‘De komst van Messi zou een ramp zijn, dan verliezen we onze identiteit’

Zondag, 9 december 2018 om

Naast de traditionele grootmachten Barcelona en Real Madrid is er nog één club die nooit degradeerde sinds de start van LaLiga in 1929. Athletic Club speelde in de afgelopen negentig jaar altijd op het hoogste niveau en won met een unieke manier van spelers rekruteren zelfs acht landstitels in dat tijdsbestek. De afgelopen anderhalf jaar beginnen er echter donkere wolken samen te pakken boven het San Mamés en nadat los Leones vorig seizoen afsloten met een zestiende plaats, is het ook in de huidige voetbaljaargang opnieuw alle hens aan dek in Baskenland.

Door Robin Bruggeman

Athletic wist namelijk sinds de eerste speelronde, waarin er met 2-1 werd afgerekend met Leganés, niet meer te winnen en bivakkeert met acht gelijke spelen en vijf nederlagen uit de laatste dertien speelronden inmiddels in de degradatiezone van de Spaanse hoogste afdeling. De nederlaag tegen Levante van afgelopen maandag kostte trainer Eduardo Berizzo een dag later de kop en het veilige Villarreal heeft op dit moment een voorsprong van drie punten op het op de op de achttiende positie verkerende Basken, die sinds het seizoen 2006/07 niet meer zo laag hebben gestaan.

Het ontslag van Berizzo, die voorlopig wordt opgevolgd door jeugdtrainer Gaizka Garitano, kwam slechts acht maanden na zijn aantreden als de vervanger dan José Ángel Ziganda en Cuco had het zelf als opvolger van de naar Barcelona vertrokken Ernesto Valverde net geen jaar volgehouden. In de vier jaar onder Valverde kende Athletic met achtereenvolgens een vierde, zevende, vijfde en zevende positie, en de daarbij behorende deelnames aan de Champions League en de Europa League, een bijzonder succesvolle periode, waarin de club vanuit heel Europa lof toegezwaaid kreeg vanwege het beleid om alleen maar met spelers te werken die uit Baskenland afkomstig zijn, of daar in ieder geval hun voetbalopleiding hebben genoten.

Eduardo Berizzo werd afgelopen week na slechts acht maanden aan het roer te hebben gestaan ontslagen.

Deze manier van werken zorgt voor een grote verwevenheid tussen de club, Bilbao en het achterland van de grootste stad van Euskal Herria, waar veel kinderen opgroeien in het rood-wit van een van de succesvolste clubs van Spanje, maar leidt ook tot een zekere kwetsbaarheid in perioden dat de doorstroom van talenten stokt of zelfs helemaal opdroogt. Athletic leunt zwaar op jeugdcomplex Lezama, dat geldt als slagader voor de selectie van de hoofdmacht en de afgelopen decennia maar liefst 85 procent van de spelers, waaronder namen als Fernando Llorente, Aymeric Laporte, de duurste keeper aller tijden Kepa Arrizabalaga en de op dit moment nog altijd in Bilbao actieve Aritz Aduriz en Iker Muniain, die voor de club uitkwamen leverde.

Goed scoutingwerk leidde eveneens tot de komst op jonge leeftijd van spelers als Javi Martínez en Ander Herrera, waardoor Athletic in de afgelopen jaren honderden miljoenen aan transferinkomsten ontving van clubs als Bayern München, Manchester United, Manchester City en Chelsea. Het beleid van de club om alleen met spelers met Baskische roots, of een band met de streek, te werken zorgt er echter ook voor dat er met een goedgevulde portemonnee gevist moet worden in een zeer kleine vijver. Vorig jaar werd Iñigo Martínez bijvoorbeeld na het vertrek van Laporte naar Manchester City voor 32 miljoen euro opgepikt bij streekrivaal Real Sociedad, terwijl afgelopen zomer nog 24 miljoen werd uitgetrokken om Yuri Berchiche binnen te hengelen bij Paris Saint-Germain.

Martínez slaagt er vooralsnog echter niet in om Laporte te doen vergeten, terwijl ook Berchiche tot zover niet het gewenste niveau haalt. Wat betreft directe versterkingen zijn de keuzes verder beperkt en wordt Athletic niet geheel toevallig de afgelopen maanden in verband gebracht met de rentrees van Llorente en Herrera, terwijl een speler als Nacho Monreal al jaren een staande aanbieding van de club op tafel heeft liggen. De verdediger acht de tijd om te vertrekken bij Arsenal echter nog niet rijp, waardoor het voor Athletic voorlopig een kwestie van afwachten is. De veranderde verdeling van tv-gelden zorgt er daarnaast voor dat andere LaLiga-clubs met Baskische spelers niet meer machteloos staan zodra er een hoog bod van de rijke club uit Bilbao binnenkomt en de concurrentie toeneemt, waardoor de vijver waarin Athletic moet vissen alleen maar verder opdroogt. Toen Mikel Merino vorig jaar mocht vertrekken bij Borussia Dortmund verkoos de middenvelder Newcastle United in eerste instantie boven Athletic, waarna afgelopen zomer Real Sociedad toesloeg en definitief een einde maakte aan de hoop van de aartsrivaal.

Iñigo Martínez is sinds begin dit jaar voor 32 miljoen euro de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis van van Athletic Club.

Door de weinig succesvol verlopen zoektocht naar nieuwe spelers zijn het oudgedienden als Mikel San José, Markel Susaeta, de onlangs wel langer aan de club gebonden Muniain, Iñaki Williams en de 37-jarige Aduriz die de kar moeten trekken. Williams wist in eigen huis echter al twee jaar niet meer het net de vinden, terwijl Aduriz dit seizoen nog droog staat in LaLiga. De vooralsnog weinig presterende ‘grote namen’ ondervinden doordat de doorbraak van grote talenten op dit moment even uitblijft verder weinig interne concurrentie, waardoor zij nauwelijks op scherp gezet worden en het voor Berizzo bij tijd en wijle dweilen met de kraan open was.

Enkele ongelukkige tactische keuzes van de oefenmeester, die halsstarrig vast bleef houden aan een 4-3-3-opstelling terwijl zijn team in een 4-4-2-formatie betere resultaten boekte, leidden een verder verval in en in Bilbao wordt de vrees voor degradatie met de dag groter. Dat de club zich al een paar maanden in de hoek waar de klappen vallen bevindt is wel te zien aan de statistiek dat Athletic met stroperig aanvalsspel in veertien wedstrijden slechts veertien keer wist te scoren en als het dan eenmaal op voorsprong was gekomen, er al zeven keer niet in slaagde om die veilige marge vast te houden. Athletic staat daardoor net boven promovendus Rayo Vallecano, maar onder het eveneens gepromoveerde Real Valladolid, terwijl het drie keer zoveel geld spendeert aan het salarishuis dan de andere concurrenten onderin LaLiga.

Kepa Arrizabalaga vertrok afgelopen zomer voor tachtig miljoen euro naar Chelsea en is de duurste uitgaande transfer.

Een herziening van het beleid om alleen met Baskische spelers te werken lijken de huidige problemen echter niet tot gevolg te hebben. Athletic stond er in het verleden vaker slecht voor en in Baskenland is men ervan overtuigd dat de strijd tegen afdaling naar LaLiga 2 succesvol afgesloten kan worden. Een peiling onder de achterban wees onlangs zelfs uit dat ruim driekwart van de fans liever zou degraderen dan afstappen van de waarden van de club en scheidend voorzitter Josu Urrutia laat in gesprek met The National weten dat hier ook geen sprake van zal zijn: “De goede en slechte tijden horen bij dezelfde reis, bij dezelfde ervaring. We weten waar we heen gaan en we weten wat we willen zijn. Succes is bij Athletic Club ook niet zo simpel als alleen winnen of verliezen.”

“Het succes van de club is onafscheidelijk verbonden met onze identiteit en zodoende ook met de unieke manier waarop de club meestrijdt. Succes is ook geen doel op zich, zoals bij andere teams wellicht wel het geval is, maar een onderdeel van de reis. De winst van de Copa del Rey zou met onze filosofie een groter succes zijn dan het winnen van de Champions League nadat we Lionel Messi hebben aangetrokken. Om precies te zijn zou het aantrekken van Messi een enorme ramp zijn, omdat dat zou betekenen dat we niet meer zijn wie we zijn.”


Poll

Denk jij dat Athletic Club dit seizoen gaat degraderen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door stravven)

Ondanks dat ik de Spaanse competitie eigenlijk totaal niet volg, zou ik het ontzettend jammer vinden als Bilbao degradeert. Ik heb enorm veel respect voor die club, juist vanwege de kernwaarden. Als ik dit zo lees, zou de club qua financiën kunnen zorgen dat zij een stabiele subtopper zouden zijn, maar vanwege hun kernwaarden is dit een stuk lastiger. Zeker in tijden als deze, waar veel clubs best veel buitenlanders hebben rondlopen en er bij sommige clubs bijna geen enkele identiteit meer is te herkennen, is Bilbao een mooie uitzondering. Het zou zonde zijn als dat in zekere zin wordt afgestraft door degradatie. Wel mooi dat ook een deel van de supporters liever degradeert dan de kernwaarden opgeeft.

Wat zal Josu Urrutia balen: vlak voor zijn termijn als president afloopt, kan hij niet anders dan zijn coach op straat zetten. Ongelooflijk dat Athletic onder Berrizo zo slecht presteerde. Allereerst was het hem ontzettend gegund om na zijn ziekte en ontslag bij Sevilla weer op te krabbelen. Zijn naam zong eind vorig seizoen al rond, toen het duidelijk was dat Ziganda na de zomer niet meer voor de groep zou staan. Berrizo gaf aan zich ook echt in de Baskische taal en cultuur te willen verdiepen, en die motivatie gecombineerd met aankopen van formaat zoals Dani Garcia en Yuri Berchiche deden toch vermoeden dat Athletic dit seizoen weer mee zou doen om een plek voor de Europa League. Hoewel de oefencampagne nog veelbelovend was en Athletic de eerste wedstrijd van het seizoen won (ok, weliswaar pas in de blessuretijd), is het sindsdien ronduit beroerd gegaan. Tegen Real Betis en Huesca werd een 2-0 voorsprong weggegeven, andere duels gingen zelfs kansloos verloren zoals gisteren tegen Levante. Alhoewel het vertoonde spel niet altijd slecht was, moet dit Athletic - met misschien wel de meest brede selectie in jaren - makkelijk mee kunnen doen in het linkerrijtje. Kansen afronden lijkt vooralsnog het grote probleem, nu zelfs Benjamin Button Aduriz moet erkennen dat het einde er langzaam aan zit te komen, en het is te hopen dat Inaki Williams, Gorka Guruzeta en Asier Villalibre het stokje snel van hem kunnen overnemen. Gaizka Garitano kan in ieder geval enigszins relaxed aan zijn eerste wedstrijd beginnen: woensdag verdedigt Athletic een riante 4-1 voorsprong in de bekerwedstrijd tegen Huesca. Hopelijk kan hij als oud-coach van Bilbao Athletic jongens als Inigo Vicente laten doorstromen, en wellicht Peru Nolaskoain op zijn oorspronkelijke positie als middenvelder laten spelen.

9 december 2018 om 10:51

Ik vrees dat Guruzeta en Villalibre het niveau (voorlopig) niet gaan halen. In de spits is Llorente dan de enige externe optie om de tijd te overbruggen. De jonge gasten hebben nog wel 2 jaar nodig namelikk, en ik betwijfel of aritz dat volhoudt. Gasten als San Jose, Iturraspe en Susaeta geven daarnaast totaal niet thuis, al sinds Valverde weg is. Ik verwacht en hoop dat dit het seizoen is waarin Vicente zijn kans gaat krijgen, samen met Oihan Sancer het grootste talent in jaren, verwcht van beide meer dan van Peru.

9 december 2018 om 14:06

Ben er ook bang voor, Villalibre heeft niet bepaald overtuigd in zijn huurperiodes. Hoop dat Vicente en Sancet snel doorstromen (al ligt die laatste er nog een tijdje uit met een gescheurde kruisband geloof ik). Het zou inderdaad mooi zijn als Llorente terug zou kunnen komen, heeft geloof ik een slechte relatie met Urrutia maar dat zal na 21 december geen probleem meer zijn. Wat vind je van Peru tot nu toe? Vind hem soms toch aardig spelen op een positie waar hij tot dit jaar geloof ik nooit had gespeeld

9 december 2018 om 15:24

Sancet ligt er helaas uit inderdaad, maar traint inmiddels weer met een bal. Het is een goede keuze geweest om Villalibre na de verhuur terug te zetten naar het tweede. Hij is daar topscorer, en lijkt weer in zichzelf te vertrouwen. Peru doet het inderdaad helemaal niet slecht als cv, maar ik vind Nunez wel echt een stuk verder in zijn ontwikkeling. Onder Gaizka zal Nunez weer de 3e cv wordwn achter Inigo en Yeray, en zal Peru weer vooral als middenvelder gezien worden. Voor alle jonge gasten is het positief dat Garritano nu aan het roer staat, ik verwacht dat meer jongens een kans gaan krijgen. Urrutia heeft idd wel eens in de pers gezegd dat Llorente geen optie is, terwijl hij zelf wel wil... ik ben benieuwd.

10 december 2018 om 04:13

Ik hoop dat Llorente terugkomt, net zoals ik hoop op spelers als Herrera, Monreal en op termijn misschien Javi Martinez of Azpiliqueta, maar waarschijnlijk acht ik het niet. Er kan nog een poging gedaan worden voor Berenguer of De Arrascaete van Cruzeiro, een Uruguayaan met Baskische voorouders, maar ik weet niet hoe waarschijnlijk die transfers gaan zijn. Het probleem is dat er helaas een te kleine vijver is om in te vissen. Er zijn wel talenten, maar die kunnen nu de kar niet trekken helaas. Bij Alaves heb je Aguirregabiria, een rechtsback, bij Tigres in Mexico loopt er ook een speler met Baskische roots rond, en ook bij Osasuna kan er nog wel een leuke speler lopen, maar ik zie het niet heel positief in op het moment.

10 december 2018 om 21:37

Spelers met Baskische roots alleen komen niet in aanmerking, de Arrescaeta en die Mexicaanse jongen zullen nooit bij Athletic spelen. Lucas Perez, die ooit in de jeugd van Alaves heeft gespeeld, komt dan weer wel in aanmerking, al lijkt het heel onwaarschijnlijk. Martin is inderdaad een talent, maar met de Marcos, Capa, Lekue, Sillero en Areso is rb totaal geen prioriteit. Berenguer en Ibai zijn heel interessante opties, al schijnt Berenguer een anti Athletic clausule te hebben, iets wat Osasuna tegenwoordig voor alle spelers in het contract zet. Herrera zie ik wel terugkeren, en Nacho Monreal is boezemvrienden met Raul Garcia wat wel van invloed kan zijn.

10 december 2018 om 22:30

Dat is niet helemaal waar. Amorebieta is geboren in Venezuela, maar speelde toch voor Bilbao. En kijk naar Ganea, een Roemeen, die speelt nu ook bij Bilbao, omdat hij in zijn jeugd een of twee jaar in Bilbao heeft gewoond.

11 december 2018 om 08:31

Die zijn allebei opgegroeid in Baskenland. Spelers die geboren, of "als voetballer gevormd" zijn in Baskenland komen in aanmerking. Dat betekent dat iemand tijdens zijn jeugd bij een Baskische opleiding gespeeld moet hebben, zie Laporte bijvoorbeeld, die voor Aviron (Frans Baskenland) speelde in de jeugd, maar verder totaal geen Baskische roots heeft.

Ik heb er vertrouwen in dat Athletic er gewoon in blijft. Gaizka heeft het vorig seizoen goed gedaan bij het tweede, net niet gepromoveerd naar de segunda. Tot nu toe is het spel niet eens slecht, het zit allemaal net tegen. Probleem is dat je enorm leunt op een 37-jarige spits, de enige vervanger in je selectie is op dit moment Williams, en dat blijft toch meer een vleugelspeler, die veel te veel kansen nodig heeft. Guruzeta en Villalibre zijn er nog niet klaar voor, en Raul Garcia is tot nu toe ook geen succes gebleken. Dit hele seizoen is eigenlijk alleen Dani Garcia een constante factor gebleken. De selectie heeft veel kwaliteit maar te veel spelerz halen hun niveau niet. Ik zie ook liever dat Susaeta iets vaker vervangen wordt door Cordoba of straks door Ibai (terughalen). Mocht Athletic degragderen, zullen de meeste spelers nog steeds blijven, ze zijn trouw aan de club, zie de contracten die Muniain en Inaki bijvoorbeeld getekend hebben; ruim 7 jaar liggen ze vast.

Meest geweldige club van de grote competities. Wat heb ik een enorm respect voor athletic. Real en barca altijd met knikkende knien naar san mames..

Athletic heeft een coach nodig die de passie die bij de club hoort terugbrengt bij de spelers. In de tijden van bielsa, toen o.a. de finale van de europa league werd behaald, was athletic een machine die elke club iig thuis volle bak onder druk zetten en met snel lang combinatiespel tot prachtige aanvallen kwam. Onder valverde is het meer achteruit gaan leunen en deze tendens heeft zich voort gezet onder ziganda en berizzo. Er zit standaard 50.000 man in t san mames maar tegenstanders hebben geen angst meer om naar bilbao te komen. Spelers spelen angstig en het elftal mist de creativiteit die het voorheen wel had in de personen van herrera, muniain en susaeta. Laatstgenoemde hebben de afgelopen jaren al geen topniveau meer kunnen halen. Het is wachten op talenten als sancet en vicente al is het maar de vraag in hoeverre die in de aankomende 3 jaar iets kunnen toevoegen. Athletic heeft desondanks een selectie die zich moet kunnen meten met de subtop in spanje en er is dringend een coach nodig die dit bewerkstelligd. Een type simeone. Mannen als machin (sevilla) en setien (betis) hadden zeer geschikt geweest maar helaas hebben bovengenoemde sneller gehandeld. Coaches in de la liga die nu zouden kunnen matchen zijn mannen als abelardo of mendilibar (ondanks zn onsuccesvolle periode in 2005). Het is echter onwaarschijnlijk dat een athletic in staat is om die gasten weg te kapen.

Bilbao is echt een grote club die in deze stijf aan zijn beleid van alleen Baskische spelers blijft vasthouden alleen daarom moeten ze erin blijven en daarnaast spelen ze in een fantastisch stadion met ditto supporters. Ironie is dat juist de nieuwe verdeelsleutel van TV gelden wel eens een grote rol kan spelen. Daarnaast zitten in Baskenland met clubs als sociedad, alaves, eibar al drie grote concurrenten mbt Baskische spelers

Persoonlijk vind ik Athletic Bilbao de meest mooie en bijzondere club van Spanje. Een echte typische volkclub en vond het altijd geweldig om ze op het oude San Mames te zien spelen die er helaas niet meer is. Ik volg ze al jarenlang en het is inderdaad zonde om te zien dat ze ook dit seizoen weer moeten vechten om niet te degraderen terwijl ze toch een behoorlijk goed team hebben. Ik kan me nog herinneren dat ze een paar jaar geleden nog altijd heel ver kwamen in de Europe League, zelfs een keer de finale. Maar als je ook ziet welke spelers er vertrokken zijn afgelopen jaren. Kepa, Herrera, Llorente, Javi Martinez. Net zoals een speler als Llorente hoop ik toch dat hij terug keert bij Bilbao, want bij Tottenham heeft hij eigenlijk niet veel te zoeken.
Ik ben afgelopen jaar een paar keer in een voorstad van Bilbao geweest en je kan daar ook zien hoe het voetbal daar leeft en hoe trots ze op de club zijn. Het voetbal in Baskenland is altijd al belangrijk geweest.
Maar het mooiste van de club vind ik toch de tradities en hoe ze altijd te werk zijn gegaan in de historie.
Hoop echt dat ze niet degraderen, dat verdienen ze niet en daar hebben ze een veel te goed team voor.

Prachtige mooie club dit. In het moderne voetbal Misschien wel de laatste club die volledig trouw is gebleven aan dezelfde identiteit. Ik denk dat de fans liever met basken op het derde niveau spelen dan dat ze met een vreemdelingenlegioen om de titel zouden spelen.

9 december 2018 om 15:41

Ja he bah. Vreemdelingen, straks moet je nog iemand toejuichen met een Afrikaanse achtergrond. Stel je voor..

9 december 2018 om 17:18

Nou toevallig speelt er iemand met Afrikaanse roots voor deze mooie club. Maak je maar geen zorgen hoor. Wat is er overigens mis mee om liever spelers van je eigen streek te hebben? Die begrijpen de waarden van de club veel beter en staan ook dichter bij de supporters.

9 december 2018 om 17:27

Hij heeft het denk ik eerder over Basken ten opzichte van andere Spanjaarden ipv Basken ten opzichte van niet-Europeanen. Die Basken kunnen overigens gewoon een Afrikaanse achtergrond hebben, bijv. Iñaki Williams. Voetbalclubs zijn ooit begonnen als een directe vertegenwoordiging van een bepaalde regio, fabriek of universiteit. Wat is er mis mee als er nog clubs zijn die die identiteit willen behouden?

Moet toch altijd aan dat vrolijke meisje denken als ik aan Atletic Bilbao denk, Ouwe Ballen Die! ;-)

Voor Messi zou ik toch nog een uitzondering maken ;-)

10 december 2018 om 04:15

Dan begrijp jij weinig van deze club. Deze club is zo geweldig omdat ze niet van hun principes afwijken, en liever met hun eigen normen en waarden degraderen dan die te veranderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Athletic Club

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
7.Barcelona1410
8.Granada 14-6
10.Elche13-1
11.Getafe13-1
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Jon MorcilloAanvaller110
MuniainAanvaller112
Asier VillalibreAanvaller111
WilliamsAanvaller112
Unai SimónKeeper110
YerayVerdediger80
BalenziagaVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Athletic Club.

34 fans
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Chelsea is in januari bereid om te luisteren naar aanbiedingen voor Antonio Rüdiger, die in de belangstelling staat van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren