Van Bommel brengt goed nieuws voor toptalent: ‘Hij ontwikkelt zich goed’

Donderdag, 6 december 2018 om

Vrijdag ontvangt PSV in eigen huis Excelsior, nadat de Eindhovenaren afgelopen zondag op bezoek bij Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen in de Eredivisie moesten incasseren. Mark van Bommel erkent op de persconferentie in aanloop naar het duel met de Kralingers dat het verlies in De Kuip pijn deed.

De trainer van PSV concludeert dat Feyenoord vooral het eerste halfuur het goed heeft gedaan. “De mogelijkheden om onder hun druk uit te voetballen, hebben we niet gebruikt”, wordt de oefenmeester geciteerd via de officiële kanalen van PSV. Van Bommel wil niet toegeven dat de nederlaag tegen Feyenoord doordreunt in de selectie.

“Nee. Het is niet zo dat we na een nederlaag in de veertiende wedstrijd dingen anders gaan doen. Of ik ga wisselen? Waarschijnlijk niet”, vervolgt de coach van de koploper. “Je moet geen reactie aan je elftal vragen, omdat je verloren hebt. Je moet er als trainer voor zorgen dat je elftal onder alle omstandigheden hetzelfde blijft doen.”

Mohammed Ihattaren heeft deze week voor het eerst meegetraind met de hoofdmacht van PSV. Van Bommel geeft aan dat de zestienjarige aanvallende middenvelder in de komende periode vaker gaat meetrainen bij het eerste. "Hij ontwikkelt zich vanaf het begin van dit seizoen goed”, wordt de trainer donderdag geciteerd door het Eindhovens Dagblad.Gerelateerd

42 reacties (laatste reactie door lucasandersen)

Dit is misschien niet 100% gerelateerd aan dit artikel maar hoe gaat het nu met Romero? Ik dacht dat hij begin dit seizoen weer fit zou zijn maar ik heb hem nog niet zien spelen. Heb ik niet op zitten letten of is hij nog niet fit?

6 december 2018 om 14:29

Dan heb je idd niet op zitten letten, hij viel vorige week nog in, ik geloof ong 10 min voor tijd.

6 december 2018 om 14:38

Vorige week heb ik niet gekeken dus dat kan kloppen haha.

6 december 2018 om 14:31

Heeft bij J.psv zijn minuten (en doelpunten) gemaakt en viel onlangs ook in tegen Barcelona. Die jongen wordt rustig gebracht, terecht overigens. Met Luuk voor hem, hoeft hij er nu ook nog niet te staan.

6 december 2018 om 14:32

Heeft nog een paar kleine blessures gehad idd en moet weer op niveau komen. Speelt nu vaak mee met jong psv om ritme op te doen en is laatst ingevallen. Hopelijk blijft hij nu blessure vrij zijn nu alweer een jaar verder bijna.

Voor Nederlandse clubs is het belangrijk om een goede jeugdopleiding te hebben, we kunnen inmiddels toch wel zien hoe dit sportief en financieel een belangrijke levensader is, maar ik vind het wel opvallend hoe PSV dit seizoen aan het verjongen is.

Het is haast net zo naief als Ajax dat de afgelopen jaren gedaan heeft waarbij de club veel te veel heeft moeten leunen op jochies doordat er teveel jeugd was en te weinig dragende krachten.

Dit jaar hebben we het eindelijk beter voor elkaar bij Ajax en zien we gek genoeg ineens hoe PSV die kant op gaat, de selectie van PSV is echt heel smal omdat het gros jonkies zijn zonder enige ervaring.

6 december 2018 om 14:40

Nouja je hebt als PSV nu ook wel voor het eerst in jaren bizar veel jonge getalenteerde voetballers lopen. Met Malen, Lozano, Bergwijn, Rosario, Angelino etc heb je allemaal jonge maar super talentvolle jongens lopen.

6 december 2018 om 17:21

Wel jammer dat we ze niet allemaal aan het werk zien. Zou toch graag zien dat Van Bommel Gutiérrez, Romero, Malen, Mauro Junior en Obispo ook gewoon laat meedraaien en zelfs Gakpo eens wat vaker betrekt. In een goed draaiend elftal kun je toch gerust eens wat wijzigen af en toe? Zeker als de stand het toelaat. Niet alleen geeft dat rust aan de basiskrachten maar pluk je daar volgend jaar ook de vruchten van.

7 december 2018 om 15:10

Snap ik, van Bommel lijkt echt niet van de roulatie te zijn tot dusver. Zeker Gutierrez zou veel vaker moeten spelen als ik hem was.

6 december 2018 om 14:43

Volgens mij valt dat nog best wel mee eigenlijk.

Gemiddelde leeftijd selectie Psv: 27 spelers, gemiddeld 23 jaar
Gemiddelde leeftijd selectie Ajax: 28 spelers, gemiddeld 22,96 jaar
Gemiddelde leeftijd Feyenoord: 26 spelers, gemiddeld 24,12 jaar

Bron: Transfermarkt.nl

Van de basiself zijn bij Psv: Zoet, Schwaab, Viergever, Hendrix, Pereiro, Luuk de Jong en Lozano gewoon ervaren jongens. Met op de bank nog Gutierrez, Sainsbury, Room, Isimiat, Behich en Ramselaar met relatief veel ervaring.

6 december 2018 om 14:44

Het is gewoon handig. Je ziet dat ajax gewoon miljoenen kan ophalen met de ligt en de jong. Ik zie psv dit zelfde doen met bergwijn malem. Lozano natuurlijk en rosario. Dit zijn spelers die minimaal 30 mil kunnen opleveren. Rosario moet het natuurlijk nog laten zien maar jr snapt wel wat ik bedoel

6 december 2018 om 17:25

Los van elders aangetrokken spelers is het mooi te zien dat PSV zowel sportief als financieel steeds meer uit zijn beloftenelftal weet te halen. Na Depay zal Bergwijn een nieuwe miljoenenklapper worden, zullen Rosario en Malen volgen en heb je ook in Gakpo, Piroe en Ihatteran talent van hetzelfde kaliber.

Ihattaren gaat Nederlandse competitie verassen en zie hem straks echt uitgroeien tot top van de wereld als hij op beide benen op de grond blijft staan maar daar heb ik wel alle vertrouwen in hoe hij zich nu opsteld en presteert op de velden.

6 december 2018 om 17:15

Nou, aan de fans zal het niet liggen kennelijk. Over beide benen op de grond gesproken... die verhalen heb ik vaker gehoord. Maher, Afellay, Bakkali. In potentie was het allemaal wereldtop.

7 december 2018 om 04:22

Maher en Bakkali was nooit wereldtop maar veelbelovende talenten en Afellay heeft veel pech met zijn blessures gehad.

Natuurlijk ga je niet wisselen Mark. Ik ken namelijk maar weinig trainers die zo verschrikkelijk eigenwijs zijn als jij. Ondertussen ziet half Nederland dat Guti beter is dan alle drie de middenvelders die er nu staan.

Natuurlijk heeft de uitslag tegen Feyenoord altijd zijn invloed. Kan positief maar ook negatief. Waar je eerst onverslaanbaar leek in de NL competitie heeft Feyenoord de zwakheden van PSV tijdens de wedstrijd aangetoond. Nu is het een kwestie van PSV hoe zij mentaal dit de komende tijd gaan verwerken.

Kan mij voorstellen dat de komende tegenstanders ook naar die wedstrijd hebben zitten kijken. Wanneer het team onder druk wordt gezet en fysiek binnen het randje worden aangepakt blijken zij gewoon kwetsbaar.

Van Bommel gaf zelf aan dat zij die wedstrijd niet voetballend hebben verloren. Begreep wel wat hij hiermee bedoelde. Qua individuele kwaliteit hebben zij de betere spelers die beter kunnen ballen in het algemeen alleen kan je dus als 'mindere'tegenstanders hun wel pakken op andere facetten in het voetbal. Dus qua energie, beleving en fysiek.

Hopelijk gebeurt dat ook. En tegenwoordig lijken de 'kleintjes' al blij met een kleine nederlaag. En lijken zich liever te sparen tegen tegenstanders waar zij op papier wel een kans hebben. Het is echt een mentaal iets. Gewoon er elke wedstrijd ervoor gaan daar wordt een ieder op langere termijn er beter van. En als je dan een keer met 5-0 verliest jammer dan.

Heb overigens genoten van Feyenoord en hopelijk krijgen wij meer dat soort wedstrijden in onze competitie te zien. Dat was gewoon bloed, zweet en tranen! Dit seizoen de beste wedstrijd in onze competitie.

6 december 2018 om 15:11

Tuurlijk kijken andere ploegen ook naar de wedstrijd van PSV - Feyenoord voordat ze tegen PSV spelen. Maar wat Feyenoord deed met zoveel druk zetten en het middenveld constant onder druk zetten vergt veel conditie/uithoudingsvermogen en kan lijden zoals we zagen op blessures van spelers. Hiernaast betekent dit vaak dat in de tweede helft de spelers moe beginnen te raken en het spel voor PSV allemaal een stuk makkelijker maakt. Afgezien daarvan heeft Feyenoord naast die twee geweldige afstandschoten maar een (correct me if im wrong) 100% kans gehad met Berghuis alleen op zoet af. Dit zie ik een pakweg Seraerrens niet zo snel doen. En dan hebben we het nog niet over wat er in de tweede helft gebeurd en het feit dat PSV nu wel is voorbereid op deze mogelijke tactiek.

6 december 2018 om 15:25

@jules

Van Bommel lijkt mij zo arrogant dat het mij niet zou verbazen als hij dit als een incident ziet.

En hij heeft ook gelijk als de komende tegenstanders beredeneren zoals jij doet. Met zijn allen achterin staan en hopen dat er geen doelpunt valt tactiek heeft tot nu toe voor de 'kleintjes'geen zoden aan de dijk gezet.

Als alle teams met meer energie, beleving en fysiek zouden voetballen vergroot je de weerstand voor een ieder. Daar valt gewoon op te trainen. Alleen omdat wij in NL weinig tot niet zo spelen zie je dat spelers er moeite mee hebben. Zo blijft onze competitie in het algemeen van een vrij laag niveau.

6 december 2018 om 15:30

Ik zeg niet dat kleine clubs zich allemaal naar de slachtbank moeten laten leiden, maar voor een club in het rechterrijtje kan ik mezelf best indenken dat je niet volle bak wil spelen en kaarten/blessures wil oplopen tegen een ploeg waar je al heel weinig kans tegen hebt om überhaupt een punt mee te nemen. Bij Feyenoord was dit sowieso een ander verhaal omdat de Kuip goed voetbal en strijdlust wil zien zoals altijd tegen Ajax en PSV.

6 december 2018 om 15:55

@jules

Vandaar dat ik ook aangaf dat het vooral een mentale kwestie is. Het idee dat de ander meer individuele kwaliteit heeft maakt je nog niet direct kansloos. Daardoor laten de 'kleintjes' teveel punten liggen bij de 'grote'jongens.

Ook zal je nooit beter worden als je juist niet probeert alles te geven tegen de 'grote'jongens. Het zal dan altijd een vicieuze cirkel blijven waarin zij in blijven hangen.

Zij zijn daarom op dit moment niet meer dan kanonnenvoer voor Ajax en PSV die er zelf vervolgens er ook niks mee opschieten. Zij kunnen nu wedstrijden op 70% uitspelen en worden zelf ook niet beter.

Conditie is gewoon trainbaar. En mentaal is aan de trainer. Het kan echt wel!

6 december 2018 om 16:15

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben het volledig met je eens maar ik begrijp het wel in het perspectief van een club uit het rechterrijtje. Hiernaast is conditie inderdaad trainbaar maar niet elke speler heeft een paardenlong zoals Kante. En het is gewoon een feit dat wanneer je kwalitatief minder bent en punten wil pakken je het moet winnen op conditioneel vlak, fysiek vlak of geluk vaker zegevierd dan tactiek tegen betere ploegen. En hier zitten niet alle ploegen op te wachten om individuele spelers daar de dupe van te laten zijn met kijk op de volgende wedstrijd.

6 december 2018 om 16:23

@steven, niet mee eens. Vind juist dat clubs het heel verkeerd doen. Druk en vechten bij PSV, klein en afwachten bij Ajax. Heb juist het idee dat het andersom moet zijn. Ajax heeft juist voetballers die het moeten hebben van techniek in de kleine ruimte, waar PSV de spelers heeft die wat extra ruimte dodelijk kunnen benutten. Je ziet het aan NAC, Ado. Opeens verdedigende zekerheden en Ajax direct blij. Maar goed, vind dan ook dat er weinig tactische genieën rondlopen in de eredivisie.

6 december 2018 om 17:38

@ninja

Klopt wat je zegt. PSV heeft meer moeite om een muur te slopen dan Ajax in het algemeen. En laat graag de tegenstander iets komen om vervolgens toe te slaan.

En Ajax domineert graag waardoor er meer ruimte is achterin. Maar goed dat zijn speelstijlen. Al jaren zijn de visies dezelfde.

Maar hoe je ook speelt het valt en staat met de instelling die een wedstrijd wordt ingegaan. Voetballen is gelukkig niet alleen maar schaken.

Mijn kritiek gaat juist over de instelling voor de wedstrijd. De 'kleintjes' lijken bij voorbaat al de handdoek te gooien en nemen genoegen met een kleine nederlaag. Het lijkt vaak te plichtmatig te spelen net zoals PSV en Ajax. Vaak zijn het dan ook wedstrijden buiten de doelpunten om die eigenlijk gewoon niet om aan te gluren zijn.

In Engeland worden er meer wedstrijden gespeeld en toch kunnen zij wedstrijden in het algemeen in een hoger tempo spelen. Niet alles heeft met kwaliteit te maken. Maar soms ook gewoon met instelling.

En daar ontbreekt het in NL nog wel eens aan. Teveel gemakzucht. En juist was ik positief over Feyenoord omdat zij lieten zien hoe het ook kan. Alleen zag je ook direct de mankement dat zij niet gewend waren om in een bepaalde tempo te spelen.

Dat komt omdat het men hier niet gewend is. Maar daar kan je ook gewoon naar toe. Als een ieder dat doet gaat het niveau in zijn geheel gewoon een stap vooruit.

Maar je moet natuurlijk wel worden uitgedaagd door tegenstanders. Die zitten teveel te rekenen. En hebben dit soort wedstrijden al bij voorbaat afgeschreven.

Van Bommel weet waarschijnlijk pas dat het toch nodig kan zijn om te wisselen op het moment dat Ajax bovenin staat en aan het uitlopen is. Zo een nederlaag in de Kuip kan je natuurlijk altijd incalculeren maar dat is het niet alleen. Hendrix speelt al maanden gewoon niet goed. Die jongen ontwikkeld zich niet door en gaat eerder achteruit dan vooruit. Hetzelfde kan je over die luilak Pereiro zeggen. Die man was, zoals vaak, compleet afwezig tegen Feyenoord. Het is zijn vierde seizoen maar hij zet nog steeds geen stap teveel en op het moment dat je dan wat weerstand krijgt verzuip je gewoon als elftal. Die twee moeten zich herpakken. En door ze dag in dag uit een basisplaats te geven gaan ze denken dat ze zich een mindere wedstrijd kunnen veroorloven. Rosario lijkt ook uitgepuft. Guti en Malen bonken ondertussen nadrukkelijk op de deur. Dat is het juist goed om spelers te laten merken dat ze moeten uitblinken want anders krijgt iemand anders een kans. Maar Van Bommel lijkt mij hier te koppig in. Die man is een beetje doorgeslagen in een vaste basiself laten staan. Wat Ihatarren betreft... Die jongen is zo gigantisch goed. Die heeft echt alles in zich om te slagen. Hij komt bij mij uit de wijk en op mentaal vlak word hij door zijn broers zo goed begeleid dat die jongen totaal niet naast zijn schoenen zal lopen of gekke dingen zal doen.

Kan iemand mij meer vertellen over M.Ihattaren?

6 december 2018 om 15:17

Heel groot talent. Misschien wel de grootste uit de huidige jeugd van Psv. Een speler die op de rechterflank speelt en linksbenig is. Heeft in zijn speelstijl iets weg van Bernardo Silva van Manchester City, kan namelijk ook op '10' spelen.

6 december 2018 om 15:22

Ik vind het eigenlijk meer een nummer 10 die ook op de flanken kan spelen dan andersom. Hoop niet dat hij als een soort hangende rechtsbuiten misbruikt gaat worden. Lekker op nummer 10, daar past hij het best als je het mij vraagt.

6 december 2018 om 15:24

Een beetje versie van Afellay (deze vergelijking maak ik niet op basis van hun etniciteit), maar dan met iets meer controle over de bal, iets meer techniek. en in tegenstelling tot Afellay, heeft deze jongen geweldig veel overzicht.

Ihattaren is er eigenlijk al een tijdje klaar voor de eredivisie vind ik, dat laat hij echt zien in zijn spel! Hij heeft in ieder geval weinig te zoeken in de Kkd. Echt een heerlijk talent. Geweldig met en zonder de bal en ook Fysiek prima in orde (voor iemand van zijn leeftijd).

6 december 2018 om 15:19

Dat hij weinig te zoeken heeft in de Keuken Kampioen Divisie moet nog blijken he. Daar heeft hij zijn debuut nog niet gemaakt. Laat hem eerst daar nou een seizoen zich ontwikkelen en weerstand kweken.

6 december 2018 om 15:36

Volgens Rik Elfrink (van het Eindhovens Dagblad) zit-ie morgen bij de selectie ook tegen Excelsior. Ben benieuwd, zou mooi zijn.

6 december 2018 om 15:57

Is nog niet helemaal zeker toch? Ik dacht dat dat meer een mogelijkheid was omdat Ramselaar en Mauro met Jong PSV meegaan. Zou mij ook niet verbazen als hij er wel bij zit hoor!

6 december 2018 om 16:25

Nog niet helemaal zeker inderdaad ja. Zou mij absoluut ook niet verbazen, nee. Mooie beloning voor die jongen. Dat Ramselaar dan nu mee gaat met Jong PSV snap ik dan niet helemaal. Lijkt me dat je die nog even in de etalage wil zetten, toch?

6 december 2018 om 17:45

Lees nu dat hij zaterdag bij u19 meespeelt tegen Feyenoord u19. Vermoedelijk dus niet bij de selectie morgen.

6 december 2018 om 15:42

Waarom heeft hij niks te zoeken in de KKD? Hij heeft het alleen nog maar bij de onder 19 laten zien nu. Knap voor een 16 jarige maar dat is nog geen garantie dat die nu al de pannen van het dak speelt in de KKD. Hij moet eerst maar eens een wedstrijd of 10 daar brengen wat die brengt bij onder 19 en dan zien we wel verder.

Zet Guttierez er nou gewoon in voor Hendrix. Iedereen ziet wel dat Hendrix aan zijn plafond zit en Guttierez niet.

6 december 2018 om 15:55

Gutierrez verdient meer speeltijd, absoluut. Maar de eerste positie die aangepakt worden is de nummer 10. In het begin toen Pereiro nog aardig speelde, kwamen Hendrix en Rosario ook beter uit de verf. Ik denk dat Malen op 10 al een stuk scheelt voor een speler als Hendrix. Die is veel beweeglijker, verricht meer werk en is meer aanspeelbaar.

6 december 2018 om 17:19

ben ik het niet mee eens skede.hendrix is een postbode voetballer die gewoon aan zijn top zzit.hendrix gaat nooit de combinatie aan en is gewoon van de 3 kwa potentie veruit de minste.dus moet hij gewoon plaats maken voor guti ook omdat dat guti zijn natuurlijke positie is.hij is een 6/8 en geen 10 dus hoezo zou pereiro plaats moeten maken slaat helemaal nergens op zeker nu hendrix al zeker 6 wedstrijden op rij als een natte krant speelt.zal best een aardige jongen zijn en werkt hard maar hendrix gaat je gewoon niet meer beter maken want hij komt gewoon te kort op veel ste veel facetten als middenvelder. fysiek te zwak,redelijke passing maar veel ste langzaam verplaatst hij het spel en dan nog die afschuwelijke afstandsschoten elke wedstrijd die bij de cornervlag of in de 2de ring eindigen.technisch is hij ook maar matig en hij vertraagt het spel gewoon te veel.prima backup maar guti is gewoon vele malen beter.

pereiro kan geweldig voetballen en hendrix is een simpele waterdrager die ook veel minder waarde vertegenwoordigt.psv moet gewoon nu doorpakken en guti eindelijk echt de kans geven.hendrix is gewoon een net niet voetballer en zal nooit meer worden dan dat.

Ik ben echt benieuwd naar deze jongen. Hopelijk maakt hij dit seizoen nog zijn debuut.

Ik zou zo graag Guti eens een hele wedstrijd aan de bak willen zien in plaats van Pereiro. Ben bang dat dat er niet inzit met het, in mijn ogen, vastgeroeste wisselbeleid van van Bommel/van Marwijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. de JongAanvaller3026
H. LozanoAanvaller2817
D. MalenAanvaller277
C. GakpoAanvaller121
M. RomeroAanvaller10
J. ZoetDoelman300
A. BehichVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

272 fans
Coach, 41 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München

In de wandelgangen

Vrijdag 19 april
Cristian Pavón staat nog altijd op het verlanglijstje van Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren