Kritiek op Feyenoord-talent: ‘Prima spits voor Excelsior of voor NAC’

Maandag, 10 december 2018 om

Dylan Vente is niet goed genoeg voor het eerste elftal van Feyenoord, vindt Rob Jacobs. De oud-voetballer en tevens oud-trainer van Feyenoord is bij FC Rijnmond daarentegen wel lovend over Orkun Kökcü. Laatstgenoemde maakte afgelopen zondag tegen FC Emmen (1-4 winst) zijn debuut voor de Rotterdammers en was met een doelpunt en assist direct van grote waarde voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst.

“Een groeibriljant laat het iedere week zien. Het is zijn probleem dat hij niet iedere week speelt, want hij haalt het niveau niet”, aldus Jacobs over de negentienjarige Vente, die aan de aftrap verscheen in Emmen door de blessure van Nicolai Jörgensen. “Hij heeft niet het niveau dat je bij Feyenoord moet hebben. Die Turkse jongen (Kokcü, red.) kwam erin bij Feyenoord. Ik wist niet wat ik zeg, hij was zó goed. Ik heb een speler op zeventienjarige leeftijd nog nooit zo goed zien spelen. Vente heeft het niet.”

“Vente is een prima spits voor Excelsior of voor NAC Breda, waar hij op z'n beurt kan wachten en dan komt het balletje wel. Hij kan niet mee op dit niveau”, stelt Jacobs, die Vente zondagmiddag in Emmen meerdere kansen zag missen. “Het is ook een positie waarop je heel snel wordt aangepakt. Een spits moet er staan om te scoren. Als je spits bent van Feyenoord en je zoveel mogelijkheden krijgt van je collega's... Berghuis, Kokcü legden de bal zo voor hem neer, maar hij maakt ze niet. Dan houdt het een keer op.”


Poll

Dylan Vente is goed genoeg voor het eerste elftal van Feyenoord


Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door aapie)

Is ook niet erg. Zwarts en Bannis komen er ook nog aan. Hoop eigenlijk dat Zwarts dit seizoen Vente z'n minuten mag maken.

10 december 2018 om 20:50

Aangezien Gio nog steeds de coach is lijkt me dat niet aannemelijk.

10 december 2018 om 21:00

Ik vind wel dat hij te snel wordt afgeschreven. Als Vilhena gisteren wat scherper voor de goal was geweest had Vente zomaar betrokken kunnen zijn bij 2 goals. Dat overstapje getuigde van heel veel inzicht. Dat zie ik Zwarts echt niet doen. Die moet het eigenlijk alleen van zijn fysiek hebben. Bannis schat ik inderdaad nog wel wat hoger in dan allebei, maar die is pas 16, dus dat is nog iets te vroeg.

11 december 2018 om 08:18

Waarom is dat iets te vroeg? Vilhena wijnaldum en zo heb je er vast meer debuteerde toch ook op hun 16e waarom kan zon bannis dat niet? Vind zoiezo dat gio hem toch nu al best een mag betrekken bij het eerste , maar zelfs dat zal niet snel gebeuren! Ben echt gecharmeerd van die bannis

10 december 2018 om 21:04

Ik zou ook graag eens Zwarts zien, maar Vente is in potentie wel een prima spits. Het is echter lastig om er op die leeftijd al echt te staan als spits. Spelers die zo jong al aanvalsleider van Feyenoord kunnen zijn, zijn ook al snel te goed voor het niveau. Die hebben dan een potentie die het Feyenoord niveau overstijgt. Bij momenten zie je dat Vente kwaliteiten heeft. Hoe hij kaatst, zijn loopacties, dat overstapje. Normaal is hij scherper in de afronding dan afgelopen zondag

10 december 2018 om 23:44

Zwarte is toch geen Eredivisie top niveau man. Die staat nog niet eens basis in het rechterrijtje Eredivisie.

Op een of andere manier begint Feyenoord een beetje een traditie te krijgen met net-niet spitsen uit de jeugd, al kan Vente nog het tegendeel bewijzen. Ook Achahbar en Te Vrede werd een redelijk tot goede toekomst toegedicht, maar schoten uiteindelijk flink tekort. Castaignos zou je ook nog in dit rijtje kunnen plaatsen, al heeft Feyenoord daar nog wel flink wat geld voor ontvangen.

Die Jacobs is trainer geweest, maar daar is weinig meer van te merken. Praat hetzelfde als de gemiddelde supporter. Kokcu is een wereldtalent na één goed optreden, en Vente is niveau NAC omdat hij op zijn 19e nog niet goed genoeg is om aanvalsleider van Feyenoord te zijn. Hoeveel spitsen stonden er gelijk op hun 19e? Dat zijn er niet zoveel hoor. Geef die jongen wat tijd.

10 december 2018 om 22:22

@weef

je kijkt natuurlijk naar bepaalde dingen bij een speler en als je dan een goede techniek of bv goede aannames ziet dat zie je meteen dat zo een jongen veel talent heeft, wat bij Kokcu het geval is. bij Vente zijn er niet echt dingen die je meteen opvallen waar hij nou echt goed in is

Dolberg legde er op zijn 19e jaar 6 goals in in de Europa League dus leeftijd is niet altijd een excuus. ik vind Malacia en Kokcu grote talenten. van Bijlow en Vente ben ik nog niet zo overtuigd maar ik wil ze ook zeker nog niet afschrijven. die jongens zullen ongetwijfeld talent hebben alleen komt het er nog niet echt uit

11 december 2018 om 01:31

Vente is wel intelligent, maar het ontbreekt momenteel aan techniek om volledig gebruik te maken van zijn inzicht. Verder mag hij fysiek ook wat sterker worden. Ik hoop dat hij gewoon veel traint met RVP om alsnog zijn techniek naar een hoger niveau te tillen. Hij zal het niveau van een RVP nooit aantikken, maar hij is jong genoeg om nog te groeien naar een slimme, handige meevoetballende spits. En hij is best snel dus dat is altijd handig

11 december 2018 om 13:22

@dani17

techniek heb je of heb je niet. dat kan je bijschaven, maar techniek is voor de rest niet echt aan te leren. niet een RvP techniek iig, dat is natuurtalent

12 december 2018 om 11:45

Bij Vente zie je goede, intelligente looplijnen. Normaal gesproken koelheid in de afronding en ook prima passing met zijn gezicht naar de goal. Fysiek komt hij (nog) flink tekort, en mede daardoor heeft hij veel moeite met balaannames met een verdediger in zijn rug. Zijn techniek is misschien niet opvallend/uitmuntend, maar zeker niet slecht.

Eigenlijk doet hij me in veel aspecten denken aan (een jonge) Huntelaar. Toevallig een speler die te vroeg is weggestuurd bij een topclub en daarna volledig tot bloei is gekomen.

10 december 2018 om 23:29

Hahahaha moet ik nou echt even alle topspitsen gaan noemen die er op hun 19de allang stonden? Nee, ik begin er niet aan. Jacobs heeft gewoon he-le-maal gelijk. Wordt niks met die Vente bij Feyenoord. Zoals Japie_krekel al aangaf, kijk alleen al naar zo'n Dolberg, daar ziet werkelijk iedere onbenul nog het talent. Bij Vente moet je wel heel erg je best doen om daar een bovengemiddeld talent in te zien. Niks mis mee, inderdaad een prima spits voor een leuk Eredivisieclubje, maar niet voor Feyenoord.

12 december 2018 om 11:37

Nou, kom maar op met die lijst dan. Succesvol aanvalsleider van een topclub op 19 jarige leeftijd. Dan kom je echt alleen uit op hele grote namen. De lijst van topaanvallers die op hun 19e nog in de marge opereerden is een stuk langer.

13 december 2018 om 16:47

Dan kom je zeker niet alleen uit op de heel grote namen. Als je alleen al naar de topclubs kijkt in Nederland (de categorie Messi, Ronaldo, Kluivert, etc. zal ik maar buiten beschouwing laten dan) zijn er genoeg op te noemen. Kijk recent naar Depay, Guidetti, Dolberg (is nu weer dé spits van Ajax ipv Huntelaar)... Maar het gaat niet alleen om aanvalsleiders. Als je echt een topper gaat worden, op welke positie dan ook, is dat op je 19de meestal allang duidelijk, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, de zogeheten laatbloeiers. Er zijn natuurlijk genoeg topspitsen die 'pas' rond hun 21ste 'aanvalsleider' werden bij een echte topclub maar dan was het de seizoenen daarvoor allang duidelijk dat zij het talent daarvoor hadden, bijvoorbeeld doordat ze bij een subtopper er al 20 tot 30 per seizoen in schoten.

Bij Vente zie ik het gewoon niet gebeuren. Vente kan nog niet eens een bejaarde als Van Persie uit de basis spelen en een houten klaas (ik overdrijf hier een beetje) als Jorgensen staat ook ver boven hem in de rangorde. Bij Ajax zie je gewoon dat Dolberg een Huntelaar uit de basis houdt.

Stuur vente maar naar AZ dan he, ramt die er vast 15-20 in. Gun vente de tijd, halfjaar rijpen achter Jorgensen en eindbaas van persie, kan je niet slechter van worden.

11 december 2018 om 01:07

Eens. Het grote probleem van Vente is dat hij het nu moet hebben van invalbeurtjes en de blessures van Jorgensen. De vergelijking met Kokcu slaat ook helemaal nergens op, want Gio staat niet bepaald bekend als een coach die jong talent veel kansen geeft. Het kan nu zomaar gebeuren dat we Kokcu het komende halfjaar helemaal niet meer zien omdat, Gio hem "rustig wil brengen" ...

Feyenoord zou een goede betrouwbare back-up voor jorgensen moeten halen, zodat Vente zijn ervaring kan opdoen bij een kleinere club uit de eredivisie. AZ lijkt me in die zin geen optie, die willen hem denk ik alleen maar definitief overnemen...

Je moet niet vergeten dat hij bijna geen minuten maakt. Dat Feyenoord 2 is ook maar een elftal dat sporadisch opgetrommeld wordt. Zelfs van Persie doet zonder wedstrijdritme een jasje uit en die is van de buitencategorie.

Het enige wat hij nodig heeft, is wat spieren. Hij heeft een goede positionering, een degelijke functionele techniek en hij kan echt goed koppen en kaatsen. Alleen zolang hij omgeduwd wordt, gaat het lastig worden.

Jaacobs volgt blijkbaar het beloftenelftal niet. Had die dat wel gedaan, was het optreden van Kokcu geen verrassing geweest. Beetje jammer om dan meteen Vente af te schrijven. Hoe goed heeft hij dan daar op gelet om tot zijn conclusie te komen?

Hij is geboren in Haarlem en speelt voor de jeugdelftallen van Oranje maar net bij Vi en ook nu weer wordt naar hem gerefeerd met Turkse jongen.

10 december 2018 om 23:11

En door dit soort kleine dingetjes gaan jongens die hier geboren en getogen zijn steeds vaker kiezen voor het land waar hun ouders vandaan kwamen. Ik als “normale” burger van Turkse afkomst wordt ook vaak aangesproken als “die Turk” en dat is helemaal niet erg, maar kijk er dan niet gek van op dat die jongens zich minder verwant gaan voelen met Nederland. Het lijkt me trouwens heel leuk als er een keertje een Turkse Nederlander gaat spelen in Oranje, de eerste en de laatste was Yildirim en dat duurde helaas maar vijf minuten.

On-Topic:
Dylan Vente woont bij mij in de buurt en wat ik heb gemerkt is dat die jongen iets te bescheiden is. Hij moet wat meer zijn tanden laten zien en wat gretiger op het veld staan, want voetballen kan hij zeker. In de jeugd heeft hij bewezen dat hij echt wel wat kan.

11 december 2018 om 00:19

Ik snap precies je punt @Alex, maar volgens mij speelt ozyakup ook voor Turkije toch? Als zaandammer?

11 december 2018 om 02:35

Dat klopt, en mijn punt is dat ik het juist leuk zou vinden dat jongens van Turkse afkomst zouden doorbreken in Oranje. Jongens van Marokkaanse afkomst bijvoorbeeld is dat wel min of meer gelukt, bij de Turken staat de teller op 1, en dat was Ugur Yildirim de freekickspecialist met een paar minuutjes zoals ik eerder aangaf :D

Hij heeft te weinig techniek om met zijn fysiek mee te kunnen gaan op dit niveau , en hij heeft te weinig fysiek om met zijn matige techniek zich staande te kunnen houden. Hoe dan ook heeft hij wel spelinzicht. Hij leest de ruimtes heel goed en heeft oog voor medespelers. Verder lijkt hij me iemand die wellicht kan verrassen door alsnog een groei op fysiek en technisch gebied te maken.

Gewoon verhuren, PSV had precies hetzelfde met Lammers, die het bij Heerenveen best aardig doet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller3312
S. LarssonAanvaller326
R. van PersieAanvaller2516
N. JørgensenAanvaller247
J. BijlowDoelman160
K. VermeerDoelman180
Eric BotteghinVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

1 fan
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Chelsea wil Eden Hazard niet zomaarar Real Madrid laten gaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren