Ten Hag: ‘Het betekent dat wij verrassender en onvoorspelbaarder zijn’

Zondag, 16 december 2018 om

Afgezien van een vroege kans voor Daryl van Mieghem kwam De Graafschap er zondag niet aan te pas in de uitwedstrijd tegen Ajax. Dat de wedstrijd eigenlijk nooit spannend werd, is volgens Erik ten Hag volledig de verdienste van zijn ploeg. "Dat hebben wij ervan gemaakt", benadrukt de trainer in gesprek met FOX Sports. "Ik moet de spelers een groot compliment geven hoe ze de speelwijze hebben uitgevoerd."

Ajax won met 8-0: de grootste thuiszege in de Eredivisie sinds een 9-0 overwinning op Sparta Rotterdam in maart 2001. Hakim Ziyech en Daley Blind maakten hun eerste hattrick in competitieverband. Blind heeft zelfs nog nooit meer dan twee doelpunten geproduceerd in een heel Eredivisie-seizoen; nu maakte hij er drie in één duel. "We hebben veel gecreëerd en ik heb geweldige aanvallen en individuele uitblinkers gezien. Daley Blind bijvoorbeeld, maar we hadden er nog meer die weergaloos goed hebben gespeeld."

Dit bericht bekijken op Instagram

Plus: voor het eerst sinds 1993 is Ajax een heel kalenderjaar thuis ongeslagen in álle competities. #ajax #020 #ajadgs #eredivisie

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone) op

Ten Hag denkt wel te weten waarom Ajax een scala aan spelers heeft die doelpunten kunnen maken. Zo kwam ook Noussair Mazraoui tot scoren; de verdediger maakte zijn derde officiële doelpunt van het seizoen. "Wij verdedigen met iedereen en vallen aan met iedereen middels variabel aanvalsspel. We werken hard aan de perfectionering van onze speelwijze", legt de oefenmeester uit. "Daley weet nu ook dat hij kan scoren. Op magnifieke wijze, denk ik. Dat betekent alleen maar dat wij verrassend en onvoorspelbaar zijn."

Het feit dat de wedstrijd veel weghad van een schiettent, heeft Ajax volgens Ten Hag ook zelf afgedwongen. "We hebben De Graafschap teruggedrongen. Dat is helemaal niet makkelijk tegen een ploeg die conditioneel goed is en compact staat om dan zoveel kansen bijeen te spelen. We waren doelgericht en dat moeten we hebben, denk ik." Ajax heeft dit kalenderjaar nog twee wedstrijden te gaan: woensdag tegen Roda JC Kerkrade (uit, in de KNVB Beker) en zondag tegen FC Utrecht (uit, in de Eredivisie).Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door adutchbrew)

'Variabel aanvalsspel'. 'Perfectionering van onze speelwijze'. Wat een hoop clinches. De Graafschap was gewoon ontzettend zwak. Een groot verschil in kwaliteit. Ten Hag probeert hier de credits op te eisen.

16 december 2018 om 17:51

Wat een onzin. Heb echt genoten van Ajax en dat eigenlijk al maanden lang. Daar mag Ten Hag ook credits voor krijgen. Net zoals Overmars, de assistent trainers en bij wijze van spreken de kantinejuffrouw.

16 december 2018 om 17:54

Ja en stel je voor dat Ten Hag z’n kop boven het maaiveld uitsteekt en een keertje zelf de credits pakt. Hoe durft ie!

16 december 2018 om 17:58

Ja want een 8-0 overwinning is volledig af te schuiven op de zwakte van de tegenstander... Slaat natuurlijk nergens op, Ajax heeft gewoon een goede pot gespeeld tegen een zwakke tegenstander, maar ook met afgelopen woensdag nog in de benen. Ten Hagen heeft Ajax nu gewoon goed op de rit, en vorige jaren werd er in dit soort wedstrijden tegen ogenschijnlijk zwakke tegenstanders vaak puntverlies geleden. Nu niet. 8-0 is het zelfs geworden. Op naar de volgende!

16 december 2018 om 18:00

Tegen zwakke tegenstanders kun je evengoed hele slechte wedstrijden hebben, waarbij je op de valreep nog met 1-0 van het veld stapt. Of dat na de snelle 3-0 in de eerste helft de klad er in komt en de tweede helft niet om aan te gluren is. Nu heeft Ajax gewoon doorgedrukt en aan het doelsaldo gewerkt, daar mag Ten Hag best wat credits voor krijgen.

16 december 2018 om 18:00

Maar het klopt wel wat hij zegt. Probeer zijn stelling dan eens onderuit te halen? Of kom je niet verder dan je standaard geblaf?

16 december 2018 om 18:40

@jk ajax
Zijn stelling is nergens op gebaseerd. Ik zag namelijk dat Ajax wederom in de eerste de beste tegenaanval bijna gestraft werd zoals tegen Bayern. Een speler met meer kwaliteit had die eerste kans binnen geprikt. Het stond weer helemaal open.
Dat die speler van de Graafschap die kans mist en niet afmaakt, is een verschil in kwaliteit tussen Ajax en de Graafschap waar ten Hag helemaal geen rol in had.
Het eerste doelpunt dat erin ging, kwam door geklungel van de rechtsback van de graafschap die in de opbouw de bal zomaar inlevert en als een kip zonder kop gelijk probeert af te pakken (er was niet eens druk op de bal). Ziyech speelt Tadic strak in terwijl de hele de Graafschap defensie uit elkaar staat omdat men geen dom balverlies van die rechtsback verwachtte.
Dat was trouwens gisteren bij PSV ook. Geklungel bij Heracles en het wordt afgestraft. Een verschil in kwaliteit tussen 2 teams.
Kortom een hoop cliches van ten Hag om credits op te eisen.

16 december 2018 om 18:49

Wat een rare praat. Ajax wint met 8-0 omdat de graagschap een kans mist. En daarom mag ten Hat niks zeggen?

16 december 2018 om 19:02

@bombanera, maak jezelf nou niet zo belachelijk met deze doelredenering.

16 december 2018 om 19:15

Je bedoeld die speler met meer kwaliteit, die Lewandoski het toen Bayern voor Onana stond en welke Onana ook gewoon had. Man man wat kan jij onzin uitkramen maar gelukkig heeft jou Feyenoord het wel gewoon goed gedaan he....

16 december 2018 om 19:30

@stambec Ten Hag mag alles zeggen. Waar heb ik hem belet om iets te zeggen of vinden? Ik bekritiseer de inhoud van zijn interviews omdat het vol zit met cliches. Dat is wat anders dan wat jij concludeert. Waarom zou ik dat niet mogen zeggen? Volgens mij is het helemaal niet zo gek om te stellen dat het kwaliteitsverschil enorm is. PSV en Ajax krijgen de doelpunten vaak cadeau.

16 december 2018 om 21:47

bombanera: cliches??? en als het cliches zijn dan zit er nog waarheid in.

Jou cliche: PSV en Ajax krijgen de doelpunten vaak cadeau. Even op mijn achterhoofd krabben hoor. Hoe meer ik er over nadenk, de meer ik ervan overtuigd ben dat je steeds dieper in het moeras van voetbalkennis zakt.
Die doelpunten zijn geen cadeaus kerel. Tegenstanders maken akties terwijl ze zenuwachtig zijn omdat ze niet weten wat er op ze afkomt als ze tegen Ajax en PSV spelen. Dan maken ze foute beslissingen en lijkt het alsof het cadeaus zijn. Dat komt gewoon door het verschil in klasse.

16 december 2018 om 20:51

Hij heeft 100% gelijk. De jong zei het zelf. Spelen we met vier verdedigers combineren ze er doorheen. Doen we er 5 knallen ze de goals erin van buiten de 16 omdat daar de spelers vrij komen. Dat is toch echt variatie in je aanvalsspel. En perfectionering van de speelwijze is al veel langer aan de gang. Het is een speelwijze die tussen het idee van de Boer en Bosz in ligt. Minder open als onder Bosz, maar veel directer als onder de Boer. En het druk zetten van Bosz begint meer en meer terug te komen. Zelfs Bayern had het daar lastig mee. Ook EtH zelf is enorm gegroeid. Geen rare opstellingen, wissels ook veel logischer. En het rouleren doet hij nu veel slimmer, niet een compleet elftal, maar rust gunnen op de momenten dat het kan. Inmiddels op doelsaldo gelijk met PSV. En misschien het allerbelangrijkste. Ten Hag heeft in een heel jaar geen wedstrijd thuis verloren. Niet in de competitie en niet Europees.

16 december 2018 om 20:59

De Jong is alleen maar excuusjes aan het zoeken voor de onkunde van zijn team.
Hij wil hiermee dus aangeven dat het niets te maken heeft met tactiek. Daar bedoelt hij dus zichzelf mee om zichzelf vrij te pleiten.
Hij zegt met andere woorden dst wat hij ook had gedaan die doelpunten kwamen wel. Oftewel door kwaliteitsverschil.

Ik was destijds een groot voorstander van de komst van ten Hag en zijn eerste halfjaar was erg moeizaam, maar dit seizoen heeft hij zich uitstekend herpakt met Ajax zowel nationaal als international.

Zo nu en dan heb ik dit seizoen weleens kritiek op keuzes van ten Hag gehad (o.a tegen Heracles Almelo en Psv), maar desondanks ben ik voor de rest tevreden over hem en hij presteert gewoon uitstekend: zowel nationaal als international laat ten Hag Ajax over het algemeen goed voetballen, de resultaten zijn goed en er wordt vrij veel gescoord.

Natuurlijk heeft ten Hag afgelopen zomer fors kunnen investeren met Ajax, maar dat wil niet per definitie zeggen dat je dan gewoon iedere trainer daar neer kunt zetten en dus uit kan gaan van goede resultaten en goed voetbal. Het is nog altijd aan de trainer om er een eenheid van te maken en er mee te presteren en dat is ten Hag gelukt, waardoor ten Hag dus ook de credits verdiend voor het gene wat hij heeft opgebouwd en neergezet bij Ajax qua team en resultaten.

Een goed voorbeeld is ook Manchester United: die hebben met zowel van Gaal als Mourinho miljoenen geã¯nvesteerd de afgelopen jaren. Beide trainers zijn geen koekenbakkers (ook al ben ik allesbehalve een fan van Mourinho, hij is wel een hele grote trainer) en ondanks dat ze dus miljoenen hebben mogen investeren, hebben ze nooit een hecht eenheid van hun team kunnen maken en zijn de resultaten niet best.

16 december 2018 om 22:00

Dus toen ze verloren en gelijk speelden in de ED toen had je kritiek op de keuzes van ten hag, bij de rest niet....

17 december 2018 om 05:31

Dat waren gewoon puur de keuzes die hij toen maakte waar ik kritiek op had.

Met de ploegen in de ED zou het me niet verbazen als een ajax of psv dit jaar meerdere keren met dubbele cijfers eindigen in een match. Helemaal nu psv na de winterstop zich alleen op de competitie kunnen richten en daar vol gas kunnen gaan. Vandaag was niet eens zo sterk van ajax gespeeld, maar geweldige uitslag natuurlijk.

Het ging dan ook vandaag wel erg makkelijk voor Ajax. Elk schot van afstand zat erin. Daarnaast vind ik Ajax wel een erg leuk team om naar te kijken. Lijkt erg veel spelvreugde in te zitten. Heb ontzettend veel zin in de wedstrijd van volgende week . En ik denk dat we niet bij voorbaat kansloos zijn.

16 december 2018 om 18:15

Kansloos is Utrecht zeker niet, sterker nog ik denk dat Utrecht uit de op 3 na moeilijkste wedstrijd nog is voor Ajax dit seizoen (Feyenoord uit, PSV thuis en AZ uit zijn denk ik alleen lastiger).
Al ben ik blij dat Utrecht donderdag volle bak in de kuip moet en dus niet fris en fruitig tegen Ajax zal zijn en belangrijker nog maar een tweetal dagen heeft om zich tactisch voor te bereiden op Ajax. Ik verwacht een spannende pot.

16 december 2018 om 18:43

Ja ik denk inderdaad dat die wedstrijd tegen Feyenoord op een verkeerd moment komt. Maar we moeten het niet als excuus gaan gebruiken. Heb wel echt heel veel zin in beide wedstrijden.

Wat een zeverzak, dit ajaks is het zelfde als het PSV van enkele jaren geleden van Cocu, de spelers zijn zo goed dat die bepalen wat er gebeurt, hoe ze spelen en hoever ze winnen, daar hebben ze die wijze uit het ooooooosten niet voor nodig. En een conditioneel goede tegenstander 😂😂😂 als hij dat soort zinnen gaat gebruiken weet ik genoeg. Ik wens hem veel succes met zijn project.

16 december 2018 om 18:15

Hahhah ga weg man. Als het slecht gaat met Ajax is het de fout van de trainer en niet van de spelers. En als het goed gaat zoals nu is het de verdiensten van de spelers en krijgt ten hag geen krediet volgens jou. Hahhaa lachwekkend.

16 december 2018 om 18:27

Het moment dat je bewust niet normaal Ajax schrijft, neem ik je al totaal niet meer serieus.

16 december 2018 om 18:27

Ajaks nog wel, die club ken ik niet.

Ajax en PSV zijn nauwelijks nog te stoppen momenteel. Normaal gesproken had de koploper nu al een voorsprong van zo'n 10 punten gehad. De cijfers van Ajax en PSV zijn ongekend.

Ten Hag verdient veel lof en die geef ik hem met plezier. Voor nu is het seizoen zeer geslaagd. Overwinteren in de CL, amper puntverlies is de eredivisie met al meer dan vijftig doelpunten. Helaas is er een ploeg die het net iets beter doet. Nu nog vlammen in Kerkrade en Utrecht en de jongens mogen even rustig uitrusten.

Veel te makkelijk, totaal geen weerstand. Op zich wel lekker om goals te zien vallen als rijpe appelen, maar het niveau van de eredivisie is wel echt dramatisch, veel coaches vind ik ook intens zwak, het is niet voor niets zo dat we geen trainers meer in het internationale voetbal hebben, ze kunnen er gewoon geen bal van, die trainersopleiding moet echt op de schop.

Ik vind dat Erik ten Hag het meer dan uitstekend doet bij Ajax, maar dat hij na de wedstrijd zegt 'ze hebben het strijdplan goed uitgevoerd' en het 'proces' moest hij ook weer noemen. Deze wedstrijd hadden ze zelfs met Danny Blind aan het roer gewonnen. Tegen Bayern Munchen zou ik hem gelijk geven als die dit zegt. Maar nu moet hij gewoon zeggen. 'de Graafschap heeft de poorten mooi open gegooid voor ons, en wij hebben daar lekker van geprofiteerd, terwijl ik heerlijk op m'n stoeltje zat met een glaasje wijn en een stukje kaas'.
Ken je plek EtH en eis de credits op waar dat kan, en doe dat niet waar dat niet kan en niet gepast is.

16 december 2018 om 21:58

demo1999,
Toch geef je eigenlijk zelf (onbedoeld) het antwoord al.
Natuurlijk had elke willekeurige coach deze wedstrijd gewonnen. Carel Eiting die afgelopen week de Onder-9 (dacht ik dat het was) mee coachte had je als trainer kunnen laten fungeren en dan was het nog geen probleem geweest. Want Ajax heeft een team waarin genoeg spelers tijdens de wedstrijd coachen.
Maar strijdplan en dan vooral proces. Dat zijn toch echt de verdienste van ter Hag hoor. Dat proces waar Ajax mee bezig is geweest is nu zodanig in het team geslepen dat je er daardoor een bepaals strijdplan voor kunt beramen. De stijl waarin ze spelen zie je nu duidelijk terug. Tegen de Graafschap hadden andere strijdplannen ook wel gewerkt, vanwege de grotere individuele klasse. Maar dat wil niet zeggen dat ze met een andere trainer ook op deze manier zouden hebben gespeeld.
Eric ter Hag kent zijn plek juist heel goed. En dat is ook heel goed waarneembaar. Enkel de lui die dit niet (willen?) zien maken dit soort constateringen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

20 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

‘Erik ten Hag gaf mij een lijstje, de organisatie werd gek van hem’

Erik ten Hag is met Ajax inmiddels bezig aan zijn vierde trainersklus. De 49-jarige oefenmeester was in het verleden werkzaam bij FC Utrecht, het tweede elftal van Bayern München en Go...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 23 maart
Als Kylian Mbappé of Neymar wordt weggekaapt door Real Madrid, heeft Paris Saint-Germain al een alternatief op het oog. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren