geen uitsupporters meer. Scheelt een hoop gezeik!

En daarom ben ik zo blij dat er geen supporters meer welkom zijn bij de klassiekers. Gewoon niet doen, dit soort zwakzinnige amoebes die in alles in hun leven hebben gefaald (jong Ajax hooligan, hoe hard heb je dan verloren in het leven?) moet je geen podium geven. De haat is gewoon te groot, laat ze lekker in hun eigen verwaarloosde sociale huurwoning zitten en ga alsjeblieft niet doen alsof dit soort mensen de klassieker naar een hoger plan tillen. Nooit meer toelaten, dit soort mensen kunnen niet eens de verantwoordelijkheid van hun eigen leven aan.

24 december 2018 om 17:24

Naja als je Jong Ajax Hooligan bent, zit je wel tegen het eerste aan. Hooligans met potentie.

t.yfus vloog vrijdag ook rond door meneer van Polen. Daar werd om gelachen bij Fox....

24 december 2018 om 10:37

Wat heeft dat te maken met verwijzingen naar de oorlog in Rotterdam? Geen dingen goedpraten die niet goed te praten zijn.

24 december 2018 om 10:52

Dat er om k.anker altijd een hoop gedoe onstaat. Terecht overigens, maar iedereen scheld er vervolgens lustig op los met andere dodelijke ziekte's o.a bij vi

24 december 2018 om 13:01

Laten we een beetje bij de tijd blijven. Vroeger ging men dood aan griep. Mogen we dat nu ook niet meer zeggen?

25 december 2018 om 01:33

Krijg de verkoudheid !!! ON: weer maken ze zich in Amsterdam onmogelijk om met publiek de klassieker te spelen Wat mij nog het meeste afschrikt is dat zulke kromme dingen hier door menigeen wordt recht geluld

Schandelijk, de rivaliteit met Feyenoord kan ik mij nog voorstellen en ook dan gaan dit soort dingen te ver. Maar Sparta is eerder partner van Ajax dan rivaal, mooie club. Hugo Borst mag verder van de publiciteit verdwijnen, voegt weinig toe.

Ben het volledig met Hugo eens ik heb me ook mateloos geïrriteerd aan me “medesupporters” Belachelijk en kansloos. De sfeer was prima.zonde dat ze het fatsoen niet op kunnen brengen positief te supporteren. Arme kinderlijke kneusjes die inderdaad heropvoeding nodig hebben.

Ik schaam me als Ajacied kapot voor degelijk gedrag. Wizen naar andere clubs die dat ook doen is natuurlijk lachwekkend.

24 december 2018 om 12:38

Plusje voor deze reactie.

Ik ben Feyenoorder dus ja ik moet wel toegeven dat het niet leuk is om zulke dingen over je stad te horen. Maar laten we eerlijk zijn. Ik denk dat je bij heel veel meer clubs kwetsende spreekkoren hoort. Dit is een probleem wat bij meerdere clubs speelt. In plaats van op de tribune zouden deze mensen misschien beter op hun plaats zijn in het pieter baan centrum want dat er iets met deze mensen niet goed is dat lijkt me wel duidelijk.

Och ja, laten we blij zijn dat het tuig op de tribune goed verdeeld is over alle clubs en zodoende maar weinig voorstellen. Laagopgeleide droeftoeters die verder geen leven hebben.

Tja Hugo, dat zongen ze in Amsterdam jaren geleden ook over de toenmalige vriendin en inmiddels ex-vrouw van Rafael vd Vaart en, eerlijk is eerlijk, achteraf gezien zaten er bij haar niet heel ver naast....

Wat mij betreft vergat Hugo hier ook die stoere "jongetjes" ook nog even mee te nemen naar het Antonie van Leeuwenhoek zodat ze kunnen zien wat k*** doet met een mens. Triest wat er allemaal op de tribunes geroepen word. En het moet allemaal kunnen volgens sommigen. Ik word er echt verdrietig van. Ik vind niet eens troost in het feit dat het een klein groepje is op een hele grote groep voetballiefhebbers.... Laten we gewoon onze eigen clubs op een positieve manier ondersteunen en ons verre houden van dit soort grove beledigingen. Natuurlijk: als je profvoetballer bent of supporter, moet je ook tegen wat plagerijtjes kunnen van supporters van andere clubs. Maar blijf respectvol....

Dit moet voor overlevers van de oorlog en familie van oorlogslachtoffers nog steeds rauw op het dak vallen dat zulke knaapjes zo verschrikkelijk dom zijn.

Helaas wonen er teveel leeghoofden in deze wereld. Jonge kinderen vermoedelijk die in een achterstandswijk geen liefde en opvoeding van huis uit mee kregen, en denken dat dit normaal en sociaal geaccepteerd hoort te worden.

Walgelijk dat zingen over Rotterdam en bommen, Rotterdam is net zo goed een stad in Nederland als elke andere en behoort dus tot Nederland. Zingen over vreselijke dingen die er zijn gebeurt en het nog grappig vinden ook, toont eigenlijk aan hoe triest dit soort personen zijn.

Ik hoorde dat vroeger tijdens Ajax-Feyenoord en tegen Ado was ook altijd niet misselijk van alle soort verwensingen waar ik mij altijd afstandig van hield. Ook het schelden met het K woord, iedereen heeft in zijn familie of kennissenkring daarmee te maken, en dan nog ga je het zingen?

Ze moeten dit soort tuig idd net zoals Hugo zegt, laten praten met mensen die het hebben meegemaakt, en ook andere bv op eigen kosten verplicht naar Auswitch toe sturen, om wat opvoeding te genieten.

Ga je daarna nog steeds de fout in, dan gewoon celstraffen uitdelen elke keer oppakken als je dit doet en zegt.

Is niet helemaal correct wat Borst hier zei. Het feit dat ze een vlogger is, betekent niet dat ze een "hoer" is. Maar uitsluiten kunnen we ook niet, want we weten immers niet het fijne van haar leven in detail.

Ik vind dat persoonlijk een hele goede strafregels die Hugo hier opsomt in zijn laatste alinea, alleen ben ik bang dat geen enkele "zanger" persoonlijk aan Lars durft te vertellen wat zijn vriendin is en doet.....beginnen die knaapjes gewoon in hun broekjes te urineren denk ik....en da's nou weer net niet zo stoer.

Deze gasten verdienen het ook niet om welkom te zijn in Utrecht, Den Haag en Rotterdam, zoals supporters van clubs uit die steden het ook niet verdienen om welkom te zijn in Amsterdam.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Actuele wedstrijden

Voetbalcriticus
31 fans
56 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Robin Olsen gaat AS Roma al na een seizoen verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren