River Plate - Boca Juniors: live tv-uitzending, aanvang en achtergrond

Zondag, 9 december 2018 om

Niet eerder kreeg de finale van de Copa Libertadores wereldwijd zoveel aandacht als deze keer. Een enorm spektakel werd verwacht toen bekend werd dat de twee grote aartsrivalen uit Buenos Aires met elkaar de strijd aan zouden gaan in de eindstrijd van de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League. En een spektakel werd het, maar dan vooral buiten het veld. De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat de return van de finale niet in Buenos Aires kan worden gespeeld. De wedstrijd is tot twee keer toe uitgesteld en uiteindelijk verplaatst naar Madrid, waar het Estadio Santiago Bernabéu zondagavond het decor is van de wedstrijd tussen River Plate en Buenos Aires.

De voetbalwereld heeft de afgelopen kunnen aanschouwen hoe intens de rivaliteit tussen beide Argentijnse topclubs leeft. De Superclásico is een van de meest beladen derby’s ter wereld. De strijd op het veld wordt door de supporters net zo hard gevoerd buiten de lijnen. En juist daar ging het in aanloop naar de return op zaterdag 24 november mis. De spelersbus van Boca Juniors werd op weg naar het stadion aangevallen door de aanhang van River Plate. De politie greep in en spoot met traangas. Maar omdat de ramen van de spelerbus kapot waren gegaan, kregen ook de spelers van Boca Juniors last van het traangas. De situatie was compleet uit de hand gelopen en besloten werd om de wedstrijd niet door te laten gaan.

Boca Juniors - River Plate 2-2
Twee weken eerder was de heenwedstrijd in eerste instantie ook al uitgesteld. Toen waren het niet de supporters die ervoor zorgden dat de wedstrijd geen doorgang kon vinden, maar was het hevige regenval die de grasmat in La Bombonera onbespeelbaar maakte. Een dag later werd de wedstrijd alsnog gespeeld en eindigde de eerste ontmoeting in een 2-2 gelijkspel. Geheel tegen de verhouding in kwam Boca Juniors op voorsprong via Ramon Ábila. Lucas Pratto tekende daarna snel voor de gelijkmaker. De thuisploeg kwam nog in de eerste helft opnieuw op voorsprong via Dario Benedetto, waarna de eindstand in de tweede helft werd bepaald door een eigen doelpunt van Carlos Roberto Izquierdoz. Met een 2-2 gelijkspel lag de finale nog helemaal open voor de return die twee weken later plaats zou moeten vinden in Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, het stadion van River Plate waar Oranje in 1978 de WK-finale verloor.

Dat hooligans van River Plate ervoor zorgde dat de return niet plaatsvond in Buenos Aires, was volgens burgemeester Horacio Rodriguez Laretta het werk van ‘de maffia van het Argentijnse voetbal’. Volgens Laretta was de aanval op de spelersbus van Boca Juniors een wraakactie. “Een dag voor de wedstrijd heeft de politie een inval gedaan bij de leider van de hooligans, waarbij geld en tickets in beslag zijn genomen. Deze groep heeft al vijftig jaar grote invloed. Ze zijn de oorzaak achter veel ongeregeldheden”, aldus de burgemeester, doelend op de groep Barra Brava. Tegenover de BBC laat Tim Vickery, volger van het Zuid-Amerikaanse voetbal, weten dat Barra Brava een organisatie is die zich niet alleen maar voordoet als de harde kern van River Plate. “Het is geen passie, maar business waar het omgaat”, aldus Vickery. “Men houdt zich bezig met verschillende dubieuze activiteiten. Zwarte handel in kaarten is er daar één van. Barra Brava voelt zich gedwarsboomd door de politie en heeft teruggeslagen.”

Copa Libertadores-finale in Santiago Bernabéu; fikse straf voor River Plate

River Plate heeft een enorme boete gekregen naar aanleiding van de ongeregeldheden.Lees artikel

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL besloot de wedstrijd uit te stellen en kwam tot de conclusie dat de return van de Copa Libertadores-finale buiten Argentinië gespeeld moest worden om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. In de vergaderingen die volgden kwamen Miami (Verenigde Staten), Asunción (Paraguay) en Genua (Italië) naar voren als mogelijke speelsteden. Op donderdag 29 november kwamen de CONMEBOL, FIFA en Spaanse voetbalbond RFEF tot een akkoord om de return af te werken op zondag 9 december om 20.30 uur in het Santiago Bernabéu. “Spanje is klaar om de finale van de Copa Libertadores te organiseren”, liet de Spaanse premier Pedro Sánchez weten op Twitter. “Alle betrokken instanties hebben veel ervaring met het organiseren van dergelijke evenementen en er wordt nu al hard gewerkt om de veiligheid van iedereen te garanderen.”

Het besluit om de return van de finale te verplaatsen naar Madrid viel niet in goede aarde bij zowel River Plate als Boca Juniors. Boca wilde de return niet eens meer spelen en liet weten beroep te zullen aantekenen. De club was zelfs bereid om bij het CAS aan te kloppen, in de hoop een formele nederlaag van River Plate te forceren. De CONMEBOL wilde hier niets van weten, maar deelde wel een straf uit aan River Plate. De club kreeg een boete van omgerekend 400.000 euro en moet bovendien de eerstvolgende twee door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond georganiseerde wedstrijden zonder publiek afwerken. River Plate had de straf te accepteren, maar bleef het oneens met de verplaatsing van de wedstrijd naar Madrid. "Zoals al is uitgemeten in de media, is River absoluut niet te spreken over de verandering van locatie", zo klinkt het. “Het verdient notitie dat meer dan 66.000 mensen een kaartje hebben gekocht.”

Waar zowel River Plate als Boca Juniors in beroep ging tegen het besluit om de finale af te werken in Spanje, legden beide clubs zich er uiteindelijk toch bij neer. Woensdag reisden de selecties van beide clubs af naar Madrid. Intussen bereidt de Spaanse hoofdstad zich optimaal voor op de confrontatie tussen de twee Argentijnse rivalen en diens supporters. Want waar in Buenos Aires uitsporters bij onderlinge duels niet welkom zijn, mogen supporters van zowel River Plate als Boca Juniors gewoon aanwezig zijn in het Bernabéu. Meer dan 2.500 agenten moeten er zondag voor zorgen dat de wedstrijd zondagavond zonder problemen verloopt. De Spaanse politie moet ervoor zorgen dat beide supportersgroepen in Madrid van elkaar gescheiden blijven. De verwachting is dat circa 10.000 supporters van beide clubs hun team achterna reizen van Buenos Aires naar Madrid. Duizenden Argentijnse voetbalsupporters vanuit heel Europa reizen af naar Madrid. De plaatstelijke autoriteiten meldden al dat om het duel met het hoogste veiligheidsrisico in de voetbalgeschiedenis van Madrid gaat.

Live-uitzending en aanvang

De wedstrijd tussen River Plate en Boca Juniors in het Santiago Bernabéu gaat zondagavond 9 december om 20.30 uur van start. Het duel wordt live uitgezonden door FOX Sports op kanaal 4. De uitzending begint om 20.00 uur. Later op de avond zijn op kanalen 2 en 4 de samenvattingen te zien.


Poll

Wie wint de Copa Libertadores?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door tvanbeek234)

Ik zie opeens dat iedereen praat over deze wedstrijd alsof ze deze twee clubs al jarenlang volgen... nou is iedereen opeens een Zuid Amerikaanse voetbal kenner.. Overhyped....

7 december 2018 om 14:55

Geslaagde campagne van Fox.
De hype is er wel een beetje af hier met al dat gedoe

7 december 2018 om 15:15

Ik ben absoluut geen kenner, maar iedere voetballiefhebber kent de rivaliteit tussen die twee clubs, net als veel mensen bijvoorbeeld weten dat Feyenoord - Ajax zo’n klassieker is. Ik keek er gewoon naar uit en de eerste pot was leuk om te zien, maar ik laat de tweede pot lekker schieten. Slaat nergens op wat er allemaal gebeurd en gebeurd is.

7 december 2018 om 15:38

zou ik niet doen word weer gekkehuis

7 december 2018 om 15:23

Ik volg Boca eerlijk gezegd pas sinds 1981. Heb wel 3 shirts van ze, waaronder nog een oud katoenen shirt. Het zijn denk ik wel twee ploegen die bij veel voetballiefhebbers tot de verbeelding spreken.

7 december 2018 om 16:19

Volgen is een groot woord, maar ik denk dat iedere voetbalfan deze twee clubs wel kent. Iedereen weet dat wedstrijden tussen deze clubs altijd voor een zieke sfeer zorgen in Argentinië. Niet vergeten dat heel veel toppers gewoon van daar komen. Riquelme bijvoorbeeld? Martin Palermo, Walter Samuel, Maradona etc speelden allemaal ooit bij Boca.

Een soort van IJsselmeervogels- Spakenburg in het klein dus

Heb 2x een dagpas voor deze wedstrijd gekocht bij FOX..En beide keren uitgesteld (...) Nou FOX...Gratis??

7 december 2018 om 19:19

Gewoon streamen bij een andere site die gratis is..

8 december 2018 om 12:49

Ik heb hem ook de eerste keer "gekocht" (was de 2e niet thuis) en heb gelijk mijn provider gebeld en na veel gesteggel (moest Fox Sports maar bellen)mijn geld terug gehad in de vorm van 6 euro korting op mijn jaarrekening van November.
Ga Zondag maar gokken dat hij door gaat en de wedstrijd maar weer bestellen.

9 december 2018 om 21:35

Als t goed is wel je geld terug gekregen van je provider?

Aan de ene kant gun ik het nu juist Boca Juniors, aangezien het door een aantal 'fans' van River Plate komt dat dit nu allemaal gebeurd is. Dat het weken is uitgesteld, helemaal naar Madrid. Aan de andere kant zijn de spelers van River Plate en de trouwe aanhang de dupe hiervan omdat er een aantal het nodig vonden om zich vreselijk te misdragen.

Het is niet voor niets de grootste derby ter wereld en dan uitgerekend in de finale van de Champions League in Zuid-Amerika.
Toen Boca zich plaatste voor de finale ten opzichte van Palmeiras, was ik in São Paulo (stad waar Palmeiras vandaan komt) Ik was zelf op dat moment natuurlijk voor Palmeiras aangezien ik daar mensen ken die groot fan zijn van Palmeiras. Maar toen Boca doorging, dacht ik natuurlijk ook dat het wel de ideale finale zou gaan worden.
Ik verwacht veel van de finale en ben heel benieuwd wie de winnaar gaat worden. Voor de verliezende partij zal het toch wel extra zuur zijn aangezien ze helemaal naar Madrid moesten komen in plaats van Buenos Aires zelf.

Ik heb trouwens zojuist ergens gelezen dat veel fans hun ontslag moesten nemen of juist worden ontslagen omdat ze naar Madrid zijn gekomen. Ook zijn er veel fans die dingen zoals hun auto hebben verkocht om de tickets te betelan.
Ongekend dus hoe het voetbal daar leeft en hoe belangrijk het voor hun is, vind ik natuurlijk ook heel mooi.

Hij zou toch oorspronkelijk op Ziggo zijn?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Boca Juniors

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Arsenal gaat aankloppen bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren