Woede om ‘valsspelen’ bij Arsenal: ‘Het voetbal moet naar zichzelf kijken’

Zaterdag, 22 december 2018 om 19:00Chris Meijer • Laatste update: 19:33

Burnley ging zaterdagmiddag met 3-1 onderuit op bezoek bij Arsenal. The Gunners trokken aan het langste eind dankzij doelpunten van Pierre-Emerick Aubameyang (tweemaal) en Alex Iwobi, terwijl Ashley Barnes iets terugdeed namens de bezoekers. Sean Dyche, manager van the Clarets, was na afloop woest over het gedrag van enkele Arsenal-spelers.

“Het is overduidelijk. Spelers springen in de lucht zonder geraakt te worden. Het is valsspelen. Blijkbaar wil niemand er iets aan doen, behalve ik. Als een van hun spelers een gele kaart ervoor had gekregen, was hij van het veld gestuurd”, doelt Dyche op Mattéo Guendouzi, die al een gele prent had. “In de slotfase komt Matej Vydra er doorheen en raakt hij Granit Xhaka licht op zijn schouder. Hij gaat naar de grond en krijgt een vrije trap. Dat zijn kennelijk de centrumverdedigers van nu, spelers die zonder contact naar de grond gaan. Ongelofelijk.”

“Kinderen kijken hiernaar en gaan het kopiëren. Miljoenen kinderen”, gaat de manager van Burnley verder. “Je keurt het ook niet goed als je kind afkijkt bij een wiskundetoets. Maar op het voetbalveld is dat kennelijk wel oké. Het voetbal moet eens naar zichzelf kijken, op het WK was het vreselijk. Ik wil zien dat mensen voor dit gedrag geschorst worden, want op die manier zal het uit het voetbal verdwijnen. Als je tegenwoordig een centrumverdediger aanraakt in het strafschopgebied, gaat hij naar de grond.”

Dyche kreeg vervolgens de vraag of Arsenal-manager Unai Emery boos was. “Nee, natuurlijk niet. Het waren zijn spelers die dit deden. Hij zei alleen: Je twijfelt aan het optreden van de scheidsrechter. Ik antwoordde: dat deed ik absoluut. Ik wens je het beste, fijne kerst”, tekent the Guardian op uit de mond van Dyche. “Deze spelers zijn enorm sterk, snel en hebben een uitstekende balans. Waarom moeten ze dan constant schwalbes maken? Ze zijn technisch zo enorm goed. Ik snap het niet.”


Poll

Ben jij het met Sean Dyche eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door stravven)

That's football 2018, waar het vroeger een spel vol met kerels was is het nu een ziekelijk bedoening zo af en toe vol met watjes.

In het moderne voetbal is schwalbes maken, kaarten naaien, constant zeuren tegen de scheidsrechter en tijdrekken de drukste bezigheid van de spelers en coaches. Voetbal is wat dat betreft echt een deel van zijn charme aan het verliezen

Hij doet wel alles om zn gelijk te krijgen. Miljoenen kinderen erbij betrekken.

Geinig

22 december 2018 om 20:34

Dyche zegt hier weinig verkeerd, toch?

22 december 2018 om 20:53

Weinig verkeerd, maar wel ieder punt wat in zijn eigen straatje past. Als hij het objectief zou bekijken dan zou hij de overtredingen van zijn eigen ploeg ook benoemen, die zouden namelijk normaliter geresulteerd hebben in 3 rode kaarten (waaronder 1 voor de doelpuntenmaker van Burnley: Barnes). Maar nee, dat past niet in Dyche zijn praatje.

22 december 2018 om 21:31

Helaas zijn voetballers en trainers net na de wedstrijd niet objectief, en dat geldt niet alleen voor de verliezers. Ik kan me vinden in misschien nog een potentiële rode kaart voor Wood, maar de scheidsrechter maakte fouten aan beide kanten. Wat vinden de Arsenal fans trouwens over de drie wedstrijden op rij waarbij ze onterecht een penalty kregen in blessuretijd tegen ons? Daar hoorde ik ze destijds ook niet over

22 december 2018 om 21:40

Daarom moet de VAR ook komen, zodat het voetbal eerlijker wordt. Die penalty's waren toen onterecht ja, maar dat boeit voor vandaag niks . Fouten aan beide kanten klopt zeker, maar ik snap persoonlijk niet dat jij schijnbaar niet door hebt dat je eigen ploeg veel te hard speelden en daar keer op keer mee weg kwamen dankzij Friend. Notabene jullie doelpuntenmaker had daarvoor al meerdere keren zijn 2e geel moeten hebben. Dan maak je al helemaal geen kans meer. De enige reden dat je het nog spannend maakte was dus dankzij Friend... Want als hij zijn kaarten wat minder vaak in zijn achterzak had gehouden dan had Burnley met 9 of 8 man geëindigd..

22 december 2018 om 22:03

De VAR moet er zeker komen, maar alsnog blijven redelijk veel scheidsrechters incompetent. Zoals ik al zei, Burnley speelde fel en had rood moeten hebben, maar voor beide kanten valt wat te zeggen. Daarnaast brandde de wedstrijd echt los, toen Sokratis en Barnes elkaar ontmoetten. Aan beide kanten speelden vandaag niet alleen maar lieverdjes.

Dat van Xhaka ging ook echt nergens over en als je op deze manier de punten wilt veilig spelen vind ik dat zeer zwak. Zelfs Özil is niet zo erg.

Hij moet niet klagen over de arbitrage en zeker niet om een tweede prent voor guendouzi, bij zijn team hadden er twee man al met een tweede gele eraf gemoeten.

Verder ben ik het wel eens dat voetballers steeds meer de verdedigers zoeken en bij een mooie plek rond de goal als er contact is meteen gaan liggen. Maar ook dit hou je niet snel tegen zelfs niet met VAR

Helemaal mee eens, vooral met het punt dat je een verdediger maar aan hoeft te raken en je hebt m tegen. Tegen 'echte' schwalbes wordt al opgetreden, dit is iets wat ze bij de FA moeten regelen. Niet meer fluiten voor dat zielig gedrag, enige manier om het af te leren.

Hoop trouwens wel dat hij in ziet dat overtredingen zoals een aantal Burnley spelers niet kunnen.

22 december 2018 om 21:02

Helemaal mee eens, alleen vind ik dit verhaal van Dyche ontzettend hypocriet. Zijn spelers maakten non stop overtredingen waar niets tegen gedaan werd. Barnes had al 5x zijn 2e geel moeten krijgen, Wood trapt vol op de enkel van Guendouzi met geel op zak en Tarkowski slaat Maitland-Niles vol met zijn arm in het gezicht. Dat is gewoon 3x rood. En die knakker met die elleboog in de nek van Xhaka was ook donker geel trouwens. Springt zonder voor de bal te gaan vol in zijn rug/nek. Daar mag net zo goed wat tegen gedaan worden...

Toen Sergio Ramos in de finale van 2017 Cuadrado een 2e gele kaart aannaaide door na een armpje op zn schouder te gaan liggen alsof hij was neergeschoten, dat was pas walgelijk. Hoe moet die Cuadrado zich hebben gevoeld. Is Ramos daar nog voor bestraft of?

Ik begrijp Dyche maar oh oh oh wat hypocriet. Zelf rammen de spelers van Burnley erop in alsof alles kan. Naast de actief van Xhaka kan ik echter verder niks bedenken. Dyche kan een spiegel goed gebruiken.

22 december 2018 om 20:48

Dat is ook lichtelijk overdreven. Natuurlijk speelt Burnley agressiever tegen de sterkere ploegen en krijg je in zo'n wedstrijd meer harde, maar vaak faire tackles en duels, al had Ashley Barnes wel een rode kaart verdiend. Dat sommige Arsenal fans Burnley nu met Stoke van een paar seizoenen geleden vergelijken is niet eerlijk, want Burnley pakt bijvoorbeeld eigenlijk nooit rode kaarten. Dyche heeft hier ook wel een punt.

22 december 2018 om 20:58

Barnes, Wood, Tarkowski. Allen hadden rood verdiend. Faire tackles waren het absoluut niet deze wedstrijd. Leuk dat je Burnley probeert te verdedigen, maar objectief gezien gingen ze vandaag gewoon veel te vaak over de schreef. Daarom is Dyche ook heerlijk hypocriet.

22 december 2018 om 21:26

Geen rode kaarten pakken is ook niet gek als dat wat vandaag gebeurde toegestaan is. Het was te vaak over de grens. Barnes, Wood en Tarkowsi (die tevens zelfs ook altijd heel makkelijk viel )

Dan heb je als Dyche weinig recht van spreken.

22 december 2018 om 21:41

Tuurlijk klapte Burnley er bovenop, ze vechten tegen degradatie. En het helpt niet mee dat je aan beide kanten "nutters" hebt (Barnes en Sokratis). Maar om moord en brand te schreeuwen is overdreven, want, behalve de acties van Barnes (en misschien Wood), was het regelmatig een lekker Brits potje vechtvoetbal. Als het andersom was geweest, hadden we andere meningen gehad. Maar goed, daar zijn we tenslotte voetbalsupporters voor.

22 december 2018 om 21:54

Dyche kaart hier wel terechte frustratie aan (ja, wij zijn ook geen engeltjes). Ik hoorde jullie Arsenal fans een tijd geleden ook niet, toen jullie in 3 wedstrijden op rij tegen Burnley illegale goals maakten in blessuretijd.

22 december 2018 om 22:01

De frustratie van Dyche is terecht. Het komt alleen op een heel ironisch moment.je mag dat misschien Wood weglaten. Geeft eerst Leno een schop en kreeg terecht geel. Haalt vervolgens relatief hard door op de enkel van Guendouzi. Individueel zou de scheidsrechter 100% geel hebben gegeven.

Sokratis werd ook bestraft voor zijn overtreding. Het gezeur is voornamelijk op Guendouzi en Xhaka van de kant van Dyche. Het moment van Xhaka was inderdaad niks, je zag ook de twijfel van de scheidsrechter. Guendouzi daarentegen heeft het vandaag wederom zwaar gehad. Trappen op zijn enkel, een tik in zijn gezicht etc. (van Barnes, mind you.)

Het lijkt me niet relevant om voorgaande duels te betrekken bij deze discussie. Anders krijg je zo'n ellenlang verhaal waar niemand blij van wordt. Dit seizoen kan ik alleen al tal van momenten opnoemen waar de scheidsrechter volkomen mis zat.

22 december 2018 om 22:50

Voor beide kanten valt wat te zeggen, mede omdat de scheidsrechters in meerdere landen steeds slechter lijken te fluiten. Sokratis werd in de eerste instantie niet eens bestraft voor dat akkefietje met Barnes, pas minuten daarna.

Guendouzi werd inderdaad niet bespaard, het is trouwens wel een prima speler, maar dat terzijde.

Burnley had misschien een penalty moeten hebben (overtreding op Long) en Vydra werd in een kansrijke positie onterecht teruggeroepen wegens buitenspel. Iwobi stond bij de 3-1 op het nippertje buitenspel. Barnes werd ook onterecht teruggeroepen in de 16 van Arsenal, in een kansrijke positie (na een vermeende overtreding op Lichtsteiner).

23 december 2018 om 09:14

Ik denk wel dat zowel de fans van Burnley als van Arsenal het vandaag eens zijn dat het hoog tijd is voor de Var. Want waar andere sporten zich hebben ontwikkeld op gebied van arbitrage is er in voetbal weinig veranderd. Als het bij onder andere rugby, hockey en tennis kan dan moet het ook bij voetbal kunnen.

Wat ook echt moet veranderen is de houding naar de scheidsrechter toe. Als je ziet hoe voetballers naar de ref gaan dan is dat gewoon bizar, echt een totaal gebrek aan respect voor zijn autoriteit. Probeer dat eens in rugby, dan kun je gelijk naar de kant. Wat ook meespeelt is dat bij rugby de ref een microfoon draagt, zo kun je horen wat hij zegt, en soms ook wat er tegen hem gezegd wordt. Dat zou echt een verademing zijn. En het is niet zo dat je op een rugbyveld alleen maar lievertjes ziet, maar daar is het woord van de scheidsrechter gewoon wet. Als je gaat klagen mag je 10 minuten naar de kant, heerlijk gewoon. En nog beter zelfs: in de finale van de Premier league Rugby is er iemand van het veld gestuurd omdat hij de ref een "fuckin cheat" noemde. Dat hoor je in voetbal minimaal zes keer per wedstrijd op hoog niveau.

Het probleem dat wordt benoemd valt natuurlijk niet te beoordelen op alleen deze wedstrijd. Het is te bizar voor woorden dat je met respect op je arm het veld op komt. Van alles vindt van VAR en high fives uitdelend aan tegenstander en arbitrage..........en vervolgens bij elk duel de boel probeert te besodemieteren. Mensen die een andere sport beoefenen ( hockey, rugby) merken terecht op dat regels en arbitrage vreselijk gedateerd zijn en dat voetballers ( ik ook ) een lage pijngrens hebben.

Nou zijn er altijd reaguurders die zelf ooit een keer als linksback hebben mogen opdraven in het plaatselijke ‘eerste’ van verenigingen als Abekewalda’ of ‘ Schot op ‘t dak’ en die het dan leuk vinden om te reageren met teksten als....” zelf nooit op niveau gebalt zeker?

Dat geluksmomentje gun ik ze dan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Burnley

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Everton19-10
17.Watford14-14
18.Norwich City13-35
20.Burnley 11-11
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
D. McNeilAanvaller170
M. VydraAanvaller151
I. WoanUnknown
J. RodriguezAanvaller130
W. HennesseyKeeper20
N. PopeKeeper150
L. RichardsonAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Burnley .

0 fans
Coach, 50 jaar

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren