Opgelucht Ajax Onder-19 overwintert ondanks nederlaag in Youth League

Woensdag, 12 december 2018 om 17:54Robin Bruggeman • Laatste update: 18:00

Ajax Onder-19 heeft zich dinsdagmiddag op doelsaldo weten te verzekeren van groepswinst in de UEFA Youth League. De ploeg van trainer John Heitinga leed in eigen huis wel een 1-2 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten van Bayern München, maar de prestaties in de eerdere wedstrijden waren voor de Amsterdammers uiteindelijk genoeg om door te bekeren. Benfica, dat zelf met 3-0 van AEK Athene won en net als Ajax en Bayern op elf punten eindigt, gaat als nummer twee van de groep de play-offs in.

Een goede aanval van Ajax leverde via een uiteindelijk geblokt schot van Jurgen Ekkelenkamp nog de eerste mogelijkheid van de wedstrijd op, maar de thuisploeg werd daarna steeds verder teruggedrongen door Bayern. Na een periode van aanhoudende Duitse druk kon Meritan Shabani, die onlangs zijn debuut maakte in de hoofdmacht van der Rekordmeister, op aangeven van Joshua Zirkzee binnen schieten.

De voormalige aanvaller van Feyenoord was vlak daarop zelf ook gevaarlijk, maar Issam El Maach voorkwam een verdere achterstand voor zijn ploeg. Ondanks het betere spel van de tegenstander en een aantal gevaarlijke situaties voor het doel van El Maach wist de ploeg van trainer John Heitinga de schade tot de rust beperkt te houden tot de 0-1, in de hoop in de tweede helft beter voor de dag te komen. Ajax slaagde er na rust echter opnieuw niet in om een vuist te maken en kreeg een dikke twintig minuten voor tijd via Zirkzee ook de 0-2 om de oren.

Heitinga greep vervolgens in met een driedubbele wissel door Sontje Hansen, Liam van Gelderen en Anass Salah-Eddine in de ploeg te brengen. Met dat drietal in de ploeg maakte Brian Brobbey tegen de verhoudingen in tien minuten voor tijd de 1-2 en kwam de overwintering voor de Amsterdamse talenten, die zouden zijn uitgeschakeld als Bayern er minimaal vier maakte en ook nog eens met drie goals verschil zou winnen, uiteindelijk niet meer in gevaar.


Poll

Vind jij dat Ajax Onder-19 meer verdiende?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door lausho)

Wat was dit slecht zeg, of eerder Bayern had veel meer verdiend

Ajax nog nooit zo hard weggetikt zien worden in de youth league. Mooi dat ze door zijn maar dat is ook zo'n beetje het enige positieve aan deze wedstrijd.

12 december 2018 om 19:42

Dat krijg je als je de opleiding niet meer serieus neemt en steeds verder van plan Cruijff af komt te staan. Het erge vind ik ook nog dat er best veel oudere spelers mee deden, Kuhn, Ekkelenkamp, Bakker, Botman, Jensen en El Maach zijn allemaal al 18. Toen Ajax in eerdere edities meedeed waren de elftallen in eerste opzicht jonger en konden ze ook concurreren met de absolute top.

Ajax plukt nu de vruchten van het goede beleid van voor de periode ten Hag, dat had lang geduurd want het duurt even voordat je de eerste meerjarig opgeleide talenten onder Cruijff ziet doorstromen. Maar ze zijn er net en het wordt weer afgebroken.

Het technisch hart moet weer terug komen, met meer vertegenwoordiging vanuit de opleiding met specialisten als Jonk, Bergkamp, Jongkind etc. Een hoofdtrainer dient hier niet in te zitten want het gaat om beslissingen op de lange termijn, ook over de aanstelling van diezelfde hoofdtrainer bijvoorbeeld.

Ten Hag ben ik opzich nog niet eens zo op tegen als trainer, maar vooral dat hij ook op technisch vlak invloed heeft bevalt mij voor geen meter.

Als dir maar geen voorbode wordt voor vanavond...
Jammer dat o19 verloren heeft, maar alsnog als groepswinnaar door. Netjes.
We gaan gewoon winnen vanavond... 3-1 hoppa!! Ook als groepswinnaar

12 december 2018 om 18:10

Wil niks zeggen, maar tot nu toe wist het eerste altijd het resultaat van de jeugd te kopiëren. Ik ben dus bang dat we vanavond verliezen...

12 december 2018 om 18:34

Was mijn gedachte ook al bij de voorgaande wedstrijden.

12 december 2018 om 18:35

Dan maak er maar gelijk 1 - 5 van, dan zien we nog wat doelpuntjes voorbij komen. Ik hoop niet op een onmachtig Ajax en een ongeïnteresseerd Bayern, want dan kan het een slaapverwekkende wedstrijd worden. Wel lekker dat we al geplaatst zijn.

1e (ruim) 60 minuten volledig drama, waar Bayern verzuimde veel te scoren. Laatste half uur en dan zeker na de tegengoal leek Bayern handdoek in de ring te gooien. Toen had Ajax er nog wel 2 of 3 kunnen maken.

Zelden de ajax jeugd zo kansloos gezien. Het had wel 8-1 kunnen staan voor Bayern 019. Dankzij een geweldige El Maach hield je de schade nog enigszins beperkt.
Ook weer de zoveelste wedstrijd in de Youth league waar de 'érvaren'' spelers uit jong ajax (bakker, Botman, Ekkelenkamp) het zwakst waren.
Middenveld werd continue overlopen en de linkerkant van de verdediging stond dramatisch.

12 december 2018 om 18:10

Ik vrees voor Ajax dat er bij de leegloop komende zomer weinig jeugdspelers zullen worden doorgeschoven. Ze zullen echt moet investeren, aangezien er vrij weinig spelers in dit team rondlopen die iets speciaals hebben. Zo’n Ekkelenkamp ook bijvoorbeeld, 13 in een dozijnvoetballer.

Volgens mij is die generatie eronder talentvoller.

12 december 2018 om 18:12

Denk ik ook ja, al speelt gravenberch wel heel sterk in de kkd de laatste tijd.

12 december 2018 om 18:28

Maar met zijn 16 jaar mag je Gravenbergh bij die ‘generatie eronder’ schalen. Alleen schuiven hij en Unuvar steeds eerder door om nog een beetje weerstand te krijgen.

12 december 2018 om 19:06

Nah in deze lichting loopt echt wel wat rond hoor. Echter zijn deze spelers nog maar 15/16/17 jaar. de '00 en '99 lichting is idd niet heel erg speciaal. In '01/'02/'03 loopt wel echt heel veel speciaal talent rond.
Uit '00 heb je nog Kotarski en Kuhn die echt het talent hebben en ik 1 zie halen.
Uit '01 heb je gebroeders Timber, Llansana en misschien van Gelderen.
Uit '02 heb je Salah Eddine, Gravenberch, Brobbey, Hansen, Taylor en Kasanwirjo (is een unieke lichting van Ajax)
Uit '03 heb je Hoogewerf, Unuvar en Rensch.

12 december 2018 om 19:48

Dan doen we dus iets helemaal niet goed. We zijn juist groot geworden nu door de opleiding, dan wel door gekochte of volledig opgeleide talenten als de Ligt, Kluivert, van de Beek en Frenkie de Jong. Het heeft jaren geduurd voordat de kwaliteit weer op niveau was en je ziet met bepaalde technische beslissingen het alweer mis gaan. De opleiding is minder vertegenwoordig in het technisch hart, tot ten Hag had je Overmars, Bergkamp en Quaali waarvan Bergkamp als enige nog echt had meegeschreven aan het plan Cruijff.

Daar was de balans 50/50 opleiding versus eerste elftal, Quaali als echte man van de opleiding, Overmars van het eerste elftal en Bergkamp in een tussen functie voor de balans. Liever nog heb je 5 man, maar vooral geen hoofdtrainer erin, die denkt veel te veel korte termijn. Dat is ook prima, maar dan moet je niet in het TH gaan zitten.

Buiten dat er schijnbaar niet goed genoeg opgeleid wordt, zie je de eerste overbodige aankopen alweer komen voor behoorlijk wat geld. Zo is er 15 miljoen neergelegd voor Orejuela, Casseira en Kristensen. De laatste geef ik nog wel een kans maar ook die staat er niet sneller dan een jeugdspeler, sterker nog, Mazraoui is verder en je had zeker geen twee RBs hoeven te kopen.

Het was 80% van de wedstrijd eenrichtingsverkeer, Bayern gewoon een klasse beter. Waarom speelde Gravenberch eigelijk niet mee? Na al die wilde verhalen over Brobbey moet ik zeggen dat hij mij heel de Youth League nog niet heeft kunnen bekoren. Zijn fysieke voordeel zal bij de senioren wegvallen, er blijft dan niet heel veel over wat speciaal aan hem is.

Ik zie ze niet snel meedoen voor de eindstrijd met deze selectie, maar knap dat ze groepswinnaar zijn geworden!

12 december 2018 om 18:06

Gravenberch zit bij Jong Ajax, beter geacht voor de ontwikkeling. Brobbey ondanks zijn goal een matig toernooi tot dusverre, resultaten waren niet geweldig maar ze bekeren door dus we mogen niet teveel klagen. Hoop wel dat ze stoppen met spelers van Jong Ajax die elke pot opnieuw door de mand vallen terug te roepen, Ekkelenkamp is hier meest toonaangevende voorbeeld van. Team is beter af zonder hem, scoort hij niet heb je er totaal niets aan. Kühn is enige die ik sowieso elke keer terug zou halen, rest is op te vangen. Bakker zou normaal ook een versterking moeten zijn maar met Salah-Edinne die eraan komt zou dat op termijn onnodig kunnen worden. Jensen, Botman en Ekkelenkamp ondermaats in de groepsfase imo.

12 december 2018 om 20:19

Nou Jong Ajax, het is maar de 2e team he. Ze laten altijd de beste spelers met de Youth League mee doen dus heel raar dat Gravenberch niet mee deed.

12 december 2018 om 22:00

Ze denken dat hij in JL meer weerstand zal krijgen dan in YL als ze al praktisch geplaatst zijn als groepswinnaar. En valt wat voor te zeggen, hij heeft zijn basisplaats bij Jong Ajax en zit in een goede flow. Middenveld van o19 met Timber - Llansana - Taylor zou ik liever hebben gezien, Ekkelenkamp als jij niet scoort heb je niets aan in deze wedstrijden. Hoop zodoende dat ze het aandurven om volgende pot aantal spelers uit 2000 te beperken tot Kühn en El Maach (eventueel Bakker) dus zonder Ekkelenkamp, Jensen en Botman. Zie liever Hansen spelen op de flank dan Jensen, liefste zie ik hem in de punt naar Brobbey gaat niet eruit gaan. Eventueel Nunnely als dispensatiespeler terug halen aangezien er weinig buitenspelers zijn. Nunnely - Brobbey/Hansen - Kühn zie ik wel zitten, Brobbey als targetman, Hansen als combinerende spits. Nunnely met veel snelheid en diepgang en Kühn met goed schot, goede dribbel en hoog rendement. Heb je een sterke aanval op papier.

12 december 2018 om 18:10

Ben ik het niet mee eens. Wanneer hij de bal enigszins normaal kreeg aangespeeld, hield hij de bal vast of kaatste hij hem door. Het lag met name aan de vleugelspelers en middenveld. Zeker in de tweede helft met die kansloze lange ballen. Voor mij was Brobbey 1 van de sterkste spelers in de YL, zeker tegen benfica. Neemt niet weg dat hij het nog moet laten zien in de kkd en eredivisie.

12 december 2018 om 18:30

Zeker in de eerste wedstrijden vond ik Brobbey voetballend prima, maar had hij pech in de afronding. Vandaag was op El Maach na eigenlijk iedereen ondermaats.

12 december 2018 om 18:42

Probleem bij Brobbey is ook dat zodra de bal al een halve meter naast hem valt, hij er niks mee doet. Hij heeft zeker het fysiek en neusje voor het doel om een goede spits te worden, maar het mag allemaal wel wat minder lui en statisch. Meer vooracties maken en wat harder knokken voor de bal.

12 december 2018 om 18:22

Ik vond hem (brobbey ) in de miniklassieker ook heel erg tegenvallen. Zeker nadat zijn roem hem vooruit was gesneld. Hij scoorde in de 2e minuut (cadeautje), maar had eigenlijk in de eerste helft al gewisseld moeten worden. Mijn zwager, een zware Ajax supporter, ergerde zich rot aan hem.
En inderdaad, het fysieke voordeel wat hij nu tov zijn leeftijdsgenoten heeft, heeft hij straks bijna niets aan. Wat blijft er dan over?

12 december 2018 om 18:40

Daarom zie ik ook liever Redan terugkomen bij Ajax. Die zie ik eerder Dolberg opvolgen dan een Sierhuis of Brobbey.

12 december 2018 om 19:08

Brobbey kwam in de mini klassieker net terug van een blessure. Van deze blessure had hij nog heel duidelijk last in die wedstrijd.

Leuk voor de talenten, het is een mooi platform om ervaring op te doen en al enigzins naam te maken in Europa.

Hopelijk herhaalt het grote Ajax het kunstje vanavond, heb wel zin in een spectaculaire, mooie pot voetbal waarbij we andermaal een succesje boeken op Duitsers, na de eerdere succesjes van de laatste maanden.

Gewoon slopen die gasten!

Ontzettend slechte pot van Ajax, de spelers die er zouden moeten staan Jensen, Ekkelenkamp, Bakker en Botman komen toch ernstig te kort. Moest bij deze wedstrijd vaak denken aan de kritiek op Bakker dat hij te veel trucjes/te moeilijk doet. Heb het idee dat deze jongen zich te groot voelt om mee te doen met de A1 en/of om linksback te staan terwijl hij wel de potentie heeft.

Al mijn geld op een overwinning van Bayern vanavond, resultaten A1 en het 1ste lopen schrikbarend gelijk.

12 december 2018 om 19:08

Klopt, wat dat betreft een slecht voorteken. Aan de andere kant: als Ajax nu het voorbeeld van onder 19 volgt om groepswinnaar te worden, zit het juist weer goed... Het is maar net op welk deel van de prestatie we focussen.

Wat slecht! Gelukkig door!
Zierikzee vind ik geen potentiële topspits, zie veel meer in een redan of malen(bij Ajax speelde hij als spits).
Hopelijk gaat hij stappen maken evenals de andere spelers die ik hierboven noem.

Nooit meer ekkelenkamp, hoe kun je zo'n speler op het middenveld zetten? Je wilt toch voetballen? Dat is lastig met een Siem de jong type, hopelijk is dit nu voor eens en altijd duidelijk, ook geen d de wit of ander geneuzel!!

12 december 2018 om 20:21

Redan, lijkt maar een goaltjesdief te zijn helaas, bij Ajax was het veel frivoler en zijn techniek is ook opeens weggevallen. Dit seizoen ook maar 2 goals in 10 wedstrijden voor Chelsea u23.

Best knap om toch nog als groepswinnaar door te gaan na zo'n kansloze nederlaag.

Was ff billen knijpen maar ze hebben het gered en zijn poulewinnaar.

Blijft opvallend dat non-voetballers als ekkelenkamp en botman steeds de voorkeur krijgen boven voetballers die fysiek nu ff iets minder zijn

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper00
A. OnanaKeeper00
R. PasveerKeeper160
C. RaatsieKeeper00
C. SetfordKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

89 fans
Coach, 38 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren