‘Kostas zou dan te klein zijn, maar hij maakt daar ook weer zijn kracht van’

Dinsdag, 11 december 2018 om 08:35Yanick Vos • Laatste update: 09:50

Als André Onana niet op tijd hersteld is van zijn hamstringblessure, zal Kostas Lamprou woensdagavond in de Champions League tegen Bayern München waarschijnlijk het doel van Ajax verdedigen. De Griekse keeper krijgt regelmatig kritiek te verwerken vanwege zijn geringe lengte. Oud-doelman Jeroen Verhoeven weet als geen ander hoe het is om beoordeeld te worden op je uiterlijk en prijst de huidige reserve-doelman van Ajax in het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door gloryunited)

Hij moet toch ook gewoon ballen tegenhouden? Daar wordt die voor betaald. Je kan een blunder wel wegstrepen met een goede redding, maar dan weet je 1 ding; de top ga je dan nooit halen. Wat een flut mentaliteit.

11 december 2018 om 08:51

Die tegengoal pakte hij ook gewoon he. Met de Vingertoppen tegen de lat getikt, alleen stond schöne net voor de lijn. Staat schöne er niet, gaat die bal er niet in.
Lamprou is een prima tweede doelman die wordt beoordeeld op zn lengte door veel mensen ipv op zn kunnen.

11 december 2018 om 09:19

Hij wordt beoordeeld op zijn lengte omdat deze een beperking voor zijn kunnen vormt. Staat Schone er niet komt die bal alsnog tegen de lat en weten we niet voor wie de rebound is. Een degelijke keeper weet zo'n bal makkelijk over het doel te tikken.

11 december 2018 om 09:33

Een lange keeper kan daarintegen een mindere sprongkracht hebben dan Lamprou. Het gaat er uiteindelijk om hoe hoog je reikt. Wanneer Lamprou +/- 15 cm hoger of naar opzij springt dan een 15 cm langere doelman, dan is het nauwelijks een beperking te noemen dat hij korter is.

Daarnaast is Kostas gezegend met een heel snel reactievermogen, uitstekende reflexen en een instictief gevoel voor de juiste positie. Dat maakt het een voordeel in zijn reach, wanneer de bal een uiterste hoeken van het doel bereikt, t.o.v. een lange keeper, die over minder van deze eigenschappen beschikt.

11 december 2018 om 09:41

Feit is dat hij niet structureel 15 cm hoger of naar opzij springt dan een 15 cm langere doelman. Anders zou hij namelijk niet zo vaak qua lengte in de problemen komen. Zijn sprongkracht bij die 1-2 afgelopen zaterdag was daar een voorbeeld van. Zijn lengte is gewoon een beperking voor zijn functioneren.

Dat Kostas voor de rest alles heeft om een goede keeper te zijn ben ik met je eens. Een wat kleinere keeper is geen ramp. Echter een keeper van 1.76, dat kan gewoon niet op het niveau wat Ajax nastreeft.

11 december 2018 om 10:23

Dat lijkt mij geen feit, zolang er geen metingen zijn verricht waaruit harde feiten naar voren zijn gekomen. Daarnaast heb ik het over langere keepers met een mindere sprongkracht, minder reactievermogen, mindere reflexen en een minder gevoel voor positie. Die zijn er volgens mij legio in de Eredivisie. En zeker degenen, die als tweede doelman fungeren.

Ik heb Lamprou bij Willem II echt geweldige reddingen zien verrichten, ook reddingen waarbij zijn reach niet minder was dan bij een keeper als Boer of Van Leer, door zijn grotere sprongkracht, postitioneel uitstekend opstellen en zijn snelle reactievermogen.

Uiteraard is zijn lengte beperkt, maar dat hoeft het nog geen beperking in funtioneel keepen te maken. Al is 1.76 meter is natuurlijk wel klein voor een profkeeper, in de problemen daardoor heb ik hem niet vaak zien komen bij Willem II.

Ik heb ook al eerder geschreven, dat ik ook wat nerveus werd, toen hij zaterdag in Zwolle het veld opkwam en hem naast Schöne zag staan, die bijna even lang is, maar dat is eigenlijk vooral, omdat invallen voor Onana altijd een aderlating is. Zijn geringe lengte versterkt daarbij de onrust. Maar eigenlijk zouden we Lamprou gewoon sec moeten beoordelen op zijn pure kwaliteiten.

Ik denk dat Ajax op dit moment Lamprou als tweede keeper heeft, omdat er daarachter twee talentvolle keepers staan in de persoon van Kotarski en El Maach. Zolang zij nog niet klaar zijn voor het grote werk is Lamprou een prima tweede keeper, zo vaak hoeft een doelman in de regel niet in te vallen in een seizoen.

11 december 2018 om 09:00

Oké, is de goal tegen PEC nu zelfs al een blunder? De bal, waarmee Fleming met het hoofd scoorde, werd vanaf zo’n vijf meter van het doel keihard ingekopt. Met de snelheid van bal de kan elke keeper het moeilijk krijgen.

Bovendien had Fleming ook wel wat beter afgestopt mogen worden bij het kopduel met z’n beperkte lengte van 1,83 meter.

Om nou te spreken van een blunder van de keeper slaat nergens op. Elke doelman moet wel eens zo’n soortgelijk doelpunt incasseren in een overvolle en chaotische doelmond na een strak genomen corner.

Je opmerking van een flutmentaiteit bij Lamprou is verder totaal onzinnig, die jongen is juist een bloedfanatieke gifkikker en wil alles winnen.

11 december 2018 om 09:38

Dat een speler van 1,83 de bal kan inkoppen vind ik niet zo raar, Ajax had die wedstrijd maar weinig grote spelers in de basis. Alleen De Ligt is groot, maar hij dekte waarschijnlijk de centrale verdediger van PEC aangezien die het grootst zijn. Spelers als Blind, De Jong zijn allemaal niet groter dan Flemming. Van de Beek is dan nog rond de 1,83/84 maar hij ging van het veld voor de Labyad die net boven de 1,70 is.

11 december 2018 om 10:01

Fleming kwam inlopen in de rug van De Ligt, die zich vervolgens in de lucht vrij eenvoudig liet aftroeven. Tagliafigo had de taak om de inkomende Fleming in eerste instantie positioneel af te stoppen, maar liet hem lopen. In principe kreeg Fleming veel te veel vrijheid het directe kopduel met De Ligt aan te gaan.

Het is niet raar om een kopduel te verliezen, maar Fleming werd wel erg matig afgestopt door Tagliafigo en kon De Ligt daardoor wel erg gemakkelijk aftroeven in de lucht.

11 december 2018 om 10:50

Overigens zijn Huntelaar, F. de Jong, Blind en Tadic allemaal 1.80 meter of langer, dat scheelt niet zoveel met Fleming.

11 december 2018 om 11:21

Toch vind ik het altijd maar matig qua kracht in de lucht bij Ajax. Meeste zijn rond de 1,80 en dat is toch riskant als je tegen een club speelt die 2 lange centrale verdedigers heeft, een lange spits en soms nog een lange middenvelder. Tegen PEC is dit geen groot probleem maar morgenavond tegen Bayern is het risico toch groter dat er een kopbal wordt gescoord. Ik wist trouwens niet dat het De Ligt was die werd afgetroefd, leek me logischer dat hij een van de centrale verdedigers dekte. Tagliafico is ook maar een klein mannetje dus weet niet hoeveel je hem kwalijk kunt nemen.

11 december 2018 om 11:57

Ajax heeft inderdaad vrij weinig echte lengte bij corners. Maar lengte hoeft natuurlijk niet altijd een garantie te zijn om een goede kopper te zijn. Zoals Frank de Boer ooit over Joël Veltman zei, dat hij zijn beste kopper in de selectie is, ondanks zijn 1.82 m. En voor Fleming geldt zijn 1.83 m ook niet als een beperking.

Tagliafigo moest Fleming, die vanaf de zestien meterlijn kwam inlopen, overigens niet in de lucht afstoppen, maar hem slechts blokken. Flemming ging hem vrij gemakkelijk met een lichaamsbeweging voorbij.

Op zich was De Ligt ook niet de directe man van Flemming, De Ligt bewoog van rechts naar links naar de positie waar de bal aankwam, maar Flemming won vervolgens het kopduel.

Slim gedaan van Zian Flemming natuurlijk. Voordeel voor hem was natuurlijk ook dat hij Ajax en spelers als De Ligt, door en door kent uit de jeugdopleiding, waar hij pas deze zomer vertrok.

Ik ben het met je eens, dat een tekort aan echte lengte tegen een team als Bayern een nadeel kan zijn. Wat dat betreft is een lange keeper weer van levensbelang. En een goede organisatie bij corners natuurlijk eveneens.

11 december 2018 om 09:29

Niemand heeft het over de blunder van Onana een paar weken terug, die streepte hij toch ook weg met een aantal reddingen op het eind. Lamprou maakte niet eens een blunder overigens. Tegendoelpunten worden vaker aan de keeper toegeschreven met de naam blunder, vaak ten onrechte

Tegen Bayern kan Kostas niet veel beginnen, die gaan daar zeker gebruik van maken.

"zo goed mogelijk compenseren voor je tekortkomingen" is niet hetzelfde als "er je kracht van maken", beste Jeroen.

11 december 2018 om 09:03

Nee, maar dat is niet wat Jeroen hier zegt. Hij zegt dat hij door zijn kleine lengte ook voordeel heeft op andere aspecten van het vak, namelijk snelheid, reactievermogen en voetballend vermogen. Want een slungel van 1,98 us natuurlijk nooit zo snel en explosief als Kostas. Echter is lengte dusdanig belangrijk dat onderaan de streep een keeper met lengte altijd de voorkeur heeft.

11 december 2018 om 11:44

Dat wordt vaak gezegd, maar waarom zou iemand die langer is trager zijn, en al helemaal slechter kunnen meevoetballen?

Oprechte vraag overigens, als je me een bron kunt geven waaruit blijkt dat langere mensen langzamer en minder explosief zijn, ben ik daar zeer in geinteresseerd.

Ik weet echt niet wat ajax met Kostas Lamprou moet. Zijn reflexen zijn echt niet normaal maar hij heeft ook zoveel zwakke plekken. Tegen PEC gaat dat goed omdat ajax gewoon zo veel beter is dat PEC niet echt zijn zwakke plekken kon benutten.Tegen Bayern heb je alleen echt een goede keeper nodig. Die zijn zo goed en zo ervaren dat ajax bijna niet kan voorkomen dat Lamprou straks luchtduels aan moet gaan met Lewandovski en noem ze maar op. Ik hou m'n hart vast als Lamprou straks moet keepen. Ongelofelijk dat ajax met al dat geld niet een completere tweede keeper kan halen.

Tsja. Verhoeven was ook geen goede keeper en zijn gewicht heeft hem er zeker niet beter op gemaakt. Net zoals Lamprou ook een matige keeper is die zijn lengte ook nog eens tegen heeft. Ajax moet gewoon een fatsoenlijke tweede/derde keeper hebben en snel afscheid nemen van deze Griek.

Dat gezeur over zijn lengte, ik geloof dat deze keeper zo wie zo weinig krediet heeft vanwege zijn sportieve verleden.
Hij is natuurlijk niet de beste keeper die Ajax heeft, anders had hij wel als eerste keeper gestaan. Maar als back up is het geen slechte. Maar ja zo als Ten Hag al eerder terecht opmerkte mensen houden er van om andere af te zeiken...

Laten we beginnen bij het feit waarom topclubs altijd een zwakke reserve doelman hebben, ik bedoel een club als Ajax een wereldclub moet toch wel 3 fatsoenlijk doelmannen onder contract hebben staan, of loopt er in de jeugd niemand? Topclubs onderschatten dit vaak, Barcelona had jaren lang ook een clown als 2e doelman genaamd Pinto, die was wel goed maar lang niet het niveau van Barcelona. Ik hoop dat het goed komt voor Ajax maar ik vrees ervoor, niet dat Kostas slecht is of dergelijk, maar die Duitsers zijn enorm sluw en die gaan hier extra gebruik van maken.

11 december 2018 om 13:01

noem maar eens goede keepers die 2e of zelfs 3e keeper willen zijn, die gaan liever voor eigen kansen bij een andere club.

Feyenoord had vorig jaar met Jones en Vermeer 2 gelijkwaardige keepers en toen schreeuwde iedereen moord en brand dat het zonde was dat een van de twee goede keepers niet speelde.

11 december 2018 om 13:06

Ah over de hele wereld zijn er toch genoeg keepers die 2 of 3e viool voor een dik contract bij Ajax willen spelen?

11 december 2018 om 13:19

ja maar dat zijn dan wel 'zwakke reserve doelmannen' die jij juist niet wilt hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1928
2.PSV188
4.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller95
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

75 fans
Keeper, 25 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 0 0 0 0
2020/2021 Ajax 20 0 1 0
2019/2020 Ajax 24 0 1 0
2018/2019 Ajax 33 0 3 0
2017/2018 Ajax 33 0 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax moet vrezen: ‘Ik denk dat Mino Raiola met hem aan het shoppen is’

Er is voorlopig nog steeds geen witte rook over de contractverlenging van Noussair Mazraoui bij Ajax. De vleugelverdediger en de Amsterdammers, bij monde van trainer Erik ten Hag en directeur voetbalzaken...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren