Frenkie de Jong geeft diepte-interview: ‘Misschien blijf ik bij Ajax’

Donderdag, 6 december 2018 om

Frenkie de Jong sluit niet uit dat hij nog een seizoen bij Ajax blijft. De middenvelder wordt vrijwel dagelijks met de grootste clubs van Europa in verband gebracht, maar heeft nog geen plannen om de Eredivisie te verlaten. "Ik wil dit seizoen goed afsluiten met Ajax, daarna zullen we het zien", vertelt hij in een uitgebreid interview met The Guardian. "Misschien blijf ik nog een jaar bij Ajax, misschien ga ik weg. Ik weet het niet zeker."

De Jong noemt het 'lastig' om te zeggen wat er gaat gebeuren. Hij heeft een contract tot medio 2022, maar wordt tegelijkertijd voortdurend geconfronteerd met geruchten over de belangstelling van onder meer Barcelona, Manchester City, Paris Saint-Germain en Bayern München. "Ik besteed er geen aandacht aan. Ik hoor de verhalen ook, maar ik wil dit seizoen gewoon goed afsluiten", benadrukt de viervoudig Oranje-international. De Jong gaat liever in op voetbalinhoudelijke vragen, al verbaast het de Ajacied dat een journalist van de Engelse kwaliteitskrant überhaupt interesse heeft in zijn mening. "Het is bizar dat mensen als jij helemaal uit Engeland komen vliegen voor mij."

De Jong wordt door de krant 'geruststellend normaal' en 'bescheiden' genoemd. Hij wordt opnieuw gevraagd naar de vergelijking met Johan Cruijff, maar legt uit dat hij het niveau van de overleden voetballegende nooit zal aantikken. De mensen die de vergelijking trekken, zo legt De Jong uit, zien overeenkomsten tussen hun speelstijlen maar niet per se in hun kwaliteiten. "Ik heb video's van hem gezien en hij was ongelooflijk goed. De manier waarop hij aan de bal was, zijn spelinzicht...", aldus het 21-jarige talent. In zijn vrije tijd kijkt De Jong ook graag naar de grote sterren van tegenwoordig, en dan met name de middenvelders.

"Ik houd ervan om naar de grote spelers te kijken: de spelers die technisch goed zijn en het spel begrijpen. Ik bekijk hoe zij zich bewegen op het veld. Ik kijk naar de jongens van Barcelona, van Manchester City en Jorginho bij Chelsea. Er zijn zoveel spelers van wie ik kan leren", legt hij uit. The Guardian stipt vervolgens aan dat Jorginho dit seizoen wel wordt bekritiseerd, omdat hij te weinig bescherming zou bieden voor de achterste linie van Chelsea. "Je moet ook tackelen", weet De Jong. "Je moet je defensieve taken uitvoeren, maar ik vind Jorginho wel een speler met een visie, die het spel begrijpt."

Ondertussen merkt De Jong dat hij zelf een eigen speelstijl heeft, die hij met weinig middenvelders deelt. "Normaal gesproken passen middenvelders de bal vooral, maar ik dribbel ook. Mensen zeggen dat ik veel risico neem, maar dat zie ik zelf niet zo. Ik lijd niet zoveel balverlies", stelt hij. De Jong was vorig seizoen de speler met de hoogste passzuiverheid (91,5 procent) en relatief de meeste succesvolle dribbels (90,3 procent) en hij is dan ook niet van plan om zijn stijl aan te passen. "Al sinds ik jong ben, speel ik zo. Ik denk niet dat het goed zou zijn om daarin te minderen. Ik ben doorgebroken in het eerste elftal met dezelfde speelstijl die ik als jochie had."

"Waarom zou ik dat nu aanpassen?", vraagt de jeugdexponent van Willem II zich af. "Sommige mensen stellen dat je volwassen moet spelen, maar het spel van Lionel Messi is ook volwassen. Hij is simpelweg te goed voor iedereen. Hij kan langs iedereen dribbelen en daardoor lijken zijn tegenstanders de kinderen. Op het veld speel ik op intuïtie, maar ik denk ook veel na over het spelletje. Als ik aan de bal kom, denk ik niet meteen: dit is wat ik ga doen, al gebeurt het soms wel zo", vertelt De Jong.

"De meeste goede spelers spelen op basis van hun intuïtie. Iedereen heeft dat een beetje, maar ik weet niet of het aan te leren is. Soms komt er ook planning bij kijken op het veld. Ik zoek altijd de mogelijkheid om te passen. Ik kijk altijd naar mijn teamgenoten: 'Staat hij vrij?' Als je dat weet, dan weet je al wat je moet doen. Maar soms verandert de situatie en moet je toch je intuïtie gebruiken. Ik probeer, als ik de bal krijg, een beeld te hebben van waar iedereen staat. Dat is voor een middenvelder een van de belangrijkste dingen."Poll

Denk je dat Frenkie de Jong nog een seizoen bij Ajax blijft?


Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door hoe li kan)

Misschien is meestal een dikke vette nee dus die gaat gewoon weg ..

6 december 2018 om 20:00

Ja, net zoals Ziyech zeker weg zou gaan.. En Onana, Neres, De Ligt, De Jong en Tagliafico vorige zomer ook in verband werden gebracht met een transfer maar bleven. De Jong is nog jong, onervaren en bescheiden. Hij lijkt mij juist het type persoon dat nog een jaar blijft. Hij kan hier ook zeker nog stappen zetten. Qua spel is hij al een leider, maar qua persoonlijkheid kan hij dat in het veld nog meer worden. Ook qua fysiek en scorend vermogen kan hij bij ons nog groeien.

6 december 2018 om 20:03

Als Ajax kampioen wordt gaat hij wel weg denk ik. Anders heeft hij nog wat te doen hier.

6 december 2018 om 20:11

Waarom zou een speler zijn eigen toekomst af laten hangen van de teamprestatie? Als topsporter moet je zelf aanvoelen in hoeverre je er klaar voor bent om een stap te zetten. Ik schat De Ligt verder in dan De Jong. De Ligt gaat zijn toekomst echt niet af laten hangen van een eventueel kampioenschap.

6 december 2018 om 20:18

De Ligt acht ik ook verder dan De Jong en zal zeker vertrekken na dit seizoen.

Verder kijk je ook als sporter wat je neer hebt gezet met het team waarin je speelt. Met een kampioenschap uit de deur wandelen voelt beter en je komt ook beter aan bij een topclub. Het verschil tussen De Ligt en De Jong in deze zijn het aantal eredivisie duels. De Ligt draait wat langer mee. Ik heb het idee dat een kampioenschap voor De Jong meer zal uitmaken in zijn beslissing om te blijven dan bij De Ligt, die hoe dan ook zal vertrekken.

6 december 2018 om 20:45

Als ajacied en voetballief hebber niet, zo'n speler is een sieraad voor onze eredivisie. Begrijpelijk dat de grote clubs hem zien spelen en hem graag willen, maar aan de andere kant heeft hij het goed bij Ajax. Vaste basispeler, vertrouwde omgeving en genoeg ruimte om zich te ontwikelen, fouten maken etc. Hij is nog jong, kijk maar naar Ziyech, die is 25 jaar als ik me niet vergis en die is ook alleen maar beter en beter geworden. In het buitenland heb je als jong talent, vooral als je voor veel geld bent gehaald toch een bepaalde druk op je, en vooral bij de grote clubs is per direct presteren een must. Ik denk dat het beter voor hem zal zijn, om pas te vertrekken als hij meerdere keren kampioen is geworden met ajax, en met EK-WK ervaring. Dan kom je toch wat met een status in de kleedkamer in het buitenland. Hij kan zeker nog veel beter worden, kijk maar naar bijvoorbeeld zijn schoten op doel, ik zie ze vaak hoog over gaan, al met al een prachtige voetballer en hopen voor ons dat hem nog minimaal seizoen in de eredivisie mogen zien!

6 december 2018 om 20:47

@Dani Als je er van uit gaat dat Overmars geen vier basis spelers in 1 transferperiode gaat laten vertrekken is het juist voor de hand dat de jong blijft. De Ligt en Ziyech vertrekken. Terwijl vd Beek een kortlopend contract heeft en niet bij tekent voorlopig en dus eerder een nominatie zal hebben. F de jong heeft een lang lopend contract, Ajax heeft het geld niet nodig, Overmars onderhandelt hard. De jong blijft..

6 december 2018 om 21:02

Voor Ziyech kwam geen bod binnen vriend

6 december 2018 om 21:40

Voor zyech kwam wel degelijk een bod binnen alleen overmars vond het te laag.. roma bood onder de 30 miljoen terwijl overmars 37 miljoen wilde dit alles is terug te lezen in een interview met zyech in vi.

6 december 2018 om 20:23

@caine. Hij zegt ook dat hij misschien weggaat dus dan wordt het beetje lastig met jouw logica haha

Gezien de belangstelling voor hem, wordt het voor Ajax lastig om hem nog een seizoen te houden. Ik ben van mening dat hij nog een seizoen bij Ajax wel nodig heeft. Je ziet dat Matthijs een stuk verder is in zijn ontwikkeling en dat hij klaar is voor een absolute topclub. Frenkie is een enorme talent, maar nog wel te wisselvallig en ook vind hem ook vaak nochelant oogen in z'n spel. Hij kan en moet vaker zijn grote klasse laten zien! Dat moet ook wel lukken in onze Mickey Mouse competitie.

Het zou mooi als Frenkie en Matthijs over 2 of 3 jaar te bewonderen zijn bij de absolute topclubs. Frenkie vind ik goed passen bij Barcelona of PSG en Matthijs is echt gemaakt om een leider achterin te worden bij Bayern!

6 december 2018 om 20:00

Ik hoop dat hij niet voor de "makkelijke" PSG weg kiest. Totaal geen uitdaging in de Ligue 1. Engeland of Spanje moet zijn bestemming worden.

6 december 2018 om 20:01

Al zijn er 10 clubs die 100 miljoen bieden en Ajax accepteert dat, dan nog kan De Jong ervoor kiezen bij Ajax te blijven.

6 december 2018 om 20:06

Geloof mij maar, dan kan de Jong daar niet voor kiezen. Als er 100 miljoen geboden wordt is hij weg, of hij het nou wil of niet.

6 december 2018 om 20:11

Ja, maar soms moet je ook beseffen dat een trein maar 1 keer langskomt. Stel dat FC Barcelona aankomende zomer 100 miljoen biedt en Ajax gaat daar logischerwijs mee akkoord en Frenkie zelf twijfelt. De kans is dan groot dat FC Barcalona dan gaat schakelen naar Plan B. Dat kan bijv. Kai Havertz van Leverkussen kunnen zijn. Dat is namelijk ook een enorm talent en waarschijnlijk ook een goedkopere optie. Tsja, dan ga je als speler wel flink spijt krijgen dat je toendertijd zat te twijfelen en uiteindelijk nee hebt gezegd!

6 december 2018 om 20:13

Wie gaat hem dwingen dan? Alsof Ajax De Jong onder druk gaat zetten om dan te vertrekken... Wij zijn geen Napoli, wij hebben het geld nu niet nodig om overeind te blijven..

6 december 2018 om 20:19

Dat niet alleen, we hebben het altijd dat als een club voor een speler komt dat bij een goed bedrag een club die speler zijn transfer moet gunnen. Daar zit zeker wat in, stel je voor Manchester City komt voor Ziyech en biedt 45 miljoen, dan snap ik best dat Ajax Ziyech deze kans te ''gunnen''. Andersom geldt dat in mijn optiek ook, als een club 100 miljoen biedt op de Jong, dan kan de Jong Ajax die kans niet ontnemen en moet de Jong Ajax dat geld gewoon ''gunnen''.

6 december 2018 om 20:21

Alsnog in Ajax een beursgenoteerd bedrijf. Ik als Ajacied, en dan ben ik nog niet eens financieel verbonden aan Ajax, vind ik totaal onverantwoord om zulke bedragen af te wijzen. Stel je voor je slaat een bod van 75 miljoen af en volgende week breekt hij zijn been. Zulke bedragen kan en mag je niet afslaan.

6 december 2018 om 21:30

Het beurs geneuzel moet nou echt eens afgelopen zijn. Ajax heeft helemaal niets te verantwoorden aan zogenaamde aandeelhouders, aangezien de aandelen van ajax "sentimenteel" zijn. Als de jong wilt blijven, dan blijft ie..

6 december 2018 om 20:33

Het probleem met Frenkie is dan zijn leeftijd, tegen het einde van dat seizoen is hij alweer (bijna?) 23, tuurlijk is hij dan nog jong, maar dan zal hij echt de juiste stappen moeten nemen de top nog te bereiken, dan is er echt geen ruimte voor fouten meer. Het liefst zie ik hem en de Ligt samen ergens heen gaan, maar anders zou ik hem in de subtop van Duitsland of Spanje zien gaan in de zomer.

6 december 2018 om 20:59

Subtop van Duitsland of Spanje? Die kunnen hem niet betalen, dus dan speelt hij volgend jaar nog bij Ajax. En hoe oud waren Suárez, Vertonghen, Alderweireld, Blind, Cillessen, Huntelaar, Vermaelen, Maxwell toen zij vertrokken? Allemaal bij minimaal een zeer grote club gespeeld..

7 december 2018 om 13:31

Succesen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie. Het voetbal verjongt meer en meer. Daarnaast is er nog zo iets als marktwerking. Zodra de grote clubs geen interesse meer tonen zal hij wel betaalbaar worden voor dat soort ploegen...

In de eredivisie dribbelt hij makkelijk, dat zal in een top competitie anders zijn. Zijn dribbel gaat alleen beter worden in het buitenland. Om dit denk ik dat hij hier weinig meer kan leren, voor De Ligt geldt hetzelfde.

6 december 2018 om 20:14

Heb jij toevallig ook de wedstrijden in de Champions League van Ajax gezien? Dan had je dus kunnen concluderen dat hij dat niet alleen in de Eredivisie kan doen. Ben het wel met je eens dat er voor beide jongens weinig meer valt te leren in de Nederlandse competitie.

6 december 2018 om 20:22

Ook de interland tegen Duitsland gezien? Daar zat hij aardig klem en in Spanje en Engeland komt dat niveau vaker voor. Verder was die interland belangrijk voor zijn ontwikkeling. Het is een slimme jongen die hiervan zal leren.

6 december 2018 om 21:59

dat was niet alleen het niveau, maar ook de aandacht die op de jong werd gevestigd. in een team van wereldspelers krijgt de jong wel meer ruimte

6 december 2018 om 20:21

Hij deed het ook tegen Frankrijk en in de CL..

6 december 2018 om 20:25

Benfica was in de CL de enige goede graadmeter, maar geen absolute top. Frankrijk was hij idd een heerser op het middenveld, al kan ik niet ontkennen dat de Fransen ietwat de teugels lieten vieren. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar Ajax tegen Bayern, dat weer in vorm lijkt te komen. Mooie test voor hem.

6 december 2018 om 21:53

De Ligt moet het niet van z'n dribbels hebben maar ik snap wat je bedoelt

Los van zijn talent, blijft het wel gewoon een ontzettend leuke jongen om naar te luisteren. Denk echt dat het een voordeel is dat hij zijn opleiding rustig bij willem 2 heeft gehad, nooit echt als megatalent te boek heeft gestaan en ook nog eens een relatieve laatbloeier is (ondanks zijn jonge leeftijd nu, maar toch relatief oud voor een supertalent). Deze jongen heeft de beide beentjes nog wel op de grond.

Frenkie!! Je bent nog hartstikke Jong, vanwaar de haast, naar mijn gevoel ben je nog niet uitgeleerd in Nederland, blijf s lekker nog een seizoen bij ons in Nederland

6 december 2018 om 22:00

Inderdaad, dit is eigenlijk zijn eerste seizoen op hoogste niveau dat hij op zijn plek in het middenveld speelt(vorig seizoen centraal achterin), kan alleen maar beter en beter worden, alhoewel als Barca komt het een ander verhaal wordt, Hij oogt bescheiden en normaal en ik hoop dat al die interesse van de topclubs zijn eer niet zullen strelen.. soms heb ik het gevoel tijdens een wedstrijd dat ie nonchalant wordt... Lekker bij Ajax 1,2 jaar blijven, 10 doelpunten in seizoen eredivisie maken, kampioen worden en internationaal met zowel Ajax als Oranje stappen zetten. Vind het altijd te vroeg als een speler na 1 seizoen goed spelen weg gaat.

Nou moet ik toch zeggen dat ik dit leuk vindt om te lezen....de meeste dingen over De Jong zijn onnodige mededelingen. Dit zijn stukjes die de moeite waard zijn.

Het is nog geen leider; blijven.

6 december 2018 om 23:14

Tja Messi is ook geen leider, als dat al een reden is om niet naar het buitenland te gaan.

Aan de ene kant is de weerstand in de ED natuurlijk te laag. Aan de andere kant is het Frenkies eerste volle seizoen en moet ik het ook nog maar eens zien als hij een meer leidende rol krijgt in een team zonder De Ligt, Tagliafico, Ziyech, etc, dus met toch flink wat minder kwaliteit. Niet dat ik verwacht dat hij dan faalt, maar dan wordt er toch wel wat meer en andere dingen van hem verwacht.

Ik vind het best geloofwaardig als hij zegt dat hij wil blijven. Maar het weet ook, net als iedereen, dat wanneer een club komt met 50+ Miljoen Ajax daar geen nee tegen kan zeggen

7 december 2018 om 00:20

Kan Ajax zeker wel. Geld is niet nodig. En 50 plus miljoen? Er zijn al geruchten dat zijn prijs rond de 70 - 80 ligt dus alles boven de 50 is echt niet een prijs waar je geen nee tegen kan zeggen

Ik hoop voor het Nederlands elftal dat hij weggaat na dit seizoen. Hij en de Ligt zijn de beste spelers van de eredivisie en het is belangrijk dat ze zich blijven ontwikkelen.

Bij de meeste clubs zullen ze ook genoeg spelen, aangezien het bedrag in ieder geval wel rond de 50 miljoen zal liggen.

Laten we hopen dat we dit seizoen goed afsluiten. Met een mooie bak aan ervaring van de champions league. En misschien het kampioenschap. En dat ze daar volgend seizoen op verder kunnen borduren met deze selectie. Al word het lastig om jongens als Frenkie en Mathijs te behouden.

Haha dat zou wel erg mooi zijn, als Ajax erin zou slagen hem na het WK 2020 te verkopen. Dan is het pas echt kassa!

6 december 2018 om 21:38

EK

6 december 2018 om 22:13

De oplettende lezer

Mag hopen van niet. Zonde van z'n ontwikkeling. Hij is klaar voor de stap dus waarom in de Eredivisie blijven aanmodderen.

Snap dus echt niet wat mensen in hem zien,beetje de gekte van de mensen die hem hypen nadoen en plots wordt hij vergeleken met J Cruyff???Het is me nu volstrekt duidelijk dat we in een schijnwereld leven mam man man wat een idioterie allemaal 🙈

Zou niet eens perse slecht hoeven zijn voor hem, en ook voor Matthijs trouwens. Beide doen het heel erg goed en staan niet voor niets in de belangstelling van topclubs, maar ik ben wel klaar met al die onzinnige beweringen dat ze zouden zijn uitgeleerd bij Ajax, dat is echt de grootste leugen van het hedendaagse voetbal.

Als die 2 gasten verstandig zijn blijven ze nog 1 seizoen in NL. Wanneer ze een fantastisch EK spelen (mits we ons kwalificeren) gaan de gekste bedragen voor Ajax binnenkomen, ze kunnen vragen wat ze willen en, niet geheel onbelangrijk bij de grote clubs, ze komen dan binnen als grote meneren. Dat is altijd beter dan met nog geen 100 eredivisie-wedstrijden in de benen

Prachtig dat ie dit zegt. Alleen is het moeilijk dit echt te geloven. Het enige wat een kunnen doen is wachten tot het einde van dit voetbalseizoen er aan komt...

7 december 2018 om 00:45

Er komt zo n nieuwsbericht dat hij voor 75 miljoen naar psg gaat

Heeft Willem 2 eigenlijk een door verkoop percentage afgesproken? Zo, ja? Hoeveel??

6 december 2018 om 23:04

Willem II zal 6 procent van de transfersom ontvangen en RKC Waalwijk 4 procent. Gaat in beide gevallen toch om enkele miljoenen dus dat is heerlijk voor die clubs!

Over 2 minuten komt er n artikel in de telegraaf dat hij voor 75 miljoen naar psg gaat. Zou toch echt zonde zijn... Franse competitie

Toch zie je dat f de jong heel veel ballen achteruit passed tellen die ook mee ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
L. TraoreAanvaller10
I. El MaachDoelman00
D. KotarskiDoelman00
K. LamprouDoelman20
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

122 fans
Middenvelder, 22 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2015/2016 Willem II 1 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 24 mei
Ryan Babel is niet de enige speler met een Eredivisie-verleden die in beeld is bij Galatasaray. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren