Bayer wint daags na bericht over Peter Bosz; Klaassen verliest in Leipzig

RB Leipzig heeft zaterdagmiddag uitstekende zaken in de Bundesliga gedaan. Die Roten Bullen zegevierden in eigen huis over Werder Bremen en staan nu ietwat steviger op de vierde plaats. Bayer Leverkusen, dat naar verluidt Heiko Herrlich gaat vervangen door Peter Bosz, boekte een thuisoverwinning op Hertha BSC en is nu op een negende stek terug te vinden. Schalke 04 nam tegelijkertijd afstand van de degradatiezone door VfB Stuttgart te verslaan: het onderlinge verschil bedraagt nu vier punten.

RB Leipzig - Werder Bremen 3-2
Beide teams begonnen goed aan de wedstrijd, maar het was het team van Ralf Rangnick dat de kansen benutte. Na dik twintig minuten trok Lukas Klostermann het strafschopgebied binnen en schoot hij het leer via de onderkant van de lat achter Jiri Pavlkenka: 1-0. Werder, met Davy Klaassen in de basis, zette daarna druk op de defensie van Leipzig, maar slaagde er niet in om de achterstand weg te poetsen. Vlak voor rust profiteerde Timo Werner van een fikse fout van Max Kruse en verscheen de 2-0 op het scorebord.

In de eerste twintig minuten na rust kon het duel in de Red Bull Arena alle kanten op, zowel de 3-0 als de 2-1 hing in de lucht. Het was uiteindelijk Kruse die in de 67e minuut de bal op aangeven van Theodor Gebre Selassie achter Peter Gulacsi werkte. Tien minuten later nivelleerden de bezoekers de tussenstand. Na goed voorbereidend werk van Yuya Osako werkte Joshua Sargent de bal met de hulp van de paal tegen de touwen: 2-2. De drie punten bleven echter in Leipzig: met een rake schuiver zette Bruma de eindstand op het scorebord.

VfB Stuttgart - Schalke 04 1-3
Het team van Domenico Tedesco ging met een minimale voorsprong de rust in omdat Steven Skrzybski in de tiende minuut een pass van Bastian Oczipka verzilverde: 0-1. De thuisploeg had in de eerste 45 minuten moeite om zijn stempel op de wedstrijd te drukken, maar had tegelijkertijd zeker zicht op een gelijkmaker. Kort voor rust hield Ron-Robert Zieler de ploeg van Markus Weinzierl op de been: de doelman van die Schwaben keerde een inzet van Skrzybski in de korte hoek, na een scrimmage in het strafschopgebied.

Schalke kwam vlak na rust heel goed weg: Ralf Fährmann schoof de bal recht in de voeten van Nicolás González, die het leer vervolgens vanaf een meter of zeventien niet in het lege doel maar op de paal mikte. Twintig minuten voor tijd viel de beslissing: na een corner van Oczipka werkte Mario Gómez de bal uiteindelijk met zijn linkerschouder achter zijn eigen doelman. Een rake kopbal van González betekende al snel de 1-2, maar luttele minuten later werkte invaller Ahmet Kutucu de bal tussen de benen van Zieler: 1-3.

Bayer Leverkusen - Hertha BSC 3-1
Vrijdag pakte BILD uit met het bericht dat Herrlich bezig is aan zijn laatste dagen in Leverkusen en opgevolgd zou worden door Bosz. Zelfs een overwinning op Hertha kon zijn baan niet redden, zo insinueerde de krant, maar in de komende dagen zal blijken of dat inderdaad klopt. Leverkusen pakte namelijk mede door een sterke start drie punten. In de vijfde minuut werd Kevin Volland vlak voor het doel bereikt door Charles Aránguiz en opende de spits de score. Kai Havertz maakte er 2-0 van, na een hopeloos verkeerde balaanname van keeper Rune Jarstein, en Jordan Torunarigha zorgde namens de bezoekers voor de 2-1. Dichter bij een punt kwam Hertha niet; in de tweede helft maakte Havertz zijn tweede en besliste hij het duel.

Hannover 96 - Fortuna Düsseldorf 0-1
Enkele weken geleden leek Fortuna Düsseldorf nog de gedoodverfde nummer laatst in de Bundesliga, maar de ploeg klom op de ranglijst na opeenvolgende overwinningen op SC Freiburg en koploper Borussia Dortmund. Hannover won slechts een van de voorgaande negen duels in de Bundesliga en zeker voor de thuisclub was het duel van zaterdagmiddag daarom een ware 'zespuntenwedstrijd'. In de eerste helft liet Hannover zich goed zien, maar tot een doelpunt leidde het niet. Halverwege het tweede bedrijf kwam Bobby Wood een teenlengte tekort om het duel te beslissen en daarom leek het bij 0-0 te blijven. In de blessuretijd kreeg Hannover echter het deksel op de neus: invaller Oliver Fink bezorgde Fortuna de derde competitiezege op rij.

1.FC Nürnberg - SC Freiburg 0-1
Hekkensluiter Nürnberg, waar Virgil Misidjan in de basiself stond, heeft de punten keihard nodig in de Bundesliga. Het thuisduel met middenmoter Freiburg ging niet al te voorspoedig van start voor de ploeg uit het zuiden van Duitsland. Na negentien minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong, nadat Manuel Gulde een vrije trap van Christian Günter promoveerde tot doelpunt. Gaandeweg de eerste helft werd Nürnberg sterker, wat resulteerde in kansen voor Matheus Pereira en Adam Zrelak. Vlak na rust leek de thuisploeg op gelijke hoogte te komen, maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. In de slotfase zette Nürnberg nog aan om de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, maar Freiburg hield stand en keert met een minimale zege huiswaarts.