AZ bezweert crisis met fraaie doelpunten op drijfnat veld in Limburg

Vrijdag, 7 december 2018 om

AZ heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning mogen bijschrijven. De ploeg van John van den Brom was met 0-3 te sterk voor Fortuna Sittard, dankzij fraaie doelpunten van Mats Seuntjens, Oussama Idrissi en Guus Til. AZ had de voorgaande twee wedstrijden in de Eredivisie niet gewonnen en vooral de 0-2 nederlaag tegen Willem II van vorige week kwam hard aan in Alkmaar. In dat opzicht was de zege in Limburg erg welkom; AZ overnacht nu op de zevende plek.

Bij een overwinning zou Fortuna in puntenaantal op gelijke hoogte komen met AZ. De Limburgers wisten de voorgaande drie thuiswedstrijden te winnen, maar AZ bleek toch een maatje te groot. In het regenachtige Sittard duurde het slechts elf minuten voordat de bezoekers de leiding grepen. Seuntjens was het eindstation van een fraaie aanval; de assist kwam op naam van Idrissi. Verder kenmerkte de openingsfase zich door slordig voetbal, dat deels te wijten was aan het drijfnatte veld, en door op en neer gaand spel.

Fortuna probeerde de rug te rechten en creëerde enkele kansen. Lisandro Semedo schoot uit de draai en dwong Marco Bizot om de bal weg te boksen; een paar seconden later schoot de Portugees naast. Na balverlies van Ron Vlaar volgde even daarna een mogelijkheid voor Mark Diemers, maar opnieuw bracht Bizot redding. Ook in de openingsfase van de tweede helft ontsnapten de Alkmaarders. Nadat Bizot een schot van Semedo verwerkte kon Lazaros Lamprou intikken bij de tweede paal, maar hij miste de bal volledig.

Fortuna werd beter in het eerste kwartier na rust en dat kwam de amusementswaarde ten goede. Het betekende echter ook dat de thuisploeg meer risico ging nemen. Dat werd men uiteindelijk fataal: in de counter lagen er zeeën van ruimte voor AZ en werd Idrissi gevonden door Guus Til. De buitenspeler trok naar binnen en plaatste de bal fraai in de bovenhoek: 0-2. Daarmee was het verzet gebroken. De 0-3 hing nadrukkelijker in de lucht dan de 1-2 en zou er uiteindelijk ook komen. Calvin Stengs stuitte op keeper Alexei Koselev, maar Til peerde de bal vanaf ruim twintig meter prachtig in de kruising en bepaalde daarmee de eindstand.


Poll

Eindigt AZ dit seizoen bij de bovenste zeven?


Gerelateerd

31 reacties (laatste reactie door multatuli)

Beetje geflatteerd maar wel mooie goals.

Top om eindelijk weer te winnen. Eindelijk had John de ballen om hatzidiakos eruit te halen en zie: de 0 gehouden. De wedstrijd was niet goed en Fortuna had genoeg kansen. Als ze wat preciezer waren hadden ze zeker de gelijkmaker kunnen maken en was de wedstrijd heel anders geweest. Zege is dus echt wel geflatteerd. Toch een petje af dat de wedstrijd gewonnen is (vooral door de individuele momenten). Eindelijk eens volwassen gespeeld. Als het niet loopt moet je de kleine kansen maken en dat werd gedaan. En mooi dat Til scoort, die maakt echt een lastig seizoen door en zo’n prachtgoal zal hem vast wat meer rust geven. Stengs was helaas niet heel zichtbaar, maar dat komt wel goed. In een paar aannames, dribbels en kaatsen zie je dat die zoveel talent heeft.

7 december 2018 om 21:55

Hoe speelde onze vriend Maher?

8 december 2018 om 11:56

Maher was prima. Was redelijk aanwezig en heeft vrijwel niets fout gedaan. Ook niet echt bepalende passes gegeven, maar prima controle gehouden op het middenveld en stond defensief gezien wel z’n mannetje.

BE LACH ELIJK!!! Hoe kan iemand deze arbritage serieus nemen? Het was 11 tegen 12. Ik ben iemand die absoluut niet van het woord omkoping houdt. Maar na herhaaldelijk deze beslissingen gezien te hebben.. Wat kun je anders concluderen? Eenieder die als scheids objectiviteit probeert te zijn, fluit beter. Met de nadruk op probeert objectief zijn. Verder een zeer effectief AZ, mooie doelpunten. Paar heerlijke spelers tussen. Wel verder een zeer geflatteerde uitslag. Fortuna was met vlagen zoveel beter.

7 december 2018 om 20:29

Sorry hoor, maar dit was echt de beste scheids die ik in tijden heb gezien in de Eredivisie. Loste alles juist heel goed op. Omkoping, ga eens heel gauw een end weg.

7 december 2018 om 20:33

Omkoping, pfff. Ik vind dat de scheids een onwijs goede pot heeft gefloten en volgens mij valt het voordeel voor az ook wel mee. Ik vond het eerder ongelooflijk sneu dat de halve wedstrijd de fans van Fortuna Sittard spreekkoren richting de scheids aan het zingen waren.

7 december 2018 om 20:48

Het feit dat je AZ in je gebruikersnaam en profielfoto hebt zegt al genoeg. Kijken jullie objectief even de wedstrijd na, Fortuna is hier heel zwaar benadeeld. Ik zeg niet dat we hier anders hadden gewonnen of gelijk gespeeld, of dat de score anders was uitgevallen, maar deze scheidsrechter sloeg volledig de plank mis. Voor beide kanten.

7 december 2018 om 20:55

Moet ik jou serieus nemen??

8 december 2018 om 10:34

@rafteuns:
Het feit dat jij voor Fortuna bent, maakt jou zeker wel objectief? Oftewel iemand mag geen mening over de scheidsrechter hebben omdat hij voor AZ is, maar jij wel omdat je voor Fortuna bent?

7 december 2018 om 20:34

Belachelijke reactie van een Fortuna supporter met een groen geel brilletje op. Iedereen vond het een schwalbe maar sinds dat moment is de scheids continue uitgescholden. Ga vanavond nog rustig de herhalingen bekijken en kom dan tot een objectief oordeel.

7 december 2018 om 20:48

Ben het helemaal met je eens LisandroSemedo!

7 december 2018 om 20:50

Nee maar jij hebt absoluut geen AZ brilletje op, hou toch op joh. Kijk jij na je biertjes even de herhalingen. Zoals ik hierboven schreef zeg ik niet dat de score anders was uitgevallen met een goede scheids, maar heel veel van de kaarten van Fortuna hadden toch echt naar een andere kleur shirt gemoeten.

7 december 2018 om 20:51

Beste Lisandro, Ga er eens lekker voor zitten, pak nog een biertje en een blokje kaas en kijk eens op je gemak de wedstrijd terug en dan vooral de valpartijen en losse handjes van de heren die jij wekelijks staat toe te juichen. Dat je niet blij word van een verlies partij op de Vrijdag avond kan ik nog begrijpen, maar blijf in vredesnaam een beetje realistisch. Deze scheids heeft weinig tot geen fouten gemaakt vanavond en dat mag ook weleens genoemd worden.

7 december 2018 om 20:52

Heb toch zeer zeker een andere mening over de scheids, haha. Blijf jij maar eens realistisch az supporter..

7 december 2018 om 20:57

Bril zou niet verkeert zijn

7 december 2018 om 20:53

Wees blij dat die rare Griek van Fortuna geen 2x geel krijg voor 3-4 schwalbe pogingen. AZ was weer matig maar mazzel dat de balletjes nu goed vielen en Fortuna er weinig van bakte

7 december 2018 om 21:00

Fortuna die er weinig van bakte.. nou nou jullie kwamen een paar keer goed weg! Maar gezien de hele wedstrijd heeft AZ terecht gewonnen

John vd Brom mag dus nog een aantal wedstrijden aanblijven. Hoewel het wel voor hem pleit dat ein-du-luk Hatzidiakos niet speelde. Wie zou hem dat verteld hebben?

7 december 2018 om 20:53

Hopelijk hatzidiakos zelf

7 december 2018 om 21:41

Ach, net alsof het heel veel zin heeft Van der Brom te vervangen op dit moment. Alleen Heracles staat dankzij de geweldige competitiestart nog verassend boven AZ. Voor de rest staan ze keurig in de buurt van Vitesse, en FC Utrecht (de clubs met wie AZ de subtop vormt de laatste jaren) en op een play-off plek. Dat is waar je normaal gesproken op moet mikken met deze selectie.

7 december 2018 om 22:16

Laatste 4 jaar eindigde AZ toch 2x boven Feyenoord, vorig jaar er ook ruim boven. Het minste wat je mag verwachten is beter spel, meer punten en dichter bij Feyenoord. Top 2 is niet te houden gezien het uitgave patroon. AZ had werk moeten maken van een serieuze verdediger en spits. En Vd brom moet eens eerder keuzes maken...hatzifiakos klootte al maanden aan, til raakt (tot vandaag 1x) geen bal fatsoenlijk, midtsjo uit vorm etc en brom laat het doormodderen.

7 december 2018 om 22:40

Omdat je geen andere verdedigers hebt. Kan van de Brom toch niets aan doen?

7 december 2018 om 22:49

Qua punten is het misschien niet heel dramatisch. Maar ik heb dit seizoen zelden tot nooit een frivool, aanvallend dominant AZ gezien. Een ploeg waarvoor de mensen naar het stadion komen. Veel wedstrijden onnodig punten verspeeld. En dát is iets wat je vd Brom kwalijk kunt nemen. We doen nog wel mee om plek 4/5/6. Maar AZ heeft als doelstelling om de top 3 te bedreigen. Daar komt dit jaar niks van terecht. En ik denk dat je met de huidige club en de financiën, dat wel zou moeten kunnen. We zijn natuurlijk niet van het niveau van PSV en ajax, maar we hadden op dit moment minimaal 10 punten meer moeten/kunnen hebben.

7 december 2018 om 22:52

En daarom zijn veel AZ supporters dit jaar teleurgesteld. Maar misschien is dit wel de keiharde realiteit. Ik hoop gewoon op meer. Een iets stabieler team mag je toch wel verwachten in de huidige (financiële) situatie.

7 december 2018 om 22:58

@jan1980

Op het feit dat er te weinig kwaliteit in de selectie zit moet je niet Van der Brom aankijken maar jullie TD, Max Huiberts. Van der Brom moet slechts roeien met de riemen die hij heeft. Met de nodige blessure en gebrekkige vorm van bepalende spelers is dit ongeveer het resultaat wat je kan verwachten. Van der Brom zal echt wel zijn fouten gemaakt hebben (en nog gaan maken) maar in grote lijnen is het verval van AZ het gevolg van omstandigheden en techisch beleid naar mijn mening.

Feyenoord laat dit seizoen (wat veel mensen niet is opgevallen) amper wat liggen. Afgezien van de flater bij De Graafschap op de eerste speeldag valt Feyenoord weinig te verwijten. Misschien dat ze van Willem II konden winnen, waar ze een late gelijkmaker tegen kregen. Maar ik denk dat Feyenoord wel zo'n beetje het maximale eruit heeft gehaald. Zelfs als AZ enkele wedstrijden wel een punt had gepakt of misschien had gewonnen, het verschil van 13 verliespunten was er misschien 10 of 8 mee geworden. Zoveel maakt dat allemaal ook weer niet uit.

Plek 4 is nog niet uit zicht, die als Ajax of Feyenoord de beker wint intressant gaat worden, en anders moet je zorgen dat je bij de eerste 7 zit (wat AZ wel gaat lukken normaal gesproken). Ik snap alle frustraties van AZ supporters volledig, want ik kan me voorstellen dat dit geen leuk seizoen is op deze manier. Het is ook zaak dat er bijsturing gaat plaats vinden, maar dit soort seizoenen zitten er helaas soms tussen.

7 december 2018 om 23:10

@komopaz

De aanval op de top 3 als doelstelling is op geen enkele wijze realistisch en passend. Dit seizoen gezien de selectie al helemaal niet, maar ook op de lange termijn verwacht ik dat AZ gewoon tevreden moet zijn met plekken in de subtop. Valt een topdrie club heel erg tegen en heeft AZ een heel goed jaar, dan is het misschien mogelijk. Maar moet je de doelstelling van het falen andere laten afhangen?

Ajax, Feyenoord en PSV hebben dit seizoen amper iets laten liggen. Ja, ook Feyenoord valt daar inmiddels onder. Die verloren alleen verassend van De Graafschap, voor de rest lieten ze amper wat liggen waar je dat zou kunnen verwachten. Daarom is het onderlinge verschil tussen AZ en Feyenoord ook 13 punten. Dus zelfs in jou optimistische scenario (wat ik niet realistisch vind) dat er 10 punten meer in gezeten zouden hebben zou je nog achter Feyenoord staan.

Ik snap alle frustratie volledig van supporters, want dit zijn geen leuke seizoenen. Helemaal omdat het leuke aanvallende spel, een handelsmerk van AZ, niet meer goed naar voren komt. En dan krijg je onvrede. Maar ik denk dat je dit gewoon als tussenseizoen moet zien, waarin de play-offs halen realistisch is. En dan zal de vorm van de dag gaan bepalen waar je staat. Misschien nog 4de worden als alles mee zit en hopen dat die plek recht geeft op EL voetbal.

Misschien is de zomer dan ook het moment om een frisse wind te laten waaien in de kleedkamer. Ik zou het weinig zinvol en respectvol vinden om Van der Brom te ontslaan. Maar ik zou het goed begrijpen als AZ voor volgend seizoen een nieuwe trainer kiest.

7 december 2018 om 23:16

@Adzevedo Uiteraard kun je dit meer op het conto van Huiberts dan vd Brom schuiven. Er had beter ingekocht moeten worden. Johnsson was een gokje en pakt niet goed uit. Maar buiten hem zijn er geen spelers met 'naam' aangetrokken. Dus ten eerste is Huiberts onderdeel van het probleem. Maar het feit dat vd Brom dan al meer dan 10 wedstrijden met Vlaar en Hatzidiakos op de proppen komt, getuigt in mijn opinie van totale onkunde. Die twee zijn samen ontzettend zwak. Vlaar is te traag en Hatzidiakos kan niet verdedigen. Als je die twee tegelijk opstelt heb je dus een serieus probleem. En dat heeft punten gekost. Dat ziet iedereen, zelfs mensen zonder trainersdiploma. Vandaag met Koopmeiners achterin was het al een stuk beter. Tactisch is vd Brom al jaren om te janken. Hij had al veel eerder met Maher op het middenveld kunnen beginnen. Ook is Guus Til al weken uit vorm. Zet hem er een keer naast. Maar nee, hij is aanvoerder, dus passeer je hem niet. Zo zijn er tal van voorbeelden te bedenken waaruit blijkt dat vd Brom een uiterst middelmatige coach is. Hij is meer een peoplemanager. Maar tactisch is het regelmatig om te janken.

7 december 2018 om 23:51

@komopaz

En wie wil je dan achterin zetten? Van Rhijn maakt het ook niet echt waar tot op heden. Bergsma zou je nog kunnen proberen, maar ik denk dat Van den Brom hem niet voor niks vooral met Jong AZ laat mee doen. Koopmeiners achterin kan eigenlijk niet, ik heb dat drama in de Arena van dichtbij mogen zien.

Ongetwijfeld dat er zat trainers zijn die beter met zo'n situatie kunnen omgaan. Van der Brom is daar misschien niet de meest geschikte man voor. Maar zelfs met de beste trainer ter wereld valt hier geen goud van te maken. Een 4de plaats is echt het absolute maximale wat er in zit voor AZ, een plek in de play-offs vind ik een realstische eis. Wil je dat in eigen hand hebben moet je 7de worden en daarvoor ligt AZ nog op koers.

8 december 2018 om 10:43

@adzevedo:
Aanval op top 2 is niet realistisch, Feyenoord lag gewoon binnen het bereik van AZ. Soms eindigen we net boven Feyenoord, dan weer eronder, maar structureel moeten we de strijd aan kunnen gaan met Feyenoord.

Technische staf AZ heeft dit seizoen gefaald door geen 2 goede Cv's te kopen. Of minimaal 1. Daarnaast pech met Boadu en Stengs. En tot slot maakt vd Brom regelmatig verkeerde keuzes door spelers die slecht spelen (gebrek aan kwaliteit zoals Hatzidiakos of uit vorm zoals Til) steeds maar weer op te blijven stellen en goede spelers in vorm zoals Maher, pas sinds een paar weken op te stellen.

Az heeft er vandaag drie gemaakt en fortuna nul daarom heeft az deze wedstrijd gewonnen. Az zet de weg omhoog in als je 3 punten haalt. Ik vind koopmeiners achterin geen succes, is te traag (vlaar kan dit ook niet compenseren) en wordt dan gemist op het middenveld. Waarom krijgt bergsma geen kans ?. Ook vind ik gudmondsson nog nier sterk, laat stengs maar een paar wedstrijden spelen !

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller328
M. BizotDoelman340
A. GudmundssonAanvaller256
B. JohnsenAanvaller226
C. StengsAanvaller213
M. BoaduAanvaller83
L. BergsmaVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

35 fans
Coach, 52 jaar
SeizoenClub
2014- AZ
2012-2014 Anderlecht
2011-2012 Vitesse
2010-2011 ADO Den Haag
1995-1996 İstanbulspor

In de wandelgangen

Zaterdag 25 mei
Edin Dzeko staat voor een toptransfer binnen de Serie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren