Doemscenario in Europa dreigt voor landskampioen van 2019/20

Vrijdag, 14 december 2018 om

Rapid Wien kwalificeerde zich donderdag voor de knockout-fase van de Europa League en deed daarmee goede zaken voor Oostenrijk op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Het team van Dietmar Kühbauer zegevierde in eigen huis over Rangers FC (1-0) en zodoende eindigden niet de Schotten maar de Oostenrijkers als tweede in Groep G. In Groep B boekte Red Bull Salzburg bij Celtic (1-2) de zesde groepszege: achttien punten.

Door de goede resultaten van Red Bull Salzburg en Rapid Wien in de Europa League nadert Oostenrijk Nederland op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Nederland bezet momenteel de elfde plaats op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. Oostenrijk neemt de twaalfde plaats in beslag en zit Nederland op de hielen. Als Nederland een plek zakt, dan kwalificeert de kampioen van 2019/20 zich niet rechtstreeks voor de Champions League.

De elfde plek betekent rechtstreekse deelname aan de Champions League, op voorwaarde dat de Champions League-winnaar van 2020 zich ook via de reguliere competitie heeft gekwalificeerd voor het toernooi. Nederland was na de Champions League-wedstrijden van dinsdagavond en woensdagavond juist iets uitgelopen op Oostenrijk. PSV speelde in de laatste groepswedstrijd gelijk bij Internazionale (1-1), terwijl Ajax tegen Bayern München (3-3) naast de groepswinst greep.

Alle hoop is nu gevestigd op Ajax om in de knockout-fase van de Champions League genoeg punten binnen te halen en de elfde plaats in bezit te houden. Voor het overleven van de groepsfase van de Champions League sleepte Ajax vijf bonuspunten in de wacht. Gedeeld door het aantal Europese deelnemers in het begin (vijf) leverde dat Nederland effectief één punt op voor de coëfficiëntenlijst.Gerelateerd

76 reacties (laatste reactie door passionforpink)

Toch wel raar dat de EL even zwaar telt als de CL qua punten (behalve de bonuspunten). Nou nog harder met zijn allen Ajax steunen 😉

14 december 2018 om 00:59

Maar 2 jaar geleden toen ajax de finale haalden,toen waren we wel blij die punten...

14 december 2018 om 01:18

Wordt het systeem niet minder raar van.

14 december 2018 om 07:21

Dir wordt gecompenseerd met bonus punten. Trouwens, volgend jaar moeten de landen direct boven ons een zeer goed jaar 2014/2015 laten vallen waarin ze 10 of 9 punten haalden. Nederland toen maar 6. Daardoor zal het gat minder worden.

14 december 2018 om 07:51

Het zelfde geldt voor Oostenrijk wat het nou net weer minder gunstig maakt toch?

14 december 2018 om 10:11

Vind ik ook. Het hoogste podium is qua punten evenveel waard en dat is raar.

14 december 2018 om 13:22

Gevoelsmatig is het misschien wel wat raar, maar anderzijds mag je bij zo'n toernooi uitgaan van clubs die redelijk rondom een zelfde niveau zitten. Voor een EL club is een overwinning tegen een mede EL club dan net zo knap als een CL overwinning voor een CL deelnemer tegen een CL deelnemer. Als Rapid Wien wint van Rangers, dan is dat net zo knap als wanneer Ajax wint van Benfica bij wijze van.

14 december 2018 om 01:40

Dit is daarom juist de enige manier om weer aan te haken. Als Feyenoord volgende keer gewoon van Trencin wint scheelt het je zo al heel wat punten, want zij kunnen de groepsfase van de EL toch ook gewoon overleven? Zo zonde... Nederland moet gewoon weer 4 a 5 clubs in Europa kunnen hebben. Wij zijn echt wel beter dan een aanzienlijk deel van die poulfase.

17/18 mocht natuurlijk echt niet gebeuren. Tot hebben we echt collectief gefaald. Wellicht dat het incident met Nouri bij Ajax zwaar meespeelde. Dat was ook wel erg bizar natuurlijk.

14 december 2018 om 05:03

Hetprobleem is dat de rest niet goed genoeg is, az Feyenoord enz. Doordat we met zoveel ploegen beginnen kost ons dat punten in de verdere fase. Imagine de bonuspunten als alleen ajax psv meedoen.. 5:2 is dan 2,5 ipv 5:5 is 1..

14 december 2018 om 07:35

Het is geen kwestie van niet goed genoeg zijn maar gewoon naiviteit/zelfoverschatting. Feyenoord dacht dat ze het wel met 2 vingers in de neus gingen redden, az/utrecht etc gooien de deur wagenwijd open want ze willen “lekker voetballen”

14 december 2018 om 10:12

Denk dat het geen naiviteit is, maar dat de weg te lang is voor een Utrecht, AZ, Vitesse. Ajax overleefde dit jaar 3 voorrondes, maar wie was hiervoor de laatste die dat deed?
Daarnaast zijn Vitesse en Utrecht ook nog is ongeplaatst, wat weer moeilijkere tegenstanders opleverd.
Ik denk tot met name Ajax en PSV en mindere mate Feyenoord een paar goede zeizoen neerzetten, het lasting word voor de subtop om de poulefase van de EL te halen. Misschien meer kans in El2?

14 december 2018 om 14:24

Het is hard om te zeggen, zeker omdat AZ jarenlang (samen met Ajax en in mindere mate psv) punten heeft binnengehaald maar we hebben er nu alleen maar last van dat we met 5 ploegen mogen starten.

De Nederlandse competitie begint te laat en ploegen zoals Vitesse met veel huurspelers zijn dan nog niet ingespeeld. We kunnen beter gewoon met de top 3 starten.

Het is nu extra zuur dat psv geen 3e is geworden, anders hadden we nog een troef in de EL gehad,

14 december 2018 om 07:01

Dat klopt niet helemaal, want voor het plaatsen van de CL krijg je al 4 punten, voor het plaatsen van de knock-out fase van de CL 5 punten. Zo hebben Ajax en PSV samen 13 “bonuspunten” gehaald ten opzichte van deelname aan de Europa League (waar dan waarschijnlijk meer punten waren gehaald met de uitslagen...)

14 december 2018 om 10:55

Precies je moet het net zoals bij de landen zo instellen dat je behaalde punten afhangt van de coefficientie van het team waar je tegen speelt. Want als jij bv 15 daarop staat en wint van de nummer 1 in de CL of je staat 2de en wint van de nummer 30 is evenveel punten terwijl het wel een groot verschil is. Hopen dat we gewoon op korte termijn 4 clubs krijgen die wel kans hebben in Europa (Ajax/PSV/Az en Feyenoord).

Ondertussen staat het kleinere Belgie in de top 8 en is het op weg om Portugal in te halen.

Het is niet gek dat ze het zoveel beter doen dan de Nederlandse clubs. De Belgische competitie is kwa verdedigen en fysiek veel sterker dan de Eredivisie. Ook de play-offs heeft de weerstand in eigen land vergroot waar de clubs in Europa profijt van hebben. Daarnaast hebben ze geen belemmering voor het aantrekken van niet EU-spelers zoals NL wel heeft (om zogenaamd de eigen opleiding te beschermen). NL is te conservatief om te veranderen en betaalt daar nu en de komende jaren de tol voor.

14 december 2018 om 01:08

Met al het respect Ajax en PSV zijn ongeveer gelijkwaardig zo niet beter dan Club Brugge. Het is dat de subtopper(s) in België punten bij elkaar sprokkelen in de Europa leauge en ze het in Nederland niet doen anders was België al lang terug gezakt.

14 december 2018 om 01:14

Met alle respect, Ajax en PSV zijn veel beter dan Brugge of welke Belgische topploeg dan ook. Subtop ik België is echter sterker dan die van ons wat voor meer punten zorgt. Verder vraag ik me af hoe de regels in België zijn als het gaat om de financiële huishouding. In Nederland werken we met een systeem van categorieën, kom je in de laagste categorie terecht dan sta je half onder curatele en mag je geen grotere uitgaven meer doen. Mijn voorgevoel zegt me dat dit in België wat soepeler is, met hogere schulden tot gevolg.

14 december 2018 om 05:12

Dat is dus het probleem. Als je ziet wat er bij Ajax en ook bij PSV rondloopt is dat kwalitatief beter dan welke Belgische club dan ook. Brugge en Genk komen nog wel in de buurt maar zouden het afleggen. Ik zie geen Belgische club nu in de cl overwinteren zoals Ajax dat doet. De top van België is echter veel breder en die halen dan ook veel punten binnen in de EL. We moeten in NL echt werk gaan maken van het algehele Niveau van de competitie (flikker op met je kunstgras. Is de knvb arm of zo? Stel een subsidie in desnoods met hulp van de topclubs zodat elke club weer echt gras krijgt). Leuk als Ajax zich nu met al dat geld wil gaan meten met de subtop en PSV tracht in dat spoor te blijven, maar als de rest blijft aankloten in Europa schieten we er niks mee op.

14 december 2018 om 05:29

Brugge had dit seizoen in de CL kunnen overwinteren als ze in een wat mindere poule zoals die van Ajax hadden gezeten. Ze houden niet voor niks grootmachten als Dortmund en Atletico op een verdiend gelijkspel.

14 december 2018 om 07:38

Club Brugge was hooguit 3de geworden in de poule van Ajax.

14 december 2018 om 08:44

Dat als-als spelletje is nogal tricky, als je dezr poule opnieuw speelt dan was Ajax ws ook 3e geworden. Dat telt niet, ze zijn nou eenmaal door.

14 december 2018 om 09:59

Brugge is niet eens de beste ploeg in België. Al bijna een jaar niet. (Kampioen zijn ze geworden door het 1ste helft van vorig seizoen alles te winnen. sinds de 2de helft zijn ze gezakt en qua niveau nog geen top 3) Dus is het makkelijk om Ajax met Brugge te vergelijken en dan zeggen dat de NLse top véél beter is. Genk is gewoon even sterk als Ajax en PSV. (En begin nu niet te lachen want -in tegenstelling tot mij- volg je de Belgische competitie niet.) Antwerp, STVV en Brugge zijn sterker dan Feyenoord, wel net minder dan de NL top 2, al kan de kloof veel kleiner worden na de transferperiode met waarschijnlijk het vertrek van Lozano, Frenkie, De Ligt en misschien nog meer (ik volg de Eredivisie dus WEL). Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat als Ajax en PSV in de Belgische competitie spelen, er ieder jaar (minstens) één vd twee buiten de top 2 valt. De Pro League is zoals de Engelse competitie: 4-5 zeer fysieke ploegen die bijna even sterk zijn. (United, Tottenham, Chelsea, Arsenal, Liverpool net zoals Antwerp, Standard, Gent, Charleroi, Anderlecht, Brugge), en dan nog 1 of 2 uitschieters die minder fysiek is, maar iedereen kapot voetbalt (City net zoals Genk. Liverpool is iets minder fysiek en voetballend sterk, net zoals STVV). Net zoals in het Engelse competitie, is het ontzettend moeilijk om achtereenvolgens kampioen te worden in de Pro League. Iedereen fysiek en velen ook voetballend sterk. Als ik zie wat er in de Eredivisie gebeurd -Ajax en PSV die tegen niemand punten laat vallen, behalve tegen elkaar-....in de Belgische competitie zal dat niet lukken. Daar is iedereen dus fysieker en geven ze alles tot het uiterste. Tegen de Belgische top 6-7 verliezen PSV&Ajax veel meer punten dan tegen de NLse. Je kan niet zomaar op halve krachten winnen. Je ziet ook veel vaker dat een kleine ploeg tegen een top 4 ploeg punten pakt. Veel fysieker dan NL, net Engels voetbal. Ajax en PSV worden daar niet zomaar kampioen. Het zou me niet verbazen als ze zelfs 3de of 4de eindigen na de play offs.

14 december 2018 om 10:10

@BJP97 Op wat baseer je dat? Brugge had gewoon van Dortmund en Atletico thuis moeten winnen En vooral tegen Monaco thuis. In alle 3 wedstrijden de grootste (niet te missen) kans. Dortmund creëerde in beide wedstrijden geen enkele deftige kans. Zonder tegenslag overwintert Brugge in een groep met Dortmund en Atletico.

14 december 2018 om 11:05

Hier onderschat je Ajax en PSV enorm, of overschat je de Belgische competitie. Fysiek sterk maakt PSV en Ajax verdomd weinig uit. Sterker nog, ze hebben zelf gewoon beesten in het elftal staan. Europees staat Ajax gewoon hoger aangeschreven dan welke Belgische club ook. Aangezien daarbij over een langere periode gekeken wordt dan de waan van de dag, zegt dat behoorlijk veel. Ook als je kijkt naar onderling resultaat zie je dat zowel PSV als Ajax tegen Belgische clubs veelvuldig aan het langste eind trekken. Je belicht het wel heel erg vanuit 1 kant. Na de transferperiode wordt het verschil kleiner door het vertrek van sleutelspelers? Maar die vertrekken in België niet? Of je houdt er geen rekening mee of er is totaal geen interesse in die spelers. Beide zegt iets. Net zo als het veel zeggend is dat spelers die in Nederland afgeschreven worden bij Ajax, Feyenoord en PSV daar gewoon in de top terecht komen. Het kan best dat Ajax en PSV daar 3e of 4e eindigen. Elke club heeft goede en mindere seizoenen. Maar dat zou verre van structureel zijn. Met of zonder play offs. Ajax en PSV spelen in een zwakke competitie, waardoor ze direct onderschat worden, maar dat de competitie zaak is, zegt helemaal niets over de clubs zelf. En bij Ajax is het nog erger, die hebben een financiële armslag voor zichzelf gecreëerd, waardoor ze serieus met de Europese subtop kunnen concurreren. Niet de net niet top, maar wat daar onder zit zeer zeker wel. Ze kunnen soortgelijke transfer bedragen neerleggen en beginnen soort gelijke salarissen te betalen. Dus die leegloop waar jij het over hebt, hoeft niet perse een verzwakking te betekenen...

14 december 2018 om 11:06

@consy: "iets zegt me". Speculaties zijn allemaal leuk en wel maar er was in Nederland gewoon een structureel probleem dat clubs zich financieel aan het vergalopperen waren. Met zware investeringen die dan een molensteen rond de nek werden. Daarom kwam er een systeem van categorieën.

Daarbij is het zeker niet zo dat er in Belgie niet opgetreden wordt: het licentiesysteem heeft een heel component aan financiele draagkracht. En kijk maar eens naar het aantal clubs dat daar zijn verdwenen of teruggezet naar de amateurs.

14 december 2018 om 07:35

Top 3 van Nederland zou in België moeiteloos de top 3 halen en ben er van overtuigd dat er qua supbtob niet zo veel verschil is. De Belgische subtoppers doen het wel gewoon goed en veel beter dan Nederlandse subtop. Maar aan de andere kant.... Welk geweldig resultaat heeft België de laatse 20 jaar gehaald in Europa?? Echt helemaal niks en kijk naar Nederland die hebben toch wel wat leuks gedaan dacht ik zo

14 december 2018 om 07:38

Feyenoord schat ik niet veel hoger in dan Brugge en Genk. Ajax en PSV zijn wel een stuk beter.

14 december 2018 om 09:02

PSV en Ajax winnen makkelijk van Brugge, Anderlecht, Genk. Maar een feyenoord is toch wel een niveau lager, denk dat Standard, AA gent er zeker van wint. En welk resultaat heeft Nederland neergezet dan? Buiten die verloren EL finale die ze door makkelijke tegenstanders bereikte (buiten Lyon)?

14 december 2018 om 09:22

Makkelijke tegenstanders of niet je moet er toch van zien te winnen. Sommige op papier makkelijkere ploegen kunnen juist moeilijker zijn omdat ze de bus parkeren. In elke wedstrijd krijg je een kans. Door die te benutten krijg je de verrassing. Het is dus ook een kwestie van spelopvatting.

14 december 2018 om 10:04

Ajax en PSV winnen niet zomaar van Genk en Antwerp. Ajax en Genk zijn voetballend hetzelfde en Antwerp is net als Standard op fysiek vlak, maar voetballend misschien 10 keer sterker. Misschien wel een zwaardere tegenstander voor een voetballende ploeg als Ajax dan Benfica

14 december 2018 om 10:32

@the world... Halve finales en kwart finales in de CL. EL finale verloren en 1 gewonnen (feyenoord). België nog eens een halve finale als ik het goed heb

14 december 2018 om 07:39

Dat ligt er voornamelijk aan dat de gemiddelde leeftijd in Belgie hoger ligt. In Nederland ligt dat veelvoudig rond de 22/23 jaar. Kortom, veel jonge en onervaren spelers tegenover ervaren en vaak dus ook fysiek volwassen spelers. Neem AZ en Heerenveen. Beide gemiddeld 23 jaar. Dat is erg jong. Jonge selecties zijn op hun beurt wisselvallig in hun prestaties. Neem Ajax als voorbeeld nu. Hebben dit seizoen de meest ervaren ploeg sinds jaren en presteren daardoor een stuk constanter en beter.

14 december 2018 om 08:28

België gaat de aankomende 5 jaar Portugal nooit inhalen en komen ook dit jaar niet in de buurt. Porto door Benfica en sporting in de el. Daarnaast heeft België ook een 2.00 in de lijst staan.

Doemscenario? Wat is er anders verder dan aan het huidige scenario? PSV werd vorig jaar kampioen en moest toch ook voorronde spelen?

14 december 2018 om 07:35

Doemscenario omdat de prognose was dat vanaf volgend seizoen de kampioen gewoon weer rechtstreeks geplaatst zou zijn.

14 december 2018 om 11:09

Dus gewoon een gevalletje te vroeg gejuicht. Vind doemscenario wel wat spraakmakender als kop. Morgen wordt je miljonair. Maar misschien toch niet. Doemscenario.

Salzburg haalt elk jaar wel een vracht aan punten binnen in die EL zeg.

14 december 2018 om 08:46

Nog pikanter is dat ze 2x gewonnen hebben van grote broer RB Leipzig, die 3e werden in de poule.

Het is gewoon zonde dat Az, Feyenoord en Vitesse europees gewoon niet presteren dit seizoen. Gelukkig heeft Ajax een poule met mogelijkheden getroffen. PSV heeft het ook verdienstelijk gedaan. Ik denk dat PSV bij bijna elke andere pool minimaal derde was geworden. Dan hadden ze het zeker nog vere kunnen schoppen

14 december 2018 om 07:34

Twee punten is matig ongeacht in welke poule je zit.

14 december 2018 om 08:01

Houd toch op man. Van te voren gaf niemand een stuiver voor de kansen van psv en nu ze het qua spel en scoreverloop prima gedaan hebben hadden ze opeens meer punten moeten pakken? Als je me van te voren vwrtelde dat ze 2 punten zouden pakken had ik dat prima gevonden.

14 december 2018 om 09:18

Van te voren misschien wel maar als je de wedstrijden achteraf bekijkt wat je toch doet dan denk ik dat er meer te halen was voor PSV in punten. Tegen inter, spurs en Barca hebben ze grote kansen op goals laten liggen. Ik ben dan ook van mening dat PSV een compliment verdient ondanks dat ze zeker meer hadden kunnen halen. 2 punten in zoeen poule is zeker knap en zou je vooraf ook nog voor tekenen.

14 december 2018 om 12:57

Ik vind dat als je van tevoren tekent voor 2 punten, je echt niet genoeg ambitie toont. Derde plek was niet onmogelijk geweest voor Psv. Natuurlijk was het een waanzinnig lastige poule en was die van Ajax gunstiger. Dat neemt alleen niet weg dat PSV op papier meer had kunnen klaarspelen. We moeten niet doen alsof het compleet onmogelijk is om thuis te winnen van Spurs en Inter. Had gewoon gekund.

14 december 2018 om 19:18

Helemaal eens met Frw_97. Vooraf het prima vinden dat je club met 2 puntjes wordt uitgeschakeld. Dan heb je niets gepresteerd en had je het niet veel slechter kunnen doen. Daarmee tevreden zijn op voorhand, dan ligt je lat wel héél laag.

Ik zeg niet dat PSV zich moet schamen, want ze hadden een zware loting. Hoewel de zwaarte daarvan wel vaak wordt overdreven hier. Maar tussen "geen schande" en "prima gedaan" zit nog een heel spectrum. Die trots op PSV kan ik dan ook niet goed plaatsen.

Het probleem in Nederland zit hem in het volgende. De landen die op de posities 10 tot aan plek 6/7. Hebben altijd wel zeker 3 tot 4 clubs in de Groepsfase min. 1 in de CL en zeker 2 of 3 in de Europa League. En dat missen wij toch een beetje.

Een Feyenoord, AZ, Vitesse of een Utrecht moet ook echt eens punten gaan pakken in Europa amders gaat het nooit lukken. Ik las zelfs dat Nederland zonder Ajax rond plek 33 had gestaan. En dat geen enkel land zo afhankelijk is van 1 club.

Maar dit moet echt anders. In België lukt dit toch ook. De hebben elk jaar altijd 1 ploeg CL en 3 ploegen in de EL. En ja een standard is uitgeschakeld maar hebben toch flink wat punten binnen geharkt o tanks de uitschakeling.

Het is hopen dat een Feyenoord, Utrecht, of een AZ structureel gewoon EL spelen zeker Feyenoord.

Maar de Nederlandse clubs moeten ook eens kijken naar hun voorbereiding in de zomer.

14 december 2018 om 06:55

Nederland had eerst ook nog structureel wel clubs die in de El overwinterde. AZ die het regelmatig wel goed deed ook. We hadden in die tijd meestal wel 3 of 4 clubs die de winter wel haalde. Maar ineens lukte feyenoord helemaal niks meer in Europa. Die worden al jaren dramatisch uitgeschakeld elke keer en dat lijkt zich als een ziekte verspreid te hebben. Heb ook eerder een gevoel dat het een mentaliteitsprobleem is in plaats van een kwaliteit. Die kleine clubs spelen met veel meer passie.

14 december 2018 om 08:14

Feyenoord haalde de laatste paar jaar in 14/15 de 2e ronde tegen as roma na sevilla onder zich te houden wat een goed resultaat is, zeker als je de slectie van toen ziet. In 16/17 zaten ze in de EL in een groep met united en fenerbache die gewoon sterker zijn en het geen sxhande is als je er achter blijft. In 18/19 zaten ze in de CL met city, sjaktar en napol. Daar hadden ze hier en daar net als psv meer punten kunnen pakken en pakken uiteindelijk meer punten dan psv nu in een (naar mijn mening) moeilijkere groep. Vind jij het dramatisch dat ze door die teams worden uitgeschakeld? Alle teams hebben veel meer geld te besteden, dus als jij het slecht vind dat ze de volgende ronde niet haalden heb je veel te hogen verwachtingen. De enige dramatische uitschakeling was tegen trencin en het was eigenlijk een godswonder dat trencin er niet met 7-1 of iets dergelijks afging in de kuip. Toen miste een vrachtlading aan kansen.

14 december 2018 om 08:15

Wanneer heeft Feyenoord dan structureel overwinterd in Europa? Ze hebben in 2002 natuurlijk heel knap de Uefa Cup gewonnen. Maar zowel er voor of er na was Europese overtwintering eerder uitzondering dan regel. Vanaf het seizoen 96/97 heeft Feyenoord 4x weten te overwinteren in Europa.

14 december 2018 om 08:19

@ Lacazette

Feyenoord presteert geen moer in Europa. Jij houdt je vast aan 1 goed seizoen in 14/15. Maar de cijfers zijn dramatisch. 2x overwinteren in 13 jaar (waarvan 1x ze niet mochten spelen wegens uitsluiting). 2x een uitwedstrijd gewonnen in 13 jaar (kalmar FF en Standard Luik). 2x een knockoutwedstrijd gewonnen in 11 jaar (zorya Luhansk en Kalmar Ff). Ja. Dat is dramatisch slecht ja.

14 december 2018 om 09:12

@Master D: Feyenoord zat zwaar in de financiele problemen. Het is wel makkelijk voor om een periode van 13 jaar te nemen waar jarenlang financiele problemen tussen zitten. Als je steeds met jeugdspelers, transfervrije spelers en spelers die voor een spotprijs binengehaald konden worden het seizoen moet beginnen heb je weinig kans in de voorrondes. Kijk eens naar de selecties die ze hadden in de jaren toen ze in de voorrondes er uit gingen. Tegen teams als krasnodar en kiev ben je van te voren vrij kansloos en teams als sparta praag en gent zijn niet makkelijk als er geen geld is en je je beste spelers moet verkopen. Ik vind dat je daarom feyenoord niet te zwaar mag aanrekenen dat ze toen niet presteerde. Je kan ze wel hard aanpakken vanaf het moment dat ze weer wat te besteden hebben, maar ik vind vanaf dat moment alleen trencin een wanvertoning en de rest te verklaren als je naar de begroting van de clubs kijkt.

14 december 2018 om 10:01

In de post erboven nam ik een periode van 23 jaar waarin Feyenoord 4x overwinterd heeft waarvan ze er eentje niet mochten spelen. Dat is zeker ook te makkelijk van mij geredeneerd? Je kunt je wel beroepen op de financiele problemen van Feyenoord, maar volgens mij konden ze de afgelopen jaren in de Eredivisie wel gewoon met regelmaat top 3 spelen. Dan zou je ook wel iets meer prestaties in Europa mogen verwachten. Los van het feit dat Feyenoord al 23 jaar op 4 uitzonderingen na er dus niks van bakt in Europa. Ben benieuwd wat voor excuus je daarvoor hebt.

Tegen clubs als Sparta Praag, Kuban Krasnodar en Genk mag je als Feyenoord zelfs met financiele problemen wel een keertje winnen. Hetgeen ze dus niet deden. Laten we nou niet doen alsof dat toen der tijd clubs waren die topprestaties leverden. Feyenoord moest jaren terug van 0 beginnen in Europa. Dat klopt. Echter staan ze nu nog steeds op dezelfde plek als waar ze begonnen. Iets meer ontwikkeling mag wel.

Als je kijkt naar financiële daadkracht is het echt beschamend dat we zo ver achter België staan en dat Oostenrijk zo dichtbij kan komen.

Tja Nederland heeft maar 1 ploeg over. Oostenrijk 2, België 2 en Turkije ook 2. Zegt genoeg. Vorig seizoen heeft Nederland de das om gedaan.

Logisch als per seizoen maximaal 1 club een aardig aantal punten scoort. Vorig seizoen scoorde niemand een aardig punten aantal. Dit jaar en in 16/17 was het Ajax, terwijl PSV het in 15/16 was. Het schiet gewoon niet op. Met telkens maar 1 club die presteert in Europa kun je door landen als Oostenrijk gewipt worden voor plek 11.

Nederland heeft wel 5 bonuspunten dankzij Ajax gekregen. Maar die Oostenrijkers kunnen na dé winterstop toch weer dichterbij komen. Na dé winterstop heb je nog eerst de 1/16de finale EL. Dé CL begint na de winterstop bij dé 1/8ste finale.

Ik schrok even toen ik met mijn slaperige ogen doemscenario las, maar dit was allang bekent bij de vorige tussenstand van de lijst. Maar wel een mooie kans voor voetbalzone om een click bait titel er in te gooien.

Zo zonde, had veel meer ingezeten. Toch blijf ook ik het systeem raar vinden, dat een overwinning in de Europa League evenveel punten op levert als een overwinning in de Champions League. Die Oostenrijkers zitten met 2 clubs in de Europa League en overwinteren allebei. Zelfs Bate, dat ontzettend zwak was, overwintert in de Europa League, om maar aan te geven dat PSV daar waarschijnlijk gewoon 1e in de poule wordt.

Neem deze week, PSV speelt knap 1-1 uit bij Inter, Ajax speelt een sensationele 3-3 tegen Bayern. Deze resultaten worden teniet gedaan doordat Rapid Wien in de 84e minuut tegen, met alle respect, Glasgow Rangers, de 1-0 erin prikt. Daar klopt toch iets niet? Leuk die 4 bonus punten, maar daar koop je weinig voor.

Dan zit de loting natuurlijk ook niet mee. Verder vindt ik het zeer bijzonder dat bijvoorbeeld Russische clubs niet tegen clubs uit Oekraã¯ne kunnen loten, maar dat RB Salzburg wel achteloos bij RB Leipzig in een poule wordt gezet. Lekker is dat.

Goed, die 11e plek zijn we wel kwijt. Stel Ajax verliest beide duels in de 8e finale, dan hebben die Oostenrijkers genoeg aan een gelijkspelletje om over ons heen te gaan.

14 december 2018 om 08:51

Tsja, je krijgt in de Premier League ook 3 punten voor een overwinning, net als in de Eredivisie.

14 december 2018 om 08:57

Wat is dat voor een vergelijking?

Edit: Ik lees op je profiel dat je teveel flauwe grappen maakt, is dit er eentje?

14 december 2018 om 09:56

Tussen de beide Red Bull verenigingen heerst er geen spanning op politiek gebied, al zou ik dat ook graag anders hebben gezien. Blijven toch mooie ouderwetse Sovjet-derby's als Russische en Oekraiense clubs tegen elkaar spelen.

14 december 2018 om 10:01

Nee snap ik, bedoelde meer dat het dus wel mogelijk is om bepaalde clubs niet tegen elkaar te laten loten. Persoonlijk vind ik het vrij bijzonder, twee Red Bull verenigingen bij elkaar.

Verder ben ik het met je eens, zou prachtig zijn. Mooie duels zou dat opleveren.

14 december 2018 om 10:44

Dat is zeker apart, maar zolang ze in andere landen actief zijn maakt dat blijkbaar niet uit, behalve dus als er politieke spanning heerst.

14 december 2018 om 13:10

Het zal iets te maken hebben met dat Leipzig officieel Rasenball Sport is ofzo.. Rare praktijken

Het is toch wel veelzeggend dat Belgie momenteel structureel veel meer punten pakt dan Nederland. Enkel Ajax en PSV sprokkelen nog voldoende punten maar verder mogen we al blij zijn als er überhaupt een derde Nederlandse ploeg Europees voetbal speelt. Terwijl in Belgi㫠Anderlecht, Genk en Standard allemaal de groepsfase EL hebben bereikt terwijl Brugge CL speelde en verder gaat in de EL. De top / subtop is in die competitie veel breder. Iets waar de Knvb eens goed naar moet kijken met al z'n hervormings commissies.

Blijft grappig als ik landen zie zoals Oekraine en Turkije die boven Nederland staan terwijl die ook geen reet hebben gepreseteerd. Dat zegt misschien al wel genoeg over Nederland 😂

Iemand paraat hoeveel bonuspunten zou Ajax verdienen mochten ze de achtste finales overleven?

14 december 2018 om 09:41

1 punt maar

Is het niet mogelijk om gewoon de nummer 1 tot 3 de Europees te laten spelen. Die andere tickets zijn gewoon een extra club waardoor word gedeeld. Beter 14 : 3 dan 14 : 5. Europees bakken alleen Ajax en PSV er wat van afgelopen 10 jaar en in mindere mate Feyenoord en az

Betekent dit dat de kampioen van 2018/2019 wel direct geplaatst is?

14 december 2018 om 10:21

Wanneer Nederland de 11e positie vast houdt dan hoeft de kampioen geen voorronde meer te spelen inderdaad.

14 december 2018 om 10:40

"nederland bezet momenteel de elfde plaats op de coã«fficiã«ntenlijst van de Uefa. Oostenrijk neemt de twaalfde plaats in beslag en zit Nederland op de hielen. Als Nederland een plek zakt, dan kwalificeert de kampioen van 2019/20 zich niet rechtstreeks voor de Champions League."

Hieruit maak ik op dat deze lijst pas voor het seizoen 2019/20 geldt. Daarom mijn initiã«le vraag.

@voetbalzone
Jullie gebruiken altijd afbeeldingen van Bert Kassies
Dat snap ik en dat is een hele handige website.
Maar waarom geven jullie dat er niet bij aan?

We zouden beter af zijn als we gewoon alleen Ajax zouden inschrijven voor Europees voetbal. Andere plekken niet invullen, want die hebben alleen maar punten gekost.
Dan staan we zo bij de beste 6.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Donderdag 21 maart
Barcelona brengt mogelijk een bod op André Silva uit als hij in de zomer naar AC Milan terugkeert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren