‘Toen ze dat bij PSV hoorden, wreven ze zich in de handen’

Vrijdag, 7 december 2018 om

Belgische clubs moeten 125.000 euro per opleidingsjaar betalen om talenten bij elkaar weg te plukken, iets wat steeds meer clubs tegen de borst stuit, meldt Het Laatste Nieuws. Buitenlandse clubs zouden zodoende een voordeel hebben, zoals partijen uit Nederland, aangezien zij minder hoeven te betalen.

Spelers jonger dan zeventien jaar kunnen in principe niet meer zomaar van club veranderen, behalve als een Commissie voor Jeugdtransfers unaniem vaststelt dat er ‘uitzonderlijke omstandigheden’ mee gemoeid zijn. Als er toch een jeugdtransfer plaatsvindt die niet met toestemming van de commissie is verlopen, moet de club die het talent overneemt, tien keer de normale jeugdvergoeding betalen, zo klinkt het.

“Enerzijds verlagen we de leeftijd voor het eerste profcontract naar vijftien jaar, om de eigen jeugd zo lang mogelijk te kunnen houden”, reageert Roel Vaeyens, sportief coördinator van Club Brugge. “Maar ondertussen werken andere regels net contraproductief. We zijn, net als Racing Genk, geen voorstander. We schieten in onze eigen voet.”

Clubs buiten België betalen 35.000 euro per opleidingsjaar minder voor Belgische talenten ouder dan vijftien jaar. Voor spelers tussen de twaalf en vijftien is dat zelfs 115.000 euro minder. “Toen ze bij PSV hoorden hoe moeilijk het zou worden voor onze clubs om binnen België talenten te gaan halen, wreven ze zich in de handen”, zo meldt een bron binnen een Belgische club.9 reacties (laatste reactie door cabinessence)

Inderdaad rare regel dit, waarmee je een vroege overstap naar het buitenland alleen maar waarschijnlijker maakt. Prima om maatregelen te proberen te nemen voor het 'wegplukken' van jeugdspelers maar dan moet je dat ook wel kunnen toepassen op buitenlandse 'transfers' anders schiet je jezelf in de voet.

7 december 2018 om 11:17

De Belgische bond kan niet zomaar regels voor buitenlandse clubs maken. Gewoon een lastige situatie dit en PSV heeft daar zeker van geprofiteerd.

7 december 2018 om 11:37

Uiteraard jan dat niet, maar waarom zou je het leven voor je eigen clubs/land dan wel moeilijker maken?

7 december 2018 om 11:18

"inderdaad rare regel dit, waarmee je een vroege overstap naar het buitenland alleen maar waarschijnlijker maakt."

Voor de clubs is dat alleen maar positief. Want als een speler dan toch vertrekt, dan maakt hij in elk geval niet de directe concurrentie sterker.

En een "buitenlandse transfer" klinkt voor een jonge speler natuurlijk best dramatisch. Maar vanuit België is Eindhoven niet het einde van de wereld. Het ligt maar zo'n 15 km van de Belgische grens. De regel is dat je spelers mag scouten binnen een straal van 100 km, er ligt dus heel veel België binnen het gebied waarin PSV mag scouten.

7 december 2018 om 11:40

Als bond wil je neem ik aan toch dat je grotere talenten eerst in de competitie doorbreken dan in het buitenland lijkt me. Tuurlijk is PSV voor de speler zelf niet dramatisch, maar voor ‘het Belgisch voetbal’ is het uiteindelijk beter als een speler doorbreekt in België en dan voor 20M verkast naar een nieuwe competitie, ipv dat PSV (of Lille of wie dan ook) de vijver goedkoper leeg mag vissen dan de eigen clubs en er dus geld uit de competitie vloeit.

Deze regel sneuvelt toch wel. De eerste de beste club die hier een zaak van maakt, zal in het gelijk worden gesteld.
Je kan binnen de EU geen verschillende prijzen hanteren voor verschillende landen.
In Nederland hebben we een regel dat spelers buiten de EU een minimaal salaris moeten betalen. Dat mag volgens de europese wetgeving.
Dit Belgisch geval is een discriminerende maatregel binnen de EU en zal gaan sneuvelen als iemand daar een zaak van maakt.

7 december 2018 om 15:06

Dit klopt niet. Je mag geen nadeligere normen hanteren voor goederen en personen uit andere EU landen dan voor het eigen land omdat dit zou neerkomen op een discriminatoire maatregel. Je mag echter wel stevigere normen hanteren binnen eigen land, zolang je maar “eu-normen” hanteert voor andere eu-landen. De maatregel is dus puur “binnenlands-beleid” en die vrijheid heb je, zolang je niet buitenlandse spelers en clubs discrimineert.

7 december 2018 om 16:10

Wat jij zegt dat klopt niet. Dit is niets anders dan dat inwoners van Belgie in de Belgische supermarkt hogere prijzen moeten betalen dan inwoners van andere landen die boodschappen doen in België. Dit heeft geen schijn van kans en zal in de rechtzaal met de grond gelijk gemaakt worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 20 mei
Juventus heeft Jürgen Klopp benaderd om de opvolger van Massimiliano Allegri te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren