Ajax verdient recordbedrag in groepsfase Champions League

Woensdag, 12 december 2018 om

Ajax is bezig aan het meest lucratieve Champions League-seizoen uit de clubgeschiedenis. Na het 3-3 gelijkspel van woensdagavond tegen Bayern München zijn de inkomsten vanuit de groepsfase gestegen naar bijna 65 miljoen euro. Bij dat bedrag zal het niet blijven, want de Amsterdammers zullen minimaal nog een thuiswedstrijd spelen. Wanneer de ploeg van trainer Erik ten Hag erin slaagt om ook de achtste finales te overleven, zal het bedrag oplopen naar ongeveer 80 miljoen euro.

Ajax eindigde vorig seizoen op de tweede plaats in de Eredivisie en moest zich via de voorrondes van de Champions League zien te plaatsen voor de groepsfase. Het team van Ten Hag rekende in de tweede voorronde, derde voorronde en play-offs achtereenvolgens af met Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. Net als alle andere 31 geplaatste clubs ontving Ajax een startpremie van 15,25 miljoen euro.

Voor het eerst keert de UEFA ook een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,1 miljoen euro en de nummer een ontvangt 35,2 miljoen euro. Ajax is terug te vinden op de 21e plaats op de ranglijst, maar omdat een aantal clubs die hoger staan dit seizoen niet deelnemen aan de Champions League (Zenit Sint-Petersburg, AC Milan, Sevilla, Arsenal en Chelsea) zijn de Amsterdammers de nummer 17 op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van de afgelopen tien jaar. Deze plaats levert Ajax nog eens 18,7 miljoen euro op.

De UEFA heeft dit seizoen in totaal 2,04 miljard euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor de Champions League en Europese Super Cup. De Europese voetbalbond deelt dertig procent van dit bedrag (585 miljoen euro) uit via prestatiebonussen. Een overwinning in de Champions League is goed voor een premie van 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Ajax pakte in de eerste vijf groepswedstrijden elf punten, goed voor 9,9 miljoen euro. Door het gelijkspel van woensdagavond tegen Bayern komt het totaalbedrag op 10,8 miljoen euro.

Het prijzengeld vanuit de groepsfase zal nog verder oplopen. De UEFA keert bij een gelijkspel namelijk 1,8 miljoen euro uit aan twee clubs. Zodoende blijft er 900.000 euro per gelijkspel over. In de groepsfase is in totaal 22 keer gelijkgespeeld, waardoor er 19,8 miljoen euro over is. Dat bedrag zal via een verdeelsleutel naar de 32 deelnemers gaan. Welk bedrag Ajax hier aan overhoudt is nog niet bekend.

PSV houdt torenhoog bedrag over aan Champions League-seizoen

PSV heeft lang niet zoveel verdiend in de Champions League als Ajax, maar heeft met een bedrag van 37 miljoen euro weinig reden tot klagen.Lees artikel

Ajax had zich na de vijfde speelronde al verzekerd van overwintering in het miljardenbal. Kwalificatie voor de achtste finales is goed voor een bonus van nog eens 9,5 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want de club haalt ook geld uit de zogenoemde marketpool (292 miljoen euro). Deze pot wordt verdeeld op basis van de opbrengst van de tv-rechten in Nederland. Omdat PSV en Ajax dit seizoen meedoen aan de Champions League, moeten de twee Nederlandse clubs het bedrag verdelen. Hoe hoog dit bedrag precies is, is nog niet bekend. Naar verwachting ontvangt Ajax ongeveer 4,5 miljoen euro vanuit de marketpool.

De huidige nummer twee van de Eredivisie speelde dit Champions League-seizoen tegen AEK Athene, Benfica en Bayern München in een uitverkocht huis. De Johan Cruijff ArenA, goed voor 54.846 zitplaatsen, zat driemaal vol. Naar verwachting heeft de club vanuit de kaartverkoop ongeveer 6 miljoen euro verdiend. Het totaalbedrag van Aax in zes groepswedstrijden is zodoende opgelopen naar 64,75 miljoen euro.

En dat bedrag zal nog verder oplopen, want als Ajax begin volgend jaar in opnieuw een uitverkochte Johan Cruijff ArenA speelt, mag het rekenen op ongeveer 2 miljoen euro vanuit de kaartverkoop. Ajax maakt niet openbaar hoeveel er wordt verdiend aan de kaartverkoop, dus is het genoemde bedrag een schatting. Wanneer Ajax erin slaagt om de achtste finales te overleven en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League, ontvangt de club nog eens 10,5 miljoen euro.

Hoe verder Ajax weet door te dringen in de Champions League, des te hoger zullen de inkomsten zijn. Kwalificatie voor de halve finales levert 12 miljoen euro op en een plek in de finale is goed voor 15 miljoen euro. Bij de eindzege van het toernooi keert de UEFA een bonus van 4 miljoen euro uit. De winnaar van de Champions League plaatst zich automatisch voor de Europese Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro. De winnaar van de Super Cup krijgt 1 miljoen euro.Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door sirius)

Mooi! Nu Amadou Ciss kopen en je speelt in de finale voordat je het weet!

12 december 2018 om 23:13

Heerlijke wedstrijd dankzij Onana ook. Eigenlijk is Bayern niet echt in de problemen gekomen, je zag ook dat ze even na de 2-1 gingen aanzetten en binnen 5 minuten was daar de 2-2 al. Dat gezegd hebbende, heeft Ajax het echt goed gedaan. Ze zijn door in de poule met 0 verlies, wauw! In de knockout fase kan het spel natuurlijk niet wat Ajax liet zien in de 1e helft Lewa is in dr knockout fase nog een stukje scherper en dan sta je met rust al 0-3 achter..

13 december 2018 om 00:02

@dynek10

toen PSV geen 3 punten wist te pakken in hun poule tegen een Europese topploeg hadden ze volgens velen niks te zoeken op dit toneel. Ajax pakt ook geen 3 punten tegen een Europese topploeg en die hebben het wel goed gedaan

13 december 2018 om 00:09

Ajax pakt ook geen drie punten nee, ze pakken er 12.. Wilde jij beweren dat 12 potten op rij ongeslagen in de (voorrondes) CL geen goede prestatie was dan Japie..?

13 december 2018 om 00:28

Japie is natuurlijk niet serieus te nemen, die zit gewoon weer ouderwets te trollen. Enige significante verschil is dat PSV Inter erbij had ipv AEK in de poule van Ajax. Barca en Bayern kan je tegen elkaar wegstrepen, Tottenham en Benfica ook. Als Ajax dan ongeslagen blijft en 10 punten meer haalt met meer strijd, passie en voetbal in één wedstrijd dan PSV in de hele CL campagne, is voor iedereen duidelijk hoe de verhoudingen liggen. Behalve voor een troll als Japie.

13 december 2018 om 00:38

Benfica en Spurs kan je niet tegen elkaar wegstrepen natuurlijk. Zeker niet Benfica van de laatste 2 jaar..

13 december 2018 om 00:57

@passionforpink

Tottenham tegen Benfica wegstrepen? natuurlijk. Benfica heeft ook echt spelers van het kaliber Lloris, Vertonghen, Son en Harry Kane in hun selectie. Feyenoord kunnen we ook wegstrepen tegen Heracles, zelfde niveau

13 december 2018 om 01:05

@sanderkoevoets

ik zeg toch nergens dat Ajax niet geweldig heeft gepresteerd? ik vind het alleen grappig hoe mensen met twee maten meten

13 december 2018 om 02:56

Haha, wauw! Kom toch aub niet aanzetten met PSV nu... Ajax is eenvoudig tweede in de poule geworden en had misschien zelfs eerste moeten worden. PSV is totaal niet van hetzelfde niveau.

En ja, ook in de poule van PSV zou ik Ajax door zien gaan.

13 december 2018 om 03:01

@stief

ik niet. Ajax heeft het geweldig gedaan in deze poule maar de poule van PSV had ik ze echt niet zien overleven. ik denk overigens dat PSV in deze poule van Ajax ook 2e was geworden. ik ben totaal niet onder de indruk geraakt van Benfica en AEK Athene in de wedstrijden dat ze heb zien spelen

neemt verder niet weg dat Ajax een absolute topprestatie heeft geleverd. 2 keer gelijk spelen tegen Bayern alleen al is een prestatie van formaat

13 december 2018 om 07:24

@ japie krekel Even om in jou logica te blijven. Ajax zou dan 2 punten hebben gehaald in 2 topwedstrijden, en PSV in 6 'topwedstrijden. Dat is nog altijd een stukkie beter.

13 december 2018 om 07:36

Bayern is dus wel in de problemen gekomen. Niet voor niets speelde zij op de counter omdat ze niet konden domineren.

13 december 2018 om 09:55

Het verschil tussen dit Ajax en dit PSV werd gisterenavond duidelijk zichtbaar. PSV speelde in de CL om geen goals tegen te krijgen, om niet te verliezen. Ajax speelde met zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen (precies zoals PSV tegen Ajax speelde eigenlijk).

Hoewel het eigenlijk een zinloze discussie is denk ik wel dat PSV in hun poule meer had kunnen bereiken als ze met meer overtuiging hadden gespeeld. Of Ajax in die poule potten had kunnen breken is niet relevant, dat zullen we nooit weten.

13 december 2018 om 11:06

@japie:
Je maakt de denkfout dat bekender ook meteen beter betekent. De PL is een competitie die door veel mensen wordt bekeken en waar veel geld in om gaat. Dus die spelers kennen we en we kennen hun kwaliteiten. Maar in Europa vallen Engelse clubs regelmatig door de mand. Als je kijkt naar de prestaties over de afgelopen jaren heeft Benfica het zelfs tot dit jaar iets béter gedaan dan Tottenham. Dat verschil is te verwaarlozen: feit is dat beide teams gewoon Europese subtop zijn: goede teams met prima spelers die in de CL vaker wel dan niet zullen overwinteren, maar op zijn best outsider zijn om de CL te winnen.

We weten natuurlijk niet hoe Ajax het had gedaan in de poule van PSV omdat vergelijkbaar niveau nog niet betekent dat je hetzelfde resultaat zou boeken. De bal is rond en dat soort dingen. Je kan niet stellen dat RKC met 4 doelpunten verschil van Bayern zou winnen omdat ze 1 doelpunt verschil wonnen van PSV dat 3 doelpunten verschil van Ajax won, dat Bayern op een gelijkspel hield om het even extreem te trekken. Ik vind het dus te makkelijk om te denken dat PSV wel door zou komen in de poule van Ajax. Denk eerder aan plek 3, maar dat zullen we niet weten. Net zoals je niet met zekerheid kan zeggen dat Ajax in de poule van PSV door zou komen.

Deze zijn ze in ieder geval overtuigend ongeslagen doorgekomen, terwijl hij niet zoveel zwaarder was als de 10 punten verschil zouden doen vermoeden. Geen reden om dat naar beneden te praten door (wat je zelf anderen verwijt) met twee maten te meten.

Zo, dat loopt lekker op!

Soo hey. Wat een bedrag. Ben een psv fan maar heb echt genoten van dit ajax. Dit bedrag heeft ajax verdient. Kunnen ze weer goed investeren in jeugd...

Ik zie een omzet van 300 miljoen aankomen 😚. Blijf op de opleiding focussen, versterkingen achterin halen met snelheid erbij naast de Ligt en een goede reservekeeper.

12 december 2018 om 23:35

Je kan beter opzoek naar een goede vervanger voor De Ligt want die is komende zomer gewoon weg.

13 december 2018 om 00:55

Kwalitatief kan Ajax dat enkel uit de opleiding halen of alderweirld/Verthonghen moet terug willen komen. Veltman kan straks ook weer rcv

Lekker bedrag. En nu snel 75m accepteren voor fdj. Lekker cashen en investeren. Ik ben normaal fan van fdj, maar had altijd al een kanttekening. Hij speelde vandaag echt belabberd. Niet alleen vamwege die blunder, maar de hele wedsrtrijd door vertraagd hij r spel waar hij op veel momenten juist kon versnellen met een dribbel. Speelt echt nog te vaak breed. Als hij leert vaker te versnellen dribbelend en daarna met een steekpass, kan hij een grote meneer worden.

13 december 2018 om 09:58

Ligt dat aan de Jong of aan de beroerde afspeelmogelijkheden?

Anyhow, hij wordt heus wel een grote meneer

Snap je nu hoe het komt dat de verschillen zo toenemen? De EL levert niks op, de topclubs komen altijd ver in de CL en hebben dus alleen al op basis van hun verleden een vetpot aan premies.

De Uefa heeft het hele Europese voetbal zo ingericht dat de topclubs en toplanden zowel financieel, als Uefa punten technisch gezien en met beschermde statussen in de loting geholpen worden ten faveure van de kleinere clubs.

Je staat dus al 3-0 achter en dan moet je nog tegen elkaar voetballen en als je het even goed doet dan roven ze al je spelers weg en mag je weer jaren terug in je ontwikkeling en opnieuw beginnen met bouwen van een team.

En ondanks dat alles proberen die topclubs nu een elite competitie op te richten alleen voor hun. Ongelofelijk hoe het voetbal naar de filestijnen geholpen is de afgelopen decennia.

12 december 2018 om 23:45

Geen woord aan toe te voegen. Amen.

13 december 2018 om 00:12

Lekker voor Ajax nu uiteraard, maar je hebt volkomen gelijk! Dit toernooi is een kind met een waterhoofd, ten faveure van de grote clubs.

13 december 2018 om 00:39

De EL levert tegenwoordig ook geld op als je presteert. De laatste keer dat Ajax het hoofdtoernooi haalde verdiende ze meer dan twintig miljoen, exclusief de recettes.

Voetbal wordt niet naar de fillestijnen geholpen, sinds het Bosman arrest is het altijd al zo geweest. Clubs moeten alleen beter met hun geld omgaan en het voorbeeld van Ajax volgen. Investeer in je jeugdopleiding en trek jong talent aan, dan kan je je spelers later duur verkopen zodat je weer betere spelers terug kan halen. En dat truukje kan je eindeloos herhalen. Zo kom je vanzelf weer bij de subtop. En wanneer de top failliet gaat of niet meer aan FFP kan voldoen, haal je weer de top.

Kleine clubs moeten niet gaan huilen, ze moeten alleen stoppen met idiote bestuurders die zich dik in de schulden steken om zo de CL te halen om dan het geld terug te verdienen, zoals we met Feyenoord en Twente hebben gezien. Beide clubs hebben zichzelf kapot gemaakt, daar heeft de top niets mee te maken gehad.

13 december 2018 om 00:42

20 miljoen als je de finale haalt, terwijl je dus al ruim 15 miljoen krijgt voor alleen mee doen aan de CL.

Je kunt niet ontkennen dat de verhoudingen helemaal zoek zijn en door deze regelgeving het Europese voetbal volledig scheef heeft laten groeien.

Het heeft ook niks met het Bosman arrest te maken, de invoering van de CL en de verdere uitbreiding van alle voordeeltjes voor de topclubs en toplanden is de reden dat het naar de filestijnen gaat.

En de topclubs failliet gaan door de Ffp? Ze ontlopen keer op keer de straf en Uefa officials helpen ze daarbij een handje, die kerel die nu de baas van de Fifa is.

Maar goed, slaap rustig verder.

13 december 2018 om 00:45

Voor topclubs dreigt uitsluiting voor de Europese toernooien als ze niet aan FFP voldoen. Niet voor niets hebben City en PSG moeite met het aantrekken van nieuwe spelers zoals Frenkie.

Clubs als Ajax en PSV zijn nog nooit zo rijk geweest als heden ten dage, het gaat echt uitstekend met deze clubs. Maar ja, ze voeren ook een financieel verstandig beleid. Ze hebben niet zoals Twente en Feyenoord hun eigen glazen in gegooid door geld te lenen om spelers aan te trekken.

13 december 2018 om 00:53

@speedyafc

Maar clubs als City en PSG hebben al zoveel geld geinjecteerd dat ze ook vrij makkelijk spelers voor flinke bedragen kunnen verkopen. Er zit meer dan genoeg geld in die selecties waardoor ze uiteindelijk toch weer aan de FFP kunnen voldoen. Verder lijkt de Uefa zeer coulant richting dit soort ploegen.

En ja, PSV en vooral Ajax voeren een gezond beleid. Daarvoor heb ik ook oneindig veel respect en naar mijn mening ben je pas dan in mijn ogen echt een grote club. Echter blijft het een feit dat je tegen het enorme financiele geweld van de Europese top niet op kunt, althans niet structureel en zeker niet op de transfermarkt.

Nu is het allemaal geweldig, maar jongens als De Jong, De Ligt en Ziyech vervang je niet zomaar. Dan kun je wel veel geld hebben, maar zelfs grote ploegen hebben moeite om hun sterkhouders te vervangen. Dat gaat voor Ajax natuurlijk niet anders worden.

13 december 2018 om 02:35

Zoek het even op, City en PSG zijn juist geholpen om die FFP te omzeilen, hebben een 'straf' gehad (alleen geldboete) die later zelfs teruggedraaid is.

Laatst nog kwam naar buiten dat die Infantino erbij betrokken zou zijn, die is nu Fifa baas.

Ajax is zoals PSG. Maar dan op eigen krachten. Wat heb ik genoten van deze wedstrijd. Bayern was amper beter en na deze groepsfase kun je concluderen dat Ajax niks maar dan ook niks onderdoet tegenover de Europese top.

13 december 2018 om 00:30

Hoe graag ik ook mee wil gaan in alle euforie, maar als je zo speelt tegen City, Psg, Juventus, Barcelona, Liverpool enzovoort, krijg je toch erg snel de deksel op de neus. Er werden vandaag ook weer fouten gemaakt die tegen dat soort ploegen zeer zeker dodelijk zijn. De term 'niets onderdoen voor de Europese top' is dus wel erg overdreven. Dit is niet het Bayern van twee jaar geleden en het Ajax van vandaag was op beslissende momenten uiterst slordig.

13 december 2018 om 00:43

Nee hoor, dat is niet zo. Ajax dwong met haar pressie ook af dat Bayern ballen verloor en Ajax grote kansen kreeg en wist te scoren. Dat zou tegen City en Barcelona niet anders zijn, dat hebben we in het verleden al gezien.

Dit Bayern is in de poule fase met 14 punten de tweede ploeg achter Porto. De rest haalde minder punten. Maar ja, toegeven dat Ajax sterk is en zelf afdwingt dat de tegenstander minder lijkt, dat is voor velen lastig. Maar na de volgende ronde spreken we elkaar wel weer, dan mag je vertellen dat City of Real niet haar normale niveau haalde en dat het een wonder is dat Ajax door is.

13 december 2018 om 00:49

O nee hoor, maar het was gewoon een slordige wedstrijd. Het werd aantrekkelijk door (inderdaad) een paar zeer goede momenten, maar toch vooral door de vechtlust en passie van beide ploegen. Je kunt toch niet ontkennen dat er hele domme fouten werden gemaakt aan beide kanten.

Ik ben vaak erg lyrisch over dit Ajax en ik ben het er ook zeker mee eens dat ze het iedereen lastig kunnen maken. Echter ligt die nadruk wel op het woord 'kunnen'. De volgende tegenstander is namelijk hoogstwaarschijnlijk wel in vorm en ik verwacht dat Ajax dan beter voor de dag moet komen dan vandaag het geval was.

13 december 2018 om 01:08

Je hebt helemaal gelijk Sirius. Had Bayern ipv Gnabry, Messi daar rondlopen dan hadden ze binnen 10 minuten met 3 - 0 achter gestaan. Wel hulde voor onze jongens dat ze er toch nog iets (waanzinnigs ) van gemaakt hebben. Ik vond De Ligt, Frenkie, Blind en Wober echt slecht. De rest daarentegen was ge-wel-dig!

13 december 2018 om 07:54

Pfff Als Ajax in plaats van Donny Messi had en voor Nerres Cristiano Ronaldo hadden we 4 -0 gewonnen, wat een onzin. Messi speelt bij Barca niet bij Bayern.
Zo kan je alles krom lullen wat recht is......
Doet niets af aan wat Sirius zegt, er ging veel goed maar ook veel fout. Met een beetje meer rust hadden we gewonnen, maar het blijft nog steeds een jong team.

Hier leren ze alleen maar van, en nemen dit mee naar de laatste 16.

13 december 2018 om 13:47

@ajax33*

En daar gaat het mij inderdaad om, maar daar lijkt Speedyafc niets van te willen weten. Het is gewoon een feit dat zowel Ajax als Bayern geen goede wedstrijd speelde. Wat ik zei over Ajax, geldt ook voor Bayern. Als je zo speelt tegen een ploeg in vorm, krijg je hoogstwaarschijnlijk de deksel op de neus. Helaas is niet iedereen objectief genoeg om toe te kunnen geven dat het wel beter moet de volgende wedstrijden.

Het geld is heerlijk, maar ik hoop dat Ajax dit bedrag goed weet te gebruiken zo dat we langzaam verder kunnen bouwen. Ook PSV zal met hun centjes heus goede dingen gaan doen. Het halen van de CL groepsfase en de komende transfers in de zomer gaan Ajax financieel heel goed doen, alleen hebben we ook wat geluk nodig om vervangers te vinden. Er loopt niet genoeg jeugd op niveau rond op de toekomst om iemand als de Ligt te vervangen. Ook voor Frenkie en eventueel Ziyech zal buiten de JC ArenA en de Toekomst gekeken moeten worden. Hopelijk vind Marc Overmars goede spelers die verder op dit succes kunnen breien.

Als Overmars deze zomer niet doorspekt zijn we weer bij af. de jong , Ziyech, de ligt en Onana zullen vertrekken. Vertonghen + Alderweireld halen CV zoals vroeger. defensie opgelost. qua keeper en middenveld weet ik niet wat realistisch is om te kopen misschien Mason Mount. R.Sessegnon zou een leuke aanwinst zijn voor de flanken

Ik neem aan dat Ajax volgend jaar zelfs 30 miljoen gaat uitgeven voor een spelen. Met al dat geld wat ze binnen krijgen. Denk ik echt dat Ajax volgend jaar max 100 miljoen gaat uitgeven.😉😜

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 21 maart
Barcelona brengt mogelijk een bod op André Silva uit als hij in de zomer naar AC Milan terugkeert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren